Éhen sosem maradhat a vendég (csak hal ne legyen)

Éhen sosem maradhat a vendég (csak hal ne legyen) 

A Business  Klub sorozatunkban a szakma érdekes vagy valamiért különleges pozíciót betöltő egyéniségeit kérdezzük azonos témákról. Ez alkalommal a szekszárdi Ízlelő Étterem – ez Magyarország egyetlen olyan vendéglátóegysége, ahol fogyatékosok dolgoznak mind a vendégtérben, mind a konyhán – napokban kinevezett új főszakácsának, Nánay Istvánnak és a Danubius Hotels Group két nyugat-magyarországi, sikeres szállodájának konyháját vezető, harminc éve ugyanott dolgozó séfjének, Zsoldos Antalnak tesszük fel ugyanazokat a kérdéseket.

Szabályosan zajlott a Torkos Csütörtök 

Hatvanhárom vizsgálatot végeztek, és mindössze ötször találtak szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fővárosi revizorai a vendéglátóhelyek múlt heti, a torkos csütörtökön végzett ellenőrzésén - közölte a NAV szerdán az MTI-vel.

A moszkvai éttermek negyede bezár 

Az év végére tönkre megy és bezár az orosz főváros éttermeinek legalább a negyede.
Már több mint 400 étterem csatlakozott a Torkos Csütörtökhöz

Már több mint 400 étterem csatlakozott a Torkos Csütörtökhöz 

Még két hét van hátra a Torkos Csütörtökig, így várhatóan a jelenleginél is több étterem közül választhatunk hamarosan.
Egyre több étterem csatlakozik az idei Torkos Csütörtökhöz

Egyre több étterem csatlakozik az idei Torkos Csütörtökhöz 

Budapest belvárosában és Budán is számos étterem vesz részt az MT Zrt. Torkos Csütörtök programjában, és kedvezményesen kínálják ételeiket, a legtöbb csatlakozó étterem emellett a Dunántúlon található.
Jubileumi Torkos Csütörtök lesz februárban

Jubileumi Torkos Csütörtök lesz februárban 

A vendéglátóhelyek és a nagyközönség pozitív visszajelzései alapján 2015-ben is megszervezi a néphagyományra épülő gasztronómiai akciót a Magyar Turizmus Zrt. Idén már 10. alkalommal készülhetnek az éttermek a kiemelt bemutatkozási lehetőségre, a vendégek pedig már jó előre beírták naptárjukba a várt dátumot. A hamvazószerdát követő Torkos Csütörtök időpontja 2015-ben február 19-ére esik.

A Balaton környéki vendéglők jól jártak a benzinár-csökkenéssel 

Érezhetően nőtt a balatoni éttermek forgalma az elmúlt hetekben: az előző év hasonló időszakához képest 5-15 százalékos vendégszám és időnként még ennél is magasabb forgalombővüléssel találkozhattak a magyar tenger környéki éttermek. Az elmúlt két hónapban az üzemanyagok kiskereskedelmi ára mintegy 15 százalékkal csökkent: az októberi 412 forintos benzin ár közel 20, míg a 420 forintos literenkénti dízelár közel 15 százalékkal lett alacsonyabb.

Újabb turistalehúzó pubok Budapesten? 

Nem újdonság, hogy a budapesti kocsmák, éttermek között akadnak olyanok, amelyek egy ügyes trükkel rengeteg pénztől fosztják meg a külföldi turistákat.

Idén utazási irodákat is teszteltek a próbavásárlók 

A Direkt és Interaktív Marketing Szövetség (DIMSZ) ügyfélelégedettség kutatása a turisztikai desztinációk recepcióit, utazási irodákat és légitársaságokat tesztelt emailes és telefonos csatornákon. A szituációk egy üdülés tervezésekor felmerülő kérdéseket és nehézségeket rekonstruálták. A kutatás célja az volt, hogy képet adjon a direktkommunikációs csatornák használatáról a turisztikai szektorban.

Megvannak a legjobb házhoz szállító éttermek 

Lezajlott Az év házhoz szállító étterme 2014 verseny, és a szavazatok összesítése alapján a szegedi Mega Megálló és az egri Corner Sandwich és Pizza lettek az idei év legjobbjai.

Megnyílt Wang mester fine dining étterme 

Magyarország első és egyetlen kínai sztárszakácsa, a sokunk által kedvelt Wang mester megnyitotta új éttermét Budapesten, a Belvárosban. A Mandarin Bistro különlegessége, hogy itthon vélhetően eddig soha nem tapasztalt magas színvonalon mutatja be az ötezer éves kínai konyhaművészetet, viszont "új köntösben”.

Peti és Norbi Budapestre megy 

December 5-én, pénteken, Mosonyi Péter szakács és Kővári Norbert felszolgáló, a szekszárdi, sérülteket foglalkoztató étterem, az Ízlelő csapatának két tagja kapta azt a különleges szakmai lehetőséget, hogy a budapesti ötcsillagos szálloda, a Budapest Marriott Hotel konyháján és vendégterében eltölthettek egy napot, belelátva az ottani munkába, ismerkedve kicsit egy luxusszálloda hétköznapjaival.

Taroltak a Spirit szakácsai 

Három bronzéremmel tértek haza a sárvári Spirit Hotel szakácsai a Kulináris Világbajnokságról, amelyen négyévente a világ legjobb séfjei mérik össze tudásukat. Borda Attila és Mezei Zoltán egyéni versenyzőként indultak és hidegkonyhai, „kulináris művészet” kategóriában szerezték a díjakat.

1000 séf főz együtt 5 kontinensen 

Magyarok is jelentkezhetnek a globális gasztronómiai eseményre.

Filozofikus bortételek randevúja a gasztronómiával 

Mindenkit vár egy hangulatos estére az Ízlelő családbarát étterem.

Aliz + Eszterbauer, a páratlan páros 

Lehet megemlékezni különféle borvacsorákról, azonban ha Meződy Aliz budai Remíz éttermében tartják azt a bizonyos borestet, akkor a hely tulajdonosa, háziasszonya kihagyhatatlan a tudósításból, mert vidám, sziporkázó egyénisége meghatározó egy borest folyamán.

Lakosztályétterem a Hotel Gellértben 

Egy merőben új gasztrokulturális fogalmat vezet be az idei Máron napi rendezvénysorozat alkalmából a Danubius Hotel Gellért. A lakáséttermek után itt a „lakosztályétterem”, a hotel bámulatos kilátást nyújtó deluxe apartmantjában, ahol annak idején Jane Fonda, a nepáli király, Kirk Duglas és Sir Andrew Lloyd Webber is megszállt.

Hazai étterem a világ legjobbjai között 

A világ 25 legjobb étterme közé került a budapesti Costes a világ legnagyobb online útikalauza, a TripAdvisor idei közönségszavazásán.

Megvannak a 2015-ös Gault&Millau díjazottak 

Kissé kaotikus ricsaj kellős közepette (az éttermesekről sok minden állítható, de az nem, ha sokan vannak egy helyütt, akkor rendben, csendben figyelnek) kihirdették az ősz egyik várva várt gasztroeseményén, a 2015. évi Gault&Millau Magyarország étterem- és borkalauz által odaítélt díjakat. Október 9-én, a Várban, a Magyar Nemzeti Galéria Báltermében.

Borvacsora a szekszárdi sérültek éttermében 

Magyarország egyetlen olyan éttermében, ahol mind a vendégtérben, mind a konyhán kizárólag sérültek dolgoznak, a szekszárdi Ízlelő családbarát étteremben hangulatos borvacsorát tartottak szeptember 22-én, szombat este 53 vendég részvételével.

Mákkal tette függővé vendégeit 

Pozitív lett egy kínai autós drogtesztje, miután olyan tésztaételt fogyasztott egy vendéglőben, amelyet titokban őrölt mákgubóval "bolondítottak meg". A férfinak nagy nehezen sikerült tisztáznia magát a kábítószer-élvezet vádja alól, és az is kiderült, hogy a vendéglős ópiáttartalmú ételekkel akarta "függővé" tenni vendégeit az éttermétől.

Kóstolta már a thai palacsintát? 

Az új, eddigi legnagyobb és legimpozánsabb étterem a megszokott thai finomságok mellett thai palacsintával és egy szórakoztató, egyedi fejlesztésű 3D-s Augmented Reality applikációval várja vendégeit az Egyetem téren.

Borvacsora - egy kicsit másképp 

Szeptember 27-én különleges szombat esti programot kínál a szekszárdi Ízlelő Családbarát Étterem, ahol a Csányi Pincészet topételeihez megálmodott ötfogásos ételsort kóstolhatják meg az exkluzív borvacsora vendégei. 

Új étterem nyílt Budán 

Tanti néven új étterem nyílt Budán, az Apor Vilmos téren. A klasszikus magyar fogásokat mai felfogásban tálaló étterem séfje Pesti István, aki már több csúcsétteremben bizonyított.

Bepillantás egy különleges étterem világába 

Blogot indított az Ízlelő családbarát étterem.

Egy falatnyi Ford a garázsban 

Az autógyár történetében most először fordul elő, hogy egy Fordnak nemcsak a látványát, hangját vagy illatát, hanem az ízét is élvezhetjük: a Ford licensz-megállapodást kötött a floridai FG Restaurant Group vállalattal, ami ennek alapján nekilátott egy Ford Garázs étteremlánc beindításának.

Mégsem vagyunk elveszett fejek... 

Útban Szekszárd felé egy pesti szálloda konyháját vezető séf, Barka Áron is velem tart. Előre tisztázzuk: a hallásukban akadályozott szakácsokkal csak szemből, jól artikulálva értetjük meg magunkat, az autisztikus jegyeket mutató, sérült konyhai segítségnek pedig nem fogjuk meg a kezét, miközben késsel dolgozik, hiszen nem szereti, ha idegen ér hozzá, és szemkontaktust is felesleges keresni vele.

Nagyon pörög a fogyatékosok dizájnvendéglője 

A szekszárdi Ízlelő étterem szinte kizárólag fogyatékosokkal működik olyan sikerrel, hogy már franchise hálózatban gondolkodnak.

Táblagép veheti át az étlap szerepét 

Forradalmasíthatja a vendéglátást az iMenu alkalmazás, amely egy Európai Unió által támogatott digitális étlap, pincér és éttermi fejlesztés egyben.

1500 eurós degusztációs menüvel kecsegtet a világ legdrágább étterme 

A szóban forgó étterem neve Sublimotion és Ibiza szigetén található. Paco Roncero, az eredtileg madridi székhelyű séf nem kevesebb, mint két Michelin-csillaggal büszkélkedhet. Elég meggyőző érvek ahhoz, hogy kifizessünk 1500 eurót egy degusztációs menüért?

Trópusi vízesés alatt ebédelhet a Fülöp-szigeteken 

A fülöp-szigeteteki San Pablo városában fekvő Villa Escudero Resort éttereme egy mesterségesen létrehozott vízesésre épült, így igazán különleges környezetben élvezhetik a  szerencsések a helyi specialitásokat. 

Nyilvános Európa 100 legjobb éttermének listája 

A Opinionated About Dining jelentette meg a a legjobb 100 európai éttermet rangsoroló listáját, több, mint 140 ezer felhasználói értékelés alapján. Hazánkból egyetlen étterem sem került be a top 100-ba.

Sztárséf és teniszcsillag főzött együtt 

Stílusos együttműködés a champagne-i pop-up étterem megnyitóján.

Délben bezár a Zóna 

A Lánchíd utca lezárása olyan mértékben megnehezítette a ZONA életét, hogy a tulajdonosoknak meg kellett hozniuk a döntést: május 27-étől csak vacsoraidőben lesz nyitva az étterem az építési munkálatok idején, és várhatóan augusztus 26-án nyit újra a megszokott időben. 

Megújult a Fakanál étterem 

Nemrég újult meg a budapesti Nagyvásárcsarnokban található Fakanál étterem, amely immáron 15 éve a turisták és a helyiek egyik legkedveltebb étterme a IX. kerületben. Kelemen Csilla, belsőépítészeti tervezőnek jutott a megtisztelő feladat, hogy átalakítsa a helyiséget a Coninvest konyhatechnológiai berendezéseit használva.

Ez a legszínvonalasabb autópálya-étterem 

2011 után immár másodszor kapta meg "A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ legszínvonalasabb partnere" címet az M7-es autópálya 60. kilométerénél lévő fehérvári M7 Bisztró - Albapark étterem.

Újra a dán Noma a világ legjobb étterme 

Két év után újra René Redzefi séf koppenhágai étterme lett a legjobb a World's 50 Best Restaurants Academy ítészei szerint. A teljes lista kattintás után olvasható. 

Tavaszi újdonságok a Four Seasons éttermének menüjén 

A Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest Gresham Étterme kizárólag hazai, szezonális hozzávalókból készült fogásokkal köszönti az új évszakot. Legyen az egy igazi magyaros mangalica szűzpecsenye, paprikás csirke, vagy egy olaszos bárány lasagne, - a kínálatban mindkét nemzet legkedveltebb ételkülönlegességei sorakoznak fel Séf Leonardo Di Clemente által újragondolva.

Megújult a budapesti étterem 

Belső és utcai terasszal, cigányzenével és különtermekkel várja vendégeit a Kárpátia Étterem és Söröző.

Macaron nap Paris Budapest módra 

Március 20. édesebb nem is lehetne. A Macaron napra a Paris Budapest étterem idén is számos különlegességgel érkezik. Jeremy Cayron, a Paris Budapest étterem francia séfje és cukrász csapata olyan kihagyhatatlan újdonságokkal érkezik majd a rendezvényre, mint a Macaron glacé vagy a Paleo macaron.

Felemás Bib Gourmand minősítések 

Múlt hét robbant a bombahír, mely szerint Michelin-csillagot szerzett a Borkonyha. Most viszont kiderül mely budapesti éttermek érdemeltek idén Bib Gourmand minősítést: nos egyik szemünk sír, míg a másik nevet. 

Újabb budapesti étterem kapott Michelin-csillagot 

A Costes és az Onyx mellett most már a Borkonyha is büszkélkedhet a rangos elismeréssel.

Hanoi Restaurant: hamisítatlan vietnámi életérzés a Vízivárosban 

A Batthyány tér közelében nyílt vietnámi étterem igazi kulináris kalandot kínál a betérő vendégeknek. Tradicionális vietnámi design és zene, ázsiai vendégszeretet és a vietnámi top séf küldetéstudata teszik kihagyhatatlan élménnyé a december 10-én nyílt Hanoit.

Tradicionális magyar ételek és zene az ARAZ-ban 

A Continental Hotel Budapest ARAZ étterme és a Hungarian FolkEmbassy – Magyar Népzenei Nagykövetség közös projektbe fogott; a magyar ételek és a népzene igényes szórakoztatás keretében a mindennapokba való beemelését tűzték ki célul.

A LouLou visszatért! 

LouLou újra Budapesten. Ez a kijelentés azoknak jelent sokat, akik 2009-ben szomorú szívvel vették tudomásul, hogy a Vigyázó Ferenc utcai kulináris szentély, a korát megelőző és a jövőnek példát mutató LouLou bezárta kapuit. Négy év után azonban újraéledt egy „csúcsbisztró” képében, a VI. kerület Székely Mihály utcában.

Csúcsgasztronómia Londonból 

Különleges rendezvénysorozat indul a jövő héten Budapesten Globalista Konyha címmel. Fiatal londoni séfek érkeznek fővárosunkba, akik mindössze pár napig nyitva tartó pop-up éttermekben kínálják majd menüsoraikat. Az első ilyen rendezvény jövő héten lesz. 

Eladó London leghíresebb magyar étterme 

Eladó London leghíresebb magyar étterme, amely konyhája mellett a brit nagypolitika balszárnyának törzshelyeként is évtizedekig közismert volt.

Étterem is lesz az új Rudas-szárnyban 

(MTI) - Indul a Rudas Gyógyfürdő déli szárnyának, az egykori palackozó üzemnek a rekonstrukciója, a közel egymilliárd forint összköltségű beruházás várhatóan jövő szeptemberre készül el - közölte a fürdőt üzemeltető Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. az MTI-vel.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!