Gasztro
Baselba tart Európa vendéglátóipara
Alig egy hónap múlva, november 21-25 között, aki ma számít és tud újat, innovációt mutatni Európa „Horeca-területén”, az ott lesz a svájci Baselban, a nemzetközi gasztronómia egyik legnagyobb találkozóján, az igeho-n.
Csapoltak és nyertek
Idén 12. alkalommal rendezte meg a Stella Artois Sörcsapoló Bajnokságot a Borsodi Sörgyár Zrt. Az október 15-én, a Szépművészeti Múzeumban lezajlott országos versenyben kizárólag azok a vendéglátósok vehettek részt, akik megfeleltek a Stella Artois csapolómesterének előzetes minősítésén saját éttermükben, vagy pubjukban. Az így kiválasztott 12 szakember került be a döntőbe.
Concierge-ek a Cyrano-ban
A Magyar Szállodaportások Aranykulcsos Egyesülete ismét találkozott, és együtt töltött egy kellemes estét, ezúttal a pesti Belváros szívében, a Cyrano Étteremben.
Catering Gundel módra a MÜPÁ-ban
20 kg kacsamell, 30 kg fogas, 20 db kakas, 4 tábla szalonna, 15 kg kézműves kecskesajt, 5 kg mascarpone, 5 kg pisztácia – csak néhány „fellépő” azok közül, amelyeket feltétlenül elvártak október 16-án este a Művészetek Palotájába, a Figyelő TOP 200 Gála alkalmával adott gálavacsorára.
Mi Villányban mostantól a város bora?
Október 2-4-e között rendezték meg a Villányi Vörösbor Fesztivált, amelyen ezúttal is kiválasztották hét kategóriában a város borát.
Itt az új Burger King arculat
A Burger King megújult arculattal nyitotta meg az amsterdami Schiphol repülőtéren üzemelő egységét, melyet a nemzetközi hálózat igazi koronagyémántjaként tartanak számon.
Francia Michelin csillag Las Vegas egén
A három Michelin csillagos sztárséf, Pierre Gagnaire decemberben megnyitja első éttermét az Amerikai Egyesült Államokban. Az újonnan épült Las Vegas-i Mandarin Oriental Hotelben nyíló vendéglő Gagnaire második Franciaországon kívüli kezdeményezése lesz, az első a Hong Kong-i Oriental Hotelben működik.
Betör a gyorséttermek piacára a Gazprom
A Gaztorgpromsztroj, a Gazprom egyik leányvállalata közepes árkategóriájú szupermarket-láncot és gyorsétterem hálózatot szándékozik nyitni Naraszhvat (Kelendő áru) márkanéven a Kommerszant című üzleti lap hétfőn közölt értesülése szerint.
Kiváló burgundi évjárat
" A kezdeti eufória után visszafogottabban értékelnek Burgundia bortermelői, és 2009-et már nem "minden idők leglegleg" évjárataként emlegetik. Abban ugyanakkor konszenzus van, hogy ha az eredmény nem is lesz a szuperklasszis 2005-höz mérhető, azért az idei borok tekintetében sem lesz sok ok panaszra. A termelők elsősorban a szőlők érettségében, valamint a remélt savakban és egyensúlyban bíznak, legnagyobb veszélyként a látszatra érett szőlőszemekre tekintenek – írja a Decanter nyomán A Művelt Alkoholista.
Szlovákiában is tilos a dohányzás
Szeptember 1-jén lépett életbe a nemdohányzók védelméről szóló törvény Szlovákiában, ezért az első őszi hónaptól sok vendéglótó-ipari létesítményben megszűnik a dohányzási lehetőség.
Niklai: Gyors fejlődés előtt áll a vendéglátóipar
A gazdasági nehézségek ellenére reménytelinek tartja a vendéglátóipar kilátásait a Magyar Turizmus Zrt. elnöke, aki szerint az ágazat a jelentős fejlődési lehetőségeket a minőség és a versenyképesség növelésével használhatja ki.
Senior szerda az éttermekben és szállodákban
Október 7-én 60-nál is több helyszínen, egyebek mellett éttermekben, szállodákban és fodrásznál várták 50 százalékos kedvezménnyel országszerte az 50 év felettieket a Senior Szerda elnevezésű akcióban.
A brit konyhaművészet mesterei 2009-ben
Az Academy of Culinary Arts (ACA) vezetői a londoni Claridges étteremben tartott gála keretében jelentették be, kik kapják 2009-ben a Brit Konyhaművészet Mestere (Master of Culinary Arts) díjakat.
Mobiltelefonos fizetés a Starbucks kávézókban
A nemzetközi láncok egyre újabb és újabb fegyvereket vetnek be a vevőkért folytatott állandó harcban.
Új marketingstratégia a McDonald’s-nél
Szakítva a hagyományos módszerekkel, a McDonald’s amerikai reklámszakemberei új marketingstratégiával próbálnak közelebb kerülni a vásárlókhoz. Felkérték Kansas City környékén élő, a kreatív hajlamokkal megáldott önkénteseket, hogy új termékük, az Angus Third Pounders reklámozására két szóból álló reklámszlogeneket javasoljanak a cégnek.
Újabb magyar gasztro-Guiness rekord
Rekord-mennyiségű aprópecsenyét főztek Kapuváron, a település várossá nyilvánításának 40. évfordulója alkalmából. A tízezer tálnyi ételhez 1,5 tonna sertéslapockát, 3 mázsa hagymát, 150 kiló paprikát, valamint 40 kiló speciális rábaközi fűszernövényt használtak. A különleges aprópecsenyével a település szeretne bekerülni a Guinness-rekordok könyvébe is.
Fájdalomdíjként ingyen kávé Chicagoban
Az olimpia rendezési jogát Rio de Janeiro nyerte, a chicagoiaknak ingyen kévé jutott.
Veszteséges a Coffeeheaven - nálunk mégis terjeszkednek
A londoni AIM-en jegyzett Coffeeheaven 304 ezer dolláros veszteséggel zárta a márciusban lezárt pénzügyi évét, szemben a megelőző évben elért 840 ezer dolláros nettó profittal. Mindezt annak ellenére, hogy a kávézóláncot üzemeltető cég 25-ről 38 millió dollárra tudta növelni árbevételeit.
Egy magyar a legbefolyásosabb brit éttermesek között
Rónay Egont a brit éttermi szakemberek beválasztották a szigetország legbefolyásosabb éttermi személyiségei közé.
Blumenthal bocsánatot kér, de tagadja a felelősséget
Heston Blumenthal, a három Michelin csillaggal rendelkező The Fat Duck tulajdonosa magánlevélben kért elnézést attól a mintegy ötszáz vendégétől, akik februárban ételmérgezést szenvedtek a világ talán leghíresebb éttermében.
Francia sztárszakácsok Budapesten
A jövő héten megrendezésre kerülő Hoventa alkalmából a világ élvonalába tartozó francia csúcsséfek érkeznek Magyarországra.
Éttermeket zár be a KFC
A világ legnagyobb csirkelánca a déli órákban éttermeket zár be, hogy felhívja a figyelmet a globális éhezés kérdésére, és a maga eszközeivel hozzájáruljon annak enyhítéséhez.
Pezsgő és kaviár
Az Arany Kaviár étteremben szeptember 17-én este különleges Champagne vacsorát tartanak, ahol egy nagy múltú tradicionális ház, a Taittinger pezsgőház remekeit mutatják be.
Gyümölcsöző együttműködés
3 milliárdos beruházás. 40 milliós extra kapacitás – röviden így összegezhető a Gramex 2000 Kft. és a SIÓ-ECKES Kft. közös fejlesztésének eredménye.
Válság idején is iszik a magyar
A válság alatt is növekedett a háztartások által otthoni fogyasztásra megvásárolt bor mennyisége, azonban az olcsóbb áru terméket keresik – derül ki a GFK Hungária Piackutató Intézetének a Nemzeti Bormarketing Program keretén belül elkészített borfogyasztókat, fogyasztási szokásokat leíró, napokban közre adott tanulmányából. A borfogyasztáshoz kapcsolódó ismeretek nagyon hiányosak a hazai fogyasztók fejében. A többség jelenleg még nehezen vállalkozik új ízek megismerésére, inkább a régi jól bevált márkákat választja - jól ismert borvidékekről.
Személyi változások a Danubiusnál
Halmos Frank vette át Paár Nikoletta helyét értékesítési igazgatóként a Danubius Hotels Group margitszigeti szállodáinál.
Személyi változások a Danubiusnál
2009. szeptember 1-jétől szem előtt tartva az új piaci kihívásokat, átrendeződött értékesítési súlypontokat, több személyi változás is történik a szállodaláncon belül.
Jobb repülőteret akarnak a ferihegyi dolgozók
A reptérre vezető út mentén elhelyezett óriásplakátokkal és békés demonstrációval hívja fel az utasok és a munkaadók figyelmét a tarthatatlan ferihegyi állapotokra a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) - fogalmaz közleményében a szakszervezet.
Terítéken a disznó és a csirke idén a Hagyomány és Evolúció konyháján
A Magyar Gasztronómiai Egyesület novembertől ismét meghirdeti a hazai csúcsgasztronómia szakácsversenyét, amelyet Hagyomány és Evolúció címmel tartanak immár harmadik alkalommal - jelentették be a verseny szervezői a Gerbeaud-ban tartott tájékoztatójukon július 6-án.
Tapasztalt csapat az Abacusban
A júniusban megnyitott herceghalmi Abacus Business & Wellness Hotel igazgatója, a
hotelt üzemeltető Kft. ügyvezető igazgatója és 25%-ban tulajdonosa Selmeczi Vilmos.
Tiltakoznak a vendéglátósok a dohányzás betiltása ellen
"A dohányzás szabályainak további szigorítása tagjaink egyöntetű véleménye alapján jelentős mértékű azonnali forgalomkiesést eredményezne a magyar vendéglátásban. Ez ebben a válságtépázta időszakban az 5 %-os ÁFA-emelés hatásaitól sújtott ágazat számára végzetes következményekkel járna, ezért tiltakozunk ellene" - áll a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének a Napi Turizmus számára küldött közleményében.
Újabb értékes kocsival bővült a MÁV Nosztalgia gépparkja
Június végén átadták a MÁV Nosztalgia Kft. legújabb vagonját a Vasúttörténeti Parkban, a Guiness sörkocsit. Az 1915-ben gyártott, 2009-ben felújított kocsinak új belsőt kölcsönöztek a tervezők, akik úgy alakították ki a sörkocsit, hogy az megfeleljen a jelen kor vendéglátási szükségleteinek, megőrizve a régimódi postakocsik hangulatát. Az ünnepélyes megnyitón a Guiness cég magyarországi forgalmazója a Liquid Gold is képviseltette magát.
Reneszánsz étterem nyílt a sárospataki várban
Új szolgáltatással bővült a sárospataki Rákóczy-vár: a reneszánsz műemlékben reneszánsz étterem nyílt Vörös-torony néven.
Tapasztalt csapattal nyitott az Abacus
A 17-én megnyitott herceghalmi Abacus Business & Wellness Hotel komoly szakmai múltú csapattal kezdte meg működését.
MaReSz közgyűlés a Citadellán
A Magyarországi Rendezvényszervezők Szövetsége 2009. június 17-én a Citadella Panoráma termében tartotta Közgyűlését.
II. andalúz séfkurzust tartottak Budapesten
Enrique Sanchez és David Miralles spanyol sztárséfek megtartották a II. andalúz séfkurzust, és egy érdekes főzőbemutatót is a sajtó képviselőinek.
Ismét Szlovák konyha a Gerbeaud Sörházban
A Szlovák Idegenforgalmi Hivatal a nagy sikerre való tekintettel második alkalommal rendezi meg a Szlovák Konyha Hetét a budapesti Gerbeaud Sörházban.
Székelyföldön is használható a pálinka megnevezés
A magyarországi szabadalmi hivatal beleegyezett abba, hogy a székelyföldi termelők is használhassák a pálinka megnevezést, abban az esetben, ha összekapcsolják a származás tájegységének megnevezésével, földrajzi nevével.
Hazai győzelem a nemzetközi szenior szakácsversenyen
A csehországi Prerov város polgármesterének védnöksége alatt 2009 május 16-án MORVA SZAKÁCS "Bonduelle Cup" szenior szakácsversenyt szerveztek, melyet az idén először nemzetközi szintre bővítettek.
Megtiltanák az éttermekben a dohányzást
Tovább szigorodhat a nem dohányzók védelméről szóló törvény, ha az egészségügyi bizottság javaslatát a parlament is támogatja.
Új hazai étteremlánc: itt a Pizza Oscar
Megnyitotta első éttermét a legújabb hazai étteremlánc. A hálózat mintegy 8-10 frekventált helyen lévő üzlettel- teljesen azonos arculatú, termékpalettájú és ízvilágú egységekből valósul majd meg. A helyszíni fogyasztáson túl az egységek mindegyike házhoz is szállít, Budapest teljes területén.
Újra kinyit a Káli-medence egyik jó helye
Hangos hejehuját, hajnalig tartó dínomdánomot, ereszd el a hajam típusú mulatozást ne várjon az, aki Pünkösd hétvégéjétől kezdve betérne a mindszentkállai Udvarházba, hiszen az ételt, italt, zenét kínáló szórakozóhely tulajdonképpen több család lakhelyének a szomszédságában található.
Tízkor lehúzzák a rolót az újbudai kocsmák - számos vendéglátóhely veszélyben
Szerdától életbe lép Újbudán az éjszakai alkoholárusítást korlátozó önkormányzati szigorúság. A kocsmáknak, bároknak kötelező 22 órakor bezárni, az éjjel-nappali boltoknak pedig hajnali ötig szüneteltetni a szeszesital-árusítást. A radikális rendelet nem érinti a nagyipari vendéglátás két központját, a Cafe Riót és Zöld Pardont. A kiskereskedők petíciót írnak.
Megnyílt a Bonfini
Bár egy ideje már nyitva van, most a hivatalos megnyitóra is sor került a budai I. kerületben, a Vár tövében található Bonfini Kert Étteremben, ahol a kerületi polgármester, dr. Nagy Gábor Tamás vágta át a szalagot.
Válságmenü az éttermekben
Komoly fejtörést okoz az orosz éttermeknek a válság miatt takarékoskodó vállalati alkalmazottak: ahelyett ugyanis, hogy a vendéglátó egységek forgalmát hízlalnák az ebédidőben, a legtöbben otthoni maradékot viszik az irodába. A gyorséttermek forgalma viszont tovább nő – írja a Pravda, orosz napilap.
Új rendezvény típus a válság idejére
2009. május 13-án vadonatúj, exkluzív, hideg-meleg „fingerfood” trendet, illetve rendezvénytípust mutatott be a Comp-Let Event & Party Kft. a Citadellán. Az új "beszélgetős" koncepciót kifejezetten a válságra szabták, hiszen - ahogy vélik - a jelen gazdasági helyzetben a partner- és ügyfélkapcsolatok építése lépett elő a rendezvényszervezés legfontosabb mozgatórugójává.
A Ritz-Carlton főz a Lufthansa üzleti utasaira
Emlékezetes fine dining gasztroutazás vár a német légitársaság azon utasaira, akik az első és az üzleti osztályokra váltanak jegyet az amerikai járatokon.