Elment egy különleges világú cukrász 

Volt egy cukrász. Tele álmokkal, vágyakkal, szenvedéllyel. Ezer fokon égett, mindent lángra lobbantott maga körül, és ebben a tűzben saját magát is elemésztette. Divéki Balázsnak hívták. A Borsmenta portál megemlékezése alapján most mi is búcsút veszünk tőle.
Dizájnos poharak a Coca-Cola automatáiban

Dizájnos poharak a Coca-Cola automatáiban 

Lezárult „Az én kávém, a mi bolygónk” pályázat, amit a Coca-Cola HBC Magyarország a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel hirdetett meg. 
Márton-napi libakörkép

Márton-napi libakörkép 

A 2020. évi madárinfluenza miatti csökkenés után, 2021-ben nőtt a levágott víziszárnyasok száma, így – a novemberi Márton-napi lakomák elengedhetetlen kísérőjeként – a libacomb idén is bőséges mennyiségben elérhető lesz. A libából készült termékek exkluzív, prémium kategóriába tartoznak, a baromfifélék közül a legmagasabb értéket képviselik. A hazai libahústermelés jelentős része exportra kerül, hízott libamáj termelésben Magyarország világelső.
Kávékészítő robotokkal a járvány ellen a téli olimpián

Kávékészítő robotokkal a járvány ellen a téli olimpián 

A pekingi szervezők elárulták, hogy milyen feladatokat fognak ellátni a közreműködő robotok a februári téli olimpián.
Magyarok is érmet nyertek a spanyol sajtversenyen

Magyarok is érmet nyertek a spanyol sajtversenyen 

A spanyolországi Oviedóban megrendezett World Cheese Awards-on a Csíz Sajtműhely Baracskai félkemény „Öreg” sajtja supergold érmet nyert, és ezzel a termék bekerült a világ 88 legjobb sajtja közé.
Nagy elismerést kapott egy magyar bor

Nagy elismerést kapott egy magyar bor 

Arany minősítést szerzett a Folly borászatából származó 19-es Rajnai Rizling Németország legjelentősebb nemzetközi borversenyén.
Egyre drágább a marhahús

Egyre drágább a marhahús 

Lassú növekedés tapasztalható a marhahús-fogyasztásban, az egyre népszerűbb grillezés és hamburgersütés kedvelői a minőségi termékeket keresik.
A Zwack Unicum árbevétele 32 százalékkal nőtt

A Zwack Unicum árbevétele 32 százalékkal nőtt 

A Zwack Unicum Nyrt. bruttó árbevétele 14,1 milliárd forintot tett ki a 2021-2022-es üzleti év első fél évében, amely 32 százalékkal haladja meg az előző üzleti év azonos időszakáét - tette közzé a tőzsdén jegyzett vállalat a BÉT-en.
Az erdők színei a kávékon

Az erdők színei a kávékon 

Az idei karácsonyi szezonra a Nespresso Johanna Ortiz kolumbiai divattervezővel fogott össze, és olyan ünnepi kollekciót alkotott a kávérajongók számára, amelyet az erdő ihletett.

Spanyol diadal született a sajtvilágbajnokságon 

Idén egy kecsketejből készült spanyol ínyencség vitte el a pálmát a sajtok World Cheese Awards nevű világbajnokságán. Az Olavidiára keresztelt, puha specialitást 40 ország több mint 4000 versenyzője közül ítélték legízletesebbnek a bírák.

Etyeken készült a Coca-Cola karácsonyi reklámfilmje 

Más magyar vonatkozása is van a reklámfilmnek: a kreatív- és gyártási folyamatot az ötlettől a gyártáson át egészen az utómunkáig magyar reklámszakember, Hidvégi Tom irányította a Coca-Cola latin-amerikai kreatív stratégiai vezetőjeként.

Kávéban sült gyöngytyúk az Air France fedélzetén 

Bemutatták új, La Premiére és business osztályú fedélzeti ételkínálatukat, amelyet két Michelin-csillagos étterrem konyháját vezető séf, Régis Marcon és Mathieu Viannay állított össze.

Átadták az idei Vince Díjakat  

Magyarország legjobb borait, párlatait, bortermelőit, borbárjait és borkereskedőit jutalmazták a Vince Díj pénteki átadó ünnepségén, a Vince Gálán a budapesti Marriott Hotelben, ahol pénteken és szombaton a nagyközönség is megkóstolhatja az elismerésre jelölt tételeket.

ONYX Metamorfózis: indul a Műhely 

Itt a Metamorfózis következő állomása, megnyitja kapuit a Műhely, az ONYX előszobája.

Sikerrel zárult a Bor a vendéglátásban képzéssorozat 

Minden eddiginél többen, csaknem 300 fő vett részt országszerte tíz helyszínen zajló Bor a vendéglátásban borismereti képzéseken, amelyek október elejétől egy hónapon át zajlottak nagyvárosainkban.

Avokádóból majonéz? 

A malagai Paltavo cég dobta piacra az Avonesa terméket. A természetes alapanyagú termék nem tartalmaz tojást, valamint glutén- és laktózmentes, így étel-intoleranciában szenvedők is fogyaszthatják.

BOTANIQ Turai Kastély: fine dining étteremnyitás 

Magyarország egyetlen két Michelin-csillagos éttermének korábbi séfjét, Mészáros Ádámot nevezték ki a Clarisse fine dining étterem konyhájának vezetőjévé.

Uniós oltalom a Fertőd vidéki sárgarépának 

Az Európai Bizottság november 3-i döntésével a „Fertőd vidéki sárgarépa” elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így 78-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló földrajzi árujelzők száma: 28 élelmiszer, 38 bor és 12 pálinka elnevezése védett az EU területén.

Ő nyerte az idén a séfek tehetségkutató versenyét 

Az Egyesült Királyságot és Észak-Európát képviselő Jerome Ianmark Calayag briliáns kulináris tehetségével tűnt ki a mezőnyből, megelőzve kilenc másik, a világ minden tájáról érkező, tehetséges séfet. A rangos címet a Milánóban megrendezett díjátadó ünnepségen vehette át.

GVH: át kell alakítani az ételkiszállítók értékelési rendszerét 

Az átláthatóság érdekében felül kell vizsgálni az ételkiszállítók értékelési rendszereit - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerdán az MTI-vel.

Eladja a város Kőszeg ikonikus éttermét 

Nyílt, egyfordulós pályázatban kínálják megvételre a kőszegi belváros patinás épületében taláható Bécsikapu éttermet, közölte Facebook oldalán a helyi önkormányzat.

Ételkiszállítás drónnal: a svédek megcsinálták 

Egy Aerit nevű cég hajtotta végre Svédország első kereskedelmi célú, látótávolságon túli (BVLOS) drónos ételkiszállítását. A cég Halland megye önkormányzatával együttműködésben, egy Nimbi nevű repülő szerkezettel hajtotta végre a műveletet.

Zöldség- és gyümölcskert egy szupermarket tetején 

Több mint hatvanféle növényt termesztenek egy brüsszeli szupermarket tetején. A Lagum projekt uniós finanszírozással jött létre, és a célja, hogy kiderítse, fenntartható-e egy ilyen kert a városi környezetben.

Lépéseket fontolgat az ételkiszállítók rendszerének megváltoztatásában a GVH 

Az átláthatóság érdekében felül kell vizsgálni az ételkiszállítók értékelési rendszereit - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH.

Felvágott-e a párizsi? 

Attól, hogy egy húskészítmény szeletelt, vagy szeletelhető, még nem biztos, hogy felvágott. A párizsi például nem az. De nem csak a megnevezések, hanem az összetevők terén is rengeteg tévhit él. 

Piacnyitás a veszprémi Óváros téren 

Október 31-én nyílik az Óváros Piac, és attól kezdve kéthetente piaci zsongás töltheti be a veszprémi Óváros teret.

Lesz elegendő hal karácsonykor 

Az ágazat nehézségei ellenére lesz elegendő magyar hal karácsonykor, emellett az őszi időszakban minden horgászegyesület pontyrendelését is teljesítik, mondta az ágazati vezető Akasztón.

Megismertette beszállítóival 2022-es stratégiáját a METRO 

Hibrid módon, 150 fő személyesen, 100-an pedig online vettek részt a lánc konferenciáján, hogy meghallgassák a vezetők előadásait az előző időszak tapasztalatairól és a 2022-es stratégiáról - írja testvérlapunk, a Store Insider.

Változik a címkézés a csomagolásokon 

Kötelező és egységes tápértékjelölés lesz az ételek csomagolásán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) online megbeszélés keretében várja a véleményeket frontoldali tápértékjelölési rendszerekről.

Fellázadtak a Hooters-lánc felszolgálói 

És tiltakozásuknak a TikTok-on adtak hangot.

Itt a Bocuse d'Or hazai versenyének győztese 

Dalnoki Bence vesz részt majd a budapesti európai döntőn, Bíró Lajos pedig az Akadémia új díját, az Életmű-díjat vehette át a csütörtöki versenyt követően.

Már tart a Bocuse d'Or magyarországi döntője... 

... természetesen majd a végeredményről is beszámolunk.

Új vezetők a Coca-Cola média csapatában 

Október 15-től Kaszonyi Alexandra a Coca-Cola (Coca-Cola Szolgáltató Kft.) új Media Operations managere a magyar, cseh és szlovák piacon, Eipl Vilmos kelet-európai feladatot kapott.

Születésnapos pesti vegán pizzéria 

Bár csak idén nyáron nyílt meg a nagyközönség előtt, azonban 125 éves elődökkel büszkélkedhet a GreenGorilla elnevezésű pesti pizzéria, ahol kizárólag növényi alapanyagokat használnak

Újra felszáll a VakVarjú #szeretetszolgálat 

A VakVarjú #szeretszolgálat október 14-november 4. között vesz részt az Élelmiszerbank 250 000 adag étel eljuttatását célul kitűző Együnk Egymásért programban - tájékoztatta lapunkat a társaság.

Ősz, Etyek, programhegyek 

Nem csak kóstolni, enni és inni lehet Etyeken az október 23-24-i hétvégén: e-bike-os kirándulás, miniZOO és esküvő kiállítás is szerepel a programban és a lassan őszbe csavarodó táj izgalmas színvilággal várja akár a hobbifotósokat is.

Menő a magyar gasztronómia a dubaji világkiállításon 

A Magyar Pavilon nemcsak különleges megjelenésével járul hozzá az Expo 2020 Dubai sikeréhez, hanem egyedülálló gasztronómiai kínálatával is.  A 26 fő befogadására alkalmas magyar étterem vendégszáma messze meghaladja a várakozásokat, ebéd és vacsoraidőben háromszor is megtelik. Az épület úgynevezett Gastro Roots részlegében kóstolóétterem, bisztró, terasz és shop is várja az érdeklődőket - tájékoztatta lapunkat a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Magyar versenyző a S. Pellegrino Young Chef idei döntőjében 

Október 28-30. között rendezik meg Milánóban a verseny 2019-2021-es fináléját, amelyen egy fiatal magyar tehetség, Koppány Levente is részt vesz.

Nálunk békés öregkor vár a libákra? 

Igen változóak a számok Magyarországon, ha a különböző húsfélék fogyasztását, értékesítését és vágási statisztikáit vesszük figyelembe. A hazai libaállományban jelentős csökkenés volt megfigyelhető, hiszen több mint a harmadára csökkent az egyedek száma. Ezen kívül képet kaphatunk arról is, hogy milyen kevés libahús eszünk mi, magyarok. De mi ennek az oka? Felpezsdülhet a fogyasztás az ünnepek közeledtével? Ezeknek járt utána az agrarszektor.hu.

Ingyen csirkét osztogat a KFC Spanyolországban 

Nincs más teendő, mint videót készíteni arról, hogyan készül egy „igazi” fűszeres csirkeszárny.

Mi az, hogy tudatos alkoholfogyasztás? 

Nem, nem azt jelenti, hogy tudatosan egyre többet igyunk, hanem egész mást. Edukációs kampány is indult e témában.

Új ételszállító a hazai piacon 

A vállalkozás nemzetközi szinten LifeBox néven vált ismertté, hazánkban FrissBox néven kerül bevezetésre, és egészséges ételeket szállít - értesült testvérlapunk, a Kreatív.

Új utakon a borexport 

A jó adottságok nem elegendőek, a lehetőségeket aktívabban formálva és kihasználva kell tenni a nagyságrendileg jóval erősebb magyar borexportért – emelte ki Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a szakértőkből és borászokból álló szekszárdi kerekasztal-beszélgetésen.

Az éttermek harmada egészségesebb ételeket ad a pandémia hatására 

Minél több ember jusson legalább napi egyszeri egészséges melegételhez, beleértve az aktívan dolgozókat, a diákokat és a kórházak, valamint az otthonok lakóit is – ezzel a fontos célkitűzéssel és a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület szakmai támogatásával indította el az Edenred Magyarország Food Program elnevezésű kezdeményezését október 16-án, az Élelmezési Világnapon (World Food Day). Az együttműködés a járvány miatt különösen aktuális, hiszen az emberek 87 százaléka elvárja az éttermektől, hogy egészséges ételek szerepeljenek a kínálatukban, négyötödük egészségügyi okok, míg kisebb részük az állatvédelem, valamint a környezetvédelem miatt – áll az Edenred Food Barometer hazai adataiban.

Visszavonta a kormány a vendéglátós szakképesítésről szóló rendeletet 

Mégsem kell minden büfésnek szakképesítés. Az innovációs tárca gyorsan reagált - írja a hvg.hu.

Mentőöv a bajba jutott borászatoknak 

Október 18. és 26. között lehet igényelni a koronavírus-járvány okozta piaci zavarok miatt nehéz helyzetbe került borászatok számára azt a rendkívüli támogatást, amelynek 1,5 milliárd forintos keretét a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának kezdeményezésére a kormány biztosította az Agrárminisztérium (AM) számára - ismerteti a szaktárca az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Disznóságok 

A hazai termelők hónapok óta veszteségesek, a szektorban eluralkodott a kilátástalanság. A Kínában megjelent afrikai sertéspestis és a brutálisan megemelkedett takarmányárak felbolygatták a globális és az európai piacot.

Szabad helyek az MSZÉSZ-Unilever őszi séfműhelyén 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ)  az Unilever Magyarország Kft.-vel újra elindította őszi séfműhelyét a Szövetség tagjai részére, amelynek keretén belül a konyhatechnológiai érdekességekre, új trendekre, munkafolyamatokat könnyítő megoldásokra fókuszálnak.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!