Gasztro
Személyi változások a Danubiusnál
Halmos Frank vette át Paár Nikoletta helyét értékesítési igazgatóként a Danubius Hotels Group margitszigeti szállodáinál.
Személyi változások a Danubiusnál
2009. szeptember 1-jétől szem előtt tartva az új piaci kihívásokat, átrendeződött értékesítési súlypontokat, több személyi változás is történik a szállodaláncon belül.
Jobb repülőteret akarnak a ferihegyi dolgozók
A reptérre vezető út mentén elhelyezett óriásplakátokkal és békés demonstrációval hívja fel az utasok és a munkaadók figyelmét a tarthatatlan ferihegyi állapotokra a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) - fogalmaz közleményében a szakszervezet.
Terítéken a disznó és a csirke idén a Hagyomány és Evolúció konyháján
A Magyar Gasztronómiai Egyesület novembertől ismét meghirdeti a hazai csúcsgasztronómia szakácsversenyét, amelyet Hagyomány és Evolúció címmel tartanak immár harmadik alkalommal - jelentették be a verseny szervezői a Gerbeaud-ban tartott tájékoztatójukon július 6-án.
Tapasztalt csapat az Abacusban
A júniusban megnyitott herceghalmi Abacus Business & Wellness Hotel igazgatója, a
hotelt üzemeltető Kft. ügyvezető igazgatója és 25%-ban tulajdonosa Selmeczi Vilmos.
Tiltakoznak a vendéglátósok a dohányzás betiltása ellen
"A dohányzás szabályainak további szigorítása tagjaink egyöntetű véleménye alapján jelentős mértékű azonnali forgalomkiesést eredményezne a magyar vendéglátásban. Ez ebben a válságtépázta időszakban az 5 %-os ÁFA-emelés hatásaitól sújtott ágazat számára végzetes következményekkel járna, ezért tiltakozunk ellene" - áll a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének a Napi Turizmus számára küldött közleményében.
Újabb értékes kocsival bővült a MÁV Nosztalgia gépparkja
Június végén átadták a MÁV Nosztalgia Kft. legújabb vagonját a Vasúttörténeti Parkban, a Guiness sörkocsit. Az 1915-ben gyártott, 2009-ben felújított kocsinak új belsőt kölcsönöztek a tervezők, akik úgy alakították ki a sörkocsit, hogy az megfeleljen a jelen kor vendéglátási szükségleteinek, megőrizve a régimódi postakocsik hangulatát. Az ünnepélyes megnyitón a Guiness cég magyarországi forgalmazója a Liquid Gold is képviseltette magát.
Reneszánsz étterem nyílt a sárospataki várban
Új szolgáltatással bővült a sárospataki Rákóczy-vár: a reneszánsz műemlékben reneszánsz étterem nyílt Vörös-torony néven.
Tapasztalt csapattal nyitott az Abacus
A 17-én megnyitott herceghalmi Abacus Business & Wellness Hotel komoly szakmai múltú csapattal kezdte meg működését.
MaReSz közgyűlés a Citadellán
A Magyarországi Rendezvényszervezők Szövetsége 2009. június 17-én a Citadella Panoráma termében tartotta Közgyűlését.
II. andalúz séfkurzust tartottak Budapesten
Enrique Sanchez és David Miralles spanyol sztárséfek megtartották a II. andalúz séfkurzust, és egy érdekes főzőbemutatót is a sajtó képviselőinek.
Ismét Szlovák konyha a Gerbeaud Sörházban
A Szlovák Idegenforgalmi Hivatal a nagy sikerre való tekintettel második alkalommal rendezi meg a Szlovák Konyha Hetét a budapesti Gerbeaud Sörházban.
Székelyföldön is használható a pálinka megnevezés
A magyarországi szabadalmi hivatal beleegyezett abba, hogy a székelyföldi termelők is használhassák a pálinka megnevezést, abban az esetben, ha összekapcsolják a származás tájegységének megnevezésével, földrajzi nevével.
Hazai győzelem a nemzetközi szenior szakácsversenyen
A csehországi Prerov város polgármesterének védnöksége alatt 2009 május 16-án MORVA SZAKÁCS "Bonduelle Cup" szenior szakácsversenyt szerveztek, melyet az idén először nemzetközi szintre bővítettek.
Megtiltanák az éttermekben a dohányzást
Tovább szigorodhat a nem dohányzók védelméről szóló törvény, ha az egészségügyi bizottság javaslatát a parlament is támogatja.
Új hazai étteremlánc: itt a Pizza Oscar
Megnyitotta első éttermét a legújabb hazai étteremlánc. A hálózat mintegy 8-10 frekventált helyen lévő üzlettel- teljesen azonos arculatú, termékpalettájú és ízvilágú egységekből valósul majd meg. A helyszíni fogyasztáson túl az egységek mindegyike házhoz is szállít, Budapest teljes területén.
Újra kinyit a Káli-medence egyik jó helye
Hangos hejehuját, hajnalig tartó dínomdánomot, ereszd el a hajam típusú mulatozást ne várjon az, aki Pünkösd hétvégéjétől kezdve betérne a mindszentkállai Udvarházba, hiszen az ételt, italt, zenét kínáló szórakozóhely tulajdonképpen több család lakhelyének a szomszédságában található.
Tízkor lehúzzák a rolót az újbudai kocsmák - számos vendéglátóhely veszélyben
Szerdától életbe lép Újbudán az éjszakai alkoholárusítást korlátozó önkormányzati szigorúság. A kocsmáknak, bároknak kötelező 22 órakor bezárni, az éjjel-nappali boltoknak pedig hajnali ötig szüneteltetni a szeszesital-árusítást. A radikális rendelet nem érinti a nagyipari vendéglátás két központját, a Cafe Riót és Zöld Pardont. A kiskereskedők petíciót írnak.
Megnyílt a Bonfini
Bár egy ideje már nyitva van, most a hivatalos megnyitóra is sor került a budai I. kerületben, a Vár tövében található Bonfini Kert Étteremben, ahol a kerületi polgármester, dr. Nagy Gábor Tamás vágta át a szalagot.
Válságmenü az éttermekben
Komoly fejtörést okoz az orosz éttermeknek a válság miatt takarékoskodó vállalati alkalmazottak: ahelyett ugyanis, hogy a vendéglátó egységek forgalmát hízlalnák az ebédidőben, a legtöbben otthoni maradékot viszik az irodába. A gyorséttermek forgalma viszont tovább nő – írja a Pravda, orosz napilap.
Új rendezvény típus a válság idejére
2009. május 13-án vadonatúj, exkluzív, hideg-meleg „fingerfood” trendet, illetve rendezvénytípust mutatott be a Comp-Let Event & Party Kft. a Citadellán. Az új "beszélgetős" koncepciót kifejezetten a válságra szabták, hiszen - ahogy vélik - a jelen gazdasági helyzetben a partner- és ügyfélkapcsolatok építése lépett elő a rendezvényszervezés legfontosabb mozgatórugójává.
A Ritz-Carlton főz a Lufthansa üzleti utasaira
Emlékezetes fine dining gasztroutazás vár a német légitársaság azon utasaira, akik az első és az üzleti osztályokra váltanak jegyet az amerikai járatokon.
Spárga Brinkmann doktoréktól
A nyolcvanas évek kedvenc tévésorozata volt egész Európában a Fekete-erdő Klinika, Brinkmann doktorék háza, és pont ez az a hely – a Duna eredetének vidéke -, amelyik az egyik legízletesebb spárgatermelő terület egész Németországban.
A Tapería de Sergio és az Artesano spanyol étterem mostantól egy
Egybeolvad az ex-Tapería de Sergio és az Artesano spanyol étterem Budapesten. Az új helyet ezen túl "Artesano Spanyol Tapas Bár és Étterem"-nek hívják, és helyileg az Ó utcában üzemel tovább.
Már mobilon is elérhető a Michelin étteremkalauz
Az iPhone-tulajdonosok a múlt héttől kezdődően megvásárolhatják az Apple internetes üzlethálózatán keresztül a városokra szabott Michelin guide-ot: városonként 6,99 dollárért (azaz kb. 1500 forintért).
Tetszett a résztvevőknek a Borszerda
A Borszerdához csatlakozott éttermek és kereskedők 90 százaléka jövőre is részt kíván venni az akcióban – derült ki az eseményt szervező Magyar Bormarketing Kht. és a Magyar Turizmus Zrt. közös felméréséből. A szervezők a debütáló esemény résztvevőinek számával is elégedettek.
Egyre kevesebbet járnak az emberek étterembe
Egyre kevesebbet járnak az emberek étterembe, vendéglőbe, leginkább már otthon esznek - derül ki a GfK Hungária legfrissebb tanulmányából.
Bemutatták Békés megye gasztronómiai kalauzát
A Gyulai Vár Lovagtermében a napokban mutatták be az Ízutazás Békés megyében című kiadványt. Egyúttal a kiválasztott vendéglátóhelyek képviselői átvették a védnöki táblát. Ezzel garanciát vállaltak ételeik állandó minőségére.
A vendéglátás aktuális kérdéseiről a BGF konferencián
Dr. Niklai Ákos, valamikori diák és Gundel tanítvány, a MT Zrt. elnöke a Budapesti Gazdasági Főiskola hétfői konferenciáján gyakorló éttermesként beszélt a vendéglátás aktuális kérdéseiről.
Minden, ami olasz bor
Nem mindennapi workshopot rendez Itália 14 régiójának 42 olasz bortermelőjének részvételével, 300 bor bemutatkozásával az Olasz Külkereskedelmi Intézet (I.C.E.) április 23-án, csütörtökön 10.30 órai kezdettel a New York Palace Hotelben.
Balu vál(t)ása
A magyar szakácsművészet ismert alakja, akit csak Balunak neveznek– bár tisztes polgári neve is van azért: Gábor Balázsként anyakönyvezték -, a közelmúltban munkahelyet váltott.
A combját és a mellét
Nagyon előkelő helyen, a világon a dobogó harmadik fokán – az izraeliek és az amerikaiak után – állunk mi, magyarok pulykahús fogyasztásban évi 7 kg/fő adatunkkal (csak összehasonlításképp: 1990-ben 1,5 kg/fő/év fogyasztott ebből a szárnyasból a magyar).
Hotel Origami
Az instant hotelszobák ötletével már találkozhattunk az interneten, de a torontói Abilmo cég összehajtogatható konténerszobája minden bizonnyal a legeredetibb ebben a műfajban.
Csúcsvacsora Jamie Oliver-rel
Gordon Brown birt miniszterelnök a brit sztárszakácsot, a 34 éves Jamie Oliver-t kérte fel, hogy egy, a tavalyinál sokkal mértéktartóbb és a válságos időkben is fogyasztható étel- és italsort állítson össze.
Sztárséfek receptjei sms-ben
Sztárszakácsok teszik közzé receptjeiket a Twitter nevű mikroblog oldalon. A profi receptek leírásához legfeljebb 140 karakter - egy SMS tartalma - áll rendelkezésre.
Április 29-én Borszerda!
A Torkos Csütörtökhöz hasonló napot szervez a Magyar Bormarketing Kht. A Borszerda napon a vendégek ingyen kapnak egy pohárral a ház borából, a többi magyar bort pedig fél áron fogyaszthatják a csatlakozott vendéglátó helyeken.
Hatmillió fontos megbízást kapott a Compass Group
Újabb wales-i állami megbízást szerzett a brit Compass Group Eurest Services nevű részlege. Az új partner évi 6 millió fontos árbevételt hoz a konyhára.
Visszatér Kanadába a Marché International
A Mövenpick csoporthoz tartozó Marché International a tervek szerint jövőre nyit egy Marché éttermet Torontóban. Középtávon pedig tíz másikat.
Több, mint 5 százalékkal csökkent a vendéglátók forgalma Németországban
Németországban a vendéglátás forgalma reálértékben 5,2 százalékkal csökkent az előző évihez képest. A legnagyobb veszteségeket a szállodák és a cateringesek szenvedték el.
Rosszul kezdték az évet a cateringesek
A német statisztikai hivatal adatai szerint 4,1 százalékkal csökkent a cateringesek forgalma a tavalyi év azonos időszakához képest. Reálértékben 6,8 százalékos a visszaesés Németországban.
Vadételek a Zsákbamacska vendéglőben
A vadászszezonnak vége. Ilyentájt kerülnek terítékre az utolsó nagy "trófeák", s ez nincs másképpen a Zsákbamacska vendéglőben sem...
Bravúros magyar győzelem a nemzetközi párlatversenyen
Magyar lett az összesített győztes a bécsi Destillatán, a mértékadó nemzetközi párlatversenyen. Az "Év Főzdéje" és a "Nemzetgyőztes" címeket is az Agárdi Pálinkafőzde nyerte, az "Év Főzőmestere" címet pedig munkatársuk, Vértes Tibor kapta.
Paprikás csirke a Lánchíd tetején
Az Északi-sark, a Budapest-Bamako rali, Brüsszel, a Góbi-sivatag és a Karib-tenger után a Lucullus Baráti Társaság gasztronómiai egyesület ezúttal Magyarországon, a LÁNCHÍD TETEJÉN főzte meg legendássá vált PAPRIKÁS CSIRKÉJÉT.
Budapestnek idén sem jutott Michelin-csillag
A Michelin Main Cities of Europe elnevezésű kalauza alapján azt lehet mondani, hogy megmaradt Európa kulináris kettéosztottsága.
Itallapverseny
A Vendég és Hotel szaklap Itallapversenyt szervez.
Itallapot készíteni művészet
Tavalyi nagy sikerű Étlapversenye után az idén Itallap versenyt rendez a Vendég és Hotel szaklap.
Már európai szinten vizsgázhatnak a magyar baristák
„Megszületett” hazánk első, nemzetközi szintű vizsgáztatásra is jogosult baristája. A hazai vendéglátó-ipari szakmának így lehetősége nyílik arra, hogy nemzetközi minősítésű szakembereiket Magyarországon képeztethessék ki.
Jótékonykodik a Sodexo
A Sodexo 13.500 fonttal támogatta a közösségi konyhát működtető London’s Hoxton Apprentice "Training for Life" elnevezésű programját.