Brit éttermek karácsonyi akciója a hajléktalanok támogatására 

A StreetSmart nevű angliai szervezet az idén tizenegyedik alaklommal szervezi meg a hajléktalanok támogatására irányuló akcióját, melyben ezúttal is 600 étterem partnerségére számítanak.

Vendégek mentették meg a luxusétterem 70 éves homárját 

A vendégek közbenjárásának köszönheti az életét a matuzsálemi korú homár, amelyet a New York-i Oceana étteremben akartak vacsoraként felszolgálni. Volt, aki az idős állat húsának minősége miatt tiltakozott a homár megfőzése ellen.

Környezetbarát pohárra vált a Starbucks 

Az amerikai központú gyorskávézó lánc 2012-ig átáll a 100 százalékosan újrafelhasználható poharak használatára. A teljes váltáshoz a csomagolóanyag ipar együttműködését is kereste a hálózat.

Alászálltak a metroba a francia séfek 

Úgy látszik, Franciaországban is új marketingeszközöket vetnek be az étkezési kultúra, és az étterembe járás hagyományainak ápolására, fejlesztésére. Három napon keresztül a legnevesebb szakácsok, konyhafőnökök tartanak főzőbemutatókat a párizsi Metro egyik állomásán.

A CADEAU Bonbon első franchise-átvevője november 7-én nyitja meg egységét Kecskeméten  

A gyulai székhelyű CADEAU Bonbon hálózat első franchise-átvevő partnere Kecskeméten nyitja meg egységét, november 7-én. A csokoládéüzlet kialakítására a Malom Center Bevásárlóközpont első emeltén került sor.

Nem használhatják a magyar borászok a cuvée nevet 

Egy Európai Uniós rendelet az idei szürettől nem engedélyezi a magyar borászoknak a cuvée elnevezés használatát. A továbbiakban csak a francia pezsgőgyártáshoz használt kevert alapbort nevezhetik így az uniós országokban.

Akikre büszkék vagyunk 

Az alkalom és témaválasztás kiválóan sikerült a siófoki Krúdy Gyula Vendéglátó szakmai napon. Az iskola vezetői, tanárai és tanulói jól szervezett nemzetközi iskolai tanulóversenyt rendeztek.

Újra nyitva a Rózsadomb Étterem 

A Buda szívében található Rózsadomb Étterem 1935-ben nyitotta meg első ízben kapuját, azóta több átalakításon ment keresztül, most viszont ismét régi fényében tündököl, a 2009-es trendnek megfelelően kialakítva.

Budapesti a második legszebb McDonald’s étterem  

Az askmen.com nevű férfi internetes magazin megválasztotta a világ 10 legszebb McDonald’s éttermét. A havi 7 millió látogatót vonzó amerikai portál szerint a Nyugati téri McDonald’s a második legszebb a világon.

Kiotó és Oszaka is az ínyencek városa lett 

Első alkalommal adott ki étteremkalauzt Kiotóról és Oszakáról a Michelin. A maximális három csillagot hét étterem érdemelte ki a gasztronómiai szakértők szerint.

Nagydíjas a pécsi Aranykacsa 

Az Európai Bor és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének közgyűlése a 2008-as évben végzett szakmai munkáját elismerve a pécsi Aranykacsa Étteremnek az EURÓPAI ÉTTERMEK NAGYDÍJÁT adományozta.

Újborokat és fiatal művészeket ünnepelnek Bécsben 

Bécsben idén is megrendezik a Junger Wein - Junge Kunst rendezvényt, az újborok és fiatal művészek ünnepét. November 4-én az osztrák Iparművészeti Múzeumban találkozhatunk a frissen készített nedűkkel.

Megrohanták a McDonald'sokat Izlandon 

Kígyózó sorok és forgalmi káosz kísérte Izlandon a McDonald's éttermek utolsó munkanapját. A háromszázezer lakosú szigetország három amerikai gyorséttermének bezárását múlt hétfőn jelentette be a hálózat helyi vezetője, aki a pénzügyi válsággal indokolta a döntést.

Magyar lett a Costa Coffee barista világbajnoka 

A jelenleg az angliai Dorkingban dolgozó Kamondi Gábor, a Veszprém és Fejér megye határáról származó, 32 éves ösküi fiatalember lett a világ egyik legismertebb kávézó-hálózata, barista-világbajnoka a Londonban megrendezett versenyen.

Két egységét zárta be hazánkban a Coffeeshop Company 

Minden cég fejlődésének folyamatában, hasonlóképp, mint az emberek életében előfordulnak hullámvölgyek, sikertelen próbálkozások és bukások a legjobb szándék ellenére is – írta a franchiseportál.hu.

A sörre nem hat a válság 

A Heineken növelte egész éves profitvárakozásait, ezzel próbálva ellensúlyozni, hogy az év harmadik negyedében 3,9 százalékkal csökkent a társaság árbevétele, mivel a válság következtében mérséklődött a vállalat termékei iránti kereslet – tudósított a Wall Street Journal.

A Burger Kinget megviselte a válság 

A Burger King nehezebben viseli a válságot főbb versenytársánál, a McDonald'snál. A világ második számú gyorséttermi láncolata elsősorban Európában és Ázsiában veszített vásárlóiból, s egyelőre beláthatatlanok a további piaci fejlemények.

A Spaten visszatért 

A német sörök ízeit kedvelők számára ismét visszahozza a Spaten-t a Borsodi Sörgyár Zrt a magyar piacra. Az ital a pils sörök hagyományait tisztelő, de teljesen megújult formában kerül be ismét a kereskedelmi forgalomba.

INDUL A LIBATO(U)R 

November 7-8-án igencsak számos liba végzi majd a fazékban, hiszen a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében ekkor kerül első alkalommal megrendezésre az ország 17 pontján, tájházakban és skanzenekben a Márton-napi Libato(u)r. Libanyak-leves, ludaskása, sült libacomb, libamáj, libazsíros kenyér tepertővel – mellettük újborkiállítás és vásár, kézműves programok, tréfás vetélkedők, színházi és zenei előadások várják majd a nyilván nem vegetáriánus és éppen nem fogyókúrázó lakmározókat.

Ghymes, Sopron és a bor 

Sopron legrégebbi szállodájában, a Best Western Pannoni Hotelben október 29-én délután egymáshoz jól passzoló két különlegességet mutatnak be: a hotel saját csokoládéját (igen, ma már ilyen is van!) és egy bor ritkaságot, amely ezentúl a szállodában megtalálható. 

A megújult Kékes étterem Gyöngyös ékessége 

A Mátraalji város Fő terén megújult Kékes étterem Gyöngyös egyik különleges színfoltja. A XXI. század igényeinek igazodva alakították ki a régi, patinás épületet és legkorszerűbb berendezésekkel szerelték fel azt.

Módosították a terézvárosi csendrendeletet 

A lakók több mint ötven százalékának hozzájárulásával akár reggel 6 óráig is nyitva tarthatnak a VI. kerületi üzletek, szórakozóhelyek és vendéglátóipari egységek - közölte Hatvani Csaba (MSZP) alpolgármester csütörtökön az MTI-vel.

Baselba tart Európa vendéglátóipara 

Alig egy hónap múlva, november 21-25 között, aki ma számít és tud újat, innovációt mutatni Európa „Horeca-területén”, az ott lesz a svájci Baselban, a nemzetközi gasztronómia egyik legnagyobb találkozóján, az igeho-n.

Csapoltak és nyertek 

Idén 12. alkalommal rendezte meg a Stella Artois Sörcsapoló Bajnokságot a Borsodi Sörgyár Zrt. Az október 15-én, a Szépművészeti Múzeumban lezajlott országos versenyben kizárólag azok a vendéglátósok vehettek részt, akik megfeleltek a Stella Artois csapolómesterének előzetes minősítésén saját éttermükben, vagy pubjukban. Az így kiválasztott 12 szakember került be a döntőbe.

Concierge-ek a Cyrano-ban 

A Magyar Szállodaportások Aranykulcsos Egyesülete ismét találkozott, és együtt töltött egy kellemes estét, ezúttal a pesti Belváros szívében, a Cyrano Étteremben.

Catering Gundel módra a MÜPÁ-ban 

20 kg kacsamell, 30 kg fogas, 20 db kakas, 4 tábla szalonna, 15 kg kézműves kecskesajt, 5 kg mascarpone, 5 kg pisztácia – csak néhány „fellépő” azok közül, amelyeket feltétlenül elvártak október 16-án este a Művészetek Palotájába, a Figyelő TOP 200 Gála alkalmával adott gálavacsorára.

Mi Villányban mostantól a város bora?  

Október 2-4-e között rendezték meg a Villányi Vörösbor Fesztivált, amelyen ezúttal is kiválasztották hét kategóriában a város borát. 

Itt az új Burger King arculat 

A Burger King megújult arculattal nyitotta meg az amsterdami Schiphol repülőtéren üzemelő egységét, melyet a nemzetközi hálózat igazi koronagyémántjaként tartanak számon.

Francia Michelin csillag Las Vegas egén  

A három Michelin csillagos sztárséf, Pierre Gagnaire decemberben megnyitja első éttermét az Amerikai Egyesült Államokban. Az újonnan épült Las Vegas-i Mandarin Oriental Hotelben nyíló vendéglő Gagnaire második Franciaországon kívüli kezdeményezése lesz, az első a Hong Kong-i Oriental Hotelben működik.

Betör a gyorséttermek piacára a Gazprom 

A Gaztorgpromsztroj, a Gazprom egyik leányvállalata közepes árkategóriájú szupermarket-láncot és gyorsétterem hálózatot szándékozik nyitni Naraszhvat (Kelendő áru) márkanéven a Kommerszant című üzleti lap hétfőn közölt értesülése szerint. 

Kiváló burgundi évjárat  

" A kezdeti eufória után visszafogottabban értékelnek Burgundia bortermelői, és 2009-et már nem "minden idők leglegleg" évjárataként emlegetik. Abban ugyanakkor konszenzus van, hogy ha az eredmény nem is lesz a szuperklasszis 2005-höz mérhető, azért az idei borok tekintetében sem lesz sok ok panaszra. A termelők elsősorban a szőlők érettségében, valamint a remélt savakban és egyensúlyban bíznak, legnagyobb veszélyként a látszatra érett szőlőszemekre tekintenek – írja a Decanter nyomán A Művelt Alkoholista.

Szlovákiában is tilos a dohányzás  

Szeptember 1-jén lépett életbe a nemdohányzók védelméről szóló törvény Szlovákiában, ezért az első őszi hónaptól sok vendéglótó-ipari létesítményben megszűnik a dohányzási lehetőség.

Niklai: Gyors fejlődés előtt áll a vendéglátóipar 

A gazdasági nehézségek ellenére reménytelinek tartja a vendéglátóipar kilátásait a Magyar Turizmus Zrt. elnöke, aki szerint az ágazat a jelentős fejlődési lehetőségeket a minőség és a versenyképesség növelésével használhatja ki.

Senior szerda az éttermekben és szállodákban 

Október 7-én 60-nál is több helyszínen, egyebek mellett éttermekben, szállodákban és fodrásznál várták 50 százalékos kedvezménnyel országszerte az 50 év felettieket a Senior Szerda elnevezésű akcióban.

A brit konyhaművészet mesterei 2009-ben 

Az Academy of Culinary Arts (ACA) vezetői a londoni Claridges étteremben tartott gála keretében jelentették be, kik kapják 2009-ben a Brit Konyhaművészet Mestere (Master of Culinary Arts) díjakat.

Mobiltelefonos fizetés a Starbucks kávézókban  

A nemzetközi láncok egyre újabb és újabb fegyvereket vetnek be a vevőkért folytatott állandó harcban.

Új marketingstratégia a McDonald’s-nél 

Szakítva a hagyományos módszerekkel, a McDonald’s amerikai reklámszakemberei új marketingstratégiával próbálnak közelebb kerülni a vásárlókhoz. Felkérték Kansas City környékén élő, a kreatív hajlamokkal megáldott önkénteseket, hogy új termékük, az Angus Third Pounders reklámozására két szóból álló reklámszlogeneket javasoljanak a cégnek.

Újabb magyar gasztro-Guiness rekord 

Rekord-mennyiségű aprópecsenyét főztek Kapuváron, a település várossá nyilvánításának 40. évfordulója alkalmából. A tízezer tálnyi ételhez 1,5 tonna sertéslapockát, 3 mázsa hagymát, 150 kiló paprikát, valamint 40 kiló speciális rábaközi fűszernövényt használtak. A különleges aprópecsenyével a település szeretne bekerülni a Guinness-rekordok könyvébe is.

Fájdalomdíjként ingyen kávé Chicagoban 

Az olimpia rendezési jogát Rio de Janeiro nyerte, a chicagoiaknak ingyen kévé jutott.

Veszteséges a Coffeeheaven - nálunk mégis terjeszkednek 

A londoni AIM-en jegyzett Coffeeheaven 304 ezer dolláros veszteséggel zárta a márciusban lezárt pénzügyi évét, szemben a megelőző évben elért 840 ezer dolláros nettó profittal. Mindezt annak ellenére, hogy a kávézóláncot üzemeltető cég 25-ről 38 millió dollárra tudta növelni árbevételeit.

Egy magyar a legbefolyásosabb brit éttermesek között 

Rónay Egont a brit éttermi szakemberek beválasztották a szigetország legbefolyásosabb éttermi személyiségei közé.

Blumenthal bocsánatot kér, de tagadja a felelősséget 

Heston Blumenthal, a három Michelin csillaggal rendelkező The Fat Duck tulajdonosa magánlevélben kért elnézést attól a mintegy ötszáz vendégétől, akik februárban ételmérgezést szenvedtek a világ talán leghíresebb éttermében.

Francia sztárszakácsok Budapesten 

A jövő héten megrendezésre kerülő Hoventa alkalmából a világ élvonalába tartozó francia csúcsséfek érkeznek Magyarországra.

Éttermeket zár be a KFC 

A világ legnagyobb csirkelánca a déli órákban éttermeket zár be, hogy felhívja a figyelmet a globális éhezés kérdésére, és a maga eszközeivel hozzájáruljon annak enyhítéséhez.

Pezsgő és kaviár 

 Az Arany Kaviár étteremben szeptember 17-én este különleges Champagne vacsorát tartanak, ahol egy nagy múltú tradicionális ház, a Taittinger pezsgőház remekeit mutatják be.

Gyümölcsöző együttműködés  

3 milliárdos beruházás. 40 milliós extra kapacitás – röviden így összegezhető a Gramex 2000 Kft. és a SIÓ-ECKES Kft. közös fejlesztésének eredménye.

Válság idején is iszik a magyar 

A válság alatt is növekedett a háztartások által otthoni fogyasztásra megvásárolt bor mennyisége, azonban az olcsóbb áru terméket keresik – derül ki a GFK Hungária Piackutató Intézetének a Nemzeti Bormarketing Program keretén belül elkészített borfogyasztókat, fogyasztási szokásokat leíró, napokban közre adott tanulmányából. A borfogyasztáshoz kapcsolódó ismeretek nagyon hiányosak a hazai fogyasztók fejében. A többség jelenleg még nehezen vállalkozik új ízek megismerésére, inkább a régi jól bevált márkákat választja - jól ismert borvidékekről.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!