Olaszországban már nyomtatják is a Tiramisut

Olaszországban már nyomtatják is a Tiramisut 

Háromdimenziós nyomtatóval készítettek tiramisut az olaszországi Villorba egy szakiskolájában.
Magyar borok bemutatása skandináv tájakon

Magyar borok bemutatása skandináv tájakon 

Svédország és Finnország mellett a hazai egyetemisták körében is népszerűsíti mostantól a magyar borokat és a kulturált borfogyasztást az Agrármarketing Centrum (AMC).
Jégkrém evés Guinness-rekord Magyarországon?

Jégkrém evés Guinness-rekord Magyarországon? 

Több mint huszonnégyezer gyerek nyalja majd egyszerre a jégkrémet.
Pörögnek az Etyeki Piknik 12 programjai

Pörögnek az Etyeki Piknik 12 programjai 

Mint az már ismert, az Etyeki Piknik 12 keretein belül minden hónapban valami új tematikával jelentkeznek a helyiek; május 6-án az ARTFEST érkezik.
Brutális sördrágulást hozhat az év Németországban

Brutális sördrágulást hozhat az év Németországban 

Robbanásszerűen, akár 30 százalékkal drágulhat a sör az idén Németországban a főzdék szövetségének (Deutscher Brauer-Bund, DBB) szerdán ismertetett becslése szerint.
Elindult a nevezés a Brillante párlatversenyre

Elindult a nevezés a Brillante párlatversenyre 

Elindult a nevezés a Brillante - 2022  elnevezésű nemzetközi pálinka- és párlatversenyre, amely évek óta a Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvénye.
Antibiotikum mentes, prémium libamáj hamarosan itthonról

Antibiotikum mentes, prémium libamáj hamarosan itthonról 

Az ehhez szükséges tenyésztés- és tartástechnológiának fejlesztését kezdte el az INTEGRÁL Élelmiszeripari és kereskedelmi Zrt.; a projekt összköltségvetése több mint 1,4 milliárd forint, közölte a társaság.
Szászi Endre, Szászi Birtok, Hegymagas

Szászi Endre, Szászi Birtok, Hegymagas 

Folytatjuk hazai borászatok, pincészetek vezetőivel folytatott rendhagyó sorozatunkat. Amelynek során mindig egy adott történet kapcsán mutatunk be egy borhoz értő szakembert a szőlők mellől, a pincék mélyéről. Ezúttal a Szent György-hegyi szőlőkhöz látogatunk el, Szászi Endréhez, akit a covid-járvány két éve olyan vállalkozásra sarkalt, amit álmában sem gondolt volna, hogy valaha is belevág.
Nicaraguában veszik fel a rendelést kanadai gyorséttermek pultosai

Nicaraguában veszik fel a rendelést kanadai gyorséttermek pultosai 

Ki gondolta volna, hogy már a vendéglátást is elérte az outsourcing ilyen forrmája?
Hazai körkép az ágazatról, amelyet az ág is húzza

Hazai körkép az ágazatról, amelyet az ág is húzza 

Véleménykörképet készített a Piqniq Budapest a hazai gasztronómia szereplőit leginkább foglalkoztató kihívásokról és problémákról.

Rovaroknak készül a legújabb húsgolyó a svéd bútormultinál 

Az IKEA fejlesztése szerint állítják elő.

Thummerer Vilmos a 16. Borászok Borásza 

Április 29-én idén is megválasztották a Borászok Borászát, átadták a Borászok Barátja különdíjat, és kihirdették, hogy ki nyerte a Jövő Borásza ösztöndíjat.

35 szekszárdi borász, ha összefog 

Vidd haza Szekszárdot! elnevezéssel összefogtak a szekszárdi borászatok a térség turizmusának további fellendítéséért.

Kiállítás nyílik a zsidó étkezési kultúráról 

A zsidó konyha iránt érdeklődők bepillantást nyerhetnek napjaink Budapestjének zsidó vendéglátóhelyeibe a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum most nyíló kiállításán - tájékoztatta lapunkat a kulturális intézmény.

Megnyitott Budapest egyetlen exkluzív champagne bárja 

Gyertek gyorsan, ez a csillagok íze!” - állítólag ezt kiáltotta Dom Pierre Perignon, amikor feltalálta a champagne-t. Bár a mondat eredete megkérdőjelezhető, a buborékos ital népszerűsége nem: a francia champagne mindenkit elvarázsol eleganciájával, könnyedségével, játékosságával. Az ÉTOILE Champagne Bar is ebben a szellemben várja vendégeit az ikonikus Párisi Udvarban több mint 50 féle tétellel, valamint az országban egyedül itt kóstolható vintage champagne-különlegességgel - tájékoztatta lapunkat az új létesítmény.

Utazzon az Alföldre újhullámos desszertkreációkért! 

Alföldi kamilla, kisújszállási vadrizs, kunsági köles, homoktövis – többek között ezekből a nem mindennapi, azonban a térségre jellemző hozzávalókból készülnek azok az egyedi, különleges desszertek, amelyeket Jász-Nagykun-Szolnok megye legjobbak között számontartott éttermei alkottak meg - tájékoztatta lapunkat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzati Hivatal.

New Yorkban is lesz Noma 

A világ egyik legjobb éttermének különlegességeit popup jelleggel a tengerentúli közönség is megismerheti most.

Európában sokakat érinthet az étolajválság 

Az amúgy is emelkedő élelmiszerárak mellett a háború, és ezzel az ukrán export leállása miatt tovább drágul a napraforgóolaj, sőt, egyre több helyen nem is mindig lehet kapni, számmol be a nem éppen örömteli hírről az euronews.com tudósítása.

Mostantól ez Hévíz bora 

Április 22-én kiderült, melyik pincészet bora viseli egy éven keresztül a 2022-es Város Bora címet. A Hévíz Turisztikai Egyesület szervezésében immár harmadik alkalommal került kiválasztásra, megújult tematika szerint a címet viselő bor.  

Ellentmondás a hazai topgasztronómia területén 

Május 16-án ismét átadják hazánk legjobb éttermeinek járó elismeréseket az Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála keretei között. Az éttermek tesztelése, listázása még javában zajlik. Gasztronómiai trendekről Herczeg Zoltán, a Dining Guide, hazánk legrégebbi gasztronómiai platformjának lapigazgatója, gasztronómiai tanácsadó beszél.

Felszámolás alatt az egyik legnagyobb mirelites cég 

Felszámolási eljárás kezdődött Magyarország egyik legnagyobb hűtőipari cégénél, a debreceni Pentafrost Kft.-nél. A vállalat ellehetetlenülését nem az orosz-ukrán háború, hanem egy korábban felvett devizahitel okozta. A felszámolást végző cég megkezdte annak feltérképezését, hogy a társaságnál ésszerű módon fenntartható-e a termelés.

Séfek figyelem: legyen a szívügyük ez az alapanyag! 

Harvardi tudósok 110 000 vizsgálati alany adatait kielemezve arra a következtetésre jutottak, hogy az avokádófogyasztás csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Azonnali állami beavatkozást kérnek azok a borászok, akiket az Ital Magyarország megkárosított 

33 hazai borász azt kéri a felelős minisztertől, hogy kezdeményezze az Ital Magyarország Kft. (IMO) stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítését, tudta meg a 24.hu portál.

Újdonsággal tér vissza a Kürtőskalács Vigalom 

Két év kihagyás után május 13-15. között ismét megnyitja kapuit a Kürtőskalács Vigalom, aminek a Holnemvolt Vár, a Fővárosi Állat- és Növénykert játszóparkja ad otthont. A hagyományokhoz hűen kürtőskalácsból, változatos programokból, meglepetésekből és nagy leleplezésből most sem lesz hiány - tájékoztatták lapunkat a szervezők.

Elhunyt Rohály Gábor borászati szakíró 

Hosszas betegség után, 86 éves korában meghalt szombaton Rohály Gábor borászati szakíró - közölte a család az MTI-vel.

Újra úton a Food Truck Show karavánja 

Áprlis utolsó hetétől kezdve ismét bejárják az országot.

Új sörkertet nyitottak az őrült tudósok Óbudán 

Aki Óbudán sörözne, örülhet a hírnek: a Mad Scientist sörfőzde megnyitotta harmadik, különleges hangulatú kerthelyiségét, a Mad Gardent.

Maradjon egészséges, és sózzon elektromossággal! 

A sós ízek felerősítésére szolgáló, komputerizált evőpálcát fejlesztettek ki Japánban. A speciális evőeszköz komoly segítséget nyújthat mindazoknak, akiknek egészségi okokból csökkenteni kell az elfogyasztott só mennyiségét az étrendjükben.

Két új séf a megújult St. Andrea Wine&Skybárban 

Április közepétől új séfpárossal az élén, megújult koktéllappal és bármenüvel várja vendégeit az idén ötéves St. Andrea Wine&Skybar, amely a Váci1 műemléképület tetőteraszán, a Vörösmarty tér fölött nyújt bárélményt - tájékoztatta lapunkat a gasztrohely.

Kevesebb sört főztek tavaly Csehországban 

Tavaly 19,6 millió hektoliter sört főztek a cseh sörgyárak, 2,8 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban - közölte a cseh sörgyárak szövetsége csütörtökön Prágában.

Jelentős drágulásra számítson, aki belföldi nyaralásra készül 

Elképedtünk, amikor a 8,5 százalékos márciusi éves infláció apropóján körbenéztünk az országban, mennyiért lehet megszállni, illetve finom falatokat kóstolni, nem is beszélve a több fogásos étkezésekről, vagy az "édes élet" megnyilvánulásairól - írja testvérlapunk a Privátbankár.

Sikeres új kávés ízvilág, fenntartható koncepcióval 

Már több mint másfél millióan kóstolták az elmúlt időszak alatt a Shell Café új kávékülönlegességeit.

Az Angolából származó kávé visszatér a világpiacra 

Angola megpróbálja visszaszerezni a világ egyik legnagyobb kávétermelőjeként elvesztett címét. Pedig még a 70-es években az eredeti, angolai kávéból kb. negyedmillió tonna termett évente. 

Badacsonyi csúcsok a New York Palotában 

A világjárvány okozta egy év kényszerszünet után, folytatva az évek óta jól bevált hagyományt, április 9-én csaknem félszáz kiállítóval és 160 válogatott borral ismét a patinás budapesti New York Palota Róma termébe költözött egy napra Magyarország egyik legkedveltebb borvidéke, a Badacsony - tájékoztatta lapunkat a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület.

Erdélyi kötődésű sztárok ételei a SZÉK-ben 

Gourmet Mentor Program elnevezéssel, egy kreatív ötlet segítségével, hazai sztárok közreműködésével állt össze a budapesti székely étterem idei, tavaszi-nyári étlapja. Esztergályos Cecília, Tóth Andi, Bárdosi Sándor és Növényi Norbert is segített összeállítani egy-egy ételt.

Magyar-olasz vendéglátós együttműködés 

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Marco Polo Európai Csoport legutóbb a budapesti SIRHA vendéglátóipari és élelmiszerkiállításon mutatta meg, hogyan népszerűsíthetik együtt a magyar mezőgazdasági, borgasztronómiai, turisztikai és wellness szektor termékeit, és adhatják át tapasztalataikat az olasz szakemberek az itteni kollégáknak - írja testvérlapunk, a Privátbankár.

Két év után újra nemzetközi borszemle Villányban 

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a fajta népszerűsítésére hivatott Portugieser du Monde nemzetközi borversenyt és kóstolófesztivált április 22-én és 23-án Villányban és Pécsen - közölték a szervezők az MTI-vel.

Idén már nem nyit ki Buda egyik legjobb lazulós helye 

A helyet üzemeltetők Facebook oldalukon közölték a szomorú hírt vendégeikkel, hogy Buda egyik kultikus helye nem nyit ki többé.

Idén is összeállították Debrecen borválogatását 

Debrecen sokat tesz a magyar borkultúráért, amelynek egyik legjelentősebb eseménye 2015 óta a város borainak kiválasztása - közölték a szervezők az idei borokat bemutató sajtótájékoztatón kedden.

Bocuse d’Or alapanyagok a magyar étlapokon  

A METRO a Bocuse d’Or szakácsverseny támogatásán túl is elkötelezett a magyar gasztronómia fejlesztése iránt. A METRO Gasztroakadémia közösségépítő programja a Bocuse d’Or Európa-bajnokság alapanyagait ajánlja a hazai vendéglátóipari szakembereknek a hazai ínyencek megszólításához - tájékoztatta lapunkat a társaság.

A csokinyulak hozzák elvárható formájukat 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) élelmiszer- és vegyipari laboratóriuma minden tavasszal ellenőrzi a húsvéti időszak jellegzetes termékeit. Az idén vizsgált hatvan termék közül tavalyhoz hasonlóan mindössze öt sonka sótartalmával volt probléma.

Culinaris üzletnyitás Budapesten 

A budapesti Hegyvidék Bevásárlóközpontban nyílt egység minden eddiginél nagyobb vásárlótéren, a decemberben átadott Wine&Spirit shoppal együtt 400 m2-en várja a kifinomult gasztronómia kedvelőit.

Ezt ajánlja húsvétra a Hilltop 

A húsvét, ahogy az elnevezés is mutatja, hagyományosan az ünnepet megelőző böjt megtöréséről szól, amikor előkerülnek a legjobb falatok, és hű kísérőik, a legjobb italok. Természetesen nem hiányozhat az asztalról a minőségi bor sem. Olyannyira, hogy ilyenkor készül a tradicionális borleves is - tájékoztatta lapunkat a Hilltop.

Michelin: a vidéki Magyarországon is díjazza a legjobb éttermeket 

A Michelin bejelentette, hogy az idei évtől nemcsak Budapesten, hanem egész Magyarországon keresi a legjobb éttermeket. Az országos Michelin Kalauz megjelenése az év második felére várható, és összegyűjti, illetve különböző kategóriák szerint díjazza a legjobb hazai vendéglátóhelyeket - tájékoztatta lapunkat a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Ha vett ilyen lisztet, ne használja fel! 

„Idegen anyag esetleges jelenléte” miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal visszahívta az 1 kilós kiszerelésű, Nagyi titka nevű búzafinomlisztet.

Pont a pulyka 

A pulyka a legkevésbé allergizáló húsfajta, kismamák és egészen kicsi gyerekek is biztonságosan fogyaszthatják. Igen népszerű a sportolók és a diétázók körében is.

Világörökség lehet a cseh sör 

A cseh sörfőzők szakmai szervezete fel akarja vetetni a világörökségek sorába a cseh sörkultúrát, ami sörfőzés mellett a vendéglátásban és több száz éves múltra tekint vissza - írja a napi.hu.

Jelentősen nőtt a vendéglátás forgalma 

Az egy évvel ezelőtti alacsony bázishoz képest, amit a második hullám elleni védekezések korlátozó hatása okozott, februárban 76,1%-kal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene, 96,7%-kal pedig az árbevétele, míg a két évvel ezelőttihez képest az árbevétel 5,5%-kal volt magasabb.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!