Gasztro
Libazsírokat vontak ki a forgalomból
Libazsír termékeket vont ki dioxin és dioxinszerű mérgező vegyületek - PCB-k - határérték feletti jelenléte miatt a termék gyártója - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Új séf a Costes Downtown konyhájának élén
A Michelin-csillagos tophely konyháját mostantól a húsz év után külföldről hazaérkezett Molnár Márk vezeti.

Sertéshús: áremelkedésre készülhetünk
Kettős vírushatás nehezítette az élősertés-piac helyzetét 2021-ben nagy árnövekedéssel, majd lassú csökkenéssel. Az élő sertés ára azonban ma már nem fedezi a gazdák költségeit, így mindenképpen emelkedni fog a fogyasztói ár.

Csípős ételekkel az Alzheimer-kór ellen
Egy új kutatás meglepő kapcsolatot vél felfedezni a csípős ételek fogyasztása és az Alzheimer-kór között.

Öt órai tea Máltán
Több mint 150 év brit uralom nem múlt el nyomtalanul a szigeten. Az angol hivatalos nyelvként, a jobboldali közlekedés, az oktatási rendszer mellett számos apróbb szokás is fennmaradt és a máltai élet szerves részeként él tovább a hétköznapokban.

Járvány & fogyasztás: péksüteményekből fogy a legtöbb
Átlagosan közel 20 kilogramm péksüteményt fogyaszt évente minden egyes magyar. Ez a szám megduplázódott az elmúlt 5 évben, miközben a kenyérfogyasztás jelentős csökkenést mutat.

5 cég ellen folyik vizsgálat italbeszerzésekkel kapcsolatban
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több hónapnyi türelmi időt követően megindította első versenyfelügyeleti eljárásait a vendéglátóipari italbeszerzésekre vonatkozó új szabályozás érvényesítésére, két nagy gyorsétterem-lánccal - Kentucky Fried Chicken, Burger King - és három sörgyárral - Dreher, Borsodi, Heineken- szemben is vizsgálat indult - közölte a GVH az MTI-vel csütörtökön.

Az almák királya: Black Diamond
A világon létezik néhány igen értékes almafajta, amelyek nagyon borsos árúak: ezek az almák királyai és a magyarmezogazdasag.hu cikke szerint „klub fajtának” nevezik őket. Közülük is az egyik leghíresebb a 3100 méteres magasságban termesztett Black Diamond.

Édességreceptek Oreóval
Oreo keksz az alapanyaga az új kampány receptjeinek. Torta, muffin és shake is készült a keksz felhasználásával. Az Oreo Műhely hazai elindulását most egyt kampány segíti, olvasható a Kreatív Online site-on.

Öt meghatározó gasztrotrend 2021-ben
A Food Dive 2021 legfontosabb élelmiszer- és italgyártási trendjét válogatta össze.
Gyászhír sokkolja a borász szakmát
A villányi Jackfall Bormanufaktúra két lelke, Barsai Gábor és Burger Ottilia kedd este tragikus autóbalesetben életét vesztette.
Itthon közel 400 000 sajtburgert rendeltek tavaly a Woltnál
2021-ben hányszor rendelt a legelszántabb felhasználó a Wolttól? Melyik étel bizonyult a legnépszerűbbnek? Mekkora értékű volt a legnagyobb megrendelés? Hány beszélgetést folytatott a legaktívabb felhasználó az ügyfélszolgálattal?
Írországban árminimumot vezetnek be az alkoholra
Ugyanakkor a forgalmazók aggódnak, hogy ha az északír területeken nem vezetnek be a britek hasonló intézkedéseket, akkor az alkoholturizmushoz vezethet – számolt be a Hvg.hu.
Neszmélyi és villányi borok nyerték a Magyar Bor Nagydíjat
A neszmélyi Hilltop Kamocsay Prémium Chardonnay 2019 és a villányi Günzer Tamás Pincészetének 2018-as Mátyás Cuvée-je lettek a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által odaítélt Magyar Bor Nagydíj 2021 nyertesei.
Újabb étteremlegenda húzta le a rolót
A Csalogány26-ról van szó, amely, nem meglepő módon, a Fő utcához közeli Csalogány utca 26. szám alatt üzemelt - mostanáig.
A legjobb tíz borturisztikai desztináció közé kerültünk
A Bounce által készített listán Magyarország az első tíz között szerepel a világ legjobb borturisztikai desztinációi közül. A vizsgálat során a borfogyasztást, a bortermelést, a szőlőültetvények számát, a bortúrákat és egy üveg bor átlagos árát vették figyelembe.
Gyász: búcsú az ismert debreceni vendéglátóstól
A debreceniek, és az arra járók jól ismerik a Kassai út közelében lévő Hüse vendéglőt, amelynek lelke és névadója, Hüse István, 64 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt, tudatta családja.
Ha jön az új év, akkor jön a lencse is
Lehet, hogy sok pénzt hoz annak, aki eszi, de hogy jó része nem itthon termett, az biztos. Ugyanis a szilveszteri-újévi lencse nagy része külföldről - Kanadából, Oroszországból és Lengyelországból - érkezik hozzánk.
Beszáll az ételkiszállító bizniszbe a TikTok
A cég ezzel a lépéssel monetizálná, hogy a felületen a receptek, gasztrovideók is rendkívül népszerűek - írja testvérlapunk a Kreatív.
Elmaradnak a rangos német vendéglátóipari kiállítások
Baden-Württemberg tartomány december 20-tól rendezvényszervezési tilalmat léptetett életbe, amely a februári stuttgarti Intergastra és Gelatissimo kiállítások megrendezését is ellehetetleníti - tájékoztatták szerkesztőségünket a szervezők.
Három díjat nyert a bor.hu az Év Honlapja pályázaton
Összesen 331 honlap, applikáció, kreatív és technológiai megoldás versenyzett az idén 20 éves Év Honlapja pályázaton. A bor.hu weboldal első alkalommal nevezett, és rögtön három kategóriában is díjat kapott - tájékoztatott a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Hibiszkusz, gyömbér és kardamom adja a különleges gin ízét
Magyarországon is elérhetővé váltak az amerikai AMASS vállalat egyedi, száz százalékban természetes összetevőkből álló szeszesital-kínálatának kiemelt termékei, az AMASS Dry Gin és az AMASS Botanic Vodka.
Igazi füstös étterem nyílt Budán
Az Arany Kaviár Étterem egyik tulajdonosa Molnár Attila és családja, valamint a kolumbiai fejlesztő-kutató séf, José Guerrero nevéhez fűződik a város legújabb étteremnyitása a Budai Vár tövében - tájékoztatta lapunkat az étterem vezetősége.
Tudásmegosztásra ösztönzik a gasztronómia szereplőit
A Piqniq Budapest és a Mastercard kampánya a fejlődésre nyitott szakmabelieket célozza.
Újgenerációs, ázsiai fúziós étterem nyílt a fővárosban
Decemberben Újlipótvárosban nyílt meg a Yama, a főváros legújabb, csúcskategóriás étterme.
Alga, mint fehérjeforrás?
Új algafajok segíthetnek az emberiség fehérjeigényének kielégítésében? Miért lehet jobb eljárás a fagyasztva szárítás az atmoszfériuks szárításnál gyümölcsök esetében? Mi a helyzet a pörkölt kávék akrilamid-tartalmával? Mennyi alumínium van az élelmiszerekben?
Robotok a vendéglátásban
Az Enjoy Budapest robotkávézó mintájára hamarosan országszerte számos vendéglátóhelyen robotok vihetik ki az ételeket és az italokat.
Ma az jár jól Budapesten, aki nem nyitotta ki az éttermét
Legalábbis ezt állítja a megkérdezett szakértő - többek közt saját tapasztalata alapján.
Csúcsra jár a cseh alapítású ételkiszállító cég
2019 decemberében 10 autóval indította budapesti szolgáltatását a kifli.hu. Akkoriban 4000 terméket vittek házhoz, 40 dolgozó segítségével. Most pedig 200 autójuk járja Budapestet és környékét, 127 ezer vásárlót szolgálnak ki minőségi termékeikkel, 160 kollégájuk közreműködésével.
Magyar pezsgő ért el világsikert
Harmadjára került be a világ legjobb, aranyérmes pezsgői, sőt a legkiválóbbak TOP 10-es szelekciójába a Hungaria Rosé Extra Dry pezsgő.
A magyar borok fogyasztását népszerűsítő kampányt indítottak
„Magyar borral szebb az ünnep!” – ezzel a szlogennel népszerűsíti a minőségi borok fogyasztását karácsonyt megelőzően az Agrármarketing Centrum (AMC).
A jövő gasztronómiája: megérkeztek a készételkapszulák
Futurisztikus kialakítású és bárhol, azonnal elfogyasztható készételkapszulákat árul egy SquarEat nevű miami cég.
Már lehet rendelni a Rockettől Budapesten
Megjelent a magyar ételfutárpiacon a holland Rocket, amelynek applikációja Európa tíz legtöbbet letöltött alkalmazása között van.
Van olyan, amikor az adventi csokinaptárból hiányzik a csoki
Nem, nem a gyártó trehánysága miatt, nem is azért, mert valaki kilopkodta belőle - egész más történt a Tony's Chocolonely elnevésű gyártó esetében.
Borbűnözés: lopják és csempészik a bordeaux-i csúcsborokat
Egyre több csúcskategóriás Grand Crus bordeaux-i vörösbort lopnak el, majd adnak tovább „szervezett bűnözésre” utaló módszerekkel, adja hírül az euronews.com portál.
Hazai étkezési szokások: ha karácsony, akkor hal
Az utóbbi években lassan, de folyamatosan nő a hazai halfogyasztás, mondta Nagy István agrárminiszter a halfogyasztást népszerűsítő sajtótájékoztatón, Budapesten a Központi Vásárcsarnokban.
A pultosokért, felszolgálókért
A pultosok előre félnek, mi lesz a karácsonyi szezonban. A Stella ezért megjutalmazza azokat, akik tisztelettel beszélnek a pultosokkal, felszolgálókkal.
Bicepsszel tört tojás terjed a TikTokon
A magyar iskolások legalább negyede nem reggelizik, az európai 13 éves diákoknak pedig a 40 százaléka szintén reggeli nélkül indul iskolába egy 2019-es kutatás szerint. A legpörgősebb közösségi felületen keresztül tanítják a fiatalokat tojást sütni a Tojásszövetséggel együttműködve az élet teljesen más területéről érkező TikTokkerek, akiknek szórakoztatva tanító videóit már több mint egymillióan látták.
December 10: a Tokaji Aszú Napja
December 10-én tartják a Nemzetközi Tokaji Aszú Nap nevű programsorozatot a tokaji borászatok azzal a céllal, hogy tovább népszerűsítsék a magyar borkülönlegesség fogyasztását ideahaza és külföldön egyaránt.
„Ünnepeljünk malaccal!”
A karácsony közeledtével az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC), valamint a Magyar Húsiparosok Szövetsége a minőségi sertéshús fogyasztását népszerűsíti: ünnepi sertéskampányt indítanak közös erővel.
Kifli.hu: gyerekkórháznak dedikált CSR-akció
Még lehet csatlakozni a Kifli.hu jótékony kezdeményezéséhez, amellyel az online szupermarket a céges rendelésekből a Bethesda Gyermekkórházat támogatja.
Costa&GKI Digital: már nem sablonajándék a kávé
Néhány évtizeddel ezelőtt kevés kézenfekvőbb ajándék volt, mint egy pár zokni, egy új nyakkendő és egy csomag kávé. Mára a helyzet megváltozott, hiszen sokan otthon is baristáskodnak a családnak, ennek következtében pedig a magyar kávékedvelők mintegy fele kávét, vagy kávézással kapcsolatos eszközt ajándékoz az ünnepekre. A Costa Coffee és a GKI Digital közös kutatása megmutatja, hogy hogyan választunk mi kávézáshoz köthető ajándékot.
Gundel újranyitás: vissza a gyökerekhez
2021 májusában az Eventrend Group vette át a Gundel és a Bagolyvár étterem üzemeltetését. Az erről szóló szerződést 2021 január végén írták alá a tulajdonos Danubius Hotels (DH) képviselőivel, ez alatt mindkét hely zárva tartott. December 8-tól ismét megnyitották a Gundelt, méghozzá egy különleges, a régmúlt híres kínálatából kiinduló, azonban teljesen megújított gasztrokoncepcióval.
Felvásárlási láz az ételkiszállítók piacán
A felvásárlások után Európában a brit Deliveroo és a Just Eat Takeaway, a német Delivery Hero és a spanyol Glovo küzd majd az amerikai Uber Eatsszel és a DoorDash-sel.
Különleges Wine&Spirit üzlet nyílt Budapesten
Megnyitott a Culinaris új, prémium italokra specializálódott Wine&Spirit kiskereskedelmi egysége a Hegyvidék Bevásárlóközpontban. A budai üzlet különlegessége a nemzetközi és hazai prémium italkínálat legjavának értékesítése, a soft drinkektől egészen az olasz vagy dél-amerikai borokig.
Ezek a ferences szerzetesek kedvencei
A ferencesek ihlette leves, főétel és desszert csak decemberben szerepel a menüsoron, viszont a Szerzetesek titka nevű palóc fogás, amely a Geofood védjegyet is megkapta, az ünnepek után is fennmarad az étlapon.
Ázsiai gasztrománok figyelmébe!
A legjobb ázsiai szakácskönyv - „The Best Asian Cookbook” - címet nyerte el a párizsi Gourmand World Cookbook versenyen a kambodzsai „Taste of Angkor”.
Újra itt az Aszú Napja
Az aszú a királyok bora, és borok királya, de vajon ezt mások is így gondolják a nagyvilágban, és egyáltalán mi is az aszú, miért egyedülálló?