Robotok a vendéglátásban

Robotok a vendéglátásban 

Az Enjoy Budapest robotkávézó mintájára hamarosan országszerte számos vendéglátóhelyen robotok vihetik ki az ételeket és az italokat.
Ma az jár jól Budapesten, aki nem nyitotta ki az éttermét

Ma az jár jól Budapesten, aki nem nyitotta ki az éttermét 

Legalábbis ezt állítja a megkérdezett szakértő  - többek közt saját tapasztalata alapján.
Csúcsra jár a cseh alapítású ételkiszállító cég

Csúcsra jár a cseh alapítású ételkiszállító cég 

2019 decemberében 10 autóval indította budapesti szolgáltatását a kifli.hu. Akkoriban 4000 terméket vittek házhoz, 40 dolgozó segítségével. Most pedig 200 autójuk járja Budapestet és környékét, 127 ezer vásárlót szolgálnak ki minőségi termékeikkel, 160 kollégájuk közreműködésével.
Magyar pezsgő ért el világsikert

Magyar pezsgő ért el világsikert 

Harmadjára került be a világ legjobb, aranyérmes pezsgői, sőt a legkiválóbbak TOP 10-es szelekciójába a Hungaria Rosé Extra Dry pezsgő.
A magyar borok fogyasztását népszerűsítő kampányt indítottak

A magyar borok fogyasztását népszerűsítő kampányt indítottak 

„Magyar borral szebb az ünnep!” – ezzel a szlogennel népszerűsíti a minőségi borok fogyasztását karácsonyt megelőzően az Agrármarketing Centrum (AMC). 
A jövő gasztronómiája: megérkeztek a készételkapszulák

A jövő gasztronómiája: megérkeztek a készételkapszulák 

Futurisztikus kialakítású és bárhol, azonnal elfogyasztható készételkapszulákat árul egy SquarEat nevű miami cég.
Már lehet rendelni a Rockettől Budapesten

Már lehet rendelni a Rockettől Budapesten 

Megjelent a magyar ételfutárpiacon a holland Rocket, amelynek applikációja Európa tíz legtöbbet letöltött alkalmazása között van.
Van olyan, amikor az adventi csokinaptárból hiányzik a csoki

Van olyan, amikor az adventi csokinaptárból hiányzik a csoki 

Nem, nem a gyártó trehánysága miatt, nem is azért, mert valaki kilopkodta belőle - egész más történt a Tony's Chocolonely elnevésű gyártó esetében.
Borbűnözés: lopják és csempészik a bordeaux-i csúcsborokat

Borbűnözés: lopják és csempészik a bordeaux-i csúcsborokat 

Egyre több csúcskategóriás Grand Crus bordeaux-i vörösbort lopnak el, majd adnak tovább „szervezett bűnözésre” utaló módszerekkel, adja hírül az euronews.com portál.
Hazai étkezési szokások: ha karácsony, akkor hal

Hazai étkezési szokások: ha karácsony, akkor hal 

Az utóbbi években lassan, de folyamatosan nő a hazai halfogyasztás, mondta Nagy István agrárminiszter a halfogyasztást népszerűsítő sajtótájékoztatón, Budapesten a Központi Vásárcsarnokban.

A pultosokért, felszolgálókért 

A pultosok előre félnek, mi lesz a karácsonyi szezonban. A Stella ezért megjutalmazza azokat, akik tisztelettel beszélnek a pultosokkal, felszolgálókkal.

Bicepsszel tört tojás terjed a TikTokon 

A magyar iskolások legalább negyede nem reggelizik, az európai 13 éves diákoknak pedig a 40 százaléka szintén reggeli nélkül indul iskolába egy 2019-es kutatás szerint. A legpörgősebb közösségi felületen keresztül tanítják a fiatalokat tojást sütni a Tojásszövetséggel együttműködve az élet teljesen más területéről érkező TikTokkerek, akiknek szórakoztatva tanító videóit már több mint egymillióan látták.

December 10: a Tokaji Aszú Napja 

December 10-én tartják a Nemzetközi Tokaji Aszú Nap nevű programsorozatot a tokaji borászatok azzal a céllal, hogy tovább népszerűsítsék a magyar borkülönlegesség fogyasztását ideahaza és külföldön egyaránt.

„Ünnepeljünk malaccal!”  

A karácsony közeledtével az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC), valamint a Magyar Húsiparosok Szövetsége a minőségi sertéshús fogyasztását népszerűsíti: ünnepi sertéskampányt indítanak közös erővel.

Kifli.hu: gyerekkórháznak dedikált CSR-akció  

Még lehet csatlakozni a Kifli.hu jótékony kezdeményezéséhez, amellyel az online szupermarket a céges rendelésekből a Bethesda Gyermekkórházat támogatja. 

Costa&GKI Digital: már nem sablonajándék a kávé 

Néhány évtizeddel ezelőtt kevés kézenfekvőbb ajándék volt, mint egy pár zokni, egy új nyakkendő és egy csomag kávé. Mára a helyzet megváltozott, hiszen sokan otthon is baristáskodnak a családnak, ennek következtében pedig a magyar kávékedvelők mintegy fele kávét, vagy kávézással kapcsolatos eszközt ajándékoz az ünnepekre. A Costa Coffee és a GKI Digital közös kutatása megmutatja, hogy hogyan választunk mi kávézáshoz köthető ajándékot. 

Gundel újranyitás: vissza a gyökerekhez 

2021 májusában az Eventrend Group vette át a Gundel és a Bagolyvár étterem üzemeltetését. Az erről szóló szerződést 2021 január végén írták alá a tulajdonos Danubius Hotels (DH) képviselőivel, ez alatt mindkét hely zárva tartott. December 8-tól ismét megnyitották a Gundelt, méghozzá egy különleges, a régmúlt híres kínálatából kiinduló, azonban teljesen megújított gasztrokoncepcióval.

Felvásárlási láz az ételkiszállítók piacán 

A felvásárlások után Európában a brit Deliveroo és a Just Eat Takeaway, a német Delivery Hero és a spanyol Glovo küzd majd az amerikai Uber Eatsszel és a DoorDash-sel.

Különleges Wine&Spirit üzlet nyílt Budapesten 

Megnyitott a Culinaris új, prémium italokra specializálódott Wine&Spirit kiskereskedelmi egysége a Hegyvidék Bevásárlóközpontban. A budai üzlet különlegessége a nemzetközi és hazai prémium italkínálat legjavának értékesítése, a soft drinkektől egészen az olasz vagy dél-amerikai borokig.

Ezek a ferences szerzetesek kedvencei 

A ferencesek ihlette leves, főétel és desszert csak decemberben szerepel a menüsoron, viszont a Szerzetesek titka nevű palóc fogás, amely a Geofood védjegyet is megkapta, az ünnepek után is fennmarad az étlapon.

Ázsiai gasztrománok figyelmébe! 

A legjobb ázsiai szakácskönyv -  „The Best Asian Cookbook” - címet nyerte el a párizsi  Gourmand World Cookbook versenyen a kambodzsai  „Taste of Angkor”.

Újra itt az Aszú Napja 

Az aszú a királyok bora, és borok királya, de vajon ezt mások is így gondolják a nagyvilágban, és egyáltalán mi is az aszú, miért egyedülálló?

Összefogtak a tihanyi vendéglátóhelyek 

Tihanyban több vállalkozás fogott össze, hogy rászorulók karácsonyát tegyék szebbé - tájékoztatták lapunkat az összefogás résztvevői.

Ötven magyar bor a Berlini Magyar Szüreten 

A magyar borok egyik legjelentősebb exportpiacán, Németországban mutatkoztak be a magyar borok az Agrármarketing Centrum (AMC) és Magyarország Berlini Nagykövetsége együttműködésével a Berlini Magyar Szüreten - közölte az AMC pénteken az MTI-vel.

Kidobja a kávézaccot? Rosszul teszi 

A zacc különböző célú újrafelhasználásával igyekszik fenntarthatóbbá tenni a kávéellátási láncot egy dán biotechnológiai startup.

Sertéshús-útmutató: hol van a frikandó? 

A sertéshús hallatán mindenkinek eszébe jut a disznóvágás. A háztáji sertések vágása minden családnál kiemelt esemény volt főképp karácsony előtt és esküvők, nagyobb ünnepek alkalmával. Az állatot megtisztelték azzal, hogy minden részét felhasználták. Nincs ez másképp a mai modern húsfeldolgozó üzemekben sem.

Whiskys hordóban érlelt teával segít átvészelni a telet az NBA-legenda 

Az alkoholtilalom eltörlésének évfordulóján kezd whiskyben érlelt tea árusításába a kosárlabda-történelem egyik legbriliánsabb játékosa.

Pro Gastronomia díjátadás 

A dr. Sándor Dénes által 2018-ban alapított  díjat a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek kaphatják meg.

Átadták a 2021-es Pro Gastronomia díjakat 

Átadták az idei Pro Gastronomia díjakat. A dr. Sándor Dénes által 2018-ban életre hívott díjat a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek kaphatják meg.

Etyeki hölgy az Év Bortermelője 

Nyúlné Pühra Beáta, az Etyek-Budai borvidéken működő Nyakas Pincészet főborásza nyerte el a Magyar Bor Akadémia (MBA) által odaítélt Év Bortermelője Magyarországon 2021-ben díjat.

Advent az etyeki Gasztrosétányon 

December 4-én, 10 órától az etyeki Gasztrosétányon adventhez kapcsolódó programmal és finomsággal készülnek a helyiek. Nem csak a testet, de a lelket is melegíti a sparhelteken, piros fazekakban gőzölgő forralt bor és tea illata és látványa, és lesz vezetett pincetúra és sajtkészítés-bemutató is.

Így támogatjuk rendelésünkkel a vendéglátóhelyeket 

Több millió rendelést fizettek idén SZÉP-kártyával a foodpanda felhasználói, derül ki a gyorskereskedelem hazai éllovasának számító vállalat adataiból. Az elmúlt 9 évben már megszokhatták a foodpanda vásárlói, hogy szabadon használhatják SZÉP-kártyájukat, hiszen a felületen elérhető éttermek 95%-a, azaz több mint 5500 hely elfogadja ezt a fizetési módot. A platform most annak járt utána, hogy milyen vásárlási szokásai vannak a foodpandás SZÉP-kártya felhasználóknak - tájékoztatta lapunkat a társaság.

Eljött a vadak ideje 

Fenntartható fehérjeforrás, alacsony zsírtartalom, magas ásványianyag tartalom, ráadásul garantáltan antibiotikum és hormonmentes alapanyag – ez mind jellemző a vadhúsra.

A pandémia áldozata lehet a Mozart-golyó 

Csődeljárás alá kerül az „eredeti Mozart-golyó” ausztriai gyártója.

Itt a street food fesztivál adventi vásár verzióban 

Összegyúrták az ünnepi fényárral, fahéj illattal hívogató adventi vásárok szerethető részeit némi emelkedett hüttés hangulattal és változatos nemzetközi street food fogásokkal, amiből a 2021-es szezonra megszületett a Winter Food Fest.

Sztárséf alkotta ünnepi fogások a benzinkutakon 

A menüsort ezúttal is Palágyi Eszter, a Szigliget Várudvar Étterem Executive séfje készítette el. A társaság 67 töltőállomásán megkóstolható különlegességek közös jellemzője, hogy a karácsonyi időszakhoz kapcsolódó hazai fogások – köztük székelykáposzta és halászlé – inspirálták Esztert.

A fenntartható táplálkozás újfajta megközelítése 

Egyre sürgetőbb kérdés lesz, hogyan tudunk fenntarthatóbb módon táplálkozni. A fehérjével teli rovaroktól a laboratóriumban tenyésztett húsig sok zöld alternatívát kutatnak, a legújabb felfedezett pedig nem más, mint az alga.

Halból is jut elég az ünnepekre 

A lehalászási időszak végén már látható, az előző évekhez képest elmarad az idei haltermés, ugyanakkor a haltermelők ki tudják szolgálni a hazai karácsonyi halfogyasztási igényeket. Erre hívta fel a figyelmet az Advent Óbudán Fő téri rendezvényen az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) közös sajtótájékoztatóján. A karácsonyig tartó vásáron a Kapj rá! kampány keretében, hétköznap színes programokkal, kerékpörgető kvízzel, gyerekfoglalkoztatóval, ismeretterjesztő anyagokkal és fotókiállítással várják a látogatókat, hétvégén emellett változatos, édesvízi halak elkészítését is láthatják és kóstolhatják az ünnepre hangolódók. 

Nincs tovább: bezár Pest egyik ikonikus helye 

Az Ádám Csaba vezette Olimpia Vendéglőről van szó a VII. kerületi Alpár utában, a Keleti Pályaudvar közelében. Aki szeretne személyesen is elbúcsúzni a topséf főztjétől, annak ugyancsak igyekeznie kell.

Folytatódik a pálmaolaj mizéria 

Néhány éve alapos botrány kerekedett a pálmaolaj körül: bejárták a világsajtót a kitermeléshez köthető erdőirtások, emiatt kipusztuló állatok képei és a kényszermunkáról szóló jelentések. Világszerte bojkott is indult az alapanyag ellen. 

Elegendő bor biztos lesz a britek karácsonyi asztalán 

Mivel folytatódik a Nagy-Britanniát sújtó súlyos munkaerő- és áruhiány, ezért komoly probléma a vendéglátóiparnak és a magánszektornak is egyes árucikkek beszerzése. 

GELATISSIMO: Sikerreceptek profi fagylaltosoknak 

Menő technika, izgalmas trendvonalak és olyan ötletek, amiktől mindenki elolvad: az Alpoktól északra előállított kézműves fagylalt legnagyobb szakvásárán megtalálja a sikeres fagylaltos üzletmenet valamennyi hozzávalóját. Csúcsvállalatok és titkos favoritok tárják fel innovatív megoldásokkal és széleskörű kínálattal a vásárlókhoz vezető utat. Használja ki a fagylaltosok, vendéglátósok és szállodások nélkülözhetetlen szakmai találkozóját, hogy széleskörűen áttekintse a piacot és tökéletesen induljon a fagylaltszezonnak! Gelatissimo Stuttgartban 2022 február 5-9 között!

Több ásványvíz, üdítő és gyümölcslé fogyott az első háromnegyedévben 

Az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák forgalma 1,912 millió liter volt az idén az első három negyedévben, 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de így is 4 százalékkal elmaradt a 2019-es azonos időszakitól - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség az MTI-vel.

Perel a Prosecco 

Az Európai Unió döntésére vár Horvátország és Olaszország a Prošek-Prosecco borvitában.

Nincs ezentúl teraszfűtés Lyon-ban 

Betiltja a kávézók és éttermek teraszainak fűtését a franciaországi Lyon önkormányzata. Az intézkedést azután hozták meg, hogy a francia nemzetgyűlés megszavazta a klímavédelmi törvényt, amelynek része a teraszok fűtésének leállítása. A jogszabály hatályba léptetését jövő áprilisig eltolták a koronavírus-járvány miatt.  

Új arculattal a Pajzos Tokaj 

Egy rendhagyó borkiállítás keretén belül mutatták be új arculatukat és megújult márkájukat. A Bárkert Bistroban rendezett egyórás pop-up kiállítás a Palingenézis, azaz Újjászületés nevet kapta.

Meglepő, de vannak hazai bárzongoristák 

... és össze is fogtak egy szép cél érdekében: a Magyar Bárzongoristák Egyesülete újjáéleszti, és ápolja a nagy múltú hazai zeneszerzők dallamait.

Bajban a csokoládégyártók 

Pedig  évente több mint 7 millió tonna csokoládé fogy el világszerte.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!