Gasztro
Balatonlellei lett Somogy megye bora
A balatonlellei Pócz Pincészet 2015-ös évjáratú "Kokas-hegyi chardonnay" borát választották meg Somogy megye idei borának pénteken Kaposváron.
Öt méter magas óriástortát sütne az életműdíjas debreceni cukrász
Ötvenhét éve kezdte a cukrász szakmát az áprilisban életműdíjjal elismert Gara Gyula. Hetvenkét éves, de még ma is beáll az asztal mögé hétvégéken, esküvőkre besegíteni munkatársainak. Szakmájáról és a debreceni cukrászat 200 éves évfordulójának megünneplésére tervezett programjáról beszélt.
Sörözővel kombinált minigolfpálya nyílt Budapesten
Ütős néven nyílt június 9-én minigolffal egybenyitott söröző a Szent István körúton. Az egykor légópinceként használt kocsmában közel 200 négyzetméternyi minigolf pálya épült fel.
Bezárt a budapesti Hooters
Lehúzta a rolót a Liszt Ferenc téri Hooters. Közleményük szerint átmeneti a helyzet. Valahol, valamikor ismét kinyitnak.
Pezsgőbontás, új gasztrokoncepcióval
Pezsgőjükre a saját tervezésű címke aznap készül el, amikor gasztrocsapatunkkal megérkezünk Paloznakra, így bizton állíthatjuk, Homoláék pezsgőjének világbemutatóján lehetünk jelen. Június 8-án, a tó Tihanyig érő panorámájával kísért Homola Pincészetben, fent, a hegyen.
Még mindig létezik éttermi túlszámlázás
A police.hu tájékoztatása szerint 13 főt állítottak elő a BRFK V. kerületi Rendőrkapitányság nyomozói egy belvárosi Váci utcai Pub alkalmazottai közül, miután több alkalmmal számláztak horribilis összeget levesért, italért. Pedig már azt hittük, jó hogy vége a '90-es éveknek.
Kormányzati segítséget várnak a kisüzemi sörfőzdék
A multinacionális sörgyártók által kötött kereskedelmi szerződések elleni fellépésben és célzott pályázati források megnyitásában várnak segítséget a kormánytól a kisüzemi sörfőzdék – mondta a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke egy szakmai rendezvényen.
Levendulás fröccsel vár a Balaton legújabb levendulaföldje
Mi történik, ha egy informatikus elhatározza, nem hagyja kárba veszni a telke végében árválkodó, kihasználatlan területet?
Bevezették a gasztrojegyet néhány balatoni strandon
Gasztrojegyet vezettek be a balatoni strandok egy részén, jelenleg még a tesztüzem zajlik.
A somogyi vendéglősök is alig ismerik a somogyi bort
Somogy borainak népszerűsítésére, a megyei, a városi önkormányzat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és borászok által életre hívott négynapos eseményen tizenhat termelő mutatkozik be, a Vígasságok terén az ő válogatott boraikon kívül pálinkákat, somogyi sonkákat és sajtokat is lehet kóstolni.
Bőrös fogassal indítja a szezont a badacsonyi Kisfaludy-ház Étterem
Június 9-én este hivatalosan is megnyílik a szezon a badacsonyi Kisfaludy-ház Étteremben, hiszen különleges menüsorral és hozzájuk illő borokkal egy remek borvacsorára kerül sor.
Elkészült a magyar szuperfood térkép
A Gasztrohősök a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen indított kampányt a helyi, szezonális ételek és a hazai szuperélelmiszerek népszerűsítésére.
NAV-os egyeztetés az MVI szervezésében
Az Magyar Vendéglátók Ipartestülete kezdeményezésére a NAV lehetőséget biztosít a vendéglátásban dolgozó szakemberek részére, hogy a számukra vitás kérdésekről egyeztessenek.
Hétvégén Etyeki Piknik
Június 10-11-én, mindkét nap 10 órától sötétedésig nemes italokkal, ízes gasztronómiával, kézműves kiállítással, Piknik Borkollégiummal és vendégborászokkal várják látogatóikat az etyeki Újhegy pincészetei.
Ötvenféle sör az 5. Veszprémi Sörfesztiválon
Tizenkét kisüzemi sörfőzde és nemzetközi sörgyár csaknem ötvenféle sörével, koncertekkel és gyermekprogramokkal várja az 5. Veszprémi Sörfesztivál a közönséget június 15. és 18. között a Historia Kertben.
Ásványolaj a pizzásdobozban!
Életünk során akár 40 dekagrammnyi, az élelmiszerbe oldódott csomagolóanyagot is megeszünk, és bármily meglepő, még a szilárd felületen érintkező anyagok is oldódhatnak egymásban. A papír csomagolóanyag ásványianyag-tartalma bekerülhet az élelmiszerbe, ami kifejezetten veszélyes, ezért is szabályozza a kérdést az Európai Unió nemrég életbe lépett ajánlásában. A Laboratorium.hu összeállításában egy példán keresztül bemutatjuk, hogy a liszt mely pontokon találkozhat ásványolaj-maradékokkal.
Házi bivaly és gyöngytyúk a Debrecziner idei főszereplői
Idén a hagyományos hortobágyi alapanyagok kerülnek a középpontba a Debrecziner Gourmet Fesztiválon, amelyet június 24-én és 25-én rendeznek meg a Nagyerdőben, a Békás tó partján - hangzott el a rendezvényt beharangozó pénteki debreceni sajtótájékoztatón.
25 éves a Gastroblues fesztivál
Mások mellett az SBB, Cliff Moore, Julian Sas, a Texas Flood, Ana Popovic és Erja Lyytinen is fellép a 25. Gastroblues Fesztiválon július 3. és 9. között Pakson. A rendezvényt az eddigi történetet bemutató Kárpát-medencei vándorkiállítás vezeti fel.
Gastro Design Award 2017 – Melyik az ország legdizájnosabb hotele / étterme?
A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az éttermi és a szállodai vendéglátás arculatának, megjelenésének fontosságára.
Új brand a rendezvény-vendéglátásban
Bemutatkozik a prémium kategóriás ART Catering.
Új vendéglátós összefogás
A Gyenesdiási Turisztikai Egyesület partner vendéglátó egységeinek kezdeményezésére 2017. júniusában életre kel a Gyenesdiás Gastro Card.
Újdonság Badacsonyban: Pancs Gasztropiac
A Tihanyi PIAC placc-on a 3 napos pünkösdi hétvége programjai indítják be a nyarat, a Homola Borteraszon egész napos, naplementébe hajló bakelitlemezes bulira lehet számítani, Badacsonyban pedig a Pancs Gasztropiac mozgolódik, először a Balatonnál.
Kávé és kikapcsolódás Budapest legkisebb kávézójában
Óbuda páratlan hangulatú, macskaköves Fő terén az Esernyős működteti a főváros legkisebb kávézójaként emlegetett Gázlámpa Kioszkot.
Bor- és halünnep péntektől négy napon át Balatonfüreden
Pénteken kezdődik Balatonfüreden a Balatoni Bor- és Halünnep, amelyen a gasztronómiai kínálat mellett koncertek várják a látogatókat. A hétfőig tartó fesztiválon fellép a Sebő együttes és Huzella Péter is.
Bemutatkozott a kézműves sörök és borok városa
Alig egy hónapja Pozsony mutatkozott be Budapesten, most május 31-én pedig Kassa látogatott el hozzánk.
MNGSZ Közgyűlés a Stefánián
Május 30-án, elegáns helyszínen, a pesti Stefánia Palotában tartotta éves küldött közgyűlését a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ), ahol fontos bejelentésekre került sor.
Indianer, csokis és citromos mignon, linzer, ishler, habos kávéval
60 éves születésnapját ünnepli a budai, Fény utcai Auguszt Cukrászda, amely ma is épp ott üzemel, ahol nyitása idején.
200 rászoruló családot támogatnak a hazai vendéglősök
A BFTK által szervezett Vörösmarty téri Budapesti Tavaszi Vásárban minden 1 kg eladott kolbász után 1 kg tartós élelmiszert ajánlanak fel, amit az Ökumenikus Segélyszervezet juttat el rászoruló családokhoz
A sztárséf szerint a legízletesebb "fűszer" a faszén füstje
Serényi Zsolt, alias Tetovált séf él-hal a faszénparázson sült ételekért. Belvárosi barbecue éttermében egy gyorstalpalót is tartott a tavaszi grillszezonra készülve, ahol izgalmas technikákkal ismertette meg a gasztronómia szerelmeseit.
Gyomorforgató állapotokat talált egy budapesti étteremben a NÉBIH
Csaknem 90 kg alapanyag, félkész- és késztermék forgalomból történő kivonását, valamint a melegkonyhás tevékenység felfüggesztését rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy budapesti étteremben. A vendéglátóhely raktárában több éve lejárt és egérrágta alapanyagokat is találtak az ellenőrök.
Folytatódnak az élelmiszerek esetleges kettős minőségét ellenőrző vizsgálatok
A földművelésügyi miniszter egyes élelmiszerek újabb átfogó vizsgálatát rendelete el annak érdekében, hogy kiderüljön: a nyaranta nagyobb mennyiségben fogyasztott termékeknél létezik-e a kettős mérce. Vagyis az azonos márkanév alatt forgalmazott élelmiszerek azonos minőségben kaphatók-e itthon és külföldön. A vizsgálat elindulásáról Fazekas Sándor beszélt az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban.
Újra keresik az ország legjobb pálinkáját
Hamarosan önálló oltalmat élvez a Vasi vadkörte és a Nagykörűi Cseresznyepálinka, de folyamatosan dolgozunk Magyarország pálinkatérképének teljesebbé tételén, és regionális pálinkáink oltalom alá helyezésén – mondta Gulyás Andrea a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a 2017. évi Pálinka Országkóstoló hivatalos megnyitóján.
Újra vigadhatunk a barackbirodalomban
A Gönci Barack Vigasság az a két nap a nyárban, amikor a legjobbat kaphatja, tapasztalhatja, érezheti az, aki erre a vidékre látogat.
Platinaérmet kapott Londonban a Somlói Kreinbacher pezsgő
A DWWA, a legnagyobb nemzetközi borverseny, amelyre idén rekord számú, 17 200 nevezés érkezett és zsűrizésükben 219 nemzetközi szakértő vett részt Londonban.
Borok és lóerő a Balatonnál
Pünkösd hétvégén második alkalommal rajtol el a Motoros Borok Útja Rallye, hogy felfedezze a Balatoni Borrégiót.
5000 látogatót várnak a palkonyai pincék Pünkösdkor
Mintegy ötezer látogatót várnak a 23. Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék rendezvénysorozatra június 3-án és 4-én - mondta el a villányi borvidékhez tartozó község turisztikai egyesületének elnöke.
Ágyaspálinka Fesztivál lesz Újszilváson Pünkösdkor
Könnyűzenei koncertek és neves dj-k is várják az érdeklődőket a 12. alkalommal megrendezendő Ágyaspálinka Fesztiválon június 3-án és 4-én Újszilváson.
Olasz borok és ételek napja
Harmadik alkalommal rendezik meg az Olasz Fesztivált Budapesten. Idén a gasztronómia is helyet kap.
Kóstolt már kapros uborkás vagy fekete cseresznyés fagyit?
Izgalmas új, meghökkentő ízekkel készül a nyárra a Damniczki Budapest cukrászda.
Kóstolt már kapros uborkás vagy fekete cseresznyés fagyit?
Izgalmas új, meghökkentő ízekkel készül a nyárra a Damniczki cukrász manufaktúra.
Vega lett a tulaj, bezár a Matrjoska
Szomorú videóüzenetben köszön el vendégeitől a budapesti Matrjoska bisztró tulajdonosa.
Sikeres magyar bemutatkozás a London Wine Fairen
Május 22. és 24. között Londonban találkozott a borszakértők színe java. A Magyar Turisztikai Ügynökség száz négyzetméteres standdal és kilenc társkiállítóval vett részt a London Wine Fairen. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a nemzetközi borszakmai vásáron arról beszélt, hogy a magyar borról egységes, de célpiaconként differenciált nemzetközi kommunikációt kell kialakítani.
Interaktív élménytúrák a Csokoládé Múzeumban
Különleges tárlatvezetésen vehetnek részt a csokoládé szerelmesei a Szamos Kossuth téri üzletében, amelynek harmadik szintjén egy évvel ezelőtt nyílt meg a Csokoládé Múzeum. A tematikus termekbe rendezett tárlaton a résztvevők végigkísérhetik és végigkóstolhatják a kakaóbab teljes életútját, a program utolsó állomásaként pedig mindenki elkészítheti saját táblás csokoládéját.
53 milliárd támogatást ad a kormány a Tokaj-Hegyalja térség fejlesztésére
A május 19-én megrendezett sárospataki konferencián a Tokaj-Hegyalja térségét érintő aktív turizmus fejlesztési szükségletei álltak az előadások fókuszában.
Összeomolhat a brit vendéglátóipar az EU-s vendégmunkások nélkül
A Brit Vendéglátóipari Szövetség által megrendelt tanulmányból kiderül, hogy a szektor munkaerejének 24%-a EU migránsokból áll és a Brexit után 10 évvel a munkaerőhiány 1 millió lesz, ha az EU migrációja 2019-re nullára esik vissza.
Hungarikum lehet a bakator
A debreceni és a bihardiószegi önkormányzat borászokkal összefogva kezdeményezi a bakator szőlőfajta és a bakator bor hungarikumként történő elismerését - közölte Bihardiószeg polgármestere kedden Debrecenben, a cívisváros polgármesterével közösen tartott sajtótájékoztatóján.
Kihagytad a London Wine Fair’17-et? Rosszul tetted...
Még nem késő: ma és holnap is nyitva az Egyesült Királyság legnagyobb borszakvására, a London Wine Fair ’17 az Olympia Hall rendezvényhelyszínen, ahol természetes napfényben fürdenek borok, látogatók, programokon résztvevők - az épület természetes világításának köszönhetően.
Pesti étterem a Gourmet Fesztivál nagy újítója
A Gourmet Fesztivál eddigi történetének legsikeresebb fesztiválján vagyunk túl, ez a látogatók számában is megmutatkozott: idén a fesztivál átlépte a 20 ezer fős álomhatárt, és mintegy 23.500 érdeklődő volt kíváncsi a legmenőbb hazai gasztrofesztiválra.