Gasztro
![Robotok a vendéglátásban](https://turizmusonline.hu/i/e/6/0/1/6/6/8/3/b/3/2/d/7/a/e/8/2/d/f/8/robotok-a-vendeglatasban_md.jpg)
Robotok a vendéglátásban
Az Enjoy Budapest robotkávézó mintájára hamarosan országszerte számos vendéglátóhelyen robotok vihetik ki az ételeket és az italokat.
![Ma az jár jól Budapesten, aki nem nyitotta ki az éttermét](https://turizmusonline.hu/i/a/b/c/8/4/d/9/9/7/b/c/e/d/c/c/a/6/d/4/9/ma-az-jar-jol-budapesten-aki-nem-nyitotta-ki-az-ettermet_md.jpg)
Ma az jár jól Budapesten, aki nem nyitotta ki az éttermét
Legalábbis ezt állítja a megkérdezett szakértő - többek közt saját tapasztalata alapján.
![Csúcsra jár a cseh alapítású ételkiszállító cég](https://turizmusonline.hu/i/e/b/e/8/d/c/6/7/b/e/e/3/1/6/d/8/5/3/6/6/csucsra-jar-a-cseh-alapitasu-etelkiszallito-ceg_md.jpg)
Csúcsra jár a cseh alapítású ételkiszállító cég
2019 decemberében 10 autóval indította budapesti szolgáltatását a kifli.hu. Akkoriban 4000 terméket vittek házhoz, 40 dolgozó segítségével. Most pedig 200 autójuk járja Budapestet és környékét, 127 ezer vásárlót szolgálnak ki minőségi termékeikkel, 160 kollégájuk közreműködésével.
![Magyar pezsgő ért el világsikert](https://turizmusonline.hu/i/a/1/3/2/c/6/7/4/4/f/4/7/4/d/2/6/3/f/3/0/magyar-pezsgo-ert-el-vilagsikert_md.jpg)
Magyar pezsgő ért el világsikert
Harmadjára került be a világ legjobb, aranyérmes pezsgői, sőt a legkiválóbbak TOP 10-es szelekciójába a Hungaria Rosé Extra Dry pezsgő.
![A magyar borok fogyasztását népszerűsítő kampányt indítottak](https://turizmusonline.hu/i/a/2/6/5/e/a/1/9/c/9/c/1/a/f/0/4/0/8/f/d/a-magyar-borok-fogyasztasat-nepszerusito-kampanyt-inditottak_md.jpg)
A magyar borok fogyasztását népszerűsítő kampányt indítottak
„Magyar borral szebb az ünnep!” – ezzel a szlogennel népszerűsíti a minőségi borok fogyasztását karácsonyt megelőzően az Agrármarketing Centrum (AMC).
![A jövő gasztronómiája: megérkeztek a készételkapszulák](https://turizmusonline.hu/i/9/b/6/0/4/d/f/6/7/6/c/f/b/e/e/f/7/9/8/8/a-jovo-gasztronomiaja-megerkeztek-a-keszetelkapszulak_md.jpg)
A jövő gasztronómiája: megérkeztek a készételkapszulák
Futurisztikus kialakítású és bárhol, azonnal elfogyasztható készételkapszulákat árul egy SquarEat nevű miami cég.
![Már lehet rendelni a Rockettől Budapesten](https://turizmusonline.hu/i/a/c/4/d/0/1/9/c/3/9/3/a/7/9/8/e/4/0/9/2/mar-lehet-rendelni-a-rockettol-budapesten_md.jpg)
Már lehet rendelni a Rockettől Budapesten
Megjelent a magyar ételfutárpiacon a holland Rocket, amelynek applikációja Európa tíz legtöbbet letöltött alkalmazása között van.
![Van olyan, amikor az adventi csokinaptárból hiányzik a csoki](https://turizmusonline.hu/i/8/7/5/1/a/7/9/e/6/8/8/5/6/2/5/1/6/5/7/7/van-olyan-amikor-az-adventi-csokinaptarbol-hianyzik-a-csoki_md.jpg)
Van olyan, amikor az adventi csokinaptárból hiányzik a csoki
Nem, nem a gyártó trehánysága miatt, nem is azért, mert valaki kilopkodta belőle - egész más történt a Tony's Chocolonely elnevésű gyártó esetében.
![Borbűnözés: lopják és csempészik a bordeaux-i csúcsborokat](https://turizmusonline.hu/i/5/7/4/5/e/7/e/d/d/1/a/f/3/3/c/8/a/3/d/2/borbunozes-lopjak-es-csempeszik-a-bordeaux-i-csucsborokat_md.jpg)
Borbűnözés: lopják és csempészik a bordeaux-i csúcsborokat
Egyre több csúcskategóriás Grand Crus bordeaux-i vörösbort lopnak el, majd adnak tovább „szervezett bűnözésre” utaló módszerekkel, adja hírül az euronews.com portál.
![Hazai étkezési szokások: ha karácsony, akkor hal](https://turizmusonline.hu/i/6/a/4/d/9/9/0/c/a/f/5/8/f/1/9/4/f/7/4/f/hazai-etkezesi-szokasok-ha-karacsony-akkor-hal_md.jpg)
Hazai étkezési szokások: ha karácsony, akkor hal
Az utóbbi években lassan, de folyamatosan nő a hazai halfogyasztás, mondta Nagy István agrárminiszter a halfogyasztást népszerűsítő sajtótájékoztatón, Budapesten a Központi Vásárcsarnokban.
A pultosokért, felszolgálókért
A pultosok előre félnek, mi lesz a karácsonyi szezonban. A Stella ezért megjutalmazza azokat, akik tisztelettel beszélnek a pultosokkal, felszolgálókkal.
Bicepsszel tört tojás terjed a TikTokon
A magyar iskolások legalább negyede nem reggelizik, az európai 13 éves diákoknak pedig a 40 százaléka szintén reggeli nélkül indul iskolába egy 2019-es kutatás szerint. A legpörgősebb közösségi felületen keresztül tanítják a fiatalokat tojást sütni a Tojásszövetséggel együttműködve az élet teljesen más területéről érkező TikTokkerek, akiknek szórakoztatva tanító videóit már több mint egymillióan látták.
December 10: a Tokaji Aszú Napja
December 10-én tartják a Nemzetközi Tokaji Aszú Nap nevű programsorozatot a tokaji borászatok azzal a céllal, hogy tovább népszerűsítsék a magyar borkülönlegesség fogyasztását ideahaza és külföldön egyaránt.
„Ünnepeljünk malaccal!”
A karácsony közeledtével az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC), valamint a Magyar Húsiparosok Szövetsége a minőségi sertéshús fogyasztását népszerűsíti: ünnepi sertéskampányt indítanak közös erővel.
Kifli.hu: gyerekkórháznak dedikált CSR-akció
Még lehet csatlakozni a Kifli.hu jótékony kezdeményezéséhez, amellyel az online szupermarket a céges rendelésekből a Bethesda Gyermekkórházat támogatja.
Costa&GKI Digital: már nem sablonajándék a kávé
Néhány évtizeddel ezelőtt kevés kézenfekvőbb ajándék volt, mint egy pár zokni, egy új nyakkendő és egy csomag kávé. Mára a helyzet megváltozott, hiszen sokan otthon is baristáskodnak a családnak, ennek következtében pedig a magyar kávékedvelők mintegy fele kávét, vagy kávézással kapcsolatos eszközt ajándékoz az ünnepekre. A Costa Coffee és a GKI Digital közös kutatása megmutatja, hogy hogyan választunk mi kávézáshoz köthető ajándékot.
Gundel újranyitás: vissza a gyökerekhez
2021 májusában az Eventrend Group vette át a Gundel és a Bagolyvár étterem üzemeltetését. Az erről szóló szerződést 2021 január végén írták alá a tulajdonos Danubius Hotels (DH) képviselőivel, ez alatt mindkét hely zárva tartott. December 8-tól ismét megnyitották a Gundelt, méghozzá egy különleges, a régmúlt híres kínálatából kiinduló, azonban teljesen megújított gasztrokoncepcióval.
Felvásárlási láz az ételkiszállítók piacán
A felvásárlások után Európában a brit Deliveroo és a Just Eat Takeaway, a német Delivery Hero és a spanyol Glovo küzd majd az amerikai Uber Eatsszel és a DoorDash-sel.
Különleges Wine&Spirit üzlet nyílt Budapesten
Megnyitott a Culinaris új, prémium italokra specializálódott Wine&Spirit kiskereskedelmi egysége a Hegyvidék Bevásárlóközpontban. A budai üzlet különlegessége a nemzetközi és hazai prémium italkínálat legjavának értékesítése, a soft drinkektől egészen az olasz vagy dél-amerikai borokig.
Ezek a ferences szerzetesek kedvencei
A ferencesek ihlette leves, főétel és desszert csak decemberben szerepel a menüsoron, viszont a Szerzetesek titka nevű palóc fogás, amely a Geofood védjegyet is megkapta, az ünnepek után is fennmarad az étlapon.
Ázsiai gasztrománok figyelmébe!
A legjobb ázsiai szakácskönyv - „The Best Asian Cookbook” - címet nyerte el a párizsi Gourmand World Cookbook versenyen a kambodzsai „Taste of Angkor”.
Újra itt az Aszú Napja
Az aszú a királyok bora, és borok királya, de vajon ezt mások is így gondolják a nagyvilágban, és egyáltalán mi is az aszú, miért egyedülálló?
Összefogtak a tihanyi vendéglátóhelyek
Tihanyban több vállalkozás fogott össze, hogy rászorulók karácsonyát tegyék szebbé - tájékoztatták lapunkat az összefogás résztvevői.
Ötven magyar bor a Berlini Magyar Szüreten
A magyar borok egyik legjelentősebb exportpiacán, Németországban mutatkoztak be a magyar borok az Agrármarketing Centrum (AMC) és Magyarország Berlini Nagykövetsége együttműködésével a Berlini Magyar Szüreten - közölte az AMC pénteken az MTI-vel.
Kidobja a kávézaccot? Rosszul teszi
A zacc különböző célú újrafelhasználásával igyekszik fenntarthatóbbá tenni a kávéellátási láncot egy dán biotechnológiai startup.
Sertéshús-útmutató: hol van a frikandó?
A sertéshús hallatán mindenkinek eszébe jut a disznóvágás. A háztáji sertések vágása minden családnál kiemelt esemény volt főképp karácsony előtt és esküvők, nagyobb ünnepek alkalmával. Az állatot megtisztelték azzal, hogy minden részét felhasználták. Nincs ez másképp a mai modern húsfeldolgozó üzemekben sem.
Whiskys hordóban érlelt teával segít átvészelni a telet az NBA-legenda
Az alkoholtilalom eltörlésének évfordulóján kezd whiskyben érlelt tea árusításába a kosárlabda-történelem egyik legbriliánsabb játékosa.
Pro Gastronomia díjátadás
A dr. Sándor Dénes által 2018-ban alapított díjat a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek kaphatják meg.
Átadták a 2021-es Pro Gastronomia díjakat
Átadták az idei Pro Gastronomia díjakat. A dr. Sándor Dénes által 2018-ban életre hívott díjat a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek kaphatják meg.
Etyeki hölgy az Év Bortermelője
Nyúlné Pühra Beáta, az Etyek-Budai borvidéken működő Nyakas Pincészet főborásza nyerte el a Magyar Bor Akadémia (MBA) által odaítélt Év Bortermelője Magyarországon 2021-ben díjat.
Advent az etyeki Gasztrosétányon
December 4-én, 10 órától az etyeki Gasztrosétányon adventhez kapcsolódó programmal és finomsággal készülnek a helyiek. Nem csak a testet, de a lelket is melegíti a sparhelteken, piros fazekakban gőzölgő forralt bor és tea illata és látványa, és lesz vezetett pincetúra és sajtkészítés-bemutató is.
Így támogatjuk rendelésünkkel a vendéglátóhelyeket
Több millió rendelést fizettek idén SZÉP-kártyával a foodpanda felhasználói, derül ki a gyorskereskedelem hazai éllovasának számító vállalat adataiból. Az elmúlt 9 évben már megszokhatták a foodpanda vásárlói, hogy szabadon használhatják SZÉP-kártyájukat, hiszen a felületen elérhető éttermek 95%-a, azaz több mint 5500 hely elfogadja ezt a fizetési módot. A platform most annak járt utána, hogy milyen vásárlási szokásai vannak a foodpandás SZÉP-kártya felhasználóknak - tájékoztatta lapunkat a társaság.
Eljött a vadak ideje
Fenntartható fehérjeforrás, alacsony zsírtartalom, magas ásványianyag tartalom, ráadásul garantáltan antibiotikum és hormonmentes alapanyag – ez mind jellemző a vadhúsra.
A pandémia áldozata lehet a Mozart-golyó
Csődeljárás alá kerül az „eredeti Mozart-golyó” ausztriai gyártója.
Itt a street food fesztivál adventi vásár verzióban
Összegyúrták az ünnepi fényárral, fahéj illattal hívogató adventi vásárok szerethető részeit némi emelkedett hüttés hangulattal és változatos nemzetközi street food fogásokkal, amiből a 2021-es szezonra megszületett a Winter Food Fest.
Sztárséf alkotta ünnepi fogások a benzinkutakon
A menüsort ezúttal is Palágyi Eszter, a Szigliget Várudvar Étterem Executive séfje készítette el. A társaság 67 töltőállomásán megkóstolható különlegességek közös jellemzője, hogy a karácsonyi időszakhoz kapcsolódó hazai fogások – köztük székelykáposzta és halászlé – inspirálták Esztert.
A fenntartható táplálkozás újfajta megközelítése
Egyre sürgetőbb kérdés lesz, hogyan tudunk fenntarthatóbb módon táplálkozni. A fehérjével teli rovaroktól a laboratóriumban tenyésztett húsig sok zöld alternatívát kutatnak, a legújabb felfedezett pedig nem más, mint az alga.
Halból is jut elég az ünnepekre
A lehalászási időszak végén már látható, az előző évekhez képest elmarad az idei haltermés, ugyanakkor a haltermelők ki tudják szolgálni a hazai karácsonyi halfogyasztási igényeket. Erre hívta fel a figyelmet az Advent Óbudán Fő téri rendezvényen az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) közös sajtótájékoztatóján. A karácsonyig tartó vásáron a Kapj rá! kampány keretében, hétköznap színes programokkal, kerékpörgető kvízzel, gyerekfoglalkoztatóval, ismeretterjesztő anyagokkal és fotókiállítással várják a látogatókat, hétvégén emellett változatos, édesvízi halak elkészítését is láthatják és kóstolhatják az ünnepre hangolódók.
Nincs tovább: bezár Pest egyik ikonikus helye
Az Ádám Csaba vezette Olimpia Vendéglőről van szó a VII. kerületi Alpár utában, a Keleti Pályaudvar közelében. Aki szeretne személyesen is elbúcsúzni a topséf főztjétől, annak ugyancsak igyekeznie kell.
Folytatódik a pálmaolaj mizéria
Néhány éve alapos botrány kerekedett a pálmaolaj körül: bejárták a világsajtót a kitermeléshez köthető erdőirtások, emiatt kipusztuló állatok képei és a kényszermunkáról szóló jelentések. Világszerte bojkott is indult az alapanyag ellen.
Elegendő bor biztos lesz a britek karácsonyi asztalán
Mivel folytatódik a Nagy-Britanniát sújtó súlyos munkaerő- és áruhiány, ezért komoly probléma a vendéglátóiparnak és a magánszektornak is egyes árucikkek beszerzése.
GELATISSIMO: Sikerreceptek profi fagylaltosoknak
Menő technika, izgalmas trendvonalak és olyan ötletek, amiktől mindenki elolvad: az Alpoktól északra előállított kézműves fagylalt legnagyobb szakvásárán megtalálja a sikeres fagylaltos üzletmenet valamennyi hozzávalóját. Csúcsvállalatok és titkos favoritok tárják fel innovatív megoldásokkal és széleskörű kínálattal a vásárlókhoz vezető utat. Használja ki a fagylaltosok, vendéglátósok és szállodások nélkülözhetetlen szakmai találkozóját, hogy széleskörűen áttekintse a piacot és tökéletesen induljon a fagylaltszezonnak! Gelatissimo Stuttgartban 2022 február 5-9 között!
Több ásványvíz, üdítő és gyümölcslé fogyott az első háromnegyedévben
Az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák forgalma 1,912 millió liter volt az idén az első három negyedévben, 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de így is 4 százalékkal elmaradt a 2019-es azonos időszakitól - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség az MTI-vel.
Perel a Prosecco
Az Európai Unió döntésére vár Horvátország és Olaszország a Prošek-Prosecco borvitában.
Nincs ezentúl teraszfűtés Lyon-ban
Betiltja a kávézók és éttermek teraszainak fűtését a franciaországi Lyon önkormányzata. Az intézkedést azután hozták meg, hogy a francia nemzetgyűlés megszavazta a klímavédelmi törvényt, amelynek része a teraszok fűtésének leállítása. A jogszabály hatályba léptetését jövő áprilisig eltolták a koronavírus-járvány miatt.
Új arculattal a Pajzos Tokaj
Egy rendhagyó borkiállítás keretén belül mutatták be új arculatukat és megújult márkájukat. A Bárkert Bistroban rendezett egyórás pop-up kiállítás a Palingenézis, azaz Újjászületés nevet kapta.
Meglepő, de vannak hazai bárzongoristák
... és össze is fogtak egy szép cél érdekében: a Magyar Bárzongoristák Egyesülete újjáéleszti, és ápolja a nagy múltú hazai zeneszerzők dallamait.
Bajban a csokoládégyártók
Pedig évente több mint 7 millió tonna csokoládé fogy el világszerte.