Gasztro
Kávéfesztivál és kávékóstolás a Tchibo üzletekben
Milyen jó lenne, ha minden kávét megkóstolhatnánk még a vásárlás előtt, és az ízlésünknek megfelelőt választhatnánk ki otthonra!
Borscs és Sztroganoff
,,Bajkál, újratöltve" néven immár második alkalommal rendezi április 2-17. között - a tavaly a vendégek körében már nagy sikert aratott - Bajkál étterem nosztalgia programját az Astoria Szálló étterme. Borscs, lángossal letakart falusi húsleves, Sztroganoff bélszín, blincsiki, különféle halak és kaviáros fogások - csak néhány ízelítőként azokból a tipikus orosz ételekből, amelyek az ,,átkosban" a Bajkált tették a főváros egyik legvonzóbb vendégváró helyévé, a fiatalok kedvenc találkozási pontjává. A retro két hét alatt igazi orosz vodkán és szamovárban készített teán kívül ún. Bajkál koktélt is kínálnak, ami nem volt más anno, mint orosz pezsgő magyar bikavérrel keverve.
Harmadszor is Héjja János a díjazott
Héjja János korábban 2003-ban és 2005-ben díjazta kiemelkedő közösségi szerepvállalásáért az étteremlánc. A neves szakember a karrierje során számos elismerésben részesült már: többek között 2006-ban ő vehette át a cég Oscar-díjaként számon tartott Golden Arch Awardot, ahol a világ összes McDonald’s franchise partnere körül a 30 legjobbat tüntetik ki. A díj odaítélésében a helyi közösségben elfoglalt hely, a lokális szerepvállalás a hangsúlyos szempont.
Immár hivatalos: A Hertelendyben főz tovább a Chateau Visz korábbi séfje
Április 1-től a Relais & Châteaux Hertelendy Kastély új séfje a német Stefan Gebhardt, aki eddig a Chateau Visz konyháját vezette, amit 2010-ben az Év Éttermének választottak.

Pubokká alakulnak a londoni metróállomások
Újra élettel töltené meg a londoni metró jelenleg használaton kívüli állomásait Ajit Chambers, brit üzletember, aki a vállalkozáshoz már létre is hozta a The Old London Metro Companyt.
Afrikában terjeszkedik a KFC
Az amerikai KFC gyorsétteremlánc megnyitotta az első egységét Zambiában - írja a Mai Piac.
Győri szakácstanulók tanulhatnak Németországban
Egy sikeres pályázatnak köszönhetően Németországban töltötte szakmai gyakorlatát a győri Krúdy Gyula Középiskola 9 szakács tanulója - adta hírül a Kék Duna Rádió..
Bikavér mellé itt az Egri Csillag
Egerben egy tavalyi ötlet megvalósításaként megszületett az Egri Bikavér fehér párja, az Egri Csillag, amelyik több mint háromezer javaslatból választva kapta ezt a nevet - írja az Agromonitor. A Kárpát-medencére és a borvidékre jellemző fajták házasításával készülő fehér bor első évjáratával még február végén mutatkozott be nyolc borászat – közölte Egri Bormíves Céh.
Új cafeteriaelem: Széchenyi Pihenő Kártya
A kormány március 30-ai ülésén döntött a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásáról: az új cafeteria elemet a munkáltatók évi 300.000 forint értékben adhatják a munkavállalóknak járulékmentesen, kedvező adózással - adta hírül az MTI.
Rauch-Kékkúti együttműködés
Január óta a Rauch kereskedelmi képviselői csapata a Kékkúti termékeinek értékesítését is ellátja a kiskereskedelmi szektorban - írja a Marketinginfo.
Asztali patika, kisleltár és citromlécsöppentő
A régi éttermekről írott soroknak szomorú aktualitást ad egy minapi hír: ismét leégett a hűvösvölgyi Balázs vendéglő. Immár negyedszer, és most talán végleg füstté vált, meglehet, csupán az a négy gravírozott ezüstkanál maradt belőle, amelyet az egyik vendéglős leszármazott mutatott kevéske örökségeként a tévé képernyőjén.
Brazil újságírók és turisztikai szakemberek Magyarországon
A Visegrádi Országok turisztikai együttműködésének keretében brazil újságírók és tour operátorok fedezik fel a négy ország – Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország – turisztikai kincseit.
Áprilisban ismét Gyula lesz a pálinka fővárosa
− 2011. április 15-17. között rendezik meg a XII. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivált, Kiállítást és Vásárt a gyulai várkertben. Az immár hagyománnyá vált, több mint 30 ezer főt vonzó rendezvény nemcsak az ország, hanem a világ egyik legnagyobb gyümölcspárlat rendezvénye és szakmai megmérettetése. A programsorozat kiemelkedő része a XIX. Magyar Országos Pálinka és Törkölypálinka, Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Verseny, melyre idén 9 ország több mint 800 mintát nevezett.
Pálinka van, adóbevétel nincs
A magán-párlatfőzés múlt évi adómentessé tétele óta alig pár százezer forinttal nőtt az e címen befolyt bevétel a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) - írja a Napi Gazdaság a keddi számában.
A kidobott étel is csökkenti a Föld vízkészleteteit
Egy brit tanulmány szerint több millió tonna élelem végzi felhasználás nélkül a szemétben. Kétszer annyi víz vész el így a kidobott ételekkel, mint amennyit a mosakodásnál és az ivásnál elpazarolunk - írja a Mindennapi közéleti portál.
Ifjúsági verseny az EU elnökség jegyében
Magyarország Uniós elnökségéhez kapcsolódóan rendez versenyt fiatal vendéglátó jelölteknek a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola április 14-16. között.
Egy salzburgi és egy bécsi étterem a legjobb Ausztriában
A bécsi Steirereck és a salzburgi Ikarus kapta a legjobb értékelést idén a Falstaff osztrák étteremkalauz ínyencklubjának szavazatai alapján.
Már a Balaton parton is tilos a dohányzás
Májustól tilos a dohányzás a Balaton-parton, Zamárdi környékén. A település három kilométer hosszú szabadstrandján akár harmincezer forintos büntetést is fizethet az, aki rágyújt majd.
A sör, a likőr, a hidegkonyha, a fagylalt és Hrabal
„Fél esztendeje tartózkodom Magyarországon, és bevallom, az egyik ok, amiért kitűnően érzem magam, a magyar ételek és italok – kezdte köszöntőjét Helena Bambasová, a Cseh Köztársaság budapesti nagykövete. – Ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy a hagyományos cseh ételek és italok megtalálják helyüket a magyar piacon.”
Környezetvédelem Coca-Cola módra
Az italgyártó Nagy Britanniában újrahasznosító üzemet hoz létre, ami megduplázza az ország teljesítményét a műanyag palackok feldolgozásában - írja a Marketinginfo.
Mégis távozik a Chateau Visz konyhájáról Stefan Gebhardt
Bár korábban kérdésünkre néhány napja még cáfolták a hírt, mégis elhagyja az "Év Étterme" címmel kitüntetett Chateau Visz-t a német konyhafőnök. Utódlására francia szakembert szerződtettek a Somogy megyei kastéylszálló illetékesei, a német konyhafőnök Magyarországon folytatja.
Igazi éttermet álmodnak Füreden
Új filozófiával, séffel és ételekkel mutatkozott be a szakmai sajtó előtt a hétvégén a füredi Hotel Silver Resort külső vendégek számára is nyitott vízparti étterme. Az eddig Sunset néven működő üzlet nevet is változott, Eszencia Étterem és Borbár néven szeretnének bevonulni a magyar gasztronómiai történetbe.
Idén is csodálatos volt a kávé
Második alkalommal várták a kávé elkötelezett szerelmeseit, és szakembereit a „Csodálatos kávé” című rendezvény szervezői.
Szorosabb irányítás alá vonja a marketinget a Burger King
Marketing igazgató helyett a márka és az operatív üzleti folyamatok irányításáért közösen felelős globális vezetőt nevezett ki a Burger King. A gyorsétterem-lánc kevesebb mint egy éve kinevezett nemzetközi marketing igazgatója, Natalia Franco távozik a cégtől, a pozíció pedig egy átszervezés keretében megszűnik - értesült a MarketingWeek.
Új elnevezések a borospalackokon
A Hajós-Bajai Borvidék termékeinek jobb elismerését várják a szakértők a következő években. Az új európai uniós borászati szabályok alapján javulhat a hazai borok minősége, mert csak az adott termőhelyen lehet az elismert márkájú borokat készíteni. Az újfajta termékleírások már készülnek a hazai termelőknél - adta hírül a Bajai TV.
Itthon még nem fizethetünk mobillal a kávéért
Hatalmas sikert arat a kávézólánc mobilfizetési rendszere, az elmúlt két hónapban több mint hárommillióan használták a fizetést megkönnyítő szolgáltatást. A hazai kávézók látogatóinak egyelőre várniuk kell a rendszer hazai használatával - írja az mmonline.
Kiállítás az óbudai vendéglátás aranykoráról
Az egykori óbudai vendéglátás aranykorát, a régi kisvendéglők "macskaköves, kockás abroszos" hangulatát idézi meg az Óbudai Múzeum csütörtökön nyíló új időszaki kiállítása. A tárlathoz gasztronómiai programok mellett egy gasztroblog is kapcsolódik - írja a Kultúra.hu.
Buherált pénztárgéppel 305 milliós bukta
Meghamisította pénztárgépe adatait, így 305 millió forint bevételt akart eltitkolni és az adózás alól kivonni egy Pest megyei éttermet üzemeltető vállalkozás - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal csütörtökön az MTI-vel.
Paul Bocuse az Évszázad séfje
A 85 esztendős francia „szakácspápa” életművét ismeri el az „Évszázad séfje” címmel a The Culinary Institute of America (CIA) .
Magyar borászok meghódítják Oroszországot
1992 és 2004 között két és félszeresére nőtt az orosz borfogyasztás. Chilétől Új-Zélandig egyre több ország ismeri fel az orosz piacban rejlő lehetőségeket, a kijutáshoz és hatékony megjelenéshez azonban összefogásra van szükség - írja a Mai Piac.
Világhírű szaktekintélyek a bormustrán
Minden eddiginél komolyabb megmérettetés elé néznek a legkiválóbb hazai borok, hiszen soha nem látott színvonalú, a nemzetközi borszakma legnevesebb ítészeiből és hazai szakemberekből álló zsűri előtt versengenek a XII. Pannon Bormustrán, a legnagyobb presztízsű hazai borversenyen. Az idén számos elemében megújuló megmérettetést, - a jogtulajdonos Pannon Bormíves Céh megbízásából - mostantól a Sziget Szervezőiroda rendezi.
A nyalóka visszanyalt
Egy hazai kereskedőt büntetett a bíróság, mivel konyak néven csak Franciaországból származó borpárlatok forgalmazhatók - adta hírül a Marketinginfo.
Mobil étterem lesz az új trend?
Ha elég gazdag vagy, nem jársz étterembe, inkább veszel egyet magadnak. Ennek az egyébként elég sok pénzt igénylő hobbinak persze van néhány komoly hátránya: a szakácsot ugyan gyakran lecserélheted, a helyet is átalakíthatod, a helyszín viszont szó szerint bebetonozott. Ez utóbbin változtathat az Electrolux mobil étterme - írja a Burzsuj Blog.
Borakadémia – a kulturált borfogyasztásért
A tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum. Borakadémia című programsorozatának célja a kulturált borfogyasztás megismertetése és hirdetése - írja az Index-Kelet.
50 évesen nyugdíjazzák Ronaldot?
A McDonald’s 50 éves figurájáról állítólag sokaknak a hizlaló ételek jutnak eszébe, így ez már nem illik bele az étteremlánc arculatába - írja a Marketing & Média.
Atalakította Koko a Box-utcát
Kovács Kokó István 2002 nyarán alapította meg Box Utca nevű éttermét. Több mint nyolc és fél év működés után a régi helyen új étterem nyílik - áll az étterem közleményében.
Nyereményjátékkal indul az Araz Bistro
ARAZ Bistro néven megnyílt a Boutique Hotel Zara új étterme. A nyitás alkalmából egy nyereményjátékot hirdet az étterem.
Már két Michelin csillag ragyog Budapesten!
A Gerendai Károly tulajdonában lévő budapesti Costes étterem a tavalyi siker után az idén újrázott, azaz megtartotta Michelin-csillagát, de újoncként felzárkózott mellé a szintén fővárosi Onyx is - adta hírül a Napi Online.
Élőzene kedvezményes ÁFA kulccsal
Másfél héttel a benyújtása után szerdán szavazott a parlament arról a törvényjavaslatról, amely a kedvezményes, 5 százalékos áfakörbe sorol bizonyos élőzenei szolgáltatásokat. Az [origo] kormányzati forrásoktól és egy neve elhallgatását kérő kormánypárti képviselőtől úgy tudja, az áfacsökkentést a cigányzenészek járták ki, akik már két évvel ezelőtt is győzködték Orbán Viktor miniszterelnököt - írja a RomNet.
Csökkenti a sör alkoholtartalmát a Heineken
A Heineken UK csökkenti egyik kulcsbrandjének - hírek szerint a Strongbow-nak - alkoholtartalmát. A változás a brit kormány „Responsability Deal” elnevezésú programjának támogatásaként kerül bevezetésre.
Sóbojkott az egészségért
Sóstopot hirdet az Országos Alapellátási Intézet és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség. A cél a túlzott sófogyasztás visszaszorítása - írja az Agrárszektor.
Fennállásának 40. évfordulóját ünnepli a Starbucks
A kizárólag prémium minőségű kávékat, 100% Fair Trade Certified presszókávéból készült forró és hideg italokat forgalmazó Starbucks a megújulás jegyében továbbfejlesztett logóval és tavaszi különlegességekkel (Tribute Blend és Chocolate Capuccino) ünnepli fennállásának negyvenedik évfordulóját.
Cáfol az MT Zrt.: Idén nem történt kizárás a Torkos Csütörtök akcióból
Reagálva az Fn.hu „Csúcséttermeket zártak ki a Torkos Csütörtökből” címmel, március 8-án megjelentetett cikkére a Magyar Turizmus Zrt. ezúton is felhívja a legszélesebb közvélemény és valamennyi partnere figyelmét arra, hogy az Fn.hu írása nem felel meg a valóságnak, ugyanis idén nem történt kizárás a Torkos Csütörtök akcióból! Azok az éttermek, amelyek ellen jogos panasz merült fel a tavalyi akciót követően, idén nem is jelezték részvételi szándékukat a Torkos Csütörtök akcióban.
A világ magyarságának fesztiválhangulatú találkozója Balatonlellén
Négy napon át, nyolc helyszínen több mint száz programra kerül sor az I. Magyar Világtalálkozón, - június 30-a és július 3-a között – Balatonlellén. A világ számos országából, az összmagyarság valamennyi korosztályából várják a résztvevőket, s e fesztiválkeretű rendezvénysorozaton a kultúra, a tudomány, a művészet, a gazdasági élet és a sport világának jeles képviselői mutatkoznak be – hangzott el a Budai Várban megtartott, nagy médiaérdeklődéssel kísért sajtótájékoztatón, Joó Géza, a rendezvény egyik szóvivőjének tolmácsolásában.
Több az étterem
Tavaly Magyarországon 2009-hez képest csaknem 2.000-rel nőtt az éttermi, rendezvényi étkeztetést, italszolgáltatást végző vállalkozások száma, és elérte a 23.417-et, emellett emelkedett a közüzemi étkezők és az ágazatban foglalkoztatottak száma is.
Nem lettek kizárva!
Nem felel meg a valóságnak az Fn.hu „Csúcséttermeket zártak ki a Torkos Csütörtökből” címmel, március 8-án megjelentetett cikke, tájékoztatta a TurizmusOnline-t a Magyar Turizmus Zrt.
A Subway beelőzte a "Meki"-t
A tavalyi év végére megelőzte a Subway a McDonald’s-ot. A Magyarországon 12 egységgel rendelkező Subway összesen 33 749 éttermet működtet világszerte, 12-vel többet mint a McDonald’s. Az Egyesült Államokban már 2002-ben is a Subway volt a piacvezető - írja a Portfolió.hu.
A magas minőségű konyhatechnika és a kiváló boros poharak kooperációja
A Miele számára az értékteremtés és a kifogástalan minőség alapvető szempontok. A német vállalat egyedüliként a piacon, 20 éves várható élettartamra tervezi készülékeit.