Gasztro
Állatvédő éttermek – Nincs több tigris és medve!
Hanoiban több mint 150 étterem csatlakozott a „zöld étterem” kampányhoz. Ebben vállalják, hogy nem készítenek többé veszélyeztetett fajokból készült ételeket.
Leégett a sörraktár, a vendégek a kilátótoronyban sörözve figyelték az oltást
Megmenekült a világ egyik leismertebb sörüzeme: a dublini Guiness sörgyárban hétfőn ütött ki tűz. Két tűzoltó megsérült, de a gyártást nem kellett leállítani.
Leégett a híres Piroska Csárda
A lángok martalékává lett szombat este a Balaton déli partjának egyik legöregebb, legismertebb étterme, az 1963-ban épült Piroska Csárda. Senki sem sérült meg, mivel mindenki időben ki tudott menekülni.
Burger King sajtburger, mint karácsonyi ajándék
Nagy visszhangot keltett a Burger King facebookon indított akciója, amelynek keretében minden az ismerőseink közül kihúzott emberért egy hamburger kupon járt ajándékba. Ezúttal a karácsonyi e-képeslapküldő szolgáltatást forgatta ki teljesen a cég. A 1$ Holiday elnevezésű honlapon arra buzdítják az embereket, hogy ne a szeretteiknek, hanem éppen azoknak küldjenek képeslapot, akiket alig vagy szinte egyáltalán nem ismernek, és ezzel jelezzék nekik, hogy majdnem törődnek velük - írta a Franchiseportál.
Jogszabály-gyűjtemény: Bor Eredetvédelmi Tanács
2009. december 25-én lép hatályba a Bor Eredetvédelmi Tanácsról szóló miniszteri rendelet.
Nem engedtek be feketéket - 5 millióra bírságolták a Riót
5 milliós bírsággal sújtotta az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Cafe del Rio szórakozóhelyet, mivel bulijaira nem engedett be színes bőrűeket – írja az Index.
A Fesztiválok Évében is torkoskodhatunk
Ismét készülhetnek a torkoskodást kínáló vendéglátóhelyek, illetve a torkoskodni kívánó vendégek, ugyanis a Magyar Turizmus Zrt. a 2010-es Fesztiválok Éve keretében is meghirdeti az immár védjeggyé vált Torkos Csütörtök akciót. 2010-ben a néphagyományon alapuló, a Hamvazószerdát követő napon zajló akció február 18-ára esik. A csatlakozni kívánó éttermek az MT Zrt. által létrehozott www.menjunkenni.hu honlapon keresztül regisztrálhatják magukat az ötödik Torkos Csütörtök akcióban való részvételre. A mára sikeres védjeggyé vált esemény alkalmából évről évre több étteremben fogyaszthatnak fél áron a vendégek. 2009-ben – az MT Zrt. szervezésének és koordinálásának köszönhetően – 1300 étteremben 230 ezer vendég torkoskodott.
Világszínvonalú étterem az M7-esen
A balatoni sztráda székesfehérvári pihenőjében a hetvenes évek végén nyílt az első vendéglátóhely Fehérvár bisztró néven. Az üzletet 1997 óta a Szakály Kft. működtette. Vendégköre meglehetősen széles volt: országúti fuvarozók, iparosok, Balatonra igyekvő nyaralók tértek be ide, de a székesfehérváriak is szívesen látogatták. A hely népszerűsége miatt nyaranként gyakran előfordult, hogy a várakozók hosszú sora miatt szinte már mozdulni sem lehetett a vendégtérben. Az önkiszolgáló étterem forgalma sokszor meghaladta a kapacitásmaximumot. Ráadásul a kilencvenes évek elején korszerűsített konyhai eszközök cseréje egyre sürgetőbbé vált.
Egészségbarát éttermek
Egészségünk megőrzése egyszerűnek tűnik, pedig mégsem az. Jelenleg az éttermek többsége füstös, a vendégeknek pedig fogalmuk sincs mennyi zsírt, szénhidrátot esznek meg. Hasonló a helyzet számos élelmiszer esetén is. Ugyan a legfontosabb összetevőket feltüntetik az étlapon de, hogy pontosan mit viszünk be a szervezetünkbe, azt nem tudjuk. A helyes táplálkozásban nyújt segítséget az Egészségbarát program, mely az Egészségügyi Minisztériummal együttműködve kidolgozta az egészségbarát védjegyet. Ezt olyan élelmiszerek, szolgáltatások kaphatják meg, amelyek a jogszabálynál előírt szigorúbb kritériumoknak is megfelelnek - írja az Egészségkalauz.
A Papa John's rendkívüli kedvezményekkel várja a csatlakozni vágyókat
A gazdasági válság közepette megkönnyíti a csatlakozni szándékozók dolgát a világ három legnagyobb pizza franchise-hálózata között állandó hellyel rendelkező Papa John's pizzéria lánc. A közeljövőben jobb feltételekkel várja a belépni szándékozókat, mint valaha!
Durván megugrik az orosz sör ára: kitört a felvásárlási láz
A Carlsberg dán szeszgyártó csütörtökön bejelentette, hogy növelte várható éves működési profitját, miután váratlan sörfelvásárlási láz tört ki Oroszországban - írja a Hírszerző.
Mit ér a vendég, ha magyar?
Egy nemzetet gyorsan meg lehet ismerni gasztronómiájáról és vendéglátásáról. Jó szöveg, kár, hogy nem én találtam ki. Abszolút így van egyébként, ráadásul az adott országban uralkodó állapotokról már az is elég pontos kórképet ad, ha valahol az ember beül egy kocsmába és rendel egy sört – írja Szentgyörgyi László a Mix Online-on.
Éttermi játékszabályok mindenkinek
Mik is azok az apró gesztusok, amik biztosítják azt, hogy egy éttermi vacsora ténylegesen a finom ízek élvezetéről szóljon? Vendégként hogyan viselkedjünk, ha azt szeretnénk, hogy a megtisztelő „barátságos vendégátó” típusba soroljanak minket? Mit várhatunk el vendégként, és mi illet meg felszolgálóként?
300 milliós étteremmel üzletel az Operaház
Csütörtökön dönt a terézvárosi önkormányzat a Belcanto étteremnek helyet adó Dalszínház utcai helyiségcsoport eladásáról - adta hírül szerdán az Index. A 281 millió (plusz áfa) értékűre becsült ingatlanra vételi szándékot jelentett be a Magyar Állami Operaház. Az intézmény a tervek szerint 25 százalékkal drágábban rögtön tovább is adja a földszinti helyiségcsoportot.
A Dominos Pizza 600. üzletét nyitotta meg az Egyesült Királyság területén
A Pizza házhoz szállítás egyik úttörője, a Domino's Pizza december 10-ével hivatalosan megnyitotta 600 üzletét az Egyesült Királyságban. Ezzel az üzletnyitással a hálózat jelenleg is folyó terjeszkedési folyamatának jelentős állomásához érkezett.
Budapesten is Ráspi étterem nyílik
A Ráspi Borászat decemberben nyitja meg első budapesti éttermét és borszaküzletét a Király utcában, ahol 130 négyzetmétert bérel.
Több mint 20 magyar érem az AWC Vienna 2009-en
Az AWC Vienna az osztrákok egyetlen nemzetközi borversenye, amelyet az Európai Unió elismer, emellett másik különlegessége, hogy a borversenyek világában egyedüliként, a nemzetközi trófeák nyerteseit komoly, 2000 eurós pénzjutalommal díjazza. 2009-ben a magyar pincészetek négy arany- és huszonkét ezüstérmet hoztak el - adta hírül a Vinoport.
Megnyílt Wang mester ujgur-kínai étterme
A 15 éve Magyarországon élő Wang Qiang kínai sztár- és mesterszakács megnyitotta meg újabb kínai étekműhelyét. A létesítmény háromnegyed részben ujgur és negyedrészben hunani/pekingi/szecsuáni stílusú ételekkel várja az érdeklődőket; van minőségi büfé- és magas színvonalú gasztronómiai szekciója is. Az étterem kiemelt érdekességei a tésztafélék sokasága, a kézzel gyúrt rizs, a pekingi kacsa, és a grillezett bárány- és kenyérsaslik.
Eltörölték a pénteki zárórát Mindszenten
Mostantól nem korlátozzák a mindszenti vendéglátóhelyek pénteki nyitva tartását. A képviselő-testület módosította a rendeletet, engedve 11 üzemeltető kérésének – írta meg a Dél-Magyarország.
A pangyéri borosgazda jól muzsikál
Meglehetősen rendhagyó borestre invitálta a Balaton déli-partjának egyik híresen jó helye, a balatonszemesi Kistücsök étterem csapata vendégeiket: a tó átellenben lévő partjáról hívott meg borászt és pincészet tulajdonost, akik nem csak boraikat kóstoltatták a különleges vacsora kísérőjeként, hanem egyikük, Liszkay Mihály, profi bárzongorista módjára muzsikával is szórakoztatta az evő-ivó nagyérdeműt december 11-én, péntek este.
Wendy's hamburgerek nélkül marad Japán
A Wendy's amerikai hamburger gyorséttermi lánc 29 évnyi jelenlét után a japán piacról való kivonulás mellett döntött - adta hírül az itbusiness.hu, a The Wall Street Journal értesülése alapján.
Tokaji aszúért lelkesedik a Washington Examiner
Hosszú cikket közöl a washingtoni napilap az édes borokról, melyben külön kiemeli a tokaji aszú jelentőségét - írta a napi.hu.
Nem lesz annyira keserű a cseh sör?
Ki gondolta volna, hogy veszélybe kerülhet a világhírű cseh sör is a klímaváltozás miatt. Cseh és brit tudósok szerint ugyanis a felmelegedés veszélyezteti a sör egyik alapanyagának, a komlónak a minőségét. Évente tízmillió hektoliter sört gyártanak a pilseni sörgyárban. Ez a cseh sörtermelés felét jelenti. Csehország szerte több mint félszáz kisebb-nagyobb sörgyár és sörfőzde működik - adta hírül a Duna TV.
Étteremet nyit a Rolling Stone
A könnyűzene világában vezető szerepet betöltő Rolling Stone Magazin egy ír vállalkozóval karöltve éttermet nyit 2010-ben Hollywoodban
Megnyílt a 12 ezredik Burger King étterem
A Burger King lánc december első napjaiban megnyitotta tizenkétezredik egységét a kínai fővárosban, Pekingben. A nyitást mérföldkőnek tartják a hálózat történetében.
Séfsapkás Mikulások
Szakácssapkás mikulások látogattak el Kottas István Általános Iskolán belül működő enyhe fokban sérült gyermekek speciális általános iskolájába.
Útjára indult az EUFE roadshow a közétkeztetés minőségi megújításáért
Első állomására érkezett Gödöllőn az EUFE Roadshow, amely az egészséges étkezést és a változatosabb ételeket kínáló közétkeztetést kívánja elősegíteni. Az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) által útjára indított Roadshow keretében Buday Péter közismert séf mutatja be az általa, a közétkeztetésben résztvevők számára összeállított egészséges ételeket, költséghatékony megoldásokat és a kifejezetten gyermekbarát menüket. A program célja, hogy a helyi önkormányzatok és közétkeztetési cégek bátorítást, motivációt kapjanak a reform elindításához és közös elhatározással és akarattal a közétkeztetésben további minőségfejlesztést valósíthassanak meg, különös tekintettel a gyermekétkeztetésre.
Lőrincz György lett az Év Borásza
A Magyar Bor Akadémia megválasztotta az Év Bortermelőjét. Az Egri borvidéken dolgozó, de fehér borairól híres Lőrincz György nyerte el idén a címet.
Ezért iszunk jövőre kevesebb sört!
A drágább italokat gyártók várhatóan áremeléssel tovább tudják hárítani a terheket a fogyasztókra, az olcsóbb szegmensben megpróbálják elrejteni a magasabb árakat - írja a szabadfold.hu.
Bezöldül a magyar McDonald's is
Szolár panel, vízmentes piszoár és energiatakarékos konyhatechnológia a hálózat első hazai zöld éttermében. 160 millió forintos beruházás keretében a megújuló energiaforrások közvetlen felhasználását teszteli a McDonald's a fővárosi Üllői úti éttermében.
Hazánkban is terjeszkedne a C House Coffee Shop olasz franchise-hálózat
Az Olaszországból származó C House Coffee Shop franchise-hálózat célkitűzése, hogy 2015-re 10 országban 100 kávézóval legyen jelen. Mester franchise-partnerét keresi többek között hazánkban is.
Mégsem menekül meg a hidegutalvány
Elbukott a hidegétkezési utalvány megmentésére tett hárompárti törvénymódosító indítvány, adja hírül a Napi Gazdaság.
Kállay Miklós egyetemi tanár lesz a Corvinus új borászati intézetének vezetője
Szőlészeti és borászati intézetet hoz létre a szőlészeti-borászati oktatás és kutatás hagyományosan jó színvonalának további emelése érdekében a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) 2010. január elsejével.
Megalakult a Slow Food Tokaj Convivium
Az 1989-ben alakult Slow Food a biodiverzitás védelmét, az íznevelést, az emberszabású életmód elősegítését, a helyi közösségek által megtermelt termékek megóvását propagálja. Ma már a világ 132 országában több mint 100.000 tagot számlál.
A Vörösmarty téren nyílik a pesti Hard Rock Café
Már nem kell sokat várnia a Hard Rock Cafe rajongóinak: 2011 tavaszán ugyanis a pesti Belvárosban megnyílik az első magyarországi egység - adta hírül a VG Online alapján az élelmiszer.hu.
Az utolsó 10 év legnagyobb tévedései a vendéglátásban
A Chicago Tribune nemrégiben csokorba gyűjtötte mindazokat a gasztronómiai trendeket és jelenségeket, amik az utóbbi tíz esztendő legnagyobb balfogásának bizonyultak az amerikai szakemberek szerint.
Borászok a versenyképességért
Az észak-magyarországi térség huszonnégy meghatározó borászata pénteken megalakította az Észak-magyarországi Bor Klasztert. A tömörülésben tokaj-hegyaljai, egri, mátravidéki, bükkaljai borászok vesznek részt, céljuk az ágazat versenyképességének megőrzése.
Folytatódik a Starbucks Saga
A korábban visszavonulót fújó Starbucks a jelek szerint mégis belevág az első budapesti kávézó megnyitásába. A cég rendkívül szűkszavú, ám árulkodó, hogy már keresik az első egység vezetőjét. A kávézók piaca közben lassan bővül, sorra nyílnak az önkiszolgáló rendszerű üzletek – írta a hétfői Népszabadság.
A Törley Gála száraz pezsgő ismét bizonyított!
Az Effervescents du Monde pezsgőversenyen a Törley Gála ezüstérmet szerzett.
Bíróság előtt Gordon Ramsay
A 43 éves, 16 Michelin csillagot magáénak tudó skót sztárséf, Gordon Ramsay cége, a Gordon Ramsay Holding (GRH)jelentős adóelmaradás miatt került bíróság elé.
Hétfőn nyílik a második budapesti Nespresso corner
November 30-án nyitják meg a budapesti Westend bevásárlóközpontban a második Nespresso cornert.
Népszerűbb lett a pubok ételválasztéka
A britek több mint egyharmada szívesebben étkezik a pubokban, mint a hagyományos, vagy gyorséttermekben. Erről számol be a Key Note Market Report Plus éttermi szokásokról szóló beszámolója
Megnyílt az első marihuana-kávézó Amerikában
Az Oregon államban található Portlandben nyílt meg az Egyesült Államok első olyan kávézója, ahol a betegek - recept ellenében - marihuánát kaphatnak és azt ott el is fogyaszthatják.
Sörhigiénia: iszunk-e E.coli baktériumot? - Társadalmi vita a csapolt sörről
Télen-nyáron nagyon sokan isznak csapolt sört, de vajon tudják-e mi folyhat le a torkukon? Ezt az egészségügyi- és fogyasztóvédelmi kérdéskört vette górcső alá a TU-MÚOSZ Fogyasztóvédelmi Újságíró Klub, mert a téma egyik hazai szakértője szerint előfordul, hogy a vendéglátóhelyeken kimért csapolt sör savanyú ízű. Ez, az élelmiszerromlás egyértelmű jele, ami esetleg a csapolt sörben lévő E coli baktériumtól következhet be. Miért lehetséges ez? Minőségbiztosítási vagy élelmiszerbiztonsági kérdés? A HACCP hiánya vagy a tájékoztatás hiánya forog fenn? Jogszabályi hézagról vagy kereskedői nemtörődömségről van szó?
Újabb Vapiano nyílik Budapesten
Terjeszkedik az eredeti olasz ízeiről és egyedi stílusáról ismert Vapiano. Az vendéglátás teljesen új irányzatát képviselő nemzetközi hálózat 2009 november 31-én a Kolosy-téren, a Bécsi Corner-ben nyitja meg legújabb látványkonyhás éttermét, mely a belvárosi után, a második lesz Budapesten - írja a pénzcentrum.hu.
Elképesztően jó az idei Beaujolais
Borszakemberek szerint "elképesztően" jó az idei Beaujolais, és azt remélik, hogy az elmúlt években tapasztalt visszaélések miatt megkopott hírnevű francia bor eladása ettől ismét új lendületet kaphat - tudósította az Inforádiót S.Ráduly János Franciaországból. A borászok "most vagy soha" felkiáltással mutatták be az idei Beaujolais Nouveau-t, azaz az új Beaujolais-t, melyet az immár közel ötven éves hagyománynak megfelelően november harmadik csütörtökén, pontban éjfélkor lehetett először megkóstolni.
Különleges ízutazás a harmónia jegyében
Izgalmas ételek hívták randevúra a sörök különleges aromáit, különleges ízutazáson vehettek részt a szegedi Gőry Pince-Vendéglőbe meghívott vendéglátóipari szakemberek. A Hügli Food Kft. mesterszakácsa, Simon Tamás által összeállított különleges menüsor mellé Csóka Sándor, a Borsodi Sörgyár Zrt. sörszakértője kínált igazán különleges, vagy éppen a mindennapokból már jól ismert sört.
Az állatorvos állítja: a szalmonellás csirkehús csak rémhír
Dr. Bogár István, a Komárom-Esztergom megyei állatorvosi kamara elnöke szerint nagy öngól volt ezt hír így közzétenni, anélkül, hogy a csirkehús származását, a talált törzset nem közölték a tájékoztatóban, csak pánikkeltésre alkalmas ez az információ.