Gasztro
Dolgozik az MTÜ a hazai éttermek felzárkóztatásán
A Magyar Turisztikai Ügynökség külföldi szakértők bevonásával mérte fel a vidéki éttermek kínálatát, és folytatja a gasztroszakma edukációját.
Trónok harca és merlot? Bridgertonok és chardonnay?
A Hilltop online kutatásából többek között kiderül, hogy milyen szériát és tételeket fogyasztunk a legszívesebben, és a válaszadók azt is megszavazták, hogy melyik népszerű sorozathoz melyik borfajta illik a legjobban.
Egekben a világpiaci élelmiszerárak
A FAO élelmiszerár-indexe márciusban a februári 141,4 pontos rekordhoz képest további 12,6 százalékos emelkedéssel 159,3 ponton új rekordot ért el - jelentette a párizsi székhelyű Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet.
Szavaló főúr, signature ételek és italok, patinás köntös kíséretében
Az Eventrend tavaly novemberben jelentette be a főváros legidősebb kávéházaként ismert Centrál működtetésének átvételét az Özyer Csoporttól. Ezzel a hazai cégcsoport második irodalmi kávéház üzemeltetését vállalta fel Budapesten. A történelmi múlttal rendelkező irodalmi kávéházat az április 11-vel, a Költészet Napjával kezdődő héten nyitják ki ismét.
Megnyílt a St. Andrea étterem új bárja
Sosem találná ki a nevét, ezért inkább eláruljuk.
Rangos díj a magyar csapatnak az olaszországi Pizza VB-n
Best Art Design díjat nyertek a magyarok pizzáikkal. 36 nemzet, 700 indulója között, pizza duó kategóriában 7. helyen végzett Kovács Lázár-Damu László, 21. lett Takács Márk-Dömők Zsolt párosa.
Elkerülhetetlen az áremelés a sertéshústermékek piacán
A Hússzövetség elnöke szerint a sertéshúsnak és a húskészítményeknek az átadási és a fogyasztói árának is növekednie kell, különben az ágazati szereplők veszteségesek lesznek és kivonulnak a gazdaságból.
Gombafonalakból növesztenek „vegán hízott libamájat”
Gombafonalak szövedékéből (micélium) készít hízottlibamáj-alternatívát egy The Better Meat Co. nevű kaliforniai cég.
Továbbra is tormanagyhatalomnak számítunk
Hazánk az Európai Unió legnagyobb tormatermelője. A magyar torma jelentős része exportra megy, ahol – egyedi zamatának köszönhetően – jellemzően feldolgozóüzemek hasznosítják íz-és állagjavítóként a saját tormás készítményeikben. A hazai tormaterület nagysága azonban lehetővé teszi, hogy egész évben elérhetővé váljon itthon is friss, illetve feldolgozott formában.
Itt a világ első alkoholos szőlője
Génmódosító technológiával hoztak létre alkoholos szőlőt a Slosh Education Institute tudósai.
Folytatódnak a Gasztroséták a Viharsarokban
Az idei évben a hungarikumok mellett a nemzetiségek konyhája színesíti, ízesíti a kínálatot - tájékoztatta lapunkat a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft.
Ez Miskolc legújabb attrakciója
Márciusban újabb gyöngyszemmel gazdagodott Miskolc turisztikai kínálata. A Görömböly városrészben található Grál Pince két ágának összenyitását a "Törjük át együtt a falat!" esemény keretében ünnepelték meg a szép számban kilátogató érdeklődők - tájékoztatta lapunkat a Miskolci Idegenforgalmi Marketing Nonprofit Közhasznú Kft.
Az Egri Csillag Weekenddel indul a fesztiválszezon Egerben
Április 28-a és május 1-e között ismét borkedvelők és borászok töltik meg az egri Dobó teret, hogy megkóstolják az Egri Csillagok új, 2021-es évjáratát. A bortípus legismertebb, classicus tételeinek legfrissebb borait ugyanis ilyenkor, tavasszal mutatják be az egri borászok.
Pörög a húsvéti bárányok exportpiaca
Tolna megyében most a nagyobb súlyú állatokat keresik, ebből viszont kevesebb van, mint amire igény lenne. A felvásárlási árakkal elégedettek az állattartók, bíznak abban, ez az ár húsvét után sem lesz kevesebb.
Ismét kávéillat lepi el a Millenárist
Egy év kihagyás után, április 9-10-én ismét a Millenárison zajlik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a tizenkettedik KávéBár Bazár. A látogatók a belépőjegy megvásárlásával korlátlanul kóstolgathatnak harminc kiállító termékeiből - tájékoztatták lapunkat a szervezők.
Stuttgart már készül az őszi südback szakvásárra
A südback szakkiállítás idén októberben lehetőséget kínál Stuttgartban, hogy a megszokott, élő formában találkozhassanak azok a szakemberek, akiknek szívügyük a pékségek és cukrászdák világa - tájékoztatta lapunkat az Interpress, a Messe Stuttgart magyarországi képviselete.
Régi szőlőfajtákból készített mai borokkal nyit az N28 terasza
Három napon át igazi bortörténelmet kortyolhatnak a borhoz értők Pest egyik most nyíló borteraszán.
Érkezik a Michelin Guide Dubajba
Az első gasztrokalauz által ajánlott dubaji helyeket 2022. júniusában mutatják be.
A Hell döntése Bruce Willis bejelentésére
Múlt héten vált hivatalossá, hogy Bruce Willis visszavonul a filmezéstől, ugyanis afáziát diagnosztizáltak nála. (Ez agyi sérülés következtében létrejövő beszédzavar.) A hírre a Story magazinon keresztül reagált a Hell, amely magyar márka már évek óta a színésszel dolgozik a kampányaiban, és nemrég jelentették be a következő két éves együttműködést.
Már elérhetők a friss, tavaszi növényházi zöldségek
Már elérhetőek a hazai üzletek polcain a magyar termesztésből származó friss tavaszi zöldségek. – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A növényházakban megtermelt paradicsom, paprika, uborka és salátafélék vitamin tartalma és élelmiszeregészségügyi biztonsága egyaránt igen magas, ráadásul a friss magyar áruk mind ízben, mind frissességben felülmúlják az importot.
Ismét megnyitott az idén 40 éves Pierrot
Két év zárva tartás után pénteken újra megnyitott a Pierrot étterem a Budai Várban - tájékoztatta lapunkat a tulajdonos Zsidai Csoport.
Újabb ikonikus étterem húzza le a rólót
Az elmúlt években nehéz időszak köszöntött a vendéglátásra, sok minőségi hely zárt be örökre. Most Bíró Lajos étterme, a Vendéglő a KisBíróhoz csukja be kapuit.
Új magyar desszerttel lépnénk ki a világ elé
A kategóriagyőztes desszert a Gróf Széchenyi Család Alapítvány hozzájárulásával és támogatásával használhatja a Széchenyi nevet.
Irányváltás: “lecserélik” az olajat
Az Ukrajnában zajló katonai konfliktus és az Oroszországgal szemben érvénybe léptetett szankciók nagy felfordulást okoztak a piacokon, többek között a nyersanyagoknál is.
Felmérik a szupermarketek műanyaghasználatát
A Greenpeace Magyarország megkereste a 9 legnagyobb szupermarketláncot Magyarországon, hogy megvizsgálja a műanyaglábnyomukat.
Tork: megoldás a járvány és a háború okozta papírválságra
Az ellátási láncok elapadása miatt hiány alakult ki újrahasznosítható papírból. A kihívásra adott válaszokról – például az ital- és élelmiszercsomagoló kartonok begyűjtésének és újrafelhasználásának hatékonyabbá tételéről, és a papír kéztörlők visszagyűjtésének szemléletformáló erejéről is beszélt Nagy Géza, az Essity Hungary Professional Hygiene divíziójának kereskedelmi igazgatója a Tork március 23-án, a SIRHA Budapest kiállítás keretében megtartott sajtóeseményén.
Veszélyben a fish and chips
A britek egyik imádott fogását, a fish and chips-et kínáló büfék az ukrajnai háború miatt hamarosan bezárhatnak.
Ez az új magyar gin már nemzetközi sikereket arat
Megérkezett az új magyar gin, rögtön két nemzetközi díjjal, még azelőtt, hogy egyáltalán megkóstolhattuk volna bármelyik kedvenc bárunkban. A spiritek szakértőitől érkező méltatás mellett az is vonzó lehet a Gay Hussar-ban, hogy natúr és sipping ginről beszélünk. Vagyis ez a fűszeres ital akár önmagában, jégkockával is kortyolható, nem muszáj tonikkal vagy egyéb italokkal összehozni. És ki ne szeretné néha rövidebben inni a kedvenc italát? Minden szempontból formabontó és a története sokkal szerteágazóbb, mint elsőre gondolnánk - tájékoztatta lapunkat a Socially.
Magyar csapat indul a Pizza Világbajnokságon
A pizza készítésében az olaszok verhetetlenek, ezért is rendkívüli vállalás és kihívás, hogy a 2022. április 5-7. között Olaszországban, Pármában megrendezésre kerülő Pizza Világbajnokságon magyar csapat is indul, ráadásul mindegyik verseny-kategóriában:klasszikus pizza, serpenyős pizza, pizza lapáton pizza, gluténmentes pizza vállalták a megmérettetést.
Tovább bővült a GEOfood védjegyhasználók köre
Újabb, a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark területén működő őstermelők és vállalkozások vehették át a GEOfood nemzetközi helyi termék védjegyről szóló oklevelet 2022. március 30-án a Nógrád megyei Önkormányzat dísztermében. A díjakat a Novohrad-Nógrád Geopark geológusa, Prakfalvi Péter, valamint Nógrád Megye Önkormányzatának jegyzője, Bagó József adta át.
Nem lesz több műanyagzacskó az Auchan-ban
Húsvét után eltűnik az Auchan hazai áruházaiból a zöldség-gyümölcs, illetve a pékáru leméréséhez és hazaszállításához használt műanyagzacskó.
A szemetelés ellen indított kampányt a norvégiai McDonald's
A cég többféle felületen próbálja rávenni a fogyasztókat, hogy pontosan oda dobják a hulladékokat, ahova azok valók.
A Tokaji a legolcsóbb borvidék
A magyarországi borrégiók közül a Balatoni borrégióban a legdrágábbak a szőlőültetvények és az ingatlanok; itt csaknem 3 millió forintba kerül átlagosan egy hektár szőlő, a lakóingatlanokért pedig a Balatonfüred-Csopaki borvidéken kellett a legtöbbet, négyzetméterenként csaknem 660 ezer forintot fizetni tavaly - közölte a Takarék csoport az elemzői által összeállított Takarék Index adatait csütörtökön az MTI-vel.
Visszaváltható borosüveg lehet az új trend a multiknál
Egy friss tanulmány szerint Európában a különböző termékek csomagolásának 36 százalékát teszi ki a szilárd települési hulladék. Ennek egy része a borágazatban használt egyszer használatos üvegpalack, amelynek környezeti hatása a többi csomagolással összevetve sokkal nagyobb.
Luxusétel lett a sült krumpli, lekerül az étlapokról
Az orosz-ukrán háború olajválságot hozott, ez pedig egyre több éttermet ér utol. A vendéglátóhelyek egy része Németországban már most is levette az étlapjáról a sült krumplit, a következő hetekben pedig várhatóan még többen döntenek hasonlóképpen. De Belgiumban sem sokkal jobb a helyzet - írja a Roadster.hu.
Új értékesítési igazgató a FELIX Kitchen&Bar élén
Ismert gasztronómiai szakember, Bosznai Károly tölti be a budai gasztrotophelyen ezt a fontos pozíciót.
Nem tudta összes oroszországi üzletét bezárni a McDonald's
Továbbra is legalább száz McDonald's nyitva van az országban.
Kifli.hu: drágul a házhoz szállítás
Drágul az energia és a nyersanyag, így a szolgáltatások minőségének megtartásához nekik is lépniük kell, indokolták a cégnél a minimális rendelési érték és az ingyenes szállítás értékhatárának az emelkedését.
Lehet, hogy 700 forint a kakaós csiga, de az olyan is!
A Covid óta még a korábbi éveknél is nagyobb divat lett a kézműves pékség, és szuperslágerré vált a kovász. A kérdés csak az, hogy a kézműves álomprojekt behozza-e a kívánt gazdasági eredményt. Kézműves pékségeket kérdezett a lapcsoportunkhoz tartozó Privátbankár.
Magyar séf főzött az Oscar-gála résztvevőire
A március 27-én vasárnap megrendezett filmes díjátadó gálát követő fogadáson a Michelin-csillagos hollywoodi sztárséf, Wolfgang Puck budapesti Spago éttermének vezető séfje, Szántó István készített magyar ételeket a vendégek számára. A séf saját pultjánál fogadta az érkező világsztárokat és maga prezentálta nekik a tökéletesen elkészített ikonikus magyar fogásokat. Az első adag vadast nem más, mint Samuel L. Jackson kapta - tájékoztatta lapunkat az étteremnek otthont adó Matild Palace.
Ne csak húsvétkor kerüljön juh és bárány a magyar asztalokra!
Kevesen ismerik az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásait a juh- és bárányhúsnak, ezért fogyasztásösztönző promóciós kampányt indított az Agrárminisztérium a Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet az Agrármarketing Centrum (AMC) közreműködésével.
Ezt a szőlőültetvényt nem gyűrik le a gombák!
A legjellemzőbb gombabetegségeknek ellenálló szőlőültetvényt telepítenek hat és fél hektáron, a Balaton-felvidéken a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) 450 millió forintos támogatásával, hogy magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesszenek, továbbá információt kapjanak a szőlőfajták helyi adaptációjáról, termesztés-technológiai értékeiről - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény hétfőn az MTI-vel.
Keresik az EU legjobb ökovállalkozásait, ökoéttermeit
Az ökológiai termelésre való átállás, az ökológiai élelmiszerláncok fejlesztése és széles körű elterjesztése kiemelt célkitűzése az Európai Uniónak, mely az egyes zöld stratégiáiban is – Termőföldtől az Asztalig és Biodiverzitás Stratégiák – külön nevesítve (és számszerűsítve: uniós szinten 25% ökoterület 2030-ig) megjelenik. Ennek érdekében 2021. márciusában egy uniós szintű cselekvési terv került elfogadásra, mely alapján minden tagország kidolgozta a saját nemzeti ÖKO cselekvési tervét – a Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (2022-2027) innen tölthető le.
Brillíroztak a „A hal, mint étel” című fotópályázat résztvevői
Sikeresen lezajlott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálatának „A hal, mint étel” című fotópályázata. 2022 februárjában immár második alkalommal indult útjára a gyermekeknek szóló, kreatív pályázat, amely ezúttal a halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul. A verseny összes pályázója közül a legjobb 5 alsó- és 5 felsőtagozatos diák részesült díjazásban, egy tanuló pedig a Nébih elnökének különdíját vehette át.
Három év után újra megrendezték a kisüzemi sörversenyt
Három év kihagyás után a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete a SIRHA Budapest nemzetközi gasztronómiai kiállítás keretein belül rendezte meg 14. sörversenyét.
Foodpanda és Indepack együttműködés
2022 márciusától az Indepack Kft. elérhető a foodpanda éttermi ellátói platformján, a panda merchant felületen.
20 ezer szakmai látogató az idei Sirhán
Minden szempontból nagy sikert hozott a csütörtökön véget ért Sirha Budapest szakkiállítás, a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Közép-Kelet-Európa legjelentősebb élelmiszeripari és HoReCa eseményén három nap alatt több mint 20 ezer szakmai látogató fordult meg. Az immár második alkalommal a Sirha Budapesten rendezett Bocuse d’Or szakácsverseny európai döntőjében pedig a magyar csapat második lett, és ezzel kvalifikálta magát a lyoni világdöntőre - tájékoztatta lapunkat a Hungexpo.
Együttműködik a foodpanda és az Indepack
2022 márciusától az Indepack Kft. elérhető a foodpanda éttermi ellátói platformján, a panda merchant felületen. Az Indepack Kft. Magyarországon több, mint 10.000 vendéglátóipari céget szolgál ki éttermi csomagolóeszközökkel. A panda merchant oldalon történő megjelenéssel szeretné megkönnyíteni a vásárlást azon vevői számára, akik foodpanda partner éttermei is egyben és ezt a platformot használják alapanyagbeszerzésükhöz.