Gasztro
Az év zalai vendéglátóhelye 2009: Disznótoros és bistro menü
Ötödik alkalommal hirdette meg a zalaegerszegi városi önkormányzat Az év vendéglátóhelye elnevezésű versenyt. A győztesek szerdán vették át jutalmukat az Erdőgyöngye Vendégházban.
Kizöldül a McDonald's
Az eddig ismert vörös logo helyett rövidesen a zöld szín lesz a domináns a cég emblémájában. A váltás a cég külső és belső átalakulását, és a környezetvédelem fontosságát, és tiszteletben tartását hivatott tükrözni.
A vilag topszakacsai 2013-ban Baselben föznek
Ugyan először felröppent a hír, hogy már a következő ’ igeho’-n
(kétévente megrendezésre kerülő nemzetközi vendeglátóipari,
gasztronómiai és húsipari szakkiállítás Svájcban), azaz 2011-ben
találkoznak a világ topszakacsai Baselben, ám ez a rendkívüli esemény
2013-ra tolódott. Ez az időpont viszont mar nyilvános, azaz biztosan létrejön a találkozó, mondta el lapunknak a szakkiállítás szervezőinek nevében Ursula Escher, a baseli Messe külföldről érkező kiállítóinak szakmai vezetője.
A New York kávéház mostani üzemeltetői nem mentek csődbe
Csak rövid ideig üzemeltette a csődbe ment olasz cég a budapesti New York kávéházat, a jelenlegi üzemeltető egy tisztán magyar tulajdonú Kft., amely a válság ellenére is folyamatosan nyereséges – adta hírül a Népszabadságra hivatkozva a Hírszerző.
Jaunárra tolódik a Café Jubilee budapesti nyitása
Korábbi cikkeinben már beszámoltunk arról, hogy a máltai eredetű kávézólánc, a Café Jubilee - a közeljövőben, novemberben - hazánkban nyitja meg első kelet-európai egységét. Az exkluzív kávézó nyitása jövő év januárra tolódik, tudta meg a Franchiseportal.hu, a lánc egyik tulajdonosának, Alex Scicluna úr tájékoztatásából.
A Burger King megnyitja első egységét Oroszországban
A világ második legnagyobb hamburgeres étteremlánca, a Burger King még ebben az évben Moszkvában nyit egységet. Oroszország 140 milliós lakosságával mindenképp jelentős piacot biztosíthat a franchise-hálózat számára, amely ezideáig még nem tört be az orosz piacra - adja hírül a Reuters alapján a franchiseportal.hu..
A sört is megviseli a válság
Átlagosan hat-hét százalékkal esett vissza az elmúlt egy évben a hazai sörpiac – derül ki a Nielsen felméréséből. A hétmilliárd forintos csökkenés nem új, hiszen a fogyasztás tavaly még ennél is nagyobb, 9 százalékos mínusszal zárt.
Nagyratörő tervek a McDonaldsnál
Ahhoz képest, hogy a közeli hetekben kivonult Izlandról a McDonald's igen ambiciózusnak nevezhető az a terv, amellyel a közeli napokban az óriáscég. Egy, a befektetőkkel tartott találkozón a társaság bejelentette, hogy jövőre 1000 új éttermet kíván nyitni annak érdekében, hogy az árbevételét 5%-kal, míg nettó eredményét 7%-kal növelhesse.
Jövőre kitilthatják a magyar csirkéket a boltokból
Baromfi szalmonella miatt 2010. december 12-től kétséges a magyar csirkék forgalomba hozatala a hazai boltokban. Nyilvános szalmonellateszt során ugyanis tíz, különböző helyen vásárolt csirkéből hét bizonyult szalmonellásnak.
Két ember kell a világ legdrágább sörének kitöltéséhez
Nemcsak azért, mert nem szívesen bontunk fel egy több mint 200 ezer forintos üveget, hanem mert nem könnyű megemelni egy 12 literes palackot. Sörnyitó nem szükséges a hordó méretű kiszereléshez, a kitöltéshez azonban két ember kell - írja a deluxe.hu.
A világ egyik legnagyobb Costa Coffee egysége nyílik meg Budapesten
A világ egyik legnagyobb, 300 négyzetméteres Costa Coffee kávézója nyílik meg az Eiffel Tér Irodaház fejlesztésnek a Teréz körútra nyíló 3 szintes kiskereskedelmi területén - olvasható a kavekorzo.hu oldalon.
Egyedül biztos nem megy
Valószínűleg jól tudják azok a tokaji boros gazdák, pincészetek – kilencen vannak -, hogy egymagukban sokkal nehezebb, ámde ha összefognak, sikeresebbek lehetnek. Ezért öt éve TokajVinum Hungaricum Egyesület néven közös szakmai marketing szervezet alkotnak, együtt lépve fel a helyi és az országos szakmai irányító szerveknél.
Igyál és merülj!
Kleopátra szamártejbe mártózott, e fürdőzés férfias megfelelője egyértelműen az, amikor az ember fülig merül húszezer liter habzó sörbe. Szerencsére ma már bárki lubickolhat akár egy medencényi sörben. A legújabb ilyen jellegű spa az osztrák Starkenbergben nyílt meg, ahol 135 euróba kerül a négyszer kétméteres medencék valamelyikének kibérlése két órára.
Ki lesz a toronyőr?
Az 1964-ben épített, a következő évben átadott, majd éveken át állami kommunikációs létesítményként működő, végül az 1981-es privatizációt követően az új tulajdonos révén átkeresztelt londoni BT Torony (British Telecom Tower, ezt megelőzően Post Office Tower) tetőtéri étterme újra megnyílik.
Folytatódik a minőségi pálinkafogyasztás népszerűsítése
Idén is folytatódik a hazai gyümölcs- és törkölypálinka presztízsépítését célzó kommunikáció. Míg a tavalyi év kampánya igyekezett megszabadítani a pálinkaképet az elmúlt évtizedek alatt rárakódott negatív képzettársításoktól, az Agrármarketing Centrum 2009-ben az egyik legfontosabb magyar termék mögött rejlő misztikumra, a gyümölcsben rejlő titok felvillantására koncentrál.
Cafeteria: a melegétel utalvány lesz a sláger
A munkáltatók kétharmada jövőre is ugyanakkora cafeteria költségkeretet tervez, mint ebben az évben, így a kedvezményes adózású elemek esetén a dolgozók többsége ötödével kevesebb juttatásban részesül majd az új évben - mondta Bessenyey Balázs, a Sodexo Pass ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón Budapesten.
Vincze Béla tagadja a borhamisítás tényét
Tagadja, hogy bort hamisított volna Vincze Béla, aki fellebbez a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Borminősítő Igazgatóságának (KBI) elmarasztaló döntése ellen.
"Ez botrány a magyar bor ellenében!"
Az MDF felháborítónak tartja, hogy a Magyar Bormarketing Nonprofit Kht. nem arra használ közel kétmilliárd forintot, amire ők a hazai bortermelőktől a pénzt kapták. Ezért a párt a szakminisztérium vizsgálatát is kéri – írja a stop.hu.
Egy ház árát fizették ki egy fehér szarvasgombáért
Kereken 100 ezer euróért, azaz 27 millió forintért kelt el 750 gramm súlyú fehér szarvasgomba egy olaszországi árverésen.
Kávézó sóból Kijevben
Kárpátalján bányászott kősóból kialakított belső terű kávézó nyílt a napokban az ukrán fővárosban, a vendéglátóhelyen még a világítótestek is sóból vannak.
Daniel Boulud éttermet nyit ki Londonban
Jövő év elején francia-ihletettségű bisztrót nyit Michelin csillagos francia séf a londoni Hyde park közelében lévő Mandarin Oriental Hotelben.
Melyik nyelven reklámozzák a legtöbb kaját Amerikában?
A gyermekkori elhízás olyan gyakori jelenség az Egyesült Államokban, hogy már-már járványnak számít. Az okokat kereső tanulmányok sorában egy friss kutatás az ételreklámok szerepét vizsgálja, méghozzá nyelvi szempontból - írja a nyest.hu.
Az Egri Bormíves Céh nem foglalkozik a Vincze-üggyel
A Pannon Bormíves Céhből kilépett a glicerinbotrányba keveredett Vincze Béla, az egri céhnél egyelőre nincs napirenden a tagság kérdése.
Újabb Michelin csillagos séf étterme zárt be ételmérgezés miatt
A korábban nagy sajtópublicitást kapott „malőr”, a Heston Blumenthal nevével fémjelzett Tha Fat Duck után újabb brit éttermet ért utol a norovírus, ezúttal az Andrew Pern által vezetett North Yorkshire-i The Star Inn kényszerült ideiglenesen bezárni ajtaját a vendégek előtt.
Külföldi borokat népszerűsítenek magyar borászok pénzén?
A Magyar Bormarketing Nonprofit Kft. olyan tanfolyamokon is kedvezményt kínál, amelyeken nemzetközi borokat kóstolhatnak és ismerhetnek meg a hallgatók. Ezzel a külföldi borvidékek marketingjét támogatja a magyar borászok pénzén – írta a zipp.hu
Bajor Imre bedobja a törülközőt
119 millió forintért árulja Bajor Imre éttermét, a Kicsihuszárt – írja a Blikk.hu
Brit éttermek karácsonyi akciója a hajléktalanok támogatására
A StreetSmart nevű angliai szervezet az idén tizenegyedik alaklommal szervezi meg a hajléktalanok támogatására irányuló akcióját, melyben ezúttal is 600 étterem partnerségére számítanak.
Vendégek mentették meg a luxusétterem 70 éves homárját
A vendégek közbenjárásának köszönheti az életét a matuzsálemi korú homár, amelyet a New York-i Oceana étteremben akartak vacsoraként felszolgálni. Volt, aki az idős állat húsának minősége miatt tiltakozott a homár megfőzése ellen.
Környezetbarát pohárra vált a Starbucks
Az amerikai központú gyorskávézó lánc 2012-ig átáll a 100 százalékosan újrafelhasználható poharak használatára. A teljes váltáshoz a csomagolóanyag ipar együttműködését is kereste a hálózat.
Alászálltak a metroba a francia séfek
Úgy látszik, Franciaországban is új marketingeszközöket vetnek be az étkezési kultúra, és az étterembe járás hagyományainak ápolására, fejlesztésére. Három napon keresztül a legnevesebb szakácsok, konyhafőnökök tartanak főzőbemutatókat a párizsi Metro egyik állomásán.
A CADEAU Bonbon első franchise-átvevője november 7-én nyitja meg egységét Kecskeméten
A gyulai székhelyű CADEAU Bonbon hálózat első franchise-átvevő partnere Kecskeméten nyitja meg egységét, november 7-én. A csokoládéüzlet kialakítására a Malom Center Bevásárlóközpont első emeltén került sor.
Nem használhatják a magyar borászok a cuvée nevet
Egy Európai Uniós rendelet az idei szürettől nem engedélyezi a magyar borászoknak a cuvée elnevezés használatát. A továbbiakban csak a francia pezsgőgyártáshoz használt kevert alapbort nevezhetik így az uniós országokban.
Akikre büszkék vagyunk
Az alkalom és témaválasztás kiválóan sikerült a siófoki Krúdy Gyula Vendéglátó szakmai napon. Az iskola vezetői, tanárai és tanulói jól szervezett nemzetközi iskolai tanulóversenyt rendeztek.
Újra nyitva a Rózsadomb Étterem
A Buda szívében található Rózsadomb Étterem 1935-ben nyitotta meg első ízben kapuját, azóta több átalakításon ment keresztül, most viszont ismét régi fényében tündököl, a 2009-es trendnek megfelelően kialakítva.
Budapesti a második legszebb McDonald’s étterem
Az askmen.com nevű férfi internetes magazin megválasztotta a világ 10 legszebb McDonald’s éttermét. A havi 7 millió látogatót vonzó amerikai portál szerint a Nyugati téri McDonald’s a második legszebb a világon.
Kiotó és Oszaka is az ínyencek városa lett
Első alkalommal adott ki étteremkalauzt Kiotóról és Oszakáról a Michelin. A maximális három csillagot hét étterem érdemelte ki a gasztronómiai szakértők szerint.
Nagydíjas a pécsi Aranykacsa
Az Európai Bor és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének közgyűlése a 2008-as évben végzett szakmai munkáját elismerve a pécsi Aranykacsa Étteremnek az EURÓPAI ÉTTERMEK NAGYDÍJÁT adományozta.
Újborokat és fiatal művészeket ünnepelnek Bécsben
Bécsben idén is megrendezik a Junger Wein - Junge Kunst rendezvényt, az újborok és fiatal művészek ünnepét. November 4-én az osztrák Iparművészeti Múzeumban találkozhatunk a frissen készített nedűkkel.
Megrohanták a McDonald'sokat Izlandon
Kígyózó sorok és forgalmi káosz kísérte Izlandon a McDonald's éttermek utolsó munkanapját. A háromszázezer lakosú szigetország három amerikai gyorséttermének bezárását múlt hétfőn jelentette be a hálózat helyi vezetője, aki a pénzügyi válsággal indokolta a döntést.
Magyar lett a Costa Coffee barista világbajnoka
A jelenleg az angliai Dorkingban dolgozó Kamondi Gábor, a Veszprém és Fejér megye határáról származó, 32 éves ösküi fiatalember lett a világ egyik legismertebb kávézó-hálózata, barista-világbajnoka a Londonban megrendezett versenyen.
Két egységét zárta be hazánkban a Coffeeshop Company
Minden cég fejlődésének folyamatában, hasonlóképp, mint az emberek életében előfordulnak hullámvölgyek, sikertelen próbálkozások és bukások a legjobb szándék ellenére is – írta a franchiseportál.hu.
A sörre nem hat a válság
A Heineken növelte egész éves profitvárakozásait, ezzel próbálva ellensúlyozni, hogy az év harmadik negyedében 3,9 százalékkal csökkent a társaság árbevétele, mivel a válság következtében mérséklődött a vállalat termékei iránti kereslet – tudósított a Wall Street Journal.
A Burger Kinget megviselte a válság
A Burger King nehezebben viseli a válságot főbb versenytársánál, a McDonald'snál. A világ második számú gyorséttermi láncolata elsősorban Európában és Ázsiában veszített vásárlóiból, s egyelőre beláthatatlanok a további piaci fejlemények.
A Spaten visszatért
A német sörök ízeit kedvelők számára ismét visszahozza a Spaten-t a Borsodi Sörgyár Zrt a magyar piacra. Az ital a pils sörök hagyományait tisztelő, de teljesen megújult formában kerül be ismét a kereskedelmi forgalomba.
INDUL A LIBATO(U)R
November 7-8-án igencsak számos liba végzi majd a fazékban, hiszen a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében ekkor kerül első alkalommal megrendezésre az ország 17 pontján, tájházakban és skanzenekben a Márton-napi Libato(u)r. Libanyak-leves, ludaskása, sült libacomb, libamáj, libazsíros kenyér tepertővel – mellettük újborkiállítás és vásár, kézműves programok, tréfás vetélkedők, színházi és zenei előadások várják majd a nyilván nem vegetáriánus és éppen nem fogyókúrázó lakmározókat.
Ghymes, Sopron és a bor
Sopron legrégebbi szállodájában, a Best Western Pannoni Hotelben október 29-én délután egymáshoz jól passzoló két különlegességet mutatnak be: a hotel saját csokoládéját (igen, ma már ilyen is van!) és egy bor ritkaságot, amely ezentúl a szállodában megtalálható.
A megújult Kékes étterem Gyöngyös ékessége
A Mátraalji város Fő terén megújult Kékes étterem Gyöngyös egyik különleges színfoltja. A XXI. század igényeinek igazodva alakították ki a régi, patinás épületet és legkorszerűbb berendezésekkel szerelték fel azt.
Módosították a terézvárosi csendrendeletet
A lakók több mint ötven százalékának hozzájárulásával akár reggel 6 óráig is nyitva tarthatnak a VI. kerületi üzletek, szórakozóhelyek és vendéglátóipari egységek - közölte Hatvani Csaba (MSZP) alpolgármester csütörtökön az MTI-vel.