Cafeteria: a melegétel utalvány lesz a sláger  

A munkáltatók kétharmada jövőre is ugyanakkora cafeteria költségkeretet tervez, mint ebben az évben, így a kedvezményes adózású elemek esetén a dolgozók többsége ötödével kevesebb juttatásban részesül majd az új évben - mondta Bessenyey Balázs, a Sodexo Pass ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón Budapesten.

Vincze Béla tagadja a borhamisítás tényét 

Tagadja, hogy bort hamisított volna Vincze Béla, aki fellebbez a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Borminősítő Igazgatóságának (KBI) elmarasztaló döntése ellen.

"Ez botrány a magyar bor ellenében!" 

Az MDF felháborítónak tartja, hogy a Magyar Bormarketing Nonprofit Kht. nem arra használ közel kétmilliárd forintot, amire ők a hazai bortermelőktől a pénzt kapták. Ezért a párt a szakminisztérium vizsgálatát is kéri – írja a stop.hu.

Egy ház árát fizették ki egy fehér szarvasgombáért 

Kereken 100 ezer euróért, azaz 27 millió forintért kelt el 750 gramm súlyú fehér szarvasgomba egy olaszországi árverésen.

Kávézó sóból Kijevben 

Kárpátalján bányászott kősóból kialakított belső terű kávézó nyílt a napokban az ukrán fővárosban, a vendéglátóhelyen még a világítótestek is sóból vannak.

Daniel Boulud éttermet nyit ki Londonban  

Jövő év elején francia-ihletettségű bisztrót nyit Michelin csillagos francia séf a londoni Hyde park közelében lévő Mandarin Oriental Hotelben.

Melyik nyelven reklámozzák a legtöbb kaját Amerikában? 

A gyermekkori elhízás olyan gyakori jelenség az Egyesült Államokban, hogy már-már járványnak számít. Az okokat kereső tanulmányok sorában egy friss kutatás az ételreklámok szerepét vizsgálja, méghozzá nyelvi szempontból - írja a nyest.hu.

Az Egri Bormíves Céh nem foglalkozik a Vincze-üggyel 

A Pannon Bormíves Céhből kilépett a glicerinbotrányba keveredett Vincze Béla, az egri céhnél egyelőre nincs napirenden a tagság kérdése.

Újabb Michelin csillagos séf étterme zárt be ételmérgezés miatt 

A korábban nagy sajtópublicitást kapott „malőr”, a Heston Blumenthal nevével fémjelzett Tha Fat Duck után újabb brit éttermet ért utol a norovírus, ezúttal az Andrew Pern által vezetett North Yorkshire-i The Star Inn kényszerült ideiglenesen bezárni ajtaját a vendégek előtt.

Külföldi borokat népszerűsítenek magyar borászok pénzén? 

A Magyar Bormarketing Nonprofit Kft. olyan tanfolyamokon is kedvezményt kínál, amelyeken nemzetközi borokat kóstolhatnak és ismerhetnek meg a hallgatók. Ezzel a külföldi borvidékek marketingjét támogatja a magyar borászok pénzén – írta a zipp.hu

Bajor Imre bedobja a törülközőt 

119 millió forintért árulja Bajor Imre éttermét, a Kicsihuszárt – írja a Blikk.hu

Brit éttermek karácsonyi akciója a hajléktalanok támogatására 

A StreetSmart nevű angliai szervezet az idén tizenegyedik alaklommal szervezi meg a hajléktalanok támogatására irányuló akcióját, melyben ezúttal is 600 étterem partnerségére számítanak.

Vendégek mentették meg a luxusétterem 70 éves homárját 

A vendégek közbenjárásának köszönheti az életét a matuzsálemi korú homár, amelyet a New York-i Oceana étteremben akartak vacsoraként felszolgálni. Volt, aki az idős állat húsának minősége miatt tiltakozott a homár megfőzése ellen.

Környezetbarát pohárra vált a Starbucks 

Az amerikai központú gyorskávézó lánc 2012-ig átáll a 100 százalékosan újrafelhasználható poharak használatára. A teljes váltáshoz a csomagolóanyag ipar együttműködését is kereste a hálózat.

Alászálltak a metroba a francia séfek 

Úgy látszik, Franciaországban is új marketingeszközöket vetnek be az étkezési kultúra, és az étterembe járás hagyományainak ápolására, fejlesztésére. Három napon keresztül a legnevesebb szakácsok, konyhafőnökök tartanak főzőbemutatókat a párizsi Metro egyik állomásán.

A CADEAU Bonbon első franchise-átvevője november 7-én nyitja meg egységét Kecskeméten  

A gyulai székhelyű CADEAU Bonbon hálózat első franchise-átvevő partnere Kecskeméten nyitja meg egységét, november 7-én. A csokoládéüzlet kialakítására a Malom Center Bevásárlóközpont első emeltén került sor.

Nem használhatják a magyar borászok a cuvée nevet 

Egy Európai Uniós rendelet az idei szürettől nem engedélyezi a magyar borászoknak a cuvée elnevezés használatát. A továbbiakban csak a francia pezsgőgyártáshoz használt kevert alapbort nevezhetik így az uniós országokban.

Akikre büszkék vagyunk 

Az alkalom és témaválasztás kiválóan sikerült a siófoki Krúdy Gyula Vendéglátó szakmai napon. Az iskola vezetői, tanárai és tanulói jól szervezett nemzetközi iskolai tanulóversenyt rendeztek.

Újra nyitva a Rózsadomb Étterem 

A Buda szívében található Rózsadomb Étterem 1935-ben nyitotta meg első ízben kapuját, azóta több átalakításon ment keresztül, most viszont ismét régi fényében tündököl, a 2009-es trendnek megfelelően kialakítva.

Budapesti a második legszebb McDonald’s étterem  

Az askmen.com nevű férfi internetes magazin megválasztotta a világ 10 legszebb McDonald’s éttermét. A havi 7 millió látogatót vonzó amerikai portál szerint a Nyugati téri McDonald’s a második legszebb a világon.

Kiotó és Oszaka is az ínyencek városa lett 

Első alkalommal adott ki étteremkalauzt Kiotóról és Oszakáról a Michelin. A maximális három csillagot hét étterem érdemelte ki a gasztronómiai szakértők szerint.

Nagydíjas a pécsi Aranykacsa 

Az Európai Bor és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének közgyűlése a 2008-as évben végzett szakmai munkáját elismerve a pécsi Aranykacsa Étteremnek az EURÓPAI ÉTTERMEK NAGYDÍJÁT adományozta.

Újborokat és fiatal művészeket ünnepelnek Bécsben 

Bécsben idén is megrendezik a Junger Wein - Junge Kunst rendezvényt, az újborok és fiatal művészek ünnepét. November 4-én az osztrák Iparművészeti Múzeumban találkozhatunk a frissen készített nedűkkel.

Megrohanták a McDonald'sokat Izlandon 

Kígyózó sorok és forgalmi káosz kísérte Izlandon a McDonald's éttermek utolsó munkanapját. A háromszázezer lakosú szigetország három amerikai gyorséttermének bezárását múlt hétfőn jelentette be a hálózat helyi vezetője, aki a pénzügyi válsággal indokolta a döntést.

Magyar lett a Costa Coffee barista világbajnoka 

A jelenleg az angliai Dorkingban dolgozó Kamondi Gábor, a Veszprém és Fejér megye határáról származó, 32 éves ösküi fiatalember lett a világ egyik legismertebb kávézó-hálózata, barista-világbajnoka a Londonban megrendezett versenyen.

Két egységét zárta be hazánkban a Coffeeshop Company 

Minden cég fejlődésének folyamatában, hasonlóképp, mint az emberek életében előfordulnak hullámvölgyek, sikertelen próbálkozások és bukások a legjobb szándék ellenére is – írta a franchiseportál.hu.

A sörre nem hat a válság 

A Heineken növelte egész éves profitvárakozásait, ezzel próbálva ellensúlyozni, hogy az év harmadik negyedében 3,9 százalékkal csökkent a társaság árbevétele, mivel a válság következtében mérséklődött a vállalat termékei iránti kereslet – tudósított a Wall Street Journal.

A Burger Kinget megviselte a válság 

A Burger King nehezebben viseli a válságot főbb versenytársánál, a McDonald'snál. A világ második számú gyorséttermi láncolata elsősorban Európában és Ázsiában veszített vásárlóiból, s egyelőre beláthatatlanok a további piaci fejlemények.

A Spaten visszatért 

A német sörök ízeit kedvelők számára ismét visszahozza a Spaten-t a Borsodi Sörgyár Zrt a magyar piacra. Az ital a pils sörök hagyományait tisztelő, de teljesen megújult formában kerül be ismét a kereskedelmi forgalomba.

INDUL A LIBATO(U)R 

November 7-8-án igencsak számos liba végzi majd a fazékban, hiszen a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében ekkor kerül első alkalommal megrendezésre az ország 17 pontján, tájházakban és skanzenekben a Márton-napi Libato(u)r. Libanyak-leves, ludaskása, sült libacomb, libamáj, libazsíros kenyér tepertővel – mellettük újborkiállítás és vásár, kézműves programok, tréfás vetélkedők, színházi és zenei előadások várják majd a nyilván nem vegetáriánus és éppen nem fogyókúrázó lakmározókat.

Ghymes, Sopron és a bor 

Sopron legrégebbi szállodájában, a Best Western Pannoni Hotelben október 29-én délután egymáshoz jól passzoló két különlegességet mutatnak be: a hotel saját csokoládéját (igen, ma már ilyen is van!) és egy bor ritkaságot, amely ezentúl a szállodában megtalálható. 

A megújult Kékes étterem Gyöngyös ékessége 

A Mátraalji város Fő terén megújult Kékes étterem Gyöngyös egyik különleges színfoltja. A XXI. század igényeinek igazodva alakították ki a régi, patinás épületet és legkorszerűbb berendezésekkel szerelték fel azt.

Módosították a terézvárosi csendrendeletet 

A lakók több mint ötven százalékának hozzájárulásával akár reggel 6 óráig is nyitva tarthatnak a VI. kerületi üzletek, szórakozóhelyek és vendéglátóipari egységek - közölte Hatvani Csaba (MSZP) alpolgármester csütörtökön az MTI-vel.

Baselba tart Európa vendéglátóipara 

Alig egy hónap múlva, november 21-25 között, aki ma számít és tud újat, innovációt mutatni Európa „Horeca-területén”, az ott lesz a svájci Baselban, a nemzetközi gasztronómia egyik legnagyobb találkozóján, az igeho-n.

Csapoltak és nyertek 

Idén 12. alkalommal rendezte meg a Stella Artois Sörcsapoló Bajnokságot a Borsodi Sörgyár Zrt. Az október 15-én, a Szépművészeti Múzeumban lezajlott országos versenyben kizárólag azok a vendéglátósok vehettek részt, akik megfeleltek a Stella Artois csapolómesterének előzetes minősítésén saját éttermükben, vagy pubjukban. Az így kiválasztott 12 szakember került be a döntőbe.

Concierge-ek a Cyrano-ban 

A Magyar Szállodaportások Aranykulcsos Egyesülete ismét találkozott, és együtt töltött egy kellemes estét, ezúttal a pesti Belváros szívében, a Cyrano Étteremben.

Catering Gundel módra a MÜPÁ-ban 

20 kg kacsamell, 30 kg fogas, 20 db kakas, 4 tábla szalonna, 15 kg kézműves kecskesajt, 5 kg mascarpone, 5 kg pisztácia – csak néhány „fellépő” azok közül, amelyeket feltétlenül elvártak október 16-án este a Művészetek Palotájába, a Figyelő TOP 200 Gála alkalmával adott gálavacsorára.

Mi Villányban mostantól a város bora?  

Október 2-4-e között rendezték meg a Villányi Vörösbor Fesztivált, amelyen ezúttal is kiválasztották hét kategóriában a város borát. 

Itt az új Burger King arculat 

A Burger King megújult arculattal nyitotta meg az amsterdami Schiphol repülőtéren üzemelő egységét, melyet a nemzetközi hálózat igazi koronagyémántjaként tartanak számon.

Francia Michelin csillag Las Vegas egén  

A három Michelin csillagos sztárséf, Pierre Gagnaire decemberben megnyitja első éttermét az Amerikai Egyesült Államokban. Az újonnan épült Las Vegas-i Mandarin Oriental Hotelben nyíló vendéglő Gagnaire második Franciaországon kívüli kezdeményezése lesz, az első a Hong Kong-i Oriental Hotelben működik.

Betör a gyorséttermek piacára a Gazprom 

A Gaztorgpromsztroj, a Gazprom egyik leányvállalata közepes árkategóriájú szupermarket-láncot és gyorsétterem hálózatot szándékozik nyitni Naraszhvat (Kelendő áru) márkanéven a Kommerszant című üzleti lap hétfőn közölt értesülése szerint. 

Kiváló burgundi évjárat  

" A kezdeti eufória után visszafogottabban értékelnek Burgundia bortermelői, és 2009-et már nem "minden idők leglegleg" évjárataként emlegetik. Abban ugyanakkor konszenzus van, hogy ha az eredmény nem is lesz a szuperklasszis 2005-höz mérhető, azért az idei borok tekintetében sem lesz sok ok panaszra. A termelők elsősorban a szőlők érettségében, valamint a remélt savakban és egyensúlyban bíznak, legnagyobb veszélyként a látszatra érett szőlőszemekre tekintenek – írja a Decanter nyomán A Művelt Alkoholista.

Szlovákiában is tilos a dohányzás  

Szeptember 1-jén lépett életbe a nemdohányzók védelméről szóló törvény Szlovákiában, ezért az első őszi hónaptól sok vendéglótó-ipari létesítményben megszűnik a dohányzási lehetőség.

Niklai: Gyors fejlődés előtt áll a vendéglátóipar 

A gazdasági nehézségek ellenére reménytelinek tartja a vendéglátóipar kilátásait a Magyar Turizmus Zrt. elnöke, aki szerint az ágazat a jelentős fejlődési lehetőségeket a minőség és a versenyképesség növelésével használhatja ki.

Senior szerda az éttermekben és szállodákban 

Október 7-én 60-nál is több helyszínen, egyebek mellett éttermekben, szállodákban és fodrásznál várták 50 százalékos kedvezménnyel országszerte az 50 év felettieket a Senior Szerda elnevezésű akcióban.

A brit konyhaművészet mesterei 2009-ben 

Az Academy of Culinary Arts (ACA) vezetői a londoni Claridges étteremben tartott gála keretében jelentették be, kik kapják 2009-ben a Brit Konyhaművészet Mestere (Master of Culinary Arts) díjakat.

Mobiltelefonos fizetés a Starbucks kávézókban  

A nemzetközi láncok egyre újabb és újabb fegyvereket vetnek be a vevőkért folytatott állandó harcban.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!