Gasztro
Fiatal séfek 2020-ról: feledhetetlen egy év volt!
Itt a S.Pellegrino Young Chef Academy 2020-ról szóló jelentése.
Változik a sörpiac: már nincs szükség kemény ökölre
2021-ben új időszámítás kezdődik Magyarország egyik legismertebb kisüzemi sörfőzdéjénél. A Balatonvilágoson működő Hedon Sörfőzde az elmúlt év végén nehéz döntésre szánta rá magát: megválik a legismertebb termékeit megszemélyesítő karakterektől.
Bécs tőkeinjekcióval segíti a tradicionális cégeket
Az osztrák főváros céget alapított, hogy tőkeinjekciót adhasson a koronavírus-járvány miatt válságba került tradicionális bécsi vállalatoknak; a támogatottak között van például a Frey Wille ékszerészet, az Adamol motorolaj- és kenőanyaggyártó, az ottakringi Café Ritter, amely 1907 óta üzemel vagy a Burgtheater híres, eredeti állapotában fennmaradt vendéglője, a Vestibül, amelyet Bécs egyik legjobb szakácsa vezet - tájékoztatta az osztrák főváros budapesti képviselete szerdán az MTI-t.
Hitelből finanszírozzák a veszteséget Gerendai éttermei
A vendéglátósok felélték minden tartalékukat, a bérkompenzációból pedig szinte semmi nem érkezett meg - mondta Gerendai Károly, aki arról is beszélt, hogy a saját éttermei is kimerítették a tartalékaikat - írja a hvg.hu.
Pro és kontra vendéglátóhely újranyitás témában
A hétórai boltzár és a nyolc óra utáni kijárási korlátozás kitolását, illetve a vendéglátóhelyek részleges nyitását szorgalmazzák többen is. Sokan azonban, érvekkel alátámasztva, ellenzik.
Halászhajótól a nagykonyháig
Az EU új rendszere szerint mostantól az is visszakövethető, a konzervhalat melyik hajó fogta ki és mikor.
Vajon egy vállalkozás kibír négy hónapot bevétel nélkül?
Különösen nehéz helyzetben vannak azonban a kocsmák, az ő esetükben ugyanis nincs túl sok értelme az elviteles kiszolgálásnak, és a kötelező kora esti zárás is akadályozná őket. Helyben fogyasztásra azonban – akár szigorú létszám-korlátozással – az ő esetükben a jelenleg hatályos előírások szerint nincs lehetőség.
Szabadtéri koncerthelyszínt nyit új főzdéje mellett a Monyo
Ha a korlátozások engedik, április végén nyit a Monyo Land a X. kerületben átlag heti két koncerttel.
Nagy a baj méz-fronton
Az ismert méhfajok negyedét nem látta senki az 1990-es évek óta. Úgy tűnik, hogy a fennmaradásunk tekintetében kulcsfontosságú rovarok helyzete egyre kritikusabb.
Államtitkár: a vakcinán múlik a vendéglátóhelyek újranyitása
A kormány is szeretné, ha a vendéglátóhelyek mielőbb újranyithatnának, de minden a vakcinán múlik, vagyis attól függ a nyitás időpontja és üteme, hogy az ország milyen gyorsan tud vakcinához jutni - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn az MTI-nek.
A Gundel és a Bagolyvár étterem új üzemeltetőnél
Hosszú távú szerződést kötöttek a Danubius Hotels és az Eventrend Group tulajdonában álló vállalkozások a Gundel étterem és a Bagolyvár étterem üzemeltetésére, valamint az intézményhez tartozó rendezvényszervezésre és catering szolgáltatásra.
Visszavonul az ismert tokaji borász
A Tokaj-hegyaljai Oremus birtok első birtokigazgatója az eredeti tervek szerint már tavaly nyugdíjba ment volna, de a koronavírus-helyzet miatt végül dolgozott még egy - utólag már látható: sok szempontból extra - évet. Bacsó András utódját a napokban mutatták be a birtok spanyol tulajdonosai - írja a Napi.hu.
Üdítőital kidobott fenyőfákból?
Újfajta felhasználási módját találták ki Észtországban a kidobott karácsonyfáknak.
Svéd tulaj, magyar borász, német borstílus a Tanúhegyeknél
Rajnai rizlinget készítenek 10 hektárnyi badacsonyi területen, magyar főborász irányításával. És tételeik annyira sikeresek, hogy máris besöpörtek néhány hazai rangos szakmai elismerést. A Villa Sandahl négy különleges rizlingjével ismerkedtünk egy virtuális térben megtartott múlt pénteki tájékoztató során.
MVI-állásfoglalás a tiltás elleni nyitással kapcsolatban
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) véleménye szerint a nagykanizsai vendéglátóhely kinyitása nem jogszerű és nem is támogatható. Pénteken megjelent, a szakma körében nagy visszhangot kiváltott hírünk alapján érkezett az Ipartestülettől a reagálás.
Gyászol a szakácsszakma
Életének 62. évében elhunyt Hegedüs István mesterszakács.
Lázadás Nagykanizsán
Egy nagykanizsai vendéglátósnál betelt a pohár. Hiába a továbbra is érvényben lévő kormányzati szintű tiltás, úgy döntöttek, február 1-vel kinyitnak, és helyben fogyasztást is kínálnak. Ezzel azonban nagyban veszélyeztetik nemcsak a maguk, hanem vendégeik egészségét is. A következő nyilvános bejegyzést tették ki elhatározásukkal kapcsolatban közösségi oldalukra.
A hazai éttermekért hív összefogásra a Szentkirályi Magyarország
Online médiakampányt indít hazánk meghatározó élelmiszeripari vállalata a koronavírus-járvány miatt forgalomcsökkenést elszenvedő vendéglátóhelyek megsegítésére. A Szentkirályi Magyarország arra buzdítja az étterembe járók közösségét, hogy fogjanak össze a kedvenc helyeik érdekében, és ételrendeléssel támogassák fennmaradásukat.
Felkészült a konyhájuk a műhúsra?
Új szereplő törhet be a műhúspiacra: egy kanadai cég, a McMaster Egyetem kutatói egy új eljárással olyan húst állítanak elő, amelyben pontosan szabályozható a zsírtartalom.
Elmarad a Kocsonyafesztivál
Miskolcon. Természetesen a pandémia okozta lezárások miatt.
Bezárták Valenciában két hétre az éttermeket
Nem gondoltuk volna, hogy eddig is nyitva tartottak.
Michelin-csillagot kapott egy francia vegán étterem
A dél-nyugat franciaországi Ares városában működő ONA étterem megkapta a csúcsgasztronómia legjelentősebb elismerését, a Michelin-csillagot. Az ONA az Origine Non Animale, azaz a Nem Állati Eredetű szavak kezdőbetűiből áll össze, az étterem ugyanis vegán, nem használnak semmiféle állati eredetű alapanyagot.
Fellázadtak az olasz éttermesek: nyitva tartanak
Megelégelték a korlátozásokat több olasz étteremben, és a tiltó szabályok ellenére is nyitva maradtak vacsorára.
A legdrágább marhahús most a menzákra kerül
A külföldi turisták távolmaradása és az éttermek bezárása miatt tetemes készletek maradtak a japán marhatenyésztők nyakán a világ legdrágább marhahúsából.
Figyelem: rendeletváltozás a közétkeztetésben!
Fontos változásokat tartalmaz a 676/2020. (XII. 28.) Korm. rendelet a közétkeztetéssel kapcsolatos közbeszerzésekre vonatkozóan. Ilyen sarkalatos pont a helyi élelmiszer-termék definiálása, melynek keretében hangsúlyt fektet a közbeszerzési törvény szerinti címkék és tanúsítások meglétére és használatára. Ilyen terméknek tekinthető továbbá a kistermelő által előállított termék is. Az előírásokat a 2021. szeptember 1-jét követően megkezdett közbeszerzésekre kell majd alkalmazni.
Megmenekül és vendéglő marad a Márványmenyasszony
Néhány nappal ezelőtt futótűzként járta körbe a hír a magyar médiát: eltűnik az 1793-ben borkimérésként alapított, a reformkorban Buda és Pest egyik legnépszerűbb találkozóhelyévé vált Márványmenyasszony épülete, ahol közel kétszáz éven át hírességek adták egymás kezébe a kilincset, sőt, gróf Széchenyi István és báró Wesselényi Miklós is ott tartották a lakodalmaikat.
A világ legjobb pezsgői közt ott egy magyar
19 ország 479 tétele közül lett aranyérmes a Hungaria Rosé Extra Dry pezsgő a Burgundia borvidékén megrendezett Effervescents du Monde világversenyen. Ráadásul az aranyérmen túl a Top 10-es listára is felkerült az üde magyar tétel.
Újra eredeti helyén a Tilos az Á
Huszonhat eltelt év után.
Vendéglátósok: nem lesz nehéz a tavalyi évet túlszárnyalni
A vendéglátás hazai ismert szereplői beszélgettek élő adásban az Unilever Food Solutions (UFS) szervezésében, január 13-án. Téma az idei évre várt előrejelzések, trendek, elvárások voltak.
Csaknem felére zuhant a vendéglátóhelyek forgalma 2020 végén
Csaknem felére zuhant a vendéglátóhelyek forgalma 2020 utolsó két hónapjában a járvány második hulláma ellen hozott korlátozó intézkedések hatására - közölte az MTI-vel kedden a Takarékbank vezető elemzője, aki szerint a második negyedévben már némileg élénkülhet a vendéglátás forgalma.
Magyar siker a nemzetközi szakácsversenyen
A 2020-as Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny első helyezést ért el a BGE KVIK hallgatója.
Kihúzták a gyufát: nézegessen különleges koncepciójú éttermet!
Neve: Robba. És egyedi megjelenésének köszönhetően sokan keresték fel, amíg a világjárvány okán nem zárták be ideiglenesen, ahogy az összes többit a városban.
Bezárt a Sztálin-kebab
Közfelháborodás miatt szinte azonnal a nyitást követően kénytelen volt a tulaj lehúzni a rolót.
Magyar cukrászra figyel a szakma
Két év után ismét magyar desszertek jelentek meg az etalonnak számító So Good magazinban.
A Wichmann sorsára jut a Márványmenyasszony épülete is?
A Széchenyi és Wesselényi lakodalmainak is otthont adó épületre ugyan csak részleges bontási engedélyt kértek, de az aktuális trendek szerint ez az eltűnését jelenti.
Borászok új versenye: itt az Interwine
Ha van saját honlapja a borászatának - érdemes megnéznie a versenykiírást. Szakmai sztárok a zsűriben.
Farsangi ételek az idei szakácsverseny fogásai
Publikálták a főszervezők a 2021-2022. évi Közétkeztetési Szakácsverseny hivatalos kiírását. A megmérettetésére 2021. március 19-ig jelentkezhetnek az innovatív szellemiségű csapatok. A feladat ezúttal valamely magyar tájegység hagyományos farsangi ételsorának elkészítése lesz, melyhez kötelező alapanyagként a sütőtököt is fel kell használniuk a versenyzőknek.
Cukorborsó, savanyú káposzta és társai
Alapanyag trendek 2021-ben a vendéglátásban. Régi ismerősök mellett izgalmas alapanyagok is beköltöznek idén a kamrákba, hűtőszekrényekbe, delikátokba, ráadásul kurrensebb, még ismeretlenebb fűszerek, szószok, zöldségek is társulnak hozzá.
Vizsgálják a kávé ökolábnyomát
Brit kutatók vizsgálták, miként lehet jelentősen, mintegy 77 százalékkal csökkenteni a kávé szénlábnyomát.
Mégsem nyithatnak ki a francia vendéglátóhelyek
Valószínűleg nem nyithatnak ki az előzetes terveknek megfelelően január 20-án a francia vendéglátóhelyek, derült ki a kormány és az ágazat képviselőinek keddi találkozója után.
Már él az új típus szerinti besorolás a vendéglátásban
Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan korszerű rendszer jött létre, amely lehetővé teszi az ágazat megfelelően szegmentált és átlátható irányítását - hangsúlyozza a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Ezek az idei nagydíjas borok
A Magyar Borszakírók Köre ötödik alkalommal értékelte azokat a magyar termelők által készített száraz és félszáraz fehér- és vörösborokat, amelyeket a szakmai szervezet tagjai az elmúlt évben kóstolhattak.
Elfogadta az Országgyűlés az új bortörvényt
A szőlészetről és borászatról szóló új törvény legfőbb célja, hogy az adminisztrációs kötelezettségek átgondolásával és az elektronikus ügyintézés lehetővé tételével a szőlő-bor ágazat adminisztrációja egyszerűsödjön. A törvény 2021. augusztus elsejével lép hatályba.
Karácsonyi ital-toplista
Hazai online ital vásárlási szokások alapján készített statisztikát az italkereso.hu szakportál. November 23 - december 23. között, közel 15 ezer vásárlás adatai alapján készült a statisztika.
Darált mákot hívtak vissza a Spar polcairól
Gyártója szerint nem jelent egészségügyi kockázatot az üzletekből visszahívott darált mák elfogyasztása, a termékben ugyanis határérték alatti mennyiségben találhatók nem engedélyezett növényvédő szer maradványok.
Aki a saját borát issza: Szászi Endre, Szent György-hegy
Kizárólag ökológiai gazdálkodásból származó bioszőlő az alapja borainak, jövőre debütáló pezsgőjének, azonban egyszerűbb és lényegretörőbb az a meghatározás, hogy minden, ami a keze alól kikerül, kizárólag természetes, közérthető és a szintetikus anyagok közül egyik sincs nyomokban sem bennük.
Gyorsétterem Pompeii városában? Ne már!
A Nápoly melletti ókori romvárosban folytatódnak a régészeti munkák. És minden jel arra mutat, hogy most egy gyorsétterem maradványaira bukkantak a szakemberek.
Bortársaság: Székesfehérváron is
Az enteriőr tervezésére most először írtak ki pályázatot. A hely szellemisége és hagyománya diktálta a műemlékvédelmi környezetbe települt üzlet esztétikáját.