Kölcsönös egymásra utaltság 

Az Utazás 2007 kiállítás kísérőrendezvényeként a kulturális turizmus kérdéseivel foglalkozó konferenciára került sor a MUISZ, a Művészetek Palotája, az Alapítvány a Szépművészeti Múzeumért és a Hungexpo Zrt. szervezésében.

Változó viszonyok 

A mai értelemben vett örökségturizmus a 16–18. századi angol udvari nemes ifjak próbatételként előírt Grand Tourjával kezdődött. A 19. század közepére az utazás az amerikai turisták körében lett népszerű. Korunk posztturistájának viszont már el sem kell hagynia otthonát, hogy a turistaszemeknek szánt tipikus látványban részesüljön a televíziós utazási műsorokon és az interneten keresztül.

Regionális birodalom születik 

Az idei Utazás kiállításon immár negyedik alkalommal jelent meg az adriatica.net horvát utazási iroda, amelynek egyik alapítója, jelenlegi elnökhelyettese is feltűnt a standon. A rohamtempóban fejlődő, középeurópai utaztató nagyhatalmat építő társaságról még hallunk a jövőben – ígérte meg munkatársunknak Tihomir Brzica.

Ajánló 

A Turizmus Trend szaklapot, hírlevelét, a Napi Turizmust, valamint a Turizmus Online-t hatékony médiaeszköznek tartom.

Talált pénz 

Sokan sokat dolgoztak azért, hogy sikeres legyen a magyar pályázat a 2012-es foci Eb-re, mégsem mi nyertünk.

Kiállítási állítások 

A kiállításokkal összefüggésben gyakran merül fel adóügyi probléma. Állítom, hogy ez megelőzhető. Az adórevizorokkal való viták elkerülése és a kiállításokon résztvevő kollégák munkájának megkönnyítése érdekében az alábbiakban összefoglaltam néhány gyakorlati adózási ismeretet.

Történelemóra román turistáknak 

A német, a brit vagy éppen az olasz küldőpiac fontosságáról nem kell meggyőzni egyetlen hazai szakembert sem. Azt viszont valószínűleg kevesen tudják, hogy az idén 3500 romániai turista köszöntötte Budapesten az újévet egy specialista beutaztató iroda, az Imola Tours jóvoltából. Horváth István és csapata erdélyi körútra vitte a Budapestre akkreditált nagyköveteket, nyáron pedig hajótúrákat indít a Kazán-szorosba.

Már készül a szempontrendszer 

Más országok eredményes turizmusának összetevőit vizsgálva kiderült, hogy az aktív és egymásra épülő térségi menedzsment- és marketingszervezetek a siker alaptényezői. Most remény van arra, hogy Magyarországon is felálljon az egységes Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) hálózata, európai uniós források (ROP) támogatásával. Évtizedek óta ez lehet turizmusunkban a terület szereplőit érintő legalapvetőbb szerkezeti változás. Mányai Roland, az ÖTM Turisztikai Főosztályának főosztályvezető- helyettese lapunknak elmondta, hogy a szakállamtitkárság fejlesztési osztálya 2007 első felében készíti el a TDM-szervezetek kialakításához szükséges szakmai szempontrendszert.

Utolsókból lesznek az elsők 

Térségünk országainak turizmusát bemutató sorozatunkban most Bulgáriát vesszük górcső alá. Bulgária és Románia ez évi csatlakozásával két, történelmi és természeti szépségekben igen gazdag turisztikai desztináció gazdagítja az Európai Uniót. A bolgár üdülőhelyek egyre népszerűbbek a magyarok körében is.

Indul a kampány: új élmények nyomában 

Március 13-án tartotta meg a Magyar Turizmus Zrt. a” Zöldturizmus éve” sajtótájékoztatóját. Szemléletformálást, több információt, több hozzáférhető programot ígér a belföldi akcióterv.

A puding próbája 

Tavaly ősszel Magyarországon is elindultak a turisztikai felsőoktatásban az első évfolyamok, amelyeknek végzősei már az egész Európai Unióban elfogadott bachelor, majd ezt követően master fokozatot szerezhetnek. A puding próbája az evés, nagy gondok eddig nem voltak az új rendszer beüzemelésével, de néhány konkrét probléma már felmerült.

Mit kínál Kína? 

Kínával foglalkozó sorozatunk utolsó részében néhány fontos látnivalóval ismertetjük meg olvasóinkat. A Hszian határában feltárt, világhírű agyaghadsereg kétségkívül kihagyhatatlan állomása a kínai körutazásoknak, amelyek egyre sűrűbben végződnek tengerparti üdüléssel a kínai Hawaiiként is emlegetett Hainan szigeten. A két úti célt a Hainan Airlines járatai kötik össze.

Azonnali törlés helyett bírság 

Nemrégiben a kormány elfogadta az utazásszervező és -közvetítő tevékenységről szóló 213/1996. (XII. 23.) kormányrendelet módosításáról szóló előterjesztést. A hatályos jogszabály módosítását a fogyasztói érdekvédelem erősítése, a hazai utazási vállalkozók működési feltételeinek javítása, illetve a végrehajtás megkönnyítése indokolta. A módosított kormányrendelet 2007. április 6-án lép hatályba, míg a vagyoni kaució új mértékére vonatkozó előírások csak 2007. június 1-jétől alkalmazandóak.

Egy pillantás Portugáliára 

Portugália az egyik legvonzóbb turisztikai célpont Európában.

Tényleg nem szeretjük a turistákat? 

Erőteljes sajtóvisszhangot kapott hazánkban a World Economic Forum (WEF) friss tanulmánya, amely 124 ország turisztikai versenyképességét mérte fel. Több lap is azt emelte ki, hogy „nem szeretik a magyarok a turistákat”. Pedig hazánk turisztikai versenyképességi indexe (TTCI) öszszességében nem lett túl rossz, a negyvenedik helyezést értünk el, a vendégszeretet szempontjából azonban csupán a 100. helyre kerültünk.

Struktúraváltás: viszonteladóból túraszervező nagyhatalom 

Az ezredforduló táján stratégiát váltott az ország legnagyobb múltú utazásiiroda- lánca, az IBUSZ. Az egykor monopolhelyzetű, időközben holdinggá szerveződő vállalkozás utazási irodai tevékenységeit egyesítő IBUSZ Utazási Irodák Kft. a korábbi évek során preferált viszonteladás helyett egyre inkább az önálló túraszervezésre helyezte a hangsúlyt. A turisztikai üzletágban a sikeres struktúraváltást egy fiatal szakember, Komora Zoltán vezényelte le.

Júniustól adóköteles a gyógyüdülés 

Június 1-jétől szűkül az egészségpénztári egyéni számla terhére adómentesen elszámolható szolgáltatások köre, vagyis az úgynevezett életmódjavítónak minősített egészségpénztári szolgáltatások igénybevétele után a pénztártagot, illetve családtagot SZJA-fizetési kötelezettség terheli. A kizárólag adókötelesen elszámolható szolgáltatások közé tartozik a rekreációs üdülés, a gyógyüdülés, valamint az egészségügyi üdülés, illetve az életmód javítását elősegítő kúrák.

Ajánló 

Régóta olvasom és nagyra értékelem a Turizmus Trend naprakész híreit, érdekes háttéranyagait és a szakmai újdonságokról szóló összeállításait.

Tükröt tartottak elénk 

Nagy vihart kavart a közelmúltban egy tudományos céllal készült elemzés a világ 124 országának turizmusáról.

Hova menjenek a belgák? 

Viszonylag kevés belga turista érkezik Magyarországra, pedig – főleg az idősebbeknek – pozitív az attitűdjük velünk szemben. Aki meg akarja őket nyerni, nyújtsa nekik azt, amit várnak: vendégszeretetet; építsen természeti szépségeinkre, kulturális adottságainkra, és igyekezzen bekerülni valamelyik belga utazási iroda katalógusába.

Pécs, New York, London, Budapest 

Az utóbbi két évben a Magyar Turizmus Zrt. londoni képviseletét vezette Szűcs Balázs, aki a közelmúltban megbízást kapott március végéig a marketingigazgatói teendők ellátására, és ebben a minőségében véglegesítette a társaság marketingtervét. A fiatal szakembertől néhány brit piaci sajátosság után érdeklődtünk, illetve a marketingterv részleteit firtattuk.

Ausztria turizmusa nagyító alatt 

Egy globalizált világban nem csupán üdülőhelyek és szállodák versengenek a vendég kegyeiért, hanem térségek, országok próbálják magukra vonni a potenciális turisták figyelmét. Sorozatunkban igyekszünk átfogó képet adni néhány környékbeli uniós ország turisztikai stratégiájáról, eredményeiről, marketing- és irányító szervezeteiről. A sort Ausztria, az „éltanuló” turizmusának bemutatásával kezdjük.

Alulvezérlés 

Az általános forgalmi adó Magyarországon alkalmazott standard kulcsával hazánk (20%) az európai középmezőnyhöz tartozik. Van, ahol 18 százalékkal is beéri az állam, de akad olyan hely is, például Dánia, ahol a 25 százalékot sem szégyelli beszedni az eladott termékek és szolgáltatások után. Más a helyzet a turizmusban alkalmazott kedvezményes kulcsok terén, itt a tavalyi áfaemelés óta a legmagasabb kulcsot alkalmazó öt ország között vagyunk.

Ecuador és a Galápagos-szigetek, 

Az Egyenlítő mentén fekvő Ecuador ( innen mai neve is) az Andok vonulatának legkisebb, egyben legkönnyebben és legkellemesebben bejárható országa.

Kína, a legek ura 

Kína idegenforgalma robbanásszerűen fejlődik, tavaly már 10,3 százalékkal járult hozzá a nemzeti össztermékhez. A távol-keleti ország évek óta világelső a belföldi turizmusban, és a következő tizenöt évben a világ leglátogatottabb országává és a negyedik legnagyobb küldőpiacává válhat. Mit jelenthet mindez Európa és hazánk számára?

2007 végére eltűnnek a papírjegyek 

Teher alatt nő a pálma, a mondás igazát a légi közlekedés teljesítménye is bizonyítja. Az ágazat krízise évek óta tart, ezért nyomás nehezedik az iparágra, hogy javítson a működés hatékonyságán. A nehézségek hatására a munka termelékenysége 33 százalékkal nőtt, az értékesítési és disztribúciós költségek 10 százalékkal csökkentek, és az olajár emelkedéséből fakadó 72 milliárd dollárnyi extra költséget is sikerült lenyelnie az ágazatnak.

A számokon túl 

Előző számunkban a turisztikai cégek tavalyi reklámköltését elemeztük. Most ágazati szakértők segítségével megpróbáltunk a számok mögé nézni: miért éppen ott és úgy hirdettek az idegenforgalmi vállalkozások.

Hátrányos helyzetű hazai kistérségek 

A területfejlesztés színét és fonákját vették górcső alá az MTA Politikai Tudományok Intézete által szervezett budapesti konferencia előadói. A kormányzat képviselői a projektekről, a tudomány képviselői a vidéki népesség mozgásáról, a kistelepülések helyzetéről, a munkahely- és munkaerő-teremtés gondjairól és arról tartottak előadásokat, hogy a civilek részvétele a közösségi döntések folyamataiban még elégtelen.

Meddig lesz még mostohagyerek a Velencei-tó? 

A Velencei-tavi Kistérség Idegenforgalmi Egyesület (VEKI) és a Közép-dunántúli RMI a Velencei- tó idegenforgalmáról szóló konferenciát szervezett Agárdon. A kérdés aktualitását a megjelent polgármesterek, országgyűlési és megyei képviselők, vállalkozók nagy száma is jelezte. Lejtmenetbe került ugyanis a tó turizmusa.

Pályázati kiírások, személyi változások 

Rendezvények és Rendezvényhelyszínek Európa Kulturális Fővárosában címmel tartottak konferenciát a közelmúltban Pécsett, az Expo Centerben. A találkozón, amelyen több mint kétszázan vettek részt, az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt állásáról is hallottunk új információkat.

Kinél van a kulcs? 

Európai uniós támogatással kultúrturizmuskonferenciát rendezett Szentgotthárdon a város önkormányzata, a Többcélú Kistérségi Társulás, valamint partnereik: a 4P4U Tanácsadó Iroda és a Raiffeisen Consulting Zrt. A Chiron projekt (Cultural Heritage promotion for Identity of Regions: Oservatory and Networking for Cultural Tourism) középpontjában a kulturális örökség megőrzése és fejlesztése, továbbá a helyi turizmusfejlesztés ösztönzésének lehetőségei állnak, a régiók és a városok kulturális örökségének integrálása segítségével.

Mi fán terem a turisztikai desztinációmenedzsment? 

Nagy érdeklődés kísérte a desztinációmenedzsmentről februárban Budapesten rendezett nemzetközi konferenciát. A sokak számára még homályosnak, illetve némiképp félelmetesnek tűnő fogalom megértését az elméleti alapvetések tisztázása és nemzetközi példák ismertetése segítette a rendezvényen. Hazai aktualitás, hogy hamarosan uniós forrásokból támogatásokat lehet nyerni desztinációsmenedzsment-szervezetek létrehozására.

Számvetés és tervek a régiókban 

Néhány kivételtől eltekintve kevesebb külföldi turista érkezett a kilenc hazai turisztikai régióba 2006-ban, mint egy évvel korábban, és még ennél is jobban visszaesett a vendégéjszakáik száma a rövidebb tartózkodás, illetve a házvásárlások miatt. A belföldi vendégforgalom és a vendégéjszakák száma ezzel szemben a régiók többségében növekedett, vagy stagnált. A szállásdíjbevételek a forgalomcsökkenés ellenére többnyire jelentősen gyarapodtak.

Aki a sztenderdekben hisz 

2003-ban egy szállodával indult Magyarországon, jövőre pedig három vadonatúj ötcsillagos egységgel bővül a Platinum Hotels & Resort Kft. portfóliója, köztük a budapesti Aquaworld szomszédságában épülő Ramada Plazával. A szállodaüzemeltetésre specializálódott társaság társelnökével, az osztrák Dieter H. Prachnerrel beszélgettünk.

Turizmus csőre töltve 

Az etikus turizmusról indított sorozatunk befejező részében a tudatos úticél-választás témakörét próbáljuk lezárni néhány konkrét példán keresztül. Emlékezetes, hogy az egykori cseh köztársasági elnök, Václav Havel a tömeges kubai politikai bebörtönzések évfordulója alkalmából rendezett 2005-ös megemlékezésen felhívta a résztvevők figyelmét arra, hogy nem lehet úgy sütkérezni Varaderón, hogy ne lennénk azzal tisztában, olyan totalitárius rendszer vendégei vagyunk, amelyben a szabad véleménynyilvánításért börtön jár.

Janus-arcú turizmus 

Gyalogolni jó! – mondta Móricz Zsigmond, no meg a „láb mindig kéznél van”, tartja a népi okosság, tehát minden adott ahhoz, hogy az idei év a „Zöldturizmus évévé” avanzsáljon, ahogy ezt a Magyar Turizmus Zrt. idei marketingterve is tartalmazza.

Márciustól lehet pályázni a Közép-Dunántúlon 

A Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács január közepén bocsátotta társadalmi vitára a régió operatív programjához kapcsolódó akcióterv első változatát.

Ajánló 

A Turizmus Trend és a Napi Turizmus aktuális és átfogó kitekintést adva nemcsak követi, hanem sugallja is a követendő trendet a szakmának.

Elmélet és gyakorlat 

A február, úgy tűnik, a konferenciák szezonja volt Magyarországon.

Partnerség a szakmával 

Pályája jelentős részét a magánszférában töltötte a Magyar Turizmus Zrt. új vezérigazgatója, dr. Róna Iván, akinek az állami turizmusmarketing működéséről is vannak tapasztalatai, hiszen korábban négy éven át Varsóban volt külképviselő.

Olimpiai lázban ég a kínai főváros 

Pekingben ma minden a 2008-as olimpiáról szól. Jövőre 500 ezer külföldi és 1 millió belföldi turistára számít a kínai főváros a nyári játékok idején, augusztus 8. és 24. között. Addigra csaknem száz hotel épül, bővül a közlekedési hálózat, és megszépülnek a város és környékének látnivalói. Bár Peking nincs a szomszédban, de hazánkból ugyanannyi vagy még több emberre számítanak az utaztatók, mint a 2004-es athéni olimpia idején.

Malopolska téli hangulatban 

Kis-Lengyelország alig több mint 15 000 négyzetkilométerén a lengyel történelmi és kulturális emlékek, a természeti ritkaságok kivételesen ritka sűrítményét találjuk. Nyolc világörökségi helyszínnel dicsekedhet. Nem véletlenül a Krakkó– Wieliczka–Zakopane hármas télen-nyáron a magyar turisták egyik legkedveltebb úti célja. Itt megbecsülik a magyar emlékeket, a két nemzet történelmi és kulturális egymásra hatásának jeleit is.

Mire figyeljünk oda 2007-ben? 

Az Országgyűlés 2006. december 22-én megszavazta, 2006. december 28-án pedig kihirdették a 2006. évi CXXXI. törvényt az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról (2006. év közben ez a második, adókat módosító törvény).

Helycserés támadás a toplistán 

Némiképp átrendeződött tavaly a hazai turisztikai vállalkozások reklámköltési toplistája – derül ki abból az összeállításból, amelyet a TNS Media Intelligence Kft. állított össze lapunk számára. Munkatársunk Forrai Tamás, a Harsányi János Főiskola rektora, valamint néhány érintett társaság illetékesének segítségével próbálta meg feltárni a számok mögött rejlő tendenciákat.

Kevesebb vendég, több bevétel 

Több szempontból felemás évet zárt 2006-ban Magyarország turizmusa, amelynek értékeléséhez szakemberek véleményét is megkérdeztük. Míg a külföldi forgalom csökkent, a belföldi nőtt, a kereskedelmi szálláshelyek bevételei pedig a vendégéjszakák számának csökkenése ellenére is jelentősen nőttek. Mindent összevetve ez talán nem is olyan rossz eredmény a 2005-ös sikerév után.

Garda-tó lehet a Balatonból 

Néhány hete hivatalosan is elindult Kelet-Közép- Európa legnagyobb turisztikai fejlesztési programja a Balatonnál, amely új fejezetet nyithat a tó történetében. A beruházók a régóta várt hiánypótló beruházásokkal vissza szeretnék tenni nagy tavunkat Európa turisztikai térképére.

ROP-körkép 

Szabó Gabriella, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Regionális Fejlesztés Operatív Program Irányító Hatóságának osztályvezetője adott tájékoztatást lapunknak a ROP-ok turisztikai részeinek aktuális helyzetéről.

Az alacsony ár a legfőbb vonzerőája 

A korábbi meredek felfutás után tavaly már visszaesett a budapesti fapados járatok forgalma. 2005 őszéhez viszonyítva 2006-ban 4,9%-kal csökkent a diszkont-légitársaságokkal közlekedő utasok száma, 2006 októberében összesen 191 497 low cost utast regisztrált a Budapest Airport Rt. A tendenciák megértése érdekében készített felmérést a fapadosutasok motivációiról, utazási szokásairól a Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. (BTH) megbízásából a Xellum Tanácsadó Kft. és Szemrédi József idegenforgalmi szakértő.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!