Idén is keresik Békés megye legjobb pálinkáját

Idén is keresik Békés megye legjobb pálinkáját 

A Békés Megyei Önkormányzat idén is meghirdette a megye pálinkája versenyt, a győztest a 18. Gyulai Pálinkafesztiválon hirdetik ki.

Jövőre Budapesten rendezik meg a nemzetközi borturisztikai konferenciát 

A magyar főváros nyerte el a lehetőséget, hogy megszervezze az IWINETC (International Wine Tourism Conference, Exhibition & Workshop) konferenciasorozat tizedik, jubileumi rendezvényét 2018 tavaszán – jelentették be az idei borturisztikai konferencia zárónapján, 2017. március 29-én, Cataniában. 

Az első magyar szörpverseny 

A szörpök szerepe nagyon fontossá válhat a gasztronómiában is, hiszen kiválthatják az előre palackozott üdítőitalokat, izgalmasabbá és változatosabbá téve ezzel a kínálatot.

A Borászok Borásza díj idei döntősei 

Két tokaji, egy villányi, egy csopaki és egy balatonboglári bortermelő jutott a döntősök közé.
A Rigó Jancsi, az legyen Rigó Jancsi!

A Rigó Jancsi, az legyen Rigó Jancsi! 

Módosult az élelmiszerkönyv: jogszabály írja el miből és mennyit lehet felhasználni az ismert süteményeknél, tortáknál. A Napi.hu beszámolója.
Gluténmentes süteményekből milliók

Gluténmentes süteményekből milliók 

Egyre népszerűbbek a cukor-, laktóz- és gluténmentesség jegyében készített sütemények. Oltványi Zsolt, a Mentes cukrászüzem tulajdonosa, a 2016-os Év Fiatal Vállalkozója új üzemet indított Zuglóban.
Budapest ad otthont az idei sommelier világversenynek

Budapest ad otthont az idei sommelier világversenynek 

A 2017. évi Ifjúsági Sommelier Világbajnokság megrendezésére benyújtott pályázatunkat - több fordulót követően - a Chaine des Rotisseurs Világszervezet 2016. októberben, Madridban megtartott Igazgató Tanácsának ülésén győztesnek hirdette ki. A 2017. szeptember 29-30-án sorra kerülő Világbajnokság jogának megszerzését megtiszteltetésnek és az eddigi eredményeink elismerésének tekintjük. Ennek a lehetőségnek az is a különlegessége, hogy a szeptember 28 és október 1. között sorra kerülő Grand Chapitre-ral párhuzamosan rendezzük meg.- olvasható a magyar Chaine Egyesület közleményében.

Indul az egész országra kiterjedő tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés 

Elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, az egész országra kiterjedő ellenőrzés március 20. és április 17. között zajlik - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kedden.
Hallott már a sásihagymáról?

Hallott már a sásihagymáról? 

A húsvéti készülődés jegyében zajlik az idei Medvehagyma Fesztivál, amelyet immár tizennegyedik alkalommal rendeznek meg a Pécshez közeli Orfűn április második hétvégéjén

Megvannak az ország tortája döntősei 

Mogyorós, gesztenyés és gyümölcsös ízkombinációjú tortakreációk jutottak be a Magyarország Tortája és a Magyarország Cukormentes Tortája versenyek döntősei közé a hétfőn Budapesten megrendezett első zsűrizésen.

Már lehet pályázni az idei Magyar Termék Nagydíjra 

Az idén 20. évfordulóját ünneplő Magyar Termék Nagydíj pályázatra 46 témakörben, mintegy 100 termék típussal lehet pályázni 2017 május 19-ig - jelentette be Kiss Károlyné, a Magyar Termék Nagydíj Pályázati Iroda ügyvezető igazgatója kedden sajtótájékoztatón Budapesten a kiírók nevében.

6+1 tipp a sztárséfektől 

A február végén megrendezett négynapos Nespresso Atelier rendezvénysorozaton a kávé és a csúcsgasztronómia találkozásának lehettünk szem- és íztanúi. Most a sztárséfekből álló Atelier-csapat: Sárközi Ákos (Borkonyha), Palágyi Eszter (Costes Restaurant), Barna Ádám (St. Andrea Wine & Gourmet), Segal Viktor és Ádám Csaba (Olimpia Vendéglő) olyan praktikákat oszt meg velünk, amiket bárki hasznosíthat a mindennapokban.

Idén kacsa- és libahúsmentes húsvét elé nézünk 

A nagy áruházláncoknál akár 80-85 százalékos készlethiányt is okozhat víziszárnyastermékekből a madárinfluenza, szeptemberig-októberig is eltarthat, mire lesz elegendő kacsa- és libahús

Whisky inspirálta gasztrofotóverseny indult 

A skót The Famous Grouse Gourmet Pillanatok elnevezésű fotópályázatára április 26-ig várja az instásokat.

Miért néz ki minden ír kocsma ugyanúgy? 

A magyarázat nem olyan ördöngös! Ugyanaz a cég, az Irish Pub Company exportálja a 6 különféle stílusú ír pubot az egész világban.

Muzeális badacsonyi borok 

Harminc pincészet mutatkozik be a frissebb évjáratok mellett idén muzeális tételekkel is a Badacsony New Yorkban elnevezésű kóstolón április 5-én a budapesti New York-palotában.

Magyar siker Közép-Európa legnagyobb párlatversenyén 

Az ausztriai Destillatán, Közép-Európa legnagyobb párlatversenyén a magyar nemzeti győztes az Agárdi Pálinkafőzde lett.

Egészségesek-e gyümölcseink? 

Félezer termelő megkérdezésével végzett felmérést a növényvédőszer-használati szokásokról a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara. A kutatás eredményeinek ismeretében elmondható, hogy pánikra ugyan nincs ok, de mindenképpen ráfér a szakmára a tájékozódás, a fiatalítás és a tévhitekkel szemben a hiteles információforrások követése. Megoldást jelenthetnek továbbá a biztonságosabb biológiai növényvédőszerek, különösen a laikus hobbikertészek körében.

A borok királya, a királyok bora a The Ritz-Carlton Budapestben 

A The Ritz-Carlton, Budapest tematikus eseménysorozatának keretén belül minden hónap közepén, Varga Dániel sommelier és Tóth Dénes kreatív cukrász közreműködésével egy nem mindennapi menüsort mutat be a szálloda Tokaji borkínálatából és desszertvariációiból a Kupola Lounge-ban.

Kézműves sör egy gombnyomással 

A Brewie a világ első teljesen automata sörfőzőgépe. Sajátossága abban rejlik, hogy egy lépést sem hagy ki a tradicionális sörfőzés mozzanatai közül, illetve a főzési folyamat csupán egy gomb megnyomásával elindítható. A művelet bárhonnan nyomon követhető okostelefonon, tableten vagy számítógépen egy alkalmazáson keresztül. 

Thai konyha a kedvence? Irány a Buddha-Bar!  

Folytatódik a Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace tematikus gasztrokalandozása a világ körül: március 23-tól kezdődik a Thai Gourmet Hét, hamisítatlan ázsiai ízekkel, újragondolt összeállítással, néhol meghökkentő alapanyagok, fűszerek hozzáadásával, technológiai megoldásokkal.

A sörfőzdék a GVH-hoz fordultak 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének közleménye.A Magyar Sörgyártók Szövetsége reagál. (Frissített!)

MSZÉSZ tisztújító rendkívüli közgyűlés: Merre az előre? 

Bejött a papírforma: Könnyid László szállodai részről, Hamvas Zoltán éttermi oldalról az MSZÉSZ új elnöke, Flesch Tamás alelnök lett.

Őrségváltás a Pannon Gasztronómia Akadémia élén 

Mint a mai nap bejelentésre került, Zsiday Zoltán Roy helyére Csapody Balázs került a Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) vezetői székébe.

Azonnal letölthető receptek az Air Canada Rouge-tól és a Budapest Airport-tól 

A járatbővítés bejelentése kapcsán a Budapest Airport és az Air Canada Rouge bulifőzést rendezett partnereinek a Gastropolis főzőiskolában, ahol egy komplett kanadai vacsorát készítettek a meghívott szakemberek. A találkozó így egy könnyed ráhangolódás volt a május 20-tól sűrűbben üzemelő kanadai járatokra. A rendezvényen jelent volt Jean-Christophe Hérault, az Air Canada németországi igazgatója és Stanislav Fajkus is, az Air Canada Rouge sales menedzsere (GSA) valamint Saly Sándor, a Budapest Airport . szenior járatfejlesztési menedzsere.

Bock- és Koch-sikerek a Syngentán 

Az idén 16. alkalommal megrendezett Országos Syngenta Borverseny díjait március 9-én adják át Siófokon. A Quadris elnevezésű fődíjat ezúttal – egy kéknyelű és egy ötputtonyos aszú mellett – a Bock Pince 2011-es Capella-cuvée-je nyerte el, míg a legeredményesebb versenyző hét aranyéremmel és egy nagyarannyal a Koch Borászat lett.

D-NAP, azaz egy tál dödölle 

Hagyományteremtő céllal indul idén a D-NAP(ok) gasztropiknik a Keszthely Yacht Kikötőben március 25 és 26-án, melyen a Balaton neves és jellemzően regionális, helyi alapanyagokra építő éttermei és a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központja mindent a dödöllére tesznek fel.

Trump bora és társai 

Tíz kategóriában ismerték el a magyarországi borvilág kimagasló teljesítményeit a VinCE magazin által két éve alapított VinCE Awards-díjjal, amelyet pénteken adtak át a 8. VinCE Budapest Wine Show szakmai nyitónapján.

Evett már apátrétest? 

A szerzetesek étkezési kultúráját bemutató kiállítások nyíltak a tihanyi apátságban, kóstolókkal, bemutatókkal.

Szőlő-és borgazdasági szakmérnök képzés indul a Szent István Egyetemen 

A Szent István Egyetem Élelmiszer-tudományi Karán akkreditált felsőfokú szakirányú továbbképzés (szakmérnöki, szaktanácsadói képzés) indul.

15 év alatt elfogyasztottunk 1 milliárd húsgolyót 

A Gallicoop termelési adatai szerint a darált hús az egyik favorit.

Ha Unicum Riservát kóstolna, igyekezzen! 

Új, szuperprémium termékkel rukkolt elő a Zwack család. Olyan gyógynövényekből előállított likőrt hoznak forgalomba májustól, amelyet speciális technológiával, dupla hordós érleléssel készítenek, és amelyből csak minimális mennyiség kerül kiskereskedelmi értékesítésre.

A nagy csigatészta teszt 

33 száraztésztát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A 4 és 8 tojásos, csiga formájú termékeket biztonsági és minőségi vizsgálatoknak is alávetették a hatóság laboratóriumaiban. Komoly élelmiszerbiztonsági kockázat nem merült fel, minőségi hibák miatt azonban élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszab a hatóság.

Fizess verssel! - A Költészet Világnapján 

Kedvenc Julius Meinl kávéját 2017. március 21-én, a Költészet Világnapján egy idézettel is kifizetheti egy nagyszerű kezdeményezésnek köszönhetően.

Összeolvadt az Instant és a Fogas 

Örökre bezárta kapuit a Nagymező utcai Instant, melyből nagy valószínűséggel butikhotel lesz.

Áfacsökkentésért lobbiznak a csapolt sörök gyártói is 

Közösen fordultak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez a nagy sörgyártók és a kisüzemi főzdék, hogy terjesszék ki a csapolt sörre is az étkezőhelyi kedvezményes áfát – értesült a Világgazdaság.

Idén a tokaji borok arattak a XVI. Országos Syngenta Borversenyen 

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az Országos Syngenta Borversenyt, amelyre idén összesen 459 nevezés érkezett az ország összes bortermelő térségéből. A megmérettetésen a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is a tokaji borok vitték a prímet: a legjobb tizenhárom borból hetet a történelmi borvidék borászai készítettek. A siófoki díjátadón elhangzott: a kihívásokkal teli tavalyi év ellenére kiváló 2016-os borok kerültek a zsűri elé.

Hétfőn kezdődik a tavaszi Országos Étterem Hét 

Hétfőtől vasárnapig kedvezményes áron kóstolhatók háromfogásos menüsorok, a magyar éttermek különleges fogásai az Országos Étterem Héten.

A Heimann fiú vihette haza az Aranygyűrűt 

Lezárult a pályázat, március 9-én hirdettek nyertest ünnepélyes gálavacsora keretében a Pannónia Női Borrend tagjai, ahol átadták a 14 karátos Pannónia Aranygyűrűt az idei fiatal borász győztesnek, ifj. Heimann Zoltánnak, Szekszárdról.

Tíz év: ünnepel az Onyx 

Budapest szívében a Vörösmarty téren 2007 tavaszán nyitotta meg kapuit az Onyx étterem a valamikori Kis-Gerbeaud helyén. Az étterem nyitásával a menedzsment célja az volt, hogy Magyarországon is legyen nemzetközi mércével is elismert étterem. Ez sikerült, nem is akárhogyan!

Van, ahol kolbász- és sódarmustrával startol a szezon 

Gyulán hamarosan indul a turisztikai szezon: március 31. és április 2. között rendezik meg a VII. Gyulai Kolbász- és Sódarmustrát - hangzott el a rendezvény csütörtöki, beharangozó sajtótájékoztatóján a fürdővárosban.

Ellenőrzések várhatók az Étterem héten 

A NAV saját oldalán, az ADÓtraffipax rovatban rendszeresen publikálja a várható ellenőrzési prioritásait, és az Országos Étterem Hét kapcsán sem tétlenkednek az ellenőrök.

Csapatban a Radisson Blu Béke vitte a pálmát 

A háromnapos, március 5-7. között tartandó rendezvénynek idén is a Hotel Hungaria City Center adott otthont.

Több forrás jut idén a Nemzeti borkiválóság programra 

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) megemeli a Nemzeti borkiválóság program idei forrását; míg a korábbi években a program végrehajtásara átlagosan mintegy 40 millió forint állt rendelkezésre, addig 2017-ben ez az összeg 50-60 millió forint lesz.

Töretlen Levendula lendület 

Az előző évekhez hasonlóan idén is 10 új üzletet nyit a Levendula fagylaltozó franchise hálózat.

Mangalica és eper az idei Gourmet fesztivál sztárja 

Idén túllép az ország határain, és a régió legjobb éttermeiből is bemutat néhányat a Gourmet Fesztivál, melynek során a legkiválóbb magyar éttermek mellett szlovén, lengyel és szlovák sztárséfek fogásait is kóstolhatják a látogatók május 18. és 21. között a Millenáris Parkban.

Kettős mérce: még nem tudni, mit vizsgálnak 

Nem hozza nyilvánosságra egyelőre a Földművelésügyi Minisztérium (FM) annak a körülbelül száz élelmiszerterméknek a listáját, amelyet abból a szempontból vizsgálnak meg, hogy „kettős mércét” alkalmaznak-e a magyar fogyasztók kárára a multinacionális vállalatok. Részleteket az átfogó ellenőrzés eredményeiről ígér a tárca, leghamarabb március második felében.

Cegléden lesz idén az Egyházi és Világi Borok Versenye 

2017. április 21-én tizenkettedik alkalommal rendezi meg a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület az Egyházi és Világi Borok Versenyét, ezúttal Cegléden.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!

Group travel: next stop the Grand Est!

Group travel: next stop the Grand Est! 

The Grand Est is a must-see destination for group travel lovers. With its historic cities and unspoilt natural landscapes, this rich, diverse region offers an unrivalled range of experiences.
Champagne For You: ahol az ország legszélesebb pezsgőválasztéka vár

Champagne For You: ahol az ország legszélesebb pezsgőválasztéka vár 

A Champagne For You tulajdonosa, Kiszely Katalin mesélt nekünk, aki a pezsgők szeretetét üzleti vállalkozássá és életérzéssé formálta.
Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.