Minden második munkavállaló munkavégzés közben is kávézik

Minden második munkavállaló munkavégzés közben is kávézik 

Bár a legtöbb kávét otthon isszuk, azért minden második fogyasztó a munkahelyén is napi rendszerességgel kávézik. A világnap alkalmából a Costa Coffee és a GKI Digital közös felmérésben kutatta a munkahelyi kávézási szokásokat. Kiderült, hogy a munkahelyen kávézók fele számára a munkáltatója ingyen biztosítja a kávét, a többiek maguk veszik vagy viszik be a napközbeni koffeinadagjukat. A jó munkahelyi kávé fontos munkavállalói elvárás lett, amit a munkáltatóknak ajánlott figyelembe venni, hiszen ez nagyban hozzájárul a munkavállalói jóléthez. 
Fenntartható gazdálkodás nélkül eltűnik több kávéfajta

Fenntartható gazdálkodás nélkül eltűnik több kávéfajta 

A Nespresso szeptember 29-én, a kávé világnapján tette közzé a „The Positive Cup” hétéves fenntarthatósági stratégiájának végeredményét. A Nestlé márkája ebben a jelentésben teszi közzé, hogy mi mindent sikerült elérnie a kávétermesztéssel, a klímaváltozással és az alumínium kapszulákkal kapcsolatos célkitűzései terén.
A vendéglátósok 40 százaléka még műanyagcsomagolást használ

A vendéglátósok 40 százaléka még műanyagcsomagolást használ 

Az elmúlt időszakot vizsgáló gazdasági elemzések szerint a koronavírus a vendéglátóipar működésére volt a legnagyobb hatással. Mindamellett a júliusban életbe lépett, az egyszer használatos műanyag eszközök korlátozását szabályozó kormányrendelet bevezetése is kihívások elé állította a szektort. Az Indepack Kft. felmérést készített közel 13.000 ügyfele között, hogy megtudja, az elmúlt év nehézségei milyen üzleti döntésekre késztették a vendéglátósokat. A válaszokból kiderült, az éttermi bezárások után a vendéglátóhelyek 32% tudott újranyitni, illetve az is, hogy bár sokkal többen használnak már lebomló csomagolóeszközöket a kormányrendelet mégsem érte el környezetmegóvó szándékát - tájékoztatta lapunkat a felmérést végző cég.
Hazai piacokon az ukrán szilva

Hazai piacokon az ukrán szilva 

Rekordalacsony ára van az ukrán szilvának, Romániába és Lengyelországba is szállítanak belőle.
Megújult a Homola Borterasz

Megújult a Homola Borterasz 

Amely gasztrokulturális programjaival várja az érdeklődőket az őszi és téli szezonban is.
Eredményhirdetés Lyon-ban: 11. lett a magyar csapat

Eredményhirdetés Lyon-ban: 11. lett a magyar csapat  

Veres István és csapata a 11. helyen végzett a Bocuse d’Or lyoni döntőjén.
Magyar ezüst az Ifjúsági Szakács Világbajnokságon

Magyar ezüst az Ifjúsági Szakács Világbajnokságon 

2021. szeptember 25-én, Párizsban, a gasztronómia fővárosában került megrendezésre a Chaine des Rotisseurs gasztronómiai világszervezet Ifjúsági Szakács Világbajnoksága. A Novák Iván, Kovács Lázár (Lázár Chef) és Barka Áron vezette magyar csapat hatalmas sikert aratott a versenyen.
Ringbe szállt a magyar Bocuse d'Or csapat a Lyon-i döntőn

Ringbe szállt a magyar Bocuse d'Or csapat a Lyon-i döntőn 

Hétfőn, azaz szeptember 27-én reggel 9:57-kor elrajtolt a magyar csapat a Bocuse d'Or lyoni döntőjén.
Októberben ismét Kávé Napja

Októberben ismét Kávé Napja 

Magyarországon kilencedik alkalommal fognak össze a szakma képviselői, és október 3-án, vasárnap hatalmas kávézóvá alakul az Akvárium Klub hallja, ahol hazai pörkölők és baristák várják a közönséget - tájékoztatták lapunkat a szervezők.
Jack Daniel's koktélverseny győztesei

Jack Daniel's koktélverseny győztesei 

Minden év szeptembere Jack Daniel születésnapjáról szól, és ebből az alkalomból  különleges versenyt szerveztek Győrben.

Még lehet pályázni a Jövő Borásza ösztöndíjért 

A Jövő Borásza Ösztöndíjra november 15-ig adhatnak be pályázatot szőlész-borász egyetemi hallgatók.

Nő az alkoholok ára 

A szektort a Brexit és a koronavírus-járvány egyszerre sújtja, mert amit eddig 1,5 hét volt behozni, most 4-5 hétbe telik.

Jön a Juhfark Ünnep 

Október 16-án 6. alkalommal rendezik a somlói Tornai Pincészetben a Juhfark reprezentatív bemutatóját, a Somlói Juhfark Ünnepet.

Magyar vadszalámi tarolt az angol élelmiszeripar BAFTA-ján 

Közzétette idei díjazottjainak listáját a világ első számú kézműves és specialty termékeket felügyelő szervezete, az angol Guild of Fine Food (GFF), amelyre a világ 108 országából delegáltak prémium minőségű, kézműves élelmiszereket. Az élelmiszeripar BAFTA-díjának is nevezett Great Taste Awards-on közel 15 000 termék között 88 magyart díjaztak az angol szakértők. Összesen 11 begyűjtött csillaggal taroltak az idén első alkalommal versenyző Venison Gusto füstölt vadhúskülönlegességei, amelyre a Great Taste történetében még nem volt példa.

Közöset alkotott a Herendi és a Gresham  

A város egyik legszebb épületében működő luxusszálloda és – koktélbár különleges együttműködésre lépett az ország egyik legnívósabb porcelánmanufaktúrájával.

Újabb étterem kapott Michelin-csillagot Szlovéniában 

A korábbi díjazottak pedig megtarthatták csillagjukat - adta hírül a Delo című szlovén napilap csütörtökön.

Növényi sejtekből kitenyésztett kávé 

Ha a finnországi VTT Műszaki Kutatóközpont szakemberein múlik, hamarosan trópusi ültetvények helyett laboratóriumi bioreaktorokból származó kávéval pezsdíthetjük fel mindennapjainkat.

Új tulajdonosnál a Grand Tokaj Zrt. 

Alapítványi tulajdonba került a Tokaji borvidék legnagyobb borászata.

Pesten kóstoltuk: reggeli supergreen fogásokkal 

A turisták által legjobban látogatott részen, a Király utca közepén. A Király utcai Twentysix Budapest superfood kávékreációkat és ötszáz élő zöld növény között felszolgált green menüt kínál mostantól vendégeinek és a hozzájuk a reggeli órákban az utcáról betérőknek.

Kiderültek az idei Gundel-díjasok 

Idén nyolcadik alkalommal adják át a a hazai vendéglátósok topelismerését, a Gundel Károly-díjat. 16 jelölt közül került ki a három győztes: egy encsi testvérpár és egy fővárosi ismert vendéglátós.

88 magyar élelmiszert díjaztak a brit Great Taste Awardson 

Nyolcvannyolc magyar élelmiszert díjazott idén a brit Great Taste Awards, közülük három termék a maximális három csillagot, további huszonöt élelmiszer pedig két csillagot nyert el.

Vezetőváltás a Wolt Magyarország élén 

Vezetőváltás történt a Wolt Magyarországnál: szeptember közepétől Sabjányi László a cég ügyvezető igazgatója, míg elődje, Tajta Ákos a közép-európai régióért és a balti állomokért felelős ügyvezetőként folytatja.

Szeretjük a tojást 

A tojás fogyasztása az utóbbi években dinamikusan növekszik, ahogy a hazai előállítás volumene is. A mostani promóció célja a tojás kiváló minőségének, értékeinek és sokszínűségének bemutatása.

Immár a „Madarasi birspálinka” is védett elnevezés lett 

Az Európai Bizottság szeptember 21-én kihirdetett rendeletével a „Madarasi birspálinka” védett elnevezés lett az EU-ban. Ezzel tizenkettőre emelkedett az uniós oltalmat élvező magyar pálinka elnevezések száma.

Hét magyar sörkisvállalkozás összeállt 

"A DEALBREAKER sörfőzde vezetésével összeállt a hat márka, hogy közösen alkossanak sörkölteményt – így született két új, bevállalós ízvilág, a Bean Devil és a Wake-up Shot. A kollaboriáció különlegessége, hogy minden márka azt tette hozzá, amiben igazán jó: kávét, csokit, chilit, szörpöt vagy éppen tőzegáfonyát" - írja a közleményében a Spar. 

Tücsköt, bogarat a tányérra a BGE-n! 

A fenntartható étrend és az ehető rovarok "kerülnek terítékre" a Budapesti Gazdasági Egyetemen a Kutatók Éjszakája alkalmából.

Öt nap múlva kezdődik a Bocuse d'Or Lyonban 

A világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyének világdöntőjét szeptember 26-27-én rendezik meg Lyonban a SIRHA keretein belül. Veres István és a magyar csapat (elnök: Hamvas Zoltán, coach: Széll Tamás, commis: Molnár Bence) a második napon versenyez majd.

Mosonmagyaróvár egy napra a magyar bor fővárosa lesz 

Mosonmagyaróváron megmozdult valami a borkultúra kapcsán - miután a tavaly októberben megrendezett I. VinÓvár osztatlan sikert aratott, a szervezők már akkor jelezték: ha a vírushelyzet engedi, lesz folytatás.

Halastavakból szántóföldek  

A magas takarmányárak, az aszályos időjárás és a támogatások hiánya kiritikus helyzetet eredményeznek az ágazatban. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) már attól tart, hogy hamarosan sokan inkább megszüntetik a tógazdaságaikat, és szántófölddé nyilváníttatják azokat.

Átfogó szüreti mustfokellenőrzés indul 

A hatóságok 2021-ben, a szőlőszüret folyamán – a korábbi évekhez hasonlóan – ismét ellenőrzést végeznek a borászati üzemekben.  Ennek alapvető célja a helyes szüreti gyakorlat kialakítása: az ellenőrök a szőlőfelvásárlások során a tisztességes piaci gyakorlatot vizsgálják - jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Életműdíj Csapody Balázsnak 

Életműdíjat kapott Csapody Balázs, a Kistücsök Étterem vezetője az első alkalommal megrendezésre kerülő fesztiválon.

Elment Balatonakali híresen jó helyének profi tulajdonosa 

Tóth "Fék" Béla stílusához, alakjához méltó módon búcsúztak a nevében kollégái, családja, ismerősei, szerettei, és azok, akiket sok-sok éve vendégeinek, visszatérő vásárlóinak tudhatott.

Bemutatták a Villa Sandahl 2019-es rajnai rizlingjeit 

Ezúttal a szőlők fölött kőröző, éhes seregélyek ihlették a pincészetnek szinte már védjegyévé vált, különlegesen kreatív címkéket. A bemutatót szerdán a budai Fióka Étteremben tartották.

Hazatért a világbajnok villányi bor 

A Jammertal Borbirtokon birtokbemutatóval és borkóstolóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatkozott be a hazai közönség előtt a friss „világbajnok” Cassiopeia Merlot 2015. Az olimpia évében még az esemény után hónapokkal is óhatatlanul bevillannak a TV-ben látott felvételek, ahogy szurkolók hada várja a reptéren, hogy nyíljon az ajtó, megjelenjenek a frissensült bajnokok és kezdetét vehesse az ünneplés - írja testvérlapunk, a Store Insider.

Magyar sajt nyerte a világbajnokságot 

A Vászolyi Sajtmanufaktúra Balaton sajtja kapta az aranyérmet Franciaországban.

Új kutatás: így lehet rákkeltő a tej 

Az éghajlat változásával egyre komolyabban számolni kell a mikroszkopikus gombák által termelt méreganyagokkal, azaz a mikotoxinokkal. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények tudományos szaklapban megjelent friss hazai kutatás eredménye alapján különös figyelmet kell fordítani a tejre, amelyben a mikotoxinok a felmérések szerint gyakran határérték felett is előfordulnak, ezzel elsősorban a legfiatalabb korosztályt veszélyeztetve. (x)

Közösségi élmény lehet az otthoni kávézás 

Több személyre szóló kávétípussal bővítette ki a Nespresso a Vertuo rendszeréhez tartozó kínálatát: a Carafe Pour-Over Style kapszulákkal egyetlen gombnyomással 535 ml kávé készíthető, amellyel egyszerre egy egész társaság osztozhat kávéházi minőségű élményben. A csepegtetett kávék ízvilágát idéző keverék mellett a Nespresso egy sor új kávékülönlegességet hozott a Vertuo kávégépek tulajdonosainak, melyekkel egyetlen gombnyomással igazi „otthoni baristává” válhatnak.

Íme, Budapest idei desszertje 

A Cocó7 Cukrászda túrókrémmel és meggyel töltött, étcsokoládéba mártott süteménye nyerte el idén a Budapest desszertje díjat. A gömb alakú süteményt először az Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolhatja meg a nagyközönség péntektől a Szent István-bazilika előtt.

Borturizmus konferencia Portugáliában 

A borturizmus fellendítésének lehetőségeit vitatták meg az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) ötödik globális borturisztikai konferenciáján, a portugáliai Monsaraz-ben.

Terjeszkedik a Wolt 

Hét vidéki városban válik elérhetővé az idei ősz folyamán a Wolt szolgáltatása. Sopron, Dunakeszi, Vecsés, Eger, Tatabánya, Békéscsaba és Kaposvár utcáin tűnnek fel hamarosan kék dobozos futárok.

25 éves lett az Etyeki Kúria 

Negyed évszázad alatt nagyot fordult a világ az Etyeki Kúria háza táján: az addig csak fehéreket palackozó, néhány hektárnyi területen dolgozó borászat az ország legjobbjai közé került, belevágtak a vendéglátásba is sőt, az ünnepi alkalomra saját pezsgőjükkel koccinthatnak.

Hamarosan Budapest Borfesztivál 

Szeptember 23-26. között megnyílnak a Budavári Palota kapui a nagyérdemű borrajongó publikum előtt, és kezdetét veszi a négynapos ünneplés, hiszen itt a 30. Budapest Borfesztivál!

Hamarosan GastroPan 

A GastroPan nemzetközi kiállítást idén 12. alkalommal rendezik meg Aradon az Expo Arad kiállítóközpontban szeptember 21-23 között. A kiállítók által bemutatott technológiákon túl, az idei GastroPan fő attrakcióját a szakmai versenyek fogják képezni, amelyek során a legkiválóbb, legtehetségesebb szakemberek mérik össze tudásukat az ország minden részéről - tájékoztatták lapunkat a szervezők.

Átvették a díjakat a legújabb hazai Michelin-csillagos helyek 

Idén két magyar étterem is kiérdemelte első Michelin-csillagát — ez az Essência Restaurant és a SALT Budapest -, Thierry Guillon-Vernétől, a METRO vezérigazgatójától vették át az elismeréseket.

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Szeptember 16 -18. között 21. alkalommal rendezik meg a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényét, az évről évre több tízezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivált.

Vendéglátóipari tanműhely avatás Nagyatádon 

Átadták a Kaposvári Szakképzési Centrum Nagyatádi Szakképző Iskolájának 112 millió forintból kialakított vendéglátóipari tanműhelyét pénteken.

Káliumos asztali sóval csökkenthető a stroke kockázata 

Egy új tanulmány szerint a legalább negyedrészben kálium-kloridot tartalmazó asztali só sokkal egészségesebb a 100 százalékban nátrium-klorid alkotta, hagyományos változatnál.

Panorámabisztró és dűlőterasz a sárospataki pincészetnél 

A Harsányi Pincészet feldolgozóüzemének tetején panorámateraszt és Dűlőbisztrót alakítottak ki.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!