Kompromisszum a túlélésért 

A koronavírus második hulláma nem tesz jót az amúgy is megtépázott vendéglátásnak. Ilyenkor decemberben az erős forgalom (lenne) a megszokott, most mégis a túlélésre koncentrálnak az éttermek. A Stand és a Stand25 helyzetéről Széll Tamással a diningguide.hu beszélgetett.
Badacsonyi az Év Bortermelője

Badacsonyi az Év Bortermelője 

A Magyar Bor Akadémia „Év Bortermelője Magyarországon 2020” választás győztese egy fiatal badacsonyi borász.
A séf házhoz megy

A séf házhoz megy 

Pesti István, Tatán. A Platán neves séfje, kérésre, a vendégek otthonában főzi meg és tálalja a bisztró ízeit. 

Minden ízében különleges ünnepi menü 

Az ünnepek közeledtével ismét indul az immár hetedik éve zajló a sertéshús fogyasztást népszerűsítő kampány. Ezen időszaka alatt 7-8 kilogrammal nőtt Magyarországon az egy főre jutó sertéshús fogyasztás.

Kampány indul a húsmentes nap népszerűsítéséért 

A Magyar Természetvédők Szövetsége Életigenlő - Bólints rá!  kampányában - heti egy húsmentes nap bevezetésére ösztönzi az embereket.
Séfakadémiát indít a S. Pellegrino

Séfakadémiát indít a S. Pellegrino 

A fiatal séfeknek a mostani bezárások alkalmával van idejük tanulni. Itt a lehetőség.

Szerbia belföldön szigorít 

A járványhelyzet súlyosbodásával az eddiginél szigorúbb intézkedéseket vezet be Szerbia. A vendéglátóhelyek, a szórakozóhelyek, az edzőtermek, a játszóházak, a fogadóirodák, valamint a szépségszalonok péntektől hétvégente nem nyithatnak ki. 
Dübörög a NetPincér, de nem felejtkeztek el a bajban lévőkről sem

Dübörög a NetPincér, de nem felejtkeztek el a bajban lévőkről sem 

Most 25 millió forintos támogatással segítik bajban lévő partnereiket.
"Értetlenül állunk azelőtt, ami szombat este az Onyxban történt"

"Értetlenül állunk azelőtt, ami szombat este az Onyxban történt" 

Ahogy bejárta a hír a magyar sajtót egy szempillantás alatt, és ahogy mi is beszámoltunk róla: Magyarország egyetlen két Michelin-csillaggal rendelkező étterme, az Onyx Utolsó vacsora elnevezéssel tartott egy fine dining menüsoros/filmforgatásos/teremszétveréses performance-t, amin a vendégektől kezdve a tulajdonosi körig mindenki részt vett, aki csak jelen volt e szerintük jeles, mások szerint eléggé dicstelen és szomorú eseményen.
Megtartják a Gastroblues Fesztivált

Megtartják a Gastroblues Fesztivált 

Élőben közvetíti a hétvégén a közszolgálati hírcsatorna.

Magyar borok bemutatkozása Berlinben 

Borszakmai bemutató zajlott a Berlini Magyar Szüreten.

Szétzúzták az ONYX-ot 

 Az eddigi formájában már senki sem találkozhat majd a magyar séffel itthon elsőként Michelin-csillagot szerzett étteremmel. A diningguide.hu értesülései szerint néhány hét múlva videóban mutatja meg Onyx: a Gerbeaud-csoport két tulajdonosnője, Niszkács Anna és édesanyja, Pintér Katalin kis feketében és kiskosztümben tűsarkú cipőben zúzták szét az elegáns éttereim falait, üvegvitrineit, padlóját és tapétáit.

Szétzúzták az ONYX-ot 

 Az eddigi formájában már senki sem találkozhat majd a magyar séffel itthon elsőként Michelin-csillagot szerzett étteremmel. A diningguide.hu értesülései szerint néhány hét múlva videóban mutatja meg Onyx: a Gerbeaud-csoport két tulajdonosnője, Niszkács Anna és édesanyja, Pintér Katalin kis feketében és kiskosztümben tűsarkú cipőben zúzták szét az elegáns éttereim falait, üvegvitrineit, padlóját és tapétáit.

Otthon fejezheti be magának az ételt, ... 

... aki a Zsidai Csoport konyhájáról rendel házhoz szállítást.

Toszkán fogásokat kínáló menő hely is beállt a street food sorba 

A 20 éves Trattoria Toscana Budapest egyik rég bejáratott vendéglátóhelye. Olasz séfjük, a tulajdonosokkal egyetértésben, most új vállalkozásba kezdett. 

Magyar Konyha karácsonyra, benne termőföldtől az asztalig 

A tízéves múlttal rendelkező nagyközönségi gasztromagazin ünnepi számát már az új szerkesztőség készítette.

Folly arborétum: védjegyes helyi termékek 

A badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászati Kft. újabb terméke nyerte el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyét.

Jön az új bortörvény 

Itt vannak a részletek. Ideje megbarátkozni az ePincekönyvvel, 2021 nyarától már minden pincészetben alkalmazni kell. 

Boros mesterkurzus az Agrármarketing Centrum szervezésében 

A magyar borok népszerűsítését célzó, külpiaci eseménysorozat első rendezvénye az Agrármarketing Centrum és Magyarország Finnországi Nagykövetségének együttműködésében valósult meg november 24-én.

Ki lesz 2020-ban az Év Bortermelője? 

A Magyar Bor Akadémia kihirdette „Az Év Bortermelője Magyarországon” díj öt legtöbb szavazatot kapó termelőjét, akiknek esélyük nyílik megszerezni az idén 30. alkalommal átadásra kerülő elismerést. A jelölési szakaszban több mint 300 szakember véleményének összesítésével választották ki a TOP 5-öt, a győztest december 4-én jelentik be.

Mert Sacher nélkül nincs Bécs 

Azok a bécsiek, akik a koronavírus okozta lezárások alatt is pont Sacher-tortát ennének, ezt immár drive-in szolgáltatás keretében is elérhetik.

Éttermek figyelem: ilyenek lehetnek a céges karácsonyi rendezvények az idén! 

Online karácsonyi partik szervezésére kénysze­­­ríti a cégeket a pandémia. A leg­népszerűbbek a gasz­tro­programok - valós étkezéssel - a kvízjátékok és a szabadulószobák.

Arany a somlói Kreinbachernek 

Rekordszámú nevezés, arany a pezsgők világbajnokságán a Kreinbacher Birtok magnum pezsgőjének.

Uniós oltalom alá került a soltvadkerti bor 

Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi ,,Soltvadkerti név alatt termelt borok felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) nyilvántartásába.

Bréking: A Noma sztárséfje hamburgerezőt nyit decemberben 

A dán Noma a világ egyik leghíresebb és legjobb étterme. A koppenhágai 2 Michelin-csillagos étterem konyháját René Redzepi vezeti. Aki azonban most a 18 fogásos fine dining menüsor készítése helyett - a covid miatti bezárások okán - egy egészen új és meglepő vállalkozásba kezdett.

Idén az Olasz Gasztronómiai Világhét is online 

Online programokkal: filmvetítésekkel, webináriummal és főzőtanfolyammal jelentkezik az V. Olasz Gasztronómiai Világhét november 23. és 29. között.

Mi lesz a szabadtéri ételosztással? 

Tilos a szabadtéri ételosztás, mert a járvány miatt tilos a gyülekezés. A jótékonysági szervezetek most nem tudják, mitévők legyenek.

METRO-kampány az éttermek életben maradásáért 

A cég világszerte mindenkit arra buzdít, hogy támogassa a gasztronómiát.

Angyal költözött a bejglik közé 

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén hagyományteremtő céllal hirdette meg az Év Bejglije versenyt. Íme, a győztesek.

Ki van a kávé mögött? 

Természetesen ő készíti a kávét beszélgetésünk alkalmával, és nem tudok olyat említeni (először egy Cortadót, majd később egy Flat White-ot is kértem), amit seperc alatt ne készítene el – tökéletes minőségben, szemet gyönyörködtető megjelenéssel. Kordován Krisztinával, a Segafredo Food Service Country Managerével beszélgetünk, akivel olyan régóta tart szakmai kapcsolatunk, hogy eljött az ideje kicsit közelebbről is megismerni korábbi feladatait, jelenlegi munkáját, célkitűzését.

Világhírű csokoládé lett elérhető Budapesten 

A Sweetic csokoládémestere, Zala Judit által megálmodott tökmag-áfonya praliné megkapta az Academy of Chocolate Awards 2020 díját, majd a gasztronómia Oscar-díjának is nevezett Great Taste Awards-on nyert elismerő két aranycsillagot. Ez az év azért is nagyon izgalmas a magyar kézműves csokoládé manufaktúra számára, mert megnyitották első budapesti üzletüket, a Sweetic Budát, ami egy csokoládé bár és egy specialty kávézó harmonikus házassága.

A beaujolais-nak is betett a covid 

Negyedével csökkent idén a híres francia éttermi bor, a beaujolais forgalma.

Home Office-ban otthon falatozik a magyar 

Újra megugrott az igény a készétel házhoz szállításra, a Falatozz.hu felmérése szerint.

Így segíti ez az ételszállító cég a bajban lévő éttermeket 

A közelmúltban bejelentett járványügyi intézkedéseket követően a Wolt visszaállítja több, a tavasszal már bevált szigorú egészségvédelmi intézkedését. A nehéz helyzetbe került éttermeket pedig az elviteles rendelések jutalékának eltörlésével és az éttermeknek felajánlható „borravaló” bevezetésével támogatja a futárcég.

Több bort iszunk a koronavírus-járvány kitörése óta 

A megkérdezettek 34 százaléka rendelt már bort webshopból az elmúlt hónapokban, akár borkereskedéstől, akár direktben, a termelőtől – derül ki abból az online kutatásból, amelyet 1309 ember megkérdezésével készített októberben és novemberben az Év Bortermelője díjjal kitüntetett Koch Csaba.

Még egy magyar termény uniós védelem alatt 

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a szomolyai rövidszárú fekete cseresznye felkerüljön az oltalom alatt álló eredetmegjelölések listájára - közölte az uniós bizottság kedden.

A sör, ami a dobostorta előtt tiszteleg 

A legendás váci Mihályi Patisserie és a nemzetközi hírű miskolci zip’s brewhouse közös sört mutat be – a kivételes desszertsör egy majd’ 150 éves hagyomány előtt tiszteleg - írja a mko.hu.

November végéig pályázhatnak a szőlőtermelők 

November végéig lehet pályázni a szőlő szerkezetátalakítási támogatásra, a szőlőültetvények korszerűsítését, a termelés hatékonyabbá tételét szolgáló beruházásokra 2020 novemberétől három éven keresztül közel 12 milliárd forint támogatás érhető el - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI-vel.

A portugálok a reggelt a vacsorával kezdik 

Mivel korán zárnak a portugál éttermek, ezért vacsoramenüt és alkoholt kínálnak már a nyitástól kezdve.

Komoly tulajdonosi átalakulás jöhet a vendéglátásban 

Egyelőre a statisztikák nem tükrözik, mennyire tragikus helyzetben érte a vendéglátóipart a novemberi korlátozás. Sok cég, amely még nem ment tönkre, a tél folyamán az utolsó utáni tartalékait is felélheti. Az ágazati érdekképviseletek azért lobbiznak, hogy a jelenlegi egyhavi támogatási programot tavaszig hosszabbítsa meg a kormány, máskülönben a munkahelymegtartás és az újranyitás is reménytelenné válhat egy nagyon jelentős vállalati kör számára - írja a napi.hu.

Uniós jogba ütközhet az ételkiszállítás 5 százalékos áfája 

Angyal József okleveles adószakértő szerint nem lehet különválasztani a szállítást áfa szempontjából - írja a 24.hu.

Kolumbiai rum tokaji hordóban érlelve 

Tokaji aszús hordóban készül egy különleges prémium rum. 

Sikerült! 

Öt százalékra csökken a kiszállított ételek áfája az éttermek, egyéb vendéglátóhelyek zárva tartásának idejére.

Egy hónappal tovább tartott a szüret 

A badacsonyi Varga Pincészetben.

A Villa Bagatelle az egyetlen lehetséges utat választotta 

Berendezkedett elviteles kiszolgálásra.

Több tízezer étterem nyakán maradt liba 

Az amúgy is nehéz helyzetben lévő vendéglátóegységeknek hatalmas érvágás, hogy a Márton-napi Libanapok előtt jött a lezárás.

Különleges keretek között szervezik meg a Libadalmat 

Mindenki biztonsága érdekében az etyekieknek is újra kellett tervezni az idei Libadalmat az általános rendezvénytilalom és minden kapcsolódó kormányzati szabály, illetve a felelős rendezvényszervezői gondolkodás jegyében. Ha az etyekiek nem nyithatják ki a pinceajtókat a vendégek előtt, akkor arra kérik a vendégeket, hogy nyissák ki ők a laptopjaikat, az etyekiek pedig, majd odavarázsolják a Gasztrosétány hangulatát az első ONLINE LIBAFUTAM keretein belül.

VIMOSZ: a karácsonyi zárva tartás végzetes lenne 

Az éttermek egy része a bezárás helyett inkább az ételkiszállítást választja a járvány miatti korlátozások időszakában; logisztikai problémát a működés átállása nem okoz, a karácsonyi időszak esetleges kiesése azonban nagyon súlyosan érintené az ágazatot - mondta a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke az MTI-nek szerdán.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!