Gasztro

Lezárult az idei Dining Guide étteremkalauz tesztelése
Júliusban jön ki a TOP 100-at bemutató idei étteremkalauz. Ennek kapcsán interjú Herczeg Zoltánnal, a cég felelős kiadójával.

Tizedszerre Rosalia Fesztivál
Tizedik alkalommal szervezik a Rosalia Fesztivált július 2. és 4. között, a városligeti rendezvényen több mint 60 borász borai mellett kiválasztják a Liget Borát, lesznek gasztronómiai különlegességek, valamint a Máltai Manufaktúra is bemutatja termékeit.

Gerendai ételudvart nyit a hétvégén Szigligeten
Koncertekkel, szabadtéri színházi előadásokkal és egyedülállóan erős gasztronómiai kínálattal várja vendégeit a Balaton legújabb kulturális és kulináris központja, a Szigliget Várudvar, ahol a legmenőbb budapesti éttermek közül többen is pop-up üzleteket nyitnak a nyári szezonban, júliusban pedig bemutatkozik Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf új, egész évben nyitva tartó étterme is - tájékoztatta lapunkat az ételudvar üzemeltetője.

Munkaerőhiány a turisztikai és a vendéglátó szektorban
Ötszörösére nőtt a vendéglátó és turisztikai szektorban feladott álláshirdetések száma a nyitással párhuzamosan.

Ezek ma a legjobb hazai borok
Ismét rekordszámú nevezés érkezett, így 16 országból összesen 960 tétel versenyzett idén a VinAgora Nemzetközi Borverseny díjaiért.

Lazacfarm Zalaegerszegen
Csúcstechnológiával működő lazacfarmot alakít ki Zalaegerszegen a magyar tulajdonú Zalmon Kft.

Fenntartható Gasztronómia: gasztroshow a METRO-nál
Június 18-án van a „Fenntartható Gasztronómia” világnapja. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) kezdeményezésére létrejött esemény 2016 óta a környezetvédelemre, a fenntarthatóságra, az ökológiai lábnyomunk csökkentésére hívja fel a figyelmet. A METRO Kereskedelmi Kft. a világnap kapcsán gasztro workshop-ot szervezett, Pohner Ádám, a 2018-as Bocuse d’Or hazai győztesének részvételével, melyen e filozófiát járták körbe, elméletben és gyakorlatban egyaránt.

Amikor a narancs és a pezsgő egymásra talál
Fűszeres karakter, narancsjegyekkel: megérkezett a Chandon Garden Spritz a hazai topvendéglátóhelyekre. Mi az egyelőre még erősen turistamentes Vörösmarty téren kóstolhattuk.

Litván borszakértők, magyar borok, hibrid rendezvény
Bikavér, leányka, Egri Csillag, Tokaji Aszú – a négy egyedi borfajtát is magába foglaló, a magyar borstílusokat jól reprezentáló 18 tételes kóstolósort mutattak be az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett borpiaci üzletfejlesztési eseményen Vilniusban.

Házhoz szállítás boom a harmadik hullámban
A világjárvány a fogyasztói tendenciákban is érezteti hatását, ezt jól mutatja, hogy az idei, márciusi lezárást követően a házhoz szállítások száma több mint duplájára nőtt a megelőző időszakhoz képest.
Etyeki tétel a 10 legjobb nemzetközi fehérbor között
A világ különböző részeiről összeállított listán tíz kiváló tételt ajánlanak olvasóik részére. Ebben az illusztris rangsorban szerepel egyedüli magyar borként, az Etyeki Kúria MSP Zenit 2019.
A vendéglátás zuhanása magával hozta a magyar söriparét is
Rég nem látott mértékben, majdnem 13 százalékkal csökkent a söripar teljesítménye tavaly, miközben a teljes élelmiszeriparé mindössze 1 százalékkal - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétett elemzésében.
Mézes, mandulás, almás a Balaton idei fagyija
A balatonmáriafürdői Florida Fagyizó hársmézzel, karamellizált mandulával és almával készülő Mézesem nevű fagylaltja lett a Balaton Fagyija verseny idei győztese - derült ki hétfőn a balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpontban megrendezett díjátadó ünnepségen.
Uniós védelem alatt a balatoni hal
"Balatoni hal" elnevezéssel a fogassüllő és a ponty uniós oltalmat kapott - közölte az Agrárminisztérium hétfőn az MTI-vel.
Receptfüzettel népszerűsíti magát a Dél-alföldi város
Békéscsabai hungarikumokból és helyi alapanyagokból készült ételeket mutat be a Csabai receptfüzet, amely a Békéscsabai Turisztikai Egyesület gondozásában jelent meg.
A tanúhegyek még sosem voltak tanúi...
... akkora rohamnak, mint a pandémia első hullámát követően. A badacsonyi borturizmus a témája a Pont Itt szaklap most megjelent számában az egyik írásnak.
Megérkezett a Balatoni Virgonc
Hogy mi ez pontosan? Mindjárt kiderül.
Magyar étteremdizájn Bécsben a Real Madrid focistájának
David Alaba és testvére, Rose May két hete nyitott éttermet az osztrák fővárosban, a társtulajdonos és a design tervezői is magyarok - értesült kiadónk lapja, a Kreatív.
Limitált szériás focipalack a Zwack-tól
„Hajrá Magyarok!” feliratú, limitált szériájú focipalackkal jelentkezik az idei nyári foci történések miatt a Zwack Unicum.
Környezettudatossággal szeretne példát mutatni a hazai étteremlánc
A zöld forradalom az elmúlt időszakban elérte az éttermeket is, akik inspirációként és példaként is szolgálhatnak a fogyasztóknak. A padthai wokbar mindig is fontosnak tartotta, hogy vásárlóit edukálja a fenntartható és tudatos táplálkozás tekintetében, emellett pedig odafigyelt a környezettudatos működésre is. Most pedig új célt tűzött ki maga elé a márka. 2021 tavaszán útjára indul a padthai városfásítási programja, amelynek már első szakasza is több budapesti kerületet érint - tájékoztatta lapunkat a társaság.
Itt az Év Kenyere shortlist-je
Okoskenyér, Tokaji Aranykenyér, Vásári Káposztás, édesburgonyás, köleses és mangalicazsírral készült - csak néhány a Magyar Pékszövetség idei Szent István napi Kenyérversenyére nevezett termékek közül. A győztes később derül ki.
Bodó Judit a Borászok Borásza
Június 4-én este, a díj „szülőhazájában”, Etyeken megtartott Borászok Borásza Díjátadót Dr. Nagy István, agrárminiszter nyitotta meg. A rendezvény keretein belül Bodó Juditot választották a tizenötödik Borászok Borászának, átadták a Borászok Barátja különdíjat és kihirdették, hogy ki nyerte a Jövő Borásza ösztöndíjat.
Ezért nem eszünk pulyka- és kacsatojást
Vannak olyan tojásfajták, amelyeket csak gazdaságoktól, vagy piacokon lehet beszerezni. Ezek a tojások ráadásul jóval drágábbak is, mint a tyúktojás, így nagyon ritka, ha az asztalunkra kerülnek.Mi ennek az oka?
Idén is megrendezik a BorÉRT borturisztikai rendezvényt Budapesten
Idén június 24-én kezdődik a BorÉRT Borturisztikai Konferencia, Kiállítás és Vásár Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban - közölték a szervezők az MTI-vel.
Új arculat és a nyár legszerethetőbb bora a Hilltoptól
Borválasztást segítő aromakörök, vadonatúj címkék az üvegeken és egy friss, gyümölcsös, virágillatú gyöngyöző bor. A neszmélyiek idén magasra tették a lécet a többi hazai pincészetnek.
Fenntartható gasztronómia, fecskementés, digitális újdonságok
A címben jelzett témákkal a fókuszban megjelent az idei Balatoni Gasztrotérkép.
Ez lesz Dubajban, a magyar pavilonban
Péntek délben, Balatonszemesen, bemutatták a Magyar Pavilon gasztronómiai kínálatát. Pintér Károly séf által összeállított bisztrómenüt Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) elnöke és Mautner Zsófia gasztroblogger mutatta be a Kistücsök étteremben.
Búcsú az egyszer használatos műanyagoktól
Tilos lesz forgalomba hozni egyes egyszer használatos műanyagokat július elsejétől, a műanyag zacskóknál differenciált szabályozást vezetnek be.
Hétvégén újraindul a Food Truck Show
Hosszú várakozás, számos lemondás, kiesés után újra elindulnak az autók országszerte, de van remény, mert amennyi kocsi eltűnt, ugyanannyi új lépett a helyébe. Vad-Horváth Zoltán főszervező szerint a Food Truck Show-k lehetnek az idei év nyertesei, hiszen erre a rendezvényre jogilag nem vonatkozik a korlátozás.
A férfi, aki körbejárta a világot
A Johnnie Walker márka születésének 200. évfordulója éppen a pandémia idejére esett. Ez sem szegte kedvét a többszörös díjnyertes Anthony Wonke filmrendezőnek, hogy feldolgozza a világ legismertebb skót márkájának történetét, az elmúlt 200 évünkre gyakorolt hatását, mindazokat a gazdasági, társadalmi, kulturális mérföldköveket, melyeknek volt egy közös szemtanúja: a férfi, aki körbejárta a világot.
Saját emojit kérnek az olaszok a rozébornak
Saját emojit kér a rozénak az észak-olaszországi rozébor készítőinek egyesülete az amerikai Unicode konzorciumtól.
Új, izgalmas hely Szigligeten
Megnyílt a Balaton-part első igazi mediterrán tapas és koktél bárja Szigligeten, a Mérce.
Tapas-túrán Badacsonyban
Június első hétvégéjén szervezik a badacsonyi vendéglátók első közös programjukat "Tapasok éjjel-nappal" címen.
Michelin-csillagos pop-up vacsora Budapest egén
Június 9-én, szerda este rendezi a Costes-csoport a tavaly októberben már nagy sikert hozott pop-up eseményt Budapest óriáskerekén, emlékezetes színfoltot festve ezzel Budapest „gasztro-égboltjára”.
Bemutatták Debrecen idei borait
Az idén 14 borvidék 121 pincészetének 235 bora versengett a Debrecen város bora 2021 címért, a győztes hét bort pénteken sajtótájékoztatón mutatták be.
Utolsó vacsora, Sitt és most jön a Dekonstrukció program
Az Onyx Étteremről van szó, ha valaki még nem jött volna rá a cím alapján. És abban is segítünk, hogy mit jelent a dekonstrukció az értelmezésükben.
Mit gondolunk a terasznyitásról?
Nagyot fordult az internetezők véleménye egy hónap alatt. Nem mindenki örült az áprilisi nyitásoknak, a médiában az első teraszozós hétvégéről megjelent beszámolókat vizsgálva kiderült, az érzelmekkel teli netes említések 66 százaléka negatív volt.
Sikeresen mutatkoztak be a magyar borok külföldön
A Hungarian Business Wine Program keretében májusban Csehországban és Oroszországban mutatkoztak be az exportképes borászatok az Agármarketing Centrum (AMC) szervezésében. A borszakmai és üzletfejlesztési rendezvénysorozattal olyan borászatok mutatkoznak be, akik az adott célpiacra már exportálnak, vagy éppen piacra lépést megelőző fázisban tartanak.
Sörtörténelmi relikviát restauráltatott a Dreher
A sörkészítők patrónusát, Gambrinus királyt ábrázoló cégér-festmény az 1860-as években született és több mint másfél évszázadon át a pesti Serházat díszítette. A kalandos múltú műtárgyat a Dreher Sörgyárak restauráltatta Fazekas Gyöngyi festő-restaurátorművész vezetésével. A Dreher Sörmúzeum június 1-től ismét látogatható lesz, így az érdeklődők személyesen is megtekinthetik az újjászületett relikviát.
Felmérés a fogyasztói szokásokról
Online gyorskereskedelmi körképet készített az ország egyik legnagyobb házhozszállítási szereplője, a NetPincér, amiből többek közt az is kiderül, hogy volt, aki az elmúlt fél évben minden nap online végezte a bevásárlását.
Megugranak idén az alkoholos italok reklámköltései
A fokozatos enyhítések miatt idén gyorsabban nőhetnek a piaci átlagnál az alkoholos italok reklámköltései, áll egy napokban kiadott Zenith-jelentésben.
Újra látogatható az Unicum Ház
Május 25-én ismét kinyit az Unicum Ház. A Zwack múzeuma a pandémia alatti időt fejlesztésekre fordította.
Mennyire számít borválasztásnál a címke?
Készítők, fogyasztók, trendek. Tudta, hogy egy borverseny győztes matricája, a szakértő ajánlása csak a legritkább esetben számít a választásnál?
100 napra Máltára igazol két Michelin-csillagos séf
Alex, a The Greenhouse, Mayfair legutóbbi executive séfje és sokak véleménye szerint az Egyesült Királyság soros vezető séfje cím várományosa új kulináris készségeket hoz Máltára és az ION -The Harbour-ba.
Vendéglátás: béremeléssel az elvándorlás ellen
A kékgalléros álláshirdetésekben piacvezető Jófogás átnézte a felkínált vendéglátóipari pozíciók alakulását, továbbá 75 vendéglátós szakembert is megkérdezett a kilátásokról. Van, aki szerint 2-3 évbe is telhet, míg a szektor a járvány előtti szinten tud működni, a képzett munkaerőt pedig elsősorban béremelésekkel próbálják visszacsábítani, miközben az sem ritka, hogy egy állásra ötvenszeres a túljelentkezés - tájékoztatta lapunkat az apróhirdetési portál.
Auguszt Cukrászda nyílik Pesten
Geraldine néven nyit új cukrászdát Auguszt-Arató Flóra és férje, Perge-Oláh Norbert. A helyszín önmagában izgalmas, Pest egy igazán különleges kertjében szúrhatjuk villánkra az Auguszt-süteményeket - írja a Dining Guide.
Indul a borászatok exportfejlesztési képzése
Már lehet jelentkezni az Agrármarketing Centrum képzésére, amely a magyar borászatok exporttevékenységét támogatja egy 5 héten át tartó online előadássorozattal. Az egyedülálló programsorozat átfogó és országspecifikus információkkal ismerteti meg a külpiacokon jelen lévő és újként belépő magyar borászatokat.
Taroltak a magyar borok az International Wine Challenge-en
Huszonnégy érmet hoztak el a magyar borászatok a 38. International Wine Challenge (IWC) nemzetközi borversenyről, amelyen a tokaji Juliet Victor pincészet egyik aszúját Gold Trophy díjjal tüntették ki.