Gasztro
Szemetelj és ne aggódj!
Nagy Britanniában egy olyan generáció nő fel éppen, amelynek az a jelszava: „szemetelj sokat, és ne aggódj” – derül ki a Morrison’s Intézet legújabb kutatásából.
A legolcsóbb és a legdrágább ünnepi ételsor Németországból
Ezúttal német vendéglősök legolcsóbb és legdrágább ünnepi ételsorait vettük górcső alá. A legolcsóbb menüt már 36,5 euróért meg lehet kapni, az egyik legdrágább pedig 445 euróba kerül.
Trükköznek a gyorséttermek
A gyorséttermek és a gyorsételek gyártóinak rafinált hirdetési trükkjeire és technikáira mutat rá az a jelentés, amit a British Heart Foundation megbízásából készített a The Food Comission.
Melyek a legjobb szolgáltatást nyújtó német étteremláncok?
A versenyt a Mövenpick lánc nyerte, de sokkal fontosabb, hogy egy új kutatásból kiderült: a német étteremláncok szolgáltatási színvonala éppenhogy megfelelő.
Nem hívhatják Cipriani-ék londoni éttermét Cipriani-nak
A Cipriani nevű londoni étteremnek meg kell változtatnia nevét, miután a velencei Cipriani szálloda tulajdonosa pert indított ezért, és a bíróság a javára ítélt.
A Compass Group meghosszabbította szerződését a Wellcome Trust-tel
Az ember- és állategészségügyi kutatásokkal foglalkozó független jótékonysági szervezet tenderének nyertese a Compass Group éttermi divíziója, a megbízás értéke pedig több, mint 4 millió font.
Sztárszakács az állatvédők célkeresztjében
Állatvédők arra szólították fel Michael Caines angol sztárséfet, hogy devoni éttermeiben vegye le az étlapról a libamájat.
Vegyes érzelmekkel várják a karácsonyt a német vendéglősök
A német éttermek több, mint 42 százaléka számára az idei karácsonyi szezon rosszabbul indult a tavalyinál, de sokuknál nem esetek vissza a foglalások – derül ki a Dehoga legújabb körkérdéséből.
Új étterem nyit a Várban: a 21
A Fortuna utcában lévő 21- ben igazi magyar finomságokkal és izgalmas magyar borválasztékkal várja vendégeit a Zsidai család és az étterem csapata december 12-től.
Magyarországra valószínűleg nem került az ír dioxinos disznóból
Nagyobb mennyiségű ír sertéshús biztosan nem érkezett Magyarországra, hiszen Írországban drágább a sertés, mint nálunk, és ehhez még a szállítási költség is hozzájön.
Ne legyenek gyorséttermek az iskolák mellett
A megkérdezettek 93 százaléka szerint nem jó, ha a gyorséttermek és a fiatalok körében kedvelt szórakozóhelyek közelében vannak – derült ki egy friss angol kutatásból.
Szilveszteri menüsorok Németországból II.
A német éttermek szilveszteri menüsorai közül ezúttal a két legdrágábbat mutatjuk be. Az első ára 225 euró fejenként, a másodiké pedig 199 euró.
A Compass Group kilépett a Brit Vendéglátó Szövetségből
A világ legnagyobb catering cégének marketing igazgatója, John Pain azzal indokolta a döntést, hogy hosszú éveken át folytatott párbeszéd után sem sikerült megoldást találni a problémákra.
Szilveszteri menüsorok Németországból
A legkülönbözőbb ínycsiklandozó ételeket kínálják szilveszterre a német éttermek. Alábbiakban néhány menüsort olvashatnak a kínálatból.
Szilveszter az Abszintban
Szabó Viktor,az Abszint étterem séfje gourmet menüsorral készül a szilveszterre, és az ételekhez az év legjobb borait kínálják. A vacsora alatt DJ Balance lounge válogatása szól majd.
Miért nem adnak árengedményt az éttermek?
Szakértők arra biztatták az éttermeket Nagy Britanniában, hogy a kereskedőkhöz hasonlóan adjanak árengedményeket, amivel növelhetnék forgalmukat a karácsony előtti csendes időszakban
Advent a Zsákbamacska vendéglőben
Különleges ételeket kínál vendégeinek a Zsákbamacska Vendéglő az adventi időszakban.
Decemberben nyitja meg első magyarországi üzletét a Costa Coffee
Decemberben egyszerre két üzlettel debütál a magyar piacon a brit Costa Coffee kávézólánc; várhatóan az Oktogonon és a Váci utcában lehet majd Costa kávét inni.
Új Szamos Cukrászda nyílt Esztergomban
Hivatalosan is megnyílt a Szamos tizenkettedik cukrászdája Esztergom központjában, A Vörösmarty utcában 1841 óta vendéglátó helyként működő épületben.
Nem képes megőrizni a vendégeket a vendéglátóipar
Az átlag alatt teljesített a catering és a vendéglátó szektor, amikor azt vizsgálták, milyen mértékben képes megőrizni ügyfeleit a jelenlegi gazdasági válság idején.
Harminc millió fontos catering-szerződés
Eddigi legnagyobb catering-szerződését kötötte meg a Mitie a Stabdard Life biztosítóval. Becslések szerint 30 millió fontért látja el a céget a következő öt évben.
Az ünnep sem húzza ki a bajból az éttermeket
Egy friss amerikai kutatás szerint az emberek még haboznak: nem biztosak abban, hogy étterembe mennek majd karácsony körül, inkább spórolnak.
Ajándék az ünnepelttől: már kóstolható a „Szélmalom Cuvée”
Egyedülálló vörösbort kínálnak a borkülönlegességek kedvelőinek a soproni Szélmalom étteremben egy kettős évforduló alkalmából: az étterem éppen negyven éve nyitotta meg kapuit, és éppen 15 éve működteti a Lukács család.
Akinek jó a válság: 30 százalékos profitnövekedésről számolt be a Compass
A világ legnagyobb catering cégének forgalma 11,4 százalékkal nőtt 2008. szeptember 30-ig az előző év hasonló időszakához képest. Idén összesen 28 millió font értékben nyertek új megbízást.
A klímabarát táplálkozás
A tübingeni polgármester kritizálta a németeket, amiért az evésen és az iváson spórolnak.
Sauska borvacsora az Abszintban
A 2008-as év nagy felfedezettjét, a villányi Sauska Pincészetet mutatja be decemberi borvacsoráján az Abszint étterem.
Mi a baj a gyorséttermi ételekkel?
A 8-15 évesek fele azt gondolja, azért nem jó gyorsételeket enni, mert meghíznak tőlük, elromlik a foguk és népszerűtlenek lesznek – derült ki egy angliai kutatásból.
A világ kulináris fővárosa: Tokió
A napokban jelent meg a Michelin ajánlása a tokiói éttermekhez. A kiadványból az is kiderül, hogy összesen 227 csillagjával Tokiónak van a világon a legtöbb Michelin-csillaga.
Csekk-szkenner az étkezési utalványok nyilvántartásának megkönnyítésére
Az étkezési utalványokat is elfogadó boltok és éttermek életét hivatott megkönnyíteni az Epson legújabb terméke, a TM-S1000 típusú csekk-szkenner.
Kitüntették a Törley termékeit
Érmekkel jutalmazták az Effervescents du Monde pezsgőversenyen a Törley cégcsoport három termékét, a BB Zrt. Chapel Hill Chardonnay Brut pezsgőt, a Törley Chardonnay Brut 2005-ös évjáratú pezsgőt és a Francois President Rosé 2004-es évjáratú pezsgőt.
Karácsonyi készülődés a Zsákbamacska vendéglőben
A „Szabadítsuk fel a háziasszonyokat” akció keretében tradicionális ünnepi ételeket kínál elvitelre a Zsákbamacska vendéglő december 1-től az év végéig.
Megnyitja első londoni éttermét Jamie Oliver
Jamie Oliver bejelentette, hogy 2009 őszén megnyitja első londoni Jamies’s Italian éttermét Londok központjában, a Canary Wharf-on.
Pályázat a „Balázs Mester” díjra
December 31-ig pályázhatnak a „Balázs Mester” díjra azok a vendéglátó szakmában tevékenykedő szakácsok, cukrászok, illetve egyesületek, társulások, amelyek fontosnak tarják a magyar gasztronómia hagyományainak megőrzését.
Francia nyertese van a nemzetközi szakácsversenynek
A francia Nicolas Guiet, a La Mare Aux Oiseaux in the Loire séfje nyerte a másodjára megrendezett nemzetközi Mâche Match 2008 versenyt.
Debrecenben nyitja meg második magyarországi éttermét a Vapiano étteremlánc
Az olasz ételeket kínáló lánc a tervek szerint tovább terjeszkedik: jövőre nyitnak egyet Óbudán, egy újabb éttermet pedig egy másik vidéki helyszínen. 2012-re 12 egységből áll majd az itteni hálózat.
Veszélyes a vendéglátóipar?
A vendéglátóiparban dolgozók gyakrabban esnek erőszak, zaklatás vagy diszkrimáció áldozatául, mint a többi ágazat dolgozói.
Borvacsora a Páva étteremben
Olaszország Piemont régiójának és Magyarország Egri borvidékének legkiemelkedőbb pincészeteit mutatja be a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest Páva étterme.
Wales-ben mérkőznek meg egymással a séfek
Februárban az új-zélandi szakácsválogatottal és egy másik nemzetközi csapattal méri össze tudását az wales-i csapat, amely az erfurti szakácsolimpián is részt vett.
Libanapok a Biarritz étteremben
Libából készült különleges ételekkel várja vendégeit a Biarritz étterem.
Forradalmian új beépíthető sütővel jelent meg a piacon az Electrolux
A készülék használójának csak kell választani, milyen étel készül, és a sütő kiszámítja, hogy a melegítéssel együtt mennyi energiára és időre van szükség az étel megsütéséhez. És ez még csak a kezdet.
Sztárséf fogásait kínálja a Condor
Együttműködési megállapodást kötött a Condor légitársaság a frankfurti Kamehmeha étteremmel, így az utasok Alan Ogden kreációi közül is választhatnak a repülőgépeken.
Rekorderedményről számolt be a McDonald’s
A gyorsétterem-óriás azt az utat választotta, hogy olcsóbb alternatívát kínál a vendégeinek. A húzás láthatólag bejött, hiszen a cég eddigi legjobb eredményét érte el.
Fennállása 25. évfordulóját ünnepli a Marché® étteremlánc
Éppen 25 éve, 1983 novemberében nyitották Stuttgartban az első Marché® éttermet., amivel egy újfajta üzlettípus is megjelent: az étterem mint piactér. Ma már világszerte 79 egység tartozik a folyamatosan bővülő hálózathoz.
Harmincezer adag karácsonyi ételt készít a 7 Day Catering
Az ételek advent idején készülnek összesen 12 ezer kg pulykahús, 8 ezer kg répa és 15 ezer kg burgonya felhasználásával.
Üzleteket ad el és vesz az USA-ban a Pizza Hut
A Pizza Hut és legnagyobb franchise-partnere, az NPC International Inc. megállapodtak abban, hogy éttermeket vásárolnak egymástól. A Pizza Hut megvesz 70 egységet 19,6 millió dollárért, az NPC pedig 191-et 52,9 millió dollárért.
Létszámstop a Sodexo-nál
Évi 50 millió dolláros takarékossági programjának részeként leállította a munkaerő-felvételt a Sodexo.
A vendégek drágának tartják az ásványvizet
A fogyasztók többsége azt gondolja, hogy az éttermek túl sokat kérnek a palackozott vízért – mutatta ki az angol Which? kutatása.
Jamie aggódik a szegények miatt
Jamie Oliver szerint a szegényebb családok egyre több olcsó és egészségtelen ételt fognak fogyasztani a válság miatt.