Gasztro
Jack Daniel's bár nyílt Budapest szívében
Idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját a Jack Daniel's lepárlóüzem. A mérföldkőnek számító születésnap alkalmából világszerte számos meglepetéssel készülnek a márka rajongóinak. Budapesten, a Szervita téren néhány hete megnyílt Jack Daniel’s 150 Pop Up Bar egy szelet Lynchburg-öt varázsol a belváros szívébe.
A Borászok Borászai nemsokára kiválasztják az 50 legjobb borászt
A Borászok Borászát felügyelő alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Prónay Bence felkérte az elmúlt évek Borászok Borászait, hogy állítsák össze 50 fős jelöltlistájukat a 2017-es Borászok Borászára, illetve nevezzenek egy főt a Borászok Barátja díjra.
Budapesten és Szegeden is bemutatkozik az olasz gasztronómia
Első alkalommal rendezik meg az Olasz Gasztronómiai Világhetet; a november 21. és 27. között 105 országban 1300 eseményt felvonultató kezdeményezés magyarországi programjainak Budapest és Szeged ad otthont.
Az egészségtudatos életmód lassan trenddé válik
A GfK legfrissebb étkezési szokásokat kutató tanulmánya az egészségtudatosságnak a táplálkozási szokásokra vonatkozó vetületét vizsgálja. Az 1989 óta rendszeresen megjelenő elemzésből kitűnik a fogyasztói attitűdök változása, miszerint a korábban trendinek mondott egészségtudatosság valódi trenddé kezd válni. Ez a hatás a hazai éttermeket sem kerüli el, érdemes tehát az étkezési szokásokat figyelemmel követni.
Edzés helyett egy pohár vörösbor?
Egy kanadai kutatás olyan vegyületet talált a vörösborban, amely ugyanazt a hatást éri el egy pohár ital elfogyasztása után, mint egy óra konditermi edzés.
Ma debütál az új beaujolais
Egy pillanatra megáll a világ csütörtökön délben: ekkortól lehet ugyanis megvásárolni az új beaujolais-t az üzletekben, éttermekben. A tűzijátékkal, gasztronómiai programokkal és fesztiválokkal beharangozott újbor divatja az ötvenes években indult és azóta is töretlen, sőt, az utóbbi időben a világ legtöbb borvidékén trendi friss borokkal a piacra lépni. Magyarországon manapság Szent Márton napjához kötődik az újborok premiere.
Télen átmelegít, nyáron felfrissít, mi az?
A dél-balatoni borok ízvilágának, a terület sajátosságainak, kiváló vörösborainak, gyümölcsös, friss fehérborainak, rozéinak és habzóborainak megismertetését tűzte ki céljául a Dél-balatoni Borút Egyesület, amelynek tagjai nemcsak a „magyar tenger” főszezonjában, de ősztől tavaszig is várják a Balatont és a hangulatos borokat kedvelőket pincéikben. Ez volt a fő mondanivalója az immár ötödik alkalommal megrendezett Márton-napi újborkóstolónak is, amelyen csütörtökön a meghívott vendégek és a nagyközönség összesen 16 pince remek idei borait kóstolhatta meg a kéthelyi Kristinus Borbirtok rendezvénytermében.
Itt vannak a Gault&Millau 2017 díjazottjai
2016. november 15-én jelent meg a Gault&Millau Magyarország 2017 étterem- és borkalauz. A Gault&Millau világviszonylatban a két legjelentősebb nemzetközi étteremkalauz egyike. A kiadvány 231 hazai étterem és 569 bor tesztjét tartalmazza, bemutat továbbá 163 borászatot és 244 szállodát.
Itt a szuperélelmiszerekről szóló szakácskönyv
Vereb "Rocky" Adrienn - Szuperélelmiszerek konyhaközelben című könyvében a csaknem 40 recept található.
Többé nem adok perselypénzt
A Szegedi Dóm tavaly elkészült látogatóközpontjában hamarosan egy luxuséttermet nyit a püspökség. Sokan megbotránkoztak a terven.
Lekenyerezte az amerikaiakat és a briteket a mangalica sertés
„Bár a bolyhos bundába burkolt disznó képe kicsit bohókásnak tűnhet, a furcsán tetszetős göndör ruhába öltözött sertés a Mangalica disznó formájában igenis létezik, mi több olyan finom a húsa, hogy általában már mint a sertések »kobe marhahúsa« [a marhahúsok Rolls Royce-a – a szerk.] hivatkoznak rá” – fogalmaz cikkében a Fine Dining Lovers szerzője.
Magyar bártenderek útban a világhír felé
A Bacardí Legacy Global Cocktail Competition idén is lehetőséget biztosít arra, hogy a legkiválóbb bártenderek megmutassák rátermettségüket, kreativitásukat, a legjobb versenyző pedig megalkothassa a Bacardí új klasszikus koktélját. Kitartás, hagyomány és kísérletezés – ezekből építkeztek a Bacardí Legacy koktélverseny nyertesei.
Csintalan palacsinták
A Szupermenta projekt legújabb terméktesztjén az interneten rendelt, házhoz szállított készételek kerültek terítékre. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 21 „hortobágyi” elnevezésű palacsintát vizsgált kedveltségi és hatósági szempontok mentén. A mikrobiológiai laboratóriumi eredmények hét esetben mutattak ki nem megfelelőséget, de a „fitt”, „light”, „fitness”, „könnyű” jelzők jelölésével is nagyon sok problémája akadt a hatóságnak.
Először nyert díjat magyar sör Európa legnagyobb sörversenyén
Bronzérmes lett a budapesti HopTop Brewery Midnight Express nevű söre a European Beer Star nemzetközi sörverseny Dry Stout kategóriájában, ezzel magyar sör először szerzett díjat Európa legnagyobb sörversenyén.
Járt már lakosztályétteremben?
Számos borász kiállító mellett sörkóstoló, sajtkurzus, borvacsora, Lakosztályétterem és kettős Sunday brunch várja a VI. Márton-napi Borfesztivál látogatóit csütörtöktől vasárnapig a budapesti Hotel Gellértben.
Nem engedik be a McDonald's-ot Firenze főterére
16 millió euró kártérítést követel a McDonald's Firenze városától, mert nem kapott engedélyt étterem nyitására a város történelmi központjában, a főtéren.
Új mestereket avattak a gasztronómiai szövetség hévízi vacsoráján
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) Hévízen tartotta hagyományos éves Mestervacsoráját a hétvégén. A közel öt évtizedes múltra visszatekintő rendezvényen az új mesterek, vizsgája, avatása mellett különböző elismerések átadására is sor került.
Ogre bácsi, Szőlős Apa meg a többiek...
A sörszakértők és sörszeretők véleménye alapján a Szent András Sörfőzde idén újraértelmezte tavalyi első Szőlős Sör kísérletét: így készült el három tokjai szőlőfajtából egy izgalmas komlóval kiegészülve a 2016-os SZŐLŐS APA, amelyet az Ogre bácsiban mutattak be.
Az vagy, amit megiszol
Ezt hirdeti az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Mitiszol Fesztivál. Az esemény szervezője, a természethű borokat népszerűsítő Terra Hungarica korábbi rendezvényét, a Borszalont cserélte a Mitiszolra elsősorban azért, hogy a borfanatikusokon túl egy szélesebb közönséggel is megismertesse az évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő borkategóriát.
Top 10 boros program novemberre
Itt van Márton nap és egy remek gyűjtemény a jobbnál-jobb újboros, gasztronómiai programokról. A Borászportál összeszedte a 10 legizgalmasabbnak tűnő programot.
Új Maharaja nyílt a Nagymező utcában
Az étterem már a negyedik Maharaja a városban. Légy a saját séfed! - azaz egy étterem, ahol már az étlap sem hagyományos! A felkínált alapanyagok listáján mindenki bejelölheti, hogy miből készüljön a vacsorája. A Maharaja Lounge főzőpartnerré avatja a vendéget…- írja a Borsmenta.
Csoki csupán csak nőknek
Speciális gyógynövényekkel kiegészített csokirecepttel rukkolt elő egy svájci cukrász. Állítása szerint megalkotta az első egészséges, nők számára készült csokit, ami megoldást jelenthet a menstruációs görcsökre.
Idén kevesebb bor lesz
A Syngenta Blogja szerint akár 5,3 százalékkal is elmaradhat a világ idei bortermése a tavalyitól, főként amiatt, hogy a déli félteke nagy termelőit, Chilét és Argentínát komolyan sújtotta az El Nino időjárási jelenség okozta esőzés. Európában pedig a francia szőlőket érte nagy kár.
Rossz minőségű pálinkát vontak ki a forgalomból
A laboratórium által kiadott eredmény szerint a Szatmári ágyas szilvapálinka minősége nem megfelelő, súlyos íz és illathibája van, ezért a termék visszahívása a "nem megfelelőség" miatt történt.
Nicsak, itt egy Michelin-csillag! Akkor le kell húznunk a rolót!
A legutóbbi Michelin Guide étteremkalauz díjátadóján derült ki, hogy a nemrégiben megnyílt, sanghaji Tai’an Table annyira jól debütált, hogy máris Michelin-csillaggal jutalmazták. Majd a nagy megtiszteltetést követő napon a kínai nagyváros fine dining étterme, amelynek konyháját egy fiatal magyar szakács, Rácz Jenő (26) vezeti, már be is zárt. Ennek okairól kérdeztük az étterem séfjét, és a beszélgetésünk közben sok más is kiderült.
50 rászoruló gyermek kapott ebédet az őszi szünetre
Az idei évben az Élelmezési Világnaphoz kapcsolódóan 25 nehéz körülmények közt élő család jutott ételhez a Hilton Budapest Blue Energy CSR programja keretében, így 50 rászoruló gyermek kap 5 napon át tápláló és egészséges ebédet az őszi szünetben, amikor egyébként nem jutnának meleg ételhez.
Hihetetlen rekordok a Nagybanin
Közeleg az év talán legrémisztőbb ünnepe: október 31-én, Halloweenkor a szokás szerint töklámpásokat is faragnak. Ha idén valaki egy igazán méretes példányra vágyik, akkor érdemes kilátogatnia a 25 éves Budapesti Nagybani Piacra, ugyanis itt az évek során egyszer egy 44 kilogrammos halloweeni tököt is árusítottak. Emellett azonban még számos érdekességgel ismerkedhetnek meg itt az érdeklődők…
Bordói borokat kóstolhat novemberben
Közeleg a bordói vörösek legnagyobb országos kóstolója, meéy november 26-án a Corinthia Hotel Budapestben várja a vörösborok szerelmeseit.
Elhunyt a szegedi Kiskőrössy Halászcsárda üzemeltetője
Elhunyt Oláh Dezső, a szegedi Kiskőrössy Halászcsárda üzemeltetője és a Jobb Mint Otthon Kisvendéglő tulajdonosa.
Áttolták a lila biciklit Ausztriába
Már nem csak Budapesten láthatjuk a Levendula fagylaltozók jelképét. Mobil egységekkel tesztelte az osztrák piacot a Levendula franchise hálózat, hogy a sikeres vidéki projektek után előkészítse a magyar kézműves fagylalt külföldi terjeszkedését.
Háromnapos gardafesztivált rendeznek Tihanyban november első hétvégéjén
Gardafesztivált tartanak Tihanyban november első hétvégéjén, a "látott hal ünnepén" halkóstoló, geotúra, utcazene, családi- és gyermekprogramok várják az érdeklődőket - tájékoztatta a város polgármestere szerdán az MTI-t.
Milyen borra számíthatunk idén?
Az időjárás nem kedvezett egyes borvidékeknek az idei évben, de vannak szerencsés kivételek, így a kiesés részben kompenzálható lesz.
Prémium piacokra exportáljuk a mangalicát
Megkezdődhet a magyar mangalica exportja az Amerikai Egyesült Államokba - mondta a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke az MTI-nek, hozzátéve, az itt tenyésztett, hungarikumnak számító mangalicahízókból 20 ezer kerül a vágóhidakra, a termékek nagy részét pedig a prémium piacokra exportálják.
Itt a Whisky Show Budapest
A világszerte népszerű whisky bemutatók magyarországi változatának, a Whisky Show-nak, 2016. október 28-29-én, pénteken és szombaton a Corinthia Hotel Budapest ad otthont. A rendezvényen mintegy 300 különböző whiskyt és érlelt párlatot lehet megkóstolni.
Magyar éremeső az IKA-Kulináris Olimpián
A kulináris olimpiát minden negyedik évben rendezik meg, a négynapos eseményen közel ötven nemzet több mint 2500 versenyzője méri össze tudását. Idén 2016. október 22-25-ig tart majd. Köztük van a Magyar Nemzeti Katonaszakács Válogatott, 3 regionális csapat és több egyéni induló. A magyar versenyzők már az első napokban sorra aratták az érmeket.
Tapas, sushi és gourmet szendvics Ferihegyen
Különleges étterem-koncepcióval bővült a 2.Terminál éttermeinek köre. A SkyCourtban nyílt meg a tengerparti bárok stílusát idéző TASHBA étterem, ahol tapas- és sushiválogatásokkal, gourmet szendvicsekkel, salátákkal és süteményekkel várják az utazókat. A prémium minőségű alapanyagok, a világ különböző tájai ihlette ízvilág és az étterem egyedi kialakítása mind azt a célt szolgálják, hogy az utazók azt érezzék, a pihenés, a nyaralás már a repülőtéren elkezdődött.
Azért jöttem ide, hogy nagy borokat csináljak
Új cikksorozatunk első részében a Jekl családi pincészetet mutattuk be. Ezúttal a nagyharsányi Koch pincészet (VinArt) van fókuszban.
Őszi ízek a Damniczki cukrász manufaktúrában
Budapesten csak ez év tavaszán nyitott meg a cég üzlete, a már 24 éves múlttal rendelkező Damniczki cukrász manufaktúra, ahol Damniczi Balázs nemzetközi tapasztalatai és igényessége új nívót teremtett.
Háromnapos kolbászfesztivál kezdődött a Vasúttörténeti Parkban
Családi programok, folklórműsorok, disznóvágás és kolbászvásár is várták a látogatókat a Disznótoros Kolbászfesztiválon csütörtöktől vasárnapig Budapesten, a Magyar Vasúttörténeti Parkban.
Nem iszunk elég sört
A magyar fociválogatott várakozásokon felüli Eb- szereplése a hazai sörfogyasztáson is szépen meglátszik, írja a Világgazdaság. A hazai sörgyártók azonban nem elégedettek a magyarok sörfogyasztásával.
Az elektromos kanál megédesíti az ételeket
Angliai tudósok olyan evőeszközök kifejlesztésén fáradoznak, amelyek pusztán áram segítségével segítik elő a válogatós gyerekek egészséges táplálkozását. Az írás a The Daily Meal cikke alapján készült.
A hazai éttermek keresik a magyar termelők áruit
A Felelős Gasztrohős Alapítvány harmadszorra rendezett a Szimplában termelő-étterem találkozót. A rendezvény népszerűsége bebizonyította, hogy a hazai vendéglátóhelyek keresik a magyar termelőket és termékeiket.
Tokaji lett az év pincészete
A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék Patricius Borháza lett az idén az év pincészete, a 2002-ben alapított díjat a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége képviselői adták át csütörtökön a Bodrogkisfalud határában lévő társaságnak.
A POP kategóriával bővült a Gault ß Millau francia étteremkalauz
Pop elnevezéssel új kategóriát vezet be 2017-es kiadásában a Gault ß Millau francia étteremkalauz, amely a nyugat-franciaországi Noirmoutier-ban működő La Marine tulajdonosát, Alexandre Couillont választotta meg az év séfjének.
Éljen a Pinot Noir!
Új sorozatunkban nem csak személyes tapasztalatainkat osztjuk meg, de tippeket is adunk, melyik bor mellé mi illik. Először Két villányi pincészethez látogattunk.
Megérkezett a Green Tea Latte
A prémium Teavana teák bevezetésével végre Magyarországra is megérkezett a Green Tea Latte. A zöld teás frissítő citrusos mentás változatban és hidegen, frappuccinóként is elérhető.
Új olasz étteremlánc keresi magyar partnerét
Eredeti olasz hagyományokan alapuló gyorsétterem-fagylaltozó koncepció keresi franchise partnereit hazánkban. Elsősorban Budapesten, valamint nagyobb vidéki városokban egyaránt versenyképes befektetési lehetőséget kínálva leendő hazai franchise partnereinek.
Élményszüretet tartanak az etyeki Gasztrosétányon
Friss mustot, murcit és már újbort is lehet kóstolni az október 22-23-i Élményszüreten az etyeki Gasztrosétányon.