Eger került az élre az idegenforgalmi adóbevételben

Eger került az élre az idegenforgalmi adóbevételben 

Egy friss elemzés szerint a megyeszékhelyi és a megyei jogú városok közül tavaly Egerben szedték be a legtöbb idegenforgalmi adót – mondta a Turizmus Online-nak Korsós László, a hevesi megyeszékhely polgármesteri hivatalának adóiroda-vezetője.
Jókai nyomába eredhet Tardonán

Jókai nyomába eredhet Tardonán 

Az idén négy útvonalat alakítanak ki információs táblákkal a bakancsos turistáknak Tardonán – tudta meg lapunk Balla Györgytől, a Borsod megyei község polgármesterétől. Így 2015-ben már a természetvédelmi területen levő Cserényi-lápnál, a különleges Tardona vulkánnál, továbbá a horgásztó környékén és a régészeti lelőhelynek számító Zúgó-Bangó völgyben is gyalogolhatnak a vendégek.
Turisztikai eszmecsere észak-magyarországi szakemberekkel

Turisztikai eszmecsere észak-magyarországi szakemberekkel 

Egymás megismerése és a jó tapasztalatok átadása volt a célja annak az észak-magyarországi regionális találkozónak, amelyet a közelmúltban Kerecsenden rendezett a Magyarországi Tájházak Szövetsége. Ezen Heves, Borsod-Abaúj, Zemplén és Nógrád megyei szakemberek vettek részt.
A Kulturális Örökség Listájára kerülhet a novaji Remélés

A Kulturális Örökség Listájára kerülhet a novaji Remélés 

A tavaszvárás jegyében télbúcsúztató helyi népszokással vette kezdetét az idei turisztikai szezon Novajon. A Bükk hegykoszorúi által körülvett kis faluban a farsang farkán Reméltek, hogy ezzel is elűzzék a zord napokat, és mielőbb beköszönthessen a napfényes, melegebb évszak.
Balassi életét mutatja be Eger új turisztikai attrakciója

Balassi életét mutatja be Eger új turisztikai attrakciója 

Különleges kiállítást nyitottak Egerben, az Eszterházy Károly Főiskola központi épületének – az egykori líceumnak – az aulájában. A tárlat irodalmunk egyik kimagasló képviselőjének, Balassi Bálintnak az életét és munkásságát, valamint Egerhez való kötődését mutatja be.

A lovasturizmus jövőjét építik Szilvásváradon 

Annak ellenére, hogy tavaly nem volt lovasfesztivál és a nyári időjárás sem volt kegyes a turistákhoz, a látogatók százezer vendégéjszakát töltöttek el Szilvásváradon. Sokak kedvenc kiránduló- és üdülőhelye 2014-ben tovább szépült és komfortosabbá vált.
Múlt és a jelen a beduinok földjén

Múlt és a jelen a beduinok földjén 

Igazán különleges az a hatalmas, körbekerített épületegyüttes, ahol buszunkkal megálltunk Dubajban. Több mint kétszáz éve emelték erődnek, majd uralkodói rezidenciaként és börtönként is szolgált. Ma múzeumként működik, és az egyik legfontosabb turisztikai látványosságnak számít.
Régi fazekasok kincsestára az Élmények Völgyében

Régi fazekasok kincsestára az Élmények Völgyében 

Erdőkkel övezett vidéken, a bővizű Bán-patak völgyében találni Dédestapolcsányt, amely sok kiránduló turista célpontja. Nem véletlenül, mert a Bükki Nemzeti Park közelében levő borsodi faluban a helyi látnivalók közül kiemelkedik szépségével és különlegességével a ma már országos hírű cserép- és keménycserépedények gyűjteménye.
Csipkebogyós kalandok Szarvaskőben

Csipkebogyós kalandok Szarvaskőben 

Az elmúlt évtizedben kedvelt üdülőfaluvá fejlődött Szarvaskő – mondta lapunknak Szabóné Balla Marianna polgármester. A Bükk hegység egy zárt szögletében, a 25-ös főközlekedési út mentén fekvő településen tavaly több ezren találtak kikapcsolódást.

Vízi taxival Dubaj óvárosában 

A világ különböző részeiből Dubajba érkező vendégek főleg a belváros nevezetességeit igyekeznek megismerni. A gigantikus méretű épületeket, a világ legnagyobb tornyát és nem kevésbé az egymással összekötött autópályák sokaságát. Ehhez képest kevesebb a turista fordul meg az óvárosban, amelyet egy öböl ölel körbe.

Fényshow és mobil idegenvezetés a Bélkő-hegy aljában 

Jó évet zárt a turizmus tavaly a Bükkben levő kis városban, Bélapátfalván – tájékoztatta a Turizmus Online-t Ferencz Péter polgármester. 2014-ben ugyanis 3200 vendégéjszakát töltöttek el itt az érdeklődők, jelentősen túlszárnyalva az előző évi 2500-at.

Segwayesek az Indiai-óceán partján 

Az európai turistáknak szokatlan a több mint 30 fokos enyhe tél az Egyesület Arab Emirátusok keleti részén. A jó időt kihasználva szívesen kirándulnak az Indiai-óceánhoz, illetve az Ománnal határos hegyes vidékre.

Szaktudással, országkóstolóval a legjobb borokért 

A tudomány támogatása nélkül a következő időszakban nem lehet eredményes a hazai szőlő- és bortermelés, a gasztronómia és a bor kapcsolata és a borturizmus sem – mondta a Turizmus Online-nak dr. Gál Lajos (PhD), az Eszterházy Károly Főiskola Borkultúra Intézetének igazgatója.

Al Ain, az emírségek modern oázisa 

Virágokkal teli kertek, szépen zöldellő parkok díszlenek abban a modern oázisban, amely gazdag vidéke az Egyesült Arab Emirátusoknak. Abu-Dzabitól több mint másfélszáz kilométerre, egy négysávos főúton értük el Al Ain városát a 35 fokos januári melegben.  A több mint ötszázezer lakosú település neve tavaszt, megújulást jelenti.

Lessen be a palócok díszes otthonába! 

Több ezer hazai és külföldi látogató, visszatérő családok és barátok. Ezek jellemezik a Recski Palóc Népművészeti Tájház elmúlt öt évtizedét.  A ma már védett, oltalom alatt álló műemléket fél évszázada az első között nyitották meg Magyarországon.

Látványparádé az arabok kulturális fővárosában 

Azok a magyar turisták, akik szeretnék megismerni az Egyesült Arab Emirátusokat, érdekes feladatra vállalkoznak.  Igaz, a helyi utazási irodák elsősorban a fővárosba, Abu-Dzabiba, illetve Dubajba szervezik programjaikat, de egyre többen arra törekszenek, hogy mind a hét sejkség látnivalóit bemutassák az érdeklődőknek.

Az extrém sportok nívódíjas mátrai hírvivői 

A Gyöngyös gazdaságáért végzett munkája elismeréseként nívódíjjal tüntette ki a város önkormányzati képviselőtestülete a mátrafüredi Mátra Túrakerékpár és Segway Klub Sportegyesületet. A klub immár több éve nemcsak a környezettudatos magatartásért és az erdő megóvásáért munkálkodik, hanem gazdaságélénkítő hatása a turizmusban, a vendéglátásban is javulást eredményezett.

Ehető a Parlament 

Látta már a budapesti Országházat, a Halászbástyát, a debreceni Nagytemplomot, a Balatont vagy a kékestetői TV-tornyot mézeskalácsból megformálva? Aki még nem látta, az megtekintheti ezeket és más neves hazai gyöngyszemeket is Ónodon, ahol egy kreatív ötlet nyomán valósították meg a tárlatot.

Nagyestélyi és kalap volt a módi az Egri Borszalonban 

Az 1920-as, 1930-as évek polgári Magyarországának hangulatát idézték fel az óévet záró turisztikai parádén az Egri Borszalonban. Sok vendég, különösen a fiatalok közül többen korabeli estélyi ruhákban, kesztyűkben és kalapokban kóstolták az egri borászok különleges nedűit a rendezvényen.

Szülőháza őrzi a száz rózsás asszony emlékét 

Idén kettős jubileum emlékeztette a mezőkövesdieket a város híres hímzőjére és mintaírójára, Kis Jankó Borira. A Népművészet Mestereként elismert rajzolóasszony egykori szülőházában berendezett emlékház a matyó település egyik különlegessége.

Nemzeti emlékhely lett Eger vára 

A hevesi megyeszékhely életére vonatkozóan nagy jelentőségű döntést hozott az Országgyűlés. Egy idei februári kezdeményezésre Nemzeti emlékhellyé nyilvánították Eger várát.

Az olaszrizling falujában fejlesztik a turizmust 

Egerszólát egyre inkább kitárja kapuit az érdeklődő idegenek előtt – mondta a Turizmus Online-nak Verebélyi György, a község polgármestere. A Gyógyvizek Völgyében elhelyezkedő kis falu nemrég nyerte el a "Magyarország legkedveltebb borvidéki települése" címet.

A lengyeleket akarja Észak-Magyarország 

A Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága tíz partnerrel fogott össze és az idén immár második alkalommal folytatott egész éves kampányt, hogy még több lengyel turista látogasson el a régióba – jelentette ki egri évzáró sajtótájékoztatóján Molnár Anita igazgató.

A szeniorok lehetnek a jövő turistái Észak-Magyarországon 

2015-ben a Magyar Turizmus Zrt. fontos feladatának tartja, hogy segítse a szakmában tevékenykedő kis- és középvállalkozásokat, illetve megfelelő információkkal lássa el őket – hangsúlyozta csütörtökön egy Egerben tartott fórumon Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Régió Marketing Igazgatóságának vezetője.

A török Marco Polo szobra Egerben 

Eger belvárosában, közvetlenül a várfal közelében, a Dobó utcából nyíló Török-Magyar Testvériség terén állítottak szobrot Evlia Cselebinek, a XVII. századi híres török világutazónak. Szakértők szerint Cselebi munkássága legalább olyan jelentőségű, mint az olasz kereskedő és utazó  Marco Poloé volt.

Disznótorozzon Cserépfalun 

Ma már nemcsak autóval, vagy busszal, hanem egyre többen kerékpárral, a szomszédos településekről pedig  gyalogosan is igyekeznek felfedezni a Bükk déli kapuját, az ország egyik leghosszabb hegyvidéki völgyét a Hór-völgyet – nyilatkozta Csendes Péter, Cserépfalu polgármestere.

Szomolya fejlődik, de a szálláshely kevés 

Kevésnek bizonyult a szálláshely az idén Szomolyára látogatott vendégeknek – mondta a Turizmus Online-nak Kövecses Zsolt, a falu jegyzője. Ezért fontosnak tartják, hogy a következő időszakban még többen vállalkozzanak a turisták fogadására.

Galyatetőn őrzik Kodály Zoltán emlékét 

Talán kevesen tudják, hogy a zenei óriás Kodály Zoltán különösen a Felső-Mátrában talált kikapcsolódást, amelyet a főváros után a második otthonának tekintett.  A galyatetői Nagyszálló – a mai négy csillagos Hunguest Grand Hotel Galya – éveken át a pihenőhelye volt a mesternek. Az emlékét ma is őrzik az országos hírű üdülőhelyen.

Egerben is kigyúltak az adventi fények 

Adventköszöntő ünnepségre népesült be vasárnap délután Eger központi tere, a megújult Dobó tér. Nemcsak a helybeliek, hanem a városban tartózkodó hazai és külföldi turisták is szép számmal voltak jelen az eseményen.

A nyelvi nehézségek ellenére is szeretnek minket a szlovákok 

Az elmúlt években megháromszorozódott a szlovák turisták és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma az észak-magyarországi régióban – hangsúlyozta az elmúlt hét végén egy egri szakmai fórumon Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Régió Marketing Igazgatóságának vezetője. Hozzátette: a vállalkozókkal összefogva ezt a jövőben szeretnék tovább növelni.

A jövő tavasszal nyitják a megújult galyatetői kilátót 

Megújul az Országos Kéktúra útvonal legmagasabb kilátója, a galyatetői Péter hegyesén levő kilátó. A műszaki munkálatokat hamarosan befejezik.

Pompás paloták és keveredő kultúrák a hajósok városában 

Talán furcsa, de nem hajóval, hanem gyorsvonattal érkeztünk Genovába. Ez itt nem szokatlan, mert a turistáktól zsúfolt vasútállomás a nagysága alapján – a Földközi-tengeri hajókikötő mellett – szárazföldi kikötőnek számít.

Barokk épületmaradványok kerültek elő Egerben 

Egykori barokk épületmaradványokat találtak az egri történelmi belvárosban. Az idei tavasz végén kezdtek ásatásokat az Eger-patak partján, majd négyszáz négyzetméternyi területen teljes régészeti feltárást folytattak az egri Dobó István Vármúzeum szakemberei. A munkák hetven napig tartottak, most pedig befejeződtek.

Egerben megújult a Minorita templom 

Évente sok ezer hazai és külföldi turista látogat el ebbe a hevesi megyeszékhely központjának képét meghatározó templomba. A több mint ötmilliárd forintért megvalósult belvárosi rekonstrukció részeként teljesen új köntöst és esti kivilágítást is kapott az épület.

Pasztell házak, citromünnep és csíkos templom az olasz faluban 

Az olasz Riviéra világörökségi területén jártunk, ahol a Ligur tenger partján öt, egymáshoz közeli apró falu rejtőzik varázslatos szépségével.

Megújult az Európában is egyedülálló templomunk 

Szilvásváradot a Bükk egyik gyöngyszemeként emlegetik, ahol a természeti szépségek mellett épített különlegességekkel is találkozhatnak a turisták. Közülük kiemelkedő látnivaló a dombra épített és a falu képét uraló református kerek nagytemplom, ez a nagyságával és klasszicista stílusával Európában is egyedülálló védett műemlék. A templom felújítva várja az érdeklődőket.

Márkává fejlesztik a Tisza-tó nevét 

A Tisza-tavi turisztikai térségben 2000 óta évente 2-4 százalékkal nő a szálláshelyeken regisztrált vendégek és a vendégéjszakák száma – tájékoztatta lapunkat Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője. Mindez döntően a Tisza-tó nyári vízszintjéhez, a Húsvét és Mindenszentek közötti időszakra koncentrálódik.

Portofino: a buja növényzet és színes halászházak városa 

Nemcsak a nyár, hanem az ősz is különleges élményeket tartogat a turistáknak az olasz Riviérán. Különösen a csizma felső csücskében megbúvó tengerparti Portofino a színes halászházaival, a tenger kék vizével, sétányaival és kikötőjével.

Mórok és rómaiak hagyatéka a spanyol Athénban 

Ifjúsági fesztivál hangjaitól volt hangos Córdoba, amikor odaérkeztünk. Ez már hagyomány, hogy összehívják a fiatalokat egy nagyobb találkozásra. Az ünnepen felvonultak a bábosok, a táncosok, a tornászok, a kerékpárosok, a színpadon pedig zenekarok mutatkoztak be.

Új uniós támogatásokra pályázhatnak az északi régió vállalkozói 

A kormány a következő időszakban arra törekszik, hogy a mikro-, a kis- és a közepes vállalkozások helyzetét is javítsa. Az ehhez szükséges pénzügyi alapok a 2014-2020 közötti időszakban az európai uniós támogatások révén rendelkezésre állnak – hangzott el csütörtökön Egerben egy vállalkozói konferencián.

Sevilla gyöngyszemei hatvan méter magasból 

Aki az októberi őszben még szeretné magába szívni a nyár melegét, az utazzon el a spanyolországi Sevillába. Az andalúz fővárosban most is nagyon sok a turista.

A rejtélyes palóc menyasszonyi ládák titka 

Az Egri Dobó István Vármúzeum gyűjteményébe az elmúlt évtizedekben több tucat, ácsolt és asztalosok által készített festett palóc láda is került. Ezek közül a legrégibb csaknem 250 éves. A valamikor kézzel készített bútorok történetét és a mai kor emberének szóló üzenetét vándorkiállítás keretében tekinthetik meg az érdeklődők a múzeum területén levő püspöki palota kiállítótermeiben.

Arab dzsámi és brit ágyú Tárik sziklájának tetején 

Aki Spanyolországból gyalogosan lépi át a gibraltári határt, rögtön néhány brit jellegzetességgel találja szemben magát. A határövezetben áll a pirosra festett telefonfülke, az autók kormánya pedig a túloldalon található, csak úgy, mint a szigetországban. Nem véletlenül van ez így, mert a gibraltári hatalmas mészkőszikla, a Földközi-tenger stratégiailag fontos kikötője és városa több mint háromszáz éve brit fennhatósági terület.

Középkori Disney-vár a spanyol turistaparadicsomban 

Talán kevesen gondolják, hogy Spanyolország közepéhez közel, több mint ezer méter magasan fekszik Ókasztília legszebb városa, Segovia. Miután alig 90 kilométerre van Madridtól, így a főváros közelsége miatt nagyon sokan látogatják. Évente hárommillió turista fordul meg itt, amely sokak kedvenc találkozóhelye is.

Szökőkút és Gárdonyi-szobor került Eger központjába 

Mozgalmas órákkal telt az elmúlt hétvége Egerben. Ekkor vehették először birtokukba a város lakói és a megyeszékhelyre érkezett turisták a megújult Dobó teret. A jeles ünnepnek az időjárás is kedvezett, így sok érdeklődő kísérte végig a  programokat.

Dobogós helyen Észak-Magyarország turizmusa 

Az idei első félévben a változékony időjárás ellenére – különösen az idegenforgalmi főszezonban – növekedett a turisták száma Észak-Magyarországon. Azok, akik Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén vagy Nógrád megye változatos tájait, városait, falvait választották üdülésre, kikapcsolódásra, nem bánták meg a döntésüket.

Régi huták üzenetét őrzi a noszvaji üvegtár 

Az Egerhez közeli Noszvaj legújabb turisztikai látványossága a falu központjában levő Magtár Fogadó pincéjében berendezett üvegtár. A régi huták üzenetét őrizve másfél ezer tárgyat mutatnak itt be. A megnyitót követően eltelt több mint két hónapban több mint ötszáz érdeklődőt fogadtak.

Borok helyett játék Eger mágikus pincéjében 

Miközben az egri pincék többsége kiváló borokkal várja a vendégeket, a belvárosban, a vár alatt megnyitották a hevesi székhely első mágikus pincéjét. Itt a borok kínálata helyett a játék a főszereplő.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!