Egy lépéssel a többiek előtt 

Évente több mint száz csoportot indít, és országszerte hat utazási irodából álló hálózatot működtet a ProKo Travel, amelynek vezetője kézilabdaedzőként kezdte pályafutását.

Változó fénytörésben 

Megváltozott az utazás módja és a turisták szemlélete. A fapados repülőjáratokon mindenhová eljutók rövid úton, koncentrált élményeket keresnek; egyszerűen szeretnék magukat jól érezni és idegen tájak, népek egyediségét, eltérő szokásait megismerni. Mindez újfajta megközelítést, megjelenítést, új formavilágot igényel a turisztikai propagandában.

„Hát hol a fenében vagytok már?” 

A turisztikai szakemberek kifejezetten jónak találják, a reklámszakma képviselői pedig semmi különöset nem látnak abban a spotban, ami miatt lemondott Scott Morrison, az Ausztrál Turisztikai Hivatal, a Tourism Australia ügyvezető igazgatója.

Szolgáltatók és egészségbiztosítás 

Jól működő egészségturizmus nem létezhet jól működő egészségügy és az ehhez kapcsolódó társadalombiztosítás (egészségbiztosítás) nélkül.

Tőzegtúrán Csehországban 

A Cseh Köztársaság országos marketingszervezetének kiemelt termékei között szerepel az egészségturizmus is. Mivel gyógyvizért nem kell a „szomszédba mennünk”, a hazánkban kevésbé elterjedt gyógyiszapos kezelésekkel igyekszik megismertetni a magyar nagyközönséget a Cseh Turisztikai Hivatal. Az ország középső tengelye mentén található fürdőknek szinte mindegyike a tőzeg gyógyerejére épült, amelyet nemcsak gyógyászati, hanem egészségmegőrző célokra is ajánlanak.

Vajon Magyarországon is megvalósítható? 

Gombamód szaporodnak a wellness- és gyógyfürdők, -szállodák hazánkban, ugyanakkor hiányoznak az arculatukban és rendszerükben valódi üdülőhelyek, gyógyhelyek.

Itt a Smart Wings, hol a Condor? 

Új piaci résztvevők, járatnyitások és -bezárások, frekvencianövelés, téli hosszabbítás – ezek jellemzik a magyar menetrend szerinti légipiacot az október végén kezdődő téli időszakban.

La Manga, és ami mögötte van 

Murcia régió része a spanyolok riviérájaként számon tartott La Manga, ahová hazánkból is közlekedik charterlánc a nyári szezonban. A regionális önkormányzat és marketingszervezet célja, hogy a tengerparti üdülésen túl más vonzerőkkel is Murciába csábítsák a külföldi turistákat. Az egészség- a falusi és a kulturális turizmusban látnak kitörési pontot.

Csongrád megyei pillanatkép 

Csongrád megye nemes városainak látnivalói, a térség gasztronómiája és kulturális értékei is terítékre kerültek a nyáron a megyei önkormányzat által szervezett tanulmányúton. A meghívottak számára is bizonyossá vált, hogy a Délvidék eladható turisztikai termék.

Értékteremtő finomságok 

Az evés-ivás annyira a mindennapjainké, hogy hajlamosak vagyunk elfelejtkezni magasabb szintű, kulturális hozadékáról. Pedig az épített környezet (védett pincesorok, kandallós kastélytermek), a tárgyak (tarkán pingált cserépedények, szőttesek, szép ívű boroshordók), sőt a szellem (nemzedékek során megőrzött receptek, bordalok, versek, novellák) is gyarapodik általa.

Zamatos, kalandos észak 

Észak-Magyarország, ahol a hegyvidék az Alfölddel találkozik, mindkét termőtáj adottságait élvezi, ráadásul néprajzilag is az ország egyik leggazdagabb területe. Gasztronómiáját gomba, erdei gyümölcs, vad, pisztráng és jó bor, tájjellegű ételek színesítik. Amit esznek és isznak a helyiek, abban benne van nemcsak a táj termő adottsága, a történelem, a hagyomány, a népszokás, de még a tájra jellemző szavak, kifejezések, a népi humor, vagyis a „hely szelleme” egészében.

Látogatóban a Fekete-tengernél 

A Fekete-tenger romániai partvidéke meglehetősen ismeretlen terület még a magyar utaztatók számára. Pedig kiváló homokos strandok, bővülő szálláskínálat, valamint látnivalók sokasága várja a turistákat, akik közvetlen légi járattal juthatnak el a térség központjába, Constancába.

Értékmegőrzés és elhivatottság 

Az ódon épületek világszerte egyre keresettebb turisztikai vonzerők, ezért a kastélyok, kúriák, várak korszerű hasznosítása nemcsak épített örökségeink megmentéséhez, hanem a hazai turizmus fejlődéséhez is hozzájárulhat. Épületeink számához képest azonban még mindig kevés a jó hazai példa.

Kastélyaink helyzete, hasznosításuk problémái 

Az ódon épületek világszerte egyre keresettebb turisztikai vonzerők, ezért a kastélyok, kúriák, várak korszerű hasznosítása, többrétű, összetett funkcióval való ellátása nemcsak épített örökségeink megmentéséhez, hanem a hazai turizmus fejlődéséhez is hozzájárulhat. Meglévő épületeink számához képest azonban még mindig elenyészően kevés a jó hazai példa.

Óvatos, de határozott lépések Európa felé 

Magyarországi járata után az idén nyáron megnyitotta második európai útvonalát Peking és Brüsszel között a Hainan Airlines. A negyedik legnagyobbnak számító kínai légitársaság a jövőben folytatja interkontinentális hálózatának bővítését, melynek jelenleg csupán a flotta szűkössége szab határt.

A történelem és a modern technika bűvöletében 

A kereszt jegyében az oszmán hódítók ellen harcoló nemes lovagok hatalmas vallettai erőd-kikötője, templomai és palotái ideális díszletek filmforgatáshoz és vállalati incentive túrához egyaránt. Spielberg és más világhírű rendezők után legutóbb magyar utaztatóknak mutatták meg helyi rendezvényszervezők, mi mindenre lehet alkalmas a csodálatos máltai történelmi háttér.

Csak az ötezresünk hiányzik 

A Turisztikai Világszervezet (WTO) felmérése szerint a kongresszusi turizmus a szolgáltatásgazdaság legdinamikusabban fejlődő iparága. Magyarország eredményei e területen biztatóak, ugyanakkor az infrastrukturális adottságok a lehetőségektől elmaradnak.

Féléves számvetés 

A tavalyinál gyengébb eredményt produkált a hazai turizmus a külföldi vendégszám tekintetében az év első hat hónapjában. A belföldi forgalom tovább javult, de ez nem tudta ellensúlyozni a külföldiek egy részének elmaradását. A nyári főszezon és egy szép, hosszú ősz azonban még javíthat a helyzeten. Körkérdésünkben a visszaesés okait és a „szépítés” lehetőségeit kutattuk.

Ajánló 

Szívesen olvasom a Turizmus Trendet.

Szomorú augusztus 

Néhány hete arról kezdtem írni, hogy örvendetes módon nőtt a turisták száma a Balatonnál. Jobb volt a marketing, és továbbépült az M7-es autópálya, ez is közrejátszott abban, hogy a korábbinál több honfitársunk nyaralt újra a Balatonnál.

Nem szállodaigazgató; cégvezető 

Sikeresen működteti a Thermal Hotel Visegrád****superior szállodát igazgatója, akiről elmondható, hogy nem a szállodaiparban tevékenykedett eddig.

Kellemes emlékekkel térnek haza 

Szlovákia fontos küldő ország Magyarország számára: 2005-ben több mint 7 millió szlovák turista érkezett hazánkba, ami Románia után a második legmagasabb látogatószám.

Dinamikus növekedés 

A csehek fejében pozitív kép él Magyarországról, és a legtöbben szívesen ellátogatnának hazánkba.

Jobban költ a sátorlakó, mint gondolnánk 

Nemcsak kulturális, de egyértelmű gazdasági és turisztikai siker is az idén immár 14. alkalommal megrendezendő Sziget Fesztivál. A látogatók jól érzik magukat, jó hírünket viszik a világban, sokat költenek, és munkahelyeket teremtenek - derül ki a KPMG felméréséből, amely arra is rávilágít, hogy a rendezvényre határainkon túlról érkezők több mint egynegyedével többet költenek, mint az átlagos külföldi vendég.

Élménytúrák nemzeti parkokban 

Magyarországon kiemelkedő számban és nagy területen maradtak fenn természetes élőhelyek. Nem véletlenül több közülük világörökségi rangot is kapott. Közel egymillióan keresik fel évente a tíz hazai nemzeti parkot és egyéb védett természeti területeinket. Egyre csökken az állami támogatás, látogatójegyekből kell a kiadásokat pótolni. Igény és szükség is tehát, hogy ezeket a területeket alkalmassá tegyék arra, hogy élményszerű formában közvetítsék a természet értékeit a látogatóknak.

Elkel-e a megemelt kapacitás? 

A szezon elején megszokott lemondások után a tavalyinál jóval több, közel 260 ezer charterhely áll a hazai kiutazók rendelkezésére a nyári szezonban. A tartós forintgyengülés azonban keresztülhúzhatja a bizakodó számításokat. Sok utaztató áremeléssel próbálja költségei emelkedését ellensúlyozni.

Túlképzés, hiányzó érdekvédelem 

Az idegenvezetés helyzetéről legtöbbet tudó hazai szakemberek szerint míg az Unió országai foggal- körömmel és vaskos pénzbüntetésekkel védik saját idegenvezetőik munkáját, hasonló védelemre a hazaiak nem nagyon számíthatnak. A turizmusban fontos szerepet vállaló magyar idegenvezetők érdekérvényesítő képessége nagyon csekély. Magyarországon senki sem ellenőrzi az illegális idegenvezetőket. Általában is szabad a vásár.

Az „ennivaló vízi világ” 

Legkisebb turisztikai régiónk egyben a legotthonosabb, a legcsaládiasabb üdülési formát kínálja. Sok a falusi vendéglátó, a családi panzió, a kisvendéglő, legfőbb vonzerőihez tartozik az ezzel együtt járó vendégszeretet és a házias koszt. De a fő attrakció a Tisza-tó, a folyó ártéri erdőkkel övezett, árvízjárta holtágaival, mocsárvilágával és a tározó nagy nyíltvizeit váltogató nádas labirintusaival.

Továbbra is vezet a wellness 

A fővárosi és a Budapest környéki hotelberuházásokat bemutató összeállításunk után a közeljövőben megvalósuló vidéki fejlesztéseket szedtük csokorba. A wellnessben és a golfban sok beruházó lát fantáziát, a leglátványosabb fejlődés a Nyugat-Dunántúlon és a Balatonnál várható.

Dübörög a turizmus Németországban 

A tavalyi 6,4 százalékos növekedés után az idén újabb idegenforgalmi csúcsra számít Németország, ahol 2005-ben 48,2 millió vendégéjszakát töltöttek el a turisták – derült ki a német beutaztatók legnagyobb szakmai vásárán, az immár 32. Germany Travel Marton. A Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT) által rendezett kiállításnak és a kísérőprogramoknak az idén három város, Düsseldorf, Köln és Bonn adott otthont.

Látogatás a legendák birodalmában 

Lengyelországot járva szinte nincs olyan hely vagy építmény, amelyhez ne fűződne valamilyen történet a régi időkből. Az ország déli része a legendák mellett az aktív turizmus megannyi lehetőségével és kiváló turisztikai infrastruktúrával várja a turistákat.

Üzletemberek, milliomosok a London–Róma tengely mentén 

Az EUROCONTROL, Európa biztonságos légi irányításáért felelős szervezete átfogó tanulmányt adott ki a légi közlekedés egyre kevésbé elhanyagolható ágáról, a könnyű repülőgépes üzleti szegmensről. Az anyag összeállítói szerint a következő tíz évben az európai üzleti légiflotta évente várhatóan közel négy százalékkal nő, a piacot kiszolgáló jelenlegi 2000 repülőgép helyett 2015-re megközelítőleg 3000 repül majd. 2015-re Európában 1100-zal nő a napi járatszám. Európán belül a legerősebb az üzleti légi forgalom a London–Róma tengely mentén fekvő városok között.

Specialitása a luxusszállodák megnyitása 

Több évig tartó felújítást követően a közelmúltban átadták Budapest legújabb, immár 14. ötcsillagos luxusszállodáját, a New York Palace-t. A néhány meghökkentő belsőépítészeti megoldást is felvonultató történelmi épületben újra megnyílt a legendás New York kávéház. A budapesti előtt a prágai Boscoloszálloda beindítását levezénylő igazgatóval, Antonio Delpinnel beszélgettünk.

Vendégváró boltíves pincék, díjnyertes borok 

A magára valamit is adó szekszárdi borász manapság boltíves, régi, pecsétes téglával kirakott pincében tárolja a kadarkát és a kékfrankost, ott fogadja a kóstolóra érkező vendéget. Ilyen pincéből pedig egyre több akad errefelé, ami azt jelzi, hogy szépen, fokozatosan visszanyeri régi jó hírét a szekszárdi vörösbor, és borturistából is egyre több akad a lágy lankák között.

Borturizmus Magyarországon 

A borturizmus élénkítése céljából a Nyitott Pincék Szövetsége az idén is megrendezte pünkösdkor a Nyitott Pincék Napját, ez alkalommal a Magyar Turizmus Zrt. által meghirdetett Nagy Ízutazás kampányév keretében. A rendezvény ötlete a borturizmus legjelentősebb területéről, Olaszországból származik, ahol egy hasonló rendezvényre 2-2,5 millió vendég látogat el, mintegy 800 pincészetbe.

Boldogságindex 

Nem akarom elbagatellizálni a dolgot, de érdekes az a felhívás, amelyet az éppen lapzártánk idején szakállamtitkársággá alakuló Magyar Turisztikai Hivatal (MTH) tett közzé a turizmussal összefüggő boldogságindex kidolgozásával kapcsolatban.

Gulyásleves light verzióban 

A sportturizmusban és a világversenyek magyarországi megrendezésében látja a turizmus fellendítésének egyik eszközét Buranits Ildikó, az előzetes számítások szerint az idén 25 ezer embert megmozgató Fitparádé szervezője.

Turizmus Szatellit Számlák 

A nemzetgazdaságban betöltött szerepe miatt a kormány kiemelt jelentőséget szán a turizmusnak, ezért is fordulhat most a szakma kitüntetett figyelemmel a KSH honlapján a közelmúltban megjelent Turizmus Szatellit Számla (TSzSz) felé. A turizmus gazdasági szerepvállalása hiteles bemutatásának eszközére régóta várt a szakma.

Kalandozó magyarok 

A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából a M.Á.S.T. Piac- és Közvélemény- kutató Társaság évente 1000 fős reprezentatív mintavétel alapján felmérést végez a magyar lakosság utazási szokásairól. A legfrissebb, 2005-re vonatkozó felmérés szerint a belföldre utazók jelentős része ingyenes, nem kereskedelmi szálláshelyet vesz igénybe.

Új rekordra készülnek a németek 

Terrortámadások, madárinfluenza, futball-vb ide vagy oda, a németek 68 százaléka már eldöntötte, hogy külföldre fog utazni a nyáron – állapítja meg a BAT Freizeit-Forschungsinstitut felmérése. A Dresdner Bank becslése szerint az idén a németek rekordösszeget, 59 milliárd eurót (+2%) adnak majd ki külföldi utazásokra. A nagy kérdés azonban, miért és hová mennek nyaralni a német turisták.

Rendbe kell hozni a fürdők környezetét 

Az egészségturizmus sikerágazat. A szakemberek egyetértenek abban, hogy az elmúlt évek nagyszabású fejlesztései után már elsősorban nem új fürdőket és gyógyszállodákat kellene építeni, hanem az üdülőhelyeken a gyógyhelyi infrastruktúrát kellene teljessé tenni parkosítással, programokkal.

Szemléletváltás a gyógyhelyi fejlesztésekben 

A turizmus jelentősége a gazdaságban felértékelődött. Az elmúlt évek növekedésének egyik alappillérét az egészségturizmus fejlődése jelentette. A lezárult fürdőfejlesztések és a kapcsolódó szálláshely- beruházások szükségesek voltak. A gyógyfürdők megújultak, kapacitásaikat bővítették, egyre több vendéget csábítva a településekre. A látogatók igénylik, hogy ne csak a gyógyfürdőkben, hanem azokon kívül is kínáljanak számukra szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget. Erre azonban a települések nincsenek felkészülve, hiányzik a háttér-infrastruktúra, a professzionális marketingszervezet, és forráshiánnyal küzdenek.

Utazást a hipermarketből 

Új helyen próbálja elérni az utazókat a Wizz Air és a VistaDirekt: a hipermarketekben. A külföldi tapasztalatok és az első eredmények biztatóak.

Asztali örömök az Észak-Alföldön 

Az Észak-Alföld igazi Hungarikum: a puszta – benne a Hortobágy, – az egyetlen olyan tájforma, amelyet Európa magyarnak ismer. Szatmár és a Bereg pedig élő múzeumként mutatja meg, hogyan nézett ki a török uralom előtti Magyarország településszerkezete. A táj és ősisége természetesen meghatározza a helyi ételeket is: nem véletlen, hogy a pásztorok gulyása, a nemzetközileg legismertebb magyar étel éppen e régióhoz kapcsolódik.

A beépített ember 

Az üzleti utaztatás egyik speciális esete az iroda munkatársának „kitelepítése” a megrendelő székhelyére. A külföldön implantnak hívott dolgozó a megrendelő cég összes utazási igényét kielégíti helyben, ezzel időt, energiát spórolva meg számára. Lássuk, hogy működik egy ilyen implant: a Carlson Wagonlitnek az Oracle-hez kihelyezett irodája.

Honlapfordítás után nordic walking-túra 

Stájerország egyik kedvelt régiója Murtal. A pilisvörösvári Német Nemzetiségi Gimnázium, Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium a szabadidő régióval egy közös turisztikai projekten munkálkodik, ennek keretében a közelmúltban tanulmányúton náluk járt egy hazai diákcsoport.

Még nem túl kelendőek az utazási hitelek 

Az utazási hitelek megítélése a bankok és az utazási irodák között is ellentmondásos. Az utazók még nem fedezték fel, ennek ellenére vannak, akik látnak benne fantáziát.

Fővárosi fejlesztések 

Nagyrészt a fapados járatoknak köszönhetően csaknem 1,3 millióval nőtt az elmúlt két évben a budapesti vendégéjszakák száma, ami ismét a szállodaépítésre irányította a befektetők érdeklődését. A következő években négyezer ággyal bővül a szállodai kapacitás a fővárosban. Az összesen mintegy 50–55 milliárd forint értékű beruházás során főként a 4 és 5 csillagos kategóriában bővül a kínálat. A főváros környékén is számos turisztikai projekt átadása várható. A többi régióban zajló fejlesztésekről következő lapszámukban számolunk be.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!