Gasztro
Kékkúti: engedély nélkül?
Június eleje óta jogerős vízjogi engedély nélkül folyik a termelés a Kékkúti Ásványvíz Zrt. kékkúti üzemében. A Káli Medence Környezetvédelmi Társaság szerint ez jogsértő, a cég szerint nem az – írta szombati számában a Népszabadság.
Nemcsak hizlal, de mérgező is
A szennyezett salsa és guacamole mártogatók gyakran okoznak ételmérgezést az éttermekben, ezért az élelmiszer-biztonsági szakembereknek fokozottabb figyelmet kell erre fordítaniuk - állítják egészségügyi szakemberek a nészava.hu írása szerint.
McCartney vs. McDonald's
A poplegenda hatalmas kampányt indított a gyorséttremlánc ellen, és meg is nyerte azt. Úgy tűnik, Sir Paul nem csípi, ha packáznak vele - olvastuk a Neon.hu-n.
Új étlap a Rikshaw étteremben
A Corinthia Hotel Budapestben található Rickshaw Étteremben ezen a nyáron is új étlappal találkozhatnak a vendégek. A díjnyertes 5-csillagos étterem főszakácsa éa a vezetősége mindig a megújulásra törekszik, ennek eredménye a kínálat változása.
Könnyítés: A vendéglátósok is mentesülhetnek az üzemben tartási díj alól
Ezentúl a vendéglátósoknak és a szállodát üzemeltetőknek sem kell TV-előfizetési díjat fizetni, ha a friss módosító indítványt elfogadja a parlament - olvashatjuk a Magyar Rádió honlapján.
Küszöbön az új sörkorszak
Bár a köztudatban úgy él, hogy a sör a férfiak kedvenc itala, ám egy brit akadémikus-történész hölgy szerint a folyékony kenyér egyenesen a nőknek köszönhető.
Kávézó, zöldsziget és kultúrközpont nyílik a Skála Metró előtti részen
Budapest egyik legszínvonalasabb szabadtéri kávézóját és zöldszigetét alakítják ki a Nyugati téri forgó óra közvetlen szomszédságában, a volt Skála Metró előtti téren, amely elhanyagoltsága miatt évtizedekig a főváros egyik szégyenfoltja volt - írja a nol.hu.
Vannak egészséges gyorskaják is!
Egyre nagyobb sajtóvisszhangot kapnak a gyorséttermek: az orvosok arra figyelmeztetik az embereket, hogy az általuk kínált menü amellett, hogy hízlal, káros az egészségre is. A nagyobb étteremláncok azonban időközben észbe kaptak, és kínálatukat olyan specialitásokkal bővítették, amelyek a korábbiakhoz képest jóval kalóriaszegényebbek és egészségesebbek is.
A gazdasszony
Ha azt mondom: kirakatevő, kenyereslány, felírónő, és hagynám, hogy ön fejezze be, kik ők valójában, vajon meg tudná mondani? Ha esetleg nem, régi vendéglátósok emlékeiből sikerült a huszonnegyedik órában előbányászni egy-egy arcot, történetet e régi vendéglátós szakmák világából. Nagy sikert arató sorozatunkat folytatjuk. Íme, most előbukkan a múltból a gazdasszony, aki a konyha munkáját és főként alapanyag felhasználását figyelte árgus szemekkel…
Európában terjeszkedne a Domino's Pizza
Négy évvel ezelőtt, 2006 júliusában Franciaországban, Hollandiában és Belgiumban üsszesen 153 Domino's Pizza éttermet jegyeztek, 2010 júliusára ez a szám elérte a 300-at - írja a Franchiseportál.
A PROGAST is gyászol
Mivel a hazai vendéglátó ellátó cégek között minőségi márkákat forgalmazó egyik piacvezető, a PROGAST Kft. és a Szobi Balázs nevével fémjelzett OXXO Racing Team pályakamionos versenyző csapat közti együttműködés immár két éve tart – ezért a PROGAST ügyvezetőjét, Víg Bencét és egész csapatát is érintette, és mélyen megrázta az a kisrepülős tragédia, amelyik hétfőn este történt a fővárosban, és amelynek során Szobi Balázs (+37) is életét vesztette.
Elveszett a borászok által befizetett milliárdos marketingpénz?
Vélhetően belekerült a borászok által literenként befizetett 8 forintos marketing adó az FVM költségvetésébe, miután az elmúlt évek téblábolásai után nem sikerült az összes forrást visszaadni a hazai borászatnak
Séfváltás a Café Ertében
Séfváltás történt a budapesti Alkotás úton lévő Café Ertében. Az Étteremklalauz 2010-es kiadványában 11,5 pontra értékelt étterem konyhafőnöke Kovács Zoltán lett.
Magyarországon a legolcsóbb berúgni
A Európai Unió statisztikai hivatalának adatai szerint meglehetősen nagy a különbség az egyes országokban az élelmiszerek, illetve nem alkoholtartalmú italok árszínvonala tekintetében. A legdrágább országban több, mint kétszer annyiba kerülnek ezek a termékek, mint a legolcsóbbikban.
A Jégbüféből is bank lesz?
Ötvenkilencedik éve üzemel megállás nélkül a Jégbüfé a Ferenciek terén, és ez idő alatt a Gundel étteremhez vagy a Gerbeaud cukrászdához hasonlatos intézmény lett a fővárosiak számára - adta hírül a Blikk.
Betiltaná az iskolák melletti gyorséttermeket egy francia politikus
Philippe Folliot a mezőgazdaság korszerűsítésével kapcsolatos törvénytervezet vitája közben érvelt azzal, hogy a gyorséttermek iskolák közelében történő üzemeltetése rossz hatással van a fiatalok egészségi állapotásra.
Saját Michelin csillagot gründol az Európa Bizottság
A legjobb séfek és az ínyencek által egyaránt a legnemesebb gasztronómiai elismerésnek tartott Michelin-csillagokhoz hasonló értékelőrendszer jön létre Európában a legizgalmasabb turisztikai célpontok minősítésére.
Befuccsolt Ramsay egyik étterme
Gordon Ramsay, a híres séf kénytelen volt bezárni egyik londoni éttermét, mivel az nem hozta a szükséges profitot - írja a stop.hu.
Prímás megnyitás – bor, szóda, ima
Új turisztikai megaközpontot nyitottak az Esztergomi Bazilika lábánál, az egykori romos, szinte elfeledett pincerendszer helyén, amelyet ünnepélyes szertartás közepette Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek avatott és nyitott meg július 1-én a nagyközönség számára.
Nem csökken a dohányzásmentes bárok forgalma Amerikában
Egy amerikai tanulmány először foglalkozott átfogóan azzal, hogy a dohányzás betiltása milyen gazdasági következményekkel jár a vendéglátóipari egységekre nézve. Meglepő módon a füstmentesség egyáltalán nem okozott bevételkiesést, és elbocsátások helyett inkább tovább nőtt azoknak a munkahelyeknek a száma, amelyeket ezek a bárok és vendéglők nyújtanak az embereknek - adta közzé a felmérés eredményét az OrientPress.
A WC-be küldte a pincér a szoptató anyát
A pincér a női WC-t ajánlotta az édesanyának, amit az nem fogadott el és diszkréten, a falnak fordulva megszoptatta fél éves babáját. A pincér felszólította az édesanyát, hagyja abba a szoptatást, mire az édesanya inkább elhagyta az éttermet.
A kávé ára: három "Miatyánk..."
Imádsággal fizethetnek italukért a vendégek egy zágrábi kávéházban, amelyet a főváros turizmusszövetsége is ajánl honlapján - számol be róla az igen.hu alapján az Orientpress.
Morbid, vagy pikáns: oroszlán burger 21 dollárért?
A Phoenix-i (Arizona) Il Vinaio étterem extrém módon tiszteleg a Dél-Afrikában zajló labadarúgó világbajnokság előtt: a versengés időtartamára oroszlánhúsból készült burgert kínál vendégeinek. Amióta az állatok királya terítékre került, több mint 250 tiltakozó levelet, sőt bombafenyegetést is kapott az étterem – írja a NY Daily News.com.
Formálódik a pálinkatörvény
Államtitkári egyeztetés folyik a pálinkafőzés könnyítésével kapcsolatos törvénymódosításról. A részletekről a kormány június 31-i döntését követően ad felvilágosítást a tárca.
Bepanaszolták a tokaji borászokat
A tokaji borászokat panaszolták be az UNESCO párizsi, világörökségi központjánál. Olyanok, akik a borászok többségével ellentéten támogatnák a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű hőerőmű megépítését - adta híül a Független Hírügynökség.
Éjszakai szesztilalom Kecskeméten is - kivételekkel...
A várható rendelet nem érintené a bevásárlóközpontokat – amelyek amúgy is távol vannak a belvárostól – a vendéglátó egységeket, az alkalmi rendezvényeket és vásárokat. A döntést csütörtökön hozza meg Kecskemét képviselő-testülete.
Betiltják a transz-zsírok alklamazását Nagy-Britanniában?
A Nemzeti Egészségügyi Intézet csoportja (NICE) szorgalmazza, hogy távolítsák el a transz-zsírokat az angliai élelmiszerekből. A mesterséges zsírok gyakran megtalálhatóak a kekszekben, süteményekben és a gyorséttermi ételekben - de ezek károsítják az egészséget - adta hírül az OrientPress.
Étterem nyílik a londoni óriáskeréken
Világhírű séfek, köztük Gordon Ramsay is főzni fognak a London Restaurant Festival-on októberben, a London Eye kapszuláiban kialakított étterem vendégei számára.
Őrszobán végezték a Bavaria marketing gerilla-angyalai
Az utóbbi években egyre elterjedtebb gerillamarketing eszközeit vetette be a holland Bavaria sörgyár, hogy hivatalos szponzorálási szerődés nélkül, költséghatékonyan lehessen jelen termékével a dél-afrikai labdarúgó VB-n.
Nem javít a borászok helyzetén a pálinkafőzés liberalizációja
A pálinkafőzés felszabadítása része a Fidesz 29 pontjának. A borászok körében nagy örömet váltott ki, mert azt remélték, hogy ezután szabadon értékesíthetnek majd pálinkát a nagykereskedők részére is. A dolog jelenleg úgy áll, hogy ebben csalódniuk kell.
Olasz gasztronómia a Boscolóban
Nagyszabású olasz gasztronómiai bemutató lesz június 24-25-én, melynek helyszíne a budapesti Hotel Boscolo.
Kistermelők az éttermi beszállítók között
A háztáji termékek népszerűsége évről évre nő, az viszont már kereskedőtől és fogyasztótól függ, hogy mennyi időt és energiát tud fordítani ezek beszerzésére. Egy nemrég kihirdetett rendelet lerövidíti és egyszerűsíti kistermelő és a vásárló közötti utat. Ezzel a témával foglalkozik cikkében a Mai Piac.
Zöld Burger King Németországban
A Burger King vállalata a németországi Waghäusel városban nyitotta meg első napelemekkel fölszerelt éttermét Európában. A legújabb csúcstechnológiai megoldások segítségével, a környezetbarát gyorsétterem az energia szükségletének csaknem felét megújuló energiaforrásokból biztosítja.
Júliustól minősítik a New York-i éttermeket
New York városában régóta nagy problémát jelentett, hogy sok étteremben félvállról vették az élelmiszerek tárolására és kezelésére vonatkozó szabályozásokat. Éppen ezért döntött úgy a vezetés, hogy osztályokba sorolja a vendéglátó helyeket, és ahol sok a probléma, oda az ellenőrök gyakrabban látogatnak majd el - adta hírül az OrientPress.
A kövidinka lett idén Kecskemét bora
A kövidinka lett idén Kecskemét bora, száz minta közül a kutatóintézet vitte el a pálmát. A nedűt a városházán mutatták be a nyilvánosságnak. A nyertes a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet katonatelepi állomása, amely idén közel száz borászattal, borásszal szállt versenybe a megtisztelő címért - írja a beon.hu.
Nem mindenki tudja finanszírozni a tartós veszteséget
Bezárt az Armani Caffé az Andrássy úton. Az olasz divatmárka első magyarországi étterme az egy éves születésnapját sem élhette meg. A luxusmárka magyarországi franchise jogát tulajdonló befektető információink szerint az étterem helyett egy másik luxus kategóriájú divatmárkát hozna be a megüresedett üzlethelyiségbe.
Végre Budapesten is Starbucks
„Nagyra tartjuk Magyarország hosszú múltra visszatekintő, színes kávéházi kultúráját és izgatottan várjuk, hogy a részesei legyünk” – mondta Vladan Armus, a Starbucks közép- és kelet-európai régiójának márkaigazgatója.
Egykor sikeres szakmák – mára a feledés homályában?
Ha azt mondom: kirakatevő, kenyereslány, felírónő, és hagynám, hogy ön fejezze be, kik ők valójában, vajon meg tudná mondani? Ha esetleg nem, régi vendéglátósok emlékeiből sikerült a huszonnegyedik órában előbányászni egy-egy arcot, történetet e régi vendéglátós szakmák világából. Nagy sikert kiváltó sorozatunkat folytatjuk. Íme, most előbukkan a múltból a ma talán kabinosnak nevezhető gebines, aki egyébként a mai vállalkozók elődje lehetne…
Őrület: macskakávézó Japánban
A macskakávézók rendkívül népszerű létesítmények Japánban. Oszaka America mura nevű negyedében, a bárok és a trendi ruhaboltok közé beékelődve áll egy kávézó, aminek elsődleges vonzerejét nem a kávé, hanem a meglehetősen szokatlan személyzet adja - írja a Háziállat Magazin.
A pálinka lesz a valódi magyar nemzeti ital
Hazánk nemzeti imázsát is meghatározó ital lehet a pálinka 5-6 éven belül a marketingstratégia változásának köszönhetően - írja a kreativ.hu a Budapesti Gazdasági Főiskola által szervezett pálinkamarketing konferenciáról.
Felvidéki borász az év felfedezettje
A Vinum Praemium Alapítvány által kiválasztott 50 legjobb magyar borász választja meg a saját soraikból azt a személyt, aki a Borászok Borásza díjat kapja. A díjat 2007-ben alapította Rókusfalvy Pál, aki maga is készít bort a Budapesttől nem messze található etyeki dombokon - írja a Bumm.
Nyilvános wc-ből luxusétterem
Előkelő étteremmé alakítanak át két nyilvános wc-t Bostonban, a bizarr ötlet a helyieknek és a városvezetőknek is tetszik..
Tízmilliós bírság egy ételszállító cégnek
A GVH megbírságolta a korábban Gastroyal néven ismert Larabay Food-ot, mert a cég heti étlapjain megtévesztő módon tette közzé kedvezményeit.
30 milliárdos kiesés a borászatban
A rossz időjárás hátráltatja a szőlő virágzását, ami miatt visszaeshet a szőlőtermelés, ezáltal akár 1 millió hektoliterrel is kevesebb bor készülhet, ez 30 milliárd forintos kárt jelenthet a borászoknak írja a sikeres.hu.
Új irány a gasztrodesign-ban
A gasztrodesign új irányát képviseli a Japánban és Németországban is ismert Antal Balázs, aki a WAMP Hónap Designere elismerést kapta júniusban -írja a divany.hu.
Franchise-partnert keres a Király Pizza gyorséttermi hálózat
A Királypizza étlapján számtalan étel megtalálható, tészták, közel 50 féle pizza, saláták, hamburgerek és gyros is, ami széles vendégkört vonz.
Nevet vált az utalványos Accor
Az Accor csoport, a hotel és az utalványos üzletág korábban bejelentett szétválása kapcsán az Accor Services nevét is megváltoztatta.
Mérgező poharak a McDonaldsban?
Az étteremlánc 12 millió poharat hívott vissza a mérgező festés miatt az Egyesült Államokban - adta hírül az anna.hu.