Idén visszatér a Gourmet Fesztivál

Idén visszatér a Gourmet Fesztivál 

Két év „koplalás” után idén újra végigkóstolhatjuk  Gourmet Fesztiválon Magyarország legizgalmasabb kulináris kínálatát, felsorakoztatva többek között a legjobb éttermeket, borászatokat, cukrászdákat - írja a foodandwine.hu.
Pénztármentes technológiát dobott piacra a Kende Gastro

Pénztármentes technológiát dobott piacra a Kende Gastro 

Pénztármentes kávézót nyitott tavaly év végén Budapesten a Kende Gastro Zrt; a családi vállalkozás alapítója sikeresnek nevezte az első magyarországi automata bisztrót, és megjegyezte, hogy a mesterséges intelligencián alapuló technológiával bármilyen működő üzlet kasszamentessé alakítható.
Jó évet zárt a Varga Pincészet

Jó évet zárt a Varga Pincészet 

"8-9 %-kal emeltük árainkat, miközben a szakma nem emelt, sőt dömpingáron akciózott. A fogyasztóink azonban kitartottak mellettünk, így az áremelés negatív hatása csak 2 %-os  forgalomcsökkenés lett. Kis mértékben, de tovább csökkent 15,9 millió kilogrammra a szüreti szőlő feldolgozásunk, ennek következtében a lédig exportunk is. Árbevételünk 5,9 milliárdról 5,7 milliárdra esett vissza. Nyereségről még nincs számunk, de minimum tartjuk a tavalyi szintet. Minden idők legjobb eredményét értük el a nemzetközi borversenyeken: 13 borunkkal 36 aranyat és 12 ezüstérmet nyertünk" - tájékoztatta lapunkat közleményében a Varga Pincészet.
Az Emirates járatain is hódít a veganuár

Az Emirates járatain is hódít a veganuár 

A légitársaság járatain a leggyakrabban kért különleges ételek közé tartoznak a növényi alapú fogások, a veganuár (a vegán étrendet népszerűsítő globális mozgalom, amely minden év januárjában zajlik) alatt pedig megnő a kereslet ezen ételek iránt. A világ legnagyobb nemzetközi légitársasága 2021 januárjában más hónapokhoz képest közel 10%-kal több vegán ételt szolgált fel járatain, és 2022-ben ugyanez a tendencia figyelhető meg.
Kasszamentes áruház Londonban

Kasszamentes áruház Londonban 

A vásárlóközönség előtt is megnyitotta első pénztárgép nélküli egységét az ALDI. Az Egyesült Királyság fővárosában található üzletben a sorban állás ismeretlen fogalommá vált.
Fura reklámkampány a Burger Kingnél

Fura reklámkampány a Burger Kingnél 

Eltűntek az étvágyerjesztő ételfotók a gyorsétteremlánc legújabb köztéri kampányában. Mert, mint közölték, olyan friss a burger náluk, hogy le sem tudják fotózni a hirdetéshez, adja hírül a kreativ.hu szakportál.
Újrahasznosítható műanyagok cukorból

Újrahasznosítható műanyagok cukorból 

A Birminghami Egyetem és a Duke Egyetem kutatói fenntartható nyersanyagokból hoztak létre egy új, a közönséges műanyagok kiváltására alkalmas polimercsaládot.
Nagy siker a borospalack-újrahasznosító rendszer

Nagy siker a borospalack-újrahasznosító rendszer 

Sikert sikerre halmoz egy Good Goods nevű, New York-i cég borospalack-újrahasznosító modellje. A gondosan kidolgozott és 2020-ban élesített rendszer elsődleges célja a hulladéklerakókba kerülő üvegek mennyiségének radikális csökkentése - írja a Spoon cikke alapján a Store Insider.
Eladóvá vált egy budai étterem

Eladóvá vált egy budai étterem 

Megvételre kínálnak a Farkasréti temetővel szemben található 30 éve működő éttermet.
Otthoni borivókká váltak az angolok

Otthoni borivókká váltak az angolok 

Egy friss felmérés szerint komoly mennyiségű alkoholt iszik otthon több millió brit állampolgár. A legújabb adatok szerint Angliában nyolcmillió ember olyan sok bort, sört vagy röviditalt fogyaszt otthon, amely már káros az egészségére.  

Saját sört készített Hollókő 

A Hollókői Világos erős sör, 6 százalék alkoholtartalmú.

Nemzetközi vihart kavart egy svájci sajt 

A Gruyère márkanév az Egyesült Államokban mostantól egy sajttípusra vonatkozik, nem pedig a svájci tejipari vállalat speciális termékére. Ugyanis az európai élelmiszeripari cég márkanevének levédésére irányuló keresetét az amerikai bíróság elutasította.

Jön a 10. Borkonferencia 

Március 4-én immár tizedik alkalommal találkozik a szőlő-bor ágazat krémje: szőlészek, borászok, jogászok, marketingszakemberek, szakújságírók, szakpolitikusok, az ágazat véleményformálói, hogy fajsúlyos kérdésekben „jussanak dűlőre”!

Jön az élelmiszerárstop, a csirkemellel gond lehet 

FRISSÍTVE Élelmiszerárstopról döntött a kormány: február 1-jétől hat termék árát rögzítik a tavaly október 15-i szinten, jelentette be a miniszterelnök szerda délután a közösségi oldalán. A csirkemellel viszont az a gond, hogy most olcsóbb, mint akkor.

Angyalbögyörővel hódítana hazánk a Dubaji Világkiállításon 

A Dubaji Világkiállításon a magyar megjelenés részeként kiemelt szerepet kap Magyarország gasztronómiai kínálatának bemutatása is. A Magyar Pavilon éttermének egyik legújabb fogása ötvözi az arab világ különleges ízeit a magyar hagyományokkal.

Valódi reformot szeretne a közétkeztetésben a KÖZSZÖV 

Ablakon kiadott étel helyett svédasztalos étkeztetést, egyetlen menü helyett szélesebb kínálatot vezetne be a hazai menzákon a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége - írja a Magyar Nemzet. Ablakon kiadott étel helyett svédasztalos étkeztetést, egyetlen menü helyett szélesebb kínálatot vezetne be a hazai menzákon a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége. A szakmai szervezet szerint a közétkeztetési rendszer minden területe megérett a felülvizsgálatra, olyan változásokra van szükség, amelyek garantálják, hogy a lemorzsolódás helyett egyre többen vegyék igénybe a közétkeztetést, s jussanak egészséges, tápláló ételhez.

Indul az Indoor Sörfesztivál 

Korlátlan sörkóstolást kínálnak a szervezők.

Elfogyott a csirkehús, változik az ausztrál KFC menüsora 

Az ausztrál KFC bejelentette, hogy a beszállítóiknál lebetegedett alkalmazottak miatt nem jut hozzá minden alapanyaghoz, ezért változtatnak menüsorukon.

Prémium olasz kávé a Cola-Cola HBC portfóliójában 

A Coca-Cola HBC vállalatcsoport 2022. január 1-től az elsők között Magyarországon kezdte meg a Caffè Vergnano prémium olasz kávétermékek kizárólagos forgalmazását. Ezzel egy új, izgalmas fejezet nyílik a hazai üzletekben és kávézókban évek óta jelenlévő márka történetében, miután a Coca-Cola HBC 2021 októberében 30%-os részesedést szerzett a márkatulajdonos Casa del Caffè Vergnano vállalatban.

Január 22-én lesz az utolsó Téli Etyeki Piknik 

Az év elindulásának egyik legbiztosabb jele, hogy a Téli Etyeki Piknik keretein belül kinyitnak a pincék, présházak, vendégváróhelyek, hogy tüzes és gőzölgő italokkal, toros étkekkel csábítsák vendégeiket. Most is így lesz ez január 22-én, viszont ez a Téli Piknik lesz az utolsó. No, de mi lesz utána?

Ősgabona lisztekkel rukkolt elő az ÖMKi 

A tájfajta ősgabonák kiállták az idő próbáját és a jövőben is kulcsszerepet kaphatnak. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) többéves munkája eredményeként a napokban kerülnek kiskereskedelmi forgalomba azok a hazai ökológiai termesztésből származó tönke és alakor tájfajta ősgabona lisztek, amelyek izgalmas sokszínűséget hoznak a gasztronómiába. A magas beltartalmi értékű, egészséges, különleges ízvilágú lisztek elsőként hazai kézműves pékségek kemencéiben bizonyítottak.

A legfontosabb gasztrotrendek 2022-ben 

Ismét tele a világ azzal, hogy miféle trendek várhatók az új esztendőben, ezúttal 2022-ben. Az amerikai vendéglátásban legbefolyásosabbnak számító National Restaurant Association aktuális felmérését tárta a hazai szakma elé a Food&Wine.

Libazsírokat vontak ki a forgalomból 

Libazsír termékeket vont ki dioxin és dioxinszerű mérgező vegyületek - PCB-k - határérték feletti jelenléte miatt a termék gyártója - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Új séf a Costes Downtown konyhájának élén 

A Michelin-csillagos tophely konyháját mostantól a húsz év után külföldről hazaérkezett Molnár Márk vezeti.

Sertéshús: áremelkedésre készülhetünk 

Kettős vírushatás nehezítette az élősertés-piac helyzetét 2021-ben nagy árnövekedéssel, majd lassú csökkenéssel. Az élő sertés ára azonban ma már nem fedezi a gazdák költségeit, így mindenképpen emelkedni fog a fogyasztói ár.

Csípős ételekkel az Alzheimer-kór ellen 

Egy új kutatás meglepő kapcsolatot vél felfedezni a csípős ételek fogyasztása és az Alzheimer-kór között.

Öt órai tea Máltán 

Több mint 150 év brit uralom nem múlt el nyomtalanul a szigeten. Az angol hivatalos nyelvként, a jobboldali közlekedés, az oktatási rendszer mellett számos apróbb szokás is fennmaradt és a máltai élet szerves részeként él tovább a hétköznapokban. 

Járvány & fogyasztás: péksüteményekből fogy a legtöbb 

Átlagosan közel 20 kilogramm péksüteményt fogyaszt évente minden egyes magyar. Ez a szám megduplázódott az elmúlt 5 évben, miközben a kenyérfogyasztás jelentős csökkenést mutat. 

5 cég ellen folyik vizsgálat italbeszerzésekkel kapcsolatban 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több hónapnyi türelmi időt követően megindította első versenyfelügyeleti eljárásait a vendéglátóipari italbeszerzésekre vonatkozó új szabályozás érvényesítésére, két nagy gyorsétterem-lánccal - Kentucky Fried Chicken, Burger King - és három sörgyárral - Dreher, Borsodi, Heineken- szemben is vizsgálat indult - közölte a GVH az MTI-vel csütörtökön.

Az almák királya: Black Diamond 

A világon létezik néhány igen értékes almafajta, amelyek nagyon borsos árúak: ezek az almák királyai és a magyarmezogazdasag.hu cikke szerint „klub fajtának” nevezik őket. Közülük is az egyik leghíresebb a 3100 méteres magasságban termesztett Black Diamond.

Édességreceptek Oreóval 

Oreo keksz az alapanyaga az új kampány receptjeinek. Torta, muffin és shake is készült a keksz felhasználásával. Az Oreo Műhely hazai elindulását most egyt kampány segíti, olvasható a  Kreatív Online site-on.

Öt meghatározó gasztrotrend 2021-ben 

A Food Dive 2021 legfontosabb élelmiszer- és italgyártási trendjét válogatta össze. 

Gyászhír sokkolja a borász szakmát 

A villányi Jackfall Bormanufaktúra két lelke, Barsai Gábor és Burger Ottilia kedd este tragikus autóbalesetben életét vesztette.

Itthon közel 400 000 sajtburgert rendeltek tavaly a Woltnál 

2021-ben hányszor rendelt a legelszántabb felhasználó a Wolttól? Melyik étel bizonyult a legnépszerűbbnek? Mekkora értékű volt a legnagyobb megrendelés? Hány beszélgetést folytatott a legaktívabb felhasználó az ügyfélszolgálattal?

Írországban árminimumot vezetnek be az alkoholra 

Ugyanakkor a forgalmazók aggódnak, hogy ha az északír területeken nem vezetnek be a britek hasonló intézkedéseket, akkor az alkoholturizmushoz vezethet – számolt be a Hvg.hu.

Neszmélyi és villányi borok nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A neszmélyi Hilltop Kamocsay Prémium Chardonnay 2019 és a villányi Günzer Tamás Pincészetének 2018-as Mátyás Cuvée-je lettek a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által odaítélt Magyar Bor Nagydíj 2021 nyertesei.

Újabb étteremlegenda húzta le a rolót 

A Csalogány26-ról van szó, amely, nem meglepő módon, a Fő utcához közeli Csalogány utca 26. szám alatt üzemelt - mostanáig.

A legjobb tíz borturisztikai desztináció közé kerültünk 

A Bounce által készített listán Magyarország az első tíz között szerepel a világ legjobb borturisztikai desztinációi közül. A vizsgálat során a borfogyasztást, a bortermelést, a szőlőültetvények számát, a bortúrákat és egy üveg bor átlagos árát vették figyelembe.

Gyász: búcsú az ismert debreceni vendéglátóstól 

A debreceniek, és az arra járók jól ismerik a Kassai út közelében lévő Hüse vendéglőt, amelynek lelke és névadója, Hüse István, 64 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt, tudatta családja.

Ha jön az új év, akkor jön a lencse is 

Lehet, hogy sok pénzt hoz annak, aki eszi, de hogy jó része nem itthon termett, az biztos. Ugyanis a szilveszteri-újévi lencse nagy része külföldről - Kanadából, Oroszországból és Lengyelországból - érkezik hozzánk.

Beszáll az ételkiszállító bizniszbe a TikTok 

A cég ezzel a lépéssel monetizálná, hogy a felületen a receptek, gasztrovideók is rendkívül népszerűek - írja testvérlapunk a Kreatív.

Elmaradnak a rangos német vendéglátóipari kiállítások 

Baden-Württemberg tartomány december 20-tól rendezvényszervezési tilalmat léptetett életbe, amely a februári stuttgarti Intergastra és Gelatissimo kiállítások megrendezését is ellehetetleníti - tájékoztatták szerkesztőségünket a szervezők.

Három díjat nyert a bor.hu az Év Honlapja pályázaton 

Összesen 331 honlap, applikáció, kreatív és technológiai megoldás versenyzett az idén 20 éves Év Honlapja pályázaton. A bor.hu weboldal első alkalommal nevezett, és rögtön három kategóriában is díjat kapott - tájékoztatott a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Hibiszkusz, gyömbér és kardamom adja a különleges gin ízét  

Magyarországon is elérhetővé váltak az amerikai AMASS vállalat egyedi, száz százalékban természetes összetevőkből álló szeszesital-kínálatának kiemelt termékei, az AMASS Dry Gin és az AMASS Botanic Vodka.

Igazi füstös étterem nyílt Budán 

Az Arany Kaviár Étterem egyik tulajdonosa Molnár Attila és családja, valamint a kolumbiai fejlesztő-kutató séf, José Guerrero nevéhez fűződik a város legújabb étteremnyitása a Budai Vár tövében - tájékoztatta lapunkat az étterem vezetősége.

Tudásmegosztásra ösztönzik a gasztronómia szereplőit 

A Piqniq Budapest és a Mastercard kampánya a fejlődésre nyitott szakmabelieket célozza.

Újgenerációs, ázsiai fúziós étterem nyílt a fővárosban 

Decemberben Újlipótvárosban nyílt meg a Yama, a főváros legújabb, csúcskategóriás étterme.

Alga, mint fehérjeforrás? 

Új algafajok segíthetnek az emberiség fehérjeigényének kielégítésében? Miért lehet jobb eljárás a fagyasztva szárítás az atmoszfériuks szárításnál gyümölcsök esetében? Mi a helyzet a pörkölt kávék akrilamid-tartalmával? Mennyi alumínium van az élelmiszerekben?
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!