Itt az Év Kenyere shortlist-je

Itt az Év Kenyere shortlist-je 

Okoskenyér, Tokaji Aranykenyér, Vásári Káposztás, édesburgonyás, köleses és mangalicazsírral készült - csak néhány a Magyar Pékszövetség idei Szent István napi Kenyérversenyére nevezett termékek közül. A győztes később derül ki.

Bodó Judit a Borászok Borásza 

Június 4-én este, a díj „szülőhazájában”, Etyeken megtartott Borászok Borásza Díjátadót Dr. Nagy István, agrárminiszter nyitotta meg. A rendezvény keretein belül Bodó Juditot választották a tizenötödik Borászok Borászának, átadták a Borászok Barátja különdíjat és kihirdették, hogy ki nyerte a Jövő Borásza ösztöndíjat.
Ezért nem eszünk pulyka- és kacsatojást

Ezért nem eszünk pulyka- és kacsatojást 

Vannak olyan tojásfajták, amelyeket csak gazdaságoktól, vagy piacokon lehet beszerezni. Ezek a tojások ráadásul jóval drágábbak is, mint a tyúktojás, így nagyon ritka, ha az asztalunkra kerülnek.Mi ennek az oka?
Idén is megrendezik a BorÉRT borturisztikai rendezvényt Budapesten

Idén is megrendezik a BorÉRT borturisztikai rendezvényt Budapesten 

Idén június 24-én kezdődik a BorÉRT Borturisztikai Konferencia, Kiállítás és Vásár Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban - közölték a szervezők az MTI-vel.
Új arculat és a nyár legszerethetőbb bora a Hilltoptól

Új arculat és a nyár legszerethetőbb bora a Hilltoptól 

Borválasztást segítő aromakörök, vadonatúj címkék az üvegeken és egy friss, gyümölcsös, virágillatú gyöngyöző bor. A neszmélyiek idén magasra tették a lécet a többi hazai pincészetnek.
Fenntartható gasztronómia, fecskementés, digitális újdonságok

Fenntartható gasztronómia, fecskementés, digitális újdonságok 

A címben jelzett témákkal a fókuszban megjelent az idei Balatoni Gasztrotérkép.
Ez lesz Dubajban, a magyar pavilonban

Ez lesz Dubajban, a magyar pavilonban 

Péntek délben, Balatonszemesen, bemutatták a Magyar Pavilon gasztronómiai kínálatát. Pintér Károly séf által összeállított bisztrómenüt Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) elnöke és Mautner Zsófia gasztroblogger mutatta be a Kistücsök étteremben.

Búcsú az egyszer használatos műanyagoktól 

Tilos lesz forgalomba hozni egyes egyszer használatos műanyagokat július elsejétől, a műanyag zacskóknál differenciált szabályozást vezetnek be.
Hétvégén újraindul a Food Truck Show

Hétvégén újraindul a Food Truck Show 

Hosszú várakozás, számos lemondás, kiesés után újra elindulnak az autók országszerte, de van remény, mert amennyi kocsi eltűnt, ugyanannyi új lépett a helyébe. Vad-Horváth Zoltán főszervező szerint a Food Truck Show-k lehetnek az idei év nyertesei, hiszen erre a rendezvényre jogilag nem vonatkozik a korlátozás.
A férfi, aki körbejárta a világot

A férfi, aki körbejárta a világot 

 A Johnnie Walker márka születésének 200. évfordulója éppen a pandémia idejére esett. Ez sem szegte kedvét a többszörös díjnyertes Anthony Wonke filmrendezőnek, hogy feldolgozza a világ legismertebb skót márkájának történetét, az elmúlt 200 évünkre gyakorolt hatását, mindazokat a gazdasági, társadalmi, kulturális mérföldköveket, melyeknek volt egy közös szemtanúja: a férfi, aki körbejárta a világot.

Saját emojit kérnek az olaszok a rozébornak 

Saját emojit kér a rozénak az észak-olaszországi rozébor készítőinek egyesülete az amerikai Unicode konzorciumtól.

Új, izgalmas hely Szigligeten 

Megnyílt a Balaton-part első igazi mediterrán tapas és koktél bárja Szigligeten, a Mérce.

Tapas-túrán Badacsonyban 

Június első hétvégéjén szervezik a badacsonyi vendéglátók első közös programjukat "Tapasok éjjel-nappal" címen.

Michelin-csillagos pop-up vacsora Budapest egén 

Június 9-én, szerda este rendezi a Costes-csoport a tavaly októberben már nagy sikert hozott pop-up eseményt Budapest óriáskerekén, emlékezetes színfoltot festve ezzel Budapest „gasztro-égboltjára”.

Bemutatták Debrecen idei borait 

Az idén 14 borvidék 121 pincészetének 235 bora versengett a Debrecen város bora 2021 címért, a győztes hét bort pénteken sajtótájékoztatón mutatták be.

Utolsó vacsora, Sitt és most jön a Dekonstrukció program 

Az Onyx Étteremről van szó, ha valaki még nem jött volna rá a cím alapján. És abban is segítünk, hogy mit jelent a dekonstrukció az értelmezésükben.

Mit gondolunk a terasznyitásról? 

Nagyot fordult az internetezők véleménye egy hónap alatt. Nem mindenki örült az áprilisi nyitásoknak, a médiában az első teraszozós hétvégéről megjelent beszámolókat vizsgálva kiderült, az érzelmekkel teli netes említések 66 százaléka negatív volt.

Sikeresen mutatkoztak be a magyar borok külföldön 

A Hungarian Business Wine Program keretében májusban Csehországban és Oroszországban mutatkoztak be az exportképes borászatok az Agármarketing Centrum (AMC) szervezésében. A borszakmai és üzletfejlesztési rendezvénysorozattal olyan borászatok mutatkoznak be, akik az adott célpiacra már exportálnak, vagy éppen piacra lépést megelőző fázisban tartanak.

Sörtörténelmi relikviát restauráltatott a Dreher 

A sörkészítők patrónusát, Gambrinus királyt ábrázoló cégér-festmény az 1860-as években született és több mint másfél évszázadon át a pesti Serházat díszítette. A kalandos múltú műtárgyat a Dreher Sörgyárak restauráltatta Fazekas Gyöngyi festő-restaurátorművész vezetésével. A Dreher Sörmúzeum június 1-től ismét látogatható lesz, így az érdeklődők személyesen is megtekinthetik az újjászületett relikviát.

Felmérés a fogyasztói szokásokról 

Online gyorskereskedelmi körképet készített az ország egyik legnagyobb házhozszállítási szereplője, a NetPincér, amiből többek közt az is kiderül, hogy volt, aki az elmúlt fél évben minden nap online végezte a bevásárlását.

Megugranak idén az alkoholos italok reklámköltései 

A fokozatos enyhítések miatt idén gyorsabban nőhetnek a piaci átlagnál az alkoholos italok reklámköltései, áll egy napokban kiadott Zenith-jelentésben.

Újra látogatható az Unicum Ház 

Május 25-én ismét kinyit az Unicum Ház. A Zwack múzeuma a pandémia alatti időt fejlesztésekre fordította.

Mennyire számít borválasztásnál a címke? 

Készítők, fogyasztók, trendek. Tudta, hogy egy borverseny győztes matricája, a szakértő ajánlása csak a legritkább esetben számít a választásnál?

100 napra Máltára igazol két Michelin-csillagos séf 

Alex, a The Greenhouse, Mayfair legutóbbi executive séfje és sokak véleménye szerint az Egyesült Királyság soros vezető séfje cím várományosa új kulináris készségeket hoz Máltára és az ION -The Harbour-ba.

Vendéglátás: béremeléssel az elvándorlás ellen 

A kékgalléros álláshirdetésekben piacvezető Jófogás átnézte a felkínált vendéglátóipari pozíciók alakulását, továbbá 75 vendéglátós szakembert is megkérdezett a kilátásokról. Van, aki szerint 2-3 évbe is telhet, míg a szektor a járvány előtti szinten tud működni, a képzett munkaerőt pedig elsősorban béremelésekkel próbálják visszacsábítani, miközben az sem ritka, hogy egy állásra ötvenszeres a túljelentkezés - tájékoztatta lapunkat az apróhirdetési portál.

Auguszt Cukrászda nyílik Pesten 

Geraldine néven nyit új cukrászdát Auguszt-Arató Flóra és férje, Perge-Oláh Norbert. A helyszín önmagában izgalmas, Pest egy igazán különleges kertjében szúrhatjuk villánkra az Auguszt-süteményeket - írja a Dining Guide.

Indul a borászatok exportfejlesztési képzése 

Már lehet jelentkezni az Agrármarketing Centrum képzésére, amely a magyar borászatok exporttevékenységét támogatja egy 5 héten át tartó online előadássorozattal. Az egyedülálló programsorozat átfogó és országspecifikus információkkal ismerteti meg a külpiacokon jelen lévő és újként belépő magyar borászatokat.

Taroltak a magyar borok az International Wine Challenge-en 

Huszonnégy érmet hoztak el a magyar borászatok a 38. International Wine Challenge (IWC) nemzetközi borversenyről, amelyen a tokaji Juliet Victor pincészet egyik aszúját Gold Trophy díjjal tüntették ki.

Új védjegyet kap a jó minőségű hazai marhahús 

Védjegyet vezetett be a Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesülete (BHTE), hogy ösztönözze a jó minőségű, ellenőrzött, belföldi marhahús fogyasztását - közölte a szervezet az MTI-vel kedden.

Az újranyitás is veszteséggel jár a vendéglátásban 

A HoReCa szektor újranyitása ugyanolyan sokkot jelent a tulajdonosoknak, mint annak bezárása - derült ki a METRO Kereskedelmi Kft. online kerekasztal-beszélgetésén.

Elhunyt az egykor milliárdos sztárborász 

81 éves korában elhunyt Szeremley Huba borász, üzletember, balatoni és világ körüli vitorlázó – írja fiára hivatkozva nekrológjában a Mandiner.

Elmarad az Országos Étterem Hét 

Az eseményt szervező DiningCity meg kívánja várni azt az időt, amikor már nem lesz különbség oltott és oltatlan vendég között.

Gasztroélményre érzékeny turisták figyelem!  

Szombattól várja vendégeit a Pesti István séf nevével fémjelzett tatai Platán Gourmet étterem. 

Saját márkajelet kaptak a bécsi zöldségek, gyümölcsök 

Könnyű dolga lett a bécsieknek: már egyetlen pillantással ráismerhetnek a város határain belül termett zöldségekre, gyümölcsökre. A Bécsi Mezőgazdasági Kamara ugyanis külön márkajelet vezetett be ezeknek a termékeknek. A „Stadternte Wien” címkét azok a bécsi gazdaságok használhatják, amelyek megfelelnek az előírt minőségi és származási szabályrendszernek.

A brit éttermek tíz százaléka tönkrement a járvány kezdete óta 

A nagy-britanniai éttermek csaknem tíz százaléka tönkrement a koronavírus-járvány tavaly tavaszi elhatalmasodása óta - áll két üzleti és szakmai tanácsadó cég vasárnap ismertetett átfogó közös felmérésében.

EKF: már lehet nevezni a balatoni borok versenyére 

Öt kategóriában lehet nevezni a balatoni régió borászainak versenyére; a bírálat június 11-én lesz Balatonfüreden, az esemény a Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódik.

Málnás, szedres, zserbós mérkőzik egymással 

Öt torta jutott a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe. Júniusban derül majd ki, melyik lesz közülük a győztes.

Hallott már a székely szusiról? 

Eddig még mi sem, most azonban kipróbáltuk, és meglepően jól működik. Az Andrássy úton kóstoltuk, a SZÉK Restaurant & Bar újranyitásának alkalmával.

Veszélyben a híres német spárgaszezon 

Késő tavasszal dübörög a spárgaszezon Németországban. A piacokat ellepik a spárgára éhes németek, a termőföldeket pedig a spárgát a földből kihúzó kelet-európai vendégmunkások. Idén azonban gond van a termeléssel.

Rekordmagas összeg jut jövőre közétkeztetésre 

A 2022-es költségvetési törvény rekordmagas összeget, 87 milliárd forintos keretet tartalmaz a közétkeztetés finanszírozására - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára kedden Budaörsön.

Elviteles rendszer műanyagdoboz-hegyek nélkül! 

2007 óta az ENSZ javaslatára minden évben május 15-én tartják világszerte a Nemzetközi Klímaváltozási Akciónapot. Hazánkban a kezdeményezéshez csatlakozik az egyszer használatos elviteles dobozok kiváltására létrejött RAKUN Dobozközösség is. Az akciónap hetében arra buzdítják a lakosságot, hogy  használják a körkörös gazdasági rendszerhez illeszkedő megoldást, és hívják fel a vendéglátóhelyek figyelmét is erre a környezetbarát megoldásra.

Minden, amit tudni kell a borravalót érintő rendeletről 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) képviselői  már több alkalommal egyeztettek a borravaló kezelésével kapcsolatban. Ennek eredményeképpen sikerült számos gyakorlati kérdést tisztázni, többek közt a bankkártyás fizetéssel kapcsolatos eseteket is.

Kampány indult a pezsgő népszerűsítésére 

Elindult a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) „Pezsegj szabadon!” kampánya, melynek célja a pezsgőfogyasztás népszerűsítése. A koronavírus járvány utáni újranyitás kiváló alkalom nemcsak a pezsgőnyitásra hanem a szabadság élményének közös megélésére is, melyből a legnagyobb hiányt szenvedtük a karantén hosszú hónapjai alatt.

Nem akar kivételezni, így senkit sem enged be egy egri kávézó 

A Kappu tulajdonosa szerint méltatlan helyzetbe hozná a vendégeit, ha elfogadná a védettségi igazolványokat. Inkább vállalja az újabb anyagi veszteséget - írja az egriugyek.hu.

Legördült a függöny Rácz Jenő éttermében 

Ez, a sztárséf értelmézésben, a nyitással egyenlő. Harmadszori nekifutásra május 8-án sikerült végre megnyitnia a pesti Belváros egyik legújabb, legizgalmasabb gasztrohelyét, a Rumour by Rácz Jenőt.

MVI: aki nem nyit ki, jelentse az Artisjusnak! 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) rendszeresen egyeztetéseket folytat az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesülettel annak érdekében, hogy a zeneszolgáltatással kapcsolatos legfontosabb információkról naprakész tájékoztatást tudjon adni a vendéglátó vállalkozások számára - tájékoztatta szerkesztőségünket az MTI.

Megújul Magyarország legátfogóbb gasztro-turisztikai ajánlója 

Az utazni vágyó magyarok már folyamatosan foglalják a hazai pihenőhelyek kapacitásait. Ha pedig már belföldön maradnak, az igények is magasabbak. Nem is történhetne jobb időben a 2016 óta működő blog, a Gastro Turismo teljes megújulása - tájékoztatta lapunkat a blog kommunikációjáért felelős ügynökség.

Spárgát spárgával a Kempinskiben 

Egy német gyökerekkel rendelkező helyen megszokott, hogy tavasszal mindig kerül spárga az étlapra az étteremben. Így van ezzel a Kempinski Hotel Corvinus is, Budapesten. Azonban nem mindegy, hogy a spárgát honnét szerzik be.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!