Vágó Ágnes cikkei

T. rex van?
Az a sztori jut eszembe – miközben haladunk az M3-ason utunk célja, Miskolctapolca felé –, amikor egy vendég néhány éve szintén e település egyik szálláshelyére foglalt magának egy csodásnak ígérkező wellnesshétvégét, azonban Pestről elindulva az ország túlfelén, a Veszprém megyei Tapolcán kötött ki. Amikor tisztázták vele a félreértést, a vendég családostul ismét beszállt a kocsiba, így lazulós pihenés helyett az autójukban, utazással töltötték a fél hétvégét.

Mi volt előbb? A tyúk vagy a tojás?
„Természetesen a tyúk!” – vágja rá pillanatnyi habozás után az olasz tojáspápa, Paolo Parisi. Aki villámlátogatásra érkezett Budapestre, a Bocuse d’Or európai döntőjének előestéjére, mert meghívták díszvendégnek a Bocuse Festa Italiana nevű rendezvényre, amelyet Gianni Annoni és csapata szervezett a versenyző olasz szakácsok tiszteletére. A híres-neves tojáspápa amúgy eléggé elveszett és bánatos képpel üldögélt egy sarokban, és csak a vak nem láthatta, hogy a háta közepére kívánja a kíváncsiskodó újságírókat meg az őt csodáló tömeget, amely időközben egyre nagyobb lett.

Új lehetőség a vendégkör bővítésére: Halal friendly hotel
„Jó érzékkel” próbált meg Magyarországra csalogatni muszlimokat állítólag jó pár éve egy arab országban jelen lévő magyarországinagykövetség egyik képviselője: disznóvágás, körmenet harangzúgással, bor, sör, pálinka minden mennyiségben, csinos, félmeztelen nők napoznak a vízparton – ilyen imázsfilmetvetítettek az elképedt közönségnek. Amit akartak, annak pont az ellenkezőjét érték el: a jelenlévők sziklaszilárdan elhatározták, hogy országunkba a lábukat be nem teszik, és óva intenek másokat is, hogy hasonlóképp cselekedjenek.
Ezt látni kell: Eger
Eger felkeresésén minden hazánkfia átesik egyszer: osztálykirándulás vagy családi program keretében a legtöbbünk megtekinti a legendás Várat, egykor Dobó István birodalmát, ahol elmereng az Egri csillagokban olvasottak alapján. Azonban Eger nemcsak pusztán egy olvasásélmény, hanem annál sokkal több. Ezt bizonyították be azon a borvacsorán, amely a városról szólt, Budapesten, a St. Andrea Wine ß Gourmet Barban, június 23-án.

Kőrözöttes kifli kikötő átadóval fűszerezve
Mi köze a jó öreg körözöttes kiflinek egy vadonatúj, most átadott, korszerű hajókikötőhöz a Balaton északi partján? Mindjárt kiderül...

Igazi koraNYÁRI partival megnyílt a JAB Villa
Amikor három éve az elhatározást tett követte, és a győri illetőségú JAB Csoport Magyarországi Képviselete a 2008-as alapítást követően a fővárosba, méghozzá annak is a szívébe, a Vörösmarty térre költöztette teljes textilkollekcióját bemutató helyiségét, akkor még senki nem gondolta, hogy az ottani 80-90 nm2-es bemutatóterem hamarosan igencsak szűknek bizonyul.
Ahol az égiek jókedvükben köveket hajigálnak
Hohó, bőrönd se kell! Hiszen egy szál fürdőgatya egy-két pólóval elfér egy szatyor mélyén. 39 fokot, perzselő napsütést ígér az időjárásjelentés Brac-ra az osztrák GRUBER-reisen által szervezett április végi study tour idején...

Organikus, bio, zöld, környezetbarát
A Bécsben tapasztaltak alapján bizton állíthatom, egyenes út vezet a kizárólag bio-, organikus és csupa természetes (alap)anyagok világába. Még a mosogatás is természetbarát granulátumokkal, kizárólag környezetbarát módon történik. A Hotel und Gast szakkiállításon jártunk, a Messe Wien területén.
Bor, lazulás, Balaton
Ülünk a Gölyemál dűlő szélén, kezünkben 100% Balatonnal teli pohárral. Szemben napsütés, meg a tó egy szelete. Ne fotózzunk, figyelmeztet Szabolcs, a Homola Pincészet névadója, mert elromlott a traktorjuk, és nem tudták rendbe rakni a dűlőjüket, mire megérkeztünk. Felesleges aggódnia, mert eszünkben sincs. Nemhogy fotózni, megmozdulni sem szeretnénk. Annyira tökéletes a semmittevés az isteni bor kíséretében, a táj szépsége, a teljes békesség. Most álljon meg az idő! Ez az egy, amit kérnénk.
Hely, szállás, márkaismeret
Nyakunkon a turisztikai főszezon. Egyesek elégedetten nézegetik szállodájukban a következő hónapok foglalási számait, másoknál vészforgatókönyv készül, mit tegyenek, hogy valamiképp megtöltsék nyárra a még üresen tátongó helyeket. A Google öt országra kiterjedő turisztikai kutatása alapján arról beszélgetünk Boros Botonddal, a Google magyarországi marketingvezetőjével, honnan, miképp indulnak hozzánk a turisták. Mi az a hívószó, amely a legjobban érdekli az utazókat, milyen témára kattintanak rá a legtöbben, és miképp alakult az elmúlt időszakban a mobilos keresések száma?
Végre kiderült, mi az a Nespresso Atelier
Igaz, egy francia szótár is elegendő lett volna a fátyol fellebentéséhez.
Fő helyen Budapest a világ gasztrotérképén
Ha még valaki nem tudná: SIRHA és ugyanott Bocuse d’Or európai döntő, május 9–11. között a HUNGEXPO-n.
Budapestre figyel májusban a topgasztro világ
Ha még valaki nem hallott volna róla: SIRHA + Bocuse d’Or európai döntő, május 9-11 között Budapesten - erről tartottak nemzetközi tájékoztatót április 22-én pénteken, a Pesti Vigadóban.
Hunguest: "jelenleg is tart a teljes átvilágítás"
Válaszolt kérdésünkre a cégeladással kapcsolatban a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója, Hülvely István.
Szállodaóriás nyílt a Balaton északi partján
A balatonfüredi Hotel Flamingo tulajdonosai, a Czigle család április 14-én este, ünnepélyes keretek között megnyitotta a Flamingo szomszédságában lévő legújabb szállodájukat, a négycsillag-várományos Hotel Füred Spa ß Conference-t.
Bor, kerékpár, piknik, szerelem - brainstorming stájer módra
Nincsenek nehéz helyzetben a magyarországi beutaztató turizmusért felelős stájer szakemberek, ugyanis Ausztria zöld szívét honfitársaink télen-nyáron imádják.
A tökéletes rántott hús receptje
Ha azt mondom, Bázakerettye, sokan bizonyára visszakérdeznek: az meg mi? Bár a nagyon eminenseknek talán a tanulmányaikból beugrik, hogy ez az a hely, amelynek köszönhetően kőolaj-nagyhatalom lehettünk volna (nem lettünk), később termálvizet is találtak, és kezdték egyre többen felkeresni a községet a pihenni vágyók.
Egyszer fent, egyszer lent
Egyszerre street food meg fine dining? Ilyen még úgyse volt Pesten, mi lenne, ha fúziós konyhát nyitnánk? Valami ilyesmi járhatott a Fővám téri új hely, az Up&Down tulajdonosainak fejében, miközben – másfél évig tartó munkálatok árán – kialakították a pesti rakparton található legújabb vendéglátóegységüket, amely extravagáns megjelenésű „Up” bisztróból és a korábbi pincéből átalakított, a kőkemény buliktól hangos amerikai kocsmák világát idéző „Down”-ból áll.
Szlovénia 2.0 – újratervezés
Van egy ország a szomszédunkban, amely mindennel rendelkezik, amiért szívesen útra kel a magyar: tengerpart, síparadicsomok, kiváló termálvíz és még jobb wellness-szolgáltatások, történelmi hangulatú városok, finom ételek, szép borok, mégis rendszerint csak átrohanunk rajta.
Oscar díjeső a Hotel Parlamentben
A nyitás percétől különleges és mással össze nem téveszthető módon várja vendégeit a pesti Hotel Parlament, miért pont 10 éves születésnapját ünnepelte volna a megszokott sémák szerint? Nem is tették.
Csúcsra járatott spanyol rokon
Egyes desztinációk turizmusának visszaesésével más úti célok idegenforgalma jelentős növekedésre számíthat. Köztük Tenerife, a hegyekkel borított spanyol üdülősziget, a Kanári-szigetek legnagyobbika, ahová olyan tömegek indulnak mostanában, hogy május végéig gyakorlatilag full-ra betelt minden szálláshely.
SZÉP kilátások a hazai szállodások szemszögéből
Borítékolható volt, hogy a kormány válaszlépést tesz, hiszen az Európai Bizottság februárban gyakorlatilag elmeszelte a teljes hazai cafeteriarendszert, azonban amit a miniszterelnök e hét csütörtökön Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) évnyitóján bejelentett, arra azért hazai szállodás körökben nem sokan számítottak.
Michelin-csillagos lett a Costes Downtown - interjú Gerendai Károllyal
Hatalmas az öröm a Costes Downtown csapatánál: az étterem megkapta első Michelin-csillagát, így Magyarországon már öt étterem büszkélkedhet az elismeréssel, köztük, tegyük hozz,á a Gerendai Károly tulajdonos által jelzettek közül mindjárt kettő is. Hiszen a Costes Downtown mellett a korábbi díjazott Costes is megtartotta most a Michelin-csillagát. A boldog tulajdonost külföldi üzleti útja során értük utol.
Egy biztos: 2016 a Gasztroélmények Éve
Mivel teljes átalakítás előtt áll a hazai turizmus irányítása, és bizonytalan a Magyar Turizmus Zrt (MT Zrt) jövője is, így a cég vezérigazgató-helyettesének, Glázer Tamás prezentációja gasztroélmények témában néhány tényen, és a főbb irányvonalak ismertetésén kívül más újdonságot nem tartalmazott az Utazás Kiállításon.
Afrika, a felfedezésre váró aranybánya
Érdekes előadásokból állt a „Kereskedelmi lehetőségek Afrikában” című konferencia az Afrika Expón belül, az Utazás kiállítás nyitónapján, amelyet török zenei aláfestés kísért a szomszédos standról, az előadók azonban ennek ellenére is helyt álltak.
Dining Guide díjkiosztó: tarolt az Onyx
Az idén immár 12 éves Dining Guide tíz éve kezdett el sorrendet felállítani, és pontozni a hazai éttermek teljesítményét – amivel (akkoriban) alaposan felkavarta a hazai vendéglátás langyos állóvizét. Igaz, azóta már sok víz lefolyt a Dunán, de a Dining Guide csapata – alaposan megváltozott összetétellel – továbbra is áll a vártán, lelkesen járja az országot, eszik, pontoz és figyel.
A fekete víz szelleme
Szlovéniáról legtöbbünknek az ugrik be, ahogy robogunk Olaszország vagy más, távolabbi európai úti cél felé, és gyorsan, szinte megállás nélkül szeljük át autóval az országot. Most – mivel eltölthettünk néhány napot a határhoz közeli fekete termálvíz hazájában az MGM Media Optima jóvoltából – rájöttünk, korábban nagyot hibáztunk.
Valami más' - a SIL Design Centrumban
Exkluzív megjelenésű, különleges környezetben találkoztunk szakmai vendégeinkkel és előadóinkkal idei első programunk alkalmával: a művészetek iránt fogékonyak pesti Mekkájának számító Falk Miksa utca egyik kiállítótermében, Sági László és társa birodalmában, amelyet látványkonyhával is felszereltek. Így a Business Klub előadásai alatt láthattuk azt is, hogy Kaldeneker György, a kreatív ötleteiről ismert szakács miképp készíti vendégeink számára az ebédet.
Kaland a Kempinski konyháján
Igazán különleges miniküldöttség érkezett Szekszárdról február 10-én a Kempinski Hotel Corvinus Budapest konyhájára, ahol a luxushotel profi gasztrocsapata fogadta a vendégeket. Akik egy teljes napon át beavatták a finger food készítés rejtelmeibe Magyarország első, kizárólag fogyatékosokat foglalkoztató éttermének, az Ízlelő dolgozóit.
Vége a dalnak: bezárt a Mirage Hotel a Hősök terénél
Mivel pont került az adásvételi szerződésre, új tulajdonosai pedig e hét pénteken veszik birtokukba az eddig Mirage Fashion Hotelként működő, ilyen formán három évet élt, Hősök tere sarkán álló szálláshelyet, így e héten már nem fogad vendégeket a Mellow Mood-csoport által üzemeltetett 37 szobás, igazi kis angol ékszerdobozhoz hasonlatos boutique hotel.
Olaj, divat, topgasztronómia
Exkluzív esemény, sztár résztvevőkkel: egy három Michelin-csillagos séf főz február 27-én a Boscolo Hotel Budapest Salon éttermében, divatbemutató körítéssel.
Korfu is szerepel a Ryanair nyári budapesti úti céljai között
Bár a 6 milliomodik utas köszöntése miatt hívták a sajtó képviselőit a budapesti Liszt Ferenc Repülőtérre január 13-án, a Ryanair ez alkalommal jelentette be, hogy a korábban már meghirdetett három új nyári desztinációja mellé – ez Koppenhága, Malaga és Málta – egy negyediket is odaillesztett. Ugyanis Korfu szigetére is repülhet a magyar majd velük heti egy alkalommal a nyári időszakban kikapcsolódni, a szigetet felfedezni.
Üdv a fedélzeten!
Kinyitsz egy palack bort, kicsit hagyod szellőzni, ráérősen töltesz belőle egy pohárral, aztán lassan a szájadhoz emeled... És azonnal érzed a harmóniát, a nyugalmat, a szeretetet, a feltétlen bizalmat, szinte látod magad előtt azokat, akik készítették: a balatonlellei Bujdosó famíliát.
Bővülő személyre szabott szolgáltatások az MGallery Nemzeti Hotelben
Hotel Nemzetiként ismerhetjük, az MGallery-brand tagjaként, tavasztól pedig ismét változáson esik át a pesti, idén 120 éves, kívülről patinás, belülről álomszép butikhotel, amelyet 2015 októberétől új igazgató, a Sofiteltől átigazolt Balzer Timea vezet.
Fürdünk a jóban
Látványos turistaszámnövekedés, az olaszok már külön járatokat is indítanak a budapesti adventi vásárokra, minden eddiginél jobb számok a fővárosi fürdők területén – három elégedett turisztikai szakember beszámolója 2015-ről a Gellért Gyógyfürdő és Uszoda emeletén, január 7-én, embert próbáló hőségben.
Örülnek az aranykulcsosok
Budapest egyik legújabb, kimondottan a húsimádókat megcélzó helyén, a belvárosi Mészár Steak-ben tartották január 6-án este az aranykulcsos portások évköszöntő fogadásukat – üzleti partnereik számára.
Elszállt megszálló vendégeivel a Hotel Zenit
Különleges évzáró partit rendezett a spanyol Zenit-lánc 90 szobás magyarországi tagja december 3-án. A becsekkolásnál mögöttem egy hölgy Malév feliratú kis kézitáskával érkezett, és jól tette, mert ezen a bulin minden a repülésről szólt.
Startup az ötcsillagos hotelben? Miért is ne?
Egyedülálló startup-os vállalkozás a hazai szállodások körében? Avagy mindent tudó concierge? Ez is, az is igaz a Mellow Mood Hotels esetében. Ugyanis olyan, a vendégeik által okostelefonon üzemeltethető, ingyenesen letölthető applikációt kínálnak mostantól a hozzájuk érkezőknek, amely könnyen elveheti a fővárosi idegenvezetők kenyerét.
Már Gianni is beköltözött a Belvárosi Piacra
Aki csak számít a hazai topgasztronómia területén – az szinte kivétel nélkül mind jelen van a korábban Hold utcai Vásárcsarnokként ismert, ma Belvárosi Piacként elhíresült bevásárló- és street food gasztronómiai helyen. November 30-tól Gianni Annoni étteremtulajdonos is csatlakozik az elit csapathoz a földszinti részen kialakított tágas sajtüzletével.
Hungaricum vs. Gallicum
Őshazájából, azaz a Franciaországból érkező Cabernet franc vagy a villányi borvidékről származó franc? – ez itt a kérdés. Erősen megoszlanak erről a vélemények: a Loire-völgyéből érkezők esküsznek saját borvidékükről származó, könnyedebb textúrájú és ízvilágú nedűikre, a magyarok viszont az erősebb, testesebb, a hazai ízvilághoz közelebb álló villányi fajták mellett teszik le voksukat.
Ha biztonságos utazás, akkor El Al
Bár a helyzet a világban most elég bizonytalan, azonban az El Al légitársaság továbbra is azt végzi, amihez a legjobban ért: teljes biztonságban juttatja utasait úticélukhoz, mondta Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete azon a közös sajtóreggelin, amelyet a Budapest Airport és az El Al tartott november 26-án.
Holnapután
A csokornyakkendő ma már a védjegye. Családi cégük idén lépett krisztusi korba, és a 33. születésnap okán először arra gondolt a Zsidai-família, hogy amit idáig elértek, annak bemutatására készítsenek egy szép, látványos albumot. Aztán úgy ahogy van, elvetették ezt a magasztos gondolatot. És inkább egy olyan mű született – ez lett Zsidai Roy: Spíler című könyve -, amely arról szól, honnan jött és merre tart a hazai gasztroélet egyik legsikeresebb szereplője.
Kicsit olasz, kicsit amerikai, de a miénk
Saját nemzetközi franchise-hálózatot indított útjára az amerikai The Fusion Group magyar leányvállalata, amely 32 Burger King éttermet, valamint az Anna kávézókat működteti Magyarországon.
Egyik szemük sír, a másik nevet
Dr. Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke nyitotta meg Tapolcán a Hunguest Hotel Pelionban a hazai szállodások szakmai szövetségének idei soros közgyülését, a 42-et.
A kerekasztal lovagjai
Szemináriumi nappal kezdődött november 18-án az MSZÉSZ 42. Közgyűlése Tapolcán, a Hunguest Hotel Pelionban, ahol mind a délelőtti, mind a délután megtartott szakmai kerekasztal beszélgetés mindent vitt.
Ha plusz húsz fok, és itt a nyár, akkor Karácsonyi Vásár
A Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ (BFTK) november 13-án, pénteken, megnyitotta Adventi- és Karácsonyi Vásárát a Vörösmarty téren, amely az előző évekhez képest ugyan valóban korábban nyílt meg, de azért azzal senki nem számolt, hogy ingujjra vetkőzött vendégsereg veszi birtokba a kizárólag minőségi ételeket, italokat és portékákat kínáló gasztronómiai és iparművészeti termékeket felvonultató téli vásárt.
Szegény ember szállodája
Az Airbnb-vel kapcsolatban a legtöbb támadás a rövid idő alatt óriási világsikert arató szállásmegosztó portált adózási oldalon éri. Érdekes, hogy épp 2008-as alapításának színhelyén – San Franciscóban – kapott e téren a napokban jókora pofont a cég. Ideje lenne tehát helyén kezelni a sharing economy (közösségi gazdaság) üzleti modelljének úttörő vállalkozását és tisztázni végre azt a zavaros helyzetet, amelyben sokan ma még sikerrel halásznak. Vannak azonban – és szerencsére szintén nem kevesen –, akik szeretnék tisztázni és rendezni a jogi tényállást.
Kavics a vízben
Budapesten nyitja meg következő egységét a jelenleg 16 európai hotelt működtető német szállodalánc, a MEININGER. A Fővám téri Vásárcsarnok melletti Csarnok téren alakítják ki azt a 184 szobás, 787 ágyas, vadonatúj szálláshelyet, amelyet 2018 tavaszától vehetnek majd birtokba a vendégek. A németországi lánc igencsak speciális koncepció alapján működik, többek között erről is kérdeztük Eric van Dijket, a dinamikusan terjeszkedő hotellánc ügyvezető igazgatóját.