Nem városi legenda a bor jótékony hatása 

Nem városi legenda, hogy a bornak jótékony hatása lehet a szervezetre és akár a pszichére is – erről beszélt a Kossuth Rádióban az italt egészségügyi szempontból vizsgáló egyetemi kutatás vezetője.
Egyre több étterem csatlakozik az idei Torkos Csütörtökhöz

Egyre több étterem csatlakozik az idei Torkos Csütörtökhöz 

Budapest belvárosában és Budán is számos étterem vesz részt az MT Zrt. Torkos Csütörtök programjában, és kedvezményesen kínálják ételeiket, a legtöbb csatlakozó étterem emellett a Dunántúlon található.

Az fahéjillatnak furfangos felhasználása 

Az üzletek jobbára árengedményekkel és fülbemászó dallamokkal próbálják az utcáról becsalogatni a vevőket, pedig lehet, hogy „az orruknál fogva” könnyebb lenne költekezésre késztetni őket. Jelen írás a Fox News cikke alapján jött létre.

Ismét Országos Étterem Hét Magyarország TOP éttermeiben 

Mintegy 23.000 vendég jelent meg a résztvevő éttermekben tavaly ősszel az Országos Étterem Hét alkalmából. Az egyhetes rendezvény ideje alatt Magyarország legkiemelkedőbb vendéglátóhelyei 3 fogásos menüsorokat kínálnak, egységes, a szervízdíjat is tartalmazó nagyon kedvező áron. Az étterem mustra alkalmából a vendéglátó üzletek mindegyike igyekszik saját konyhájának legjavát bemutatni, a vendégeknek ínyenc és változatos ételeket felszolgálni.
Sikeresen szerepeltünk a Bocuse d’Or döntőn

Sikeresen szerepeltünk a Bocuse d’Or döntőn 

Norvégia, Ørjan Johannessen nyerte a rangos Bocuse d’Or szakácsverseny döntőjét, az USA ezüst, Svédország bronz szoborral térhetett haza. A 24 nemzet, a világ legjobb szakácsai között Molnár Gábor és csapata a 13. helyen végzett; az európai mezőnyt nézve a legjobb tízben voltak, hasonlóan a Stockholmban elért eredményhez, és megelőztek olyan rutinos versenyzőket, mint Kanada. A legjobb plakátért járó különdíjat Magyarország kapta, közel kétezer szurkoló támogatta voksával Molnár Gábort. „A csapat sikeres szereplése egy újabb mérföldkő, ismét hazai séf bizonyította a kivételes nemzetközi mezőnyben, hogy Magyarországot ideje felrajzolni a világ gasztronómiai térképére” – mondta Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke, aki a zsűriben pontozott.
Óriási teljesítményt nyújtott a magyar csapat

Óriási teljesítményt nyújtott a magyar csapat 

A vilag 24 legjobb séfje között a 13. helyezést ért el, az európai mezőnyben pedig továbbra is az előkelő 9. helyen van Magyarország.

Így védenék meg a magyar fröccsöt 

Ki kell dolgozni a palackozott fröccs szakmai szabályait, hogy a visszaéléseket meg lehessen előzni, a fogyasztók bizalmát pedig meg lehessen őrizni – jelentette ki az agrárszektor.hu-nak a Földművelésügyi Minisztérium (FM).
Itt a laktózmentes sajtkrém

Itt a laktózmentes sajtkrém 

Mostantól hazánkban is megvásárolható a Philadelphia krémsajt laktózmentes verziója. 
Hungarikum lehet a sebes pisztráng

Hungarikum lehet a sebes pisztráng 

A gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) kutatói olyan tenyésztési módszert dolgoztak ki, amelynek segítségével növelhető az őshonos sebes pisztrángok aránya a jelenlegi magyarországi pisztrángállományban. A tudósok szerint a sebes pisztráng akár hungarikummá vagy gasztronómiai különlegességé is válhat - hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerda reggel.

Elstartolt a magyar csapat a Bocuse d’Or szakácsversenyen 

A Bocuse d’Or szakácsverseny második napján, reggel 9:30-kor startolt Molnár Gábor és a magyar csapat Lyonban. A drukkerek bíztatásától hangos arénában 5 óra 35 perc áll rendelkezésükre a hús- és halétel elkészítésére. Molnár Gábor több hónapos felkészülés után vágott neki, hogy bizonyítson a 24 induló nemzet séfjei között. Az első napra sorsolt séfek már túl vannak a versenyen, a mai mezőnyben ott a legutóbbi ezüst- és bronzérmes gasztronómiai nagyhatalom, Dánia és Japán, de a 2011-ben dobogós Svédország és Norvégia is.

Főszerepben a gyöngytyúk 

A magyar gasztronómiában is régóta ismert gyöngytyúk a világ legrangosabb szakácsversenyének, az idei Bocuse d’Or húsételének fő témája. A kezdetben díszmadárként tartott baromfi a hosszú évek alatt igen kedvelt szárnyas étellé vált, húsa kiváló és nagyon egészséges. A magyar csapatnak holnap 15:05-kor percre pontosan kell tálalnia a gyöngytyúkot Lyonban.

Brüsszelben nincs napirenden az akác tiltása 

Több, Magyarország számára kiemelt jelentőségű témáról egyeztetett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Karmenu Vella környezetpolitikáért, tengerügyért és halászatért, valamint Vytenis Andriukaits, egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosokkal a mezőgazdasági és halászati tanácsülés alkalmával.

Szijjártó: a világ víziparának vezető állama lehet Magyarország 

A Hidrofilt Kft., a Pannon Egyetem és a nagykanizsai önkormányzat együttműködésében megvalósított Soós Ernő Víztechnológiai Kutatóközpont megnyitóján Szijjártó Péter közölte: a világpiaci kihívások miatt a gazdaság valamennyi szegmensében óriási verseny van, és ebben úgy állhat helyt Magyarország, ha kiválasztja azt az iparágat, ahol tudása, tapasztalata alapján versenyelőnye lehet. A vízipar ilyen terület, "a felhalmozott szaktudás, tapasztalatok és hagyományok predesztinálnak arra, hogy a világ víziparának egyik vezető országa legyünk" - jelentette ki a miniszter.

Közétkeztetés: máris csökkent a gyerekek cukorfogyasztása 

A januárban hatályba lépett közétkeztetési rendelet kapcsán a tapasztalatok szerint máris csökkent a gyermekek cukorfogyasztása.

Versenyfutás a Bocuse d’Or előestéjén 

Idén 15. alkalommal rendezik meg a Bocuse d’Or szakácsverseny döntőjét, ahová második alkalommal sikerült kvalifikálnia hazai séfnek. Molnár Gábor és csapata a verseny előestéjét villámbevásárlással töltötte a SIRHA kiállításon berendezett piacon Lyonban; a köretek elkészítésekor a most kiválasztott zöldségekből dolgoznak majd január 28-án, a második versenynapon.

Orosz életérzés? Akkor vodka kaviárral! 

Itt a Bábuska 2, ahol bár a vodka kaviárral is rendelhető, azonban nem erre építi fel kínálatát az új pesti, belvárosi hely.

Kárpátalján is lesz Torkos csütörtök 

Február másodikán veszi kezdetét a „III. Magyar Konyha Hete Kárpátalján” elnevezésű rendezvénysorozat, melynek szervezője a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT). A február 8-áig tartó kezdeményezés keretén belül lehetőség nyílik a magyar konyha legjobb ételeinek megkóstolására 25, illetve 50 %-os kedvezménnyel.

Kolbásztöltő fesztivál ötödszörre 

Január utolsó napján rendezik meg idén a már hagyománnyá váló kolbásztöltő fesztivált Komlón. A szervezők több száz versenyzőt és érdeklődőt várnak a Sportközpontba, ahová a belépés mindenki számára ingyenes lesz.

Megnyílt a Nemzetközi Ízbiennálé Lyonban 

Egy 1,7 kilométer hosszúságú alagútban felállított óriásbüfével - amelyen a világ legnagyobb sajttála és pezsgőválogatása is helyet kapott - kezdetét vette a hétvégén az I. Nemzetközi Ízbiennálé (BIG) a franciaországi Lyonban.

Fűszerpaprikát termeszt? Tessék, itt vannak az adóforintok! 

170 millió forintot ad a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a fűszerpaprikát termesztő gazdáknak, hogy termesszenek fűszerpaprikát. Február végén jelenik meg az erről szóló rendelet.

Kevesebben esznek a McDonald'sban, a fiatalok jobb minőségű kaját akarnak 

A pénteken nyilvánosságra hozott adatok alapján az amerikai gyorsétteremlánc negyedéves profitja 1,1 milliárd dollár volt, míg egy évvel korábban 1,4 milliárd dollárt tett ki. A McDonald's árbevétele 7,3 százalékkal, 6,57 milliárd dollárra csökkent 2014 utolsó negyedévében az egy évvel korábbihoz képest. Az elemzők ennél kicsivel nagyobb, 6,68 milliárd dolláros csökkenést jósoltak.

Így mutatjuk be a hazai gasztronómiát Lyonban 

Január 28-án a világ 24 legjobb séfje között száll ringbe Molnár Gábor és a magyar csapat a Bocuse d’Or döntőn. Magyarország a 2016-os Bocuse d’Or regionális fordulójának házigazdájaként nemcsak az arénában, de a SIRHA szakkiállítás standján és a Bocuse d’Or szakácsverseny VIP részén is bemutatkozik. Prémium alapanyagok, borok, pezsgők, pálinkák és likőrök várják nagyközönséget, a VIP vendégeket hazai séfek látják vendégül.

KLM: holland sztárszakács a fedélzeten 

Jonnie Boer háromcsillagos séf ételkreációi január 22-től október 26-ig lesznek elérhetők a World Business osztályon, az Amszterdamból induló járatok fedélzetén.

proba2015 

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre február 19 és 22. között a Budapesti Halfesztivál. Érdekesség a fesztivál történetében, hogy az érdeklődők számának növekedése miatt eddig minden évben költözni „kényszerült” az esemény, így 2015-ben a Vajdahunyadvár ad otthont a III. Budapesti Halfesztiválnak.

Új helyszínen tripláz a Budapesti Halfesztivál 

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre február 19 és 22. között a Budapesti Halfesztivál. Érdekesség a fesztivál történetében, hogy az érdeklődők számának növekedése miatt eddig minden évben költözni „kényszerült” az esemény, így 2015-ben a Vajdahunyadvár ad otthont a III. Budapesti Halfesztiválnak.

Töltse a Valentin-napot a szekszárdi Ízlelőben 

Valentin-napi étel- és italrandevú az Ízlelőben.

Bországgyűlés: kiváló termés várható 

Ha a tél hátralévő részében és kora tavasszal nem sújtja kemény fagy a szőlőket, idén vidám szüret várható, bőségesen lesz bor - jövendölték a környékbeli hegyközségek szőlősgazdái és a borrendek az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban vasárnap rendezett második Bországgyűlésen.

Magyar részvétel a Bocuse d’Or döntőjén 

Január végén magyar csapatnak drukkolhatunk a Bocuse d’Or döntőjén, a világ legrangosabb szakácsversenyén. A 2013-as siker után most Molnár Gábor versenyezhet a világ 24 legjobb séfje között – csapatával hónapok óta készülnek a megmérettetésre. Versenymunkájukat a Gömböc inspirálta, a hús- és halételt innovatív módon, de a magyar gasztronómia hagyományait is felhasználva készítik majd el.

Lappföldi vodkamesterek jártak Budapesten 

Magyarországra látogattak a finn vodkamesterek. Markku Raittinen és Pekka Pellinen egyenesen Lappföldről érkezett, hogy egy interaktív előadás keretében beavassák Budapest legelismertebb bárjainak mixereit a finn vodka titkaiba. Pekka néhány rendhagyó koktélkülönlegességgel is készült, majd a program után a két szakember a Finlandia Vodka Longdrink versenyén zsűrizett.

Újságolvasás hete kezdődik a bécsi kávéházakban 

Újságolvasás hete kezdődik pénteken a bécsi kávéházakban, tematikus beszélgetésekkel és több kávéházi újsággal várják a vendégeket az osztrák fővárosban.

Piacra dobták az alkoholos borfagyit 

Biztos volt már olyan, hogy nem tudtuk eldönteni: vajon most igyunk az étel mellé egy jó kis pohár bort, vagy inkább majd csak a desszert révén lássuk el alkohollal a szervezetünket. Hát többé nem lesz. Az írás a The Independent cikke alapján készült.

Kávézás - mozgás helyett 

A magyarok 67 százaléka kávézással kapcsolódik ki, ha csak tíz perc szabadideje van, Mozgással vagy kulturális tevékenységgel az emberek kevesebb, mint 30 százaléka töltődik fel.

Budapesti sörözőben forgatott Anthony Bourdain 

Anthony Bourdain amerikai szakács és televíziós személyiség, a Nem séfnek való vidék (Parts Unknown) műsorvezetője a budapesti Élesztőben forgatta a sorozat legújabb epizódját.

Kihirdették a Budapest Bora 2015 nyertesét 

Évente egy-egy fehér- és vörösbor nyerheti el a Budapest Bora 2015 címet, amelyre a főváros tavalyelőtt írt ki először nyilvános pályázatot. Hokay András, az országos Borszakértő Bizottság elnöke közölte: a felhívásra több, mint 90 tétel érkezett. 

Megvannak a tavalyi év kedvenc receptjei 

A NoSalty ma tárta a nyilvánosság elé a 2014-es év hazai Top 10 receptjének listáját, melyet átlagosan havi 1 millió egyedi felhasználó oldalletöltése alapján állított össze. A listából könnyen látható, hogy a hazai receptkeresők még mindig igen édesszájúak, hiszen a tíz legolvasottabb receptből hat édesség. Azért szerencsére egyre többen veszik figyelembe az egészségüket a főzésnél, hiszen a NoSalty-n szereplő legnépszerűbb alapanyagok egyharmada zöldség, a húsfélék közül pedig vezetnek a csirkehúsrészek.

Az édes kényeztetés új formája 

2015 egy teljesen új formát hoz a chocoMe választékába, megjelennek az ívelt és hasáb jellegű termékek, legújabb fejlesztésük a VOILÉ termékcsalád.

Imádják az első magyar whiskyt 

A Békési Pálinkafőzde 30. születésnapját egy saját gyártású, 12 éves különleges whiskyvel ünnepelte, ami a piac egyetlen magyar előállítású darabja.

Nyerők a törzsvendégek az Ízlelőben 

A szekszárdi Ízlelő Családbarát Étteremben - ahol a vendégtérben és a konyhán is sérültek dolgoznak - december 18-án, csütörtök délben tartották a sorsolást, amelyen az egész évben hozzájuk járó törzsvendégek közül került ki az a két szerencsés, aki egy pesti és egy balatoni szállodába szóló wellness hétvégét nyert.

Borválasztási útmutató 

Az ünnepekig alig néhány nap van már csak hátra, és egyre sürgetőbb a kérdés, hogy milyen ételek, italok kerüljenek az asztalra, vagy, hogy milyen ajándékot válasszunk szeretteinknek. Szikszai István, a Magyar Sommelier Club alapító tagjának, tanácsai segítségével a Csányi Pincészet meg szeretné könnyíteni a borválasztást, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy kellemesen teljenek az ünnepek.

Pezsgőkisokos 

A tradicionális, palackban erjesztett és érlelt pezsgőkről a gasztronómiában vagy borvilágban otthonosan mozgó pezsgőforradalmároknak nem a szilveszter, hanem Champagne, a franciaországi borvidék jut elsőként eszébe. Így vannak ezzel a séfek is, akik a hazai kínálat bővülésével lelkesen támogatják, hogy ne csak az ünnepekkor kerüljön minőségi pezsgő a pohárba. Miben más a tradicionális módon készített pezsgő, mi mellé kínáljuk és mire figyeljünk, amikor bontunk egy palackkal?

Nem mézes, nem ágyas, nem érlelt 

A kiváló minőségű gyümölcs tiszta ízét igyekszik visszaadni pálinkáiban a Bestillo pálinkafőzde, amely néhány hete új fajta palackban, új dizájnnal jelent meg a piacon.

Petra és Évi a fővárosba megy 

A szekszárdi Ízlelő étterem – ahol kizárólag sérültek dolgoznak mind a vendégtérben, mind a konyhán – két alkalmazottja, az aprócska Kajtár Petra felszolgáló és a hallássérült szakács, Gyulainé Éva december 13-án, szombaton egynapos szakmai programon vehettek részt az ötcsillagos Budapest Marriott Hotelben.

Tarolt a kecskeméti lángoló palacsinta 

Az idén először meghirdetett Főiskolai hallgatók kategóriagyőzelme mellett a verseny fődíját, az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend" vándorserleget is a Budapesti Gazdasági Főiskola Kunsági Kukta csapata nyerte az idei Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyen. A díjat libaragu leves, aszalt paradicsommal és rókagombával töltött mangalica szűzpecsenye, borjúborda tanya módra, valamint kecskeméti lángoló palacsinta menüjéért vehette át a csapat Benke László olimpiai bajnok mesterszakácstól.

Megvannak a legjobb házhoz szállító éttermek 

Lezajlott Az év házhoz szállító étterme 2014 verseny, és a szavazatok összesítése alapján a szegedi Mega Megálló és az egri Corner Sandwich és Pizza lettek az idei év legjobbjai.

Megnyílt Wang mester fine dining étterme 

Magyarország első és egyetlen kínai sztárszakácsa, a sokunk által kedvelt Wang mester megnyitotta új éttermét Budapesten, a Belvárosban. A Mandarin Bistro különlegessége, hogy itthon vélhetően eddig soha nem tapasztalt magas színvonalon mutatja be az ötezer éves kínai konyhaművészetet, viszont "új köntösben”.

Mikulás, lovagok, pálinka 

December 6-án szombaton pálinka lovagok hosszú sora vonult be az Újfehértói Görög Katolikus Templomba, megünnepelni Szent Miklóst. De hogyan is egyeztethető össze a magyarok itala a Mikulással és az egyházzal?

Megjelent a Pezsgő- és aszúkiválóságok könyve 

Az Országkóstoló sorozat keretében megjelent a Pezsgő- és aszúkiválóságok könyve, amely a két kategória legjobb hazai tételeit mutatja be részletesen magyar és angol nyelven.

Peti és Norbi Budapestre megy 

December 5-én, pénteken, Mosonyi Péter szakács és Kővári Norbert felszolgáló, a szekszárdi, sérülteket foglalkoztató étterem, az Ízlelő csapatának két tagja kapta azt a különleges szakmai lehetőséget, hogy a budapesti ötcsillagos szálloda, a Budapest Marriott Hotel konyháján és vendégterében eltölthettek egy napot, belelátva az ottani munkába, ismerkedve kicsit egy luxusszálloda hétköznapjaival.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!