Gasztro
Jön az Unicum + arabica kávé
Közel hároméves termékfejlesztés után kerül a boltok polcaira a Zwack Unicum család legújabb tagja. Az arabica kivonattal készülő, tölgyfahordóban érlelt Unicum Barista az évszázados hazai kávé- és alkoholkultúrát ötvözi.
Sörkorcsolya sörből
Egészen pontosan a sörgyártás során visszamaradt törkölyből, amely egy igen kedvező beltartalmi paraméterekkel - alacsony cukor-, magas rost- és fehérjetartalommal - rendelkező melléktermék. Milyen eredménnyel jár a búzalisztes tallérok sörtörköllyel való dúsítása? Az Élelmiszervizsgálati Közlemények szaklap egyik legfrissebb cikke a Laboratorium.hu-n.
Franciaország a világörökség részévé tenné a baguette-et
A ropogós héjú hosszúkás francia fehérkenyeret jelölik az UNESCO-világörökségi listára - jelentette be pénteken a francia kulturális minisztérium.
Ételkiszállítás Dubajban
Dubaj világhírű sokszor sztárszakácsokkal dolgozó éttermeiről. Az elmúlt hónapokban azonban inkább a házhozszállítás iránt nőtt meg az igény.
Egri borászok jótékony akciója
Már egy éve lepnek meg ebédekkel egészségügyi dolgozókat Egerben környékbeli lakosok és vállalkozások, a https://1552segitseg.huösszefogással.
Százból tíz munkavállalót tudnak megtartani a vendéglátásban idehaza
Budapesti és külföldi vendéglátósokkal készített interjút a koronavírus alatti működésükről az RTL Klub Fókusz című műsora. Kiss Attila budapesti üzemeltető elmondása szerint száz emberből tízet tudott megtartani, ugyanakkor Berlinben is üzemeltet egy vendéglátóhelyet, ahonnan szinte senkit nem kellett elküldenie.
Bordeaux-i bor az űrből
A SpaceX Dragon teherszállító űrhajó fedélzetén visszaérkezett a Földre az a 12 palack bordeaux-i bor és 320 szőlőtőke, amely 10, illetve 12 hónapot töltött a csillagok között.
Könyvvel rukkolt elő a Magyar Bocuse d’Or Akadémia
Címéből nem nehéz kitalálni, hogy célja: két alapanyagot népszerűsítésen a honi gasztronómiában.
A bértámogatásban részesülők többsége vendéglátós
Az érintett munkavállalók közel 60 százaléka után a vendéglátásban tevékenykedő vállalkozások igényeltek ágazati bértámogatást - közölte szerdán Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
Kérhetik a társasági adóelőleg elengedését a vendéglátósok
Az MVI az alábbiakra szeretné felhívni a vendéglátó vállalkozások figyelmét.
Konyhai hulladékokból receptkönyv
Az IKEA állította össze profi séfek közreműködésével, ingyenesen le is tölthető.
Közel felére csökkent a német horeca ágazat forgalma
Közel a felére csökkent a német szálloda- és vendéglátóipar forgalma a koronavírus-járvány kezdete óta a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfőn publikált kimutatása alapján.
Hússzövetség: áremelés várható
A vendéglátás járvány miatti mélyrepülése érzékenyen érintette ugyan a hústermékek hazai gyártóit, de a kiskereskedelmi forgalom bővülése részben képes volt ellensúlyozni a veszteségeket 2020-ban. Többek között a virsli és párizsi forgalma emelkedett 2019-hez képest mennyiségben és értékben egyaránt, emellett értékben a sonka forgalma is kétszámjegyű növekedést produkált tavaly.
Boredukációs kampányt indít a Hilltop
Magyarország egyik legnagyobb borbirtokán gazdálkodó cég a magyar mellett az európai fogyasztókat is megszólítjaa borászatnak otthon adó Felső-Pannon borrégió megismertetésével és azon belül a neszmélyi borok népszerűsítésével.
Teljes arculati designváltás a Hummusbarban
A megújulás célja elsősorban az volt, hogy a Hummusbar ételeire jellemző frissesség és tradíció mai modern, kortárs elemekkel egészüljön ki a belső térben is.
Bécs kerthelyiségekkel segít az éttermeken
Bécs nyilvános kerthelyiségek létrehozását tervezi március végétől azon vendéglátóhelyek számára, amelyek nem rendelkeznek saját kerthelyiséggel vagy vendégterasszal.
Kinyithatnak, ám mégsem teszik az osztrák vendéglátóhelyek
Ausztria kísérleti laborjában, Vorarlberg tartományban a vendéglátóhelyeknek mindössze 30 százaléka él csak a nyitás lehetőségével - írja a GD Consulting.
Hamis a megnevezés a tengeri termékek 40 százalékán
Hamis megnevezés van feltüntetve a megvásárolható tengeri termékek csaknem 40 százalékának csomagolásán a The Guardian elemzése szerint. A brit lap több mint 30 országra kiterjedő 44 tanulmány vizsgálata alapján jutott erre a következtetésre.
Közösségi finanszírozás tartja életben a brit vendéglátást
A közösségi finanszírozás felé fordultak a brit kocsmák, éttermek és rendezvényhelyszínek, a megélhetésüket és megmaradásukat fenyegető koronavírus járvány miatt.
Újra akcióban a HotelHero
A február 21-i sikeres jótékonysági főzést vidéki helyszínekkel is kibővülve folytatják március 21-én.
Ismét aranyérmet nyert a Jammertal Borbirtok
A Jammertal Borbirtok Koh-I-Noor 105.6 2012 bora a Mundus Vini Spring Tasting 2021 borversenyen aranyérmet nyert.
Magyar siker a világ egyik legrangosabb borversenyén
A mádi Juliet Victor borászat 2017-es BETSEK dűlőszelektált Furmintja dupla arany minősítésben részesült. Ezzel megismételte tavalyi sikerét, hiszen 2019-ben ugyanezen az eseményen a Juliet Victor egy másik tétele, az édes Szamorodni 2016 szintén dupla aranyat nyert.
A Mol bekebelezi a hazai Marché éttermeket
Megvásárolja a Mol a Marché International vállalatot, amely kilenc magyarországi Marché éttermet működtet töltőállomások mellett.
Új részletek: így nyithatnak az osztrák vendéglátóhelyek
Ausztria legkisebb tartományát, egyfajta "kísérleti laborként" használva először Vorarlbergben nyithatnak ki a vendéglátó egységek, illetve újra engedélyezik a kulturális rendezvényeket.
Libamájat hívtak vissza a forgalomból
A Lidl egyik kézműves terméke a feltüntetett időpontnál hamarabb megromolhat, ezért az áruházlánc visszahívta a boltokból a Regius kézműves libamájat. A termékvisszahívás nem országos, de több mint félszáz Lidl-üzletre vonatkozik.
Laktózmentes jegeskávé a HELL-től
Két új termékekkel bővíti ENERGY COFFEE jegeskávé termékcsaládját a HELL. A tavaly decemberben értékbeli forgalom és eladott darabszám tekintetében élen járó* jegeskávé márka új laktózmentes ENERGY COFFEE Coconut termékét a laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják, míg új Double Espresso-ja az intenzív kávéízre vágyók számára lehet ideális választás. A 250 ml-es aludobozos jegeskávé-variációk tartósítószermentes, prémium összetételükkel a minőségi kávéélményt hozzák el praktikus és környezetbarát csomagolásban.
Uniós projekt a szlovák-magyar ínyencségek nyomában
Egy szlovák-magyar határmenti uniós projekt most segít felderíteni és attrakcióvá kovácsolni a Garam-menti és a szomszédos magyarországi térség gasztrokulturális, cukrászati hagyományait.
Ha falatozol, közben egy szibériai tigrist is etetsz
És ez nem vicc. Ugyanis a Falatozz.hu ételrendelő portál segítségével most az ország állatkertjei is támogathatók.
Itt vannak a krízishelyzetben is helytálló felelős vendéglátóhelyek
A Felelős Gasztrohős Alapítvány a Netpincér támogatásával február elején elindította a Gasztrohős és Netpincér Díj 2021 - Felelősen a krízishelyzetben versenyét. A díjjal olyan vendéglátóhelyeket jutalmaznak, amelyek a nehéz helyzet ellenére is környezetileg, társadalmilag felelős megoldásokkal, kreatív ötletekkel vészelik át ezt az időszakot. Március 1. és 14. között a jelentkezők közül a vendégek is kiválaszthatják kedvencüket, dönthetnek, ki legyen a közönségszavazás nyertese.
MVI-vezér: újranyitáskor az építőipar és a kereskedelem lesz a legfőbb konkurenciánk
Mármint munkaerőkeresés területén. Ugyanis ez a két szektor szívta el a legtöbb munkaerőt az elmúlt egy év alatt. Kovács Lászlóval, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökével beszélgetünk a szakma legaktuálisabb kérdéseiről.
Kiszállítás területén nincs változás
A március 8-án életbe lépő járványügyi intézkedések és korlátozások ellenére a házhozszállítás továbbra is engedélyezett.
Az iparűzési adóelőleget adják vissza a vendéglátósoknak!
Legalábbis egy kormánypárti politikus és az Iparkamara szerint. Ez utóbbi azonban arról mélyen hallgat, hogy a kamarai éves tagdíjjal kapcsolatban miért nem védik ugyanígy a bajba került vendéglátósok érdekeit?
Nagyon hiányoznak az osztrákoknak az éttermek
Jóllehet az ausztriai lakosság fele egyetért a vendéglátást érintő járványügyi korlátozásokkal, ugyanakkor a mindennapi életük szerves részéből nagyon hiányoznak számukra az éttermek, kávéházak – derül ki az osztrák Marketagent Intézet friss kutatásából.
Street food vendéglátóhelyet függesztett fel a Nébih
Felfüggesztette egy fővárosi street food ételeket kínáló vendéglátóhely tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) miután ellenőrzésekor súlyos higiéniai hiányosságokat tárt fel - tájékoztatta a Nébih az MTI-t.
Pékáruból főznek vodkát Amerikában
Az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem jegyében eladatlan pékáruból készít vodkát egy Misadventure Distillery nevű kaliforniai szeszfőzde.
Palágyi Eszter a Balatonnál folytatja
A nyitásra váró Matild Palace executive chef pozíciójából Szigligetre igazolt a Michelin csillagos Costes egykori séfje.
Nyitnikék: a budai Tranzit is belevágott
A novemberi korlátozások óta zárva Bel-Buda egyik ismert találkozóhelye, kávézó-bisztrója, ám a tulajdonos most úgy döntött, elég, március 1-vel kinyitnak.
Apátsági sörkultúrát teremtenek a bencések Magyarországon
Trappista útmutatások alapján, de magyar konyhában fejlesztett receptekkel teremtene virágzó apátsági sörkultúrát a Pannonhalmi Bencés Főapátság Magyarországon. A tavaly nyílt sörfőzdében immár teljes a belga monostori hagyományokból született sörkínálat.
Pontosítják a szeszes italok keverékeire vonatkozó címkézési eljárásokat
Társadalmi véleményezésre bocsátották a Bizottság felhatalmazáson alapuló rendeletének tervezetét.
Korszerű sörcsapoló automata koncepcióját mutatták be
Egy Victor Manufacturing elnevezésű céggel közösen kiötlött, mozgatható önkiszolgáló „Sörállomások” (Beer Stations) koncepcióját lebegtette meg egy Hoshizaki nevű, hűtő- és jéggyártó gépeket alkotó társaság.
Búcsúzik a Fricska
Mától bezár a Fricska Gastropub. Azt ígérik ezzel kapcsolatos bejegyzésükben, hogy csak átmenetileg. Reméljük, be tudják tartani ígéretüket.
Ezekre figyeljen egy vendéglátó az új rendelet kapcsán
A vendéglátóhelyek típusait meghatározó új rendelet január 1-jén lépett hatályba, az üzlettípust a kereskedő 2021. március 31-ig köteles bejelenteni a területileg illetékes jegyzőnek. Az MTÜ most megosztotta a leggyakoribb kérdésekre érkezett válaszait.
Nyomozás egy pakisztáni étterem tulajdonos ellen
Éhbérért dolgoztatott pakisztáni szakácsokat egy budapesti étteremtulajdonos.
Hogy kerül zsiráf egy whisky lepárlóba?
Mindjárt kiderül. Ahogy az is, hol van a nyugalom völgye. Bónuszként pedig arra is fény derül, ki mondta és miért: "Egyszerűen finom, semmi mást nem kell tudnod róla."
Elrajtolt a „Magyarország étele 2021” szakácsverseny
Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai partnerségével immár negyedik alkalommal hirdeti meg a „Magyarország étele” elnevezésű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt. A szervezők a világ minden tájáról (kiemelten a történelmi Magyarország területéről és a diaszpórából) várják a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését a 2021. évi megmérettetésre.
Kiáll a vendéglátós beszállítókért a NAK
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezi a Kormányzatnál, hogy a vendéglátóegységeket érintő korlátozások miatt nehéz helyzetbe került beszállítók is részt vehessenek a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön hitelprogramban.
Megérkezett a Kifli Bisztró
Mostantól Budapest neves éttermeinek minőségi kínálatát házhoz viszik a Kiflis futárok, ebben az új szolgáltatásban a megszokott finom ízek, séfek által készített éttermi minőségű ételek kínálata szerepel.
Ismét elnapolták a Bocuse d’Or világdöntőt
A Sirha Lyon, és vele együtt a Bocuse d’Or világdöntője az eddig hivatalos júniusi időpont helyett az aktuális járványhelyzetre való tekintettel később, 2021 szeptemberében kerül megrendezésre.