Gasztro
A mesterséges intelligencia már főzni is tud
Az Emirates légitársaság földi kiszolgáló vállalata, a dnata, a World Travel Catering & Onboard Services Expo (WTCE) kiállításon mutatta be a nagyközönségnek legújabb fejlesztését, a világ első mesterséges intelligenciával működő főzőrobotját - tájékoztatta lapunkat az Emirates.
Ausztriában így alkalmazkodnak a borászok a klímaváltozáshoz
A borászok kénytelenek alkalmazkodni a hőséghez és a szárazsághoz, ezért kezd kiszorulni a domináns zöld veltelini, és teret hódít a furmint.
Nálunk alig, Romániában óriásit nőtt a vendégforgalom
Romániában 22,5 százalékkal 6,288 millióra nőtt a vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken az első négy hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten, a kiadó szobákat és lakásokat is beleértve - közölte szerdán az országos statisztikai intézet (INS).
Új elnök a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának élén
Ünnepi alakuló ülést tartott a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT), a grémium elnökévé Frittmann Jánost választották.
Budapesti sörkert, 21. századi módra
Egy régi műfajt teremtett újjá az Eventrend az Evezőssel a Római-parton, méghozzá a sörkertekét, amelyek oly' népszerűek voltak már 100 évvel ezelőtt is, főleg a vízpartokon.
Régi üzletek és vendéglátóipari egységek értékmentése
Programot indított a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) a régi üzletek és vendéglátóipari egységek kulturális értékeinek megőrzése és védelme érdekében.
Szereti a csokifagyit? Akkor van egy jó hírünk
Ugyanis idén második alkalommal, június 7-én kerül megrendezésre a Csokifagyi Napja, igazodva a nemzetközi ünnephez, hiszen évek óta ezen a napon ünneplik a csokoládé ízű fagylaltot a világ más helyein.
Pisztáciaünnep az Augusztnál
A budai Fény utcai piac szomszédságában található ikonikus cukrászda nemcsak kínálja pisztáciával készült édességeit, hanem ezzel egyben mostantól jót is tesz. Mindjárt kiderült, hogyan.
A Balaton festőjével turbóz a paloznaki borászat
Június 9-én „Borász a borásznál” címmel indítja el legújabb programsorozatát a Homola Pincészet. 2023 nyarán debütál a Homola Pincészet és a Képező közös művészeti projektje, a „Paloznaki Fűszerkert”. A július 1-jei nyitóesemény fókuszában a Balaton festője, Egry József élete és munkássága áll. A júliustól szeptemberig megvalósuló eseménysorozat könnyed kikapcsolódást ígér a képzőművészet, a zene és a finom borok rajongóinak - tájékoztatta lapunkat a Homola Pincészet.
Nyári edukációs kampány alkoholra hangolva
Spotify kampánnyal, Kármán Odett influenszerrel és online edukációs kártyajátékkal népszerűsíti a tudatos alkoholfogyasztást a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács idei (D)önts felelősen! Töltsd tele a nyarat! kezdeményezése.
Nyári emlékek a Debrecziner Gourmet Fesztivál fókuszában
Idén a nyári emlékek ihletik a fogásokat a Debrecziner Gourmet Fesztiválon, amelyet június 16. és 18. között rendeznek meg a debreceni Nagyerdőn.
Idén is dupla helyszínnel a Gourmet-n a Kreinbacher
A Kreinbacher Birtok idén is dupla helyszínnel lesz jelen a Millenárison, hogy bizonyítsa: minden generáció számára tud újat mutatni a pezsgő és a rántott hús univerzumban is. Az egyik házban pezsgők és champagne-ok széles választékával várják, a másikban Langer Gábor executive chef modern fesztiválételeivel csábítják a látogatókat a somlói Birtokra - tájékoztatta lapunkat a Kreinbacher.
Oktatóvideókkal segíti a diákok felkészülését a METRO
A METRO Nagykereskedelem kiváló szakemberek bevonásával rövid oktató videókat készített az ágazatban dolgozó oktatók munkáját és a diákok ágazati alapvizsgára való felkészülését segítendő.
10 éves az Éjszakai Pincetúra a Somlón
A bor és a kultúra találkozása 25 helyszínen a Somlón, 2023. június 16-án és 17-én immár 10. esztendeje.
Grillezett polipkar is az N28 nyári étlapján
Budapest belvárosi borétterme, az N28 mostantól igazán csak a kis pincék mikro tételeire vadászik, melyek csak náluk lesznek majd megtalálhatók. Az új hazai tételek pedig izgalmas ételeket inspirálnak.
Kiderült, melyek a legjobb alkoholos bonbonok 2023-ban
Átadták az Év Pálinkás Bonbonja verseny díjait a 23. Gyulai Pálinkafesztiválon szombaton. A versenyt idén rendezték meg először, egyben Magyarország első bonbon versenye is volt.
Ezek a legjobb pálinkák az idén
Átadták a Brillante-2023 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny díjait a Gyulai Pálinkafesztiválon szombaton - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
A fagyikedvelő biciklisek paradicsomává vált a Balaton
Ismét győztest hirdettek a Balaton Fagyija versenyen - a korábbi díjazottak fagylaltjáért az autósok akár kerülni is hajlandóak, a biciklisiknek pedig jó eséllyel útba esik a legtöbb cukrászda.
Mai íróink kedvencei a VakVarjú éttermek étlapján
Új trend a hazai vendéglátásban az irodalom és a gasztronómia összekapcsolása. Vagy mégsem? Hiszen Krúdy rá a legjobb példa, hogy már 150 évvel ezelőtt is megihletett egy-egy fölséges étel kiváló írókat és költőket is. A kávéházakban, éttermekben – egyfajta ódon co-working coffee térben – dolgoztak mára klasszikussá lett nagyjaink.
Fogunk idén cseresznyézni?
Luxus lett a gyümölcs, legalább hárommillió ember számára Magyarországon, ezt mindnyájan tapasztaljuk. A közeli Spar üzletvezetője elárulta, nemcsak nyugdíjasok állnak sorba reggel a bejáratnál, hogy a szépséghibás és félárra leértékelt gyümölcshöz, zöldséghez hozzájussanak.
Gourmet Fesztivál: fókuszban az új generáció
Míg tavaly az „örökség” témáját járták körbe a hazai gasztronómia legátfogóbb eseményén, idén az „új generáció” kerül a középpontba június 2-4. között a Millenárison.
Elindult a Badacsonyi borvidék online magazinja
Badacsony, Magyarország egyik legkedveltebb és legismertebb borvidéke, igazodva az erősödő olvasói online jelenléthez, elindította online magazinját, mely szervesen kapcsolódik a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület, badacsony.com weboldalához. A felület színes és változatos témákkal, magazinos cikkekben, riportokban számol be a borvidéken lévő legfrissebb újdonságokról, a helyi eseményekről, ezáltal praktikus és hasznos információkkal látja el az olvasókat, és a borvidékre látogatókat.
Újranyit az ikonikus étterem a Balatonnál
A vegán étterem június 3-tól újranyitja kapuit Balatonalmádiban.
Itt az idei Dining Guide Év Étterme győzteseinek listája
Átadták a legjobb vendéglátóhelyeknek és vendéglátós szakembereknek járó elismeréseket az idei Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán május 22-én, hétfő este, a Várkert Bazárban. A helyszínen minden eddiginél többen várták az eredmények kihírdetését, egy tűt sem lehetett volna leejteni a győztesek kihirdetése alatt, akkora volt a tömeg.
Jön a 21. balatoni hal- és borünnep Balatonfüreden
A pünkösdi hétvégén rendezik meg a 21. balatoni bor- és halünnepet Balatonfüreden, a rendezvényt gyermeknapi programok is színesítik - közölte szombaton az MTI-vel a rendezvény fesztiváligazgatója.
Hogyan tovább vendéglátóipar az NTAK bevezetése után?
Mint ismert, 2023. július 1-jéig kötelező adatszolgáltatást kell adniuk a vendéglátósoknak, akik ezt nem teszik, azokat megbüntetheti a hatóság. Csaknem 20 ezer vendéglátóipari egység érintett e területen, köztük több száz balatoni hely. Kiderült az is, hogy a balatoni büfések különösen veszélyben vannak, ugyanis sokan közülük még mindig nem használnak digitális eszközöket.
Kérdésekre válaszok következnek az egyik legismertebb és elismertebb vendéglátóipari szakembertől, Kovács Lászlótól, az MVI elnökétől.
Bécsben berobbant a piac-boom
2023. július 1-jétől négy új hellyel bővül az osztrák főváros piacainak listája. Állandó státuszt kap a Neubaumarkt, a Matznermarkt, az Alszeilenmarkt és a Servitenmarkt.
Végre elvonultak a viharfelhők, ismét lesz Pilóta keksz
A tervek szerint július elejére országszerte végre ismét kapható lesz az eredeti Pilóta keksz, a magyarok egyik nagy kedvence.
Pünkösdkor Gyulai Pálinkafesztivál
Május 26. és 28. között rendezik meg az évről évre tízezernél is több látogatót vonzó, 19 hazai kereskedelmi pálinkafőzdét felvonultató Gyulai Pálinkafesztivált - közölték a szervezők a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján szerdán a gyulai várkertben.
Nyitva a veszprémi várnegyed, elkészültek az Érseki Pincészet borai
A veszprémi várnegyed megnyitásával párhuamosan a Veszprémi Érseki Pincészetnél elkészültek a 2022-as évjárat borai, a Vesprim Infula Blanc, Rosé és Rouge, valamint a Mandorla Rajnai Rizling és Sauvignon Blanc.
Bezárt a legendás budapesti cukrászda
Végleg bezárt az újlipótvárosi Fischer Cukrászda. Az üzlet már vasárnap sem nyitott ki, szombaton írták ki a tulajdonosok, hogy többé nem is fog - írja a Telex.
Nehéz helyzetben a vidéki vendéglátók
Május 22-én rendezik az Audi – Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát. Hazánk legrégebbi gasztronómiai platformja évről évre többszáz vendéglátóhelyet tesztel, ez alapján dől el a végső sorrend - tájékoztatta lapunkat a Dining Guide.
Pezsgő nyerte a Szegedi Borfesztivált
A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 2019-es Tokaji Organikus Furmint Pezsgő Extra Brutje nyerte a Szegedi Borfesztiválon rendezett borverseny fődíját, az elismerést hétfőn adták át a Tisza-parti városban.
Egy menő újhullámos cukrászda is lehúzza a rolót
Búcsúzik a pesti és budai Desszert Neked egyaránt, de a tulajdonosok dolgoznak rajta, hogy a cukrászda esetleg más formában visszatérhessen még.
Élménytúrával debütált a Nivegy-völgy bor- és bringatérképe
Közel harminc kilométer tekerés, ragyogó napsütés, balatoni panoráma, ízletes borok –röviden így foglalhatjuk össze az első Nivegy-völgyi e-bike élménytúrát, ahol a résztvevőkminden állomáson eredetvédett helyi borokat kóstolhattak - tájékoztatták lapunkat a program alkotói.
Bemutatkozott a luxus borpiac
Az Alagút tetején lévő divatos étteremben rendezett újdonságaiból bemutatót a WineAge, amely a hazai luxusszegmens egyik legnagyobb beszállítója. Elsősorban az amerikai borokra helyezték a hangsúlyt, ahogy a tavalyi Borfesztiválon is ez volt a fő céljuk.
Tudta? Szarvasgomba nagyhatalommá válhatunk
A tavalyi aszály után egekbe emelkedett a szarvasgomba ára. Az idei csapadékos tavaszon máris beindult a gyűjtés. A klímaváltozással fenyegető elsivatagosodástól tartva a türelmes profik inkább megtermelik a milliókat érő, fanyar ízű kincset.
Idén is lesz badacsonyi Bortriatlon
A programsorozat keretében három különböző hétvégén, három tematikus bortúra alkalmával most még aktívabban vethetjük bele magunkat a borvidék három ikonikus szőlőfajtájának kóstolásába, a gazdák szakmai titkaiba, és a különféle gasztronómiai és kulturális programokba. A badacsonyi borok kedvelői igazi Badacsony-szakértővé válhatnak a program során, tehát érdemes felírni a Bortriatlon időpontjait a bakancslistánkra - tájékoztatták lapunkat az esemény szervezői.
Termelői piac nyílik a Corvinus-on exdiákok portékáiból
Termelői piac jön a Corvinusra májusban, ahol jelenlegi és korábbi hallgatóik helyi és fenntartható termékeiből vásárolhatnak az érdeklődők.
Hamarosan a boltokban a laboratóriumi halfilé
3D-s technikával nyomtatott, laboratóriumban termesztett halfilé kerül forgalomba várhatóan jövőre Szingapúrban, majd nem sokkal később Japánban és az Egyesült Államokban is. Az első laboratóriumban termesztett halfilét egy izraeli székhelyű biotechnológiai vállalat, a Steakholder Foods és egy szingapúri sejtmezőgazdasági start-up, az Umami Meats fejleszti.
Rekordszámú kiállító a Szegedi Borfesztiválon
Az ország legnagyobb borászati seregszemléjének 1995 indulása óta a legtöbb, 160 borász várja idén a vendégeket a pénteken kezdődő Szegedi Borfesztiválon - tájékoztatta a programsorozatot szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-t.
Ezek a Budapest Airport borversenyének győztesei
Szerkesztőségünk is kapott meghívást arra a nívós esti programra, amelynek keretében tesztelőként részt vehettünk a Budapest Airport Zrt. történetének első Borversenyén, amelyre a Liszt Fernec Nemzetközi Repülőtér rendezvényhelyszínként szolgáló 1-es Termináljában került sor április 20-án.
Kéknyelű Piknik Badacsonyban
Május 13-án, szombaton ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Balaton-felvidék egyik legjobb tavaszi boros fesztiválja, a Kéknyelű Piknik.
Roppanós snackek új szerepben
Hogy a snakek sokkal többre képesek, mint amit a mindennapi rágcsáktól megszoktunk - ez derült ki a Mogyi Kft. napokban tartott bemutatója alkalmával. Ahol egyértelművé vált, hogy a partikra szánt snackek akár a söröket is kiegészíthetik, és a bundázott mogyorók és napraforgómagok akár étel alapanyagként is megállják helyüket.
Magyar borászhölgy elsöprő németországi sikere
Németország legnagyobb internetes borászportálja Kövesdi Zsófiát, a Jammertal Borbirtok (Wunderlich Borászati Kft.) vezető borászát az „Év Nemzetközi Női Borásza 2023” címmel tüntette ki. Magyar borász vagy borászhölgy ilyen figyelemreméltó külföldi elismerésben még nem részesült.
Hatodjára indítja a nyarat a Szent György-hegy HAJNALIG
Június 3-án a találkozásé, a pikniké, a lassulásé, a zenéké, a jó boroké, a naplementéé és a teliholdé a főszerep. A szervezők ezúttal is tartogatnak újdonságot: a látogatók idén „nappali” és „hajnalig” helyszínek között válogathatnak – csaknem 20 pincészet, borbolt, étterem, kert nyit ki, és lesznek új helyszínek is - tájékoztatták lapunkat a szervezők.
Új piac Esztergom központjában
Megnyílt Esztergomban az új, közel egymilliárd forintból felépített piac a város központjában, mondta a város polgármestere hétfőn.
Magyar biosörök akár hajdinából is
Magyar biosör-termékcsaládot fejlesztett ki alternatív gabonafélékből hatéves kutatómunkával a Körös-Maros Biofarm Kft. vezette Elixbeer Konzorcium csaknem 400 millió forint uniós támogatás felhasználásával - mondta Várhelyi Zoltán, a kft. projektmenedzsere az MTI-nek.