Fellázadtak az olasz éttermesek: nyitva tartanak

Fellázadtak az olasz éttermesek: nyitva tartanak 

Megelégelték a korlátozásokat több olasz étteremben, és a tiltó szabályok ellenére is nyitva maradtak vacsorára.
A legdrágább marhahús most a menzákra kerül

A legdrágább marhahús most a menzákra kerül 

A külföldi turisták távolmaradása és az éttermek bezárása miatt tetemes készletek maradtak a japán marhatenyésztők nyakán a világ legdrágább marhahúsából.

Figyelem: rendeletváltozás a közétkeztetésben! 

Fontos változásokat tartalmaz a 676/2020. (XII. 28.) Korm. rendelet a közétkeztetéssel kapcsolatos közbeszerzésekre vonatkozóan. Ilyen sarkalatos pont a helyi élelmiszer-termék definiálása, melynek keretében hangsúlyt fektet a közbeszerzési törvény szerinti címkék és tanúsítások meglétére és használatára. Ilyen terméknek tekinthető továbbá a kistermelő által előállított termék is. Az előírásokat a 2021. szeptember 1-jét követően megkezdett közbeszerzésekre kell majd alkalmazni.
Megmenekül és vendéglő marad a Márványmenyasszony

Megmenekül és vendéglő marad a Márványmenyasszony 

Néhány nappal ezelőtt futótűzként járta körbe a hír a magyar médiát: eltűnik az 1793-ben borkimérésként alapított, a reformkorban Buda és Pest egyik legnépszerűbb találkozóhelyévé vált Márványmenyasszony épülete, ahol közel kétszáz éven át hírességek adták egymás kezébe a kilincset, sőt, gróf Széchenyi István és báró Wesselényi Miklós is ott tartották a lakodalmaikat.
A világ legjobb pezsgői közt ott egy magyar

A világ legjobb pezsgői közt ott egy magyar 

19 ország 479 tétele közül lett aranyérmes a Hungaria Rosé Extra Dry pezsgő a Burgundia borvidékén megrendezett Effervescents du Monde világversenyen. Ráadásul az aranyérmen túl a Top 10-es listára is felkerült az üde magyar tétel.
Újra eredeti helyén a Tilos az Á

Újra eredeti helyén a Tilos az Á 

Huszonhat eltelt év után.
Vendéglátósok: nem lesz nehéz a tavalyi évet túlszárnyalni

Vendéglátósok: nem lesz nehéz a tavalyi évet túlszárnyalni 

A vendéglátás hazai ismert szereplői beszélgettek élő adásban az Unilever Food Solutions (UFS)  szervezésében, január 13-án. Téma az idei évre várt előrejelzések, trendek, elvárások voltak.
Csaknem felére zuhant a vendéglátóhelyek forgalma 2020 végén

Csaknem felére zuhant a vendéglátóhelyek forgalma 2020 végén 

Csaknem felére zuhant a vendéglátóhelyek forgalma 2020 utolsó két hónapjában a járvány második hulláma ellen hozott korlátozó intézkedések hatására - közölte az MTI-vel kedden a Takarékbank vezető elemzője, aki szerint a második negyedévben már némileg élénkülhet a vendéglátás forgalma.
Magyar siker a nemzetközi szakácsversenyen

Magyar siker a nemzetközi szakácsversenyen 

A 2020-as Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny első helyezést ért el a BGE KVIK hallgatója.
Kihúzták a gyufát: nézegessen különleges koncepciójú éttermet!

Kihúzták a gyufát: nézegessen különleges koncepciójú éttermet! 

Neve: Robba. És egyedi megjelenésének köszönhetően sokan keresték fel, amíg a világjárvány okán nem zárták be ideiglenesen, ahogy az összes többit a városban.

Bezárt a Sztálin-kebab 

Közfelháborodás miatt szinte azonnal a nyitást követően kénytelen volt a tulaj lehúzni a rolót.

Magyar cukrászra figyel a szakma 

Két év után ismét magyar desszertek jelentek meg az etalonnak számító So Good magazinban.

A Wichmann sorsára jut a Márványmenyasszony épülete is? 

A Széchenyi és Wesselényi lakodalmainak is otthont adó épületre ugyan csak részleges bontási engedélyt kértek, de az aktuális trendek szerint ez az eltűnését jelenti.

Borászok új versenye: itt az Interwine 

Ha van saját honlapja a borászatának - érdemes megnéznie a versenykiírást. Szakmai sztárok a zsűriben.

Farsangi ételek az idei szakácsverseny fogásai 

Publikálták a főszervezők a 2021-2022. évi Közétkeztetési Szakácsverseny hivatalos kiírását. A megmérettetésére 2021. március 19-ig jelentkezhetnek az innovatív szellemiségű csapatok. A feladat ezúttal valamely magyar tájegység hagyományos farsangi ételsorának elkészítése lesz, melyhez kötelező alapanyagként a sütőtököt is fel kell használniuk a versenyzőknek.

Cukorborsó, savanyú káposzta és társai 

Alapanyag trendek 2021-ben a vendéglátásban. Régi ismerősök mellett izgalmas alapanyagok is beköltöznek idén a kamrákba, hűtőszekrényekbe, delikátokba, ráadásul kurrensebb, még ismeretlenebb fűszerek, szószok, zöldségek is társulnak hozzá.

Vizsgálják a kávé ökolábnyomát 

Brit kutatók vizsgálták, miként lehet jelentősen, mintegy 77 százalékkal csökkenteni a kávé szénlábnyomát.

Mégsem nyithatnak ki a francia vendéglátóhelyek 

Valószínűleg nem nyithatnak ki az előzetes terveknek megfelelően január 20-án a francia vendéglátóhelyek, derült ki a kormány és az ágazat képviselőinek keddi találkozója után.

Már él az új típus szerinti besorolás a vendéglátásban 

Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan korszerű rendszer jött létre, amely lehetővé teszi az ágazat megfelelően szegmentált és átlátható irányítását - hangsúlyozza a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Ezek az idei nagydíjas borok 

A Magyar Borszakírók Köre ötödik alkalommal értékelte azokat a magyar termelők által készített száraz és félszáraz fehér- és vörösborokat, amelyeket a szakmai szervezet tagjai az elmúlt évben kóstolhattak.

Elfogadta az Országgyűlés az új bortörvényt 

A szőlészetről és borászatról szóló új törvény legfőbb célja, hogy az adminisztrációs kötelezettségek átgondolásával és az elektronikus ügyintézés lehetővé tételével a szőlő-bor ágazat adminisztrációja egyszerűsödjön. A törvény 2021. augusztus elsejével lép hatályba.

Karácsonyi ital-toplista 

Hazai online ital vásárlási szokások alapján készített statisztikát az italkereso.hu szakportál. November 23 - december 23. között, közel 15 ezer vásárlás adatai alapján készült a statisztika.

Darált mákot hívtak vissza a Spar polcairól 

Gyártója szerint nem jelent egészségügyi kockázatot az üzletekből visszahívott darált mák elfogyasztása, a termékben ugyanis határérték alatti mennyiségben találhatók nem engedélyezett növényvédő szer maradványok. 

Aki a saját borát issza: Szászi Endre, Szent György-hegy 

Kizárólag ökológiai gazdálkodásból származó bioszőlő az alapja borainak, jövőre debütáló pezsgőjének, azonban egyszerűbb és lényegretörőbb az a meghatározás, hogy minden, ami a keze alól kikerül, kizárólag természetes, közérthető és a szintetikus anyagok közül egyik sincs nyomokban sem bennük. 

Gyorsétterem Pompeii városában? Ne már! 

A Nápoly melletti ókori romvárosban folytatódnak a régészeti munkák. És minden jel arra mutat, hogy most egy gyorsétterem maradványaira bukkantak a szakemberek.

Bortársaság: Székesfehérváron is 

Az enteriőr tervezésére most először írtak ki pályázatot. A hely szellemisége és hagyománya diktálta a műemlékvédelmi környezetbe települt üzlet esztétikáját.

Egy tehetséges, fiatal szakács nincs többé 

Hihetetlenül sokkoló, fel nem fogható hír érkezett a Matusz-Vad Zrt. házatájáról.

Az egészségügyi dolgozókért mozgósít az MVI 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete azzal a felhívással fordul a vendéglátásban tevékenykedő kollégákhoz, hogy segítsék a kórházi dolgozók helyzetét azzal, hogy részükre ételt, esetleg süteményt, bejglit juttatunk el – bármit, amire lehetőségünk van.

A magyar tészta egyelőre itthon világhírű 

A vírus második hullámának közepén, az ország teljes lezárásakor, amikor turista mutatóba sincs a fővárosban, és minden vendégváróhely hónapok óta zárva, ráadásul közelednek a karácsonyi ünnepek - ki nyit ilyenkor egy új vendéglátóhelyet?! Van rá példa.

Gasztroarcok fogtak össze egy szebb karácsonyért 

“Gasztroarcok egy szebb karácsonyért” elnevezéssel indul kampány, melynek célja, hogy szenteste azok számára is ünnepi menü kerüljön az asztalra, akik ezt nem tehetnék meg. A kezdeményezést bárki támogathatja, ha ételt rendel az akcióhoz csatlakozott vendéglátóhelyekről. Az összegyűlt adomány-melegételt Budapesten és Miskolcon élő rászoruló családok, egészségügyben és a szociális intézményekben dolgozók kapják meg december 24-én.

Kutatás: italok az ünnepi asztal körül 

Az idei év megpróbáltatásai megmutatkoznak-e az ünnepi asztal körül? A vírus jelenléte idén mennyire befolyásolja a fogyasztást, illetve a családok szokásait, terveit a karácsonyi együttlétek szervezésében? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Varga pincészet. Kérdőívükre 1600 fő válazolt.

Ha Karácsony, akkor halat eszik a magyar 

A magyar hal kiváló minőségű és egészséges. Erre hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC).

Kosz és lejárt alapanyagok - bezárt egy vendéglátó egységet a NÉBIH 

Azonnali hatállyal felfüggesztették egy budapesti vendéglátó-ipari egység tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. 

470 milliárd forinttal csökkent a vendéglátóipar bevétele 

A koronavírus járvány és az erre reagáló intézkedések rengeteg turizmus-vendéglátásban dolgozó vállalkozásnak megnehezítették az életét: a vendéglátóipar bevétele harmadával esett vissza, amin a karácsonyi - szilveszteri időszak (a lezárások miatt) már nem tud javítani.

Nyakunkon az ünnepek. Hogy indítsunk webshopot? 

Nem olyan bonyolult, mint elsőre gondolnánk.

Aggódnak a britekhez beszállító kisvállalkozók 

Aggódnak a brit kisvállalkozások tulajdonosai, hogy mi lesz az Egyesült Királyság az Európai Unióból történő kilépési folyamatának átmeneti időszaka után.

Kik az idei Sommelier-nyertesek? 

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség idei díjazottait. Idén is öt kategóriában ismerte el a magyarországi borkultúra és gasztronómia kiemelkedő szereplőinek teljesítményét a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz).

Itt a Mentes-M Életmód Magazin - töltsd le ingyen! 

Digitálisan is letölthető a Mentes-M Életmód magazin, válogatott, érdekes, mentes táplálkozással és ökoháztartással kapcsolatos cikkekkel, receptekkel, sztárinterjúkkal, és az idei Mentes-M verseny díjazottakkal!

Aranyérem a Jammertalnak 

Magyar borbirtok nyert aranyérmet az International Magnum Awards 2020 versenyen.

„Pro Gastronomia” díjak nyertesei 

Kihirdették az idei „Pro Gastronomia” díjak nyerteseit. A Dr. Sándor Dénes által 2018-ban életre hívott díjat a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek kaphatják meg.

Egészséges élelmiszerekből is lehet finomakat alkotni a konyhában 

A magyar borvidékeket bemutató, ismeretterjesztő szakmai kisfilmsorozatot indít az Agrármarketing Centrum (AMC). A könnyed stílusú filmek célja bemutatni és megszerettetni hazánk szőlőtermesztésének és borkészítésének változatos világát és a kiváló minőségű magyar borokat.

Magyarország így készül a műanyagmentes-életre 

Július 1-től szigorítások lépnek életbe Magyarországon és megkezdődik az egyszer-használatos műanyagok kivezetése a piacról. Az ipari komposztálókapacitások kiépültek az országban, környezetbarát-csomagolóanyagok beszerezhetők, egyes éttermek már részben átálltak, de a szakemberek szerint idő kell, hogy eltűnjenek a pet-palackok és az alumínium dobozok az éttermekből és a fesztiválokról.

Dark store: új szolgáltatás a NetPincérnél 

A gyorskereskedelemben szerzett tapasztalatuka építve indítják új szolgáltatásukat NetPincér Market néven.

Bíró buja rántott bordái Budára bútoroznak át 

Azért ehhez a Buda-projekthez hozzátartozik az is, hogy 2021. január 15-én bezár a Hold Utcai Piac, ahol a Buja Disznó eddig nagysikerrel üzemelt.

Díjeső a magyar boroknak 

A tavalyi 185 aranyéremnél 40 százalékkal többet, 257-et nyertek a magyarok 2020-ban a rangos nemzetközi borversenyeken.

Enni mindig kell 

Budán, az I. kerületi Bem tér és Fő utca kereszteződésében nyílik a legújabb, 40 négyzetméteres Bazsalikom Pékség. A brandhez tartozó ötödik üzlet indulásáról Szabadfi Szabolccsal beszélgettünk. 

A 2021. évi ProWein-t is elvitte a covid 

A világjárvány arra a döntésre kényszerítette a német szervezőket, hogy a márciusi ProWein-t, a borok és szeszesitalok nemzetközi szakvásárát az eredetileg tervezett márciusi időpontban is töröljék, akárcsak ezt idén tették. A következő ProWein-t, terveik szerint, a szokásos vásárciklusnak megfelelő időpontban, 2022. március 27-29. között rendezik majd meg Düsseldorfban.

Óriási siker Brüsszelben a mogyoróvaj-biznisz 

Nyilván nem a mogyoróvaj-allergiások körében. De ki gondolta volna?
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!