Gasztro

Bocuse d'Or: a második napon versenyeznek a magyarok
A visszaszámlálás elkezdődött! 50 nap és elrajtol a Bocuse d’Or európai válogatója Budapesten.

Mennyiségi korlátozás a SPAR-ban a hatósági áras termékekre
2022. február 1-jétől mennyiségi korlátozást vezet be a SPAR Magyarország valamennyi üzletében a Kormány döntése alapján hatósági árral szabályozott termékekre.

Új marketing igazgató a KOMETA-nál
A spanyolországi KOMETA vezetése után az anyacég marketing igazgatói székébe érkezett 2022 elején Vittorio Gatta.

Árstopos átlagárak a KSH-tól
Keddtől május 1-jéig hét alapvető élelmiszerre árstopot vezetett be a kormány, ezek ára nem lehet magasabb, mint amennyi tavaly október 15-én volt.

Minden SZÉP kártyát elfogadnak élelmiszer vásárlásra a SPAR-nál
Élelmiszerek vásárlására is felhasználhatók 2022. február 1-től a Széchenyi Pihenő Kártyát kibocsátók (OTP, MKB, K&H, Edenred) alszámlái a SPAR, City SPAR és INTERSPAR áruházakban.

Új igazgató a Heineken Hungáriánál
2022. február 1-tőll Marketing és Kereskedelmi Marketing igazgató pozícióban folytatja pályafutását Mottl-Molnár Orsolya. A szakember Top Horeca képviselőként kezdett a vállalatnál 2010-ben, majd két év után váltott a marketing területére.

Az ízletes rizike lett az év gombája
Az ízletes rizike lett az év gombája a Magyar Mikológiai Társaság honlapján rendezett közönségszavazáson - közölte a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) hétfőn az MTI-vel.

Júniustól indul az ePincekönyv rendszer
Június 1-jén kezdődik az új adminisztrációs rendszer alkalmazása, és nyílik meg az elektronikus ügyintézés lehetősége a termelők számára, közölte az Agrárminisztérium szombaton. A megújított borjogi szabályozás teljes egészében csak augusztusától lép életbe, tették hozzá.

Bezárt az északi part egyik ikonikus étterme
A tulajdonos úgy döntött, hogy topgasztrohelyének vendégterét inkább borkóstolónak alakítja át, ahol boros programokat kínál ezentúl.

Táblákon is tájékoztatni kell a vevőket az élelmiszerárstopról
Információs táblákon is tájékoztatniuk kell a boltoknak a vásárlókat a február 1-jén életbe lépő élelmiszerárstopról - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) az MTI-vel.
Pangó mézpiac, alacsony készletek
A virágméz már külföldre értékesítették, akácmézből is kevés van. Magyarországon megjelent a kínai méz, de az ukrán népszerűbb.
Ez a tányértéma a Bocuse d'Or kontinensdöntőn
Három magyar burgonyfajta lesz a tányértéma a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai kontinensdöntőjén, amelyet március 23-án és 24-én rendeznek Budapesten, a SIRHA Kiállítással egyidőben.
2021: a prémium kategóriás és az alkoholmentes sörök éve
Tavaly nőtt a magyarországi söripari cégek termelése és forgalma az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől. A termékek között tovább emelkedett a prémiumkategóriájú és az alkoholmentes sörök aránya.
Palackmentes kampányt indít a Kifli.hu
A tavalyi év zárása során derült ki, hogy 2021-ben palackos vízből adott el legtöbbet a Kifli.hu. Az erről szóló posztjuk alá kapott vásárlói visszajelzések hatására úgy döntöttek, hogy minden eszközzel csökkentik az eldobható palackos víz iránti keresletet. Nemcsak beszélnek róla, de példával is elöl járnak: a jövőben semmilyen marketingtevékenységgel nem támogatnak PET-palackos terméket. A saját irodájukban és a raktárban az ott dolgozókat vízadagolóval és ökobarát palackokkal motiválják arra, hogy közös erővel egy PET-palack mentes munkahelyet teremtsenek. Ugyanerre ösztönzik a vásárlóikat is a Vízválasztó kampány keretében.
Jól szövegezett étlappal a vegán étrendért
Az éttermek étlapjaira írt egyszerű, rövid üzenetek hatására kétszer olyan gyakran választanak a vendégek hús helyett növényi alapú fogást egy új kutatás szerint.
A vendéglátóhelyek harmada idén lehúzza a rolót
Kovács Lászlót, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnökét az iparág idei helyzetéről, lehetőségeiről és a várható bezárásokról kérdezte laptársunk, az mfor.hu portál.
Pezsgőfogyasztás itthon és a nagyvilágban
Globális szinten a pezsgők fogyasztása – a 2008-as válság okozta megtorpanást leszámítva – a 2000-es évek eleje óta folyamatosan növekszik, az elmúlt 15 évben az előállítás megduplázódott.
Napelem termeli az áramot a szegedi SPAR szupermarket számára
Áramfogyasztása több mint húsz százalékát napenergiából nyerte tavaly júniusban a Csillag téri SPAR szupermarket Szegeden, 2021 végéig pedig összesen 13 százalékkal járultak hozzá az üzlet teljes áramigényéhez a napelemek. A vállalat a közeljövőben újabb áruházakat szerel fel megújuló energiát hasznosító rendszerrel.
Vagyonkezelésre és médiareklámra cserélte a fánkbizniszt Vajna Tímea
A koronavírus-járvány bedöntötte a fánkos bizniszt, de a cég ezzel nem szűnt meg. A régi-új tulajdonos építőipari vállalkozássá változtatta azt. Eközben Vajna Tímea új vizek felé evezett a fánkozóból való kiszállás után - írja testvérlapunk, az mfor.hu.
Népszerűek a repülőtéri whisky-árverések
Egyre nagyobb érdeklődés övezi a nemzetközi repülőtereken található exkluzív vámmentes üzletek által szervezett luxusszeszesital-árveréseket.
Az idei a gombák éve lesz a gasztronómiában
A The New York Times az év gasztronómiai alapanyagának választotta a gombát - írja a Magyar Konyha Online.
Vallási okokból hívott vissza egy limitált kiadású csokoládét a Nestlé
Egy Indiában forgalmazott KitKat csokoládéról van szó. A limitált kiadású, „KitKat travel breaks” nevű, globális termékvonal tagjaként volt elérhető az édesség.
Úgysem találná ki, hol van az orosz fagyi legnagyobb felvevő piaca
Ezért inkább eláruljuk: az Egyesült Államok volt az orosz fagylalt legnagyobb külföldi piaca 2021-ben.
Magyar csoki győzelme Londonban
Rangos nemzetközi elismerést zsebelt be egy magyar csokoládémanufaktúra: a Sweetic-et Londonban, az Academy of Chocolate Awards világversenyen díjazták.
Elhalasztották a ProWeint
A kiállítókkal és a partnerekkel történt konzultáció után május végére halasztották a a ProWeint, a szakma egyik legjelentősebb eseményét. Az új időpontot, május 15-17-ig, a Covid-19 fertőzöttek számának növekedésével és az omikron variáns gyors terjedésével indokolták a szervezők.
DASH-diéta és társai
Az új év kezdetével sokan döntenek az életmódváltás mellett – legyen az oka fogyás, vagy egészségügyi, esetleg fenntarthatósági szempontok. A pár napos lelkesedést azonban gyakran követi gyors kiábrándulás, főleg, ha már az első héten sem sikerült betartani a szabályokat.
Idén visszatér a Gourmet Fesztivál
Két év „koplalás” után idén újra végigkóstolhatjuk Gourmet Fesztiválon Magyarország legizgalmasabb kulináris kínálatát, felsorakoztatva többek között a legjobb éttermeket, borászatokat, cukrászdákat - írja a foodandwine.hu.
Pénztármentes technológiát dobott piacra a Kende Gastro
Pénztármentes kávézót nyitott tavaly év végén Budapesten a Kende Gastro Zrt; a családi vállalkozás alapítója sikeresnek nevezte az első magyarországi automata bisztrót, és megjegyezte, hogy a mesterséges intelligencián alapuló technológiával bármilyen működő üzlet kasszamentessé alakítható.
Jó évet zárt a Varga Pincészet
"8-9 %-kal emeltük árainkat, miközben a szakma nem emelt, sőt dömpingáron akciózott. A fogyasztóink azonban kitartottak mellettünk, így az áremelés negatív hatása csak 2 %-os forgalomcsökkenés lett. Kis mértékben, de tovább csökkent 15,9 millió kilogrammra a szüreti szőlő feldolgozásunk, ennek következtében a lédig exportunk is. Árbevételünk 5,9 milliárdról 5,7 milliárdra esett vissza. Nyereségről még nincs számunk, de minimum tartjuk a tavalyi szintet. Minden idők legjobb eredményét értük el a nemzetközi borversenyeken: 13 borunkkal 36 aranyat és 12 ezüstérmet nyertünk" - tájékoztatta lapunkat közleményében a Varga Pincészet.
Az Emirates járatain is hódít a veganuár
A légitársaság járatain a leggyakrabban kért különleges ételek közé tartoznak a növényi alapú fogások, a veganuár (a vegán étrendet népszerűsítő globális mozgalom, amely minden év januárjában zajlik) alatt pedig megnő a kereslet ezen ételek iránt. A világ legnagyobb nemzetközi légitársasága 2021 januárjában más hónapokhoz képest közel 10%-kal több vegán ételt szolgált fel járatain, és 2022-ben ugyanez a tendencia figyelhető meg.
Kasszamentes áruház Londonban
A vásárlóközönség előtt is megnyitotta első pénztárgép nélküli egységét az ALDI. Az Egyesült Királyság fővárosában található üzletben a sorban állás ismeretlen fogalommá vált.
Fura reklámkampány a Burger Kingnél
Eltűntek az étvágyerjesztő ételfotók a gyorsétteremlánc legújabb köztéri kampányában. Mert, mint közölték, olyan friss a burger náluk, hogy le sem tudják fotózni a hirdetéshez, adja hírül a kreativ.hu szakportál.
Újrahasznosítható műanyagok cukorból
A Birminghami Egyetem és a Duke Egyetem kutatói fenntartható nyersanyagokból hoztak létre egy új, a közönséges műanyagok kiváltására alkalmas polimercsaládot.
Nagy siker a borospalack-újrahasznosító rendszer
Sikert sikerre halmoz egy Good Goods nevű, New York-i cég borospalack-újrahasznosító modellje. A gondosan kidolgozott és 2020-ban élesített rendszer elsődleges célja a hulladéklerakókba kerülő üvegek mennyiségének radikális csökkentése - írja a Spoon cikke alapján a Store Insider.
Eladóvá vált egy budai étterem
Megvételre kínálnak a Farkasréti temetővel szemben található 30 éve működő éttermet.
Otthoni borivókká váltak az angolok
Egy friss felmérés szerint komoly mennyiségű alkoholt iszik otthon több millió brit állampolgár. A legújabb adatok szerint Angliában nyolcmillió ember olyan sok bort, sört vagy röviditalt fogyaszt otthon, amely már káros az egészségére.
Saját sört készített Hollókő
A Hollókői Világos erős sör, 6 százalék alkoholtartalmú.
Nemzetközi vihart kavart egy svájci sajt
A Gruyère márkanév az Egyesült Államokban mostantól egy sajttípusra vonatkozik, nem pedig a svájci tejipari vállalat speciális termékére. Ugyanis az európai élelmiszeripari cég márkanevének levédésére irányuló keresetét az amerikai bíróság elutasította.
Jön a 10. Borkonferencia
Március 4-én immár tizedik alkalommal találkozik a szőlő-bor ágazat krémje: szőlészek, borászok, jogászok, marketingszakemberek, szakújságírók, szakpolitikusok, az ágazat véleményformálói, hogy fajsúlyos kérdésekben „jussanak dűlőre”!
Jön az élelmiszerárstop, a csirkemellel gond lehet
FRISSÍTVE Élelmiszerárstopról döntött a kormány: február 1-jétől hat termék árát rögzítik a tavaly október 15-i szinten, jelentette be a miniszterelnök szerda délután a közösségi oldalán. A csirkemellel viszont az a gond, hogy most olcsóbb, mint akkor.
Angyalbögyörővel hódítana hazánk a Dubaji Világkiállításon
A Dubaji Világkiállításon a magyar megjelenés részeként kiemelt szerepet kap Magyarország gasztronómiai kínálatának bemutatása is. A Magyar Pavilon éttermének egyik legújabb fogása ötvözi az arab világ különleges ízeit a magyar hagyományokkal.
Valódi reformot szeretne a közétkeztetésben a KÖZSZÖV
Ablakon kiadott étel helyett svédasztalos étkeztetést, egyetlen menü helyett szélesebb kínálatot vezetne be a hazai menzákon a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége - írja a Magyar Nemzet. Ablakon kiadott étel helyett svédasztalos étkeztetést, egyetlen menü helyett szélesebb kínálatot vezetne be a hazai menzákon a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége. A szakmai szervezet szerint a közétkeztetési rendszer minden területe megérett a felülvizsgálatra, olyan változásokra van szükség, amelyek garantálják, hogy a lemorzsolódás helyett egyre többen vegyék igénybe a közétkeztetést, s jussanak egészséges, tápláló ételhez.
Indul az Indoor Sörfesztivál
Korlátlan sörkóstolást kínálnak a szervezők.
Elfogyott a csirkehús, változik az ausztrál KFC menüsora
Az ausztrál KFC bejelentette, hogy a beszállítóiknál lebetegedett alkalmazottak miatt nem jut hozzá minden alapanyaghoz, ezért változtatnak menüsorukon.
Prémium olasz kávé a Cola-Cola HBC portfóliójában
A Coca-Cola HBC vállalatcsoport 2022. január 1-től az elsők között Magyarországon kezdte meg a Caffè Vergnano prémium olasz kávétermékek kizárólagos forgalmazását. Ezzel egy új, izgalmas fejezet nyílik a hazai üzletekben és kávézókban évek óta jelenlévő márka történetében, miután a Coca-Cola HBC 2021 októberében 30%-os részesedést szerzett a márkatulajdonos Casa del Caffè Vergnano vállalatban.
Január 22-én lesz az utolsó Téli Etyeki Piknik
Az év elindulásának egyik legbiztosabb jele, hogy a Téli Etyeki Piknik keretein belül kinyitnak a pincék, présházak, vendégváróhelyek, hogy tüzes és gőzölgő italokkal, toros étkekkel csábítsák vendégeiket. Most is így lesz ez január 22-én, viszont ez a Téli Piknik lesz az utolsó. No, de mi lesz utána?
Ősgabona lisztekkel rukkolt elő az ÖMKi
A tájfajta ősgabonák kiállták az idő próbáját és a jövőben is kulcsszerepet kaphatnak. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) többéves munkája eredményeként a napokban kerülnek kiskereskedelmi forgalomba azok a hazai ökológiai termesztésből származó tönke és alakor tájfajta ősgabona lisztek, amelyek izgalmas sokszínűséget hoznak a gasztronómiába. A magas beltartalmi értékű, egészséges, különleges ízvilágú lisztek elsőként hazai kézműves pékségek kemencéiben bizonyítottak.
A legfontosabb gasztrotrendek 2022-ben
Ismét tele a világ azzal, hogy miféle trendek várhatók az új esztendőben, ezúttal 2022-ben. Az amerikai vendéglátásban legbefolyásosabbnak számító National Restaurant Association aktuális felmérését tárta a hazai szakma elé a Food&Wine.