A magyar légi közlekedés kifejezetten egészséges állapotban van

A magyar légi közlekedés kifejezetten egészséges állapotban van 

„Remek hírrel érkeztünk” - újságolta Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója csütörtökön, Budapesten, majd bejelentette: újabb géppel bővül a budapesti bázis.

Hipa-présben az utazási irodák 

Akarva, nem akarva, de alaposan keresztbe tett egy adójogszabály-módosítás a repülőjegy-értékesítő irodáknak. A helyi iparűzési adó (hipa) szabályainak 2013. január elseji, a szakmával folytatott bármiféle konzultációt nélkülöző módosításával az adójukat Magyarországon fizető, 500 millió forint fölötti bevételt könyvelő repülőjegy-értékesítők jártak a legrosszabbul.

Hetente egyszer repülne az Ammán-Budapest járat 

Alig egy hete még arról számoltunk be, hogy a jordán Royal Wings néhány napon belül hivatalosan is bejelenti közvetlen budapesti charter járatának indítását. A valóság ezzel szemben az...

Nem export tevékenység a beutaztatás? 

Tevékenyen telt a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének idei első féléve. Továbbra is muszáj tengelyt akasztaniuk több olyan a turizmus ágazatban érintett szereplővel, melyek joggal várnánk, hogy inkább segítse a hazai utaztatók munkáját.
Mitől nőhet a magyar vendégéjszakák száma Monacóban?

Mitől nőhet a magyar vendégéjszakák száma Monacóban? 

Attól, ha még többen utaznak oda. Az utazáshoz Monaco idegenforgalmi hivatala igyekezett kedvet csinálni kedden, Budapesten.

Ökoturizmus: csak a vendég hiányzik? 

Rengeteg uniós forrásból számos attrakciót építettek a nemzeti parkok az utóbbi években, de egy valami hiányzik, a vendég - hívta fel a figyelmet Szilágyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) igazgatója. „Furcsa, hogy egy nemzeti park igazgatója mond ilyet” - mentegette saját szókimondását, de észrevételével nem maradt egyedül a hetedik alkalommal megrendezett Nemzeti Parkok Hetének nyitó napi szakmai konferenciáján.

Állami ökoturisztikai utazási iroda alakulhat 

Zajlik a 7. Magyar Nemzeti Parkok hete, melynek nyitó konferenciáján kiderült, az állam az ígéretesnek tűnő ökoturizmusból is kivenné a részét.

Utoléri-e önmagát konferenciaturizmusunk? 

Azaz a 2011-es csúcsévet, mely kivételes év volt a hazai konferenciaturizmusban? Az ok: Magyarország féléves uniós elnöksége, melynek köszönhetően 2010-hez képest 12,1 százalékkal több nemzetközi - azaz minimum ötven fő és minimum három nemzet részvételével lebonyolított - konferenciát rendeztek kis hazánkban. Ellenben a 2011-es 602 nemzetközi eseményhez képest akár lehangoló is lehet a 2012-es „záráskor” könyvelt 505 konferencia, mely 16,1%-os esést jelent - derült ki szerdán a Magyar Kongresszusi Igazgatóság (MKI) és a Magyarországi Rendezvényszervezők és –szolgáltatók Szövetsége (MaReSz) közös sajtótájékoztatóján.

Aki a Budapest-védjegyet kidolgozza 

Május 24-től Trencsényi Mariann felel a Budapest-védjegy kialakításáért.

A Wizz Air is árulja a megújult Budapest Kártyát 

Földön és levegőben egyaránt megvásárolható lesz az új Budapest Kártya. Június 1-től a GateRetail és Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. (BTFK) megállapodása alapján a Wizz Air fedélzetén is.

Fél árral csábít Ferihegy 

A legjelentősebb globális légi fuvarozási találkozót, az 1995-ben útjára indult Routes éves európai konferenciáját kétéves előkészítést követően több mint ezer résztvevővel májusban rendezték meg Budapesten.

Vörösbor, Mercedes és a kancák kertje 

Hogy e három dolognak mi köze egymáshoz? Jöjjön velünk Stuttgartba és környékére, és megtudja!

Horvátország: változó áfaszabályok 

Július 1-jétől Horvátország az Európai Unió teljes jogú tagjává válik. Emiatt változnak az oda üdüléseket szervező utazási irodákra vonatkozó áfaszabályok.

A 321-essel repülne a Wizz Air? 

A flotta ilyetén bővítését Váradi József pedzette egy félmondat erejéig a budapesti Routes Europe konferencián.

50 százalék kedvezményt ad a Budapest Airport 

Bár nem a horvát város az egyetlen, amely lefedetlen desztinációként, fehér foltként szerepel a Budapest Airport Routes Europe konferencián elhangzott beszámolójából.

Harmadik éve verik a németek a franciákat 

A beutazásban. Persze a történet nem ilyen egyszerű - derült ki a hétfőn megnyitott, 39. Germany Travel Mart-on, Németország legnagyobb beutaztató vásárán, Stuttgartban.

Charterpartnert vált a Neckermann 

A cég a szlovák Samair-t választotta - árulta el érdeklődésünkre a Neckermann (NUR).

Swiss: A csendes svájci? 

Bernhard Wodl-t, a Swiss International Air Lines Ausztriáért és Kelet-Közép-Európáért felelős igazgatóját kérdeztük.

Martin Gauss mindenkit üdvözöl 

De az airBaltic vezérigazgatója egészségi állapota miatt nem tudott részt venni a Lett Köztársaság budapesti nagykövetségén szerdán megrendezett járatnyitó eseményen.

Márkahűség csak a luxuskategóriában van 

Avagy mit adnak nekünk a kuponos oldalak? Mindenek előtt vendéget a szállodáknak, melyekre bővében van szüksége, különösen a vidéki házaknak, de ésszel kell tudni élni vele - így a Turisztikai Menedzserek Szövetségének keddi, budapesti kerekasztal-beszélgetésén elhangzott figyelmeztetés.

Elveszett város és Holt-tenger: úton Jordániában 

Ha valaki csak kezdené az arab világgal való ismerkedést, Jordánia remek választás. A biztonságos országban évezredek kulturális gazdagsága páratlan természettel párosul.

Gyertek Barcelonába konferenciázni! 

Barcelona MICE kínálatának képviselői és hazai kiutaztatók randevúztak hétfőn a budapesti Boscolo szállodában. A cél: tovább növelni a Magyarországról konferenciákra és incentive-utakra indulók számának növelése.

Magyar dizájn (is) az Air Malta új arculata 

Ritka pillanat, ha az embert olyan mértékben engedik egy be egy repülő aurájába, hogy a hasa alján lévő feliratot olvashatja. Mi megtettük pénteken, amikor a Air Malta flottájának új festését vettük górcső alá. A 2012 júliusában a világ elé tárt dizájnnal máltai gép másodjára járt a Ferihegyen.

Tenyeremben elfér a Balaton-felvidéki Nemzeti Park 

Eddig kiaknázatlan lehetőségeit aknázná ki a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a látogatószám további növelés érdekében a manapság futótűzként terjedő, okostelefonokra letölthető applikáció segítségével.

Már a vikingek is szerettek utazni 

Húsvét vasárnap, négy év szünetet követően szállt le a SAS Budapesten, de az időpontot a sajtó és a prominens személyek összetrombitálására nem ítélte megfelelőnek a légitársaság. Így a Star Alliance alapító SAS oslói és koppenhágai járatát április 4-én köszönthette a Budapest Airport a három skandináv ország nagyköveteivel karöltve. 

Kicsik vagyunk de növekszünk Svájcban 

Bár csak tízezres nagyságrendben éjszakázunk Svájcban, a szám növekszik - derült ki a nyári svájci kínálat bemutatóján.

Portugál-magyar: 6 év után ismét 

Portugál és magyar utazási szakemberek workshopoltak Budapesten - 6 év után ismét.

Jegesmedvék nyomában az 1000 Út 

Oleg Emrilovék idén sem mulasztották el különlegességekkel meglepni viszonteladóikat és utasaikat.

Az ügyfelek pénze fogy, a szállodák arrogánsak 

Bár nemzetközi összehasonlításban a hazai „konferenciaipar” nem is áll olyan rosszul anyagi és infrastrukturális lehetőségeihez képest, a szakma érintettjei ennél árnyaltabban látják a helyzetet - derült ki a Magyar Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége (MaReSZ) keddi, budapesti szakmai napján.

Észak felé első lesz a SAS! 

- ígérte meg a SAS, skandináv légitársaság régiónkért felelős értékesítési igazgatója, Stefan Eiche a légitársaság visszatérése apropóján tartott, a hazai általános értékesítési ügynöke, a Tensi Aviation által szervezett vacsorán.

Neszebár, a Sipka-szoros és más csemegék 

Idén is Szentpétervártól Dubajig szervez utakat a Robinson Tours, és a Nemzetközi Nőnap alkalmából a nőknek is kedvezménnyel kedveskedik a cég - derült ki csütörtöki katalógusbemutatójukon. De nem a Bulgáriára és Törökországra érvényes nőnapi kedvezmény az egyetlen idei újdonsága Robinsonéknak.

Általános óvatosság 

Szolid és kockázatkerülő - röviden így jellemezhető előzetesen a 2013-as nyári charter szezon. A mai magyar gazdasági realitásokat messzemenően figyelembe vevő hozzáállás nyugodt, meglepetésektől mentes nyarat ígér.

Malév – egy éve a sírban, utód nélkül 

Egy év nagy idő. Különösen Európa nyitott égboltján, ahol alig várja egy-egy légitársaság, hogy helyére ugorhasson egy-egy jól jövedelmező járatnak, ha annak üzemeltetője kidől a sorból, ahogy történt ez a Malévvel 2012. február 3-án, 66 éves korában.

B, mint balatoni nyár 

A jó hír, hogy 2013-ban sem marad el a nyár a Balatonon. Sőt, még víz is lesz a mederben, legalábbis a téli biztató mennyiségű csapadéknak köszönhető vízszint-emelkédésnek köszönhetően.

„És egy igazán online utazási iroda sem létezik” 

Nem tették zsebre az Utazás kiállítás online értékesítéssel foglakozó konferenciáján megjelent utazási irodások azt, amit Horváth Ákos, a GDS-szolgáltató Amadeus magyarországi igazgatója felrótt nekik, de ha tanácsait megfogadják, abból tehetnek a zsebükbe.

Ömlik a pénz Debrecenbe 

Nagy tervekkel vág neki Debrecen a következő éveknek. Turizmusfejlesztésre mintegy 24 milliárd forintot szánnak, melynek jelentős része uniós forrás - tudtuk meg az Utazás kiállításon.

Trendi úti cél Nr. 1. 

- határozza meg magát Berlin. A német főváros tavaly már Európa harmadik leglátogatottabb városi úti célja - derült ki az Utazás kiállításon zajlott sajtótájékoztatón.

Ipari alapot a magyar egészségturizmusnak! 

Dr Feketéné Dr Fényi Ágnes, egészségipari osztályvezető az NGM turisztikáért felelős helyettes államtitkárságának egészségipari osztályáról úgy látja: csak akkor válik a magyar turizmus erős fegyverévé az egészségturizmus, ha az egy ipari alapokon nyugvó átfogó koncepción nyugszik.

A miniszter asszony lekapcsolta a légiforgalmi irányító központot 

Baj nem történt, mert egy másik gombbal már korábban beindították a HungaroControl új irányítótermét, mely Európa egyik legkorszerűbb légiforgalmi irányítóközpontja lett.

Májustól még több airberlin Magyarországról 

Májustól heti tizenkétszer repül az airberlin Budapest és Berlin között. A piacot pedig új, Lengyelországért is felelős country manager felügyeli.

Megújult honlapon a debreceni repülőtér 

A napokban vált aktívvá Magyarország második számú repülőterének új honlapja. Ezentúl nem Airport Debrecen, hanem Debrecen Airport névre hallgat a cívisváros légikikötője.

Wizz Air: még folytatódik az orosz és a török légi csata 

Amilyen gyorsan nyíltak a Wizz Air járatai 2012-ben, olyan kemény diónak tűnik két hőn óhajtott útvonal, Moszkva és Isztambul megszerzése.

Kik kapták a Budapest Airport 2012-ért járó díjait? 

Íme, itt van Budapest hőn áhított, nagy befogadóképességű kongresszusi központja - gondolhatná az ember, de valahol mégis ízetlennek érzi a tréfát. Akkor is, ha a Ferihegy 1-es ma rendezvényhelyszínként éli mindennapjait. Bent zajlik az élet; a Budapest Airport a funkciót váltott terminálon 6. díjkiosztó estjét tartja.

Malév - egy éve a sírban, utód nélkül 

Egy év nagy idő. Különösen Európa nyitott égboltján, ahol alig várja egy-egy légitársaság, hogy helyére ugorhasson egy-egy jól jövedelmező járatnak, ha annak üzemeltetője kidől a sorból, ahogy történt ez a Malévvel 2012. február 3-án, 66 éves korában.

„A Ryanair-utas nem fordul utazási irodához” 

2012 decemberében vette át a stafétát a Magyar Beutaztatók Szövetségének (MABEUSZ) élén Kálmán István, a Liberty International magyarországi ügyvezetője Rácsai Ágnestől.

A lengyelek előremenekülnek 

A LOT Boeing 787-8 Dreamlinere méltóságteljes fordulóval állt be a Ryanair fagyos, szélfútta sátortábora elé a Liszt Ferenc-repülőtéren. Annak az utashídnak a közelébe, ahol alig egy éve még a Budapestről induló széles törzsű gépek (a Hainan A330-asai, a Delta, az American Airlines és a Malév Boeing 767-esei) szippantották magukba utasaikat. A sátortábort a Dreamliner három januári napon zavarta csak meg különleges látványával.

Rendeződhet a ferihegyi gyorsforgalmi út helyzete? 

A Central Europe Program keretében megvalósuló, a repülőterek térségének hosszú távú fejlesztési koncepciójának kidolgozását célzó együttműködésből akár sok jó is kisülhet a Ferihegy és körzete - XVIII. kerület, Dél-Kelet Budapest, Vecsés - számára.

A lengyel előremenekülés, avagy utazás a LOT Dreamlinerén 

A LOT Boeing 787-8 Dreamlinere méltóságteljes fordulóval beállt a Ryanair fagyos szél fútta sátortábora elé. Annak az utashídnak a közelébe, ahol alig egy éve még a Budapestről induló széles törzsű gépek (Hainan A330-asai, a Delta, American Airlines és a Malév Boeing 767-esei) szippantották magukba utasaikat és amelyből immár karámba terelve sétálnak száz métereket a fapadosok utasai. A sátortábort a Dreamliner január 12-én, 13-án és 14-én zavarja csak meg különleges látványával.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!