Gasztro
Magyarok készítettek honlapot egy barcelonai csúcsétteremnek
A magyar Llum Design készítette a barcelonai W Hotel éttermének és szórakozóhelyének honlapját. Megkeresés után kapták a feladatot.
A csehek is megkedvelik lassan a sörkülönlegességeket
A világ elsőszámú sörivói, a csehek konzervatívak kedvelt italuk ízét illetően. A kommunizmus bukása óta azonban lassan ők is felfedezik a piacon megkapaszkodott számos mini sörfőzde kínálta különleges ízeket - írja a Nők Lapja Café.
Az érdekvédők kinyírnák Ronaldot?
Véglegesen nyugdíjazná a McDonald's gyorsétteremlánc reklámfiguráját egy, a tisztességtelen vállalati magatartás ellen fellépő amerikai non-profit szervezet, a bostoni székhelyű Corporate Accountability International (CAI)- írja a Pénzcentrum.
Lezajlott a Magyar Franchise Szövetség 2010-es közgyűlése
A Hotel Buda Mercureban rendezte szerdán 2010-es közgyűlését a Magyar Franchise Szövetség.
Akció! Ingyen pizza minden kapott francia vb-gólért
Az egyik népszerű étteremhálózat különös promócióval készül a nyári vb-re Írországban.
Új köntösben nyitott ki a kaposvári Stühmer kávéház
Ismét kinyitott a kaposvári belváros szívében fekvő Stühmer. A patinás kávéházat a jövőben a Széchenyi Kereskedelmi Iskola üzemelteti tovább.
Megtámadták az eladót egy veszprémi gyorsétteremben
Garázdaság és hivatalos személy elleni erőszak miatt indult eljárás egy 26 éves férfi ellen, akit hétfőn állítottak elő a veszprémi rendőrök, miután egy gyorsétterem két alkalmazottját, illetve az intézkedő rendőrt is megütötte - írta a Veszprémi Napló.
Pálinkaversenyt szerveznek a fináncok
Kezdjük azzal, hogy az állami bevételek növelése okán a pénzügyőrök folyamatosan keresik és kutatják a zugfőzdéket. Tavaly hat ilyet derítettek fel, s foglaltak le náluk összesen több mint negyven liter olyan pálinkát, amely után nem fizették be az adót - írja a Vas Népe.
Andalúz gasztro-molekulák és 35 magyar séf esete a spanyol sztárszakáccsal
Az Andalúz Kereskedelemfejlesztési Iroda (Extenda) és a Lucullus Baráti Társaság gasztronómiai egyesület (Lucullus BT) jóvoltából immár harmadik ízben látogatott el Magyarországra igazi andalúz sztárséf, hogy egynapos mesterkurzust tartson 35 magyar séf számára a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolában.
Tarhonyával vett elégtételt a zsűrin a szakács
Ráborította a zsűrire a tarhonyát a kunszentmártoni főzőversenyen egy feldühödött férfi. A hagyományos szombati rendezvényen azért robbant ki vita, mert a versenyzőnek nem tetszett az értékelés. Az indulatos férfit kijózanítóba vitték - adta hírül az RTL Klub.
Németországban is megkezdi terjeszkedését a Domino's Pizza franchise-hálózat
A Domino's Pizza, a világ egyik legnagyobb pizzéria lánca hamarosan hozzálát Németországi franchise-hálózatának kiépítéséhez. A tervek szerint, az első gyorsétterem Berlinben nyílik meg, amelyet az országszerte újabb egység nyitások fognak követni.
Újabb aranyérem a Demeter Pincészetnek - Hanga 2009
A borok olimpiáján, a bordeuax-i Challenge International du Vin versenyen kiemelkedően szerepelt az egri Demeter Pincészet az idei évben.
Superbrands díjas lett a Tchibo
Superbrands díjat kapott a Tchibo, az őrölt-pörkölt kávépiac egyik vezető forgalmazója, a minőségi kávézás nagykövete.
Egykor sikeres szakmák – mára a feledés homályában?
Ha azt mondom: kirakatevő, kenyereslány, felírónő, és hagynám, hogy ön fejezze be, kik ők valójában, vajon meg tudja mondani? Ha esetleg nem, régi vendéglátósok emlékeiből sikerült a huszonnegyedik órában előbányászni egy-egy arcot, történetet e különleges vendéglátós szakmák világából. Sorozatunkat folytatjuk. Íme, most előbukkan a múltból (tényleg a múltból) a csinos, a férfiszemet mágnesként vonzó virágáruslány.
Sztárséfeket a szállodai éttermekbe!
Fogalmazta meg a Magyar Szállodaszövetség éttermi szekciójának céljai között a fenti mondatot dr. Buday Gábor, a Gundel Étterem igazgatója a szövetség közgyűlésén tartott előadásában.
Nincs áram, nem nyit ki az étterem, utcára kerülhetnek a dolgozók
Október 1. óta várnak az áramra a kaposvári Kossuth téri luxuspalota beruházói. Emiatt késve nyílik meg az épületben lévő étterem, és félő, hogy napokon belül 18 dolgozót utcára is tehetnek.
Csótánybírság a gyorsétteremnek
A Kentucky Fried Chicken (KFC) 19 ezer fontos (6 millió forint) bírságot kapott, miután egyik brit üzletében egereket, csótányokat és vért találtak az ellenőrök - írta meg a Franchiseportál.
Elmúlt a portugál séf honvágya
Megegyezett Gerendai Károly a tulajdonosok képviseltében Miguel Vieirával, így a portugál szakács már a nyáron visszatér a Costesbe, majd némi tájékozódás és csapatépítés után átveszi a konyhát újra a távozó Nicolás Delgadótól! A régi-új séf december végén csillapíthatatlan honvágyával magyarázta távozását...
A mézes volt a sláger
A Budapesti Pálinkafesztivál hangulatba hozta a belvárost, ahol több mint négyszáz pálinkából választhattak maguknak a vendégek és ahol idén ismét a mézesek aratták a legnagyobb sikert.
2009 a minőségi fejlesztések éve volt a McDonald’s-nál
A gyorskiszolgáló szegmensben első McDonald’s 2009-ben is megőrizte 14,3 százalékos részesedését az egyre szűkülő házon kívüli étkezések piacán. 77,6 milliós vendégszámmal, 37,4 milliárd forintos forgalommal, 977 millió forintos üzemi eredménnyel, 100 étteremmel és 33 McCafé-val zárta a 2009-es esztendőt.
Futottak a pincérek
Le Meridien Budapest szálloda hatodszorra rendezte meg az immár hagyományos Pincér futóversenyt.
Küzdelem a magyar sörfogyasztókért
Lassan, de biztosan darálja be a magyar piacot a Heineken Hungária Zrt. A két legerősebb márkája a Soproni és a Heineken egy ugrásra van attól, hogy megverje versenytársait, előbbi a Borsodi márkát, utóbbi az egyetlen magyar prémiumnak számító Drehert - írja a Napi.
Új fajta gluténmentes ételekkel kísérleteznek
Az Európai Unió HEALTHGRAIN nevű projektjének keretein belül a kutatók számos új gluténmentes élelmiszert fejlesztettek ki.
Vendéglős lesz a Forma-1-es pilótából
Étterem tulajdonos lesz Alexander Wurz. Az egykori Forma-1-es pilóta a nagynénje olasz éttermét veszi át Bécsben, és egy barátjával próbálja meg az eddigi színvonalon, vagy még jobban üzemeltetni.
Magyar aranyérmek a Mondial du Rosé-n
Idén is világraszóló sikert mondhat magának a szekszárdi Dúzsi Tamás borász, akinek a cannes-i rozé világversenyre benevezett borai mind kiemelkedően szerepeltek.
Immár hivatalos a bejelentés: lesz Starbucks Budapesten
Bár pontos dátum még nincsen, de legalább már biztos a hír: a budapesti Westend bevásárlóközpontban nyitja meg első magyarországi kávézóját az amerikai Starbucks. A legendás kávézólánc jelentős részesedést remél a kelet-közép-európai régióban a gyorsan növekvő kávéházi piacon - adta hírül a hvg.hu.
Ma nyílik a Budapesti Pálinkafesztivál
Idén már ötödik alkalommal nyitja meg kapuit a Városháza Parkban a Budapesti Pálinkafesztivál. A látogatók több mint háromszáz féle párlat közül találhatják meg a számukra legfinomabb főzetet, és az újdonságként debütáló pálinkakoktélokat. A különleges ízekhez exkluzív program dukál, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan színes és színvonalas fellépők muzsikája garantál a május 6-9. közötti rendezvényen.
Jól teljesített az Anheuser-Busch inBev
A vártnál jobb lett az Anheuser-Busch inBev NV első negyedéves eredménye, pedig a világ legnagyobb sörgyártója korábban azt jelezte, hogy csökkenni fog a profit az év elején, ahogyan a legfontosabb piacokon, az USA-ban és Oroszországban csökken az eladott sör mennyisége.
Ötödik születésnapját ünnepli az óceán alatti étterem
A világ első vízalatti étterme bő öt évvel ezelőtt nyílt meg a Maldív szigeteken, Rangalifinolhu szigetén.
Dinamikusan terjeszkedik a Belfrit
A Belfrit honlapjának tanúsága szerint három új éttermet nyit hamarosan hazánkban. Ebből kettőt még áprilisi nyitással hirdet - Pécelt és Sátoraljaújhelyt.
Pécsi hasakba pécsi ételt
A Pécs2010 Vendéglátóhely Program Pécs MJV kezdeményezésére jött létre, melynek lényege, hogy a helyi és környékbeli vendéglátóipari egységek a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program részévé váljanak - írta a Pécsi Stop.
Fúziós étellel nyert a mesterséf
A rangos Masterchef nevű tévés főzőverseny győztese egy fúziós étellel nyerte el az első díjat. A szakács a szagokból kiindulva dönti el, hogy milyen ízeket kombinál össze.
Tiltakozik a német séf az amerikai elnök megmérgezésének gyanúja miatt
Nem csitulnak a legfrissebb gasztrobotrány hullámai. Néhány napja került nyilvánosságra, hogy a 2007-es heiligendammi G8- csúcson rejtélyes gyomorrontás tüneteivel kezelték az akkori amerikai elnököt, George W. Bush-t, és a first ladyt.
Újra séfváltás az immár Michelin-csillagos Costes étteremben
Nyáron valószínűleg lecseréli séfjét a nemrég Michelin-csillagot kapott budapesti étterem, a Costes - adta hírül a Origo.
Új gasztro kártyák Szabolcsban
A Szabolcs-Szatmár-beregi Tourinform irodák turisztikai kártyasorozata, most gasztronómiai címkével is bővül.
Meglepő: Jamie Oliver dícséri a McDonald's-ot
Jamie Oliver szerint a brit éttermeknek a McDonald's-tól kellene példát venniük. A sztár séf dicsérete azért is érdekes, mert évekig pont a gyorsétterm-láncok ellen kampányolt - írja a Női Lapozó.
Ilyen a tradicionális izlandi gasztronómia (?)
Nem mindennapi menüsor várja az izlandi főváros egyik éttermébe betérőket. A 27 éves séf ugyanis hagyományos viking ételeket kínál az ínyencségre vágyóknak.
Betiltották Kaliforniában a játékajándékot az éttermekben
Az amerikai Kalifornia szövetségi állam egyik megyéje kedden megtiltotta az éttermeknek, hogy az egészségtelennek tartott ételek mellé, a gyerekek számára csábító játékokat adjanak. Santa Clara megye ezzel a lépéssel akar küzdeni a túlsúlyjárvány ellen.
Dán lett a világ legjobb étterme
Hétfőn nyilvánosságra hozták a S.Pellegrino World's 50 Best Restaurant Awards 2010 díjazottjainak listáját. Az El Bulli trónját a koppenhágai Noma szerezte meg.
A világ 50 legjobb éttermének listája
Hétfőn nyilvánosságra hozták a S.Pellegrino World's 50 Best 2010 győzteseinek listáját. Íme a Top 50, jó böngészést!
Bio Panzió - ahol az étel gyógyít!
Búza, lencse, hajdina, köles, árpa, kukorica barna rizs...Ez így elég unalmasan hangzik. Persze, tudjuk, hogy egészséges élelmiszerek, hiszen sok rostot és egyéb hasznos tápanyagot tartalmaznak, ám ennek ellenére ebédidőben mégsem az az első gondolatunk, hogy belapátoljunk néhány kanál zabot vagy kölest.
Mitől bio a biotermék?
A biogazdálkodás szabályainak megfelelően, szigorúan ellenőrzött körülmények között előállított (vagyis nem utólagos vizsgálatokkal minősített) növényi vagy állati eredetű élelmiszert nevezzünk bioterméknek.
A várakozásoknál jobban teljesített a McDonald's
A világ legnagyobb franchisehálózata, a McDonald's is nyilvánosságra hozta tavalyi üzleti eredményeit. A gyorsétterem-lánc részvényenként 1 dolláros nyereséget termelt az első negyedévben. A piac "csak" 96 centes EPS-t várt.
Ingyen ebéd rászoruló gyerekeknek - nem csak Jamie jótékony
Ingyen ad ebédet egy tatabányai vendéglõ a közeli iskola rászoruló diákjainak. Az étterem - törzsvendégeivel összefogva - olyan tanulóknak biztosítja a mindennapi melegételt, akik ingyenes étkezésre nem jogosultak, de családjuk nehezen tudja csak állni a havi menzadíjat.
Már a csapolt sem fogy úgy...
A folytatódó gazdasági válság jelentős hatással volt a magyarsöriparra is 2009-ben: a sörgyárak a magyar piacon történt értékesítése 9%-kal csökkent a 2008-as évi értékesítéshez képest – mutatott rá a Magyar Sörgyártók Szövetsége online sajtótájékoztató keretében.
Korlátoznák az ételek sótartalmát
Legutóbbi kutatási eredményeikre hivatkozva egy tudóscsoport arra szólította fel az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalt (FDA), hogy szabjon maximális értéket az ételek sótartalmát illetően. A szakemberek szerint ugyanis fontos lenne, hogy a lakosság nátriumbevitelét végre jelentősen lecsökkentsék - ez ugyanis az elmúlt negyven évben nem sikerült.
Gyanúba keveredett a Christie's, hamis borok az aukción?
A floridai William Koch öt éve folytat keresztes hadjáratot a borhamisítás ellen. Legújabb akciójában a Christie's aukciósházat perli, amiért annak borászati részlege úgy engedett árverésre bocsátani italritkaságokat, hogy közben szerinte tudták: hamisítványokat adnak el - írja a Pénzcentrum.
Mégis lesz Nobu a budapesti Kempinski-ben
A budapesti Kempinski Hotel Corvinusban ősszel világhírű japán étterem nyílik, Nobu Budapest néven.