Szélesedik az italkínálat a vendéglátóhelyeken 

Legkésőbb augusztus elsejétől bővülhet a vendéglátóhelyek italkínálata: eddig kell ugyanis összhangba hozni a szerződési gyakorlatokat a Kereskedelmi törvény új szabályaival. A legnagyobb beszállítókkal – főszabály szerint – immár nem köthetőek kizárólagos szerződések, emellett minden vendéglátóhely köteles legalább két különböző gyártó termékeit kínálni a fogyasztóknak.
Pompás dinnyeszezon vár a magyarokra

Pompás dinnyeszezon vár a magyarokra 

E hét végén megkezdődik a görögdinnyeszüret az ország déli térségeiben. Az utóbbi hetek kedvező időjárása miatt kiváló minőségre számítanak a termelők, akik a hőségben jellemző nagyobb keresletet folyamatosan, akár szeptember közepéig is ki tudják elégíteni.
Kreinbacher-siker Londonban

Kreinbacher-siker Londonban 

Aranyból és ezüstből is duplázott a somlói pincészet a világ legnagyobb nemzetközi borversenyén.
Szeret pálmaolajat használni? Nem biztos, hogy jó ötlet

Szeret pálmaolajat használni? Nem biztos, hogy jó ötlet 

Mert az ázsiai pálmaolaj-termelő nagyvállalatok lobbiját szolgálja ezzel, ráadásul hatalmas méretű környezeti katasztrófa okozás részese.
Érintésmentes menüvel támogatja a Coca-Cola a hazai éttermeket

Érintésmentes menüvel támogatja a Coca-Cola a hazai éttermeket 

Tavasszal végre eljött a pillanat, amit olyan sokan vártak: kinyithattak kedvenc éttermeink, bisztróink, büféink és bárjaink, hogy újra együtt élvezhessük a teraszukon a finom ízeket egy pohár jéghideg Coca-Cola társaságában. Annak érdekében, hogy teljesen biztonságosan rendelhessünk a helyszínen, a Coca-Cola kifejlesztette saját, okostelefonon használható, érintésmentes menü felületét, melyet ingyenesen bocsát a hazai éttermek rendelkezésére. Ha tehát legközelebb beszélgetés helyett a telefonjába mélyedő asztaltársaságot látunk egy étteremben, ne ítéljük el őket: lehet, hogy csak a menüt böngészik.
Miért nem térnek vissza az éttermekbe a dolgozók a járvány után?

Miért nem térnek vissza az éttermekbe a dolgozók a járvány után? 

Talán a magyar vendéglátóipar szempontjából is érdekesek azok az amerikai adatsorok, amelyeket a Quartz magazin tett egymás mellé. Az Egyesült Államokban ugyanis az éttermek forgalma áprilisban és májusban összességében már elérte a járvány előtti utolsó hónap, azaz a tavalyi február szintjét, a szektorban foglalkoztatottak száma viszont messze nem pattant még vissza. Abban még 12 százalékos az elmaradás a pandémia előtti értékhez. Mi lehet az oka ennek az amerikai jelenségnek? A g7 utánajárt.

Chilis, szedres, csokis az év fagylaltja 

Fehér Gergő békéscsabai cukrász Bíborka fantázianevű, chilis, szedres, csokis alkotása lett az év fagylaltja a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idei versenyén.
Ön kit jelöl a Gundel-díjra?

Ön kit jelöl a Gundel-díjra? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró munkásságának emlékére - számos társszervezet közreműködésével - 2021-ben is felhívást hirdet a Gundel Károly–díj elnyerésére.

Egyelőre marad a kedvezményes áfa az ételkiszállításnál 

Július végéig meghosszabbította a kormány - az étkezőhelyi vendéglátás keretében történő -, elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített étel- és italforgalomra szóló 5 százalékos áfát - írja a napi.hu.
Elindult a nyári szezonális ellenőrzés

Elindult a nyári szezonális ellenőrzés 

Megkezdődött a július 1-je és augusztus 20-a között már évek óta rendszeresen elrendelt nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés.

Itt a pontos lista... 

... mától minek a használata tilos éttermekben, egyéb vendéglátóhelyeken. Július 1-től ugyanis életbe lépett a tiltó rendelkezés: tilos a műanyag szívószálak, evőeszközök és több termék forgalmazása Magyarországon.

Gyorsétterem piac: DoDo jött, látott, győzött 

Már Magyarországon is az adatvezérelt, mesterséges intelligencián alapuló logisztikai megoldásokat kínáló DoDo segíti a KFC melegétel-rendeléseinek kiszállítását. A sikeres csehországi együttműködés nyomán a startup már hazánkban is részt vesz a gyorsétteremlánchoz érkező házhoz rendelések teljesítésében, egyelőre egy tesztüzemmód keretében, amely a gödöllői és a maglódi KFC-éttermekre terjed ki. A DoDo futárai a megrendelés regisztrálásától számítva átlagosan 24 percen belül juttatják el az ételeket a vásárlókhoz.

Charity és a csokigyár 

Lassan egy éve, hogy megnyitott a szekszárdi Kék Madár Alapítvány által megálmodott BeSweet Csokoládémanufaktúra, ahol megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő munkavállalók készítenek prémium csokoládékat. Az indulás óta nagyot fordult a világ az ott dolgozókkal: amellett, hogy számos új készséggel lettek gazdagabbak, ma már ők is elhiszik magukról, hogy többre képesek.

Térképre viszik a legjobb balatoni sörlelőhelyeket 

A különleges sörök kedvelőinek kedvez az az új online kalauz, amely a legjobb Balaton környéki kisüzemi sörfőzdéket, illetve craft söröket is árusító éttermeket, sörözőket és üzleteket gyűjti össze.

Nyert a Folly 2019-es Rajnai Rizlingje 

Kiemelkedően szerepelt a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által 12. alkalommal megrendezett borversenyen a Folly fehérbora.

MVI: statisztikai elemzés a szakmáról 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) idén is elkészítette éves statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról. Itt a részletek.

Csomagolás nélküli prémium ivóvíz jelent meg a horeca piacon 

Az új márka, a Floewater prémium minőségű vizet kínál az éttermek, szállodák, fitness termek és munkahelyek számára – ráadásul mindezt csomagolásmentesen.

Így kávézik a magyar 

 A legnépszerűbb kávétípus Magyarországon az espresso – ez derült ki a Costa Coffee és a GKI Digital közös kutatásából, amelyben több mint 2700 személyt kérdeztek meg mindennapi kávéfogyasztási szokásaikról. A kutatás szerint az espresso leginkább reggel népszerű, a délután pedig a tejeskávék ideje – ekkor van inkább idő leülni és nyugodtan elfogyasztani egy nagyobb adag, tejjel is megbolondított feketét.

Leköltöztek a food truck-ok a Balatonra 

50 büfékocsi leköltözött a Balatonra és közel 100 érkezik a fesztiválokra: Keszthelyre, Balatonfüredre és Tihanyba. A balatoni food truck show-kra a szervezők 200 ezer vendéget várnak.

Organikus gin Agárdról 

A gin reneszánszát éli a világban, nincs ez másképp Magyarországon sem. És most itt a hazai ginek legújabb tagja, amelyet organikus módon készítettek az agárdiak.

A britek betiltották a gyorsételek reklámozását 

2023-tól online egyáltalán nem, tévében pedig csak este 9 után jelenhetnének meg junk food-hirdetések.

Új HR igazgató a METRO-nál 

Szakmai pályafutását a székesfehérvári Philips-nél kezdte képzési specialistaként.Majd egy zöldmezős beruházás keretében felfutó autóipari beszállító cégnél lett HR vezető, ahol a távol-keleti kultúrával is megismerkedett. 2004-ben csatlakozott a több telephelyes Eurest Étteremüzemeltető Kft -hez, ahol 2017-ig vezette a HR területet mint HR manager, majd gyermeke születése után mint HR igazgató. Az itt eltöltött 14 év alatt folyamatosan fejlesztette a cég HR gyakorlatát. Különösen büszke arra, hogy munkatársaival együtt sikerült egy sokszínű és befogadó munkahelyi kultúrát kialakítani, amelyet azóta is minden munkahelyén szívügyének tekint.

Megszűnik a kedvezményes áfa az ételkiszállításra és elvitelre 

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke szerint nagy valószínűséggel nem okoz majd forgalomcsökkenést, hogy augusztus elsejétől megszűnik a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs az ételkiszállításra és elvitelre.

Lezárult az idei Dining Guide étteremkalauz tesztelése 

Júliusban jön ki a TOP 100-at bemutató idei étteremkalauz. Ennek kapcsán interjú Herczeg Zoltánnal, a cég felelős kiadójával.

Tizedszerre Rosalia Fesztivál 

Tizedik alkalommal szervezik a Rosalia Fesztivált július 2. és 4. között, a városligeti rendezvényen több mint 60 borász borai mellett kiválasztják a Liget Borát, lesznek gasztronómiai különlegességek, valamint a Máltai Manufaktúra is bemutatja termékeit.

Gerendai ételudvart nyit a hétvégén Szigligeten 

Koncertekkel, szabadtéri színházi előadásokkal és egyedülállóan erős gasztronómiai kínálattal várja vendégeit a Balaton legújabb kulturális és kulináris központja, a Szigliget Várudvar,  ahol a legmenőbb budapesti éttermek közül többen is pop-up üzleteket nyitnak a nyári szezonban, júliusban pedig bemutatkozik Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf új, egész évben nyitva tartó étterme is - tájékoztatta lapunkat az ételudvar üzemeltetője.

Munkaerőhiány a turisztikai és a vendéglátó szektorban 

Ötszörösére nőtt a vendéglátó és turisztikai szektorban feladott álláshirdetések száma a nyitással párhuzamosan.

Ezek ma a legjobb hazai borok 

Ismét rekordszámú nevezés érkezett, így 16 országból összesen 960 tétel versenyzett idén a VinAgora Nemzetközi Borverseny díjaiért.

Lazacfarm Zalaegerszegen 

Csúcstechnológiával működő lazacfarmot alakít ki Zalaegerszegen a magyar tulajdonú Zalmon Kft.

Fenntartható Gasztronómia: gasztroshow a METRO-nál 

Június 18-án van a „Fenntartható Gasztronómia” világnapja. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) kezdeményezésére létrejött esemény 2016 óta a környezetvédelemre, a fenntarthatóságra, az ökológiai lábnyomunk csökkentésére hívja fel a figyelmet. A METRO Kereskedelmi Kft. a világnap kapcsán gasztro workshop-ot szervezett, Pohner Ádám, a 2018-as Bocuse d’Or hazai győztesének részvételével, melyen e filozófiát járták körbe, elméletben és gyakorlatban egyaránt.

Amikor a narancs és a pezsgő egymásra talál 

Fűszeres karakter, narancsjegyekkel: megérkezett a Chandon Garden Spritz a hazai topvendéglátóhelyekre. Mi az egyelőre még erősen turistamentes Vörösmarty téren kóstolhattuk.

Litván borszakértők, magyar borok, hibrid rendezvény 

Bikavér, leányka, Egri Csillag, Tokaji Aszú – a négy egyedi borfajtát is magába foglaló, a magyar borstílusokat jól reprezentáló 18 tételes kóstolósort mutattak be az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett borpiaci üzletfejlesztési eseményen Vilniusban.

Házhoz szállítás boom a harmadik hullámban 

A világjárvány a fogyasztói tendenciákban is érezteti hatását, ezt jól mutatja, hogy az idei, márciusi lezárást követően a házhoz szállítások száma több mint duplájára nőtt a megelőző időszakhoz képest.

Etyeki tétel a 10 legjobb nemzetközi fehérbor között 

A világ különböző részeiről összeállított listán tíz kiváló tételt ajánlanak olvasóik részére. Ebben az illusztris rangsorban szerepel egyedüli magyar borként, az Etyeki Kúria MSP Zenit 2019.

A vendéglátás zuhanása magával hozta a magyar söriparét is 

Rég nem látott mértékben, majdnem 13 százalékkal csökkent a söripar teljesítménye tavaly, miközben a teljes élelmiszeriparé mindössze 1 százalékkal - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétett elemzésében.

Mézes, mandulás, almás a Balaton idei fagyija 

A balatonmáriafürdői Florida Fagyizó hársmézzel, karamellizált mandulával és almával készülő Mézesem nevű fagylaltja lett a Balaton Fagyija verseny idei győztese - derült ki hétfőn a balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpontban megrendezett díjátadó ünnepségen.

Uniós védelem alatt a balatoni hal 

"Balatoni hal" elnevezéssel a fogassüllő és a ponty uniós oltalmat kapott - közölte az Agrárminisztérium hétfőn az MTI-vel.

Receptfüzettel népszerűsíti magát a Dél-alföldi város 

Békéscsabai hungarikumokból és helyi alapanyagokból készült ételeket mutat be a Csabai receptfüzet, amely a Békéscsabai Turisztikai Egyesület gondozásában jelent meg.

A tanúhegyek még sosem voltak tanúi... 

... akkora rohamnak, mint a pandémia első hullámát követően. A badacsonyi borturizmus a témája a Pont Itt  szaklap most megjelent számában az egyik írásnak.

Megérkezett a Balatoni Virgonc 

Hogy mi ez pontosan? Mindjárt kiderül.

Magyar étteremdizájn Bécsben a Real Madrid focistájának 

David Alaba és testvére, Rose May két hete nyitott éttermet az osztrák fővárosban, a társtulajdonos és a design tervezői is magyarok - értesült kiadónk lapja, a Kreatív.

Limitált szériás focipalack a Zwack-tól 

„Hajrá Magyarok!” feliratú, limitált szériájú focipalackkal jelentkezik az idei nyári foci történések miatt a Zwack Unicum. 

Környezettudatossággal szeretne példát mutatni a hazai étteremlánc 

A zöld forradalom az elmúlt időszakban elérte az éttermeket is, akik inspirációként és példaként is szolgálhatnak a fogyasztóknak. A padthai wokbar mindig is fontosnak tartotta, hogy vásárlóit edukálja a fenntartható és tudatos táplálkozás tekintetében, emellett pedig odafigyelt a környezettudatos működésre is. Most pedig új célt tűzött ki maga elé a márka. 2021 tavaszán útjára indul a padthai városfásítási programja, amelynek már első szakasza is több budapesti kerületet érint - tájékoztatta lapunkat a társaság.

Itt az Év Kenyere shortlist-je 

Okoskenyér, Tokaji Aranykenyér, Vásári Káposztás, édesburgonyás, köleses és mangalicazsírral készült - csak néhány a Magyar Pékszövetség idei Szent István napi Kenyérversenyére nevezett termékek közül. A győztes később derül ki.

Bodó Judit a Borászok Borásza 

Június 4-én este, a díj „szülőhazájában”, Etyeken megtartott Borászok Borásza Díjátadót Dr. Nagy István, agrárminiszter nyitotta meg. A rendezvény keretein belül Bodó Juditot választották a tizenötödik Borászok Borászának, átadták a Borászok Barátja különdíjat és kihirdették, hogy ki nyerte a Jövő Borásza ösztöndíjat.

Ezért nem eszünk pulyka- és kacsatojást 

Vannak olyan tojásfajták, amelyeket csak gazdaságoktól, vagy piacokon lehet beszerezni. Ezek a tojások ráadásul jóval drágábbak is, mint a tyúktojás, így nagyon ritka, ha az asztalunkra kerülnek.Mi ennek az oka?

Idén is megrendezik a BorÉRT borturisztikai rendezvényt Budapesten 

Idén június 24-én kezdődik a BorÉRT Borturisztikai Konferencia, Kiállítás és Vásár Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban - közölték a szervezők az MTI-vel.

Új arculat és a nyár legszerethetőbb bora a Hilltoptól 

Borválasztást segítő aromakörök, vadonatúj címkék az üvegeken és egy friss, gyümölcsös, virágillatú gyöngyöző bor. A neszmélyiek idén magasra tették a lécet a többi hazai pincészetnek.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!