Gasztro

Új védjegyet kap a jó minőségű hazai marhahús
Védjegyet vezetett be a Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesülete (BHTE), hogy ösztönözze a jó minőségű, ellenőrzött, belföldi marhahús fogyasztását - közölte a szervezet az MTI-vel kedden.

Az újranyitás is veszteséggel jár a vendéglátásban
A HoReCa szektor újranyitása ugyanolyan sokkot jelent a tulajdonosoknak, mint annak bezárása - derült ki a METRO Kereskedelmi Kft. online kerekasztal-beszélgetésén.
Elhunyt az egykor milliárdos sztárborász
81 éves korában elhunyt Szeremley Huba borász, üzletember, balatoni és világ körüli vitorlázó – írja fiára hivatkozva nekrológjában a Mandiner.

Elmarad az Országos Étterem Hét
Az eseményt szervező DiningCity meg kívánja várni azt az időt, amikor már nem lesz különbség oltott és oltatlan vendég között.

Gasztroélményre érzékeny turisták figyelem!
Szombattól várja vendégeit a Pesti István séf nevével fémjelzett tatai Platán Gourmet étterem.

Saját márkajelet kaptak a bécsi zöldségek, gyümölcsök
Könnyű dolga lett a bécsieknek: már egyetlen pillantással ráismerhetnek a város határain belül termett zöldségekre, gyümölcsökre. A Bécsi Mezőgazdasági Kamara ugyanis külön márkajelet vezetett be ezeknek a termékeknek. A „Stadternte Wien” címkét azok a bécsi gazdaságok használhatják, amelyek megfelelnek az előírt minőségi és származási szabályrendszernek.

A brit éttermek tíz százaléka tönkrement a járvány kezdete óta
A nagy-britanniai éttermek csaknem tíz százaléka tönkrement a koronavírus-járvány tavaly tavaszi elhatalmasodása óta - áll két üzleti és szakmai tanácsadó cég vasárnap ismertetett átfogó közös felmérésében.

EKF: már lehet nevezni a balatoni borok versenyére
Öt kategóriában lehet nevezni a balatoni régió borászainak versenyére; a bírálat június 11-én lesz Balatonfüreden, az esemény a Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódik.

Málnás, szedres, zserbós mérkőzik egymással
Öt torta jutott a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe. Júniusban derül majd ki, melyik lesz közülük a győztes.

Hallott már a székely szusiról?
Eddig még mi sem, most azonban kipróbáltuk, és meglepően jól működik. Az Andrássy úton kóstoltuk, a SZÉK Restaurant & Bar újranyitásának alkalmával.
Veszélyben a híres német spárgaszezon
Késő tavasszal dübörög a spárgaszezon Németországban. A piacokat ellepik a spárgára éhes németek, a termőföldeket pedig a spárgát a földből kihúzó kelet-európai vendégmunkások. Idén azonban gond van a termeléssel.
Rekordmagas összeg jut jövőre közétkeztetésre
A 2022-es költségvetési törvény rekordmagas összeget, 87 milliárd forintos keretet tartalmaz a közétkeztetés finanszírozására - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára kedden Budaörsön.
Elviteles rendszer műanyagdoboz-hegyek nélkül!
2007 óta az ENSZ javaslatára minden évben május 15-én tartják világszerte a Nemzetközi Klímaváltozási Akciónapot. Hazánkban a kezdeményezéshez csatlakozik az egyszer használatos elviteles dobozok kiváltására létrejött RAKUN Dobozközösség is. Az akciónap hetében arra buzdítják a lakosságot, hogy használják a körkörös gazdasági rendszerhez illeszkedő megoldást, és hívják fel a vendéglátóhelyek figyelmét is erre a környezetbarát megoldásra.
Minden, amit tudni kell a borravalót érintő rendeletről
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) képviselői már több alkalommal egyeztettek a borravaló kezelésével kapcsolatban. Ennek eredményeképpen sikerült számos gyakorlati kérdést tisztázni, többek közt a bankkártyás fizetéssel kapcsolatos eseteket is.
Kampány indult a pezsgő népszerűsítésére
Elindult a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) „Pezsegj szabadon!” kampánya, melynek célja a pezsgőfogyasztás népszerűsítése. A koronavírus járvány utáni újranyitás kiváló alkalom nemcsak a pezsgőnyitásra hanem a szabadság élményének közös megélésére is, melyből a legnagyobb hiányt szenvedtük a karantén hosszú hónapjai alatt.
Nem akar kivételezni, így senkit sem enged be egy egri kávézó
A Kappu tulajdonosa szerint méltatlan helyzetbe hozná a vendégeit, ha elfogadná a védettségi igazolványokat. Inkább vállalja az újabb anyagi veszteséget - írja az egriugyek.hu.
Legördült a függöny Rácz Jenő éttermében
Ez, a sztárséf értelmézésben, a nyitással egyenlő. Harmadszori nekifutásra május 8-án sikerült végre megnyitnia a pesti Belváros egyik legújabb, legizgalmasabb gasztrohelyét, a Rumour by Rácz Jenőt.
MVI: aki nem nyit ki, jelentse az Artisjusnak!
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) rendszeresen egyeztetéseket folytat az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesülettel annak érdekében, hogy a zeneszolgáltatással kapcsolatos legfontosabb információkról naprakész tájékoztatást tudjon adni a vendéglátó vállalkozások számára - tájékoztatta szerkesztőségünket az MTI.
Megújul Magyarország legátfogóbb gasztro-turisztikai ajánlója
Az utazni vágyó magyarok már folyamatosan foglalják a hazai pihenőhelyek kapacitásait. Ha pedig már belföldön maradnak, az igények is magasabbak. Nem is történhetne jobb időben a 2016 óta működő blog, a Gastro Turismo teljes megújulása - tájékoztatta lapunkat a blog kommunikációjáért felelős ügynökség.
Spárgát spárgával a Kempinskiben
Egy német gyökerekkel rendelkező helyen megszokott, hogy tavasszal mindig kerül spárga az étlapra az étteremben. Így van ezzel a Kempinski Hotel Corvinus is, Budapesten. Azonban nem mindegy, hogy a spárgát honnét szerzik be.
Fehér tálca, barna tálca Veszprémben
Különös módját választotta egy veszprémi vendéglátóhely, hogy megkülönböztesse beoltott és vakcinával még nem rendelkező vendégeit.
Nyílt nap a kisüzemi sörfőzdékben
Egyszerre nyitják meg a kapuikat egy napra a magyar kisüzemi sörfőzdék a gasztronómiára és a sörkultúrára nyitott vendégek előtt a nyár első hétvégéjén. Az ingyenes programhoz eddig 12 megyében, 26 sörfőzde csatlakozott.
Üzemeltetőt keres a MOME kantinja
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) nyílt pályázatot hirdet a Zugligeti úti Campus területén található konyha, étterem és büfé üzemeltetésére, 3 éves időtartamra.
Minden, amit eddig tudott a szürke marháról,...
... azt gondolja újra! Ez volt annak a szakmai gasztrorendezvénynek az esszenciája, amelyet a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete (MSZTE Kft.) tartott május 4-én, a Kende Gastro bemutatókonyháján.
Hátat fordít a húsnak a világ egyik legjobb étterme
New York egyik legfelkapottabb étterme bejelentette, hogy elhagyja a húsételeket a kínálatából, és áttér a kizárólag nővényi alapú ételek készítésére.
Ismét elmarad a müncheni Oktoberfest
A koronavírus-világjárvány miatt tavaly után az idén is elmarad a müncheni Oktoberfest, a világ legnagyobb sörfesztiválja - jelentették be hétfőn a bajor tartományi fővárosban.
Mitől lesz egy borászat sikeres turisztikai helyszín?
Erre kereste a választ a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából készült tanulmány, amely hazai és külföldi borászatok jó gyakorlatain keresztül mutatja be, hogyan váltak eredményessé.
Uniós oltalmat kapott a Nagykunsági szilvapálinka
Az Európai Bizottság május 3-ai döntésével a „Nagykunsági szilvapálinka” védett elnevezés lett az Európai Unióban.
Pert nyertek a belga vendéglátósok az állammal szemben
Jogellenesnek ítélte a koronavírus-járvány visszaszorítására Belgiumban október 28-án bevezetett rendkívüli intézkedést a kávéházak és az éttermek bezárásáról első fokon hozott ítéletében az ügyben eljáró brüsszeli bíróság, a belga kormánynak 30 nap áll rendelkezésére, hogy megfeleljen a határozatnak - közölte a belga sajtó pénteken.
Májustól igényelhetőek Ausztriában a terasznyitó támogatások
Mint arról korábban beszámoltunk a vendéglátóteraszok kialakítást, felújítását, bővítését is támogatja az osztrák kormány.
Védetté nyilváníttatnák a Bambi presszót
Buda ikonikus presszójának műemléki védettség alá vonását kezdeményezte a főváros II. kerületének polgármestere.
Terasznyitás Hollandiában a magas esetszámok ellenére
A továbbra is magas, napi kilencezret megközelítő fertőzési adatok mellett a holland kormány bejelentette számos, a koronavírus-járvány korlátozására hozott intézkedés enyhítését, szerdától egyebek mellett megszűnik az éjszakai kijárási tilalom, kinyithattak az éttermek és kávéházak teraszai és a nem alapvető fontoságú árukat kínáló üzletek - közölte a helyi sajtó szerdán.
Nyitnak az éttermek Máltán
A napokban újabb könnyítéseket jelentettek be Máltán. Május 10-től számos korlátozást feloldanak, de egyelőre csak óvatosan, hogy a június 1-re tervezett idegenforgalmi nyitást ne veszélyeztessék.
Neves szakemberekkel nyit újra a Felix Kitchen&Bar
Hamarosan esedékes a klasszikus beltéri éttermi élmények újraélése is. A budapesti Felix Kitchen&Bar egy régi-új szakemberekből álló csapattal emel a téten.
Új trend a gasztronómiában: öt mentesség az állattartás területén
Az a vendéglátós, aki lépést akar tartani a trendekkel, most a következőt követi. Hiszen kiderült, hogy a mezőgazdasági feltételek befolyásolják egészségünket, vagyis az általunk fogyasztott ételeket, ezért élelmiszer-ellátási láncunk minősége összefügg az állatjóléttel.
Felével kevesebb a cukor az üdítőitalainkban
A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség tagvállalatainak önkéntes vállalásai nyomán 2010-2020 között összesen 43 százalékkal csökkent a hazai üdítőitalok és gyümölcslevek átlagos cukor- és kalóriatartalma.
A türelem fenntartható földi epret terem
Éveket várunk az igazi társra, az igazi barátokra, házra, munkára; miért ne várhatnánk még néhány napot az igazi földieperre is…
Új bisztró és termelői piac Agárdon
Az Agárdi Pálinkafőzde Agárdon, a Sreiner tanyán 2021. május 1-jével megnyitja az Agárdi Almáriumot, amely hétközben bisztróként működik, szombat délelőttönként viszont igazi közösségi térré alakul át: a termelői piac mellett a környék művészei, zenészei, kézművesei is helyet kapnak, így a gasztronómiai élvezetek mellett életkortól függetlenül kulturálisan is töltekezhetnek az idelátogatók.
A HELL nyárra neonszínekkel erősít
Április végétől két kirobbanóan intenzív nyári ízzel bővül a cég energiaital kínálata. Megérkeztek a HELL SUMMER COOL limitált változatai.
Minden gin keresi a párját
És legtöbbször tonik formájában meg is találja. Egyetlen titka van különben a jó gin toniknak: a magas minőségű, egymáshoz illő alapanyagok.
Munkaerő-gondokat is hozhat a hirtelen jött terasznyitás
Holnap kinyithatnak a hazai vendéglátóhelyek teraszai, nagy kérdés azonban, hogy kik fogják kiszolgálni a teraszokra beülőket. A munkaerő-kérdés hatalmas kihívást jelenthet, és nem csak a vendéglátásban, de a turizmusban, szállodaiparban tevékenykedő cégek számára is.
Villa Bagatelle: terasznyitás
A budai Hegyvidék egyik kedvelt üzleti reggeliző- és találkozóhelye ismét benépesülhet a hozzájuk érkezőkkel.
Havi 3000 forintot költenek otthoni kávézásra a magyarok
És ugyanennyit kávézókban is szívesen elköltenének. Legalábbis a megkérdezettek fele így válaszolt a Costa Coffee és a GKI Digital közös, kávézási szokásokat felmérő kutatásában, a megkérdezettek fele így válaszolt a Costa Coffee és a GKI Digital közös, kávézási szokásokat felmérő kutatásában, amelyben 2721 főt kérdeztek meg, akik közül több mint kétezren rendszeres kávéfogyasztók.
Országos adatbázis készül a mentőket támogató vendéglátóhelyekről
Az Országos Mentőszolgálat úgy döntött: országos online adatbázist készít a szolgálatban lévő mentőket támogató vendéglátóhelyekről, miután országszerte egyre többen fejezik ki támogatásukat a mentődolgozók felé - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda esti Híradójában.
Gerendai: inkorrekt embervadászat kezdődött a vendéglátásban
Már milliárdos vesztesége van a pandémia miatt az étteremtulajdonosnak, aki szerint a terasznyitás nagy segítség az ágazatnak, ugyanakkor sok vendéglátóhely versenyhátrányba kerül emiatt - írja a infostart.hu.
A Nébih is segíti a vendéglátóhelyek újranyitását
Várhatóan napokon belül újra kinyithatnak – a szükséges járványvédelmi intézkedések betartása mellett – a vendéglátóhelyek szabadtéri helyiségei. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összefoglaltaazokat az élelmiszerbiztonsági és élelmiszer-higiéniai ajánlásokat, amelyek a járványügyi elvárásokkal összhangban megkönnyítik a vendéglátóhelyek biztonságos újranyitását, működtetését, a vendégek és a személyzet egészségének megóvását - értesítette lapunkat a hivatal.
Magyar bor nyert aranyat Moszkvában
Nagyaranyérmet nyert a Moszkvában megrendezett Eurázsiai Bor- és Párlatversenyen (EAWSC) a mádi Demetervin Pincészet dűlőszelektált, 2013-as évjáratú Király furmint aszúja.
Magyar borok horvát borlapokon
Deni Srdoč, aki Michelin csillagot szerzett korábbi éttermének, a rijekai Nebo Restaurant & Lounge séfjeként magyar borokat is szeretett volna látni a borlapon.