Már él az új típus szerinti besorolás a vendéglátásban

Már él az új típus szerinti besorolás a vendéglátásban 

Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan korszerű rendszer jött létre, amely lehetővé teszi az ágazat megfelelően szegmentált és átlátható irányítását - hangsúlyozza a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Ezek az idei nagydíjas borok

Ezek az idei nagydíjas borok 

A Magyar Borszakírók Köre ötödik alkalommal értékelte azokat a magyar termelők által készített száraz és félszáraz fehér- és vörösborokat, amelyeket a szakmai szervezet tagjai az elmúlt évben kóstolhattak.

Elfogadta az Országgyűlés az új bortörvényt 

A szőlészetről és borászatról szóló új törvény legfőbb célja, hogy az adminisztrációs kötelezettségek átgondolásával és az elektronikus ügyintézés lehetővé tételével a szőlő-bor ágazat adminisztrációja egyszerűsödjön. A törvény 2021. augusztus elsejével lép hatályba.
Karácsonyi ital-toplista

Karácsonyi ital-toplista 

Hazai online ital vásárlási szokások alapján készített statisztikát az italkereso.hu szakportál. November 23 - december 23. között, közel 15 ezer vásárlás adatai alapján készült a statisztika.
Darált mákot hívtak vissza a Spar polcairól

Darált mákot hívtak vissza a Spar polcairól 

Gyártója szerint nem jelent egészségügyi kockázatot az üzletekből visszahívott darált mák elfogyasztása, a termékben ugyanis határérték alatti mennyiségben találhatók nem engedélyezett növényvédő szer maradványok. 
Aki a saját borát issza: Szászi Endre, Szent György-hegy

Aki a saját borát issza: Szászi Endre, Szent György-hegy 

Kizárólag ökológiai gazdálkodásból származó bioszőlő az alapja borainak, jövőre debütáló pezsgőjének, azonban egyszerűbb és lényegretörőbb az a meghatározás, hogy minden, ami a keze alól kikerül, kizárólag természetes, közérthető és a szintetikus anyagok közül egyik sincs nyomokban sem bennük. 
Gyorsétterem Pompeii városában? Ne már!

Gyorsétterem Pompeii városában? Ne már! 

A Nápoly melletti ókori romvárosban folytatódnak a régészeti munkák. És minden jel arra mutat, hogy most egy gyorsétterem maradványaira bukkantak a szakemberek.
Bortársaság: Székesfehérváron is

Bortársaság: Székesfehérváron is 

Az enteriőr tervezésére most először írtak ki pályázatot. A hely szellemisége és hagyománya diktálta a műemlékvédelmi környezetbe települt üzlet esztétikáját.
Egy tehetséges, fiatal szakács nincs többé

Egy tehetséges, fiatal szakács nincs többé 

Hihetetlenül sokkoló, fel nem fogható hír érkezett a Matusz-Vad Zrt. házatájáról.
Az egészségügyi dolgozókért mozgósít az MVI

Az egészségügyi dolgozókért mozgósít az MVI 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete azzal a felhívással fordul a vendéglátásban tevékenykedő kollégákhoz, hogy segítsék a kórházi dolgozók helyzetét azzal, hogy részükre ételt, esetleg süteményt, bejglit juttatunk el – bármit, amire lehetőségünk van.

A magyar tészta egyelőre itthon világhírű 

A vírus második hullámának közepén, az ország teljes lezárásakor, amikor turista mutatóba sincs a fővárosban, és minden vendégváróhely hónapok óta zárva, ráadásul közelednek a karácsonyi ünnepek - ki nyit ilyenkor egy új vendéglátóhelyet?! Van rá példa.

Gasztroarcok fogtak össze egy szebb karácsonyért 

“Gasztroarcok egy szebb karácsonyért” elnevezéssel indul kampány, melynek célja, hogy szenteste azok számára is ünnepi menü kerüljön az asztalra, akik ezt nem tehetnék meg. A kezdeményezést bárki támogathatja, ha ételt rendel az akcióhoz csatlakozott vendéglátóhelyekről. Az összegyűlt adomány-melegételt Budapesten és Miskolcon élő rászoruló családok, egészségügyben és a szociális intézményekben dolgozók kapják meg december 24-én.

Kutatás: italok az ünnepi asztal körül 

Az idei év megpróbáltatásai megmutatkoznak-e az ünnepi asztal körül? A vírus jelenléte idén mennyire befolyásolja a fogyasztást, illetve a családok szokásait, terveit a karácsonyi együttlétek szervezésében? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Varga pincészet. Kérdőívükre 1600 fő válazolt.

Ha Karácsony, akkor halat eszik a magyar 

A magyar hal kiváló minőségű és egészséges. Erre hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC).

Kosz és lejárt alapanyagok - bezárt egy vendéglátó egységet a NÉBIH 

Azonnali hatállyal felfüggesztették egy budapesti vendéglátó-ipari egység tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. 

470 milliárd forinttal csökkent a vendéglátóipar bevétele 

A koronavírus járvány és az erre reagáló intézkedések rengeteg turizmus-vendéglátásban dolgozó vállalkozásnak megnehezítették az életét: a vendéglátóipar bevétele harmadával esett vissza, amin a karácsonyi - szilveszteri időszak (a lezárások miatt) már nem tud javítani.

Nyakunkon az ünnepek. Hogy indítsunk webshopot? 

Nem olyan bonyolult, mint elsőre gondolnánk.

Aggódnak a britekhez beszállító kisvállalkozók 

Aggódnak a brit kisvállalkozások tulajdonosai, hogy mi lesz az Egyesült Királyság az Európai Unióból történő kilépési folyamatának átmeneti időszaka után.

Kik az idei Sommelier-nyertesek? 

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség idei díjazottait. Idén is öt kategóriában ismerte el a magyarországi borkultúra és gasztronómia kiemelkedő szereplőinek teljesítményét a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz).

Itt a Mentes-M Életmód Magazin - töltsd le ingyen! 

Digitálisan is letölthető a Mentes-M Életmód magazin, válogatott, érdekes, mentes táplálkozással és ökoháztartással kapcsolatos cikkekkel, receptekkel, sztárinterjúkkal, és az idei Mentes-M verseny díjazottakkal!

Aranyérem a Jammertalnak 

Magyar borbirtok nyert aranyérmet az International Magnum Awards 2020 versenyen.

„Pro Gastronomia” díjak nyertesei 

Kihirdették az idei „Pro Gastronomia” díjak nyerteseit. A Dr. Sándor Dénes által 2018-ban életre hívott díjat a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek kaphatják meg.

Egészséges élelmiszerekből is lehet finomakat alkotni a konyhában 

A magyar borvidékeket bemutató, ismeretterjesztő szakmai kisfilmsorozatot indít az Agrármarketing Centrum (AMC). A könnyed stílusú filmek célja bemutatni és megszerettetni hazánk szőlőtermesztésének és borkészítésének változatos világát és a kiváló minőségű magyar borokat.

Magyarország így készül a műanyagmentes-életre 

Július 1-től szigorítások lépnek életbe Magyarországon és megkezdődik az egyszer-használatos műanyagok kivezetése a piacról. Az ipari komposztálókapacitások kiépültek az országban, környezetbarát-csomagolóanyagok beszerezhetők, egyes éttermek már részben átálltak, de a szakemberek szerint idő kell, hogy eltűnjenek a pet-palackok és az alumínium dobozok az éttermekből és a fesztiválokról.

Dark store: új szolgáltatás a NetPincérnél 

A gyorskereskedelemben szerzett tapasztalatuka építve indítják új szolgáltatásukat NetPincér Market néven.

Bíró buja rántott bordái Budára bútoroznak át 

Azért ehhez a Buda-projekthez hozzátartozik az is, hogy 2021. január 15-én bezár a Hold Utcai Piac, ahol a Buja Disznó eddig nagysikerrel üzemelt.

Díjeső a magyar boroknak 

A tavalyi 185 aranyéremnél 40 százalékkal többet, 257-et nyertek a magyarok 2020-ban a rangos nemzetközi borversenyeken.

Enni mindig kell 

Budán, az I. kerületi Bem tér és Fő utca kereszteződésében nyílik a legújabb, 40 négyzetméteres Bazsalikom Pékség. A brandhez tartozó ötödik üzlet indulásáról Szabadfi Szabolccsal beszélgettünk. 

A 2021. évi ProWein-t is elvitte a covid 

A világjárvány arra a döntésre kényszerítette a német szervezőket, hogy a márciusi ProWein-t, a borok és szeszesitalok nemzetközi szakvásárát az eredetileg tervezett márciusi időpontban is töröljék, akárcsak ezt idén tették. A következő ProWein-t, terveik szerint, a szokásos vásárciklusnak megfelelő időpontban, 2022. március 27-29. között rendezik majd meg Düsseldorfban.

Óriási siker Brüsszelben a mogyoróvaj-biznisz 

Nyilván nem a mogyoróvaj-allergiások körében. De ki gondolta volna?

Kompromisszum a túlélésért 

A koronavírus második hulláma nem tesz jót az amúgy is megtépázott vendéglátásnak. Ilyenkor decemberben az erős forgalom (lenne) a megszokott, most mégis a túlélésre koncentrálnak az éttermek. A Stand és a Stand25 helyzetéről Széll Tamással a diningguide.hu beszélgetett.

Badacsonyi az Év Bortermelője 

A Magyar Bor Akadémia „Év Bortermelője Magyarországon 2020” választás győztese egy fiatal badacsonyi borász.

A séf házhoz megy 

Pesti István, Tatán. A Platán neves séfje, kérésre, a vendégek otthonában főzi meg és tálalja a bisztró ízeit. 

Minden ízében különleges ünnepi menü 

Az ünnepek közeledtével ismét indul az immár hetedik éve zajló a sertéshús fogyasztást népszerűsítő kampány. Ezen időszaka alatt 7-8 kilogrammal nőtt Magyarországon az egy főre jutó sertéshús fogyasztás.

Kampány indul a húsmentes nap népszerűsítéséért 

A Magyar Természetvédők Szövetsége Életigenlő - Bólints rá!  kampányában - heti egy húsmentes nap bevezetésére ösztönzi az embereket.

Séfakadémiát indít a S. Pellegrino 

A fiatal séfeknek a mostani bezárások alkalmával van idejük tanulni. Itt a lehetőség.

Szerbia belföldön szigorít 

A járványhelyzet súlyosbodásával az eddiginél szigorúbb intézkedéseket vezet be Szerbia. A vendéglátóhelyek, a szórakozóhelyek, az edzőtermek, a játszóházak, a fogadóirodák, valamint a szépségszalonok péntektől hétvégente nem nyithatnak ki. 

Dübörög a NetPincér, de nem felejtkeztek el a bajban lévőkről sem 

Most 25 millió forintos támogatással segítik bajban lévő partnereiket.

"Értetlenül állunk azelőtt, ami szombat este az Onyxban történt" 

Ahogy bejárta a hír a magyar sajtót egy szempillantás alatt, és ahogy mi is beszámoltunk róla: Magyarország egyetlen két Michelin-csillaggal rendelkező étterme, az Onyx Utolsó vacsora elnevezéssel tartott egy fine dining menüsoros/filmforgatásos/teremszétveréses performance-t, amin a vendégektől kezdve a tulajdonosi körig mindenki részt vett, aki csak jelen volt e szerintük jeles, mások szerint eléggé dicstelen és szomorú eseményen.

Megtartják a Gastroblues Fesztivált 

Élőben közvetíti a hétvégén a közszolgálati hírcsatorna.

Magyar borok bemutatkozása Berlinben 

Borszakmai bemutató zajlott a Berlini Magyar Szüreten.

Szétzúzták az ONYX-ot 

 Az eddigi formájában már senki sem találkozhat majd a magyar séffel itthon elsőként Michelin-csillagot szerzett étteremmel. A diningguide.hu értesülései szerint néhány hét múlva videóban mutatja meg Onyx: a Gerbeaud-csoport két tulajdonosnője, Niszkács Anna és édesanyja, Pintér Katalin kis feketében és kiskosztümben tűsarkú cipőben zúzták szét az elegáns éttereim falait, üvegvitrineit, padlóját és tapétáit.

Szétzúzták az ONYX-ot 

 Az eddigi formájában már senki sem találkozhat majd a magyar séffel itthon elsőként Michelin-csillagot szerzett étteremmel. A diningguide.hu értesülései szerint néhány hét múlva videóban mutatja meg Onyx: a Gerbeaud-csoport két tulajdonosnője, Niszkács Anna és édesanyja, Pintér Katalin kis feketében és kiskosztümben tűsarkú cipőben zúzták szét az elegáns éttereim falait, üvegvitrineit, padlóját és tapétáit.

Otthon fejezheti be magának az ételt, ... 

... aki a Zsidai Csoport konyhájáról rendel házhoz szállítást.

Toszkán fogásokat kínáló menő hely is beállt a street food sorba 

A 20 éves Trattoria Toscana Budapest egyik rég bejáratott vendéglátóhelye. Olasz séfjük, a tulajdonosokkal egyetértésben, most új vállalkozásba kezdett. 

Magyar Konyha karácsonyra, benne termőföldtől az asztalig 

A tízéves múlttal rendelkező nagyközönségi gasztromagazin ünnepi számát már az új szerkesztőség készítette.

Folly arborétum: védjegyes helyi termékek 

A badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászati Kft. újabb terméke nyerte el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyét.

Jön az új bortörvény 

Itt vannak a részletek. Ideje megbarátkozni az ePincekönyvvel, 2021 nyarától már minden pincészetben alkalmazni kell. 
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!