Még mindíg a Subway a világ tetején 

Harmincegyedik alkalommal állította össze a világ legeredményesebb franchise vállalkozásainak listáját az amerikai Entrepreneur magazin. A januárban nyilvánosságra került rangsor nagy meglepetéseket ugyan nem tartalmaz, de érdemes tallózni kicsit a számok között.

Élmezőnyben a kárpátaljai konyak 

A gazdasági világválság arra kényszerítette a fogyasztókat, hogy az olcsóbb alkoholtartalmú italokra térjenek át – sajnos ez a konyak rovására ment. Természetesen ez a tendencia Ukrajnára is hatott - írja a Kárpátinfo.

Van élet a Michelin-csillag után is 

A legnevesebb francia szakácsok a gyorséttermi piac meghódítására készülnek. A Michelin-csillagos séfek tervei közt például pizza-házhozszállítás szerepel - írja a Pénzcentrum.

Időutazás Náncsi néni módra 

Csókakői csontleves és rántott borda, 19 forint. Remetepecsenye kolozsvári szalonnával 48 forint. Malomkő nagyságú túrógombóc vastagon nyakon öntve tejföllel és porcukorral pedig 8 forint. Náncsi néni vendéglője ebben az évben ünnepli nyitásának 30. évfordulóját, ezért vendégeiket a nyitáskori árakkal és étlappal lepték meg - adta hírül a Blikk.

"A Torkos Csütörtök óriási baromság!" 

Míg a vendégek körében egyértelmű a siker, az élvonalbeli éttermek tulajdonosai körében megoszlanak a vélemények a Magyar Turizmus Zrt. által négy éve kezdeményezett Torkos Csütörtök akcióval kapcsolatban. Erről közölt összeállítást az FN (FigyelőNet)

Nem lesz több Főzelékfaló franchise 

Szerződést bontott nyíregyházi partnerével a Főzelékfaló franchise hálózat. A név- és jogtulajdonos a kifizetetlen franchise díjak miatt kényszerült a kellemetlen lépésre.

Valentin-napi szexre invitál a torontoi étterem 

Különös ajánlatot vetett be a Valentin-napi forgalom növelésére egy torontói étterem: tágas, modern mellékhelyiségeit rövid időre a párok rendelkezésére bocsátja. A legális hancúrozás után fel is takarítanak - írja a Női Lapozó.

Nem árul üveges vizet a Starbucks  

Az óriás kávézó láncolat nem a palackozott vizek ellen lázad, a döntésnek alapvetően biztonsági okai vannak.

Új értékesítési és marketing igazgató a Kempinski Hotel Corvinusban  

Az osztrák születésű Siegfried Höllmüller február 1-től dolgozik az ötcsillagos budapesti szálloda menedzsmentjében.

Az új trend: a gerillaétterem 

A vendégek ülnek az étteremben és tudják, hol alszik a szakács. Azt is tudják, hogy néz ki a fürdőszobája, milyen könyvek hevernek az éjjeliszekrényén, és hogy az illemhelyen egy műanyag Madonna villog - írja a Hírextra.

Összevesztek a borászok a marketingkasszán 

Egymásnak ugrott a borászszakma a magyar borok népszerűsítésére elkülönített 800 millió forint miatt. A marketinggel eddig foglalkozó céget felszámolták, a feladatra pedig most többen is bejelentkeztek - írta a NOL.

Öt láda whiskyt ástak ki az antarktiszi hóból 

Korábban mi is hírt adtunk arról, hogy a Whyte and Mackay skót whiskyfőző cég megbízásából mentőexpedíció indult az Antarktiszra, hogy kiszabadítson a jég fogságából két láda, Sir Ernest Shackleton brit sarkkutató 1909-es expedíciója által hátrahagyott whiskyt. A skót megbízó mintát akar venni a nemes szeszből, hogy feléleszthesse elveszett receptjét.egy whiskygyár megbízásából.

Új gyorsétteremlánc jönne Magyarországra  

Új gyorsétteremlánc kíván a magyar kereskedelmi piacra belépni: a 70 étteremmel működő kanadai vállalat csirkekészítményeinek és éttermeinek keres mesterfranchise-partnert hazánkban. A cég közép-európai terjeszkedéséhez Magyarországon kíván először húsz 100-150 m2-es gyorséttermet nyitni - írja az Üzleti Hírszerzés.

Az EUFE kifőzte, Buday megfőzte, a kerecsendiek mind megették!  

Következő állomására érkezett az EUFE Roadshow, amely Buday Péter mesterszakács irányításával a közétkeztetés minőségi megújítását kívánja elősegíteni. A közismert séf az átlagos, fejenként 300 forintos költségkeretből ínycsiklandó menüket készít, melyek nemcsak változatosak, hanem egészségesek is. Az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) által elindított roadshow ezúttal Kerecsendre látogatott, ahol újból bebizonyosodott, hogy egy kis fantáziával és eltökéltséggel akár a menzai menü is különleges gasztronómiai élvezetet nyújthat.

Egyre messzebbre megy a brit egészségügyi miniszter 

A brit közegészségügy 2007-ben kezdte meg küzdelmét a dohányzás ellen, a szívkárosodás és a tüdőrák-megbetegedések számának visszaszorítása érdekében. Akkor tiltották meg a pubokban, a vendéglőkben és a munkahelyeken a dohányzást. Az egészségügyi miniszter most újabb tiltó rendelkezések kibocsátására készül – tudósította Sárközi Mátyás az Inforádiót.

Debrecenben kevesebb helyen mérnek alkoholt 22 óra után - itt az új szesztérkép 

Tovább szűkült azon üzletek és vendéglátó egységek köre Debrecenben, akik 22 óra és 6 óra között nyitva tarthatnak, illetve szeszes itallal szolgálhatják ki vendégeiket Debrecenben - adta hírül a haon.hu..

Torkos Csütörtök: idén már internetes asztalfoglalási rendszer is működik 

Elindult a TorkosCsutortok.hu oldal, amely térképes keresővel megmutatja, hogy melyik étteremben van még szabad hely.

Tízezer munkahelyet teremt a McDonald’s – Kínában… 

Csaknem negyedével növelné a McDonald’s Kínában meglévő tőkebefektetését, ami több mint másfélszáz új étterem nyitását és tízezer új munkahely teremtését prognosztizálja a közeljövőben.

Februártól az USA-ban is lehet sört kapni a Burger Kingben 

Február közepén Floridában, a híres Miami South Beachen nyitja újabb Whopper Bar-ját a Burger King. Az új egységben - elsőként az Egyesült Államokban – sört is rendelhet burgeréhez a vendég – írja az USA Today.

McItaly: a 100%-ban olasz McDonalds szendvicsek 

Luca Zaia olasz mezőgazdasági, élelmiszeripari és erdészeti miniszter január 27-én, a McDonald’s étteremlánc Piazza di Spagna-n, Rómában található, első olaszországi, történelmi helységében felavatta az új, McItaly névvel fémjelzett menüt, mely 100%-ban olasz termékekből (olasz hús, olíva olaj, Asiago OEM sajt, Valtellina-i bresaola OFJ marhafelvágott, Val Venosta-i szalonna, hajdina, Tropea-i hagyma és római articsóka) készült szendvicseket és salátákat tartalmaz. A kezdeményezés a minisztérium ingyenes támogatását élvezi - írja az Agrár Hírek.

Magánnyomozókkal erősít a McDonald’s? - Spy Kids Menu a német sláger... 

A McDonald’s Corporation pert indított egy németországi franchise üzemeltetője, egy bizonyos Enrico Sodano ellen arra hivatkozva, hogy a férfi egy, a hamburgerlánccal versengő éttermet tervez indítani – jelentette a Wall Street Journal.

A negyven legmegbízhatóbb étterem 

Háromfős anonim zsűri fogja járni és felmérni a budapesti éttermeket idén, hogy eldöntsék, közülük melyek a fővárosba látogató turisták számára leginkább ajánlhatók és megbízhatók – hangzott el szerdán a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ) közgyűlésén.

A tajvani whisky jobb mint a skót? 

A skóciai Burn’s Night fesztivál keretében a The Times által megrendezett whisky versenyen egy tajvani whisky legyőzte a három neves skót és az egy angol „versenyzőt” is - írja a Zipp.

Bezár az El Bulli 

 Drámai bejelentéssel sokkolta a madridi gasztronómiai kiállításon összegyűlt rajongóit a katalán szakácskirály, Ferran Adriá. 2011-ben két évre bezárja a negyedik esztendeje folyamatosan a világ legjobb éttermének választott El Bullit... 

Ha megnyerte... Hol a fődíj? 

— Még most sem lehet tudni, hogy mikor „veheti át nyereményét", mikor főzhet a Michelin-csillagos séf oldalán Thurzó Gabriella, a Mesterszakács című műsor nyertese - írja a Blikk.

Sörsztrájk Belgiumban 

Az ország és a világ egyik legnagyobb söripari konszernje tíz százalékos dolgozói létszám leépítést tervez, a munkások tiltakoznak,  a boltokból eltűnt a sör...

Nem okozott csalódást a McDonald's 

Mind a bevétel, mind az egy részvényre jutó nyereség szintjén a várakozásoknak megfelelően teljesített a negyedik negyedévben a McDonald’s - derül ki a cég legutóbbi gyorsjelentéséből. A társaság részvényeinek értékére nem volt jelentős hatással a bejelentés - írta a Portfolió.

Sztrájkoló macedón vendéglősök 

Miközben Magyarországon a buszvezetők sztrájkja bénította meg a főváros életét, Macedóniában a vendéglősök protestáltak a hétvégén.

Tilos a fogadásból szívás a brit kocsmákban  

A brit kormány rendelettel betiltotta a brit kocsmákban a fogadásból ivást idióta szokását. A rendelet betartásáért a kocsmárosok felelnek - írta az Origo.

Új tankonyha és cukrászműhely a gyöngyösi főiskolán 

Kiemelkedő fejlesztésbe kezdenek a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán, a Turizmus Online értesülései szerint csaknem 670 millió forintos költséggel új tankonyhát és cukrászdát építenek.

Már több mint 1000 étterem csatlakozott a Torkos Csütörtök akcióhoz 

A Magyar Turizmus Zrt. által február 18-ra meghirdetett Torkos Csütörtök-akcióra a társaság továbbra is fogadja a vendéglátóhelyek jelentkezését a www.menjunkenni.hu honlapon, az akcióhoz eddig 1008 étterem csatlakozott.

Karcsúsodik, mégis profitképesebb a Starbucks 

A Starbucks amerikai kávézólánc jelentése szerint négyszeres bővülést és az első negyedévinek megfelelő árbevétel-növekedést ért el 2009 utolsó három hónapjában. A Seattle-i központú lánc egyben megemelte idei profitkilátásait.

Hűségjutalom a McDonald's-nál 

93 lojális munkatársat díjazott a McDonald's 2009 végén. A gyorsétterem-lánc a 10, 15 és 20 éve hűséges munkavállalóit jutalmazta Törzsgárda programja keretében, akik között 12 millió forintot osztott szét. A vállalat az elmúlt 5 évben összesen több mint 60 millió forintot költött a hűséges munkatársak jutalmazására - adta hírül a Marketinginfo.

Dél-Koreában korlátozták a tévéreklámokat 

A dél-koreai kormány döntött a magas kalóriatartalmú ételek tévéreklámjának korlátozásáról, tilos a gyerekek által nézett sávokban csokoládét, pizzát népszerűsíteni.

A Burger King csatába indult az orosz hamburgerfogyasztók kegyeiért 

A világ egyik legnagyobb franchise gyorsétteremlánca, a Burger King ringbe száll az orosz hamburgerrajongók kegyeiért. A vállalat oroszországi reklámcége bejelentette, hogy első egységük január 21-én debütál a nagyközönség előtt, a moszkvai Tepliy Sten bevásárlóközpontban - adta hírül a Franchiseportál.

A Costes a 2009. év étterme a Dining Guide szavazásán  

A Hotel Mariott báltermében szerda este osztották ki a Dining Guide 2009. év étterme szavazásábak díjait. A tíz döntőbe jutott étterem közül a zsűr szavatai alapján a Costes lett a legjobb.

Új ínyencétterem nyílik a fővárosban 

Január végétől a VI. kerületi Ó. utcában az ex-Segal étterem helyén alakuló La Rosa étterem dél-olasz ízekkel és spanyol/mediterrán behatásokkal várja az érdeklődőket.

Az étteremlácok is a földrengéskárosultak mellé állnak 

A pusztító Haiti földrengés károsultjainak megsegítésére a világ számtalan étteremlánca és vendéglátója ajánlott fel jelentős összeget az elmúlt napokban.

Megkapta a harmadik Michelin csillagot Alain Ducasse étterme 

Bár a jól értesültek már tavaly tudni vélték, hogy az Alain Ducasse at The Dorchester megkapja a harmadik Michelin csillagot, végül a 2010-es kiadásban ért fel a csúcsra a francia szuperséf a Dorchester Hotelben lévő étterme. A Michelin Guide szigetországi kiadványa január 19.-én kerül a könyvesboltok polcára.

Megy a vodka és a gin 

Az égetett szeszes italokkal a kiskereskedelemben mintegy 70 milliárd forintot kaszáltak 2008. december - 2009. novemberben. Az előző évhez képest a vodka eladása 8 és 2, a gin eladása 15, illetve 9 százalékkal nőtt - írta meg a Nielsen piackutatása alapján a Világgazdaság Online.

Divathullámok a csúcsgasztronómiában 

Az idén az Egyesült Államokban divatnak számít saját magunk által megtermelt élelmiszereket fogyasztani, és jó évet zárnak majd a luxuséttermek is. Legalábbis a Forbes magazin előrejelzései alapján - írja a Deluxe.

Brüsszel nem ellenzi a román hamburger-adót 

Az Európai Unió alaptörvényeit figyelembe véve a tagállamoknak jogukban áll megadóztatni a gyorséttermi ételeket, illetve az egészségre káros élelmiszereket - derül ki az Európai Bizottság (EB) álláspontja a bukaresti Mediafax hírügynökségnek eljuttatott leveléből - írja a Napi Gazdaság..

Pizzázó lett az év vendéglője Óbudán 

Idén is kerület lakosainak szavazatai döntöttek arról, hogy melyik vendéglátóipari egység kapja az önkormányzat elismerését, az „Óbuda legjobb vendéglátóhelye 2009” címet viselő emléktáblát.

Az éttermek csomagolt ételeinek tápértéke gyakran magasabb a kívánatosnál 

A táplálkozástudományi szakértők arra hívják a figyelmet, hogy az alacsony kalóriaértékűnek feltüntetett élelmiszerek gyakran nem is olyan egészségesek. Egy új tanulmány eredményei szerint az előre elkészített élelmiszerek átlagosan nyolc százalékkal több zsírt tartalmaznak, mint azt a felirataik jelzik.

Kocsma- és sörtérképet készítenek Bükön 

Bük vendéglősei azon munkálkodnak, hogy megmozdítsák a turistákat, s az eligazodáshoz egy kocsma- és sörtérképpel igyekeznek segítséget adni - írja a Vas Népe.

Kormányzati harc a túlzott sófogyasztás ellen az Egyesület Államokban 

New York városában hétfőtől várhatóan hivatalosan arra kérik az éttermeket és élelmiszer termelőket, hogy a sótartalom mérséklésével védjék a polgárokat. A magas sótartalom elleni csata az egész Egyesült Államokban zajlik, bár többnyire a színfalak mögött – tudósította a Gazdasági Rádiót Martin-Kovács Miklós Chicagóból.

Gluténmentes menüvel jelentkezik Amerikában a Burger King 

A glutén (liszt)-érzékenységben szenvedők számára speciális menüt vezet be a Burger King amerikai hálózatában. Az újjtás a cég „Pozitív Lépések” néven futó kampányának részeként kerül alkalmazásra.

Újabb sztárséfek a Bocuse d’Or Selection Hungary döntőjének zsűrijében! 

Az újesztendő újabb szenzációs hírekkel indul a Bocuse d’Or Selection Hungary szervezői és versenyzői számára. A február 21-22-én, a Hungexpo „Foodapest” kiállításán megrendezésre kerülő verseny döntőjének zsűrijébe elfogadta a meghívást két kiemelkedő szakember, a norvég Charles TJESSEM, valamint az októberben már Budapesten megfordult francia Joseph VIOLA.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!