Gasztro
Az egészségesebb táplálkozásért
A közelmúltban közzétették Brüsszelben annak a független elemzésnek az eredményeit, amely mintegy négy és fél hónapon át zajlott Európa öt országában, s azt vizsgálta, vajon milyen mértékben vezették be az étel és italgyártók az úgynevezett Irányadó Napi Beviteli Értéken (GDA) alapuló jelölési rendszert.
Koncertek az Ős Kajánban
Pascal Leeman, a tolcsvai Ős Kaján Étterem tulajdonosa, egyben konyhafőnöke szereti a zenét. Nem véletlen, hogy immár több, mint tíz éve rendszeresen befogad egy-két Zempléni Fesztiválhoz tartozó rendezvényt.
A reneszánsz jegyében
Vácott immár tizenhatodszor rendezik meg, ezúttal július 25. és 27. között azt a rendezvénysorozatot, amely Váci Világi Vigalom néven fut, s amelynek a programjai oly számosak, hogy a város művelődési házának honlapján csak hosszas böngészés után lehet annyira képbe kerülni, hogy eldönthető legyen, a sok ígéretes közül melyiket válassza az ember.
Bistroval és Terasszal bővül a Veranda gasztro csoport
Két új egységet nyit az idén nyáron a Veranda csoport. A Veranda Grill&Wine étteremhez közvetlenül kapcsolódó, különteremként is használható Veranda Bistro 130 fősre bővíti a két éve üzemelő étterem kapacitását, amit a 20-30 fős terasz egészít ki.
Kihívás az éttermeknek
Az éttermeknek - a pub-ok példáját követve – új célcsoportokat kell megcélozniuk, különben akár csődbe is mehetnek – derül ki a Horizons elemzéséből.
Borvacsorák a Szirmay-kúriában
Baranczó Attila séf állította össze azt a különleges ételsort, amellyel a Szirmay-kúria várja vendégeit a 2008. évi Zemplén Fesztivál keretében. Az ételekhez illő borokat Wille-Baumkauff Márta asszony mutatja be.
Az angol diákétkeztetők árat emelnek
Az élelmiszer-infláció pénzügyi válságba sodorta és áremelésre kényszerítette az angol diákétkeztető cégeket. A legtöbben 2 fonttal emelik egy adag étel árát, de jövőben ennél nagyobb drágulásra is lehet számítani.
Ha nyár, akkor új étlap a Gresham Kávéházban
A Gresham Kávéház e héttől már kínálja vadonatúj nyári menüsorát, amelyet Simone Cerea, a Four Seasons Hotel Gresham Palace olasz születésű vezető séfje állított össze.
Megvannak a Bols bartender verseny nyertesei
Huszonöt klasszikus és 11 flair bartender részvételével zajlott a IV. Bols Bartender Competititon, ahol Magyarország legjobb mixerei mérhették össze tudásukat és kreativitásukat.
Il Patio étterem nyílik Budapesten
Új vendéglátóipari márkát vezet be Budapesten a moszkvai székhelyű Rosinter csoport. A József körúton, a Corvin közzel szemben nyitó Il Patio étteremben 400 négyzetméteren olasz specialitásokat kínálnak majd.
Antistressz-menü elvitelre
Speciális, szénhidrátokban, proteinekben és vitaminokban gazdag, elvihető menüt kínál az egyik bécsi belvárosi étterem azoknak a menedzsereknek, akik naponta komoly stressznek teszik ki magukat, amikor megerőltető meetingeken és tárgyalásokon vesznek részt.
Bemutatta olimpiai menüjét a McDonald’s
Többféle új menüt kínál majd az olimpia alatt a McDonald’s a világ különböző részein. Latin-Amerikában Peking-burgert árulnak majd, az oroszországi McFresh menüben pedig halas szendvics és ráksaláta lesz. Az ausztrál „A játékok íze” menüben amerikai, európai, ázsiai és ausztrál burger szerepel. Az amerikai egységek a nemrég bevezetett „Déli” csirkeszendvicset fogják promótálni.
Hatszáz kávézóját bezárja a Starbucks
Elsősorban a nehéz gazdasági helyzetre és az üzletek alacsony nyereségességére hivatkozva bezárja 600 üzletét a Starbucks kávézólánc szerte az Egyesült Államokban.
Javul az ellátás a Gatwick-en
Befejeződtek a fejlesztések a London közelében lévő Gatwick repülőtér déli terminálján, és ennek köszönhetően a korábbinál sokkal színesebbé vált az éttermi kínálat.
Buborékokkal a hőség ellen
A nálunk délebbre fekvő országokban habzóborokat és pezsgőket fogyasztanak, ha nagy a hőség – állítja az Abszint étterem séfje, aki speciális borvacsorát állított össze a „Buborékok éjszakájára” .
Lufthansa-menü: grillezett kagyló, kapribogyós-mazsolás szósz
A pekingi olimpia évében Kína kulináris ínyencségeit kínálja a Lufthansa az első és az üzleti osztályon utazók számára: a Németországból a tengeren túlra repülők júliusban és augusztusban a pekingi Ray Lim mesterszakás fogásai közül választhatnak.
Magyarországon is kapható a Häagen-Dazs
Már Magyarországon is kapható a legendás Häagen-Dazs fagylalt. A 24 ízből álló teljes palettához egyelőre az Aréna Plázában lévő saját üzletben, a tíz ízből álló szortimenthez pedig a nívósabb csemegeüzletekben és néhány áruházlánc üzleteiben lehet hozzájutni.
Nyári étlap a Páva étteremben
Nyári ízekkel várja a vendégeket a Páva étteremben Simone Cerea, a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest vezető séfje és Roberto Cannata, a Páva étterem séfje.
Befejeződött minden idők legnagyobb barista világbajnoksága
Ötvenegy induló nemzet között a Magyarország képviseletében induló Molnár Attila a tizenegyedik helyet szerezte meg, amivel az eddigi legjobb magyar eredményt érte el.
Gólonként 25 ingyen koktél a Coke Clubban
Több módon is emlékezetessé akarja tenni a foci EB-t a Coke Clubot működtető Coca-Cola. Jön az első Cinetrip plein air party, a legmodernebb R-7-es kivetítőkön közvetítik a meccseket, és külön felszolgálócsapat lesi a vendégek kívánságait.
Június 30-án kezd a Kánikula-kommandó
Fokozottan ellenőrzik 2008. június 30. és augusztus 25. között a természetes és mesterséges strandokon, a vízpartokon illetve a nagy tömegeket vonzó rendezvényeken működő vendéglátó egységeket illetve büféket.
Polgármesterek főzőversenye Bükkszéken
Finn ízekkel is megismerkedhetett a Bükkszékre látogató közönség az elmúlt napokban, ahol negyedszer rendezték meg a polgármesterek főzőversenyét.
Keresik az Év Királyi Borászát
Idén is keresi az év „Királyi Borászát” a Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományőrző Egyesület, amely immár hatodik alkalommal rendezi meg a „Királyi Borász” versenyt. A tavalyi év Királyi Borásza Bock József, villányi borász lett.
Web 2.0-ás eszközöket alkalmaz a Michelin
„Közösségeket építünk és arra bátorítjuk a tagokat, hogy osszák meg velünk tapasztalataikat” – vázolja fel az étkezés és az utazás megtervezésének egy teljesen új szintjét Fabienne Latxauge, a ViaMichelin website marketingmenedzsere.
Lekkerland-AmRest együttműködés
Június elejétől a Lekkerland Export-Import Kft. látja el friss és hűtött áruval a Magyarországon a Pizza Hutot és a Kentucky Fried Chickent működtető American Restaurants (AmRest) 23 éttermét.
Fehér Liliom tanúsítvány a higiéniai ellenőrzésen megfelelt éttermeknek
Idén június közepe és szeptember vége között 110 önként jelentkező budapesti éttermet auditálnak a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kara Közegészségügyi Felügyelő szakának kiválasztott diákjai.
Magyarországra jön a brit Costa Coffee kávézólánc
Újabb papírpoharas kávézólánc készül Magyarországra a Világgazdaság információi szerint: a Costa Coffee.
Európában terjeszkedik a Starbucks
Újabb kávézókat nyit Európában a Starbucks, miután aláírt egy licensz-megállapodást az SSP élelmiszer-üzemeltetővel. A társaság így próbálja meg ellensúlyozni a visszaeső amerikai keresletet.
Jamie’s Italian - itália ízei
Oxfordban nyílt meg Jamie Oliver első itáliai ízeket kínáló étterme, a Jamie's Italien. Az ősszel további két éttermet nyit a fiatal sztárszakács, Bath és Kingston városában – írja az AHGZ.de.
Étkezési és étteremlátogatási szokások Budapest belvárosában
A Forsense 2008 áprilisában telefonos közvélemény-kutatást végzett Budapest belvárosi lakóinak étteremhasználati és étkezési szokásairól. A felmérésben összesen 250 V. kerületi lakos mondhatta el a véleményét és oszthatta meg szokásait a témáról. A felmérés szerint a belvárosiak kevésbé preferálják a gyorséttermeket, az élen toronymagasan a magyar konyhájú étterem végzett.
Hétnyelvű ételszótár jelent meg
Mintegy ezer ételnév hét nyelvre – németre, angolra, franciára, olaszra, spanyolra, olaszra és oroszra - fordított megfelelőjét tartalmazza a Galla György szerkesztésében és a Mezőgazda Kiadó kiadásában a napokban megjelent Ételszótár.
Újdonságok az Arany Kaviár étteremben
Megújult belső terekkel, szélesebb ételválasztékkal és a közelmúltban megnyitott kerthelyiséggel várja vendégeit a Budai Vár lábánál fekvő Arany Kaviár Étterem. Molnár Attila, az étterem menedzsere kérdésünkre elmondta már több éve tervezték, hogy kerthelyiséggel bővítik az éttermet, amivel elsősorban törzsvendégeiknek kívánnak a nyári idényben a kedvében járni.
Vadonatúj formák a Bauschernél
A német Bauscher porcelángyár a már ismertebb Compliments és Raffinesse formái után ismét új külsővel jelent meg a piacon, a Silhouette néven futó, hagyományosnak egyáltalán nem mondható termékével.
Megújult a Star Hotel
A budapesti háromcsillagos Star Hotelt választó vendégeket a ház teljes körű felújítása után, fiatalos, elegáns, a szokványostól eltérő belsőépítészeti koncepció alapján megszépült szálloda fogadja.
Kitüntették a MenDan Hotel mesterszakácsát
Gasztronómiánkért Érdeméremmel tüntette ki a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség a zalakarosi MenDan Thermal Hotel munkatársát, Borda Attila mesterszakácsot.
Megnyílt Wang mester szecsuáni étterme
Újabb színfolt jelent meg Magyarország ázsiai gasztronómiai palettáján: hazánk egyetlen kínai sztárszakácsa, Wang Qiang a múlt héten megnyitotta legújabb szecsuáni régió ízeit kínáló éttermét Budapesten.
A szecsuáni régió ízei Budapesten
Új éttermet nyit Magyarországon Wang Qiang, hazánk egytelen kínai sztárszakácsa, ahol a szecsuáni régió ételeit ismerhetik meg az érdeklődők.
Új Sous Chef a Gresham-palotában
Április elejétõl Roberto Cannata a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest új Executive Sous Chef-je. A milánói születésû Roberto Olaszországban kezdte szakmai pályafutását, ahol a Como-i Szakiskolában, majd a milánói „Carlo Porta” Iskolában szerzett diplomát.
Új szalvéta a TORK-tól
A TORK formabontóan új szalvétával állt elõ, amelynek segítségével gyorsabbá tehetõ a terítés, hiszen a szalvéta kihelyezése, hajtogatása és az evõeszközök szervírozása egy lépésbe tömörül.A szalvétán speciális hajtogatásának köszönhetõen egy „zseb” keletkezik, amibe az evõeszközök könnyen belehelyezhetõk.
Újítások keleten és nyugaton
2007-ben fontos változások történtek az Austrian Airlinesnál. Az útvonalhálózat optimizálása mellett több újítást is bevezetett a légitársaság, amelyek pozitív hatással voltak az eredményekre is. A konkrétumokról Elmar Ergert, az Austrian Airlines magyarországi igazgatóját kérdeztük.
Meglátni és megszeretni
Madeira különleges, szubtrópusi klímája miatt ideális hely a változatosságot kedvelőknek. A Lisszabontól másfél órás repülőútra fekvő szigeten pálmafás tengerpartot és közel kétezer méter magas, tiszta levegőjű hegyeket egyaránt találunk. A csúcsokról káprázatos kilátás nyílik a mesés tájra, esténként vacsorával és borkóstolóval egybekötött folklórműsorok kínálnak kikapcsolódási lehetőséget.
Nyári szezon: biztos a bizonytalanság
A tavalyi túlzott kapacitások után várhatóan az idén sem konszolidálódik a helyzet a nyári charterpiacon – derül ki körképünkből. A Malév és a Travel Service piacvezető szerepe felcserélődött, miközben egy új tour-operátor is feltűnt a színen. Több utazásszervező a prémiumszegmens felé próbál nyitni, és a klubüdülések kínálata is folyamatosan bővül. Az előfoglalás egyre népszerűbb, az eddigi tapasztalatok alapján azonban a kereslet csökken, így a szezonban újra akciózások várhatók.
Megérkezett a Zatisi Catering
Tavasz óta saját képviselettel van jelen hazánkban a Zatisi Catering, Csehország nagy múltú, piacvezető cateringcége.
Csapnagymester
A Carlsberg sörkonszern forradalmian új csapolóval állt elõ Draught Master néven.
Luxussör a Carlsbergtõl - egy üveg közel hetvenezer forint
Három koppenhágai étteremben már kapható az elsõszámú dán sörgyártó, a Carlsberg Vintage No. 1 márkanevû luxussöre: egy üveg 2008 dán koronába (396,4 dollár) kerül.
Vonyarcvashegyi felújítás
Megújult a vonyarcvashegyi mûemléki Helikon-Taverna Panzió és étterem.
Jó a SIÓ
A piac teljes átrendeződése, a tradicionális termékek háttérbe szorulása, a nagy szénsavas multik előretörése – dióhéjben e témákról beszélt részletesen Fazekas Endre, a SIÓ-ECKES Kft. ügyvezető igazgatója éves gazdasági sajtótájékoztatójukon, amelyet április 3-án tartottak a Gerbeaud Ház Atrium termében.
Két új étterem a sztárséf kezében
Alain Ducasse francia sztárséf novemberben éttermet nyitott a neves londoni Hotel Dorchesterben, decemberben pedig átveszi az Eiffel toronyban található legendás Jules Verne étterem vezetését.