Képzeljük el Európát fapados légitársaságok nélkül!

Képzeljük el Európát fapados légitársaságok nélkül! 

- szólított fel Kenny Jacobs, a Ryanair marketingért felelős vezérigazgató-helyettese előadásában, a CEE Aviation konferencia másnapján. Próbálta, nem ment. Jacobs-nál nyilván kiemelt helyett foglal el a Ryanair, hiszen ők indították el 30 éve azt a forradalmat, melynek első számú nyertesei Hajdu András szerint a regionális repterek és a turizmus.
A futás hasznos és nem szégyen

A futás hasznos és nem szégyen 

Terep vagy beton? Véget nem érő viták tárgya, hogy ki melyiken szeret futni, de van beton, ami még a fanatikus terepfutót is képes elcsábítani az ösvények puha talajáról: működő reptér működő kifutópályáján ritkán nyílik lehetősége halandónak futni.

25 éves a német egység 

Tavaly ünnepelte Németország a berlini fal leomlásának 25. évfordulóját. Az ország újraegyesítése a német turizmus szempontjából egyértelmű sikertörténet. 2014-ben 75,6 millió vendégéjszakát töltöttek el a külföldi vendégek Németországban, míg 1993-ban ennek alig több mint a felét. Húsz év alatt 37,2 millióval nőtt a külföldi vendégéjszakák száma, ebből 24,4 millió „a régi tartományokba”, 12,8 millió „az új tartományokba” érkezett.

„Fejlesztéseink a turizmus fellendítését szolgálják” 

Ekképp zárta válaszait Belváros-Lipótváros önkormányzata, amikor a buszbehajtási korlátozások tapasztalatairól, előkészületeiről faggattuk. Az utazási szakma máshogy látja a kérdést.

Budapesten járt a Qatar Airways új business ülése 

Dupla ágyként utalt még idén januárban Akbar Al Baker Qatar-vezér a légitársaság és a világ első, menetrend szerinti forgalomba állított Airbus A350-esének sajtóbemutatóján az ötcsillagos légitársaság 2015-től folyamatosan megújuló business osztályára, annak ülésére.

Linzben nincs büdös! 

Ha Linz, akkor sokakban az a város rémlik fel, ami mellett a salzburgerlandi síelésre, nyaralásra igyekezve elsuhannak. Talán látják az autópályáról a vasművek nagyolvasztóit és gondolhatják, hogy egy iparvárosban minek megállni? Mert Felső-Ausztria fővárosa, Linz ennél jóval többet kínál. Az se tévesszen meg senkit, hogy a Lajtán innen Dunaújváros a testvérvárosa!
Megelőztek mindenkit: Air Transat

Megelőztek mindenkit: Air Transat 

Bár az ünnepélyes járatnyitásra mindenki időben megérkezett, maga az ünnepelt, a kanadai Air Transat légitársaság TS 207 lajstromú, első Toronto-Montreál-Budapest járata egy órával hamarabb landolt a Liszt Ferenc Repülőtéren a meghirdetett érkezési időpontnál, így a szokásos vízfüggöny és tortavágás érdekében utasainak és a személyzetnek kicsit várakoznia kellett, hogy flottul lebonyolódhasson a köszöntő ünnepség.
Türingia – Németország dióhéjban

Türingia – Németország dióhéjban 

Türingia szülöttei mindig fontos szerepet játszottak a német történelemben és ltúrában, pedig a dimbek-dombok között 16 ezer négyzetkilométeren megbúvó szövetségi államnak összesen nincs annyi lakosa, mint Berlinnek.
„Nem akarunk nagyok lenni; a kicsi szép”

„Nem akarunk nagyok lenni; a kicsi szép” 

Alig két hét múlva két légitársaság is közvetlen járatot üzemeltet Budapest és Kanada között. Egyikük, a kanadai görög üzletemberek által grundolt SkyGreece Airlines kora szerint zöldfülűnek számíthat a piacon. Ez azonban aligha hozza őket zavarba; nagy elánnal készülnek meghódítani kiszemelt piacaikat. Denis Codere-rel, a SkyGreece Airlines kereskedelmi igazgatóhelyettesével beszélgettünk.
Mire jók a 20-30 éves business class ülések?

Mire jók a 20-30 éves business class ülések? 

Például ötletet adnak a Singapore Airlines Premium Economy osztálya berendezéséhez. Ami ezúttal majd két évvel új generációs kabinjainak leleplezése után végre a hazai közönség számára is bemutatkozott egy keddi, a légitársaság és hazai értékesítési ügynöke, a Tensi Aviation szervezésében megrendezett sajtótájékoztató alkalmával.

Arculatot váltott a Wizz Air - nézze meg az új dizájnt! 

„A vendég, aki eddig elbújt a paparazzók elől” - köszöntötte Mshvenieradze Tamara, a Wizz Air magyarországi corporate kommunikációs menedzsere a Lufthansa Technik ferihegyi hangárjában gomolygó diszkófüstből kibontakozó, megújult külsejű Wizz Air gépet, kedden a légitársaság 11 évvel ezelőtti első kereskedelmi útjának évfordulóján.

Turizmus Akadémia: fenntartható turizmus, sharing economy, utazási rendszerek 

A május 5-i Turizmus Akadémia legfontosabb témái a megosztó gazdaság, a tour-operátor platformok, az értékesítési akciók voltak, szezon előtti kerekasztal-beszélgetéssel.

A sharing economy nem az ellenségünk 

Kár attól tartaniuk az utazási szakma szereplőinek, hogy a megöli őket a sharing economy - derült ki kedden, a Turizmus Trend Turizmus Akadémiája alkalmából tartott előadás során.

Miről másolták a Neuschwanstein kastélyt? 

A derék türingiaiak szerint Wartburg vára volt a koppintás alapja - derült ki a 41. Germany Travel Mart (GTM) alkalmából türingia fővárosában, a legnagyobb német beutaztató vásárnak otthont adó Erfurtban, kedden.

Konkrét problémák, általános válaszok a személyszállítási konferencián 

„Adtak a” fekáliának „egy pofont” - nem szerettük volna szó szerint idézni az egyik budapesti buszos vállalkozó véleményét a szerdán, a zsámbéki vezetéstechnikai pálya, a Driving Camp területén az idei Bus Expo alkalmából megrendezett konferencia különjárati - turistabuszok kihívásait tárgyaló - szekcióüléséről, de nem ő volt az egyetlen, aki úgy érezte, előrelépés az évek óta problémás területeken ezúttal sem történt.

1 500 fajta kolbász és 1 400 sörfőzde 

Ki kell ábrándítanunk azokat, akik eddig úgy hitték, hogy Németországban több a sör mint a kolbász, de hát valahol el kell kezdeni a sztereotípiákkal való leszámolást.

Menthetetlen volt a Malév, be kellett dönteni 

Többéves huzavonát követően sikerült a TASZ-nak (Társaság a Szabadságjogokért) kiperelnie a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumból (NFM) a Malév helyzetének rendezéséről készült iratokat, amelyekből kiderült, hogy a légiközlekedési vállalatot mindenképp felszámolták volna; a kérdés a hogyan volt.

Eurómilliárdok gyümölcsei 

„Csúcsév lesz az idei, a Lufthansa a legjobb formájában van. Több mint hárommilliárd eurót fektettünk be égen és földön, aminek köszönhetően ismét ott vagyunk, ahova tartozunk” – nyitotta meg Jens Bischof, a Lufthansa kereskedelmi igazgatója a berlini ITB-n a légitársaság sajtótájékoztatóját.

Sharing economy, fenntarthatóság, vásárlás 

Szinte évente újabb és újabb kihívások adják fel a leckét a turizmus – főképp hagyományos – szereplőinek. Ha még létezik ilyen besorolás. Feltételezzük, hogy a legális pályán játszók között mindenki igyekszik felvenni a kesztyűt a vágtázva fejlődő iparág újabb és újabb szereplőivel. Ugyanakkor a valóban nagy utazási vásárok előadásain az embernek mégis az a benyomása támad, mintha a szakma, ha nem is kullogna, de legalábbis kapkodná a fejét az internetet a turizmusban mindinkább előnyükre fordító civilmozgalmak mögött.

Budapesti szállodahajós helyzetkép 

  Az évek óta a globális turizmus válságálló bezzegtermékeként emlegetett szállodahajózás tavaly sem okozott csalódást. A hajók tengeren és folyón egyaránt hozták a számokat, az általános pozitív trendek Budapesten is érvényesültek. Megbízható magyarországi statisztikákat ugyanakkor nem tudtunk beszerezni, miközben számos –elsősorban infrastrukturális fejlesztési – kérdés is megválaszolatlan még a magyar fővárosban.  

„Az UP by El Al nem fapados!” 

- szögezte le Váradi János, a Budapesten az El Al tevékenységét pont egy éve átvevő UP évfordulója alkalmából megrendezett izraeli workshopon. A szerdán, az Izraeli Kulturális Intézetben megrendezésre került eseményen az Izraelbe legnagyobb létszámban kiutaztó utazásszervezők, az MSE Tours, Chemol Travel, B. B. Tours, OTP Travel valamint a TS Tours és számos viszonteladó vett részt.

A brüsszeli reptér kimászott az alagútból 

Aligha adhattak volna találóbb nevet a derék brüsszeliek a Zaventem reptér A és B épületszárnyait összekötő, az utasforgalom számára csütörtökön átadott betoldásnak, mint a Connector. Az új résznek köszönhetően az EU-főváros reptere is teljes egészében egy fedél alá került.

Legjobban Budapest fényei nyűgözték le a hajós vendégeket 

A Viking River Cruises kezdeményezésére végzett kutatást a társaság vendégeinek szokásairól az Edutus Főiskola és a Magyar Turizmus Zrt. Első alkalommal. Hiánypótló egyben gondolatébresztő felmérés, annyiban, hogy Béccsel komoly bokszmeccset vív Budapest a dunai szállodahajózás elsőségéért.

Életjáradékért perelnek a károsultak 

A Pesti Központi Kerületi Bíróság ez év február 11-én meghozott közbenső ítéletben állapította meg a Best Reisen teljes kártérítési felelősségét a 2011 novemberében történt hurghadai buszbaleset ügyében. A baleset maradandó sérülést elszenvedő károsultjai által életjáradékért indított perben hozott nem jogerős közbenső ítélet akár a járadékfizetési kötelezettség előszobája lehet.

„Köszönjük szépen Gábor, hogy itt vagyunk” 

- fejezte ki háláját Káel Csaba, a budapesti Művészetek Palotája vezérigazgatója az intézmény 10. évfordulója alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Zoboki Gábornak, aki a FIABCI Prix d’Excellence díjat 2006-ban elnyert kultúrpalotát annak idején megtervezte.

A turistának meg az anyja kínját! 

ITB, Berlin, 2015. A béke iparágának intézményi képviselői nyüzsgő pavilonok pódiumain az érkezések sosem volt számáról szőnek reálisnak tűnő álmokat. A turizmus sok mindent megold, miközben problémákat is szül; a műfajnak vannak korlátai. Ez nem újdonság; egy ideje erről szól a fenntartható turizmus névre hallgató, változó sikerrel megvalósított projekt. Dr. Albert Postma professzor, a European Tourism Futures Institute munkatársa és Lars Bernhard Jørgensen Wonderful Copenhagen-ügyvezető ITB-n elhangzott előadásában azonban a fenntartható turizmus egy hanyagoltabb aspektusára igyekezett rávilágítani.

3 milliárd euró gyümölcsei 

„Csúcsév lesz az idei, a Lufthansa legjobb formájában van. Több mint 3 milliárd eurót fektettünk be égen és földön, aminek köszönhetően ismét ott vagyunk, ahova tartozunk” - nyitotta meg Jens Bischof, a Lufthansa kereskedelmi igazgatója csütörtökön, a berlini ITB-n a légitársaság sajtótájékoztatóját.

Repülne 99 euróért Dubajba? 

Szerdán, a berlini ITB alkalmából megrendezett nemzetközi sajtótájékoztatón jelentette be a Lufthansa, hogy fapados leánya, a Eurowings megkezdte a jegyértékesítést hosszú távú járataira. Ezzel a Lufhansa-csoport belépett az Európából tengerentúlra repülő diszkont légitársaságok klubjába - is.

A Fertő-tavi bringakör bezárul 

805 millió forintból készül el az mintegy 16 kilométernyi kerékpárút, melynek köszönhetően a Fertő-tavi bringakörút valóban eleget tesz a nevében foglalt funkciójának.

A kkv-szektor járhat jól a következő uniós fejlesztési időszakkal 

Akár 300 milliárd forint EU-s támogatást is kaphat a turizmus 2015-20 között - újságolta dr. Ruszinkó Ádám, turizmusért felelős helyettes államtitkár az Utazás kiállítás szakmai napján megrendezett turizmus szakmai fórumon. A pályázati kiírások nyáron már megjelenhetnek.

Májusban elfogadhatja az EU az új package-irányelvet? 

133 módosítással, az unió Versenyképességi Tanácsa már kimondta az áment a tervezetre, de beletelhet még néhány hónapba, amíg az Európai Parlament is áldását adja rá.

Több konferencia kevesebb résztvevővel 

Tavaly 8,3%-kal több konferenciát rendeztek Magyarországon. Remek hír. Az már kevésbé, hogy a résztvevők átlagos, 162 fős létszáma 17,3%-kal csökkent. Ugyanez igaz az események időtartamára, mely 2013-hoz képest 11,1%-ot esve 2,4 nap volt 2014-ben.

Siófokra vonattal 1 óra 10 perc alatt 

A menetidő ilyen drámai lerövidülésére azonban még egy kicsit várni kell. Addig is egyebek mellett nő a bolgár tengerpartra induló járatok száma.

Felelős a Best Reisen az egyiptomi buszbalesetért 

A Pesti Központi Kerületi Bíróság közbenső ítéletben állapította meg a Best Reisen teljes kártérítési felelősségét a 2011 novemberében történt hurghadai buszbaleset ügyében. A baleset maradandó sérülést elszenvedő károsultjai által életjáradékért indított perben hozott nem jogerős közbenső ítélet akár a járadékfizetési kötelezettség előszobája lehet.

Debreceni járatot indít a Ryanair? 

Nagy erőkkel vonult fel a Ryanair vezetősége Budapesten szerdán nem sokkal azt követően, hogy a Wizz Air bejelentette tőzsdére vonulását.

A vízi autó, a gleccser és magashegyi télélmény 

Az egészen közeli Salzburger Land Ausztria legtávolibb, magyarok által nagy számban látogatott tartománya. Fő utazási motiváció a síelés. Van hol: a tartomány 22 síterepén 1700 kilométernyi pálya várja a népet.  Egytizedét jártuk be; Zell am See-Kaprun és Rauris következik.

Utasrekord, díjeső 

Igazi téli havazásban ismét tetőfokára hágott a díjkiosztó hangulat a Ferihegy 1-es termináljában. A 2014-ben minden eddigi utascsúcsát megdöntő légikikötő a díjazottak számában is igazodott a csúcsévhez.

„Senkinek sem akarjuk előírni, mit tegyen szabadidejében” 

„Lehetőséget ajánlunk” - toldotta meg a címben idézett szavait Ruszinkó Ádám, az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkára. A lehetőség pedig az lenne, hogy az emberek szabaddá vált vasárnapjukat „családjukkal, szeretteikkel” turisztikai szolgáltatóknál (is) töltsék. 

Átvették az első extra széles törzsű A350-est 

Az 53%-ban karbonszálas kompozitanyagból épített Airbus 900XWB 350-es típusú repülőgépet a világon elsőként forgalomba állító Qatar Airways a dohai bázison a nemzetközi sajtó és az emíri Al-Thani család előkelőségei előtt mutatta be január elején flottája új büszkeségét.

„Ez egy igazán egyedi lounge!” 

- állapította meg Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója szerdán, az új Celebi Platinum lounge megnyitó ünnepségén, a Ferihegy 2B terminálján.

A Qatar Airways észrevehetetlen gépe 

Az 53%-ban karbonszálas kompozitból épített A350-et a világon első légitársaságként forgalomba állító Qatar Airways a dohai bázison a nemzetközi sajtó és az emíri Al-Thani család előkelőségei előtt mutatta be flottája új büszkeségét. 

Beérőben a Ryanair új koncepciója? 

„Kedvesebbek vagyunk az utasainkhoz” - állította Klaudia Kalazna, a légitársaság régiónkért felelős értékesítési és marketing menedzsere sajtósa kedden, Budapesten, a Ryanair jövő évi terveit bemutató esemény alkalmával.

Sikeres évet zárnak a hazai beutaztatók 

Immár szokásossá vált díjkiosztó, szezonzáró összejövetelét tartotta a Magyar Beutaztatók Szövetsége (MABEUSZ) csütörtökön, ezúttal a Continental Hotel Budapest szállodában. Optimista hangulatban.

Emlékezetessé teszi a jövő évet a Robinson Tours 

- ígérte Jakócs Áron, az iroda ügyvezetője. „A 20 éves jubileum jegyében fog telni az év” - tette hozzá a működését 1995-ben beúttal megkezdő utazásszervező vezetője a Robinson Tours budapesti katalógus-bemutatóján.

Maga síelne itthon? 

A töprengésben segíthet az idén májusban alakult Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter valamint a Magyar Turizmus Zrt. hazai sízést támogató, népszerűsítő Síelj Itthon névre hallgató kampánya, melyet kedden, Budapesten mutattak be.

Buszparkolás Budapesten 

Évek óta borzolja a buszos cégek és az utazási irodák idegeit a turistabuszok parkolási rendjének rendszeres változása Budapesten. A Budapest Közlekedési Központ (BKK) most készülő közlekedésfejlesztési koncepciója is foglalkozik a kérdéssel.

Kezd olyan méreteket ölteni a kerékpározás... 

„Hogy önálló közlekedési ágazattá vált” - ismerte el dr. Becsey Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedésért felelős helyettes államtitkára a kedden, Budapesten megrendezett kerékpáros konferencián. Úgy tűnik, hogy magasabb politikai körökben sem tekintik gyerekek játékának a bringázást; szavak szintjén. Jöhetnek a tettek! „Dán és holland magasságokba kívánunk törni” - jelentette ki Becsey.

A BKK elképzelései a budapesti turistabuszok parkolásáról 

Az utóbbi években nincs idegenforgalmi szezon, melynek során ne borzolnák a buszos cégek és utazási irodák idegeit a turistabuszok parkolási rendjének változásai. Változott-e valami idén?
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!