Gasztro
Brit tervezet a borravaló elszámolásáról
A szálloda-és catering-ipar egészét érintő szabályozást tervez a brit kormány: a minimumbért a javaslat szerint úgy kell megkapniuk az alkalmazottaknak, hogy a borravaló nem számít bele.
A pekingi éttermek furcsa közönségsikere
Állati péniszt és herét kínálnak ínyencfalatként a pekingi éttermek, és sikerük van.
Túlélési útmutató éttermeknek
2008. az éttermek számára sem volt könnyű év, de néhány praktikus tanács betartásával valamit könnyíthetnek a helyzetükön. Ezek közül ismertet néhányat a www.restaurantowner.com
Négycsillagos dohányzóbusz Berlinben
A Berlin belvárosában fekvő Park Inn étterem dohányzó vendégei négycsillagos buszba szállhatnak, nem kell a dohányzási tilalom miatt az étterem előtt állva, az esőben cigarettázniuk.
Szent István napi ünnepi menü a Four Seasons-ben
Simone Cerea, a Four Seasons Gresham Palace konyhafőnöke különleges menüt készített Szent István és az államalapítás alkalmából. A különlegességeket a Gresham kávéházban vagy a Páva étteremben lehet megkóstolni.
Wolfgang Puck catering cége San Diego-ban
A világhírű, los angeles-i Spago étterem tulajdonosa és séfje, Wolfgang Puck ezúttal San Diego-ban mutatja be fogásait díjnyertes catering cége segítségével.
Sok a szabálytalanság az éttermekben
2008. július 29. és 31. között 161 munkáltatót ellenőrzött, és 131-nél talált szabálytalanságot az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség két érintett regionális felügyelősége a Balatonon és vonzáskörzetében.
Havi 24.500 forint borravalót vallottak be a pincérek
Az APEH adatai szerint 3721 pincér említette tavalyi évre vonatkozó adóbevallásában, hogy magánszemélytől közvetlenül borravalót kapott. Az átlagos összeg 24.500 forint volt.
Ebédbefizetés egy évre Nagy-Britanniában: 388 font
Az emelkedő élelmiszer- és energiaárak Nagy-Britanniában is megdrágították a diákétkeztetést. Az árak júniusban 2 százalékkal voltak magasabbak az előző évinél.
Bálványokat döntöget az új étteremkalauz
„Megjelent a magyar történelem első hiperigényes, mondhatni franciás keménységű étteremguide-ja” – írja az index.hu internetes portál Molnár B. Tamás szakíró „Étterem és bor kalauz” című, étteremkritikákat tartalmazó könyvéről.
Zempléni Fesztivál Swing Highlights Borvacsora est
Különleges ételeket és borokat kínál a Zempléni Fesztivál ideje alatt az erdőbényei Magita Hotel.
Ki tud jobbat főzni 1,25 fontból?
Gareth Cartledge, a bristoli St Monica’s Trust alkalmazottja nyerte a brit catering szövetség, a National Association of Care Catering’s (NACC) „Az év szakácsa 2008” díját.
A Starbucks üzleteket zár be Ausztráliában
Több, mint hatvan üzletet bezár, ezer munkahelyet pedig megszüntet Ausztráliában a Starbucks a rossz üzleti eredmények miatt.
A Nestlé segít a diákétkeztetőknek
Ingyen kipróbálhatják Nagy-Britanniában a diákétkeztető cégek azt a DVD-t, amit a Nestlé kreált számukra.
Sorra zárnak be az éttermek az Egyesült Államokban
Megroggyant az amerikai vendéglátóipar: legutóbb egy 200 egységet működtető lánc jelentett csődöt, de korántsem az egyetlenként. Az ok: emelkedik az élelmiszerek és az egyéb hozzávalók ára, az ingatlanok bérleti díjai rugalmatlanok, a bérek felfelé kúsznak, és egyre több vendég marad otthon.
A világ legkisebb whisky-bárja
Mindössze 14 négyzetméternyi területen nyílik meg augusztus 2-án Dél-Tirolban a világ legkisebb whisky-bárja, amely kicsi alapterülete ellenére a nemes italok széles választékát kínálja. .
Kaliforniában kitiltják a traszzsírokat az éttermek konyháiból
Kalifornia lesz az USA első olyan állama, ahol kitiltják a transzzsírokat az éttermek konyháiból, ha a kormányzó, Arnold Schwarzenegger jóváhagyja az erre vonatkozó törvényjavaslatot pénteken.
A Food Standards Agency tanácsai cateringeseknek
Alábbiakban brit Food Standards Agency tanácsait olvashatják arról, a cateringgel foglalkozók hogyan kommunikálhatják eredményesen és olcsón magukról, hogy változatos és egészséges ételeket kínálnak.
Zöld night club működik Londonban
A Surya nevű londoni night club komolyan elkötelezte magát a környezetvédelem mellett. A hagyományosnak számító eszközök mellett egy speciális táncparkettel is védi a környezet.
Gála: új arculat, új név
Júliusban megújult a Gála Party Service arculata. A magát a kreatív catering magyarországi úttörőjének aposztrofáló cég mostantól Gála Eseményszervező Kft. néven működik tovább.
Eldobható söröspohár – először a Szegedi Ifjúsági Napokon
A Borsodi Sörgyár Zrt. augusztus végén, a Szegedi Ifjúsági Napokon(SZIN) vezeti be a magyar fesztiválozók körében újdonságnak számító visszaváltható söröspoharat.
Akcióban a Kánikula-kommandó
Az előforduló hiányosságok miatt 137 millió forint bírságot szabtak ki a 2008. június 30-a és augusztus 25-e között zajló nyári fokozott hatósági ellenőrzések során.
Az egészségesebb táplálkozásért
A közelmúltban közzétették Brüsszelben annak a független elemzésnek az eredményeit, amely mintegy négy és fél hónapon át zajlott Európa öt országában, s azt vizsgálta, vajon milyen mértékben vezették be az étel és italgyártók az úgynevezett Irányadó Napi Beviteli Értéken (GDA) alapuló jelölési rendszert.
Koncertek az Ős Kajánban
Pascal Leeman, a tolcsvai Ős Kaján Étterem tulajdonosa, egyben konyhafőnöke szereti a zenét. Nem véletlen, hogy immár több, mint tíz éve rendszeresen befogad egy-két Zempléni Fesztiválhoz tartozó rendezvényt.
A reneszánsz jegyében
Vácott immár tizenhatodszor rendezik meg, ezúttal július 25. és 27. között azt a rendezvénysorozatot, amely Váci Világi Vigalom néven fut, s amelynek a programjai oly számosak, hogy a város művelődési házának honlapján csak hosszas böngészés után lehet annyira képbe kerülni, hogy eldönthető legyen, a sok ígéretes közül melyiket válassza az ember.
Bistroval és Terasszal bővül a Veranda gasztro csoport
Két új egységet nyit az idén nyáron a Veranda csoport. A Veranda Grill&Wine étteremhez közvetlenül kapcsolódó, különteremként is használható Veranda Bistro 130 fősre bővíti a két éve üzemelő étterem kapacitását, amit a 20-30 fős terasz egészít ki.
Kihívás az éttermeknek
Az éttermeknek - a pub-ok példáját követve – új célcsoportokat kell megcélozniuk, különben akár csődbe is mehetnek – derül ki a Horizons elemzéséből.
Borvacsorák a Szirmay-kúriában
Baranczó Attila séf állította össze azt a különleges ételsort, amellyel a Szirmay-kúria várja vendégeit a 2008. évi Zemplén Fesztivál keretében. Az ételekhez illő borokat Wille-Baumkauff Márta asszony mutatja be.
Az angol diákétkeztetők árat emelnek
Az élelmiszer-infláció pénzügyi válságba sodorta és áremelésre kényszerítette az angol diákétkeztető cégeket. A legtöbben 2 fonttal emelik egy adag étel árát, de jövőben ennél nagyobb drágulásra is lehet számítani.
Ha nyár, akkor új étlap a Gresham Kávéházban
A Gresham Kávéház e héttől már kínálja vadonatúj nyári menüsorát, amelyet Simone Cerea, a Four Seasons Hotel Gresham Palace olasz születésű vezető séfje állított össze.
Megvannak a Bols bartender verseny nyertesei
Huszonöt klasszikus és 11 flair bartender részvételével zajlott a IV. Bols Bartender Competititon, ahol Magyarország legjobb mixerei mérhették össze tudásukat és kreativitásukat.
Il Patio étterem nyílik Budapesten
Új vendéglátóipari márkát vezet be Budapesten a moszkvai székhelyű Rosinter csoport. A József körúton, a Corvin közzel szemben nyitó Il Patio étteremben 400 négyzetméteren olasz specialitásokat kínálnak majd.
Antistressz-menü elvitelre
Speciális, szénhidrátokban, proteinekben és vitaminokban gazdag, elvihető menüt kínál az egyik bécsi belvárosi étterem azoknak a menedzsereknek, akik naponta komoly stressznek teszik ki magukat, amikor megerőltető meetingeken és tárgyalásokon vesznek részt.
Bemutatta olimpiai menüjét a McDonald’s
Többféle új menüt kínál majd az olimpia alatt a McDonald’s a világ különböző részein. Latin-Amerikában Peking-burgert árulnak majd, az oroszországi McFresh menüben pedig halas szendvics és ráksaláta lesz. Az ausztrál „A játékok íze” menüben amerikai, európai, ázsiai és ausztrál burger szerepel. Az amerikai egységek a nemrég bevezetett „Déli” csirkeszendvicset fogják promótálni.
Hatszáz kávézóját bezárja a Starbucks
Elsősorban a nehéz gazdasági helyzetre és az üzletek alacsony nyereségességére hivatkozva bezárja 600 üzletét a Starbucks kávézólánc szerte az Egyesült Államokban.
Javul az ellátás a Gatwick-en
Befejeződtek a fejlesztések a London közelében lévő Gatwick repülőtér déli terminálján, és ennek köszönhetően a korábbinál sokkal színesebbé vált az éttermi kínálat.
Buborékokkal a hőség ellen
A nálunk délebbre fekvő országokban habzóborokat és pezsgőket fogyasztanak, ha nagy a hőség – állítja az Abszint étterem séfje, aki speciális borvacsorát állított össze a „Buborékok éjszakájára” .
Lufthansa-menü: grillezett kagyló, kapribogyós-mazsolás szósz
A pekingi olimpia évében Kína kulináris ínyencségeit kínálja a Lufthansa az első és az üzleti osztályon utazók számára: a Németországból a tengeren túlra repülők júliusban és augusztusban a pekingi Ray Lim mesterszakás fogásai közül választhatnak.
Magyarországon is kapható a Häagen-Dazs
Már Magyarországon is kapható a legendás Häagen-Dazs fagylalt. A 24 ízből álló teljes palettához egyelőre az Aréna Plázában lévő saját üzletben, a tíz ízből álló szortimenthez pedig a nívósabb csemegeüzletekben és néhány áruházlánc üzleteiben lehet hozzájutni.
Nyári étlap a Páva étteremben
Nyári ízekkel várja a vendégeket a Páva étteremben Simone Cerea, a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest vezető séfje és Roberto Cannata, a Páva étterem séfje.
Befejeződött minden idők legnagyobb barista világbajnoksága
Ötvenegy induló nemzet között a Magyarország képviseletében induló Molnár Attila a tizenegyedik helyet szerezte meg, amivel az eddigi legjobb magyar eredményt érte el.
Gólonként 25 ingyen koktél a Coke Clubban
Több módon is emlékezetessé akarja tenni a foci EB-t a Coke Clubot működtető Coca-Cola. Jön az első Cinetrip plein air party, a legmodernebb R-7-es kivetítőkön közvetítik a meccseket, és külön felszolgálócsapat lesi a vendégek kívánságait.
Június 30-án kezd a Kánikula-kommandó
Fokozottan ellenőrzik 2008. június 30. és augusztus 25. között a természetes és mesterséges strandokon, a vízpartokon illetve a nagy tömegeket vonzó rendezvényeken működő vendéglátó egységeket illetve büféket.
Polgármesterek főzőversenye Bükkszéken
Finn ízekkel is megismerkedhetett a Bükkszékre látogató közönség az elmúlt napokban, ahol negyedszer rendezték meg a polgármesterek főzőversenyét.
Keresik az Év Királyi Borászát
Idén is keresi az év „Királyi Borászát” a Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományőrző Egyesület, amely immár hatodik alkalommal rendezi meg a „Királyi Borász” versenyt. A tavalyi év Királyi Borásza Bock József, villányi borász lett.
Web 2.0-ás eszközöket alkalmaz a Michelin
„Közösségeket építünk és arra bátorítjuk a tagokat, hogy osszák meg velünk tapasztalataikat” – vázolja fel az étkezés és az utazás megtervezésének egy teljesen új szintjét Fabienne Latxauge, a ViaMichelin website marketingmenedzsere.
Lekkerland-AmRest együttműködés
Június elejétől a Lekkerland Export-Import Kft. látja el friss és hűtött áruval a Magyarországon a Pizza Hutot és a Kentucky Fried Chickent működtető American Restaurants (AmRest) 23 éttermét.
Fehér Liliom tanúsítvány a higiéniai ellenőrzésen megfelelt éttermeknek
Idén június közepe és szeptember vége között 110 önként jelentkező budapesti éttermet auditálnak a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kara Közegészségügyi Felügyelő szakának kiválasztott diákjai.