Gasztro
Útjára indult az EUFE roadshow a közétkeztetés minőségi megújításáért
Első állomására érkezett Gödöllőn az EUFE Roadshow, amely az egészséges étkezést és a változatosabb ételeket kínáló közétkeztetést kívánja elősegíteni. Az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) által útjára indított Roadshow keretében Buday Péter közismert séf mutatja be az általa, a közétkeztetésben résztvevők számára összeállított egészséges ételeket, költséghatékony megoldásokat és a kifejezetten gyermekbarát menüket. A program célja, hogy a helyi önkormányzatok és közétkeztetési cégek bátorítást, motivációt kapjanak a reform elindításához és közös elhatározással és akarattal a közétkeztetésben további minőségfejlesztést valósíthassanak meg, különös tekintettel a gyermekétkeztetésre.
Lőrincz György lett az Év Borásza
A Magyar Bor Akadémia megválasztotta az Év Bortermelőjét. Az Egri borvidéken dolgozó, de fehér borairól híres Lőrincz György nyerte el idén a címet.
Ezért iszunk jövőre kevesebb sört!
A drágább italokat gyártók várhatóan áremeléssel tovább tudják hárítani a terheket a fogyasztókra, az olcsóbb szegmensben megpróbálják elrejteni a magasabb árakat - írja a szabadfold.hu.
Bezöldül a magyar McDonald's is
Szolár panel, vízmentes piszoár és energiatakarékos konyhatechnológia a hálózat első hazai zöld éttermében. 160 millió forintos beruházás keretében a megújuló energiaforrások közvetlen felhasználását teszteli a McDonald's a fővárosi Üllői úti éttermében.
Hazánkban is terjeszkedne a C House Coffee Shop olasz franchise-hálózat
Az Olaszországból származó C House Coffee Shop franchise-hálózat célkitűzése, hogy 2015-re 10 országban 100 kávézóval legyen jelen. Mester franchise-partnerét keresi többek között hazánkban is.
Mégsem menekül meg a hidegutalvány
Elbukott a hidegétkezési utalvány megmentésére tett hárompárti törvénymódosító indítvány, adja hírül a Napi Gazdaság.
Kállay Miklós egyetemi tanár lesz a Corvinus új borászati intézetének vezetője
Szőlészeti és borászati intézetet hoz létre a szőlészeti-borászati oktatás és kutatás hagyományosan jó színvonalának további emelése érdekében a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) 2010. január elsejével.
Megalakult a Slow Food Tokaj Convivium
Az 1989-ben alakult Slow Food a biodiverzitás védelmét, az íznevelést, az emberszabású életmód elősegítését, a helyi közösségek által megtermelt termékek megóvását propagálja. Ma már a világ 132 országában több mint 100.000 tagot számlál.
A Vörösmarty téren nyílik a pesti Hard Rock Café
Már nem kell sokat várnia a Hard Rock Cafe rajongóinak: 2011 tavaszán ugyanis a pesti Belvárosban megnyílik az első magyarországi egység - adta hírül a VG Online alapján az élelmiszer.hu.
Az utolsó 10 év legnagyobb tévedései a vendéglátásban
A Chicago Tribune nemrégiben csokorba gyűjtötte mindazokat a gasztronómiai trendeket és jelenségeket, amik az utóbbi tíz esztendő legnagyobb balfogásának bizonyultak az amerikai szakemberek szerint.
Borászok a versenyképességért
Az észak-magyarországi térség huszonnégy meghatározó borászata pénteken megalakította az Észak-magyarországi Bor Klasztert. A tömörülésben tokaj-hegyaljai, egri, mátravidéki, bükkaljai borászok vesznek részt, céljuk az ágazat versenyképességének megőrzése.
Folytatódik a Starbucks Saga
A korábban visszavonulót fújó Starbucks a jelek szerint mégis belevág az első budapesti kávézó megnyitásába. A cég rendkívül szűkszavú, ám árulkodó, hogy már keresik az első egység vezetőjét. A kávézók piaca közben lassan bővül, sorra nyílnak az önkiszolgáló rendszerű üzletek – írta a hétfői Népszabadság.
A Törley Gála száraz pezsgő ismét bizonyított!
Az Effervescents du Monde pezsgőversenyen a Törley Gála ezüstérmet szerzett.
Bíróság előtt Gordon Ramsay
A 43 éves, 16 Michelin csillagot magáénak tudó skót sztárséf, Gordon Ramsay cége, a Gordon Ramsay Holding (GRH)jelentős adóelmaradás miatt került bíróság elé.
Hétfőn nyílik a második budapesti Nespresso corner
November 30-án nyitják meg a budapesti Westend bevásárlóközpontban a második Nespresso cornert.
Népszerűbb lett a pubok ételválasztéka
A britek több mint egyharmada szívesebben étkezik a pubokban, mint a hagyományos, vagy gyorséttermekben. Erről számol be a Key Note Market Report Plus éttermi szokásokról szóló beszámolója
Megnyílt az első marihuana-kávézó Amerikában
Az Oregon államban található Portlandben nyílt meg az Egyesült Államok első olyan kávézója, ahol a betegek - recept ellenében - marihuánát kaphatnak és azt ott el is fogyaszthatják.
Sörhigiénia: iszunk-e E.coli baktériumot? - Társadalmi vita a csapolt sörről
Télen-nyáron nagyon sokan isznak csapolt sört, de vajon tudják-e mi folyhat le a torkukon? Ezt az egészségügyi- és fogyasztóvédelmi kérdéskört vette górcső alá a TU-MÚOSZ Fogyasztóvédelmi Újságíró Klub, mert a téma egyik hazai szakértője szerint előfordul, hogy a vendéglátóhelyeken kimért csapolt sör savanyú ízű. Ez, az élelmiszerromlás egyértelmű jele, ami esetleg a csapolt sörben lévő E coli baktériumtól következhet be. Miért lehetséges ez? Minőségbiztosítási vagy élelmiszerbiztonsági kérdés? A HACCP hiánya vagy a tájékoztatás hiánya forog fenn? Jogszabályi hézagról vagy kereskedői nemtörődömségről van szó?
Újabb Vapiano nyílik Budapesten
Terjeszkedik az eredeti olasz ízeiről és egyedi stílusáról ismert Vapiano. Az vendéglátás teljesen új irányzatát képviselő nemzetközi hálózat 2009 november 31-én a Kolosy-téren, a Bécsi Corner-ben nyitja meg legújabb látványkonyhás éttermét, mely a belvárosi után, a második lesz Budapesten - írja a pénzcentrum.hu.
Elképesztően jó az idei Beaujolais
Borszakemberek szerint "elképesztően" jó az idei Beaujolais, és azt remélik, hogy az elmúlt években tapasztalt visszaélések miatt megkopott hírnevű francia bor eladása ettől ismét új lendületet kaphat - tudósította az Inforádiót S.Ráduly János Franciaországból. A borászok "most vagy soha" felkiáltással mutatták be az idei Beaujolais Nouveau-t, azaz az új Beaujolais-t, melyet az immár közel ötven éves hagyománynak megfelelően november harmadik csütörtökén, pontban éjfélkor lehetett először megkóstolni.
Különleges ízutazás a harmónia jegyében
Izgalmas ételek hívták randevúra a sörök különleges aromáit, különleges ízutazáson vehettek részt a szegedi Gőry Pince-Vendéglőbe meghívott vendéglátóipari szakemberek. A Hügli Food Kft. mesterszakácsa, Simon Tamás által összeállított különleges menüsor mellé Csóka Sándor, a Borsodi Sörgyár Zrt. sörszakértője kínált igazán különleges, vagy éppen a mindennapokból már jól ismert sört.
Az állatorvos állítja: a szalmonellás csirkehús csak rémhír
Dr. Bogár István, a Komárom-Esztergom megyei állatorvosi kamara elnöke szerint nagy öngól volt ezt hír így közzétenni, anélkül, hogy a csirkehús származását, a talált törzset nem közölték a tájékoztatóban, csak pánikkeltésre alkalmas ez az információ.
Az év zalai vendéglátóhelye 2009: Disznótoros és bistro menü
Ötödik alkalommal hirdette meg a zalaegerszegi városi önkormányzat Az év vendéglátóhelye elnevezésű versenyt. A győztesek szerdán vették át jutalmukat az Erdőgyöngye Vendégházban.
Kizöldül a McDonald's
Az eddig ismert vörös logo helyett rövidesen a zöld szín lesz a domináns a cég emblémájában. A váltás a cég külső és belső átalakulását, és a környezetvédelem fontosságát, és tiszteletben tartását hivatott tükrözni.
A vilag topszakacsai 2013-ban Baselben föznek
Ugyan először felröppent a hír, hogy már a következő ’ igeho’-n
(kétévente megrendezésre kerülő nemzetközi vendeglátóipari,
gasztronómiai és húsipari szakkiállítás Svájcban), azaz 2011-ben
találkoznak a világ topszakacsai Baselben, ám ez a rendkívüli esemény
2013-ra tolódott. Ez az időpont viszont mar nyilvános, azaz biztosan létrejön a találkozó, mondta el lapunknak a szakkiállítás szervezőinek nevében Ursula Escher, a baseli Messe külföldről érkező kiállítóinak szakmai vezetője.
A New York kávéház mostani üzemeltetői nem mentek csődbe
Csak rövid ideig üzemeltette a csődbe ment olasz cég a budapesti New York kávéházat, a jelenlegi üzemeltető egy tisztán magyar tulajdonú Kft., amely a válság ellenére is folyamatosan nyereséges – adta hírül a Népszabadságra hivatkozva a Hírszerző.
Jaunárra tolódik a Café Jubilee budapesti nyitása
Korábbi cikkeinben már beszámoltunk arról, hogy a máltai eredetű kávézólánc, a Café Jubilee - a közeljövőben, novemberben - hazánkban nyitja meg első kelet-európai egységét. Az exkluzív kávézó nyitása jövő év januárra tolódik, tudta meg a Franchiseportal.hu, a lánc egyik tulajdonosának, Alex Scicluna úr tájékoztatásából.
A Burger King megnyitja első egységét Oroszországban
A világ második legnagyobb hamburgeres étteremlánca, a Burger King még ebben az évben Moszkvában nyit egységet. Oroszország 140 milliós lakosságával mindenképp jelentős piacot biztosíthat a franchise-hálózat számára, amely ezideáig még nem tört be az orosz piacra - adja hírül a Reuters alapján a franchiseportal.hu..
A sört is megviseli a válság
Átlagosan hat-hét százalékkal esett vissza az elmúlt egy évben a hazai sörpiac – derül ki a Nielsen felméréséből. A hétmilliárd forintos csökkenés nem új, hiszen a fogyasztás tavaly még ennél is nagyobb, 9 százalékos mínusszal zárt.
Nagyratörő tervek a McDonaldsnál
Ahhoz képest, hogy a közeli hetekben kivonult Izlandról a McDonald's igen ambiciózusnak nevezhető az a terv, amellyel a közeli napokban az óriáscég. Egy, a befektetőkkel tartott találkozón a társaság bejelentette, hogy jövőre 1000 új éttermet kíván nyitni annak érdekében, hogy az árbevételét 5%-kal, míg nettó eredményét 7%-kal növelhesse.
Jövőre kitilthatják a magyar csirkéket a boltokból
Baromfi szalmonella miatt 2010. december 12-től kétséges a magyar csirkék forgalomba hozatala a hazai boltokban. Nyilvános szalmonellateszt során ugyanis tíz, különböző helyen vásárolt csirkéből hét bizonyult szalmonellásnak.
Két ember kell a világ legdrágább sörének kitöltéséhez
Nemcsak azért, mert nem szívesen bontunk fel egy több mint 200 ezer forintos üveget, hanem mert nem könnyű megemelni egy 12 literes palackot. Sörnyitó nem szükséges a hordó méretű kiszereléshez, a kitöltéshez azonban két ember kell - írja a deluxe.hu.
A világ egyik legnagyobb Costa Coffee egysége nyílik meg Budapesten
A világ egyik legnagyobb, 300 négyzetméteres Costa Coffee kávézója nyílik meg az Eiffel Tér Irodaház fejlesztésnek a Teréz körútra nyíló 3 szintes kiskereskedelmi területén - olvasható a kavekorzo.hu oldalon.
Egyedül biztos nem megy
Valószínűleg jól tudják azok a tokaji boros gazdák, pincészetek – kilencen vannak -, hogy egymagukban sokkal nehezebb, ámde ha összefognak, sikeresebbek lehetnek. Ezért öt éve TokajVinum Hungaricum Egyesület néven közös szakmai marketing szervezet alkotnak, együtt lépve fel a helyi és az országos szakmai irányító szerveknél.
Igyál és merülj!
Kleopátra szamártejbe mártózott, e fürdőzés férfias megfelelője egyértelműen az, amikor az ember fülig merül húszezer liter habzó sörbe. Szerencsére ma már bárki lubickolhat akár egy medencényi sörben. A legújabb ilyen jellegű spa az osztrák Starkenbergben nyílt meg, ahol 135 euróba kerül a négyszer kétméteres medencék valamelyikének kibérlése két órára.
Ki lesz a toronyőr?
Az 1964-ben épített, a következő évben átadott, majd éveken át állami kommunikációs létesítményként működő, végül az 1981-es privatizációt követően az új tulajdonos révén átkeresztelt londoni BT Torony (British Telecom Tower, ezt megelőzően Post Office Tower) tetőtéri étterme újra megnyílik.
Folytatódik a minőségi pálinkafogyasztás népszerűsítése
Idén is folytatódik a hazai gyümölcs- és törkölypálinka presztízsépítését célzó kommunikáció. Míg a tavalyi év kampánya igyekezett megszabadítani a pálinkaképet az elmúlt évtizedek alatt rárakódott negatív képzettársításoktól, az Agrármarketing Centrum 2009-ben az egyik legfontosabb magyar termék mögött rejlő misztikumra, a gyümölcsben rejlő titok felvillantására koncentrál.
Cafeteria: a melegétel utalvány lesz a sláger
A munkáltatók kétharmada jövőre is ugyanakkora cafeteria költségkeretet tervez, mint ebben az évben, így a kedvezményes adózású elemek esetén a dolgozók többsége ötödével kevesebb juttatásban részesül majd az új évben - mondta Bessenyey Balázs, a Sodexo Pass ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón Budapesten.
Vincze Béla tagadja a borhamisítás tényét
Tagadja, hogy bort hamisított volna Vincze Béla, aki fellebbez a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Borminősítő Igazgatóságának (KBI) elmarasztaló döntése ellen.
"Ez botrány a magyar bor ellenében!"
Az MDF felháborítónak tartja, hogy a Magyar Bormarketing Nonprofit Kht. nem arra használ közel kétmilliárd forintot, amire ők a hazai bortermelőktől a pénzt kapták. Ezért a párt a szakminisztérium vizsgálatát is kéri – írja a stop.hu.
Egy ház árát fizették ki egy fehér szarvasgombáért
Kereken 100 ezer euróért, azaz 27 millió forintért kelt el 750 gramm súlyú fehér szarvasgomba egy olaszországi árverésen.
Kávézó sóból Kijevben
Kárpátalján bányászott kősóból kialakított belső terű kávézó nyílt a napokban az ukrán fővárosban, a vendéglátóhelyen még a világítótestek is sóból vannak.
Daniel Boulud éttermet nyit ki Londonban
Jövő év elején francia-ihletettségű bisztrót nyit Michelin csillagos francia séf a londoni Hyde park közelében lévő Mandarin Oriental Hotelben.
Melyik nyelven reklámozzák a legtöbb kaját Amerikában?
A gyermekkori elhízás olyan gyakori jelenség az Egyesült Államokban, hogy már-már járványnak számít. Az okokat kereső tanulmányok sorában egy friss kutatás az ételreklámok szerepét vizsgálja, méghozzá nyelvi szempontból - írja a nyest.hu.
Az Egri Bormíves Céh nem foglalkozik a Vincze-üggyel
A Pannon Bormíves Céhből kilépett a glicerinbotrányba keveredett Vincze Béla, az egri céhnél egyelőre nincs napirenden a tagság kérdése.
Újabb Michelin csillagos séf étterme zárt be ételmérgezés miatt
A korábban nagy sajtópublicitást kapott „malőr”, a Heston Blumenthal nevével fémjelzett Tha Fat Duck után újabb brit éttermet ért utol a norovírus, ezúttal az Andrew Pern által vezetett North Yorkshire-i The Star Inn kényszerült ideiglenesen bezárni ajtaját a vendégek előtt.
Külföldi borokat népszerűsítenek magyar borászok pénzén?
A Magyar Bormarketing Nonprofit Kft. olyan tanfolyamokon is kedvezményt kínál, amelyeken nemzetközi borokat kóstolhatnak és ismerhetnek meg a hallgatók. Ezzel a külföldi borvidékek marketingjét támogatja a magyar borászok pénzén – írta a zipp.hu
Bajor Imre bedobja a törülközőt
119 millió forintért árulja Bajor Imre éttermét, a Kicsihuszárt – írja a Blikk.hu