Gasztro

Új, nagyobb helyen a belvárosi Fresh Corner Café
Az új és még nagyobb helyre költözött vendéglátóhely továbbra is friss, minőségi kávéválasztékkal, roppanós hot-doggal, frissen és helyben készült szendvicsekkel, levesekkel, salátákkal, limonádékkal és smoothie-kkal várja a felfrissülni vágyókat egész nap.

Nagyszabású konferencia a növényi alapú étrendről a szakmának
Lengyelország és Csehország után a Magyar Vegán Egyesület, a VeganFriday és az Ébredő Bolygó Alapítvány szervezésében hazánkban is megrendezésre kerül a Plant-Powered Perspectives konferencia.
A hazai borturizmus fellegvára lehet Sopron?
A Soproni borvidék évezredes hagyományait élénkíti fel a térség turisztikai szakértőinek és borászainak közössége – fogalmaz cikkében a vg.hu. Céljuk, hogy újra méltó helyére kerüljön a kultúrtáj presztízse.

Újraértelmezett szabadság
Illatos fűszernövények és a szabadság érzése ihlették az Unicum pályázatának nyertes installációját. A jótékonysági akcióval a hátrányos helyzetbe került zeneipari dolgozókon segít a Zwack.

Zöldebb lett a sörözés a Heinekennél
A vállalat első globális sörgyárként vonta ki PET-palackos termékeit a portfóliójából, illetve a fogyasztói igényekre reagálva még azelőtt papírpoharak használatára állt át, hogy ezt a törvényi szabályozás kötelezővé tette volna. 2030-ra a HEINEKEN Hungária – a tervek szerint – karbonsemleges termelésre, 2040-re pedig a teljes ellátási lánc tekintetében is zéró kibocsátásra áll át.

Módosul a vendéglátósokat ellehetetlenítő rendelet
Tegnap írtunk arról, hogy megjelent egy rendelet a vendéglátóhelyek számára, amely a korábbinál sokkal több szakképzett munkaerő alkalmazását írja elő. A szakma felháborodott, a tárca reagált.

Itt az ősz Bordeaux-i borkóstolója
Hazai bordói fajtaborokkal, házasításokkal és csúcs vörösborokkal érkezik az idei Bordói November.

Új rendelet, amin csak hüledeznek a vendéglátósok
Megjelent egy irreális, a magyar vendéglátósok 90 százalékának betarthatatlan új rendelet, ami szerint a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését mostantól kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti - írja a Telex.

Fotókiállítással és látványkonyhával a halfogyasztásért
Idén több rendezvényen, köztük a Budavári Borfesztiválon, az Etyeki Pikniken, a Nemzeti Vágtán és a Tatai Öregtavi Fesztiválon is népszerűsítették a hal fogyasztását, illetve november folyamán a médiában is találkozhatnak a kampánnyal.
Kedvelik a hazai fogyasztók a prémium söröket
Jelentős kínálati változást hozott a kereskedelmi törvény, a vendéglátóhelyek és a multik között idén augusztus 1-től életbe lépett kizárólagossági szerződések tilalma viszont még csak most kezdi éreztetni hatását a kisüzemi sörfőzdék forgalmában. Erről a most megnyílt Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének standján tartott sajtótájékoztatón számoltak be.
Kampány a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyért
A kommunikációs kampányt több nagyívű fejlesztés, például online pályázati rendszer létrehozása és az információs felületek megújítása előzte meg az elmúlt hónapokban. Az újítások eredményeit és a KMÉ-védjegy alapértékeit teszi most mindenki számára láthatóvá az októberben induló médiakampány.
Magyar túrógombóc a Michelin Guide Instáján
Magyar receptet osztott meg a Michelin Guide Instagram oldala: a világhírű kalauz a St. Andrea Restaurant és Kollár Endre séf túrógombócát választotta csütörtöki hírnek.
Étteremautomata nyílik Bécsben
Mostantól a bécsiek a nap bármely szakában, várakozás nélkül juthatnak minőségi vendéglői koszthoz az osztrák főváros első étteremautomatájából, a Foodie Fridge-ből. A kínálatban mintegy háromszáz thai, spanyol, olasz és osztrák étel, desszertek és italok találhatók - tájékoztatta lapunkat Bécs Város Külképviseleti Irodája.
Nagyobb piaci részesedésre törnek a kisüzemi sörfőzdék
Jelentős kínálati változást hozott a kereskedelmi törvény, a vendéglátóhelyek és a multik között idén augusztus 1-től életbe lépett kizárólagossági szerződések tilalma viszont még csak most kezdi éreztetni hatását a kisüzemi sörfőzdék forgalmában. Erről a csütörtökön nyílt Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének standján tartott sajtótájékoztatón számoltak be.
Továbbra is a Noma a norma
Ismét a koppenhágai Noma lett a világ legjobb étterme, a gasztronómia Oscar-díjának tartott a világ 50 legjobb étterme (The World's 50 Best Restaurants) ranglistáján az első helyre került.
Húzós áron eladó a Morrisons-lánc
Egy amerikai befektetési társaság veheti meg a több mint 500 egységből és kávézókból álló kiskereskedelmi céget, amely a negyedik legnagyobb a brit piacon.
Gasztrohegy: Világok konyhája Badacsonyban
A Gasztrohegy csapata idén is megtartja a Világok konyhája hétvégét, ahol az ízek és országok mentén lehet majd kalandozni a hegyen úgy, hogy még útlevél sem kell hozzá.
Az étterem, ahol mindenhez szűrt vizet használnak
Különleges vízélmény a spanyol ízek budapesti fellegvárában.
Kávé-fronton és új shop-kínálattal erősít a Shell
Miután felmérték a hazai utazók szokásait, úgy döntöttek, hogy európai piacukkal összhangban, két új területre is fókuszálnak ezentúl magyarországi töltőállomásaikon.
Ilyen Magyarország Cukormentes Tortája egy hobbicukrásztól
A Magyarország Cukormentes Tortája program hobbicukrászok számára rendezett versenyét idén a solymári Hesz Rita nyerte meg a Mákos-fehércsokis almatorta elnevezésű alkotásával. A győztes édesség nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot, kedvező szénhidrát - és kalória értékeinek köszönhetően a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető. A zsűri a döntőben 10 torta közül választotta ki a legjobbat, és különdíjakat is osztott.
Áremelkedést okozott a műanyag szívószálak tiltása
Eltűntek a műanyag szívószálak és evőeszközök az éttermekből, kávézókból az európai normákhoz igazodó kormányrendelet alapján. Az intézkedés drasztikus áremelkedést okozott a mindennapokban.
A boltinál jobban nőtt az éttermek forgalma
Nagyobb mértékben nőtt a vendéglátóhelyek bevétele a nyári utószezonban, mint a boltok forgalma – tolmácsolja a KSH heti monitorának adatait a vg.hu.
Új vezérigazgató jön a HEINEKEN Hungária élére
Nikos Zois veszi át Geert Swaanenburg helyét 2021 október elsejétől a HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. vezérigazgatói posztján. A pozíciót 2018 óta betöltő holland szakember a HEINEKEN Németország ügyvezető igazgatójaként folytatja pályafutását.
Harminc napig igyon vizet!
Az optimális hidratáltság és az egészséges életmód támogatására október 1-jétől 30 napos vízivás kihívást hirdetett Aqua Challenge néven az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkárságának közreműködésével.
Delikátesz termékekekkel újít a Kifli.hu
A Kifli.hu 17 féle sajt és 19 féle hústerméket kíván felvenni a Delikátesz termékpalettára. Elsőként a már elérhető porchetta montagna sült sertéshús; füstölt, pácolt bacon szalonna; mézzel pácolt, füstölt főtt és sült sertéscomb lesz elérhető.
Pénteken indul az Országos Étterem Hét
A tavaszi kényszerű kihagyás után október 1-jén megkezdődik az őszi Országos Étterem Hét. Mivel ez sorrendben a huszadik, jubileumi rendezvény, ezúttal hosszabb ideig, tíz napig tart.
Minden második munkavállaló munkavégzés közben is kávézik
Bár a legtöbb kávét otthon isszuk, azért minden második fogyasztó a munkahelyén is napi rendszerességgel kávézik. A világnap alkalmából a Costa Coffee és a GKI Digital közös felmérésben kutatta a munkahelyi kávézási szokásokat. Kiderült, hogy a munkahelyen kávézók fele számára a munkáltatója ingyen biztosítja a kávét, a többiek maguk veszik vagy viszik be a napközbeni koffeinadagjukat. A jó munkahelyi kávé fontos munkavállalói elvárás lett, amit a munkáltatóknak ajánlott figyelembe venni, hiszen ez nagyban hozzájárul a munkavállalói jóléthez.
Fenntartható gazdálkodás nélkül eltűnik több kávéfajta
A Nespresso szeptember 29-én, a kávé világnapján tette közzé a „The Positive Cup” hétéves fenntarthatósági stratégiájának végeredményét. A Nestlé márkája ebben a jelentésben teszi közzé, hogy mi mindent sikerült elérnie a kávétermesztéssel, a klímaváltozással és az alumínium kapszulákkal kapcsolatos célkitűzései terén.
A vendéglátósok 40 százaléka még műanyagcsomagolást használ
Az elmúlt időszakot vizsgáló gazdasági elemzések szerint a koronavírus a vendéglátóipar működésére volt a legnagyobb hatással. Mindamellett a júliusban életbe lépett, az egyszer használatos műanyag eszközök korlátozását szabályozó kormányrendelet bevezetése is kihívások elé állította a szektort. Az Indepack Kft. felmérést készített közel 13.000 ügyfele között, hogy megtudja, az elmúlt év nehézségei milyen üzleti döntésekre késztették a vendéglátósokat. A válaszokból kiderült, az éttermi bezárások után a vendéglátóhelyek 32% tudott újranyitni, illetve az is, hogy bár sokkal többen használnak már lebomló csomagolóeszközöket a kormányrendelet mégsem érte el környezetmegóvó szándékát - tájékoztatta lapunkat a felmérést végző cég.
Hazai piacokon az ukrán szilva
Rekordalacsony ára van az ukrán szilvának, Romániába és Lengyelországba is szállítanak belőle.
Megújult a Homola Borterasz
Amely gasztrokulturális programjaival várja az érdeklődőket az őszi és téli szezonban is.
Eredményhirdetés Lyon-ban: 11. lett a magyar csapat
Veres István és csapata a 11. helyen végzett a Bocuse d’Or lyoni döntőjén.
Magyar ezüst az Ifjúsági Szakács Világbajnokságon
2021. szeptember 25-én, Párizsban, a gasztronómia fővárosában került megrendezésre a Chaine des Rotisseurs gasztronómiai világszervezet Ifjúsági Szakács Világbajnoksága. A Novák Iván, Kovács Lázár (Lázár Chef) és Barka Áron vezette magyar csapat hatalmas sikert aratott a versenyen.
Ringbe szállt a magyar Bocuse d'Or csapat a Lyon-i döntőn
Hétfőn, azaz szeptember 27-én reggel 9:57-kor elrajtolt a magyar csapat a Bocuse d'Or lyoni döntőjén.
Októberben ismét Kávé Napja
Magyarországon kilencedik alkalommal fognak össze a szakma képviselői, és október 3-án, vasárnap hatalmas kávézóvá alakul az Akvárium Klub hallja, ahol hazai pörkölők és baristák várják a közönséget - tájékoztatták lapunkat a szervezők.
Jack Daniel's koktélverseny győztesei
Minden év szeptembere Jack Daniel születésnapjáról szól, és ebből az alkalomból különleges versenyt szerveztek Győrben.
Még lehet pályázni a Jövő Borásza ösztöndíjért
A Jövő Borásza Ösztöndíjra november 15-ig adhatnak be pályázatot szőlész-borász egyetemi hallgatók.
Nő az alkoholok ára
A szektort a Brexit és a koronavírus-járvány egyszerre sújtja, mert amit eddig 1,5 hét volt behozni, most 4-5 hétbe telik.
Jön a Juhfark Ünnep
Október 16-án 6. alkalommal rendezik a somlói Tornai Pincészetben a Juhfark reprezentatív bemutatóját, a Somlói Juhfark Ünnepet.
Magyar vadszalámi tarolt az angol élelmiszeripar BAFTA-ján
Közzétette idei díjazottjainak listáját a világ első számú kézműves és specialty termékeket felügyelő szervezete, az angol Guild of Fine Food (GFF), amelyre a világ 108 országából delegáltak prémium minőségű, kézműves élelmiszereket. Az élelmiszeripar BAFTA-díjának is nevezett Great Taste Awards-on közel 15 000 termék között 88 magyart díjaztak az angol szakértők. Összesen 11 begyűjtött csillaggal taroltak az idén első alkalommal versenyző Venison Gusto füstölt vadhúskülönlegességei, amelyre a Great Taste történetében még nem volt példa.
Közöset alkotott a Herendi és a Gresham
A város egyik legszebb épületében működő luxusszálloda és – koktélbár különleges együttműködésre lépett az ország egyik legnívósabb porcelánmanufaktúrájával.
Újabb étterem kapott Michelin-csillagot Szlovéniában
A korábbi díjazottak pedig megtarthatták csillagjukat - adta hírül a Delo című szlovén napilap csütörtökön.
Növényi sejtekből kitenyésztett kávé
Ha a finnországi VTT Műszaki Kutatóközpont szakemberein múlik, hamarosan trópusi ültetvények helyett laboratóriumi bioreaktorokból származó kávéval pezsdíthetjük fel mindennapjainkat.
Új tulajdonosnál a Grand Tokaj Zrt.
Alapítványi tulajdonba került a Tokaji borvidék legnagyobb borászata.
Pesten kóstoltuk: reggeli supergreen fogásokkal
A turisták által legjobban látogatott részen, a Király utca közepén. A Király utcai Twentysix Budapest superfood kávékreációkat és ötszáz élő zöld növény között felszolgált green menüt kínál mostantól vendégeinek és a hozzájuk a reggeli órákban az utcáról betérőknek.
Kiderültek az idei Gundel-díjasok
Idén nyolcadik alkalommal adják át a a hazai vendéglátósok topelismerését, a Gundel Károly-díjat. 16 jelölt közül került ki a három győztes: egy encsi testvérpár és egy fővárosi ismert vendéglátós.
88 magyar élelmiszert díjaztak a brit Great Taste Awardson
Nyolcvannyolc magyar élelmiszert díjazott idén a brit Great Taste Awards, közülük három termék a maximális három csillagot, további huszonöt élelmiszer pedig két csillagot nyert el.
Vezetőváltás a Wolt Magyarország élén
Vezetőváltás történt a Wolt Magyarországnál: szeptember közepétől Sabjányi László a cég ügyvezető igazgatója, míg elődje, Tajta Ákos a közép-európai régióért és a balti állomokért felelős ügyvezetőként folytatja.