Melyik a MABEUSZ szerint a legjobb magyar szálloda? 

Idén először, hagyományteremtő jelleggel díjazta a hazai turisztikai szolgáltatókat a Magyar Beutaztatók Szövetsége (MABEUSZ).

Elnökváltás a MABEUSZ-ban 

Két év után Rácsai Ágnes lemondott MABEUSZ-elnöki posztjáról.
2013-tól csak Frankfurtba és Münchenbe repül Budapestről a Lufthansa

2013-tól csak Frankfurtba és Münchenbe repül Budapestről a Lufthansa 

- persze ez így ebben a formában nem teljesen igaz; a fenti két reptéren kívül a Germanwings veszi át a Lufthansa járatait. Nem csupán a magyar utazóközönséget érinti az intézkedés. 2013 január 1-től felmenő rendszerben a Lufthansa összes, nem gyűjtő-elosztó repülőterére közlekedő, rövid távú járatát átveszi a Lufthansa-leány Germanwings.

Akár 200 milliárd lehet a jogosulatlan utazásszervezők éves forgalma 

Sokszor azonban bejelentők sincsenek tisztában azzal, mi is a jogosulatlan utazásszervezés - tudtuk meg Békési Tamástól, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Idegenforgalmi Osztályának főosztályvezető-helyettesétől a MUISZ szerdai közgyűlésén.

Malév-pilóták: a magyar állam megfizet! 

November 12-én járt le az a 270 napos határidő, melyet a Malév felszámolására szántak. Mivel az elbocsátott dolgozók helyzete ez alatt az idő alatt sem rendeződött, a Közforgalmi Pilóták Egyesülete (HUNALPA) milliárdos kártérítési pert helyez a Malév többségi tulajdonos magyar állam ellen kilátásba - közölte kedden, Budapesten Demeter Csaba, a HUNALPA elnöke.

10 útvonalat bezárnának 

A Ryanair november 22-én bejelentette, hogy 40%-os leépítést hajt végre budapesti bázisán. De a kását nem eszik olyan forrón.

Bogár, Golf és VW-kolbász 

Gyárból élményközpont - komplett világot teremtett Wolfsburgban a Volkswagen autógyár.

Potyamunka ellen ajánlatkérési díj? 

Az elmúlt évtized során az utazási irodákat mind jobban sújtja a megvalósult üzleteik és az ajánlatkérések számának romló aránya. Legyen szó szabadidős utaztatásról vagy MICE-ról, az ajánlatkérések átlag 10-20%-a válik bevétellé. Az esetek többségében a remélt ügyfél a biztos információ birtokában elintézi foglalásait közvetlenül. Megoldás lehetne az ajánlatkérési díj az utazási irodák szerint. Ennek bevezetését illetően azonban egyöntetűen szkeptikus a szakma. Megoldás egyelőre nem várható.
Az egészségturizmus az országmarketing legjobb esélye lehet

Az egészségturizmus az országmarketing legjobb esélye lehet 

- derült ki a november 30-i II. Országimázs Konferencián, Budapesten. Jóllehet, szakmai körökben a magyarországi kínálat, gyógyszállóinkhoz hasonlóan, elismert, de a világgal való megismertetésük még várat magára. A konferencián felszólalók közül többen a Magyar Turizmus Zrt-tól várnak több munkát. Vélemények szerint úgymond az ügy nagyköveteiként sokat lendíthetnek a dolgon vízhez kötődő sportolóink is.
Lufthansa: továbbra is a világ egyik vezető légitársasága maradna

Lufthansa: továbbra is a világ egyik vezető légitársasága maradna 

Stabilan áll a Lufthansa Csoport magyarországi lábain. A csoport tagjai - Austrian Airlines, Swiss, Brussels Airlines és Lufthansa - a Budapestről hagyományos légitársasággal közlekedők mintegy harmadát szállítja idén.

10 útvonal bezárásával fenyegeti a Budapest Airportot a Ryanair 

A Ryanair november 22-én bejelentette, hogy 40%-os leépítést hajt végre budapesti bázisán, közölte lapunkkal a légitársaság. De a kását nem eszik olyan forrón.

Nincs Mercedes Suzuki áron 

- szólt az érv a Royal Caribbean Cruises (RCC) ár-érték arány mellett a cég hazai képviselőjének szerdai katalógusbemutatóján. A hajótársaság 2013-14-ben olyan újdonságokkal jelenik meg a piacon, mint Omán, Dubai.

Információ elszívó utasok ellen ajánlatkérési díj? 

Az elmúlt évtized során az utazási irodákat mind jobban sújtja a megvalósult üzleteik és az ajánlatkérések számának romló aránya. Legyen szó szabadidős utaztatásról, vagy MICE-ról, az ajánlatkérések átlag 10-20%-a válik bevétellé. Az esetek többségében a remélt ügyfél a biztos információ birtokában elintézi foglalásait közvetlenül. Megoldás lehetne az ajánlatkérési díj az utazási irodák szerint. Ennek bevezetését illetően azonban egyöntetűen szkeptikus a szakma. Megoldás egyelőre nem várható.

A beutaztatók szerint nem sikersztori a ferihegyi parkolás 

Két hete szerdán látott napvilágot a Budapest Airport (BUD) azon közleménye, melyben elismerően nyilatkozik a 2012 augusztusában bevezetett, új parkolási rendszerről. E szerint a „A repülőtér termináljai előtti közlekedés biztonságosabb és gördülékenyebb, mint valaha.” Ugyanakkor a közleményben igen kevés szó esik a Ferihegy utasforgalmának szintén jelentős hányadát „ráhordó” turistabuszokról, az azokat bérlők, üzemeltetők elégedettégéről.

Kupon? Mire jó, ki űz el kit? 

A kérdésre ugyan minden, az üggyel kapcsolatos töprengést lezáró válasz nem született a Turisztikai Menedzserek Szövetsége szállodai tagozatának keddi, budapesti rendezvényén, az azonban kiderült, a kuponos értékesítéssel - ha már egyszer leszerződtek - meg kell tanulni a szállodáknak együtt élni.

Még több külföldi vendéget szeretne szállodájában? 

Optimalizálja honlapját okos telefonra! - javasolta Gál Péter, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft., tanácsadója a Turisztikai Menedzserek Szövetségének keddi, budapesti rendezvényén.

Fontosabb a turizmus, mint az autóipar 

Németország előző évi és idei számai egyaránt arról tanúskodnak, hogy a turizmus korábbi válságától amúgy sem nagyon szorongatott német turizmus erőteljes menetelése folytatódik. Mára a méltán híres német autóipart is megelőzve veszi ki 4,4%-os részesedését az ország GDP-jéből. Mintegy 2,9 millió embernek ad munkát az idén a vendégéjszakák terén 8,5%-kal növekvő ágazat.

Akik sokat tettek az Autoclub Travelért 

...azok bizonyára vannak jó páran, de kiemelkedik közülük Petra Hedorfer, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) vezetője.

Frankfurti repülőtér: 30 percre csökkenő átszállási idő 

„A” terminálja meghosszabbításával olyan utasforgalmi résszel bővül Frankfurt-Main repülőtere, ahol az átszállási idő akár 25-30 percre csökkenhet.

Állandó forgalom kevesebb kikötővel 

Jóllehet Budapest továbbra is a szállodahajó-forgalom egyik európai központja, a számok is meggyőzőek, a kikötési lehetőségek a főváros területén már nem a régiek.

Wizz Air: több hely lesz a fedélzeten 

A próbaüzemet követően valóban bevezeti a Wizz Air a kézipoggyászért felszámolandó díjat. Cserébe több hely lesz a fedélzeten, kevesebbe kerülnek majd a jegyek - ígérik.

A jövő a Travelport szerint 

Az idén nem nő a magyar GDS-piac, hosszabb távon viszont jelentős növekedési potenciállal rendelkezik hazánk és a régió – állítja a Travelport lapunknak nyilatkozó marketingigazgatója.

Budapest-Genf járatot nyit a Wizz Air 

És bejelentette nyári menetrendjét is, melyből kiderül, a Wizz Air-nek nyáron Magyarországról ennyi célállomása még nem volt.

Az AFKLDLAZ utasai 

Ismét szokatlan módon, Vágó István vendégszereplésével, a budapesti Francia Intézet auditóriumában ünnepelte az Air France-KLM-Delta-Alitalia (AFKLDLAZ) magyarországi képviselete szokásos szezonzáróját, az őszi-téli időszak kezdetét utazási irodai partnereivel.

Kijevbe és Tel Avivba repülhet a Wizz Air 

Már tudjuk egy ideje, de hétfőn hivatalosan is bejelentette Váradi József Wizz Air-vezér, hogy a légitársaság megkapta Kijevbe és Tel Avivba a repülési jogokat.

Rekordévet zár a debreceni repülőtér 

Míg legnagyobb nemzetközi repülőterünket, a Ferihegyet az ág is húzza, de leginkább a drámai utaslétszám-csökkenés illetve a XVII. kerület csillagászati összegű telekadója, addig a keleti végen az Airport Debrecen (AD) már augusztus végére jóval meghaladta tavalyi egész éves forgalmát - tízezres nagyságrendekről beszélünk.

A Ryanair világuralomra tör 

Az uralomra törést pedig hol máshol kezdhetné, mint Budapesten. Legalábbis ilyen mozgalmas címmel harangozta be csütörtöki sajtótájékoztatóját a Ryanair.

Újra 17 napos a Budapesti Tavaszi Fesztivál 

2013-ban több mint két hétig zajlik a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) - derült ki kedden, a budapesti Gellért szállóban a Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft. által a beutaztatók számára megrendezett fórumon.

Wizz Air honlap: a rejtély megoldódott 

Már, aki számára rejtély volt, hogy az elmúlt hétvégén miért is akadozott a Wizz Air honlapja; mert készült az új, zajlott az átállás.

Budapest-Lyon: Hetente háromszor 

„Jobb volna a Balatonon vitorlázni, fürdőzni” - állapította meg Philippe Maudet, az Air France-KLM regionális vezérigazgatója a Ferihegy 2A termináljának teraszán a közép-ázsiai hőségben. Megállapításával a jelenlévők közül senki sem vitázott, de ott kellett lenni, mert a keddi alkalom „olyan, mint amikor újszülött érkezik a családba” - tette hozzá egy-két mondattal később, utalva arra, amiért sokan gyűltek egybe a repülőtéren: a BritAir Lyon-Budapest járatának megnyitójára.

Új felszálló, részecskeszűrő és uniformis 

Az idei év minden bizonnyal emlékezetes lesz a garantált budapesti buszos városnézést kínáló cégek számára. Ismét napirendre került a motorok környezetvédelmi besorolását szabályozó rendelet alkotása, új szereplő jelent meg a piacon, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pedig a szolgáltatás uniformizálást tervezi.

Fények, ízek, folyók 

Franciaország második legnagyobb városa, az oroszlános címerére és fejlett iparára egyaránt büszke Lyon közelebb került a magyar utazók számára az Air France új járatának köszönhetően.

Az Uniótól várnak segítséget Európa légitársaságai 

Elszakadt a a cérna az európai légitársaságoknál; szerintük az EU nem tesz meg mindent, hogy az ágazatot versenyképes helyzetbe hozza. És hogy kivel mérkőznének az európaiak, illetve szövetségük, az Association of European Airlines (AEA)?

Karikás ostorral a nehéztüzérség ellen 

Budapest abban a szerencsés helyzetben van, hogy a név és a látvány, a város és a folyó, a századforduló monumentalitása eladja a terméket. De ez önmagában nem elég, legfeljebb az erős stagnáláshoz. Azon versenytársaink, amelyek megfelelő forrásokkal támogatott, következetes turisztikai marketingstratégiával népszerűsítik városukat, a válság közepette is növekedni tudtak.

Lyon, a fények és finom falatok városa 

Franciaország második legnagyobb városa, az oroszlános címerére és fejlett iparára egyaránt büszke Lyon közelebb került a magyar utazók számára az Air France új járatának köszönhetően.

Ferihegy 1: Már amúgy is kicsi volt? 

Ez persze sovány vigasz a bezárás estéjén, akkor is, ha csak öt évre zárnák be.

Lipcsei zöldség 

Bámulatos, milyen hatékonysággal, kreativitással adnak új funkciót az elhagyott gyáraknak, ipartelepeknek a németek, válik kalandparkká a nagyolvasztó, lokállá a selyemgombolyító, hogyan teremtenek végtelen, kék-zöld oázist a barnazónából Lipcsében és környékén.

A Közel-Kelet légitársaságaitól ments meg minket, ó EU? 

Elszakadt a a cérna az európai légitársaságoknál; szerintük az EU nem tesz meg mindent, hogy az ágazatot versenyképes helyzetbe hozza. És hogy kivel mérkőznének az európaiak illetve szövetségük az AEA, Association of European Airlines?

Kisvakond és retró: 75 éve repül Budapestre a cseh CSA 

Szinte az égig ér a tűzoltó autókból fellőtt köszöntő vízfüggöny a súlyos ferihegyi zivatarfelhők alatt, amikor a CSA retro festésű, pufóka Boeing 737-es gépe átgördül a függyönyön keresztül a ferihegyi terminálhoz; épp ezen a május 23-án 75 éve szállt le a CSA először Budapesten. Az égből pottyant személyzetet mivel mással köszönthetnék, mint az első számú földalatti cseh kedvenc, a kisvakond figurájával díszített tortával.

Budapest-Lyon járat: átszállásra is jó lesz 

Még ha a levegőhöz sok köze is van, nem légből kapott ötlet az Air France leány, a naponta 300 járatot üzemeltető Brit Air Budapest-Lyon járata. Kiderült, Lyon átszálló repülőtérként is fontos lehet mind a francia, mind pedig a magyar oldalon.

Közel 400 millió euró turisztikai marketingre 

Az ezúttal a németek egyik legjelentősebb vásárvárosában, Lipcsében megrendezett legnagyobb európai beutaztató vásár immár negyvendik évét tapossa, a német turizmus köszöni szépen, soha jobban nem volt. A számok igen meggyőzőek, a vetélytársak bizonyára aggódnak.

A nagy párizsi átváltozás 

Nem kisebb célt tűzött ki maga elé az Air France és a Charles de Gaulle repülőtér, mint hogy a világ legjobb és leghatékonyabb reptéri kiszolgálását nyújtsa, aminek fontos mérföldköve a 2012 júliusában megnyíló, új szatelitterminál. Az S4 névre keresztelt szatelit az Air France közép- és hosszú távú schengeni zónán kívüli forgalmát bonyolító 2E termináljának kinyújtott karja.

A turizmus a nemzetgazdaság szíve 

Március végén a Parlamentben nyílt napot tartottak a turizmus aktuális ügyeiről. A törvényhozáson még az idén tavasszal keresztülvinni kívánt, de a szakma által sokat bírált turizmustörvény parlamenti vitanapjának indító előadásában Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kifejtette: „A magyar nemzetgazdaság lelke és szíve a turizmus, akár a friss oxigén a sejtek számára.” A szakmai előadásokból azonban úgy tűnt, ez a szív igencsak gyengélkedik.

Jóból is megárt a sok? 

2012-ben rendkívül sok, összesen kilenc hosszú hétvégének örvendezhetnek a magyarok, különösen a turisztikai szolgáltatók. Ebből lapzártánkig kettő – március 15. és húsvét – telt el. Míg a korábbi években mindig rekordot döntött a hosszú hétvégéken a belföldi turistaforgalom, az idén egyesek szerint nem mindig lesz ez így.

Büntetlenséget élveznek a feketézők? 

Egyre nehezebb megfogni a jogosulatlan utazásszervezőket: a szórólapokon már évek óta nem kötelező a regisztrációs szám feltüntetése, az április közepén életbe lépett új szabálysértési törvénybe pedig nem került be a jogosulatlan utazásszervezés, mint tényállás. A szakmában óriási a felháborodás.

NFÜ: gyorsuló kifizetések, de ki tudja, mit kap a turizmus 

Az uniós kifizetések meggyorsítását tervezi a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) - ígérte Petykó Zoltán elnök kedden egy megvalósult uniós fejlesztés helyszínén, az A38 rendezvénytermében.

Dubaji tulajdonban a budapesti Le Meridien szálloda 

Új gazdája lett a budapesti Le Meridien szállodának. Ezzel újabb budapesti szálloda kerül közel-keleti tulajdonba. Ezúttal a dubaji Al Habtoor Csoport vásárolt be.

Senki sem ehet moslékot! 

...Magyarországon, mivel egy ország legerősebb imázsépítője az étterem - hangzott el csütörtökön, az első Országimázs Konferencián, a Corvinus Egyetemen.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!