Gasztro
Csapj a hónod alá egy Prantner rozét, és te leszel a bulikirály!
Szekszárd egyik, már csak rozéja miatt is ikonikus családi pincészetével, a Prantner Pincével összehangolt borvacsorára invitálta vendégeit november 3-án az Ízlelő családbarát étterem csapata. Az eddig sosem látott számú vendégsereg, a borokhoz párosított ételsor, és maga a helyszín is - több minden miatt ezen az estén emlékezetessé vált...
Ki lesz az Év Bortermelője 2017-ben?
A több, mint 600 megszólított borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és chef közel fele élt a lehetőséggel, és küldte el jelölését.
Flashmob és lakoma
Nem mindennapi látványosság és lakoma várja az érdeklődőket a Budai Várban november 11-én, Szent Márton napján délelőtt 11 órától.
A Zsindelyes márka megszerezte a 7. Magyar Brands-Díját!
A Magyar Brands idén nyolcadik éve díjazza a hazai márkák közül a legeredményesebbeket. A program kizárólag olyan magyar márkákat értékel, amely Magyarországon született vagy a létrejöttében magyarok vettek részt.
A csúcsokat ostromolja a világ kávéexportja
A 2016/17-es idényben rekordot döntött a világ kávéexportja, az importőr országokban pedig 8 éves csúcsra emelkedtek a készletek - mutatják a Nemzetközi Kávészervezet (ICO) adatai.
Új évszak, új étlap, új séf
2017 őszén nem csak a szezonális alapanyagok hoznak változást a Központ Bisztró konyhájában, hanem az évszakra reflektáló étlap is már az új főszakács kézjegyét viseli.
Interaktív sörtérkép a Lufthansától
Interaktív online térkép mutatja a Lufthansa utasai körében legnépszerűbb európai sörözőket – Budapestről a Csak a Jó Sör is megtalálható a légitársaság sörtérképén.
Különc séf különleges koncepcióval a Kristinusban
Sok séfet láttunk már munka közben, de Klaus Deutschmann, a Kristinus Gasztro Műhely főszakácsa valamiben alaposan kiemelkedik közülük. Főzéstudásban is nagyot alkot, de alapvetően olyan különleges a személyisége, annyira szórakoztató, ahogy egyszerre beszél németül, angolul, magyarul, miközben jár a keze, mint a motolla, hogy ámulva figyeltük alkotás közben a kéthelyi éttermi konyhán, ahová gasztrotúrára invitálták a hazai média képviselőit.
Felfedezték a hetedik ízt
Egy lehetséges hetedik ízt, a szénhidrátét azonosítottak ausztrál kutatók, akik azt próbálják feltárni, miként kapcsolódik ez az íz a keményítőben gazdag ételek fogyasztásához.
Ezek az I. Balatoni Gasztronómiai Verseny győztesei
Színvonalas és igazi sztárokat felvonultató versenyt rendezett a Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája a Balatoni Körrel közösen.
Szintet lépett a hazai sajtipar
Minden várakozást felülmúló érdeklődés övezte, és hatalmas sikerrel zárult hazánk legnagyobb sajtünnepe, az I. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválja. Az esemény komoly mérföldkőnek számít, ugyanis a mintegy 40 országot és 6000 tagot számláló Sajtmesterek Nemzetközi Céhe megalapította a Magyar Páholyt, melynek segítségével a magyar sajtok egyre jelentősebb szerepet kaphatnak a nemzetközi színtéren is. Kihirdették a Magyar Sajtok Versenyének győztesét, a Baracskai félkemény sajtot, mely az aranyéremmel belépőt kapott a 2019-es Mondial du Fromage-ra, a világ egyik legrangosabb nemzetközi sajtversenyére, ahol idén a magyarok már otthagyták névjegyüket: a három induló sajt arany-, ezüst- és bronzérmet nyert.
Ilyennek álmodják a magyar menzákat a Bocuse-osok
A központosítás egyik nyertese lehet a Hungast, amiről legutóbb a Sodexo felvásárlásával kapcsolatban lehetett hallani. Emellett azonban ők a Szupermenza nevű program elindítói is, melynek legfőbb alapelve, hogy jó ételeket készítsenek friss, magyar alapanyagokból, amit lehetőleg kulturált környezetben, nyugodtan fogyaszthatnak el a gyerekek. A Sodexo felvásárlásával a Hungast most már közel hétszáz közintézményben biztosítja az étkezést – ezeknek csak töredéke iskola vagy óvoda. Múlt héten egy nagyszabású rendezvény keretében mutatták be, hogy a menzakaját máshogy képzelik el, mint ahogy a mi fejünkben van.
Afrikai eredetű lehet az új szuperétel
A nyugati világ számára jobbára ismeretlen gabona termesztése több mint 5000 éve folyik a fekete kontinensen.
Az MTÜ országszerte meghirdeti a Szent Márton-napi Libalakomát!
A Szent Márton-napi legenda újjáélesztése, szélesebb körben való megismertetése és népszerűsítése érdekében az MTÜ meghirdeti a Szent Márton-napi Libalakomát. Keresik azokat a vendéglátóegységeket, amelyek a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködve országszerte felelevenítik a hagyományt!
A lángos lesz a vendég a falafel országában
Szerdán és csütörtökön magyar gasztronómiai és kulturális napokat rendeznek Izraelben.
Ilyen lesz Európa első víz alatti étterme
Hamarosan megnyílik a látogatók előtt Európa első víz alatti étterme, ha lehet hinni a projekt norvég építészeinek.
Több évtizedes mélyponton a világ bortermelése
A nyugat-európai termőterületeket sújtó rossz időjárás miatt az idén várhatóan 8 százalékkal, több évtizedes mélypontra zuhan a világ bortermelése - áll a nemzetközi szőlészeti és borszervezet (OIV) kedden közzétett felmérésében.
Együtt döntögeti tovább a tabukat a siófoki szakképzés és a Balatoni KÖR
A balatoni gasztronómia magasabb szintre emelése közös cél. A XXVI.Krúdy-napok és az I. Balatoni Gasztronómiai Verseny a Siófoki Szakképzési Centrum és a Balatoni KÖR együttműködésében tesznek is ezért.
A modern gasztronómia titkos fellegvára: Lettország
Elfogtunk néhány levelet, amelyet a lettországi Rigából idén ősszel hazánk fiai, lányai – az itthon maradottaknak. Most közreadunk belőlük néhányat.
Webshopot indít a Winelovers
Október 19-én ünnepelte 4. születésnapját a prémium boros rendezvényeket szervező Winelovers. A márka most új területre lép: megkezdik a borok online értékesítését.
Magyarok kenyere helyett japánok rizse
A világ legdrágább rizse a felkelő Nap országa számos prefektúrájából érkező termények keveréke.
Borvacsorákkal vágódik be a bulinegyed új helye
Október 24-én háromszoros sommelier bajnok prezentálja a borválasztékot a friss, ropogós Dohány utcai egységben.
Emléktáblát kap a Margitszigeten a híres éttermi szakember
2017. október 25-én emléktáblát állítanak az éttermi munkában nemzetközi iskolát teremtő gasztronómiai szakember tiszteletére.
A kulináris élvezeteké a főszerep az MTÜ őszi kampányában
A felfedezés nem ér véget a nyárral! A belföldi utazás ősszel is sok élményt kínál, így az évszakra jellemző menüket, vagy a Szent Márton nappal kapcsolatos programokat. Egyebek mellett erről szól a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) új kampánya, amelyhez számos szakmai szervezet csatlakozott.
Könyvben árulják el Paul Bocuse titkait
Megjelent a Paul Bocuse Intézet: A főzés magasiskolája című enciklopédia, az eseményen bemutatkoztak a Bocuse d'Or verseny magyarországi elődöntőinek résztvevői is.
Édes Kiegyezés a cukrászok ipartestületétől
Édes kiegyezés néven összeállított süteménykollekcióval emlékezik az 1867-es kiegyezés és az Osztrák-Magyar Monarchia létrejöttének 150. évfordulójára a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete.
Évente 330 milliárd forintot költünk zöldségre és gyümölcsre
A hazai háztartások évente 165 kg zöldséget és 89 kg gyümölcsöt vásárolnak, évente több mint 330 milliárd forint értékben, melynek felét a piacokon szerzik be, derül ki a Gfk Hungária friss kutatásából.
Trendi magyar innovációk az Anuga-n
„Változó életstílushoz más élelmiszerek illenek. Új ízekkel, új összetevőkkel készült ennivalókat es italokat várnak minden helyzetben a fogyasztok, hogy érzékeik ünnepelhessenek“. – Ezzel a gondolattal ajánlja az Anuga látogatóinak figyelmébe „Trend zónájuk“ napi öt prezentaciójat a termékfejlesztés aktuális irányairól Patrick Mannion, a holland Innova Market Insight piackutató cég ügyvezető igazgatója. Tudósítónk jelenti Kölnböl:
Gyúrjon kolbászra Békéscsabán a következő négy napban!
Csütörtökön kezdődik a négynapos 21. Csabai Kolbászfesztivál, a városi sportcsarnok mellett felépítették a 40 ezer négyzetméteres "kolbászvárost".
Ideje megtanulni az új kifejezést: tápanyagprofilozás
Erre figyelmeztet a Nestlé. Ahol egy csibeleves teszten az is kiderült, már csak akár ennek okán is hazajöhetnének a magyarok a Brit-szigetekről.
Borfesztivál Széll Tamással és Szulló Szabinával
Széll Tamás a Danubius Hotel Gellért Márton napi Borfesztiválján mutatja meg a fine dining rejtelmeit, de ott lesznek a Gerbeaud, Gundel, Gellért aranyhármas séfjei is.
Magyar mozzarella
20 év szakmai tapasztalat, napi 100 000 liter tökéletes minőségű nyerstej, 120 örménykúti alkalmazott – ez a magyar mozzarellagyártás számokban. A Békés megyei községben két éve készül a Szarvasi Mozzarella, aminek alapreceptje természetesen a tradícionális olasz sajtféle.
Last Call: Munkaerőhelyzet a Vendég & Hotel Business Klub fő témája
Munkaerőhelyzet van - esetek, problémák, megoldások a következő Business Klubon, október 25-én, a Király utcai Antré Étteremben.
Anuga: Hús, ital és mélyhűtött a dobogón
Tudósítónk jelenti Kölnből: huszonhárom éve jártam először Anugán, és idén kilencedszer tudósítok róla. Szerdán este bezárultak a mostani vásár kapui, hogy 107 ország 7400 kiállítója viharos gyorsasággal lebontsa standjait.
Újabb séfnek lett elege és adja vissza a Michelin-csillagait
André Csiang nyugalomra vágyik, újra örülni szeretne a főzésnek, ezért bezárja szingapúri éttermét, és hazamegy Tajvanra.
Hétvégén rendezték meg a Kürtőskalács Fesztivált
Idén 5. alkalommal rendezték meg a Kürtöskalács fesztivált október 13-15. között, ezúttal a hangulatos budai Gesztenyés-kertben. Wossala Rozina volt a program háziasszonya.
Négy napig Budapesten főzött Izrael legjobb séfje
Idén először az Art Market rendezvényhez gasztronómiai program is kapcsolódik. Mivel a díszvendég Izrael, így logikusnak tűnt, hogy az izraeli konyhát hozzák el Budapestre, a vásár négy napjára.
Hét vendéglátóhelynek mennie kell a Várból
Először idén október 31-i határidővel mondták fel a szerződését hét, Vár-beli vendéglátóegységet üzemeltetőnek, mostanra talán van arra remény, hogy ez év végéig még maradhatnak, de utána nincs mese, menniük kell. Kérdés az, hová?
Átkeresztelhetik az olaszrizlinget
Másik neve lehet a hazai olaszrizling-szőlőnek, illetve a belőle készült bornak. Mint a Szabad Föld írta, a magyar borászok új elnevezési javaslatokat küldtek az illetékes nemzetközi testületnek.
A boldog farmer termeszti a legjobb kávét
A Nespresso új kampányában személyes közelségbe hozza a kávéfarmerek világát.
A hétvégén disznót vágnak a fővárosban!
Immár negyedik alkalommal rendezik meg a Disznótoros Kolbászfesztivált Budapesten a Magyar Vasúttörténeti Parkban, ahol a családi programok és folklórműsorok mellett kolbászvásár és disznóvágás is várja a közönséget péntektől vasárnapig.
Eredetvédett lett a Vasi vadkörtéből készült pálinka
Nemzeti oltalmat kapott és eredetvédett lett a Vasi vadkörte pálinka – jelentette be Fazekas Sándor a Magyar Pálinka Házában szerdán, október 11-én megtartott sajtótájékoztatón, amelyen megjelent V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, valamint Birkás István, Birkás Pálinkaház tulajdonosa is.
A Mátrában jársz? Ebédelni is szeretnél?
Ha igen, akkor van ötletünk: a gyöngyösi Bori Mamival nem hibázol. és közben azt is megtudhatod, ki az a Bori Mami?
Megkezdődött az őszi Országos Étterem Hét
Több mint 100 közép- és felső kategóriás étterem várja az érdeklődőket hétfőtől országszerte az Országos Étterem Héten, ahol kedvezményes áron kóstolhatók háromfogásos menüsorok, a magyar éttermek különleges fogásai.
Nagy siker volt a Kávé Napja 2017
Szeptember végén számos országban „ünnep” a kávé világnapja, a kávézók és kereskedések akciókkal, különleges fajtakóstolókkal, izgalmas kávéitalokkal várják a vendégeket Európa-szerte és a tengerentúlon is. Magyarországon hatodik alkalommal fogtak össze a szakma képviselői október 1-én, vasárnap.
Taroltak a magyarok a WACS-on
Nagyon jól szerepeltek honfitársaink a 2017. október 6. és 8. között Prágában megrendezett WACS Global Chef Challege versenyen.
Tengeri sügérrel indul a szakácsverseny Prágában
2017. október 6-8. között ismét Prága ad helyszínt a világszövetség európai kontinentális elődöntőjének a WACS Global Chef Challenge-nek (felnőtt szakács), a WACS Global Pastry Chef Challenge-nek (cukrász) és a WACS Young Chef Challenge-nek (junior szakács) , ahol kiderül, hogy kik csatlakoznak még a tavalyi évben már továbbjutást nyert nemzetek mellé.
A Chaine des Rotisseurs bronzmedálját kapta meg az ARAZ séfje
Barka Áron, az ARAZ Étterem chef-de-cuisine-je a hétvégén átvehette a Chaine des Rotisseurs nemzetközi gasztronómiai egyesület bronzmedálját, az egyesület által szervezett nemzetközi versenyeken való zsűrizési tevékenységéért és a magyar konyhaművészet magas szintű képviseletéért.