Gasztro
Sajtbíráló képzést indít a NAK
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, a Magyar Sajtkészítők Egyesülete szervezésében sajtbírálói képzést indít. A tanfolyamon részt vevő leendő sajtbírálók a sajtkészítők, a kereskedők, az éttermek munkáját egyaránt segíteni fogják a jövőben, de a szervezetek tervei között regionális sajtverseny megrendezése is szerepel.
Hogyan találj munkát a vendéglátásban?
A vendéglátó és turizmus szektor jelentősen megsínylette 2020-2021-et. de 2022-ben már kezd magához térni mindkét szektor, és egyre több álláslehetőség van. Azonban egy óriási kihívással néznek szembe a vendéglátóhely tulajdonosai: nincs elég munkaerő.
Magyar cukrász a párizsi világverseny döntőjében
Menyhárt Attila nyerte a World Chocolate Masters közép-európai fordulóját. Így 2022 októberében ott lesz a világ legnagyobb cukrászversenyének döntőjében, Párizsban.
Kampány a sertéshúsfogyasztásért
Az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete a farsangi ünnepkörhöz kapcsolódva idén tizedik alkalommal népszerűsíti a sertéshús fogyasztását. A nagyböjt kezdetéig tartó kampány célja, hogy felhívják a vásárlók figyelmét a sertéshús és azon belül a prémium magyar fajta, a mangalica vásárlásának fontosságára.
Európa rákap a húspótló élelmiszerekre
Az Amcor egyik új kutatásának eredményei szerint az európai fogyasztók 50 százaléka vásárol több húshelyettesítő terméket a járvány kezdete óta.
Alig szerepel hüvelyes étel a vendéglátóhelyek kínálatában
A vendéglátóhelyek ma még nem használják ki a hüvelyesekben rejlő gasztronómiai lehetőségeket, kínálatukban alig szerepel hüvelyes zöldségből készült étel - ismerteti a Bonduelle élelmiszerfeldolgozó a hüvelyesek világnapjára készült reprezentatív felmérése alapján.
Idén jubileumi hagyományőrző Böllérfesztivál Kakucson
A Pest megyei községben szervezett rendezvény nagy népszerűségnek örvend, évente többezer érdeklődő látogat ki, hogy finomabbnál finomabb ételeket kóstolhassanak. A színvonalas gasztronómiai és zenei programsorozatot idén már tizedik alkalommal szervezik meg február 26-án a Kakucs-Szabadidőparkban, ahol 30 csapat méri össze erejét, a finomságokat pedig az ismert szervezetek szakmai zsűrije díjazza.
Borba rejtve terítették a kábítószert Európában
Egy európai bűnszervezet egy tartálykocsi konténerében, borba süllyesztve juttatta át Spanyolországból Olaszországba az értékesíteni kívánt kábítószereket.
Meghódítja a világot az étterem, ahol csak bunkó pincérek szolgálnak ki
A Karen’s Diner több ausztrál város után az Egyesült Királyságban is nyit egy egységet.
Öt ételízesítő, amelyet azonnali hatállyal kivont a forgalomból a Nébih
A hatóság laboratóriumában öt ételízesítőnél kimutatták a zellert, pedig a csomagoláson az allergénre sem összetevőként, sem lehetséges keresztszennyeződésként nem utaltak. Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal az összes érintett tételt azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, azok forgalomba hozatalát megtiltotta.
Ötödik alkalommal is elindul a tehetségkutató séfverseny
Visszatér a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny, amely a gasztronómia határait újragondoló szakemberek felfedezését és támogatását célozza.
Bezár Nagy-Britannia legrégebbi kocsmája a pandémia miatt
A több mint 1200 éves Ye Olde Fighting Cocks háborúkat, járványokat és gazdasági válságokat vészelt át, a koronavírus viszont most teljesen kivéreztette a kocsmát - írja a 24.hu.
Jandrasics Borbála, Jackfall Bormanufaktúra
Új, most induló rovatunkban hazai pincészetek, borászatok vezetőit mutatjuk be, de másképp, mint ahogy eddig láthatta, ismerhette a hazai borszerető közönség. Első alkalommal egy olyan fiatal lány kerül bemutatásra, akinek alig egy hónapja, egy zord, téli koraeste az 58-as úton, alaposan átírta az életét.
A mértékletes kávéfogyasztás jó hatással van a szív- és érrendszerre
Napi fél és 3 csésze közötti kávé elfogyasztása kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, sőt a vizsgálati csoportban csökkentette az összhalálozás és a stroke kialakulásának kockázatát is - derül ki a budapesti Semmelweis Egyetem és a londoni Queen Mary Egyetem közös vizsgálatának eredményéből.
Pálinkamester-képzéssel fejlesztenék a turizmust
Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Pálinka Nemzeti Tanács a pálinkaszektor fejlesztése, valamint oktatási, kutatási és szakpolitikai tevékenységek erősítése érdekében - tájékoztatta az egyetem hétfőn az MTI-t.
Sör sörrel az InterContinentalban
A korlátlan sörkóstolás mellett kortyolhatnak majd a vendégek whiskey-ket, pálinkákat, borokat és a gourmet vendégeket kontinenseken átívelő sörvacsora is várja február 18-19-én, az idei év egyetlen hazai téli sörfiesztáján.
Kiemelkedő eredményekkel zárta a 2021-es évet a vendéglátás
Kiemelkedő eredményekkel zárta a 2021-es évet a vendéglátás. Az online kassza adatok alapján csaknem 26%-kal több bevétel realizálódott, mint egy évvel korábban, és kevesebb, mint 3%-kal marad el a 2019-es számoktól. Budapest szerepe az országos vendéglátásban kezd visszaállni a korábbi szintre, amely a nemzetközi forgalom élénkülésével várhatóan tovább erősödik.
Továbbra is kipattint egy-egy Hell energiaitalt Bruce Willis
Folytatja együttműködését Bruce Willis és a Hell. A hollywoodi világsztár az elkövetkező 2 évben még biztosan a magyar energiaital-márka reklámarca marad.
Mentőakció a kacsa- és libatartóknak
A kormány egyszeri 1,9 milliárd forint forrást biztosít számukra, jelentette be pénteken a kacsa- és, libatartók tüntetésének helyszínén Nagy István agrárminiszter.
A San Pellegrino reklámarca lett Stanley Tucci
A világhírű filmszínész és az olasz ásványvízmárka közötti együttműködés sokrétűnek ígérkezik.
Az összeomlás szélén a brit sertéságazat
Súlyos válság fenyegeti a brit sertéságazatot, miután a kelet-európai munkavállalók kivándorlása henteshiányhoz vezetett.
Mégsem csak az oltottak mehetnek étterembe Csehországban
Hatályon kívül helyezte szerdán a legfelsőbb cseh közigazgatási bíróság azt a kormányrendeletet, miszerint a vendéglőket csakis a beoltottak vagy a Covid-19-en a közelmúltban átesettek látogathatják - jelentette a közszolgálati cseh rádió.
Bocuse d'Or: a második napon versenyeznek a magyarok
A visszaszámlálás elkezdődött! 50 nap és elrajtol a Bocuse d’Or európai válogatója Budapesten.
Mennyiségi korlátozás a SPAR-ban a hatósági áras termékekre
2022. február 1-jétől mennyiségi korlátozást vezet be a SPAR Magyarország valamennyi üzletében a Kormány döntése alapján hatósági árral szabályozott termékekre.
Új marketing igazgató a KOMETA-nál
A spanyolországi KOMETA vezetése után az anyacég marketing igazgatói székébe érkezett 2022 elején Vittorio Gatta.
Árstopos átlagárak a KSH-tól
Keddtől május 1-jéig hét alapvető élelmiszerre árstopot vezetett be a kormány, ezek ára nem lehet magasabb, mint amennyi tavaly október 15-én volt.
Minden SZÉP kártyát elfogadnak élelmiszer vásárlásra a SPAR-nál
Élelmiszerek vásárlására is felhasználhatók 2022. február 1-től a Széchenyi Pihenő Kártyát kibocsátók (OTP, MKB, K&H, Edenred) alszámlái a SPAR, City SPAR és INTERSPAR áruházakban.
Új igazgató a Heineken Hungáriánál
2022. február 1-tőll Marketing és Kereskedelmi Marketing igazgató pozícióban folytatja pályafutását Mottl-Molnár Orsolya. A szakember Top Horeca képviselőként kezdett a vállalatnál 2010-ben, majd két év után váltott a marketing területére.
Az ízletes rizike lett az év gombája
Az ízletes rizike lett az év gombája a Magyar Mikológiai Társaság honlapján rendezett közönségszavazáson - közölte a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) hétfőn az MTI-vel.
Júniustól indul az ePincekönyv rendszer
Június 1-jén kezdődik az új adminisztrációs rendszer alkalmazása, és nyílik meg az elektronikus ügyintézés lehetősége a termelők számára, közölte az Agrárminisztérium szombaton. A megújított borjogi szabályozás teljes egészében csak augusztusától lép életbe, tették hozzá.
Bezárt az északi part egyik ikonikus étterme
A tulajdonos úgy döntött, hogy topgasztrohelyének vendégterét inkább borkóstolónak alakítja át, ahol boros programokat kínál ezentúl.
Táblákon is tájékoztatni kell a vevőket az élelmiszerárstopról
Információs táblákon is tájékoztatniuk kell a boltoknak a vásárlókat a február 1-jén életbe lépő élelmiszerárstopról - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) az MTI-vel.
Pangó mézpiac, alacsony készletek
A virágméz már külföldre értékesítették, akácmézből is kevés van. Magyarországon megjelent a kínai méz, de az ukrán népszerűbb.
Ez a tányértéma a Bocuse d'Or kontinensdöntőn
Három magyar burgonyfajta lesz a tányértéma a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai kontinensdöntőjén, amelyet március 23-án és 24-én rendeznek Budapesten, a SIRHA Kiállítással egyidőben.
2021: a prémium kategóriás és az alkoholmentes sörök éve
Tavaly nőtt a magyarországi söripari cégek termelése és forgalma az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől. A termékek között tovább emelkedett a prémiumkategóriájú és az alkoholmentes sörök aránya.
Palackmentes kampányt indít a Kifli.hu
A tavalyi év zárása során derült ki, hogy 2021-ben palackos vízből adott el legtöbbet a Kifli.hu. Az erről szóló posztjuk alá kapott vásárlói visszajelzések hatására úgy döntöttek, hogy minden eszközzel csökkentik az eldobható palackos víz iránti keresletet. Nemcsak beszélnek róla, de példával is elöl járnak: a jövőben semmilyen marketingtevékenységgel nem támogatnak PET-palackos terméket. A saját irodájukban és a raktárban az ott dolgozókat vízadagolóval és ökobarát palackokkal motiválják arra, hogy közös erővel egy PET-palack mentes munkahelyet teremtsenek. Ugyanerre ösztönzik a vásárlóikat is a Vízválasztó kampány keretében.
Jól szövegezett étlappal a vegán étrendért
Az éttermek étlapjaira írt egyszerű, rövid üzenetek hatására kétszer olyan gyakran választanak a vendégek hús helyett növényi alapú fogást egy új kutatás szerint.
A vendéglátóhelyek harmada idén lehúzza a rolót
Kovács Lászlót, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnökét az iparág idei helyzetéről, lehetőségeiről és a várható bezárásokról kérdezte laptársunk, az mfor.hu portál.
Pezsgőfogyasztás itthon és a nagyvilágban
Globális szinten a pezsgők fogyasztása – a 2008-as válság okozta megtorpanást leszámítva – a 2000-es évek eleje óta folyamatosan növekszik, az elmúlt 15 évben az előállítás megduplázódott.
Napelem termeli az áramot a szegedi SPAR szupermarket számára
Áramfogyasztása több mint húsz százalékát napenergiából nyerte tavaly júniusban a Csillag téri SPAR szupermarket Szegeden, 2021 végéig pedig összesen 13 százalékkal járultak hozzá az üzlet teljes áramigényéhez a napelemek. A vállalat a közeljövőben újabb áruházakat szerel fel megújuló energiát hasznosító rendszerrel.
Vagyonkezelésre és médiareklámra cserélte a fánkbizniszt Vajna Tímea
A koronavírus-járvány bedöntötte a fánkos bizniszt, de a cég ezzel nem szűnt meg. A régi-új tulajdonos építőipari vállalkozássá változtatta azt. Eközben Vajna Tímea új vizek felé evezett a fánkozóból való kiszállás után - írja testvérlapunk, az mfor.hu.
Népszerűek a repülőtéri whisky-árverések
Egyre nagyobb érdeklődés övezi a nemzetközi repülőtereken található exkluzív vámmentes üzletek által szervezett luxusszeszesital-árveréseket.
Az idei a gombák éve lesz a gasztronómiában
A The New York Times az év gasztronómiai alapanyagának választotta a gombát - írja a Magyar Konyha Online.
Vallási okokból hívott vissza egy limitált kiadású csokoládét a Nestlé
Egy Indiában forgalmazott KitKat csokoládéról van szó. A limitált kiadású, „KitKat travel breaks” nevű, globális termékvonal tagjaként volt elérhető az édesség.
Úgysem találná ki, hol van az orosz fagyi legnagyobb felvevő piaca
Ezért inkább eláruljuk: az Egyesült Államok volt az orosz fagylalt legnagyobb külföldi piaca 2021-ben.
Magyar csoki győzelme Londonban
Rangos nemzetközi elismerést zsebelt be egy magyar csokoládémanufaktúra: a Sweetic-et Londonban, az Academy of Chocolate Awards világversenyen díjazták.
Elhalasztották a ProWeint
A kiállítókkal és a partnerekkel történt konzultáció után május végére halasztották a a ProWeint, a szakma egyik legjelentősebb eseményét. Az új időpontot, május 15-17-ig, a Covid-19 fertőzöttek számának növekedésével és az omikron variáns gyors terjedésével indokolták a szervezők.
DASH-diéta és társai
Az új év kezdetével sokan döntenek az életmódváltás mellett – legyen az oka fogyás, vagy egészségügyi, esetleg fenntarthatósági szempontok. A pár napos lelkesedést azonban gyakran követi gyors kiábrándulás, főleg, ha már az első héten sem sikerült betartani a szabályokat.