Gasztro

Boros portrék: Bence a hegyről
Hazai borászokat bemutató sorozatunk következő szereplőjéhez nem kell elhagynunk az ásványosságáról híres badacsonyi bazalt alapkőzetű tájat: ugyanitt gazdálkodik közel 25 hektárnyi szőlőn, és négy vendéglátóegységet is vezet az először szülei nyomdokain haladó, majd saját útját járó Laposa Bence.

Javuló eredmények a Zwacknál
A Zwack Unicum Nyrt. üzleti évének első negyedévében, 2022. április 1. és június 30. között 9,9 milliárd forint bruttó árbevételt ért el, 56 százalékkal többet, mint az előző üzleti év hasonló időszakában, nettó értékesítése 5,596 milliárd forintot tett ki, ami 56,1 százalékkal magasabb a bázis időszakinál - közölte a társaság kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Éttermet és irodaházat nyitott a HELL Csoport
Új üzleti negyed született Miskolc keleti részén a hétfőn átadott East Gate Offices több épületből álló irodaházának köszönhetően. Az évtizedek óta elhanyagolt Északterv Irodaházból a 11 hónapig tartó felújítást követően egy korszerű, színvonalas, könnyen megközelíthető komplexum jött létre. A közel tízezer négyzetméter „A” kategóriás irodával és egy kizárólag napközben működő olasz étteremmel rendelkező épületegyüttes megnyitása a város keleti kapujához közel található rozsdaövezet megújulásának első lépése.

Gasztronómiai élményhegyek Tokaj-Hegyalján
Tunki, furmintfröccs és lecsó az idei év slágere.

Paloznakon nemcsak jazz, hanem gasztroélmények is várják a vendégeket
A jubileumi, most 10 éves Jazzpikniken a jazz és társműfajai mellett a gasztronómia is előtérbe kerül, ahol válogatott street food kiállítók, pezsgők és balatoni borok várják a gourmet közönséget.

Sós kürtöskalács, malacfül saláta és ázsiai ízvilágú zöldborsófőzelék
Az Év Strandétele idén a boglári Bundi sós kürtőse, a legjobb bisztró étel a zamárdi Tiki Beach Malacfül salátája, a vegán különdíjat pedig az aligai Tarow Borsófőzi Dim Sumja nyerte.

Magyar cukrász sikere Párizsban
Neves francia lapba került be a magyar cukrász desszertje.

Sztorik habbal: múzeum-téma a Drehernél
A múzeumok kihívásaira fókuszál a Dreher Söripari Emléktár beszélgetéssorozatának harmadik epizódja.

Újabb szálloda nyitott tetőteraszos éttermet
Cult néven tetőteraszos, impozáns budapesti épületekkel körülvett reggeliző nyílt a Nyugatinál. Augusztus minden hétvégéjén piknik hangulatú brunch-ot rendeznek a Crowne Plaza éttermének tetőkertjében - tájékoztatta lapunkat a szálloda.

Új értékesítési igazgató a Drehernél
Szilágyi Csaba a Jacobs Douwe Egberts amszterdami központjából érkezett a nagymúltú magyar vállalathoz.
Győzött a Gulyás kenyér
A Magyar Pékszövetség tizenegyedik alkalommal rendezte meg Kenyérversenyét. Az államalapítás ünnepére készülő Szent István napi kenyér első helyezettjével és az Innovatív kategória győztes termékével, valamint a gyártókkal a Parlamentben megrendezett ünnepélyes díjátadón találkozhatott először a közönség.
A Huncut szilva herceg lett Magyarország tortája
Karikó Orsolya nagykőrösi cukrász munkája, a Huncut szilva herceg lett idén Magyarország tortája, a Magyarország cukormentes tortája címet pedig a szegedi Gyuris László Nagyi kedvence fantázianevű süteménye nyerte el - jelentették be hétfőn az Országházban tartott díjátadón, ahol az idei Szent István-napi kenyeret is bemutatták.
Új tagok a METRO Magyarország vezetésében
Egy taggal bővült, és immár magyar többségű a METRO Magyarország Igazgatótanácsa.
Lóbabból készítenek avokádó-utánzatot
Arina Shokouhi azért hozta létre az Ecovado nevű készítményt, hogy a környezettudatos, brit fogyasztók is lelkiismeretfurdalás nélkül élvezhessék az eredeti gyümölcs zamatát.
Kétdiplomások mosogatnak Rácz Jenő fine dining helyén
Két hazai topgasztronómiai helyet visz Budapesten a sztárséf, aki lapcsoportunk online rendezvényén, a Klasszis Klub júliusi vendégeként többek közt elárulta, miről ismerhető fel a Michelin-ellenőr, és kiderült, már nemcsak a vendéglátás, hanem a Michelin-ítészek körében is dúl a munkaerőhiány - világ szinten.
Hogyan lesz környezetbarát megoldásból vendéglehúzás?
A nem visszaváltható visszaváltós pohár bevonult a hiénataxisok, a túlárazott ATM-ek és a turistákat megkopasztó belvárosi éttermek mellé a turistacsapdák közé, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy ezt még a hazai terepen otthonosan mozgók sem tudják kikerülni, hacsak nem kerülnek el messziről jó pár helyet, vagy egyáltalán nem isznak, ami nem életszerű, főleg nyáron - írja a G7 cikke alapján a napi.hu.
Ez a Savaria Karnevál legjobb bora
A Savaria Történelmi Karnevál második évtizede otthona a hazai boroknak és borászatoknak.
Magyar biotermékek a nemzetközi piacon
A világ legnagyobb ökológiai kiállításán, a Biofach Nemzetközi Bio-Élelmiszer és Bio-Áru Szakkiállításon, ahol idén 33. alkalommal mutatják be a legjobb biotermékeket.
Nyitva a Bobajka
A tarcali Andrássy Kúria & Spa megújulásának során étterme is új köntösbe bújt. Nevét az egyik legismertebb magyar desszert egy helyi verziójáról kapó Bobajka étterem alapkoncepcióját a helyi és magyar hagyományőrzés képezi.
A Klasszis Klub következő vendége Rácz Jenő sztárséf
Padlóra került a hazai fine dining szcéna? Tényleg ez a részágazat sérült a covid elmúlt két éve alatt a gasztronómia területén a legjobban? És mi a helyzet a vendéglátás többi területével, a munkaerőhiány továbbra is mindenütt a legégetőbb kérdés? És mi még? Igaz például, hogy a rakétasebességgel bevezetésre kerülő új kata-szabályozás ezt az ágazatot jelentős mértékben érzékenyen érinti? Többek közt ezek a kérdések is terítékre kerülnek Rácz Jenővel, a Sanghajban háromszor is Michelin-csillagot szerzett étterem séfjével, aki hazaérkezését követően igazi sztárkarriert karriert futott be, hiszen több hazai fine dining éttermet is irányít egyszerre, valamint egy sikeres főzőműsor állandó főszereplője évek óta az egyik kereskedelmi csatornán. Ő a Klasszis Klub következő vendége a július 28-ai élő adásban, ahol ön is kérdezhet. Regisztráljon, akár tegye fel kérdését előre, és kövesse élőben a beszélgetést!
Átírja az étlapokat a tudatos étkezés térhódítása
A tudatos étkezés terjedésével az éttermek zöme már kezdi felvenni a ritmust. A kereslet egyre nagyobb, az igények egyre növekednek, és a kívánságok palettája is egyre színesebb: keto, paleo, glutén-, laktóz-, fruktóz-, keményítő-, cukormentes stb. készítményekre vágynak a vendégek, és ha minden tudatosan étkezőt nem is lehet nagy kínálattal elkápráztatni, a haladó éttermek zöme azért igyekszik finom és az életmódokhoz passzoló fogásokkal előrukkolni
Újabb profi útikönyv a csehországi sörözések szerelmeseinek
A legújabb Sörmentén Brno és környéke immár a nyolcadik kötete annak a speciális útikönyvsorozatnak, amely 2002-ben indult útjára a Sörmentén Prágával.
Bajban Bécs egyik leghíresebb péksége
Bécs belvárosában van egy patinás üzlet, az Arthur Grimm pékség, amelyik az osztrák főváros legrégibb péksége, majdnem ötszáz éve nyitottak. Ma már van három másik üzletük is Bécsben.
Különleges szakácskönyvet készíttetett a Budapest Airport
Az Így főz a világ című, formabontó úti- és szakácskönyvhöz különleges módon lehte hozzájutni.
Kóser étteremmel gazdagodott Debrecen
Debrecen első kóser étterme, a Hamsza közel-keleti ízvilágú ételeihez számos országból érkeznek alapanyagok.
Hosszú idő után, de végre védjegyet kapott a scotch az USA-ban
Egymilliárd dolláros piacot védenének vele.
Itt a világ 50 legjobb étterme 2022-ben
A dán főváros gasztronómiája megint tarolt.
Mélyreható változások jönnek a világ élelmiszerfogyasztásában
Mutatjuk, hogy az OTP Bank agrárszakértői szerint milyen változások várhatóak a hazai fogyasztási szokásokban.
A hideg és a forró találkozása a Nespresso-val
Ha nyári kánikula, akkor egy tökéletesen elkészített jegeskávé hozhat igazi felfrissülést.
Új vezetője van a Slow Food mozgalomnak
Afrikai farmer váltja az alapító Carlo Petrinit, aki 1986 óta vezette a mozgalmat.
Magyar pezsgő sikere Londonban
A világ legnagyobb borversenyén, a Decanter World Wine Awards-on magyar pezsgő lett bronzérmes.
Élőben nézheti a világ 50 legjobb étterme díjátadóját
A S. Pellegrino és az Acqua Panna 16. alkalommal csatlakozik A világ 50 legjobb étterme (The World's 50 Best Restaurants) díjátadó jubileumi, 20. rendezvényéhez július 18-án, Londonban.
Borüzleti menedzserképzés indul Tokaj-Hegyalján
A sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetem (THE) fennhatósága alá tartozó Tokaj Wine Business Institute (TWBI) szeptemberben indítja el egyéves speciális oktatási programját. A Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus vezetésével létrejött posztgraduális iskola nemzetközileg is magas színvonalú tananyaggal várja a hallgatókat.
Ilyennek látja az MVI a vendéglátás helyzetét
A vendégeket 2021 végén már kevesebb mint 48 ezer vendéglátóhely várta országszerte, amely 2019-hez képest több mint 3400-zal kevesebb üzletet jelent - többek között ez is kiderül a jelentésből.
Nem tud eleget a sörről? Most pótolhatja!
A sör- és gasztrotörténelem érdekességeiről, összefonódásairól esik szó a Dreher Söripari Emléktár által indított beszélgetéssorozat, a Sztorik habbal második adásában - írja a Store Insider.
Uniós oltalom a Derecske almának
Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Derecske alma mint elnevezés uniós oltalomban részesüljön, felkerüljön azoknak a termékeknek a jegyzékére, amelyeknek a neve védelemben részesül az Európai Unióban - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán.
A mákos guba párna az idei év édes péksüteménye
Tavaly dobták piacra, már díjat is nyert a Pek-Snack egyik legkülönlegesebb terméke, a mákos guba párna. Az Extra termékcsaládba tartozó finomság iránt a bevezetése óta nagy a kereslet, olyannyira, hogy a Nők Lapja Food Awards 2022 élelmiszerversenyen az olvasók megválasztották az év édes péksüteményének. Hazánk és a közép-európai régió meghatározó látványpékség-hálózatánál egyébként az eladások közel 40 százalékát teszik ki az édes péksütemények, a fogyasztói igények pedig folyamatos termékfejlesztésre sarkallják a céget - tájékoztatta lapunkat a társaság.
Debütál a Gin&Jazz Fesztivál
A gin világszerte reneszánszát éli, Magyarországot is elérte a gin láz. Olyannyira, hogy önálló fesztivált is szenteltek neki dzsessz produkciókkal kombinálva, amely most kezdődött Budapesten - tájékoztatták lapunkat a szervezők.
Debütálhat a "Balatoni hal" az éttermek étlapján
A magyar haltermelés újabb "mérföldkövének" nevezte az agrárminiszter kedden az új brand, a "Balatoni hal" eredetmegjelöléssel ellátott, uniós oltalom alatt álló termékek megjelenését.
Győzött a Szőke Zserbó és a Szilvás Fekete Tea
Az Év Fagylaltja verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, ahogyan a szakmai szövetség közleménye fogalmaz.
34 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalma
Az egy évvel ezelőtti fokozatos nyitás miatt emelkedő bázishoz képest májusban 34,3 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene az áprilisi 89,3 százalékos növekedés után, míg 55,8 százalékkal emelkedett az árbevétele - közölte lapunkkal Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.
Kormánybiztos felel a nemzetközi bormarketingért
A szakember régi motoros a bormarketingben, a reklámipar vizeiről evezett át.
Még egy érv, hogy ne legyen sószóró a vendégtérben
Évekkel rövidítheti le az ember életét, ha rendszeresen megsózza az étkezésnél az elkészült ételt - ezt állapította meg egy félmillió középkorú brit részvételével készült tanulmány.
Petőfi finomságaiért is érdemes Bács-Kiskunba látogatni
A nagy íróink, költőink közül Petőfi Sándor alakja az egyik legismertebb. Forradalmár, nemzeti hős, sokaknak a nagybetűs költő. Életrajza és költészete szinte az általános műveltség része. Kevesen tudják azonban, hogy Petőfi mindössze 26 évet élt, ezalatt közel ezer verset írt, amiből körülbelül nyolcszázötven maradt az utókorra. Azt viszont még kevesebben tudják, hogy milyen ember volt, hogy mit szeretett például enni és inni. Petőfi ínyenc lett volna? Kiderül a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Petőfi200 projektjének gyűjtéséből.
Az egészséges menü mindenkinek megéri
A fogyasztók mellett a vendéglátóhelyeknek, a munkáltatóknak és a teljes társadalomnak érdeke, hogy minél gyakrabban és minél egészségesebb ételek kerüljenek az asztalokra. Különleges kezdeményezést indított az Edenred, amely Food Programja keretében dietetikusok és orvosok segítségével nem csak az éttermeknek készített ajánláscsomagot, hanem mindenkinek, aki szeretne jobban odafigyelni arra, hogy milyen mennyiségű és minőségű ételt juttat a szervezetébe.
Távozik a BOTANIQ Turai Kastély éttermének séfje
A hely egyedi koncepciójára épülő első menüsort megtervező Mészáros Ádám séf és az étterem útjai közös döntés nyomán elválnak, ugyanakkor a teljes csapat újult erővel folytatja a megkezdett munkát, amely eredményeképpen ősztől új menüsorral jelentkezik majd az étterem.
Ezeket az édességeket tesszük a VIP vendégek elé
A tányérdesszert kategóriában a szombathelyi Mészáros Cukrászda CASINO nevű tányérdesszertje kapta az aranyérmet és a Széchenyi címet, a protokolldesszert kategóriában pedig a pilisszentiváni Richness Bonbons & Cakes cukrászda alkotása kapta az aranyérmet és a Széchenyi Emlékérmet a protokoll desszertpályázaton - tájékoztatta a Magyar Cukrász Ipartestület az MTI-t.
Gasztrodiplomáciai desszertek versenye
A Magyar Cukrász Ipartestület, a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egy egyszeri, különleges gasztrodiplomáciai desszertpályázatot hirdetett, amelynek célja a magas szintű állami, diplomáciai és üzleti protokollalkalmak során kínálható egyedi tányér- és protokollajándékként csomagolható desszert életre hívása.