A Szegedi tükörponty is védett elnevezés lett

A Szegedi tükörponty is védett elnevezés lett  

Az Európai Bizottság szeptember 8-án kihirdetett rendeletével a „Szegedi tükörponty” védett elnevezés lett az EU-ban. Ez a korábban már bejegyzett „Szilvásváradi pisztráng”, Akasztói szikiponty” és „Balatoni hal” után a negyedik magyar édesvízi hal elnevezés, amely uniós oltalmat nyert, hozzájárulva a halfogyasztás népszerűsítéséhez.
Végre Budavári Borfesztivál!

Végre Budavári Borfesztivál! 

Szeptember 23-26. között tartják 30. alkalommal  a Budavári Palota teraszain. Az idei szakmai sztárvendég Somló.
Újrainduló Hard Rock Café

Újrainduló Hard Rock Café 

Gazdag programkínálattal indul a főváros egyetlen helyszíne, amely étterem, rendezvényhelyszín, kulturális találkozóhelyek, illetve zenei múzeum is egyben.
Gasztropiknik Pannonhalmán

Gasztropiknik Pannonhalmán 

Szeptember 11-12 - én rendezik meg a hazai gasztronómia egyik legszínesebb fesztiválját, az ART Pikniket. Az egyedülálló művészi gasztroshow a kulináris élvezeteket vegyíti a vizuális kultúrával, az ország sztárséfjeinek közreműködésével.
Újabb éttermek kaptak Michelin-csillagot Horvátországban

Újabb éttermek kaptak Michelin-csillagot Horvátországban 

Újabb három étterem kapott egy-egy Michelin-csillagot Horvátországban - adta hírül kedden a Jutarnji List camű horvát napilap.
A borturizmus áll az őszi kampány fókuszában

A borturizmus áll az őszi kampány fókuszában 

A Magyar Turisztikai Ügynökség őszi országos forgalomélénkítő kampányt indít, amelynek a fókuszában a hazai borrégiók állnak. A cél a turisztikai szezon meghosszabbítása és a borvidékek egyediségének, sokszínű kínálatának bemutatása. Ezzel egyidőben elindul a megújult bor.hu, amely még gazdagabb tartalommal és praktikus funkciókkal segíti a turisták tájékozódását - közölte az MTÜ.
Kimchi paprikás csirkével? Legjobb!

Kimchi paprikás csirkével? Legjobb! 

A koreai konyha laktofermentálással készített káposztás, kicsit csípős savanyúságát egyre többen ismerik és szeretik hazánkban is. Talán nem is gondolnánk, de a távol-keleti ország nemzeti étele nagyszerűen kombinálható a magyar konyha jól ismert, klasszikus fogásaival is - tájékoztatta lapunkat a Koreai Kulturális Központ.
Spanyol ízek versenye a Food Truck Show-n

Spanyol ízek versenye a Food Truck Show-n 

A spanyol ízvilágot hozó ételek versenyét is megrendezik a hétvégi, nemzetközi lóversennyel egybekötött Food Truck Show-n. Készül vega lecsó spanyol paprikából, spanyol sonkás gofri, spanyol véres hurka vaslapon sütve és speciális sangriát is kínálnak az italos autók.
Bye, bye NetPincér! Welcome foodpanda!

Bye, bye NetPincér! Welcome foodpanda! 

Néhány hét múlva új arculattal, egész más elnevezéssel jelentkezik a 22 éves hazai alapítású ételrendelő platform.

Jótékonysági összefogás 250 ezer adag ételért 

Hazánkban évente 1,8 millió tonna élelmiszer landol a szemetesben, miközben sokaknak nincs mit az asztalra tenniük és nélkülözni kényszerülnek. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület által életre hívott Együnk Egymásért program a rászorulók élelmezését segíti az őszi hónapokban, amihez egyesület vendéglátóhelyek és munkatársi közösségek jelentkezését várja.

Hamarosan szarvasi szilvaünnep 

Koncertekkel, gyerekprogramokkal és látványkonyhával is várja  az érdeklődőket a 23. Szilvanapok szeptember 10 és 12. között Szarvason.

Eltűnnek a műanyagpoharak a Coca-Cola automatáiból 

Kivonja a hazai piacról egyszerhasználatos műanyagpoharait a Coca-Cola HBC Magyarország. A jellemzően kávé- és egyéb melegital-automatákban használt poharakat teljes egészében újrahasznosítható papírpohárra cseréli a vállalat országszerte mintegy 1000 melegital automatájában. Az átállás fokozatos lesz, a cél, hogy 2022 első felére lezáruljon. 

Elvesztette csillagát a világ legolcsóbb Michelin-csillagos helye 

Kimaradt az idei Michelin Guide-ból az a szingapúri étkezde, amely mostanáig a legolcsóbb Michelin-csillagos fogásról volt híres – írja a CNN cikke alapján a Telex.

Elindult a vadhús fogyasztásösztönző kampány 

Első alkalommal népszerűsíti a vadhús fogyasztását az Agrárminisztérium (AM) az Agrármarketing Centrummal (AMC) együttműködésben.

Ingyenes cukrászképzés indul 

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) megbízásából a Magyar Konyha Magazin Kiadó kétnapos cukrásztréninget szervez éttermi séfek és cukrászok szakmai továbbképzésére, amelyre még vannak szabad helyek.

Megnyíltak a Shell-Tesco minishopok  

A Tesco Global Zrt. és a Shell Hungary zRt. a mai napon hivatalosan is elindította közös üzletkoncepcióját, összesen 23 Shell-Tesco Minishop nyílt a Shell töltőállomásokon országszerte. 

Itt a Michelin-csillagos új éttermek listája 

Nem öt, hanem mostantól kezdve már hét Michelin csillagos étterem várja a vendégeket hazánkban. Mindjárt mutatjuk, melyek azok a helyek, amelyek éppen most kapták meg a rangos elismerést.

Egyéves átmeneti időszak segíti az új bortörvényre való átállást 

Az új bortörvény augusztus 1-jén lépett hatályba, az új szabályokra való felkészülést egy, 2022. július 31-ig tartó, egyéves átmeneti időszak segíti, mondta Nagy István agrárminiszter egy csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Tokaj Budára költözött 

Prémium delikatesz nyílt Tokaj-Hegyalja exkluzív termékeit kínálva a Lánchíd lábánál. Alig egy évvel azután, hogy a Magyarországon egyedülálló kezdeményezés, a TokajiMyLove projekt elindult, most újabb szintet lépett a borvidék népszerűsítését célul tűző platform.

Kevesebb cukor, ugrásszerűen javuló egészség 

Ha az előre csomagolt termékekben 20 százalékkal, az üdítőkben pedig 40 százalékkal csökkentenék a cukortartalmat, az csak az Egyesült Államokban 2,48 millióval csökkentené a szív- és érrendszeri események számát, 750 ezerrel a cukorbetegek számát, továbbá 490 ezerrel a szív- és érrendszeri okokból bekövetkező haláleseteket. Mindez a nyereség a felnőtt populáció élettartamát felölelő időszakban adódna – derült ki a Circulation című folyóiratban augusztus 27-én publikált mikroszimulációs kutatásból.

Itt a Nébih közétkeztetési információs oldala 

Számos fontos változás lép életbe szeptember 1-jétől a közétkeztetési tárgyú közbeszerzéseknél. Ezentúl többek között középpontba kerülnek a hazai termékek és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közétkeztetési minősítése is előfeltétellé válik. A pályázati folyamat és a beszerzések támogatása érdekében a Nébih létrehozta közétkeztetési információs oldalát. Az új tematikus weboldal nem csupán a közétkeztetők és a megrendelők, hanem a fogyasztók számára is tartogat érdekes információkat.

Másfél év után újra lesz Food Truck Show  

Másfél év szünet után újra megrendezik az ország legnagyobb Food Truck Show-ját a Kincsem Parkban. A nemzetközi lóversennyel egybekötött rendezvényen ezúttal a spanyol ízvilág köszön vissza az ételekben.

Budapest legújabb borétterme az N28 

Budapest legújabb borétterme a Pesti Broadway szomszédságában található, ez az N28 Wine and Kitchen.

Mesterségeshús-farm Izraelben 

Egyre több helyen találkozhatunk a mesterséges hús fogalmával (a húspótlók mellett), és egyre inkább a mindennapi étkezés részévé válnak ezek az élelmiszerek. Az izraeli „húsgyár” átadása újabb lendületet jelenthet az iparág számára.

Ingyen pizzát osztogat a frissen oltottaknak a Pizza Me 

Az ajándékot 24 óránál nem régebbi oltási igazolásuk felmutatásával igényelhetik az igazi olasz pizzára vágyók, áll a Pizza Me közleményében. 

Áremelés várható a román éttermekben 

A Gault&Millau romániai felmérése szerint az éttermek 62 százaléka tervezi az étlap módosítását, 33 százalék készül a drágításra, 23 százalék pedig visszafogja tevékenységét.

Tejfölöket von ki a forgalomból a Nébih 

Tejfölöket hív vissza és von ki a forgalomból, a Nébih részben mikrobiológiai szennyezettség miatt, részben pedig mert a termékek érzékszervi elváltozást mutatnak.

Hazai komlóval erősít a Heineken 

A komlótermesztésnek nagy hagyománya volt Magyarországon, ám az elmúlt évtizedekben a hazai termesztés szinte teljesen eltűnt. Hamarosan kastélyosdombói komlóval készülhet a Soproni 1895 prémium lager sör.

Több mint félezer csapost képzett a Dreher nyáron 

A sör minőségén túl a csapolás hangulatára, az elkészítés folyamatának legapróbb részleteire, a csapolt pohár látványára, esztétikájára is hangsúlyt fektető kezdeményezés révén már 550 vendéglátóhelyi alkalmazott emelte magasabb szintre csapolási tudományát és vált jóval elkötelezettebbé a minőségi sörcsapolás iránt.

Új közép-európai vezető a Marsnál 

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezte ki új közép-európai kereskedelmi igazgatójává, áll ezzel kapcsolatban küldött közleményükben.

Kamionsofőr hiány miatt nem rendelhető a McDonald's-ban turmix 

Lekerült az Egyesült Királyság mintegy 1250 McDonald’s gyorséttermének kínálatából a shake és a turmix, illetve egyes palackozott italok – közölte a vállalat a BBC-vel. Megerősítették, hogy az egész országra kiterjedő teherautó sofőrhiány áll a háttérben, írja a Forbes.hu a BBC híre nyomán.

Még több sertéshúst a magyar asztalokra! 

Indul a sertéshús fogyasztását ösztönző kampány. Pedig évente 30 kg fogyasztásánál tartunk, de a szakemberek ezt is keveslik.

Terjeszkedik a Kifli.hu 

A cég bővíti szállítási zónáit.

Red Dot díjas a Mizo csomagolása 

Az 1955-ben alapított Red Dot Design Award – a világ egyik legrangosabb design elismerése – egy olyan vizuális formatervezés tematikájú pályázati verseny, amelyben a „piros pont” a minőség védjegye.

Osztriga mesterkurzus a Lupán 

Izgalmas és inspiráló gasztroprogram indul az osztrigák világába augusztus 28-án, a Lupa Beach Myfish teraszán.

Ételsor a jövőből, Dubajban 

A nemzetközi „ízművész“, Bompas & Parr az egyik legfuturisztikusabb vacsorával rukkol elő, amelyet Dubajban valaha is láttak. Az Expo 2020 Dubai helyszínén a bőséges vacsora a látogatókat a jelenből a jövőbe repíti többfogásos, színházi élménnyel vegyített ételkülönlegességeivel.

Bárányt báránnyal 

Az elmúlt három év sikerei után az idén már két alkalommal lesznek Bárány Napok. A programban résztvevő éttermek – augusztus 27-én és 28-án, illetve szeptember 24-25-én – különleges bárányból készült ételekkel várják a vendégeiket.

Jelentős kapacitásbővítés a Pek-Snack Kft.-nél 

Több mint 1,1 milliárd forintos fejlesztéssel, 40 százalékkal növelte a Somogy megyei Igalban működő sütőipari üzemének kapacitását a fagyasztott péksüteményeket készítő cég.

Uniós oltalom alatt ez a hazai szarvasgomba 

Uniós oltalomban részesült a jászsági nyári szarvasgomba - közölte az Agrárminisztérium pénteken az MTI-vel.

Két magyar készül a gasztro-világbajnokságra 

A Chaine des Rotisseurs Gasztronómiai Világszervezet szeptemberben rendezi meg az Ifjúsági Szakács Világbajnokságot Párizsban.

Már a Balaton közepére is megy ételfutár 

A Balatonon tesztelte új, vízi ételszállítási szolgáltatását a mesterséges intelligencián alapuló logisztikai megoldásokat kínáló DoDo. Az ételrendeléseket a partmenti éttermekből  szállították ki a vitorlások fedélzetére a Narke magyar fejlesztésű, zéró-emissziós elektrojetjével, amely a világ első elektromos jetskije.

Hatályba lépett az új bortörvény  

2021. augusztus 1-jén hatályba lépett az új bortörvény és két végrehajtási rendelete, a jelentős adminisztratív egyszerűsítéseket tartalmazó új borjogi szabályozás intézkedéseit csak 2022 augusztusától kell alkalmazni – jelentette ki Nagy István agrárminiszter. Az egyik, már most életbe lépő könnyítés jegyében a termelőknek – a régi szabályokkal ellentétben – immár analitikai és érzékszervi vizsgálat nélkül lehetőségük van a murci forgalomba hozatalára.

Kávézókat nyit a Shell Magyarországon 

"A Shell széleskörű kutatást végzett, melynek keretében öt európai országban több mint 10 000 ügyfelet kérdezett meg. Az eredményekből az derült ki, hogy több európai országban a kávé az egyik fő indok, amiért az emberek megállnak a töltőállomásokon. A mobilitás változó trendjei szerint a jövőben a vásárlók valószínűleg több időt töltenek majd a Shell töltőállomásokon, a vállalat a kávéforgalmazási tapasztalataira és a shopjaiban nyújtott kávéházi élményre építve a Shell Café márka bevezetése mellett döntött" - írják.

Sokat támadott járványügyi előírás a szlovák éttermeknek 

Három nyitvatartási mód közül kell választaniuk a szlovákiai éttermek üzemeltetőinek hétfőtől, s a járványügyi adatoktól függően csak akkor működhetnek teljes kapacitással, ha kizárólag olyan vendégeket fogadnak, akik felvették a koronavírus elleni oltást - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) közlésére hivatkozva hétfőn.

Nem gyógyír a nyári élénkülés a vendéglátóipar sebeire 

Polarizálódott a magyarországi vendéglátóipar, míg az üdülőhelyeken tömve vannak az éttermek, addig a belvárosokban sokan zárva maradnak nyáron is - írja a Világgazdaság.

Hamarosan Szent György-hegy hajnalig 

Egy este, amikor ébren az egész hegy. Szeptember 4-én este biztosan az ősz leghangulatosabb boros rendezvénye várja az odalátogató vendégeket.

Ezeken a helyeken biztosan kérhet kis vízlábnyomú ételt 

Vízzel kapcsolatos figyelemfelhívó kampányt indított a Felelős Gasztrohős. Augusztusban az alapítvány Nálatok mi folyik?! címmel igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy nem magától értetődő, hogy bármikor iható édesvízhez juthatunk - írja kiadónk reklámipari szaklapja, a Kreatív.

Magyar Ízek Utcáján az Ország Kenyere és az Év Innovatív Kenyere 

Nagyanyáink kenyere 21. századi köntösben hódíthatja meg idén a Magyar Ízek Utcájára látogatókat is. Tizedik alkalommal rendezte meg a Magyar Pékszövetség Szent István-napi Kenyérversenyét, ahol kiválasztásra került az Ország Kenyere, azaz a hagyományos Szent István-napi kenyér, valamint az év leginnovatívabb kenyere is. Jól tükrözi az aktuális fogyasztói trendeket nemcsak a két nyertes termék, hanem a versenyre nevezett összes kenyér.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!