Gasztro
Együttműködik a Diageo és a Borsodi
A Diageo együttműködésre lép a Molson Coors vállalattal a sörportfóliójának magyarországi értékesítése céljából, így 2022. január 1-től a Borsodi Sörgyár forgalmazza itthon a Guinness, a Kilkenny és a Hop House 13 söröket.
Díjnyertes sütemény ihlette az Év szaloncukrát
A gödöllői Sulyán Cukrászda "Egy falat Mennyország" sütemény szaloncukor-verziója nyerte el Az év szaloncukra 2021 címet; az idén második alkalommal civil kezdeményezésként megrendezett versenyre a gyártók összesen 152 ízt neveztek.
Esetleg egy sáskából készült fogást?
A sáskák már évezredek óta falják fel a termést, az Európai Unió pedig most a sáskákat tálalja fel. A sáskafélék közül a legelterjedtebb sáskafaj, a Locusta migratoria ugyanis november 12-én felkerült az Európai Unióban forgalmazható élelmiszerek listájára.
Felmérés: Ki szeretne saját vendéglátóhelyet?
Idehaza tízből egy ember álma, hogy legyen saját vendéglátóegysége.
Az Eventrendnél a Centrál Kávéház is
Új üzemeltető a 134 éves Centrál Kávéháznál: az Eventrend Group veszi át a 18 hónapja zárva tartó, Budapest legidősebb kávéházának tartott Centrál működtetését az Özyer Csoporttól.
Minden harmadik magyar havonta ünnepel
Minden harmadik magyar (34%) legalább havonta ünnepel, 42 százalékuk azt nyilatkozta, hogy az elmúlt 1 hónapban volt alkalma ünneplésre - a Diageo Celebration Index felmérése szerint. A kitöltők leginkább családtagjaikkal (84%), illetve barátokkal (37 %) ünnepelnek.
Hogyan élvezzük biztonságosan a nyers halételeket?
Sokan ódzkodnak a nyers halételek fogyasztásától, tartva az esetleges fertőzésektől. A félelem nem alaptalan, a nem megfelelően előkészített nyers halban ugyanis Anisakis fordulhat elő. Mi is az az Anisakis? A kérdésre Kertész Mirjam, a Coninvest alapító-tulajdonosa ad nekünk választ. (X)
Ki lesz az Év bortermelője 2021-ben?
Az öt jelölt bemutatkozik a "Borest a Bor Akadémián" rendezvényen november 25-én, a Pesti Vigadóban.
Ételkiszállítás: tovább nő a Rohlik Csoport
A Rohlik Csoport, amelyhez a magyarországi Kifli.hu is tartozik, 2022-ben új élelmiszer-kiszállítási szolgáltatást kínál Olaszországban, Romániában és Spanyolországban.
Új szakkönyv vendéglátósoknak
"Villásreggelitől a gálavacsoráig" címmel. Hiánypótló szakkönyv jelent meg a vendéglátó rendezvények lebonyolítási formáiról, szervezésük gyakorlatáról.
Megalkották az „ideális formájú” tésztát
Könnyen szószozható, játszva felnyalábolható és kényelmesen harapható, egyszóval „ideális” alakú tésztát fejlesztett ki egy amerikai gasztroinfluenszer.
Pozitívan látják a jövőt a hazai pulykások
Szerintük az észak-amerikai Hálaadás tradíciójának 400. évfordulója miatt nálunk is egyre nagyobb figyelmet kaphat idén a pulykafogyasztás.
Hazai borfogyasztási trendek
Hogyan befolyásolja az eladásokat a koronavírus járvány, az influencerek vagy a vásárlási szokások változása? Zvara Tímea, a Kifli.hu project managere beszélgetett Frittmann Tamás borásszal.
Jó hír az éttermeknek: visszatér a Ticket Restaurant
Megújult, digitális formában a jövő évtől újra elérhető lesz Magyarországon a népszerű és közismert étkezési juttatás, a Ticket Restaurant – jelentette be Szendrő Tamás, az Edenred Magyarország ügyvezető igazgatója egy fővárosi étteremben rendezett kerekasztal-beszélgetésen. A kedvezményes adózás mellett nyújtható megoldással a – hazai piacon 28 éve jelen lévő – vállalat egy újabb lépéssel járul hozzá ahhoz, hogy minél több munkavállaló juthasson rendszeresen egészséges és minőségi melegételhez; emellett biztosítani kívánja a SZÉP kártyák konstrukciója jelentette támogatás lehetőségét azon több mint 2 millió dolgozó számára is, aki hazánkban jelenleg nem részesül ilyen juttatásban.
Önvezető robotok Los Angelesben
Az Umami Burger és a Krispy Rice márkát birtokló C3 a Coco robotikai céggel működik együtt Los Angelesben, hogy ezzel is hatékonyabbá tegye a házhoz szállítást.
Mindenki jobban érzi magát, ha zene szól a háttérben
Legyen szó éttermi ebédről, vacsoráról vagy várakozásról, a vendég kényelmesebben érzi magát, ha közben jó dalokat hallgathat. Kell bármilyen engedély a zenelejátszáshoz? (x)
Sikerrel zárult a VakVarjú #szeretetszolgálat adománygyűjtése
A több mint kéthetes akció során a VakVarjú étteremcsalád több mint 265 00 Forintot gyűjtött össze a Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek.
Betétdíjas poharakkal kísérletezik a McDonald's
A gyorsétterem-lánc már a következő szabályváltoztatásra készül: Berlin és München környékén 10 helyen visszavihető poharakba is kérhetjük az üdítőt.
Magyar topséf vezeti a N28 Wine & Kitchen konyháját
Molnár Márk 20 év után tért haza Magyarországra. Most Budapest legújabb boréttermenek étlapját és új ételeit kreálja, mint chef patron.
Még jelentkezhet az MSZÉSZ-Unilever őszi Séfműhelyére
A közösen szervezett programsorozat utolsó alkalmával a konyhatechnológiai érdekességekre, új trendekre, munkafolyamatokat könnyítő megoldásokra fókuszálnak.
Kézműves sör az ételkiszállító cégtől
A vállalat már a márkaváltás bejelentésekor jelezte, hogy az új név új lehetőségeket, illetve fejlesztéseket is tartogat. Ennek egyik eleme az az együttműködés a MONYO Brewinggal, amelynek eredményeként elérhetővé vált a panda marketekben egy könnyed limitált kiadású Session IPA, a Panda Manna.
Nyitva a Kantinetta One
Kilép a kantinok kapcsán kialakult általánosításokból és mer újat mutatni a gasztronómia, a design és a konyhatechnológia oldaláról is. Az ünnepélyes megnyitóra november 11-én került sor az ország legnagyobb irodaházában, a Budapest One irodaparkban.
Elment egy különleges világú cukrász
Volt egy cukrász. Tele álmokkal, vágyakkal, szenvedéllyel. Ezer fokon égett, mindent lángra lobbantott maga körül, és ebben a tűzben saját magát is elemésztette. Divéki Balázsnak hívták. A Borsmenta portál megemlékezése alapján most mi is búcsút veszünk tőle.
Dizájnos poharak a Coca-Cola automatáiban
Lezárult „Az én kávém, a mi bolygónk” pályázat, amit a Coca-Cola HBC Magyarország a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel hirdetett meg.
Márton-napi libakörkép
A 2020. évi madárinfluenza miatti csökkenés után, 2021-ben nőtt a levágott víziszárnyasok száma, így – a novemberi Márton-napi lakomák elengedhetetlen kísérőjeként – a libacomb idén is bőséges mennyiségben elérhető lesz. A libából készült termékek exkluzív, prémium kategóriába tartoznak, a baromfifélék közül a legmagasabb értéket képviselik. A hazai libahústermelés jelentős része exportra kerül, hízott libamáj termelésben Magyarország világelső.
Kávékészítő robotokkal a járvány ellen a téli olimpián
A pekingi szervezők elárulták, hogy milyen feladatokat fognak ellátni a közreműködő robotok a februári téli olimpián.
Magyarok is érmet nyertek a spanyol sajtversenyen
A spanyolországi Oviedóban megrendezett World Cheese Awards-on a Csíz Sajtműhely Baracskai félkemény „Öreg” sajtja supergold érmet nyert, és ezzel a termék bekerült a világ 88 legjobb sajtja közé.
Nagy elismerést kapott egy magyar bor
Arany minősítést szerzett a Folly borászatából származó 19-es Rajnai Rizling Németország legjelentősebb nemzetközi borversenyén.
Egyre drágább a marhahús
Lassú növekedés tapasztalható a marhahús-fogyasztásban, az egyre népszerűbb grillezés és hamburgersütés kedvelői a minőségi termékeket keresik.
A Zwack Unicum árbevétele 32 százalékkal nőtt
A Zwack Unicum Nyrt. bruttó árbevétele 14,1 milliárd forintot tett ki a 2021-2022-es üzleti év első fél évében, amely 32 százalékkal haladja meg az előző üzleti év azonos időszakáét - tette közzé a tőzsdén jegyzett vállalat a BÉT-en.
Az erdők színei a kávékon
Az idei karácsonyi szezonra a Nespresso Johanna Ortiz kolumbiai divattervezővel fogott össze, és olyan ünnepi kollekciót alkotott a kávérajongók számára, amelyet az erdő ihletett.
Spanyol diadal született a sajtvilágbajnokságon
Idén egy kecsketejből készült spanyol ínyencség vitte el a pálmát a sajtok World Cheese Awards nevű világbajnokságán. Az Olavidiára keresztelt, puha specialitást 40 ország több mint 4000 versenyzője közül ítélték legízletesebbnek a bírák.
Etyeken készült a Coca-Cola karácsonyi reklámfilmje
Más magyar vonatkozása is van a reklámfilmnek: a kreatív- és gyártási folyamatot az ötlettől a gyártáson át egészen az utómunkáig magyar reklámszakember, Hidvégi Tom irányította a Coca-Cola latin-amerikai kreatív stratégiai vezetőjeként.
Kávéban sült gyöngytyúk az Air France fedélzetén
Bemutatták új, La Premiére és business osztályú fedélzeti ételkínálatukat, amelyet két Michelin-csillagos étterrem konyháját vezető séf, Régis Marcon és Mathieu Viannay állított össze.
Átadták az idei Vince Díjakat
Magyarország legjobb borait, párlatait, bortermelőit, borbárjait és borkereskedőit jutalmazták a Vince Díj pénteki átadó ünnepségén, a Vince Gálán a budapesti Marriott Hotelben, ahol pénteken és szombaton a nagyközönség is megkóstolhatja az elismerésre jelölt tételeket.
ONYX Metamorfózis: indul a Műhely
Itt a Metamorfózis következő állomása, megnyitja kapuit a Műhely, az ONYX előszobája.
Sikerrel zárult a Bor a vendéglátásban képzéssorozat
Minden eddiginél többen, csaknem 300 fő vett részt országszerte tíz helyszínen zajló Bor a vendéglátásban borismereti képzéseken, amelyek október elejétől egy hónapon át zajlottak nagyvárosainkban.
Avokádóból majonéz?
A malagai Paltavo cég dobta piacra az Avonesa terméket. A természetes alapanyagú termék nem tartalmaz tojást, valamint glutén- és laktózmentes, így étel-intoleranciában szenvedők is fogyaszthatják.
BOTANIQ Turai Kastély: fine dining étteremnyitás
Magyarország egyetlen két Michelin-csillagos éttermének korábbi séfjét, Mészáros Ádámot nevezték ki a Clarisse fine dining étterem konyhájának vezetőjévé.
Uniós oltalom a Fertőd vidéki sárgarépának
Az Európai Bizottság november 3-i döntésével a „Fertőd vidéki sárgarépa” elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így 78-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló földrajzi árujelzők száma: 28 élelmiszer, 38 bor és 12 pálinka elnevezése védett az EU területén.
Ő nyerte az idén a séfek tehetségkutató versenyét
Az Egyesült Királyságot és Észak-Európát képviselő Jerome Ianmark Calayag briliáns kulináris tehetségével tűnt ki a mezőnyből, megelőzve kilenc másik, a világ minden tájáról érkező, tehetséges séfet. A rangos címet a Milánóban megrendezett díjátadó ünnepségen vehette át.
GVH: át kell alakítani az ételkiszállítók értékelési rendszerét
Az átláthatóság érdekében felül kell vizsgálni az ételkiszállítók értékelési rendszereit - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerdán az MTI-vel.
Eladja a város Kőszeg ikonikus éttermét
Nyílt, egyfordulós pályázatban kínálják megvételre a kőszegi belváros patinás épületében taláható Bécsikapu éttermet, közölte Facebook oldalán a helyi önkormányzat.
Ételkiszállítás drónnal: a svédek megcsinálták
Egy Aerit nevű cég hajtotta végre Svédország első kereskedelmi célú, látótávolságon túli (BVLOS) drónos ételkiszállítását. A cég Halland megye önkormányzatával együttműködésben, egy Nimbi nevű repülő szerkezettel hajtotta végre a műveletet.
Zöldség- és gyümölcskert egy szupermarket tetején
Több mint hatvanféle növényt termesztenek egy brüsszeli szupermarket tetején. A Lagum projekt uniós finanszírozással jött létre, és a célja, hogy kiderítse, fenntartható-e egy ilyen kert a városi környezetben.
Lépéseket fontolgat az ételkiszállítók rendszerének megváltoztatásában a GVH
Az átláthatóság érdekében felül kell vizsgálni az ételkiszállítók értékelési rendszereit - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH.
Felvágott-e a párizsi?
Attól, hogy egy húskészítmény szeletelt, vagy szeletelhető, még nem biztos, hogy felvágott. A párizsi például nem az. De nem csak a megnevezések, hanem az összetevők terén is rengeteg tévhit él.
Piacnyitás a veszprémi Óváros téren
Október 31-én nyílik az Óváros Piac, és attól kezdve kéthetente piaci zsongás töltheti be a veszprémi Óváros teret.