Gasztro

15 százalékkal nőtt a bérigény a vendéglátásban
A vendéglátásban a 2021-es májusi nyitást követően 15 százalékos bérigény növekedés történt. Az elmúlt egy év csúcspontja tavaly decemberben volt - tájékoztatta lapunkat a profession.hu.

Grillszezonban is ott van a piacon a Kifli.hu
Nemzetközi steak választékkal készül az online élelmiszerkereskedő a grillszezonra.

Eladja orosz gyorséttermeit a McDonald's
A McDonald's Corp. amerikai gyorsétteremlánc több mint három évtized után elhagyja Oroszországot és egy helyi vevőnek adja el éttermei teljes portfólióját - számolt be hétfőn a McDonald's bejelentését idézve több sajtóorgánum és hírügynökség.

Új időpontban, új helyszínen a Furmint Nagykóstoló
Csaknem nyolcvan kiállító több mint százötven féle, furmintból készült borát kóstolhatja a közönség az idei Furmint Nagykóstolón, amelyet a járványhelyzet miatt nem februárban, hanem csütörtökön tartanak meg Budapesten, a Hagyományok Házában.

Ezek a borok vizsgáztak a legjobban a Szegedi Borfesztiválon
A Babits Borászat 2019-es Tokaji késői szüretelésű sárgamuskotálya nyerte a 26. Szegedi Borfesztiválon rendezett borverseny fődíját, az elismerést hétfőn adták át a Tisza-parti városban.

Itt a Dining Guide 2022. évi díjazottjainak listája
Hétfőn, május 16-án este kiosztották a 2022-es Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjait. Mutatjuk, kik lettek az idei győztesek.

Csepelről érkezik a sztárok ajándéka Cannes-ba
A szíriai Damaszkuszból származó luxuscsokoládé márka, a GHRAOUI a filmfesztivál hivatalos ajándékozó partnereként kínálja finomságait a kiemelt vendégek és a jelen lévő világsztárok részére Cannes-ban. A szenvedély, az érzelmek, és a család évszázados története teszik a GHRAOUI-t világszerte kiemelkedővé, budapesti márkaboltja, és csepeli manufaktúrája pedig hazánk különlegességévé.

Papírcsomagolásba öltözik a Heinz ketchup
De a ruhacsere sokkal nehezebb, mint előre gondolták.

II. Erzsébetnek saját desszertje van
iskótatekercsekkel gazdagított citromos trifle lett II. Erzsébet királynő hivatalos platinajubileumi desszertje.

Balatoni Borok versenye
A Balatoni Borok Versenyét idén 19. alkalommal rendezik meg május 26-án Balatonfüreden. Az esemény ebben az évben ismét friss arculattal, új zsűritagokkal kiegészülve és új zsűrielnökkel indul útjára a VEB 2023 EKF programnak köszönhetően
Belgiumban kezdett ukrán sör készítésébe az AB InBev
A most induló projekt humanitárius célokat szolgál.
Új multikulti gasztrohely nyitása Budán
Ami biztos: a tulajdonosok nem babonások, hiszen május 13-ra, péntekre nyitják meg az UMO füsttel bélelt teraszát.
Kétnapos kulturális fesztivál indul a Somlón
Soha nem kóstolhattak az érdeklődők annyiféle vulkanikus bort a Somlón, mint amennyit idén kínálnak a helyi és a vendég pincészetek, június 17. és 19. között. A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye, amely idén kétnapos kulturális fesztivállal egészül ki. A Somló Fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni a helyi szervezők.
99 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalma
Az egy évvel ezelőtti alacsony bázishoz képest, amit a második hullám elleni védekezések korlátozó hatása okozott, márciusban 98,7%-kal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene, 124%-kal pedig az árbevétele - tájékoztatta lapunkat a Magyar Bankholding.
A névadó főborász halála után díjazták a Thummerer-tételeket
Két nagyarany-, hat arany- és két ezüstéremmel a VinAgora Nemzetközi Borverseny történetének legjobb eredményét érte el a Thummerer Pincészet. E páratlan teljesítmény méltó emléket állít a tavaly elhunyt legendás borász, Thummerer Vilmos emlékének.
Tényleg lebomlanak a lebomló zacskók?
Nemrég az Auchan kivonta az összes hazai áruházából a súlyosan környezetszennyező, egyszer használatos műanyag zacskókat, amivel évi 172 tonna műanyagot vált ki a vállalat.
Meglepő mértékben nő az európai vegánok száma
Európában a vártnál is nagyobb ütemben növekszik a vegánok száma. A legnagyobb arányú fejlődés Németországban figyelhető meg, ahol az asztalukról az állati termékeket száműzők köre 2020 végén meghaladta a 2,6 milliót, míg 2016-ban csupán 1,3 millióan voltak.
Minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezi az idei Gourmet fesztivált
Két év szünet után, az örökség témájával tér vissza a Gourmet fesztivál, amelynek során vezető magyar éttermek, cukrászdák, borászatok, sör- és pálinkafőzdék várják a vendégeket május 27. és 29. között a Millenárison.
Megszületett Székesfehérvár királyi desszertje
Először hirdetett Székesfehérvár desszertversenyt, méghozzá nem is akármilyen alkalomból. 2022-ben a város az Aranybulla kihirdetésének 800. évfordulóját ünnepli, az Emlékév tiszteletére a helyi cukrászok kapcsolódó történelmi tematikájú süteményeket álmodtak meg. Magyar Misztérium, Fehérvár pecsétje, Gertrúdis, Nobilis lex, Ország-almás, 1222 Kcal… – csak néhány az elkészült alkotások fantázianevei közül. A nyertes, azaz Székesfehérvár Királyi Desszertje 2022. cím birtokosa a Krém cukrászda alkotása lett, amely az Andreas Rex nevet viseli - tájékoztatta lapunkat a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft.
Három újítás az idei Dining Guide versenyen
Május 16-án, hétfőn este rendezik az Audi - Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálaestet, amelyre megjelenik az idei kalauz is. A szervezők az egy héttel korábbi sajtótájékoztatón három változtatást jelentettek be.
Csillag Richárd megy az ifjúsági szakács vébére
Csillag Richárd, a Lokal47 (Kéthely, Kristinus Borbirtok) fiatal séfje képviselheti hazánkat október 7-én a Mexikóvárosban megrendezésre kerülő ifjúsági szakács világbajnokságon (Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2022). A nemzetközi megmérettetés nemzeti döntőjét 2022. május 3-án rendezte meg 27. alkalommal a magyar Chaine Egyesület a METRO Gasztroakadémián - tájékoztatta lapunkat a társaság.
Igazi hűsítő reklámok Miamiban
Fokozottan fényvisszaverő reklámokkal fedi le Miami több lakóházának tetejét egy amerikai sörmárka.
Tovább drágulhatnak az éttermek
A papírárak folyamatos növekedése, az élelmiszeripari és a szállítási költségek emelkedése várhatóan újabb drágulást eredményez a vendéglátóipar számára. Az ukrán-orosz konfliktus hatására az éttermi csomagolóeszközök külföldről történő beszerzése is részben új útvonalakon történik. A cellulóz árának emelkedése, globális papírhiányt eredményezett, amely hazákba is begyűrűzött. Az Indepack Kft. adatai szerint az inflációt meghaladó mértékkel nőtt a papír alapú elviteles dobozok (pl. pizzadoboz) ára az előző év második feléhez képest - tájékoztatta lapunkat a társaság.
Romantikus rendezvényhelyszínként nyit újra a Bagolyvár
Kifejezetten rendezvényekhez újították fel és nyitották újra a Bagolyvárat. Az egykori, másodhegedűs szerepet betöltő étterem a Gundel Étteremmel együtt került az Eventrend Group üzemeltetésébe, a tervek szerint különleges, vintage színfoltként jelenik meg a rendezvényhelyszínek palettáján - tájékoztatta lapunkat az Eventrend.
Új mentes hústermékek, kevesebb műanyag csomagolás a SPAR-nál
Közel harminc új termékkel jelentkezik idén a multicég a friss húsok és húskészítmények terén, és környezetvédelmi szempontok miatt csökkenti a csomagolóanyagok műanyagtartalmát. Újabb mentes termékek kerülnek a polcokra a SPAR enjoy. convenience üzemből, és folytatódik az együttműködés Rácz Jenő sztárséffel is.
Varázsos lizsé hangulattal nyit a Gundel Kert
A Gundel hatalmas terasza és kertje mindig is a társasági élet kiemelt helyszíne volt Budapesten. Az Eventrend Group – a Gundel 2021 decemberi megnyitása után – a kertet is megújította, hogy történelméhez méltó, de minden modern igényt kielégítő szabadtéri terület álljon a vendégek rendelkezésére.
Olaszországban már nyomtatják is a Tiramisut
Háromdimenziós nyomtatóval készítettek tiramisut az olaszországi Villorba egy szakiskolájában.
Magyar borok bemutatása skandináv tájakon
Svédország és Finnország mellett a hazai egyetemisták körében is népszerűsíti mostantól a magyar borokat és a kulturált borfogyasztást az Agrármarketing Centrum (AMC).
Jégkrém evés Guinness-rekord Magyarországon?
Több mint huszonnégyezer gyerek nyalja majd egyszerre a jégkrémet.
Pörögnek az Etyeki Piknik 12 programjai
Mint az már ismert, az Etyeki Piknik 12 keretein belül minden hónapban valami új tematikával jelentkeznek a helyiek; május 6-án az ARTFEST érkezik.
Brutális sördrágulást hozhat az év Németországban
Robbanásszerűen, akár 30 százalékkal drágulhat a sör az idén Németországban a főzdék szövetségének (Deutscher Brauer-Bund, DBB) szerdán ismertetett becslése szerint.
Elindult a nevezés a Brillante párlatversenyre
Elindult a nevezés a Brillante - 2022 elnevezésű nemzetközi pálinka- és párlatversenyre, amely évek óta a Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvénye.
Antibiotikum mentes, prémium libamáj hamarosan itthonról
Az ehhez szükséges tenyésztés- és tartástechnológiának fejlesztését kezdte el az INTEGRÁL Élelmiszeripari és kereskedelmi Zrt.; a projekt összköltségvetése több mint 1,4 milliárd forint, közölte a társaság.
Szászi Endre, Szászi Birtok, Hegymagas
Folytatjuk hazai borászatok, pincészetek vezetőivel folytatott rendhagyó sorozatunkat. Amelynek során mindig egy adott történet kapcsán mutatunk be egy borhoz értő szakembert a szőlők mellől, a pincék mélyéről. Ezúttal a Szent György-hegyi szőlőkhöz látogatunk el, Szászi Endréhez, akit a covid-járvány két éve olyan vállalkozásra sarkalt, amit álmában sem gondolt volna, hogy valaha is belevág.
Nicaraguában veszik fel a rendelést kanadai gyorséttermek pultosai
Ki gondolta volna, hogy már a vendéglátást is elérte az outsourcing ilyen forrmája?
Hazai körkép az ágazatról, amelyet az ág is húzza
Véleménykörképet készített a Piqniq Budapest a hazai gasztronómia szereplőit leginkább foglalkoztató kihívásokról és problémákról.
Rovaroknak készül a legújabb húsgolyó a svéd bútormultinál
Az IKEA fejlesztése szerint állítják elő.
Thummerer Vilmos a 16. Borászok Borásza
Április 29-én idén is megválasztották a Borászok Borászát, átadták a Borászok Barátja különdíjat, és kihirdették, hogy ki nyerte a Jövő Borásza ösztöndíjat.
35 szekszárdi borász, ha összefog
Vidd haza Szekszárdot! elnevezéssel összefogtak a szekszárdi borászatok a térség turizmusának további fellendítéséért.
Kiállítás nyílik a zsidó étkezési kultúráról
A zsidó konyha iránt érdeklődők bepillantást nyerhetnek napjaink Budapestjének zsidó vendéglátóhelyeibe a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum most nyíló kiállításán - tájékoztatta lapunkat a kulturális intézmény.
Megnyitott Budapest egyetlen exkluzív champagne bárja
Gyertek gyorsan, ez a csillagok íze!” - állítólag ezt kiáltotta Dom Pierre Perignon, amikor feltalálta a champagne-t. Bár a mondat eredete megkérdőjelezhető, a buborékos ital népszerűsége nem: a francia champagne mindenkit elvarázsol eleganciájával, könnyedségével, játékosságával. Az ÉTOILE Champagne Bar is ebben a szellemben várja vendégeit az ikonikus Párisi Udvarban több mint 50 féle tétellel, valamint az országban egyedül itt kóstolható vintage champagne-különlegességgel - tájékoztatta lapunkat az új létesítmény.
Utazzon az Alföldre újhullámos desszertkreációkért!
Alföldi kamilla, kisújszállási vadrizs, kunsági köles, homoktövis – többek között ezekből a nem mindennapi, azonban a térségre jellemző hozzávalókból készülnek azok az egyedi, különleges desszertek, amelyeket Jász-Nagykun-Szolnok megye legjobbak között számontartott éttermei alkottak meg - tájékoztatta lapunkat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzati Hivatal.
New Yorkban is lesz Noma
A világ egyik legjobb éttermének különlegességeit popup jelleggel a tengerentúli közönség is megismerheti most.
Európában sokakat érinthet az étolajválság
Az amúgy is emelkedő élelmiszerárak mellett a háború, és ezzel az ukrán export leállása miatt tovább drágul a napraforgóolaj, sőt, egyre több helyen nem is mindig lehet kapni, számmol be a nem éppen örömteli hírről az euronews.com tudósítása.
Mostantól ez Hévíz bora
Április 22-én kiderült, melyik pincészet bora viseli egy éven keresztül a 2022-es Város Bora címet. A Hévíz Turisztikai Egyesület szervezésében immár harmadik alkalommal került kiválasztásra, megújult tematika szerint a címet viselő bor.
Ellentmondás a hazai topgasztronómia területén
Május 16-án ismét átadják hazánk legjobb éttermeinek járó elismeréseket az Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála keretei között. Az éttermek tesztelése, listázása még javában zajlik. Gasztronómiai trendekről Herczeg Zoltán, a Dining Guide, hazánk legrégebbi gasztronómiai platformjának lapigazgatója, gasztronómiai tanácsadó beszél.
Felszámolás alatt az egyik legnagyobb mirelites cég
Felszámolási eljárás kezdődött Magyarország egyik legnagyobb hűtőipari cégénél, a debreceni Pentafrost Kft.-nél. A vállalat ellehetetlenülését nem az orosz-ukrán háború, hanem egy korábban felvett devizahitel okozta. A felszámolást végző cég megkezdte annak feltérképezését, hogy a társaságnál ésszerű módon fenntartható-e a termelés.
Séfek figyelem: legyen a szívügyük ez az alapanyag!
Harvardi tudósok 110 000 vizsgálati alany adatait kielemezve arra a következtetésre jutottak, hogy az avokádófogyasztás csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.