Új fajta gluténmentes ételekkel kísérleteznek 

Az Európai Unió HEALTHGRAIN nevű projektjének keretein belül a kutatók számos új gluténmentes élelmiszert fejlesztettek ki.

Vendéglős lesz a Forma-1-es pilótából 

Étterem tulajdonos lesz Alexander Wurz. Az egykori Forma-1-es pilóta a nagynénje olasz éttermét veszi át Bécsben, és egy barátjával próbálja meg az eddigi színvonalon, vagy még jobban üzemeltetni.

Magyar aranyérmek a Mondial du Rosé-n 

Idén is világraszóló sikert mondhat magának a szekszárdi Dúzsi Tamás borász, akinek a cannes-i rozé világversenyre benevezett borai mind kiemelkedően szerepeltek.

Immár hivatalos a bejelentés: lesz Starbucks Budapesten 

Bár pontos dátum még nincsen, de legalább már biztos a hír: a budapesti Westend bevásárlóközpontban nyitja meg első magyarországi kávézóját az amerikai Starbucks. A legendás kávézólánc jelentős részesedést remél a kelet-közép-európai régióban a gyorsan növekvő kávéházi piacon - adta hírül a hvg.hu.

Ma nyílik a Budapesti Pálinkafesztivál 

Idén már ötödik alkalommal nyitja meg kapuit a Városháza Parkban a Budapesti Pálinkafesztivál. A látogatók több mint háromszáz féle párlat közül találhatják meg a számukra legfinomabb főzetet, és az újdonságként debütáló pálinkakoktélokat. A különleges ízekhez exkluzív program dukál, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan színes és színvonalas fellépők muzsikája garantál a május 6-9. közötti rendezvényen.

Jól teljesített az Anheuser-Busch inBev 

A vártnál jobb lett az Anheuser-Busch inBev NV első negyedéves eredménye, pedig a világ legnagyobb sörgyártója korábban azt jelezte, hogy csökkenni fog a profit az év elején, ahogyan a legfontosabb piacokon, az USA-ban és Oroszországban csökken az eladott sör mennyisége.

Ötödik születésnapját ünnepli az óceán alatti étterem 

A világ első vízalatti étterme bő öt évvel ezelőtt nyílt meg a Maldív szigeteken, Rangalifinolhu szigetén.

Dinamikusan terjeszkedik a Belfrit 

A Belfrit honlapjának tanúsága szerint három új éttermet nyit hamarosan hazánkban. Ebből kettőt még áprilisi nyitással hirdet - Pécelt és Sátoraljaújhelyt.

Pécsi hasakba pécsi ételt 

A Pécs2010 Vendéglátóhely Program Pécs MJV kezdeményezésére jött létre, melynek lényege, hogy a helyi és környékbeli vendéglátóipari egységek a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program részévé váljanak - írta a Pécsi Stop.

Fúziós étellel nyert a mesterséf 

A rangos Masterchef nevű tévés főzőverseny győztese egy fúziós étellel nyerte el az első díjat. A szakács a szagokból kiindulva dönti el, hogy milyen ízeket kombinál össze.

Tiltakozik a német séf az amerikai elnök megmérgezésének gyanúja miatt 

Nem csitulnak a legfrissebb gasztrobotrány hullámai. Néhány napja került nyilvánosságra, hogy a 2007-es heiligendammi G8- csúcson rejtélyes gyomorrontás tüneteivel kezelték az akkori amerikai elnököt, George W. Bush-t, és a first ladyt.

Újra séfváltás az immár Michelin-csillagos Costes étteremben  

Nyáron valószínűleg lecseréli séfjét a nemrég Michelin-csillagot kapott budapesti étterem, a Costes - adta hírül a Origo.

Új gasztro kártyák Szabolcsban 

A Szabolcs-Szatmár-beregi Tourinform irodák turisztikai kártyasorozata, most gasztronómiai címkével is bővül.

Meglepő: Jamie Oliver dícséri a McDonald's-ot 

Jamie Oliver szerint a brit éttermeknek a McDonald's-tól kellene példát venniük. A sztár séf dicsérete azért is érdekes, mert évekig pont a gyorsétterm-láncok ellen kampányolt - írja a Női Lapozó.

Ilyen a tradicionális izlandi gasztronómia (?) 

Nem mindennapi menüsor várja az izlandi főváros egyik éttermébe betérőket. A 27 éves séf ugyanis hagyományos viking ételeket kínál az ínyencségre vágyóknak.

Betiltották Kaliforniában a játékajándékot az éttermekben 

Az amerikai Kalifornia szövetségi állam egyik megyéje kedden megtiltotta az éttermeknek, hogy az egészségtelennek tartott ételek mellé, a gyerekek számára csábító játékokat adjanak. Santa Clara megye ezzel a lépéssel akar küzdeni a túlsúlyjárvány ellen.

Dán lett a világ legjobb étterme 

Hétfőn nyilvánosságra hozták a S.Pellegrino World's 50 Best Restaurant Awards 2010 díjazottjainak listáját. Az El Bulli trónját a koppenhágai Noma szerezte meg.

A világ 50 legjobb éttermének listája 

Hétfőn nyilvánosságra hozták a S.Pellegrino World's 50 Best 2010 győzteseinek listáját. Íme a Top 50, jó böngészést!

Bio Panzió - ahol az étel gyógyít! 

Búza, lencse, hajdina, köles, árpa, kukorica barna rizs...Ez így elég unalmasan hangzik. Persze, tudjuk, hogy egészséges élelmiszerek, hiszen sok rostot és egyéb hasznos tápanyagot tartalmaznak, ám ennek ellenére ebédidőben mégsem az az első gondolatunk, hogy belapátoljunk néhány kanál zabot vagy kölest.

Mitől bio a biotermék?  

A biogazdálkodás szabályainak megfelelően, szigorúan ellenőrzött körülmények között előállított (vagyis nem utólagos vizsgálatokkal minősített) növényi vagy állati eredetű élelmiszert nevezzünk bioterméknek.

A várakozásoknál jobban teljesített a McDonald's 

A világ legnagyobb franchisehálózata, a McDonald's is nyilvánosságra hozta tavalyi üzleti eredményeit. A gyorsétterem-lánc részvényenként 1 dolláros nyereséget termelt az első negyedévben. A piac "csak" 96 centes EPS-t várt.

Ingyen ebéd rászoruló gyerekeknek - nem csak Jamie jótékony 

Ingyen ad ebédet egy tatabányai vendéglõ a közeli iskola rászoruló diákjainak. Az étterem - törzsvendégeivel összefogva - olyan tanulóknak biztosítja a mindennapi melegételt, akik ingyenes étkezésre nem jogosultak, de családjuk nehezen tudja csak állni a havi menzadíjat.

Már a csapolt sem fogy úgy... 

A folytatódó gazdasági válság jelentős hatással volt a magyarsöriparra is 2009-ben: a sörgyárak a magyar piacon történt értékesítése 9%-kal csökkent a 2008-as évi értékesítéshez képest – mutatott rá a Magyar Sörgyártók Szövetsége online sajtótájékoztató keretében.

Korlátoznák az ételek sótartalmát  

Legutóbbi kutatási eredményeikre hivatkozva egy tudóscsoport arra szólította fel az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalt (FDA), hogy szabjon maximális értéket az ételek sótartalmát illetően. A szakemberek szerint ugyanis fontos lenne, hogy a lakosság nátriumbevitelét végre jelentősen lecsökkentsék - ez ugyanis az elmúlt negyven évben nem sikerült.

Gyanúba keveredett a Christie's, hamis borok az aukción? 

A floridai William Koch öt éve folytat keresztes hadjáratot a borhamisítás ellen. Legújabb akciójában a Christie's aukciósházat perli, amiért annak borászati részlege úgy engedett árverésre bocsátani italritkaságokat, hogy közben szerinte tudták: hamisítványokat adnak el - írja a Pénzcentrum.

Mégis lesz Nobu a budapesti Kempinski-ben 

A budapesti Kempinski Hotel Corvinusban ősszel világhírű japán étterem nyílik, Nobu Budapest néven.

Eckart Witzigmann kapta a S.Pellegrino World's 50 Best Restaurant Academy éltmű díját 

A világ legjobbnak minősített 50 éttermének listáját jövő hétfőn hozza nyilvánosságra a kiválasztásra szakosodott Akadémia. Mintegy előzetesként jelentették be, hogy S.Pellegrino World's 50 Best Restaurant Academy életmű díját ebben az esztendőben Eckart Witzigmannak ítélték oda.

Helyreigazít a Gödör Klub 

Péntek este jelent meg több portálon a hír, miszerint a hatóság 72 napra bezáratja, valamint több mint 1 millió forint pénzbírsággal sújtja a Gödör Klubot. A klub igazgatója éles hangú levélben tiltakozott a hírek nyilvánosságra hozói ellen - írja a stop.hu.

Jamie Oliver a top jótékonykodók között 

Miután Jamie Oliver, az egyik legismertebb brit médiaszakács és sztárséf felkerült az ezer leggazdagabb brit listájára, immáron a 25 legnagyobb jótékonykodó közé is beverekedte magát. 

Jogszabályt sétett a Gastroyal 

Tízmillió forintra büntette a Gastroyalt a versenyhivatal, a vállalkozás ugyanis olyan állításokat tett fogyókúrás ételeiről, amelyeket nem tudott hitelt érdemlően igazolni.

5 százalékkal nőtt a Coca-Cola bevétele 

A külföldi eladások felfutásának köszönhetően az első negyedévben 19 százalékkal nőtt a Coca-Cola profitja - közölte kedden a világ legnagyobb italgyártó cége.

Bor, jazz és Michelin csillag 

A Budai Gourmet bor és jazz napok idén május 6-9 között immár hatodik alkalommal csalogatja vendégeit ínycsiklandó kínálatával, változatos kulturális programjaival.A bor és a jazz házasításába “marinírozott” izgalmas kulináris seregszemlén idén is a legjobb hazai ínyesmesterek, borászok, sajtkészítők mutatkoznak be, különös tekintettel az újsütetű Michelin-csillagos Costesre és a Bib Gourmand címmel büszkélkedő többi hazai étteremre.

Irsai Olivérből készült a legjobb pálinka 

Irsai Olivér szőlőjével a harci Brill Pálinkaházé az ország legjobb pálinkája – számol be a Beol.hu.

Megtiltanák egyes zsírok felhasználását 

Egyes országokban már be vannak tiltva az úgynevezett transz-zsírok - a szilárd zsírok, amik margarinokban, süteményekben és gyors éttermi ételekben találhatóak.

Brit a világ legjobb sommelier-je 

Az angol Gerard Bassetet választották a világ legjobb sommelier-jévé az éttermi bormesterek világversenyén Chilében - adta hírül a Puk.hu.

A Gödör Klub kávézóját is bezáratta a Hatóság 

Az április 4-én tartott összehangolt Deák téri razziakor tapasztalt szabálytalanságok miatt két tételben is zárva tartással büntette a Gödör Klubban működő kávézót az adóhatóság, de a szankciók a kulturális központot nem érintik. A szórakozóhely kegyelmet is kapott az összesen 72 napos büntetés mellé: csak az ősszel kell bezárniuk - írja az Index.

Somogyban sem viccelnek 

Tizenkét napra bezárhatnak egy somogyi vendéglátóhelyet. Az ok: nem volt rendben a számla – tudta meg a Sonline.hu.

Dán sörsztrájk a „védőital” visszaszerzésére 

A dán Carlsberg sörgyár 800 alkalmazottja lépett sztrájkba, 250 egyenesen a gépsorok mellett szüntette be a munkát, mert a vezetőség megkurtította a természetbeni juttatásként munkaidőben fogyasztható ingyen sör mennyiségét.

Borász-vita: kell-e édesített bor Egerbe? 

Nincs béke a borászok között Egerben. A kézműves borászok és nagyüzemi borgyártók most azon kaptak hajba, hogy milyen mértékben vállalható az édesítés az egri borok esetében.

Áprilisban a szlovák parlament napirendjén a Tokaj-kérdés  

Bár eredetileg már csak egy ünnepi záróülést tervezett a szlovák parlament májusra, egyebek mellett a tokaji borok miatt mégis lesz munkaülése április 27-én. Ennek napirendjére a kormány javaslatára került fel a borászati törvény sürgősségi módosításának kérdése is.

Egykor sikeres szakmák – mára a feledés homályában? 

Ha azt mondom: kirakatevő, kenyereslány, felírónő, és hagynám, hogy ön fejezze be, kik ők valójában, vajon meg tudja mondani? Ha esetleg nem, régi vendéglátósok emlékeiből sikerült a huszonnegyedik órában előbányászni egy-egy arcot, történetet e különleges vendéglátós szakmák világából. Sorozatunkat folytatjuk. Íme, most előbukkan a múltból a csinos, férfiszemet vonzó kenyereslány…

Tovább dübörög a Subway 

Fejlesztéseket tervez térségünkben a Subway gyorsétteremlánc. A franchise alapú hálózat ráadásul Szlovéniában és Romániában újonnan kezdheti meg működését -írja a Napi Gazdaság nyomán a Pénzpiac.

Kávézóláncot alapít a "Kiss" 

Az 1973-ban megalakult "Kiss" együttes nemrégiben úgy döntött, hogy ideje megosztani (egyik) imádatuk tárgyát a világgal is, és kávézót nyitnának - írta a Kávéházak.hu.

Hamarosan nyit a Prímás Pince Esztergomban 

A közelmúltban megtörtént az esztergomi Prímás Pince turisztikai és borkulturális központ műszaki átadása, és május közepétől a látogatókat is fogadja az Esztergomi Bazilika épületegyütteséhez kapcsolódó Sötétkapu és annak két oldalán meghúzódó, több mint 3700 négyzetméteres pincerendszer.

Vendéglátóhelyek: hiába kérik, újakkal már nem szerződnek  

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány nem köt újabb szerződéseket, ezért csak a már engedéllyel rendelkező 540 hazai étterem fogadhatja el az üdülési csekket - írja a Kisalföld.

Pálinkavetélkedés Vasban  

Első alkalommal rendeztek pálinka-minősítő versenyt Magyarszombatfán. Nemcsak magyar, hanem szlovén nedűket is beneveztek a megmérettetésre, a zsűri tagjai szombaton vegyes, eper, vadkörte, ágyas szilva és sózókörte pálinkák közül választották ki a nyertes italt.

Nyílik a pesti Nordsee 

Napokon belül új éttermet nyit Budapesten a Nordsee. A halételeiről híres étteremlánc a budapesti belvárosban nyitja meg "zászlóshajó" éttermét.

A meglévő több mint 430 étterme mellé tovább 60-70 újat nyitna idén az AmRest 

A Pizza Hut és Burger King éttermeket, valamint a nálunk várva várt Starbucksokat is működtető AmRest további grandiózus terveket sző. A meglévő több mint 430 étterme mellé tovább 60-70 újat nyitna idén, a lendületes terjeszkedéshez viszont új tőke bevonására is szüksége lehet.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!