Gasztro

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség 2017-es díjazottjait
A somlói Kreinbacher Birtok, a Heinemann Testvérek Kft., az encsi Anyukám mondta étterem, Bányai Gábor Botond borszakíró, valamint Földesi Gyula oktató nyerte el a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz) idei Par Excellence díjait.

Közeleg a karácsony...
Ennek egyik legbiztosabb jele, hogy sorra jelennek meg a különféle gasztrokiadványok. Itt van mindjárt közülük kettő.
Rászoruló gyerekeknek főztek a Bocuse Akadémián
A közmédia hatodik alkalommal tűzi műsorra Jónak lenni jó! című karitatív műsorfolyamát, mellyel minden évben egy-egy szervezet munkáját segíti.
Szakadatlanul nő a borforgalom
Egyre nagyobb bevételt hoz a borértékesítés Magyarországon, az évi 8-10 millió palack bort értékesítő áruházláncok 5-7 százalékos bevételnövekedéssel számolnak az idén, van, ahol a forgalom harmadát hozza az ünnepi időszak – írja a Világgazdaság kedden.

Megnyitott Jamie Oliver első európai pizzériája Budapesten
A mai napon megnyílt a budapesti Gozsdu udvarban a brit sztárszakács, Jamie Oliver első pizzériája.

Bemutatkozott a nyíregyházi kolbász és pálinka Rzeszowban
2017. december 8-9-én rendezték meg lengyelországi testvérvárosukban, Rzeszowban a Nemzetközi Termék és Kiváló Minőségi Élelmiszer Vásárt, az EKOGALA 2017 rendezvényt.

Kóstoltad már Budapest utcáit eső után?
Nemrégiben egy olyan igazi időutazásba csöppentem, ahol ősi elfeledett kultúrákat idéztünk meg vendéglátóinkkal, de felfedeztük Budapest utcáinak eső utáni vagy a hallhatatlanság ízét. Mindezt - bármennyire is hihetetlen - koktélokon keresztül.
Legyen öné a pékmesterek „titka”
Bár a karácsonyi süteménykészítés sok ponton elbukhat, az alapja mégis a helyes lisztválasztás. Ebben ad most minden gyakorlott és kezdő sütőnek segítséget a Magyar Pékszövetség szakmai titkára, az ország egyik legelismertebb sütőipari szakembere.
Sosem találná ki, milyen ízű 2017 méze
10. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon szombaton hirdették ki a fajtamézek versenyének eredményét és az idei év legjobb mézét.

Gazdag gasztronómiai kínálat a karácsonyi vásáron
Izgalmas gasztronómiai kínálattal, zsűrizett kézműves és iparművészeti termékekkel, ünnepi műsorokkal várja a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár a látogatókat 2017. november 10. és december 31. között.
Tényleg egészségesebb a nyerscukor?
Az egészségtudatos táplálkozás elterjedésével az emberek egyre elszántabb küzdelmet folytatnak magukkal a cukorbevitel csökkentése érdekében. A cukortartalmú italok értékesítése éppen emiatt évről évre csökken. Ami az otthoni felhasználást illeti, az emberek rendületlenül hajkurásszák a finomított cukorként is ismert fehércukor kiváltására alkalmas alternatívákat. A nyerscukor sokak számára egészséges választásnak tűnik. Pedig sajnos nem az.
Megújult a Café Five
Külsőleg és belsőleg is megújult az óbudai Kolosy tér kedvelt étterme, kávézója, a Cafe Five.
Mi az őrületes tojásdrágulás oka?
Több mint ötödével kellett többet fizetni a tojásért novemberben, mint tavaly ilyenkor.
A Sauska Pincészet rendkívüli közleménye
Az éppen aktuális botrány tárgya a villányi Sauska Pincészet borainak visszahívása. Mint azt már sokan hírül adták, s mint arról sokan találgatnak, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) november 29-én ellenőrzést tartott a Sauska és Társa Kft. villányi borászatában, aminek az eredményeként harmincféle vörösbort vonattak ki a forgalomból. Mivel a pincészet több borászati tétel nyomon követését sem tudta hitelt érdemlően igazolni, ezért a hatóság a vizsgálat lefolytatásáig elrendelte az érintett tételek zárolását és forgalomból történő visszahívását.
Itt a Nébih válasza a Sauska-visszahívásra
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az alábbi válaszokat adta a hvg.hu megkeresésére.
Itt az Év Bortelmelője
Szőke Mátyás mátrai borász nyerte idén a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2017” címet. Ez a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. A díj 27 éves történetében először nyert borász a Mátrai borvidékről.
Megtaláltuk a város legjobb fánkját
Bár a farsangi időszak még odébb van, de lelkes cukrászoknak, édesszájú szakácsoknak addig is figyelmébe ajánljuk Budapest legjobb fánk-lelőhelyét.
Vesse bele magát egy medencényi borba Pesten!
A Bormedence célja, hogy egyetlen kóstoló keretében ismertesse meg a közönséggel a Kárpát-medence sokszínű borkultúráját.
Elkészült az első magyar gasztromusical
Megjelent, és elsőként az Indexen nézhető a Hurok rendezőjének, Madarász Istinek új tévéfilmje, az Egy szerelem gasztronómiája.
Megvívnak Bock József és Jásdi István borai
A Pannon Bormíves Céh két nagyhírű tagjainak italai szombaton fognak versenyre kelni egymással.
Megvan ki az Év bortermelője
Mátrai borász nyerte el 2017-ben az Év bortermelője Magyarországon címet.
Felkerült a pizza a világörökségi listára
A nápolyi pizzakészítés is felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségeket felvonultató listájára.
Hungarikummá választották a gulyáslevest
A Hungarikum Bizottság keddi döntése értelmében a hungarikum gyűjteményébe került a magyar gulyásleves, a pálos rend és a hollóházi porcelán - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden, Budapesten, sajtótájékoztatón.
Pontatlanság: borokat vontak ki a forgalomból
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Sauska villányi birtokának harminc különféle borát vonatta ki. A márka híres arról, hogy a borok tisztaságára, minőségére különleges hangsúlyt fektet, és Magyarország egyik legjobban felszerelt, legmodernebb borászatának számít. A NÉBIH egyelőre nem nyilatkozott az ügyben, a Sauska Pincészet közleménye azonban itt olvasható teljes terjedelmében:
Összefogtak a télen is nyitva tartó badacsonyi helyek
Milyen télen a Balatonon vendéglátónak lenni? Érdemes-e nyitva lenni? A badacsonyiak szerint nagyon is.
Melyik a világ legjobb étterme?
Idén is elkészítették a “La Liste” nevű gasztronómiai listát, mely a világ legjobb 1000 éttermét veszi sorra.
Ők az idei Bocuse d'Or magyar döntősei
December 3-án vasárnap megkezdődött a versenyzés, amelynek a végén majd kiderül, ki képviseli Magyarországot 2018 júniusában a Bocuse d'Or európai válogatóján Torinóban.
Nehezebb junk-foodot nyitni Londonban
A gyerekkori elhízást övező félelmek miatt London főpolgármestere bevezeti a gyorséttermeket sújtó 400 méteres szabályt.
Csökkent a borászati bürokrácia
Az idén hatályba lépett új jövedéki törvény értelmében a borászoknak nem kell elkészíteni a decemberi készletjelentést - hangsúlyozta Gál Péter a Földművelésügyi Minisztérium (FM) helyettes államtitkára a XVI. András-napi Bormester Találkozón tartott előadásában.
Felkerült a térképre a keszthelyi tokhal és a töreki bab
A tavalyi kampány nagy sikere után a Balatoni Gasztrotérkép szakmai csapata újra megválasztotta az idei év alapanyagait: mostantól a keszthelyi tokhalat és a töreki babot érdemes lesz megjegyezni: ezek azok az alapanyagok, amelyek decembertől még nagyobb figyelmet kaphatnak majd a balatoni régió legjobb éttermeiben.
Nyílt napot tart a Culinary Institute of Europe
Az eseményen a résztvevők az iskola vezetőjétől, Maki Stevensontól kapnak képet a képzésről, valamint bepillantást nyernek egy gyakorlati órába is.
Kézműves italokkal erősít a ProWein
6600 kiállító, 9 vásárcsarnokban 60 ország képviselői, köztük a legtöbb kiállító Franciaországból és Olaszországból érkezett. Ezek a tavalyi impozáns számok. A düsseldorfi borszakkiállítás, a ProWein vásárok igazgatója szerint jövőre még nagyobb lesz a borvásár.
Balaton után Pesten is Paletta
Változatos ebédmenü, balatoni nyarat idéző ízek, törzshelygyanús hangulat a 9. kerületben – a megnyitó napján teszteltük a budapesti Palettát.
Jubilál a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál idén
Immár tizedik alkalommal rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált december 8. és 10. között. A rendezvényen idén is kihirdetik az év mézét.
Viszkis burgerrel promózik a Zing
A sajtburesz-hullám után a Viszkis-filmére is felül a Zing, közben az első franchise egységet is megnyitották.
Íme az új Bocuse-reménységek
A Magyar Bocuse d'Or Akadémia kiemelten fontos feladatának tekinti az utánpótlásnevelést. Lezajlott a commis jelöltek versenye.
Gazdát cserélt a Sofitel Budapest Chain Bridge
Az Orbis Hotel Group, Kelet-Európa vezető szálloda-üzemeltetője, aláírta a Sofitel Budapest Chain Bridge hotelre vonatkozó eladási szerződést a Starwood Capital Group-pal és lefektette az üzemeltetés feltételeit.
Téveszmék lengik körül az édességeket
Nem igazán tartják egészségesnek az édesipari termékeket a fogyasztók – derül ki a TÉT Platform reprezentatív felméréséből. A fiatalabbak azonban meglepően sokat áldoznak a cukorkákra, csokira a zsebpénzükből.
Elment, akitől még anyáink tanultak főzni
November 22-én 90. életévében elhunyt F. Nagy Angéla Aranytollas újságíró, gasztronómus szakíró, a Magyar Konyha egykori főszerkesztője, aki teljes generációkat tanított meg a polgári konyha alapvető fogásaira.
Hungarikum Konferenciát tartottak
A magyarországi közösségekben megvan az igény, hogy bemutassák értékeiket, hisz az elmúlt években több mint ezer helyi értéktár jött létre Magyarországon, ahol több mint hétezer értéket tartanak számon – mondta Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár a Hévízen megtartott Hungarikum Konferencián.
Kiderült, melyik 2017 legjobb sajtja
A világ egyik legrangosabb sajtversenyén a zsűri idén egy nyugat-angliai készítményt ítélt a legfinomabbnak.
Portó és Barcelona után itt az első budapesti IWINETC
Budapest először ad otthon a borturizmus legnagyobb presztízzsel bíró nemzetközi eseményének, az International Wine Tourism Conference, Exhibition & Workshop (IWINETC) konferenciasorozat tizedik, jubileumi rendezvényének 2018. április 10-12. között. A háromnapos rendezvény két konferencianapból és egy egésznapos workshopból áll. A kétnapos konferencián való részvételre november végéig lehet kedvezménnyel jelentkezni.
Food truck egy elit étteremben?
Igen, valóban van ilyen. Éspedig Bécsben. Egy étterem, ahol a mozgóárus nem járja az utcát, hanem egy helyben áll. Egyedülálló kezdeményezés a városban, food-truck zárt térben. Szokatlan az ilyesmi ezen a környéken. A konyháját ráadásul nem is akárki, hanem egy gourmetszakács viszi.
Étterem, ahol a nagyik főznek
A világon egyedülállónak számít a New York-i Enoteca Maria, amelynek a konyháján hivatásos szakácsok helyett nagymamák főznek közel 20 országból.
Egyen garnélás pelmenyit a Holdon!
Tizennyolc champagne-ház pezsgőit, ezek mellé pedig tizennégy étterem különleges ételpárosításait, például Bresse-i csirkét, korhely hallevet, garnélás pelmenyit vagy akár osztrigát is kóstolhatnak a VinCE Champagne a Holdon látogatói vasárnap a Hold utcai Belvárosi Piacon.
Átmárkázza a Soproni a Démon barna sörét
Termékcsaláddá alakul a Soproni Óvatos Duhaj, a nyáron debütált Soproni Óvatos Duhaj IPA után a Soproni Démon barna sör is ezt a nevet viseli novembertől.
Az Ibéria-félszigeten újabb 26 étterem kapott Michelin-csillagot
Az Ibériai-félszigeten 26 újabb étterem kapott Michelin-csillagot idén, ezek közül 24 Spanyolországban, kettő Portugáliában található.
Terítéken a vendéglátás az MSZÉSZ közgyűlésén
Most első alkalommal, egy teljes délutánt szenteltek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) őszi közgyűlésén a vendéglátás területének. Három téma került terírékre.