Fehér tálca, barna tálca Veszprémben

Fehér tálca, barna tálca Veszprémben 

Különös módját választotta egy veszprémi vendéglátóhely, hogy megkülönböztesse beoltott és vakcinával még nem rendelkező vendégeit.

Nyílt nap a kisüzemi sörfőzdékben 

Egyszerre nyitják meg a kapuikat egy napra a magyar kisüzemi sörfőzdék a gasztronómiára és a sörkultúrára nyitott vendégek előtt a nyár első hétvégéjén. Az ingyenes programhoz eddig 12 megyében, 26 sörfőzde csatlakozott.
Üzemeltetőt keres a MOME kantinja

Üzemeltetőt keres a MOME kantinja 

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) nyílt pályázatot hirdet a Zugligeti úti Campus területén található konyha, étterem és büfé üzemeltetésére, 3 éves időtartamra. 
Minden, amit eddig tudott a szürke marháról,...

Minden, amit eddig tudott a szürke marháról,... 

... azt gondolja újra! Ez volt annak a szakmai gasztrorendezvénynek az esszenciája, amelyet a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete (MSZTE Kft.) tartott május 4-én, a Kende Gastro bemutatókonyháján.
Hátat fordít a húsnak a világ egyik legjobb étterme

Hátat fordít a húsnak a világ egyik legjobb étterme 

New York egyik legfelkapottabb étterme bejelentette, hogy elhagyja a húsételeket a kínálatából, és áttér a kizárólag nővényi alapú ételek készítésére.
Ismét elmarad a müncheni Oktoberfest

Ismét elmarad a müncheni Oktoberfest 

A koronavírus-világjárvány miatt tavaly után az idén is elmarad a müncheni Oktoberfest, a világ legnagyobb sörfesztiválja - jelentették be hétfőn a bajor tartományi fővárosban.
Mitől lesz egy borászat sikeres turisztikai helyszín?

Mitől lesz egy borászat sikeres turisztikai helyszín? 

Erre kereste a választ a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából készült tanulmány, amely hazai és külföldi borászatok jó gyakorlatain keresztül mutatja be, hogyan váltak eredményessé.
Uniós oltalmat kapott a Nagykunsági szilvapálinka

Uniós oltalmat kapott a Nagykunsági szilvapálinka 

Az Európai Bizottság május 3-ai döntésével a „Nagykunsági szilvapálinka” védett elnevezés lett az Európai Unióban.
Pert nyertek a belga vendéglátósok az állammal szemben

Pert nyertek a belga vendéglátósok az állammal szemben 

Jogellenesnek ítélte a koronavírus-járvány visszaszorítására Belgiumban október 28-án bevezetett rendkívüli intézkedést a kávéházak és az éttermek bezárásáról első fokon hozott ítéletében az ügyben eljáró brüsszeli bíróság, a belga kormánynak 30 nap áll rendelkezésére, hogy megfeleljen a határozatnak - közölte a belga sajtó pénteken.
Májustól igényelhetőek Ausztriában a terasznyitó támogatások

Májustól igényelhetőek Ausztriában a terasznyitó támogatások 

Mint arról korábban beszámoltunk a vendéglátóteraszok kialakítást, felújítását, bővítését is támogatja az osztrák kormány.

Védetté nyilváníttatnák a Bambi presszót 

Buda ikonikus presszójának műemléki védettség alá vonását kezdeményezte a főváros II. kerületének polgármestere.

Terasznyitás Hollandiában a magas esetszámok ellenére 

A továbbra is magas, napi kilencezret megközelítő fertőzési adatok mellett a holland kormány bejelentette számos, a koronavírus-járvány korlátozására hozott intézkedés enyhítését, szerdától egyebek mellett megszűnik az éjszakai kijárási tilalom, kinyithattak az éttermek és kávéházak teraszai és a nem alapvető fontoságú árukat kínáló üzletek - közölte a helyi sajtó szerdán.

Nyitnak az éttermek Máltán 

A napokban újabb könnyítéseket jelentettek be Máltán. Május 10-től számos korlátozást feloldanak, de egyelőre csak óvatosan, hogy a június 1-re tervezett idegenforgalmi nyitást ne veszélyeztessék.

Neves szakemberekkel nyit újra a Felix Kitchen&Bar 

Hamarosan esedékes a klasszikus beltéri éttermi élmények újraélése is. A budapesti Felix Kitchen&Bar egy régi-új szakemberekből álló csapattal emel a téten.

Új trend a gasztronómiában: öt mentesség az állattartás területén 

Az a vendéglátós, aki lépést akar tartani a trendekkel, most a következőt követi. Hiszen kiderült, hogy a mezőgazdasági feltételek befolyásolják egészségünket, vagyis az általunk fogyasztott ételeket, ezért élelmiszer-ellátási láncunk minősége összefügg az állatjóléttel.

Felével kevesebb a cukor az üdítőitalainkban 

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség tagvállalatainak önkéntes vállalásai nyomán 2010-2020 között összesen 43 százalékkal csökkent a hazai üdítőitalok és gyümölcslevek átlagos cukor- és kalóriatartalma.

A türelem fenntartható földi epret terem 

Éveket várunk az igazi társra, az igazi barátokra, házra, munkára; miért ne várhatnánk még néhány napot az igazi földieperre is…

Új bisztró és termelői piac Agárdon 

Az Agárdi Pálinkafőzde Agárdon, a Sreiner tanyán 2021. május 1-jével megnyitja az Agárdi Almáriumot, amely hétközben bisztróként működik, szombat délelőttönként viszont igazi közösségi térré alakul át: a termelői piac mellett a környék művészei, zenészei, kézművesei is helyet kapnak, így a gasztronómiai élvezetek mellett életkortól függetlenül kulturálisan is töltekezhetnek az idelátogatók.

A HELL nyárra neonszínekkel erősít 

Április végétől két kirobbanóan intenzív nyári ízzel bővül a cég energiaital kínálata. Megérkeztek a HELL SUMMER COOL limitált változatai.

Minden gin keresi a párját 

És legtöbbször tonik formájában meg is találja. Egyetlen titka van különben a jó gin toniknak: a magas minőségű, egymáshoz illő alapanyagok.

Munkaerő-gondokat is hozhat a hirtelen jött terasznyitás 

Holnap kinyithatnak a hazai vendéglátóhelyek teraszai, nagy kérdés azonban, hogy kik fogják kiszolgálni a teraszokra beülőket. A munkaerő-kérdés hatalmas kihívást jelenthet, és nem csak a vendéglátásban, de a turizmusban, szállodaiparban tevékenykedő cégek számára is.

Villa Bagatelle: terasznyitás 

A budai Hegyvidék egyik kedvelt üzleti reggeliző- és találkozóhelye ismét benépesülhet a hozzájuk érkezőkkel.

Havi 3000 forintot költenek otthoni kávézásra a magyarok 

És ugyanennyit kávézókban is szívesen elköltenének. Legalábbis a megkérdezettek fele így válaszolt a Costa Coffee és a GKI Digital közös, kávézási szokásokat felmérő kutatásában, a megkérdezettek fele így válaszolt a Costa Coffee és a GKI Digital közös, kávézási szokásokat felmérő kutatásában, amelyben 2721 főt kérdeztek meg, akik közül több mint kétezren rendszeres kávéfogyasztók.

Országos adatbázis készül a mentőket támogató vendéglátóhelyekről 

Az Országos Mentőszolgálat úgy döntött: országos online adatbázist készít a szolgálatban lévő mentőket támogató vendéglátóhelyekről, miután országszerte egyre többen fejezik ki támogatásukat a mentődolgozók felé - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda esti Híradójában.

Gerendai: inkorrekt embervadászat kezdődött a vendéglátásban 

Már milliárdos vesztesége van a pandémia miatt az étteremtulajdonosnak, aki szerint a terasznyitás nagy segítség az ágazatnak, ugyanakkor sok vendéglátóhely versenyhátrányba kerül emiatt - írja a infostart.hu.

A Nébih is segíti a vendéglátóhelyek újranyitását 

Várhatóan napokon belül újra kinyithatnak – a szükséges járványvédelmi intézkedések betartása mellett – a vendéglátóhelyek szabadtéri helyiségei. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összefoglaltaazokat az élelmiszerbiztonsági és élelmiszer-higiéniai ajánlásokat, amelyek a járványügyi elvárásokkal összhangban megkönnyítik a vendéglátóhelyek biztonságos újranyitását, működtetését, a vendégek és a személyzet egészségének megóvását - értesítette lapunkat a hivatal.

Magyar bor nyert aranyat Moszkvában 

Nagyaranyérmet nyert a Moszkvában megrendezett Eurázsiai Bor- és Párlatversenyen (EAWSC) a mádi Demetervin Pincészet dűlőszelektált, 2013-as évjáratú Király furmint aszúja.

Magyar borok horvát borlapokon 

Deni Srdoč, aki Michelin csillagot szerzett korábbi éttermének, a rijekai Nebo Restaurant & Lounge séfjeként magyar borokat is szeretett volna látni a borlapon. 

Uniós oltalomban részesült a Budaörsi őszibarack 

Az Európai Bizottság április 19-én oltalom alá vette a Budaörsi őszibarack elnevezést, ezzel 67-re emelkedett az uniós oltalomban részesült magyar földrajzi árujelzők száma. A földrajzi árujelzők használata komoly gazdasági előnyt jelent a termelők számára, hiszen jelentősen növeli a termék hozzáadott értékét.

MVI: fontos, hogy a vendéglátásban dolgozók be legyenek oltva 

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a jövő hét végére mindenhol biztonságosan újra lehet nyitni a teraszokat, és ha jó idő lesz, nagy forgalom várható a vendéglátóhelyeken.

Itt vannak a részletek a terasznyitásról 

A teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az üzleti céllal érkező vendégeket fogadására nyitva tartó szálláshelyek éttermei csak az ott megszállókat szolgálhatják ki.

Gyenge évkezdés után fellendülésben bízik a söripar 

Gyenge első negyedévet zárt a magyarországi söripar, ám a legnagyobb gyártók bíznak abban, hogy az év további részében a forgalom fellendül - mondta el Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója az MTI kérdésére.

Jó hír a Paulaner kedvelőknek 

A bajor Paulaner étteremhálózat hazánkban idén újabb éttermek nyitását tervezi.

Kína a fókuszban egy szekszárdi borászatnál 

A jövőben intenzívebbé válhatnak a kínai kapcsolatok a Schieber Pincészetnél, miután a szekszárdi borászat a legutóbbi Asia Wine Trophy-n két arany- és egy ezüstérmet is nyert boraival. A hazai borászatok közül több már jelenleg is szállít Kínába, a több európai országba exportáló Schieber Pincészet borászati szakkiállításon szerzett elismerések révén ehhez a körhöz csatlakozhat.

Topgasztro-koncepció érkezik Budapestre 

Wolfgang Puck, az osztrák származású hollywoodi sztárséf Budapesten, a hamarosan nyíló Matild Palota gasztronómiáját irányítja.

A sütihez egy ingyenes Covid-tesztet? 

Az elviteles süti és kávé mellé most ingyenes koronavírus-tesztet is kínál a bécsi Café Museum. A Karlsplatzon található kávézóban a tesztet a pincér végzi - aki szakképzett mentős. Az eredményt sms-ben vagy e-mailben küldik el a vendégnek.

Már kapható a friss hazai spárga 

Ezen a héten kerül nagyobb mennyiségben a hazai friss spárga a piacokra, üzletekbe – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. A magyar spárga kiváló minőségű, nagyrészt külföldre – Németországba, Ausztriába, Svájcba, illetve a skandináv országokba – értékesítik. A hazai lakosság körében évről évre egyre népszerűbb a spárga, ami igazán egészséges zöldség.

Máltára készül? Öt Michelin-csillagos étterem közül válogathat 

Ebben az évben a legrangosabb elismerésben öt máltai étterem részesült, egy-egy Michelin csillag elnyerésével, illetve megtartásával.

Megvannak az első Interwine Díj nyertesei 

Az elmúlt év rávilágított arra, hogy mennyire fontos az online jelentét. Egy jól működő honlap lehetőleg webshoppal ma már elengedhetetlen a vállalkozások számára – így van ez a borászatokkal is. A Hungarianwine.eu éppen ezért megszervezte az első Interwine Díjat, a magyar borászatok és borkereskedések honlapjainak versenyét.

A fagyok jelentős károkat okoztak a kajsziültetvényekben 

Országszerte jelentős károkat okoztak a csonthéjasoknál – főképp a kajsziültetvényekben – a múlt heti fagyok, derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. A következő hetekben számos gyümölcsfaj virágzik, a gazdálkodók igyekeznek megóvni őket az időjárás viszontagságaitól, ugyanakkor bíznak abban, hogy nem tér vissza huzamosabb időre a fagyos idő.

Covid-veszteségek a vendéglátósok köreiből 

A hazai vendéglátás, szakácstársadalom ismét szegényebb lett, a koronavírus-járvány tragikus következményeként.

Próbababák a vendégek egy pristinai étteremben 

Szokatlan formáját választotta a koronavírus-járvány miatti kényszerű bezárások elleni tiltakozásnak egy koszovói étteremtulajdonos.

Magyar borok a világ legismertebb borászati szaklapjában 

A Decanter májusi számának 36 oldalas speciális melléklete a magyar borokkal ismerteti meg a világ borfogyasztóit. A világ legismertebb borászati szaklapja az Egyesült Királyságban elérhető magyar borokat és az export szempontjából legjelentősebb magyarországi borvidékeket mutatja be világszerte Toronyi Zsuzsa (Wines of Hungary UK) szervezésében, az Agrármarketing Centrum (AMC) támogatásával.

Új élelmiszercímke, nagy vita az EU határain belül 

Nagy vitát váltott ki az Európai Unióban a Nutri-Score nevű élelmiszer-címkézési rendszer tervezett bevezetése. A matricákból kiderülhet, hogy egészséges-e az adott étel, de sok ország félti a saját hagyományos termékeit.

Virtuális csúcs az optimális higiéniai szabályokról 

Tudományos, fenntarthatósági és fogyasztói elemzési szakértőket gyűjtöttek össze annak érdekében, hogy tanácsokat adjanak a Horeca-személyzet és a vendégek biztonságának megőrzéséhez.

Megvan az első PET palackmentes nagyüzemi sörgyártó 

A nagyüzemi sörgyárak közül elsőként, a fenntarthatóság jegyében vonta ki a PET palackos termékeket a portfóliójából a Heineken Hungária. Környezettudatos vállalatként az idei évtől a portfólióban kizárólag üveges, hordós, és végtelenszer újrahasznosítható alumínium dobozos termékeket gyárt és forgalmaz.

Meghökkentő versenytéma az idei Bocuse d'Or-on 

Ezek lesznek a szeptemberi lyoni világdöntő versenytémái.

Bortétel a tenger mélyéről 

A víz alatti borászat évezredek óta létezik, a kereskedelemben azonban csak az elmúlt tíz évben kezdett fejlődni.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!