Gasztro
Ókori gyorsétterem nyílik Pompejiben
Az állagmegóvó munkálatok után hamarosan látogatható lesz Pompeji egyetlen gyorsétterme – írja az origo.
Környezetbarát éttermek szervezete alakult Nagy-Britanniában
Új szervezetbe tömörülnek a brit éttermek, melynek fő célkitűzése a környezetvédelem szem előtt tartásával történő gazdasági tevékenység.
Beolvasztja a Pécsi Sörfőzdét az osztrák anyacég
A Vöslauer után újabb leányvállalatokat olvaszt be az osztrák Ottakringer italgyártó vállalat, köztük a Pécsi Sörfőzde Zrt.-t – adta hírül a bama.hu.
Eldőlt: az Újházi tyúkhúsleves Magyarország Kedvenc Étele!
A NetPincér.hu Magyarország legnagyobb ételrendelési honlapja hazánkban elsőként felvállalta, hogy egy népszavazás méretű Internetes kutatás keretében megvizsgálja: mi Magyarország kedvenc étele?
Jelentősen csökkenti vízfogyasztását a McDonald's
A McDonald's évek óta arra törekszik, hogy éttermeiben egyre kevesebb természeti erőforrást használjon fel. A vállalat energiatakarékossági programjának köszönhetően az éttermek számának növekedése ellenére jelentősen csökkentette a vízfelhasználást.
Obama egészségügyi csomagja a gyorséttermeket is érinti
A kedden elfogadott új egészségügyi csomag olyan intézkedéseket is tartalmaz, amelyek az országban népszerű gyorséttermekre is kihatnak. Az elhízás mértékének csökkentését próbálják elősegíteni azzal a rendelettel, mely szerint az étteremláncoknak a jövőben kötelező lesz feltüntetni az étlapokon az ételek kalóriatartalmát - adta hírül a HelathDay nyomán az Orientpress.
Továbbra is Európa ül a sajtbirodalom trónján
Svájci és osztrák sajtkészítők sajátítoták (sajtították?)ki a 2010-es sajt világbajnokság dobogóját. A versenyen 20 ország 2318 terméke indult, és a győzelmet a svájci illetőségű Gruyere sajt szerezte meg.
Rekviem a balmazújvárosi éttermekért
Voltak idők amikor Balmazújváros központjában számos étterem és vendéglátóhely működött. Márka presszó, Vadász étterem, Hortobágyi étterem, Randevú presszó és Hajdú étterem - írja Csige Sándor, a HaOn civil tudósítója annak kapcsán, hogy a városban bezárt az utolsó, eddig még kitartó étterem is.
Drive-In Belfrit étterem nyílik Pécelen
A Belfrit honlapjának tanúsága szerint hamarosan megnyílik Magyarország első, autós vendégeket is kiszolgáló Drive-In Belfrit étterme Pécelen. A tájékoztatás igen szűkszavú, sajnos pontos dátumot nem tartalmaz. Eddig összesen 13 egységgel rendelkezik hazánkban a belga gyorsétterem-lánc - írja a Franchiseportál.
„2009 egyszerre csalt mosolyt és könnyeket az arcunkra”
Március 18-án tartotta meg 2009-es Évjárat bemutatóját a Somlói Tavasz Egyesület Budapesten, a Festetics Palotában. A hat termelő alkotta szövetség ez alkalommal is vendégül látott még kilenc helyi pincészetet, így az esemény vendégei széles rálátást kaphattak arra, mit hozott a legutolsó évjárat hazánk legkisebb borvidékének.
Önbüntetésként bezár a veszélyeztetett bálnából készült ételeket kínáló Hump
Önként vállalt büntetésként bezár egy kaliforniai étterem, miután leleplezték, hogy veszélyeztetett bálnákból készített ételeket kínált. A Hump nevű étterem szombati bejelentése szerint az önként vállalt bezárás "remélhetőleg segíteni fog abban, hogy tudatosodjon, mekkora kárt okozhat az illegális bálnavadászat a fajra és az óceánok élőrendszerére".
Mérgezett ételtől mentette meg a szakács a tanulókat
Majdnem tisztítószerrel mérgezett levest szolgáltak fel egy iskolai menzán, a szakács azonban még időben észlelte a bajt. A tanulók ezúttal megúszták, a rendőrség viszont teljesen értetlenül áll az eset előtt - írja a Női Lapozó.
Újra betiltanák a vodka árusítását Oroszországban
Az orosz lapok pénteken részletesen beszámoltak a tervezetről. Egybehangzóan megállapították, hogy a túlzott alkoholfogyasztás az ország számára katasztrofális következményekkel jár, de az éjszakai árusítás betiltása egyáltalán nem célszerű - adta hírül a kronika.ro.
Százmillióból újul meg a soproni Deák étterem
Jogerős építési engedélyt kapott a hosszú évek óta üresen álló soproni Deák étterem felújításának terve. A százmilliós beruházás a tervek szerint még idén befejeződik – írta a Kisalföld.
Az Arcade Bistro is Michelin Bib Gourmand-t kapott
A Michelin ételellenőrök 1997-ben hozták létre a Bib Gourmand
szimbólumrendszert, amely a Michelin csillag előtti legmagasabb
szint. A minősítés az éttermeket elsősorban ár-érték szerint
rangsorolja, a kiváló minőség mellett meghatározó szempont, hogy az
étterem jó minőségű alapanyagokkal dolgozzon, és kellő figyelmet
fordítson az ételek elkészítésére. Az ilyen éttermek Michelin
Bibendum (Michelin kabalafigura) jelzést kapnak elismerésül.
Borvita közben tokaji borbemutató Brüsszelben
Az Európai Parlamentben (EP) tartott bemutatót szerdán a Tokaj-hegyaljai borvidék, Magyarország uniós csatlakozása óta második alkalommal. A négy borászat hat borát felvonultató bormustrára nem sokkal azután került sor, hogy ismét kiéleződött a vita Magyarország és Szlovákia között - írja az Agromonitor.
Elindult a Corvin Catering
A 9. kerületi Corvin Hotel ITH munkatársai sok éve biztosítják a megbízható catering hátteret az ITH cégcsoporthoz tartozó Kult-Turist ITH rendezvényeihez.
Eladó vagy hosszútávra kiadó fogadó
Dunakanyar egyik fejlődő településén, Kisorosziban eladó vagy hosszútávra kiadó egy 550 nm alapterülető fogadó. Komplett berendezéssel, 4 évet üzemelt konyhával.
Dinamikusan fejlődik a Nespresso
A Nestlé Nespresso SA bejelentette, hogy 2009-ben 2,77 milliárd CHF forgalmat bonyolított, ami jelentős, 22%-os növekedést jelent a vállalat előző évi eredményeihez képest. A vállalat 2009-ben több mint 190 üzlettel bővítette kiskereskedelmi hálózatát, és piacra dobta a CitiZ kávégépcsaládot, emellett a Nespresso Club tagjainak száma most először meghaladta a 7 milliót.
Pincértanuló esete a mai világgal
Munkaügyi pert indított egy kisvárdai diáklány, mert állítása szerint a szakmai gyakorlati helyként őt foglalkoztató étterem tulajdonosa nem fizette ki a neki járó 225 ezer forintos ösztöndíjat - írja a Népszabadság.
Egykor sikeres szakmák – mára a feledés homályában?
Ha azt mondom: kirakatevő, kenyereslány, felírónő, és hagynám, hogy ön fejezze be, mit is jelent, kik ők valójában, vajon meg tudja mondani?
Ha esetleg nem, régi vendéglátósok emlékeiből sikerült a huszonnegyedik órában előbányászni egy-egy arcot, történetet e különleges vendéglátós szakmák világából. Sorozatunkat folytatjuk. Íme, itt van most az ezerszemű felírónő...
Michelin-csillagot kapott a Costes étterem
A Ráday utcai Costes a második közép-európai étterem, amely megkapta a legrangosabb gasztronómiai kalauz ilyen szintű elismerését - adta hírül ma délelőtt az Index.
Egyesültek a soproni kékfrankosok
Egyedülálló módon folytatják boraik népszerűsítését a Soproni borvidék borászai és bormarketingesei. A soproni pincészetek megalapították a Soproni Kékfrankos Kft.-t, Magyarország első közösségi borkereskedelmi cégét. „Aki a Soproni Kékfrankos Kft.-től vásárol, az gyakorlatilag közvetlenül a pincészettől vásárolja a bort” – állítják a szervezők, akik szerint cégük klasszikus értelemben nem lesz versenytársa a többi borkereskedőnek.
Budapesti éttermek a dán Vagabond utazási magazinban
A dán Vagabond utazási magazin márciusi számában ötoldalas cikk jelent meg Budapest bor és gasztronómiai kínálatáról.
Húszezer forintos leves - csak előzetes rendelésre
Japánban, ahol az egy négyzetkilométerre eső Michelin-csillagok száma köztudottan igen magas, a népszerű ramenből is készül luxusváltozat. A 110 dolláros, 22 ezer forintos levest húsz összetevőből főzik, és előre meg kell rendelni, mivel három nap alatt készül el - írja a Deluxe.hu.
Anyatejből étel
A New York-i szakács, Daniel Angerer nyolc héttel felesége szülése után megkóstolta anyatejét és úgy érezte: fel kéne azt használnia ételeihez - írja a Bors online.
Teljes átvilágítás a német McDonald's-nál
A német Spiegel magazin értesülései szerint igazi vallatáson esnek át azok, akik Németországban szeretnének McDonald's, vagy Subway franchise taggá válni: az intim személyes kapcsolatoktól kezdve, az egészségügyi állapotig semmi nem maradhat titokban - írja a Pénzcentrum híre alapján a Franchiseportál.
Még Olaszországban is átvernek a bivalymozzarellával
Az olaszországi vendéglősök is hajlamosak az olcsóbbik sajttal tálalni a pizzát, még ha az étlapon mást is ígértek; a tejipar pedig időnként tehéntejjel hígítja a bivalymozzarellát - adja hírül egy olasz blog információját a hvg.hu.
Nőnapi ajándék: Férfitestről falatoztak a hölgyek
Egy férfimodell testéről sushizhattak a hölgyek nőnapon egy varsói étteremben. Volt, aki szerint így finomabb az étel - adta hírül a TV2.
Mérgező méz!
Rákkeltő antibiotikumokat talált a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal több nagy áruházlánc által forgalmazott mézben. A nitrofurán származékkal szennyezett termékek visszahívásra kerültek, de a biztonság kedvéért érdemes megnéznünk konyhaszekrényünket - írja a Pénzcentrumra hivatkozva az InfoRádio.
Az évtized legkedveltebb ételei és ízei
A “The Food Channel” gasztronómiai portál szerkesztősége összeállította az évtized étellistáját. A tízes listákat a legkedveltebb ételekről, ízekről, receptekről és befolyásoló tényezőkről készítette, melyek az elmúlt évtizedet meghatározták
A McDonald's nem gyengült meg
Bár a hazai piacon gyengélkedett, a tengerentúli országokban megnövekedett forgalmat produkált a világ legnagyobb gyorsétterem hálózat
Ki lesz a Borászok Borásza 2010-ben?
2007-ben alapította Rókusfalvy Pál a címet az Etyek Pincefesztiválon résztvevő borászoknak. Alapvetően különbözik ez a cím az összes eddigi borász díjtól, itt ugyanis nem szervezetek szavaznak vagy döntenek egy díj elnyeréséről, hanem maguk a borászok, akik egy-egy szavazatukkal választják ki maguk közül a legjobbat, a Borászok borászát. Ez emeli egészen más rangra az eseményt!
Tokaji borok az Egyesült Államokban
A Tokaj Reneszánsz Egyesület és a washingtoni nagykövetség szervezésében tokaji borok eddig soha nem látott választékával találkozhatott a szakma és a nagyközönség 2010. február 13. és 28. között Washingtonban és New Yorkban.
Női baristákkal hódít a McCafé
A 33 hazai McCafé 200 dolgozója között mindössze 17 férfit találunk - derül ki a kávézólánc hivatalos adataiból, amelyet a Nemzetközi Nőnap kapcsán tett közzé. A McCafé vezető kávészakértője szerint a hölgyek nemcsak létszámban körözik le az erősebbik nemet, de összpontosításban is jobbak férfi társaiknál.
Véglegessé a Gloria Jeans távozása
A hazai franchise-jogokat birtokló cég tavaly márciusban jelentette be, hogy megszünteti három budapesti üzletét. A teljes kivonulásról ekkor még nem esett szó, a társaság a piac figyelemmel kísérése mellett "megfelelő időben új üzletek nyitásában" reménykedett, terveik azonban nem teljesültek - írja a Pénzcentrum.
A kiadói lobbi megöli az ingyenes wifit
Ha törvényjavaslatot elfogadják, akkor a jövőben megszűnhetnek az ingyenes hotspotok a brit vendéglőkben, könyvtárakban, egyetemeken - írja az itcafe.hu.
A gazdasági recesszió sem gátolta a Subway franchise-hálózat növekedését
A Subway fejlesztési igazgatója, Don Fertman elmondta, hogy hogyan vált a Subway márka egy nemzetközi ikonná és hogy milyen piacokon szeretnének terjeszkedni a jövőben - adja hírül a franchiseportal.hu.
Felszámoló cég árulja a tarcali luxusszállodát
A Naturland és Avemar kapcsán is ismert Szabó József tulajdonában lévő tarcali Andrássy Kúria négycsillagos wellness szálloda épületét nettó 2,7 milliárd forintos irányáron hirdette meg a felszámoló.
Macsó séfek a konyhában
A mocskos szájú tévészakácsok felkavarták a konyhák eddigi csendes, nyugodt világát – állítja egy brit áruház.A mocskos szájú tévészakácsok felkavarták a konyhák eddigi csendes, nyugodt világát – állítja egy brit áruház.
Sikeres volt a Kocsonyafesztivál
Három napig, míg a tizedik, jubileumi rendezvény tartott a fesztiválozóké volt a miskolci belváros. Belőlük pedig volt bőven, hogy pontosan mennyi is, azt még nem lehet tudni, de hamarosan arra is fény derül - írja az Észak-Magyarország.
Megújult a Pomo d'Oro
Belevágott a beruházásba, és két hónap alatt olyan igazi, olaszos vendéglátóhelyet varázsolt, amilyenre mindig is vágyott Gianni Annoni, a kilenc éve üzemelő Pomo d'Oro tulajdonosa.
Sört a McDonalds-ból
A gyorséttermek is rájöttek, hogy a sör jó. Ezért úgy döntött a McDonald's és a Burger King, hogy hamarosan sört fognak árulni éttermeikben - olvasható a Pivo blogon.
Német világbajnok a junior cukrászoknál
Budapesten dolgoztak a világ legjobb junior korú cukrászai. A világbajnokságon tizenhét ország versenyzői mérték össze tudásukat. A verseny során minden indulónak ugyanaz volt a feladata. Adott idő alatt csokoládédesszerteket, parfétortát, egy nemzeti édességet és egy díszmunkát kellett elkészíteni, ráadásul úgy, hogy ezt egy-egy téma köré kellett csoportosítani a versenyzőknek. A világbajnok a német Angelika Huber lett - írja a Stop.hu.
Guiness rekord Székelykáposzta
Guinness-rekordot jelentő 1075 kilogramm székelykáposzta rotyogott a szolnoki főtéren felállított óriásbográcsban. A Télűző Karnevál egyik leglátványosabb programja során a szakácsok az evezőméretű fakanállal és a mostoha időjárással is megküzdöttek - adta hírül a Szabad Föld.
Durván betelt a pohár! Gondban vannak a borászok is
Egyre többen írják alá a magyar borászok 12 pontját. A fizetőképes kereslet csökkenését sok pincészet megérzi, és miközben a forgalom visszaesik, az adminisztratív terhek növekednek. A villányi Tiffán Zsolt ringbe száll az egyéni parlamenti képviselői posztért, és nagy tervei vannak az ágazat felemelésére - jelentette az InfoRádió.
A mai napon nyílik meg a Café Jubilee első magyarországi étterme Budapesten
A máltai székhelyű Café Jubilee hálózat egyik tulajdonosa, Alex Scicluna Budapesten ma nyitja meg első magyar kávézó-éttermét. Az étterem kialakítására az V. kerületben, a Szent István körút 13. szám alatt került sor.
Nektár helyett hamu
Jogerős engedély birtokában megkezdődött a Tokaj-hegyaljai borvidék kapujának nevezett Szerencsen egy 50 megawatt teljesítményű, szalmatüzelésű erőmű építése. A beruházást azonban civilek és politikusok közül is sokan helytelenítik, hiszen – mint a múlt heti budapesti tiltakozáson is elhangzott – az erőmű veszélyezteti a világörökséget, környezetterhelő, és kizárólag a tulajdonosok gazdasági érdekeit szolgálja a teljes magyar társadalom ellenében - írja a Hetek.hu.