Gasztro
Hungarikum lett a kürtős kalács
A Hungarikum Bizottság egyhangú döntéssel hungarikummá nyilvánította csütörtöki ülésén a kürtős kalácsot - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón Budapesten.
2016-ban Budapestre figyelnek Európa legjobb konyhafőnökei
A Bocuse d’Or a világ legrangosabb szakácsversenye, melynek világversenyét minden második évben Lyonban rendezik, európai selejtezőit pedig Európa különböző nagyvárosaiban. 2016 májusában Budapest ad otthont ennek a „séfek olimpiájaként” is számon tartott rendezvénynek.
Receptversenyt indít a Nespresso
A Bocuse d’Or a világ legrangosabb szakácsversenye, melynek világversenyét minden második évben Lyonban rendezik, európai selejtezőit pedig Európa különböző nagyvárosaiban. 2016 májusában Budapest ad otthont ennek a „séfek olimpiájaként” is számon tartott rendezvénynek, ezért a Nespresso a Magyar Bocuse d’Or Akadémia arany fokozatú támogatójaként segíti a magyar csapat felkészülését.
A budapesti versenyhez kapcsolódóan a Nespresso a NoSaltyval közösen receptversenyt indított, ahol mindenkinek megadatik a lehetőség, hogy a magyar Bocuse d’Or zsűrije elé álljon. A december 6-ig tartó versenyben a 10 legjobb kávé felhasználásával készült receptet keresik a www.nosalty.hu/nespresso oldalon.
Megérkeztek a marihuánás kávépárnák
Lassan beszivárognak Kanadába a CannCups nevű kávépárnák, amelyek a marihuána szabványos orvosi adagját tartalmazzák. A cikk a The Daily Meal írása alapján készült.
Mézfogyasztásban elmaradunk az európai átlagtól
A mézlovagrendek felvonulásával, mézszépségverseny eredményhirdetésével, mézes termékek kóstolójával megkezdődik a két napon át tartó XII. Kárpát-medencei Mézfesztivál szombaton Zalaegerszegen.
Borfürdővel ünnepli a francia újbort Japán
Régebben Japánban volt egy bizonyos divat, amelynek keretében rámenben, vagyis a szigetország híres tésztalevesében mártóztak meg a népek – írja a Foodbeast. Idő kérdése volt hát, hogy a távol-keleti nemzet egyes lakói immár boros medencében kezdjenek el lubickolni.
Csúcsborokat választottak a Debreceni Bormustrán
Tokaji és egri borok lettek az idei, IV. Debreceni Bormustra csúcsborai - jelentették be szombat délután, a bormustra megnyitóján a cívisvárosban.
Halfogyasztásban jócskán alulmarad a magyar
Kapj rá! címmel kampány indul a magyarországi halfogyasztás népszerűsítésére, a halételek sokféleségének és változatos ízvilágának megismertetésére - közölte a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága az MTI-vel csütörtökön.
Csökkennek a különbségek az alkoholfogyasztásban a nők és a férfiak között
Régóta igaz, hogy a férfiak többet isznak, mint a nők; ez az állítás mostanáig a történelem folyamán mindig, és a világon mindenhol érvényes maradt – írja a Pioneer News. Egy új, a National Institutes of Health-nek a National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism-a (A Nemzeti Egészségügyi Intézeteknek az Alkoholabúzus és Alkoholizmus Nemzeti Intézete) által publikált tanulmány szerint legalábbis az Egyesült Államokban a női alkoholfogyasztás rohamosan kezdi utolérni ugyanazon függőségnek a férfiaknál megfigyelhető mértékét.
Gundel díjas a csopaki Márga bisztró séfje
Elnyerte a Fiatal Szakácsművészeknek járó Gundel díjat Endrédi Zoltán, a csopaki Márga bisztró séfje 2015-ben. Gasztronómia kategóriában idén először osztották ki a Gundel Művészeti Díjat a neves kurátorok, Kovács Lázár állandó tag és Kalla Kálmán, a balatoni vendéglátás nagy tiszteletben álló séfje. Hatalmas elismerés ez a dinamikusan fejlődő és megújuló balatoni gasztronómiának.
A szőlőmag, mint gyógyszer?
Kedvenc borvidékeink legfinomabb szőlőiből minőségi borokat készítenek, a fennmaradó törköly pedig tovább hasznosul. Egyrészt a híres törkölypálinka alapanyagául szolgál, másrészt a fennmaradó szőlő magjából kinyert olaj és liszt is nagy népszerűségnek örvend manapság. A szőlő magjából készülő szőlőmagliszt és szőlőmag olaj is antioxidánsokban gazdag, és az egészségre rendkívül pozitív hatással bír.
A pulykák egyik legrosszabb hétvégéje
A Magyar Pulykaszövetség szerint fogyasztást és növekedést gátló tényező a 27%-os áfa.
Borkóstolás talpalávalóval
A Kis-Kárpátok Borút eseménysorozatát, az egyre népszerűbb Nyitott Pince Napokat 2015. november 20-án és 21-én, 16. alkalommal rendezték meg Szlovákia kiskárpáti borvidékén.
A mai világban sosem árt: biztonságos cukrászdák
Javulhatnak a higiéniai állapotok és az előállítási körülmények a magyarországi cukrászdákban egy új kezdeményezésnek, a „TOP Higiénia” rendszer sikeres bevezetésének köszönhetően.
Lekerül az asztalról a szalonna és a sült kolbász
A norvég székhelyű Nordic Choice szállodalánc több mint 170 létesítményében elüldözi a szalonnát és a sült kolbászkákat a reggeliző asztalokról – helyettük növényi eredetű élelmiszerek kerülnek a tányérjaikra Skandináviában és a Baltikumban -olvasható az origo.hu-n.
Nem szűnik meg a magán pálinkafőzés jogintézménye
Továbbra is megmarad a magán pálinkafőzés jogintézménye; a magánfőzést minimális költség és adminisztráció terheli - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) főosztályvezetője kedden az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlő-, bor-, pálinka albizottságának ülésén.
Kiderült, kik kerültek a közétkeztető gasztro kupa döntőjébe
Lezárultak az ötödik Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny (OKÉS) elődöntői. A „Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” témában meghirdetett közétkeztetői gasztro kupa 2016-os döntőjébe biatorbágyi, budapesti, hódmezővásárhelyi, kecskeméti, miskolci, nyíregyházai és pécsi csapatok jutottak be.- olvasható a NÉBIH közleményében.
2016-ban kanadai lett a világ legjobb whisky-je
Amint az a Huffington Post cikkéből kiderül, a kanadai Crown Royal whiskymárka Northern Harvest Rye nevű főzete nyerte el a World Whisky of the Year 2016 címet. Ez az első alkalom, hogy kanadai párlat találtatott érdemesnek a titulusra.
Borászok Borásza: a következő nyertest a jelöltek választják maguk közül
Összeállt a díj eddigi kitüntetettjeinek javaslataiból a 2016-os Borászok Borásza díj ötvenes jelöltlistája; a következő nyertest a jelöltek választják meg maguk közül.
Gault&Millau: Az év felfedezettje
Alig vették a át Turizmus Trend / Vendég & Hotel szaklap által meghirdetett Gastro Design verseny közönségszavazásának első díját, november 19-én, pontosan 8 hónappal a nyitás a St. Andrea Wine & Gourmet Bar és séfje, Barna Ádám átvették a Gault&Millau kalauz "Év felfedezettje" díját. A neves étteremkalauz emellett 15 ponttal azaz 2 sapkával értékelte a konyhát, mely rendkívül nagy elismerés ilyen rövid idő alatt.
Európa díjat kapott a villányi Fülemüle csárda és a Günczer Zoltán pince
Az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének 2015. november 21-én Franciaországban megrendezett közgyűlésén a pécsi Magyar Hölgyek Gasztronómiai és Borrendjének javaslata alapján Európa Díjat kapott a villányi Fülemüle csárda és a szintén villányi Günzer Zoltán pince.
Terasszal bővül az autentikus indiai étterem Budapesten
A két éve működő indiai étterem, a Curry House születésnapja alkalmából egy különleges videósorozatot készít Budapest több helyszínén, hogy jobban megismertesse és népszerűsítse az indiai kultúrát. Ezért most szombaton egy figyelemfelkeltő flashmobbal készül a Rákóczi téri Vásárcsarnokban 10-12 óra között.
A cirkusz tematikája köré épül az idei Sütemény és Tortafesztivál
A magyar cukrászműhelyek seregszemléjét tartják a hétvégén a Millenáris parkban; a Sütemény és Tortafesztiválon a látogatók megtekinthetik a cirkusz tematikában kiírt tortaverseny nyertes alkotásait is.
Itt a 2016. évi Gault&Millau kalauz díjazottak listája
Megjelent a Gault&Millau Magyarország 2016-os étterem- és borkalauza. A kiadványt bemutató sajtótájékoztatón a zsűri által legjobbnak tartott szakmai teljesítményeket elismerő oklevelekkel díjazták.
Logópályázatot írtak ki a Torkos Csütörtökre
2016 a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében a Gasztroélmények Éve lesz. Nem is lehetne a tematikus évnek méltóbb kezdőeseménye, mint a tizenegyedik születésnapját ünneplő Torkos Csütörtök, amely új arculattal büszkélkedhet majd. És hogy milyen lesz ez az arculat? Azt Önökre bízzuk! A Magyar Turizmus Zrt. ezúttal meghirdeti Torkos Csütörtök kreatív logópályázatát, amelyre december 15-ig várjuk a pályaműveket.
250 éves évfordulóját ünnepli a Hennessy cognac-ház
1765-től 2015-ig a Hennessy Ház története hét generáción és öt kontinensen át ívelt. A világelső cognac-ház most újabb mérföldkőhöz érkezett, 250 éves évfordulóját tradíciói és a kiválóság jegyében különleges házasítással ünnepli – ez a Hennessy 250 Collector Blend.
Az MT Zrt. új marketingstratégiája: 2016 a Gasztroélmények Éve
A Magyar Turizmus Zrt. jövő évi marketingtervének két legfőbb prioritását ismertette a társaság vezérigazgatója a hagyományos Országos Tourinform Találkozón Budapesten, november 17-én. A Danubius Hotel Arena szállodában tartott szakmai konferencián dr. Faragó Péter tájékoztatást adott a Gasztroélmények Éve koncepció egyes részleteiről, valamint a GINOP európai uniós forrásból tervezett országmarketing-tevékenységről is. A vezérigazgató elmondta: az ország valamennyi turisztikai régióját képviselő több mint 120 Tourinform iroda munkájának is az eredménye, hogy folytatódott a magyarországi turizmus kiegyensúlyozott bővülése: idén is minden turisztikai régióban nőtt a vendégforgalom Magyarországon. A társaság – mint helyi pontjaira – kiemelten épít a Tourinform irodákra a jövő évi akciók megvalósítása során egyaránt – tette hozzá.
Év Bortermelője Magyarországon 2015: megvannak a jelöltek
A Magyar Bor Akadémia idén 25. alkalommal adja át hazánk legrégebbi és legrangosabb borszakmai elismerését. Számtalan borász, szakmabeli, étteremvezető, sommelier és chef küldte el jelölését.
Hamis a libamáj
Azonnali termékvisszahívásra kötelezett egy forgalmazó céget a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI), miután a laboratóriumi vizsgálatok bebizonyították, hogy libamáj megjelöléssel kacsamájat forgalmaztak - olvasható a hatóság közleményében.
A Nespresso a fűszerek világa felé fordul
Új Limited Edition Variations kínálatával a Nespresso kényeztető élményt kínál az ínyencségek kedvelőinek. Az édes, fűszeres és kekszes ízek között tökéletes összhangot teremtő Variations kávék aromáit az ünnepek hangulata ihlette. Ezek a kávéőrlemények arra születtek, hogy az étcsokoládé gazdagságával, a vanília selymességével, a mandula édességével, a kardamom aromájával és a gyömbér fűszeres ízeivel varázsolják el az érzékeket.
Antiloppörkölt és jackfruitpálinka
A helyi piac sikeres szereplője az ugandai-magyar mintafarm. A két kultúra találkozásából egy soha nem látott pálinkafajta is létrejött.
Rendeljen felár nélkül köretet!
Egy felmérés szerint évi 35 ezer tonna élelmiszer landol a kukában a bécsi éttermekben. A város „Smart Kitchen” címmel programot indított a körükben, ahol az élelmiszerhulladék csökkentésének néhány egyszerű módszerét ismerhetik meg -írja az alternativenergia.hu.
A dél-balatoni borászatok a 'borszezon' meghosszabbítását sürgetik
Negyedik alkalommal rendezték meg a Dél-balatoni Borút Egyesület újbor-mustrával egybekötött média és üzleti találkozóját. Ezúttal a kéthelyi Kristinus Borbirtok adott otthont a dél-balatoni újborok bemutatójának, ahol a régió szinte valamennyi borászata képviseltette magát. A találkozón több fontos, a borvidék jövőjét meghatározó döntés született.
Óriási sikert aratott egy magyar cukrászlány Angliában
A magyar származású Jennifer Melanie Ziemons négy tortával indult két kategóriában, a Cake International bírái pedig négy arany minősítéssel jutalmazták alkotásait. - adta hírül az nlcafé.
Elásták a csatabárdot a sörnagyüzemek és a mikrofőzdék
A kínálat bővítése érdekében, az eddigi szembenállást felváltva összefogás jött létre a nagyüzemek és a mikro- és kézműves sörfőzdék között az idei őszi Főzdefesztre - mondta Bart Dániel, a fesztivál igazgatója az m1 aktuális csatornán szerda délelőtt.
Váratlanul lemondott a magyar főborász
Lemondott a hazai szőlő-borágazat csúcsszervezeteként működő Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöki posztjáról Tornai Tamás. A távozás hátterében koncepcionális kérdések állnak, mivel a lemondott elnök határozott elképzeléseivel és fellépésével szemben az elnökség tagjainak többsége óvatosabb, inkább kompromisszumokon nyugvó módon képzeli el a HNT működését. - olavsható az agrárszektor.hu írásában.
150 bordói Budapesten
Másodszor kapnak főszerepet Budapesten a világ legnépszerűbb szőlőfajtái. A Bordó Blend Nagy Bordói Kóstolón a cabernet sauvignon, a cabernet franc, valamint a merlot, és ezek házasításai állnak majd a középpontban október végén a Corinthia Budapestben.
Újranyitott a legendás Elysée a Parlament mellett
Falánk politikusok fantázianévre keresztelt különleges ebéddel várta az újranyitott Elysée Bistro & Kávéház a sajtó vendégeit. Az Elysée az egykori híres kávéház 21. századi új köntösbe ültetett utóda gondosan elkészített kávékkal, meleg enteriőrrel, franciás bájjal, pazar reggeli kínálattal, folyamatosan változó ebédmenüvel, gourmet á la carte fogásokkal és széles borkínálattal. A séf, Fekete Tibor az újragondolt magyar és a francia stílusú bisztrókonyha ötvözéséből született fogásokat tálalja a Parlament szomszédságában megtalálható étteremben. Olykor olyanokat is, melyek egy-egy politikus kedvenc ételei. A gulyásleves például egykori miniszterelnökünk, Andrássy Gyula gróf szeretett fogása volt. Ahogy Fekete Tibor készíti, máris ikonikussá vált, és biztos, hogy folyamatosan az étlapon marad.
Ön tudja melyik a ketreces?
Az étkezési tojásokat és csomagolásukat – Uniós és hazai jogszabályok előírásai alapján – a termelés helyén vagy a csomagoló központban kötelező jelölni. A tojásokat „A ”és „B” minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben azonban csak „A” minőségű termékekkel találkozhatnak a fogyasztók.
Csombor, izsóp, lestyán, zsálya: talán újra divatba jönnek?
Fűszerkert címmel jelent meg Ambrus Lajos, Gyurik Gábor és Burger Barna gasztronómiai albuma. Csombor, izsóp, lestyán, zsálya: összesen huszonkét Kárpát-medencében őshonos fűszer történetét, felhasználásának módjait dolgozza fel hatvan recepttel Ambrus Lajos, Gyurik Gábor és Burger Barna Fűszerkert című gasztronómiai albuma, amely a Magyar Konyha gondozásában jelent meg.
Különleges magyar borokkal hódítjuk a kínai piacot!
Tizenegy hazai kiállító – köztük tokaji, villányi és balatoni vezető borászatok – képviseltetik magukat az MT Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatóság közösségi standján Kína vezető bor és szeszesital szakkiállításán, a ProWine-on. A csak szakmai látogatóknak szóló seregszemlén tavaly 38 országból 650 kiállító vett részt, a látogatók száma pedig megközelítette a 6500 főt.
Még egy főzési technika, ami betegségeket okozhat
Megint egy tanulmány, amely azt támasztja alá, hogy nagyszüleinknek igaza volt: egy tanulmány szerint károsabb ugyanis napraforgó- vagy kukoricaolajban sütni, mint vajban és zsírban. Írja az Index a Sky News nyomán.
Pálinkavacsorát kapott már ajándékba?
A karácsonyi ajándékozásnak három alapszabálya van: legyen minőségi, személyre szóló és egyben kreatív a meglepetés, legyen szó prémium ügyfélről, céges partnerről vagy kollégáról. Manapság egyre fontosabb a kényelmes házhozszállítás előnye is, ezzel elkerülve a tömeget és a felesleges stresszt. A Villányi Pálinka csapata 8 éves tapasztalattal és szakértelemmel biztosítja a prémium minőségű pálinka élményt, díszdobozaival pedig letisztult eleganciájú csomagolást nyújt. Pálinkakóstolást vagy vacsorát kapott már ajándékba?
Exkluzív menük, nemzetközi fogások a TableFree Éttermi Napokon
Alex van Damme, a magyarországi TableFree éttermi asztalfoglalási rendszer ügyvezetője a budapesti Tacos Locos mexikói étteremben tartott sajtótájékoztatón nyitotta meg immáron 9. alkalommal a Tablefree Éttermi Napok foglalási rendszerét.
Onyx: a jövő szakácsainak bölcsője
Az Onyx életében mindig is fontosak voltak a versenyek és az utánpótlás nevelés. Az elmúlt években a Hagyomány és Evolúció versenytől a Chaîne des Rôtisseurs ifjúsági szakácsversenyen át a Bocuse d’Or döntőjéig megfordultak és egyben kiemelkedő eredményeket értek el az étterem ifjú szakácsai.
Az ország első libanoni étterme a Buddha-Bar Hotelben
A Mellow Mood csoporthoz tartozó 5 csillagos luxus hotel, a Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palota ad otthont a novemberben nyitó tradicionális libanoni étteremnek, a Baalbeknek.
Krumplitárolásról profiknak
Ha mostanáig a hűtőben tároltuk a burgonyát, akkor valószínűleg nem tudjuk milyen is a krumpli igazi íze. A cikk a Huffington Post írása alapján készült.
Idén is megrendezik a Márton-napi Borfesztivált a Gellértben
Pekingi liba és liba szusi is kóstolható lesz a Gellért Szálló V. Márton-napi Borfesztiválján, amely idén Borok-Libák-Fűszerek címmel várja a közönséget csütörtöktől vasárnapig.