Újra betiltanák a vodka árusítását Oroszországban 

Az orosz lapok pénteken részletesen beszámoltak a tervezetről. Egybehangzóan megállapították, hogy a túlzott alkoholfogyasztás az ország számára katasztrofális következményekkel jár, de az éjszakai árusítás betiltása egyáltalán nem célszerű - adta hírül a kronika.ro.

Százmillióból újul meg a soproni Deák étterem  

Jogerős építési engedélyt kapott a hosszú évek óta üresen álló soproni Deák étterem felújításának terve. A százmilliós beruházás a tervek szerint még idén befejeződik – írta a Kisalföld.

Az Arcade Bistro is Michelin Bib Gourmand-t kapott 

A Michelin ételellenőrök 1997-ben hozták létre a Bib Gourmand szimbólumrendszert, amely a Michelin csillag előtti legmagasabb szint. A minősítés az éttermeket elsősorban ár-érték szerint rangsorolja, a kiváló minőség mellett meghatározó szempont, hogy az étterem jó minőségű alapanyagokkal dolgozzon, és kellő figyelmet fordítson az ételek elkészítésére. Az ilyen éttermek Michelin Bibendum (Michelin kabalafigura) jelzést kapnak elismerésül.

Borvita közben tokaji borbemutató Brüsszelben  

Az Európai Parlamentben (EP) tartott bemutatót szerdán a Tokaj-hegyaljai borvidék, Magyarország uniós csatlakozása óta második alkalommal. A négy borászat hat borát felvonultató bormustrára nem sokkal azután került sor, hogy ismét kiéleződött a vita Magyarország és Szlovákia között - írja az Agromonitor.

Elindult a Corvin Catering  

A 9. kerületi Corvin Hotel ITH munkatársai sok éve biztosítják a megbízható catering hátteret az ITH cégcsoporthoz tartozó Kult-Turist ITH rendezvényeihez.

Eladó vagy hosszútávra kiadó fogadó 

Dunakanyar egyik fejlődő településén, Kisorosziban eladó vagy hosszútávra kiadó egy 550 nm alapterülető fogadó. Komplett berendezéssel, 4 évet üzemelt konyhával.

Dinamikusan fejlődik a Nespresso 

A Nestlé Nespresso SA bejelentette, hogy 2009-ben 2,77 milliárd CHF forgalmat bonyolított, ami jelentős, 22%-os növekedést jelent a vállalat előző évi eredményeihez képest. A vállalat 2009-ben több mint 190 üzlettel bővítette kiskereskedelmi hálózatát, és piacra dobta a CitiZ kávégépcsaládot, emellett a Nespresso Club tagjainak száma most először meghaladta a 7 milliót.

Pincértanuló esete a mai világgal  

Munkaügyi pert indított egy kisvárdai diáklány, mert állítása szerint a szakmai gyakorlati helyként őt foglalkoztató étterem tulajdonosa nem fizette ki a neki járó 225 ezer forintos ösztöndíjat - írja a Népszabadság.

Egykor sikeres szakmák – mára a feledés homályában? 

Ha azt mondom: kirakatevő, kenyereslány, felírónő, és hagynám, hogy ön fejezze be, mit is jelent, kik ők valójában, vajon meg tudja mondani? Ha esetleg nem, régi vendéglátósok emlékeiből sikerült a huszonnegyedik órában előbányászni egy-egy arcot, történetet e különleges vendéglátós szakmák világából. Sorozatunkat folytatjuk. Íme, itt van most az ezerszemű felírónő...

Michelin-csillagot kapott a Costes étterem 

A Ráday utcai Costes a második közép-európai étterem, amely megkapta a legrangosabb gasztronómiai kalauz ilyen szintű elismerését - adta hírül ma délelőtt az Index.

Egyesültek a soproni kékfrankosok  

Egyedülálló módon folytatják boraik népszerűsítését a Soproni borvidék borászai és bormarketingesei. A soproni pincészetek megalapították a Soproni Kékfrankos Kft.-t, Magyarország első közösségi borkereskedelmi cégét. „Aki a Soproni Kékfrankos Kft.-től vásárol, az gyakorlatilag közvetlenül a pincészettől vásárolja a bort” – állítják a szervezők, akik szerint cégük klasszikus értelemben nem lesz versenytársa a többi borkereskedőnek.

Budapesti éttermek a dán Vagabond utazási magazinban 

A dán Vagabond utazási magazin márciusi számában ötoldalas cikk jelent meg Budapest bor és gasztronómiai kínálatáról.

Húszezer forintos leves - csak előzetes rendelésre 

Japánban, ahol az egy négyzetkilométerre eső Michelin-csillagok száma köztudottan igen magas, a népszerű ramenből is készül luxusváltozat. A 110 dolláros, 22 ezer forintos levest húsz összetevőből főzik, és előre meg kell rendelni, mivel három nap alatt készül el - írja a Deluxe.hu.

Anyatejből étel 

A New York-i szakács, Daniel Angerer nyolc héttel felesége szülése után megkóstolta anyatejét és úgy érezte: fel kéne azt használnia ételeihez - írja a Bors online.

Teljes átvilágítás a német McDonald's-nál 

A német Spiegel magazin értesülései szerint igazi vallatáson esnek át azok, akik Németországban szeretnének McDonald's, vagy Subway franchise taggá válni: az intim személyes kapcsolatoktól kezdve, az egészségügyi állapotig semmi nem maradhat titokban - írja a Pénzcentrum híre alapján a Franchiseportál.

Még Olaszországban is átvernek a bivalymozzarellával  

Az olaszországi vendéglősök is hajlamosak az olcsóbbik sajttal tálalni a pizzát, még ha az étlapon mást is ígértek; a tejipar pedig időnként tehéntejjel hígítja a bivalymozzarellát - adja hírül egy olasz blog információját a hvg.hu.

Nőnapi ajándék: Férfitestről falatoztak a hölgyek  

Egy férfimodell testéről sushizhattak a hölgyek nőnapon egy varsói étteremben. Volt, aki szerint így finomabb az étel - adta hírül a TV2.

Mérgező méz! 

Rákkeltő antibiotikumokat talált a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal több nagy áruházlánc által forgalmazott mézben. A nitrofurán származékkal szennyezett termékek visszahívásra kerültek, de a biztonság kedvéért érdemes megnéznünk konyhaszekrényünket - írja a Pénzcentrumra hivatkozva az InfoRádio.

Az évtized legkedveltebb ételei és ízei  

A “The Food Channel” gasztronómiai portál szerkesztősége összeállította az évtized étellistáját. A tízes listákat a legkedveltebb ételekről, ízekről, receptekről és befolyásoló tényezőkről készítette, melyek az elmúlt évtizedet meghatározták

A McDonald's nem gyengült meg 

Bár a hazai piacon gyengélkedett, a tengerentúli országokban megnövekedett forgalmat produkált a világ legnagyobb gyorsétterem hálózat

Ki lesz a Borászok Borásza 2010-ben? 

2007-ben alapította Rókusfalvy Pál a címet az Etyek Pincefesztiválon résztvevő borászoknak. Alapvetően különbözik ez a cím az összes eddigi borász díjtól, itt ugyanis nem szervezetek szavaznak vagy döntenek egy díj elnyeréséről, hanem maguk a borászok, akik egy-egy szavazatukkal választják ki maguk közül a legjobbat, a Borászok borászát. Ez emeli egészen más rangra az eseményt!

Tokaji borok az Egyesült Államokban 

A Tokaj Reneszánsz Egyesület és a washingtoni nagykövetség szervezésében tokaji borok eddig soha nem látott választékával találkozhatott a szakma és a nagyközönség 2010. február 13. és 28. között Washingtonban és New Yorkban.

Női baristákkal hódít a McCafé 

A 33 hazai McCafé 200 dolgozója között mindössze 17 férfit találunk - derül ki a kávézólánc hivatalos adataiból, amelyet a Nemzetközi Nőnap kapcsán tett közzé. A McCafé vezető kávészakértője szerint a hölgyek nemcsak létszámban körözik le az erősebbik nemet, de összpontosításban is jobbak férfi társaiknál.

Véglegessé a Gloria Jeans távozása 

A hazai franchise-jogokat birtokló cég tavaly márciusban jelentette be, hogy megszünteti három budapesti üzletét. A teljes kivonulásról ekkor még nem esett szó, a társaság a piac figyelemmel kísérése mellett "megfelelő időben új üzletek nyitásában" reménykedett, terveik azonban nem teljesültek - írja a Pénzcentrum.

A kiadói lobbi megöli az ingyenes wifit 

Ha törvényjavaslatot elfogadják, akkor a jövőben megszűnhetnek az ingyenes hotspotok a brit vendéglőkben, könyvtárakban, egyetemeken - írja az itcafe.hu.

A gazdasági recesszió sem gátolta a Subway franchise-hálózat növekedését 

A Subway fejlesztési igazgatója, Don Fertman elmondta, hogy hogyan vált a Subway márka egy nemzetközi ikonná és hogy milyen piacokon szeretnének terjeszkedni a jövőben - adja hírül a franchiseportal.hu.

Felszámoló cég árulja a tarcali luxusszállodát 

A Naturland és Avemar kapcsán is ismert Szabó József tulajdonában lévő tarcali Andrássy Kúria négycsillagos wellness szálloda épületét nettó 2,7 milliárd forintos irányáron hirdette meg a felszámoló.

Macsó séfek a konyhában 

A mocskos szájú tévészakácsok felkavarták a konyhák eddigi csendes, nyugodt világát – állítja egy brit áruház.A mocskos szájú tévészakácsok felkavarták a konyhák eddigi csendes, nyugodt világát – állítja egy brit áruház.

Sikeres volt a Kocsonyafesztivál 

Három napig, míg a tizedik, jubileumi rendezvény tartott a fesztiválozóké volt a miskolci belváros. Belőlük pedig volt bőven, hogy pontosan mennyi is, azt még nem lehet tudni, de hamarosan arra is fény derül - írja az Észak-Magyarország.

Megújult a Pomo d'Oro 

Belevágott a beruházásba, és két hónap alatt olyan igazi, olaszos vendéglátóhelyet varázsolt, amilyenre mindig is vágyott Gianni Annoni, a kilenc éve üzemelő Pomo d'Oro tulajdonosa.

Sört a McDonalds-ból 

A gyorséttermek is rájöttek, hogy a sör jó. Ezért úgy döntött a McDonald's és a Burger King, hogy hamarosan sört fognak árulni éttermeikben - olvasható a Pivo blogon.

Német világbajnok a junior cukrászoknál 

Budapesten dolgoztak a világ legjobb junior korú cukrászai. A világbajnokságon tizenhét ország versenyzői mérték össze tudásukat. A verseny során minden indulónak ugyanaz volt a feladata. Adott idő alatt csokoládédesszerteket, parfétortát, egy nemzeti édességet és egy díszmunkát kellett elkészíteni, ráadásul úgy, hogy ezt egy-egy téma köré kellett csoportosítani a versenyzőknek. A világbajnok a német Angelika Huber lett - írja a Stop.hu.

Guiness rekord Székelykáposzta 

Guinness-rekordot jelentő 1075 kilogramm székelykáposzta rotyogott a szolnoki főtéren felállított óriásbográcsban. A Télűző Karnevál egyik leglátványosabb programja során a szakácsok az evezőméretű fakanállal és a mostoha időjárással is megküzdöttek - adta hírül a Szabad Föld.

Durván betelt a pohár! Gondban vannak a borászok is 

Egyre többen írják alá a magyar borászok 12 pontját. A fizetőképes kereslet csökkenését sok pincészet megérzi, és miközben a forgalom visszaesik, az adminisztratív terhek növekednek. A villányi Tiffán Zsolt ringbe száll az egyéni parlamenti képviselői posztért, és nagy tervei vannak az ágazat felemelésére - jelentette az InfoRádió.

A mai napon nyílik meg a Café Jubilee első magyarországi étterme Budapesten  

A máltai székhelyű Café Jubilee hálózat egyik tulajdonosa, Alex Scicluna Budapesten ma nyitja meg első magyar kávézó-éttermét. Az étterem kialakítására az V. kerületben, a Szent István körút 13. szám alatt került sor.

Nektár helyett hamu  

Jogerős engedély birtokában megkezdődött a Tokaj-hegyaljai borvidék kapujának nevezett Szerencsen egy 50 megawatt teljesítményű, szalmatüzelésű erőmű építése. A beruházást azonban civilek és politikusok közül is sokan helytelenítik, hiszen – mint a múlt heti budapesti tiltakozáson is elhangzott – az erőmű veszélyezteti a világörökséget, környezetterhelő, és kizárólag a tulajdonosok gazdasági érdekeit szolgálja a teljes magyar társadalom ellenében - írja a Hetek.hu.

Olasz kávézólánc Magyarországon keresi franchise-partnereit 

Az Olaszországból származó C House Coffee Shop franchise hálózat nemzetközi terjeszkedésbe kezdett. Mester franchise-partnerét keresi többek között hazánkban is - írja a Franchiseportál.

Itt az első Burger Király Szlovákiában 

Néhány héten belül megnyílik az első Burger King gyorsétterem Szlovákiában. Északi szomszédunknak eddig be kellett érniük a riválissal - írja az estihirlap.hu.

Kiosztották a Magyar Tudományos Akadémia Bora 2010 díjakat 

Budapesten kihirdették a Magyar Tudományos Akadémia Bora 2010 díjakat.Három csúcskategória volt, a vörös, a fehér és a desszertbor.

Gasztroakadémia lesz az El Bulliból 

Alapítványt hoz létre Ferran Adriá, és a ksőbbiekben gasztroakadémiaként működteti a többször is világ legjobbjának választott El Bulli éttermet.

Pénteken és szombaton is Torkos Csütörtök 

A mai napon több mint 1300 étteremben torkoskodhatnak a jóllakni vágyók. A Magyar Turizmus Zrt. immár ötödik alkalommal rendezi meg a Torkos Csütörtököt, amelynek keretében fél áron lehet fogyasztani az akcióhoz csatlakozott vendéglátóhelyeken. A szervezet vezérigazgatója szerint a kezdeményezés egyre sikeresebb, ebben az évben már színház, éttermi beszállítók, és a MÁV is csatlakozott az akcióhoz - adta hírül a Gazdasági Rádió.

A McDonald's vegetáriánus hamburgert, valamint más új termékeket vezet be a német piacon 

Tavaly a gyorsétterem árbevétele 2,6 százalékkal 2,9 milliárd euróra csökkent. Bane Knezevic, a németországi McDonald’s vezetője szerint idén a lánc 25-30 éttermet nyit Németországban, főleg repülőtereken, pályaudvarokon, autópályák mentén és bevásárlóközpontokban - írja a Franchiseportál.

Február 22-én nyit a Café Jubilee első magyarországi étterme Budapesten 

A máltai eredetű Café Jubilee franchise-hálózat február 22-én nyitja meg első kávézó-bisztróját hazánkban. A budapesti Nagykörúton nyíló egység a franchise-rendszergazda, valamint az ingatlan tulajdonosa, a Corinthia Group közötti megállapodás keretein belül valósul meg.

Akkor most mi lesz az El Bullival? 

A Barcelonától nem messze fekvő három Michelin csillagos étterem séfje, Ferrán Adriá most hétvégén a New York Timesnak adott telefonos interjújában már nemcsak 2 éves szünetről, hanem az El Bulli végleges bezárásáról beszél - adta hírül a Zipp.

A macskahús nem "comme il faut" Olaszországban 

Felfüggesztették állásából azt az olasz televíziós séfet, aki műsorában macskahúsból készíthető étel receptjét mutatta be - írja a Nők Lapja Café.

Készül a fehér bikavér? 

Az Egri Borvidék mintegy ötven borásza gyűlt össze a minap Gál Tibor pincészetében. A megbeszélés célja az volt, hogy együtt keressenek kiutat a jelenlegi helyzetből.

Több ezer étterem húzza le a rolót 

A vendéglátóegységek 18-20 százaléka mehet csődbe a közeljövőben.

Borászok 12 pontja 

Tizenkét pontban foglalták össze borászok azokat a problémákat, amelyeket megoldva segíteni lehetne a magyar bor helyzetén.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!