Gasztro
Spárga Brinkmann doktoréktól
A nyolcvanas évek kedvenc tévésorozata volt egész Európában a Fekete-erdő Klinika, Brinkmann doktorék háza, és pont ez az a hely – a Duna eredetének vidéke -, amelyik az egyik legízletesebb spárgatermelő terület egész Németországban.
A Tapería de Sergio és az Artesano spanyol étterem mostantól egy
Egybeolvad az ex-Tapería de Sergio és az Artesano spanyol étterem Budapesten. Az új helyet ezen túl "Artesano Spanyol Tapas Bár és Étterem"-nek hívják, és helyileg az Ó utcában üzemel tovább.
Már mobilon is elérhető a Michelin étteremkalauz
Az iPhone-tulajdonosok a múlt héttől kezdődően megvásárolhatják az Apple internetes üzlethálózatán keresztül a városokra szabott Michelin guide-ot: városonként 6,99 dollárért (azaz kb. 1500 forintért).
Tetszett a résztvevőknek a Borszerda
A Borszerdához csatlakozott éttermek és kereskedők 90 százaléka jövőre is részt kíván venni az akcióban – derült ki az eseményt szervező Magyar Bormarketing Kht. és a Magyar Turizmus Zrt. közös felméréséből. A szervezők a debütáló esemény résztvevőinek számával is elégedettek.
Egyre kevesebbet járnak az emberek étterembe
Egyre kevesebbet járnak az emberek étterembe, vendéglőbe, leginkább már otthon esznek - derül ki a GfK Hungária legfrissebb tanulmányából.
Bemutatták Békés megye gasztronómiai kalauzát
A Gyulai Vár Lovagtermében a napokban mutatták be az Ízutazás Békés megyében című kiadványt. Egyúttal a kiválasztott vendéglátóhelyek képviselői átvették a védnöki táblát. Ezzel garanciát vállaltak ételeik állandó minőségére.
A vendéglátás aktuális kérdéseiről a BGF konferencián
Dr. Niklai Ákos, valamikori diák és Gundel tanítvány, a MT Zrt. elnöke a Budapesti Gazdasági Főiskola hétfői konferenciáján gyakorló éttermesként beszélt a vendéglátás aktuális kérdéseiről.
Minden, ami olasz bor
Nem mindennapi workshopot rendez Itália 14 régiójának 42 olasz bortermelőjének részvételével, 300 bor bemutatkozásával az Olasz Külkereskedelmi Intézet (I.C.E.) április 23-án, csütörtökön 10.30 órai kezdettel a New York Palace Hotelben.
Balu vál(t)ása
A magyar szakácsművészet ismert alakja, akit csak Balunak neveznek– bár tisztes polgári neve is van azért: Gábor Balázsként anyakönyvezték -, a közelmúltban munkahelyet váltott.
A combját és a mellét
Nagyon előkelő helyen, a világon a dobogó harmadik fokán – az izraeliek és az amerikaiak után – állunk mi, magyarok pulykahús fogyasztásban évi 7 kg/fő adatunkkal (csak összehasonlításképp: 1990-ben 1,5 kg/fő/év fogyasztott ebből a szárnyasból a magyar).
Hotel Origami
Az instant hotelszobák ötletével már találkozhattunk az interneten, de a torontói Abilmo cég összehajtogatható konténerszobája minden bizonnyal a legeredetibb ebben a műfajban.
Csúcsvacsora Jamie Oliver-rel
Gordon Brown birt miniszterelnök a brit sztárszakácsot, a 34 éves Jamie Oliver-t kérte fel, hogy egy, a tavalyinál sokkal mértéktartóbb és a válságos időkben is fogyasztható étel- és italsort állítson össze.
Sztárséfek receptjei sms-ben
Sztárszakácsok teszik közzé receptjeiket a Twitter nevű mikroblog oldalon. A profi receptek leírásához legfeljebb 140 karakter - egy SMS tartalma - áll rendelkezésre.
Április 29-én Borszerda!
A Torkos Csütörtökhöz hasonló napot szervez a Magyar Bormarketing Kht. A Borszerda napon a vendégek ingyen kapnak egy pohárral a ház borából, a többi magyar bort pedig fél áron fogyaszthatják a csatlakozott vendéglátó helyeken.
Hatmillió fontos megbízást kapott a Compass Group
Újabb wales-i állami megbízást szerzett a brit Compass Group Eurest Services nevű részlege. Az új partner évi 6 millió fontos árbevételt hoz a konyhára.
Visszatér Kanadába a Marché International
A Mövenpick csoporthoz tartozó Marché International a tervek szerint jövőre nyit egy Marché éttermet Torontóban. Középtávon pedig tíz másikat.
Több, mint 5 százalékkal csökkent a vendéglátók forgalma Németországban
Németországban a vendéglátás forgalma reálértékben 5,2 százalékkal csökkent az előző évihez képest. A legnagyobb veszteségeket a szállodák és a cateringesek szenvedték el.
Rosszul kezdték az évet a cateringesek
A német statisztikai hivatal adatai szerint 4,1 százalékkal csökkent a cateringesek forgalma a tavalyi év azonos időszakához képest. Reálértékben 6,8 százalékos a visszaesés Németországban.
Vadételek a Zsákbamacska vendéglőben
A vadászszezonnak vége. Ilyentájt kerülnek terítékre az utolsó nagy "trófeák", s ez nincs másképpen a Zsákbamacska vendéglőben sem...
Bravúros magyar győzelem a nemzetközi párlatversenyen
Magyar lett az összesített győztes a bécsi Destillatán, a mértékadó nemzetközi párlatversenyen. Az "Év Főzdéje" és a "Nemzetgyőztes" címeket is az Agárdi Pálinkafőzde nyerte, az "Év Főzőmestere" címet pedig munkatársuk, Vértes Tibor kapta.
Paprikás csirke a Lánchíd tetején
Az Északi-sark, a Budapest-Bamako rali, Brüsszel, a Góbi-sivatag és a Karib-tenger után a Lucullus Baráti Társaság gasztronómiai egyesület ezúttal Magyarországon, a LÁNCHÍD TETEJÉN főzte meg legendássá vált PAPRIKÁS CSIRKÉJÉT.
Budapestnek idén sem jutott Michelin-csillag
A Michelin Main Cities of Europe elnevezésű kalauza alapján azt lehet mondani, hogy megmaradt Európa kulináris kettéosztottsága.
Itallapverseny
A Vendég és Hotel szaklap Itallapversenyt szervez.
Itallapot készíteni művészet
Tavalyi nagy sikerű Étlapversenye után az idén Itallap versenyt rendez a Vendég és Hotel szaklap.
Már európai szinten vizsgázhatnak a magyar baristák
„Megszületett” hazánk első, nemzetközi szintű vizsgáztatásra is jogosult baristája. A hazai vendéglátó-ipari szakmának így lehetősége nyílik arra, hogy nemzetközi minősítésű szakembereiket Magyarországon képeztethessék ki.
Jótékonykodik a Sodexo
A Sodexo 13.500 fonttal támogatta a közösségi konyhát működtető London’s Hoxton Apprentice "Training for Life" elnevezésű programját.
A cateringet is sújtja a válság
Elsősorban a cateringet az utasszállítást érintette negatívan világszerte tapasztalható dekonjunktúra a Lufthansánál, a többi üzleti terület pozitív üzemi eredményt ért el.
Eger: nosztalgia reggeli a Dobos cukrászdában
Finom, egészséges, nyugodtan elfogyasztott reggeli, ennek a fontosságára felhívják az emberek figyelmét, az egri Dobos Cukrászda vezetői, akik úgy döntöttek, hogy március 10-től reggelizőhelyként is működnek majd.
Jó eredményekkel zárta a tavalyi évet a német nyelvterület vendéglátóipara
Az éttermek, bárok és kávéházak éves forgalma Németországban átlagban 0,6, Svájcban és Ausztriában pedig 2,5 százalékkal nőtt tavaly az előző évihez képest.
Feketelista a berlini éttermekről
Berlin hivatalos honlapján állítják pellengérre azokat az éttermeket, amelyek nem tartják be a higiéniai előírásokat a Pankow negyedben – írja a Süddeutsche Zeitung.
A Compass-t is utolérte a válság
Nagy-Britannia egyik legnagyobb cateringes cége kénytelen elbocsájtani emberei egy részét, mert elveszítette egyik nagy megrendelőjét.
Sikeres volt a gasztrokommunikációs konferencia
Közel kilencven résztvevővel lezajlott a Vendég és Hotel gasztrokommunikációs konferenciája.
Hogyan választanak éttermet az emberek?
A magas színvonalú szolgáltatás fontosabb az árnál, amikor éttermet választanak az emberek – ez derült ki egy friss brit kutatásból.
A válság veszélybe sodorhatja a kisebb cateringes cégeket
Egyre több kis cateringes céget hoz nehéz helyzetbe az idén a válság miatt szűkülő profit Nagy Britanniában. A piac átrendeződése sem kizárt.
A vendéglátóhelyeken 4-6 százalékkal esett vissza a kávéfogyasztás
A kávéiparban is érezhető recesszió- derül ki abból a kutatásból, amelyet a lassan húsz éve piacon levő Valdo Café végzett 100 nagy ügyfelének megkérdezésével.
Sült kolbászt árusító gyorséttermet nyitottak Erfurtban
A lassan egy hónapja működő Rostel’s étteremben eredeti türingiai sült kolbászt árulnak. A tervek szerint hamarosan bel- és külföldön is újabb éttermeket nyitnak.
Jamie Oliver belép a szállodai szegmensbe
A brit sztárszakács együttműködési megállapodást kötött a Scandic-kal arról, hogy megújítja a skandináv hotellánc menüjét. Ez lesz Jamie debütálása a szállodai szegmensben.
Támogatja az áfacsökkentést az Európai Parlament
Az Európai Parlament elsöprő többséggel jóváhagyta azt a javaslatot, amelynek értelmében szélesebb körben és korlátlan időre lehetővé tennék a tagországoknak az általános forgalmi adó csökkentését, az Európai Bizottság (EB) ajánlásának megfelelően.
Bodri borvacsora a Cascade-ben
A Cascade étterem vendégei a szekszárdi Bodri pince borait élvezhetik Anderlik Zsolt séf ínyenc fogásainak kíséretében. A borokat a tulajdonos és borász Bodri István személyesen mutatja be.
Diákokat oktat az egészséges táplálkozásra a Sodexo
Több, mint 250 végzős angliai diáknak tartott előadást a Sodexo dietetikusa az egészséges táplálkozásról. A cég filozófiája ugyanis az, hogy információkkal is ellátja a tanulókat.
Kreatív konyhatechnológia Budapesten
A nemrégiben alakult Magyar Bocuse d’Or Akadémia első nagyszabású rendezvényén Adam Melonas, a Terazza del Casino – Madrid kreatív konyhafőnöke mutatta be az általa „progresszív konyhaként” definiált főzési technológiákat.
Csupa csoki
Háromszáznál is több műhely küldött csokoládét londoni Academy of Chocolate versenyére, közöttük a magyar Rózsavölgyi Csokoládé is, amely a töltött csokoládé kategóriában ezüst- és bronzérmet nyert.
Új Marché-éttermek a Balaton mellett
A Marché International a Balaton mellett nyitotta meg legújabb Marché Bistro típusú éttermeit. Az M7-es autópálya 137-es kilométerénél két Marché® Bistro kínál az úton lévőknek friss, egészséges és gyors étkezési lehetőséget.
Michelin-csillaghullás Franciaországban
Két Michelin-csillaggal díjazták Gordon Ramsay első, tavaly márciusban megnyitott franciaországi éttermét, és – nyolc másik séf mellett – Ramsay-t is két csillaggal tüntették ki a Michelin guide századik kiadásában.
Hogy megy az éttermeknek Németországban?
Tavaly 1 százalékkal nőtt a házon kívül étkezők piaca, Németországban, így az ágazat 64,2 milliárd eurót tudott elkönyvelni.
Nem jó most sztárséfnek lenni
A gazdasági válság a sztárséfeket is megviseli: Jamie Oliver bezárta alig három hónapja nyitott frankfurti éttermét. A döntésével nincs egyedül.
A Karib-tengeren főzött paprikás csirkét a Lucullus BT
A Lucullus Baráti Társaság gasztronómiai egyesület 5. születésnapja alkalmából a Föld 5. jellegzetes pontján, ezúttal a Karib-tengeren készítette el legendássá vált ételét, a PAPRIKÁS CSIRKÉT.
Valentin napi menü az Abszintban
Szerelmi bájitalt is kínál az Abszint étterem a különböző ínycsiklandozó fogások mellé Valentin napon.