Vágó Ágnes
„Az élet nem habos torta…”

„Az élet nem habos torta…” 

Félreeső, nyugalmas helyen lévő kis budai utcában egyik nap gyerekzokogás törte meg a csendet: egy apuka, mellette meg egy anyuka próbálta csitítani saját csemetéjét, de mindkét gyerkőc vigasztalhatatlan volt. Az óvodával szomszédos cukrászda ajtajára ugyanis azt írták ki: „Csőtörtés miatt zárva!” Ám mivel az óvodások még nem tudnak olvasni, meg nem is igen tudják, mi az a csőtörés, őket egyvalami érdekelte: hogy nem kapták meg aznapi betevő sütinyalókájukat.
Kanada ennél sokkal többet ér

Kanada ennél sokkal többet ér 

Le lehet ragadni a sablonos látnivalóknál Kanada két legérdekesebb városának – Montreal és Toronto – meglátogatásakor, azonban sokkal izgalmasabb felfedezni azt az arcát e nagyvárosoknak, amelyet csak a helybéliek és a különlegességekre vágyó turisták ismerhetnek.
Rapid randi Párizsban

Rapid randi Párizsban 

Miért pont egy szokványos workshop terén hazudtolnák meg magukat a franciák? Az idén tízéves „Rendez-vous en France 2015 Szalon és Workshop” elnevezésű szakmai találkozó, a franciák legnagyobb beutaztatóvására most is összetéveszthetetlenül franciásra sikeredett.
Egy igazán szeretni való új hely: Kisbécs

Egy igazán szeretni való új hely: Kisbécs 

Lehet nyitni új vendéglátóegységet profi számítások alapján, üzleti alapon, és lehet úgy is – bár ez a ritkább -, hogy a tulajdonosokat kizárólag az érdekli: vendégeik épp olyan jól érezzék magukat náluk, mintha bárki egyik barátjához menne reggeli közös kávézásra vagy esti borozgatásra egy mesebeli, virággal övezett teraszra.
ÉS Deli nyitás a Kempinskiben

ÉS Deli nyitás a Kempinskiben 

„Kis projekt, nagy kihívásokkal”, fogalmazott Stephan Interthal, a belvárosi ötcsillagos ház igazgatója legújabb gasztro pontjuk, a szálloda földszintjén kialakított ÉS Deli ünnepélyes megnyitásakor.
A harmonikus szépséget díjazták Siófokon

A harmonikus szépséget díjazták Siófokon 

Négycsillag superior minősítést kapott a siófoki Mala Garden Hotel. A különleges hangulatú butik szálloda a négyszázadik a hazai szállodák sorában, amely átvehette a Hotelstars védjegyet. A tanusítványt ünnepélyes külsőséget közt adta át április 13-án Siófokon Dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára és dr. Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke Mihók Tamás tulajdonos-ügyvezetőnek.

Indul a Grand Tour svájci módra 

A svájci jegybank meglepőt lépett pénzük védelme érdekében. Ezzel szorosan összefügg, hogy Európa érdeklődése fokozatosan lanyhul a négy nyelven beszélő addig tejben, csokoládéban folyó ország iránt. Úgyhogy nincs mese: lépni kellett, ha vissza szeretnék a svájciak szerezni a más országból hozzájuk érkezők bizalmát.
Kis hely, nagy borokkal: a Somlón jártunk

Kis hely, nagy borokkal: a Somlón jártunk 

Annyiszor elrobogtunk mellette ifjú és későbbi éveinkben – Ausztriába vagy a vasi települések valamelyikébe indulva vagy onnan visszafelé jövet a 8-as úton –, mindig is megcsodálva a jellegzetes vulkáni kúp látványát. Ez itt a Somló, mondtuk magunkban, azonban soha nem ismertük igazán közelről. Ezért is tartottunk örömmel arra a bortúrára, amelyre a Somló hegyi pincészetek tulajdonosai hívtak, hogy kóstoljuk meg imádott hegyük különleges ízű, zamatú, szép tételeit.
Mobillal fizetni? Miért is ne?

Mobillal fizetni? Miért is ne? 

Ma már szinte minden elképzelhető és elképzelhetetlen eszközzel lehet fizetni a szolgáltatásokért, e téren a kreativitás határa a csillagos ég…
Rapid randi Párizsban

Rapid randi Párizsban 

Ahogy ők rendezik (az éppen most tízéves) Rendez-vous en France 2015 Szalont és Workshopot, a franciák legnagyobb beutaztató vásárát, azon is rajta hagyják névjegyüket. A Porte de Versaille területén rendezett, kétnapos szakmai találkozón mindenütt sok-sok tavaszi virág – jácint, nárcisz, tulipán – , csokoládé és pezsgő vagy a most divatos habzóbor fogadja a világ különböző pontjairól érkező tour-operátorokat.

Utazás a jövőbe 

A design és annak magyarországi legnevesebb képviselői? Vagy az elegáns, különleges, ötcsillagos helyszín? Esetleg mindkettő vonzotta közönségünket? Egy biztos: olyan sokan tartottak ezúttal velünk, hogy már a rendezvény előtt két héttel kitehettük volna a „Megtelt” táblát, és nem kevés logisztikát igényelt, hogy a végül jelen lévő több mint hetven szakmai vendéget kényelmesen elhelyezzük.

Hévízi helyzetjelentés: csökkenő orosz vendégszám 

Hévízen, helyi és balatoni szállodák vezetőinek, valamint a társult tagok részvételével indult március 24-én a régióülések országos roadshow-ja, ahol akadt egy kakukktojás is...

Carton Hungaricum kóstoló 

A VinCE első napján zárt körű kóstolót tartottak Káli Ildikó sommelier, borszakíró, bortanfolyami oktató professzionális vezetésével a Carton Hungaricum boraiból.

Most végre megérkeztünk a Somló-hegyre 

Annyiszor elrobogtunk mellette ifjú és későbbi éveinkben - Ausztriába vagy a vasi települések valamelyikébe indulva, vagy onnan visszafelé jövet a 8-as úton -, mindig is megcsodálva a jellegzetes vulkáni kúp látványát. Ez itt a Somló, mondtuk magunkban, azonban soha nem ismertük igazán közelről. Ezért is tartottunk örömmel arra a bortúrára, amelyre a Somló hegyi pincészetek tulajdonosai hívtak, hogy kóstoljuk meg imádott hegyük különleges ízű, zamatú szép tételeit.

Mobillal fizetni? Miért is ne? 

Ma már tényleg szinte minden elképzelhető és elképzelhetetlen eszközzel lehet fizetni a szolgáltatásokért, e téren a kreativitás határa a csillagos ég...

Dőlnek a foglalások az idei első Étterem Hétre 

Bár még nincs egy hete, hogy eldördült a startpisztoly (hiszen február 25-től lehet foglalni helyet a VIII. Országos Étterem Hétre) azonban már jócskán akadnak olyan vendéglátóegységek, ahová máris kitehetik a megtelt táblát.

Kulináris vonalon erősít Kelet-Stájerország 

Az Utazás Kiállítás egyik állandó résztvevője Oststeiermark, azaz Kelet-Stájerország. Az idei budapesti rendezvényre elsősorban gasztronómiai kínálatukat hozták el.

Fehér zászpa, ragacsos kutyanyelv, tőzike. Az vajon mi lehet? 

Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése  beruházások valósulnak meg 332 millió Ft összegű támogatásból „Termáltó és Ökopart” címen. Az „Utazás 2015” kiállítás szakmai napján Zalakaros polgármestere, Novák Ferenc és Krampek Mihály, a városi gyógyfürdő vezérigazgatója az elmúlt évek fejlesztéseiről, és a jelenleg is zajló beruházásokról számolt be egy szűk körű tájékoztató keretében.

Ropták, nézték, megismerték 

A Magyar Szállodaportások Aranykulcs Egyesülete február havi találkozóját a Bécsi úti legújabb szórakoztató-központban tartotta, ahol a Buda Gastro ß Entertainment ügyvezetője, Jankura László fogadta a népes csapatot, és végigkalauzolta birodalmán.

Szeptember 11-én nálunk főznek a világ ifjú szakács titánjai 

Beindul a szakács világbajnokság dömping kis hazánkban: idén a földgolyó legjobb fiataljai mérik össze nálunk tudásukat, jövőre pedig már egyenesen a Bocuse d’Or, a világ topszakácsversenyének európai döntőjének ad otthont Budapest. A Chaine des Rotisseurs nevű gasztronómiai társaság, amely a világ legrégebbi gasztronómiai szervezete (alapításának éve: 1248!), idén, a tavalyi dél-afrikai kitérő után Budaörsön, a METRO Gasztro Akadémián izzítja be majd a tűzhelyeket azért, hogy a világ különböző részeiről hozzánk utazó ifjú szakácstitánok összemérjék tudásukat, és kiderüljön, ki közülük a legjobb?

Conchita Wurst-ot imádták a Story Gálán 

Meghívott és meg nem hívott (ezért jól megsértődött) celebek az idei, 16. Story Ötcsillag és Érték Díjátadó Gálán. Egy biztos: mindannyiukat leénekelte a sztárfellépő, Eurovízió-győztes Conchita Wurst, aki amúgy annyira törékeny és légies, hogy majdnem elfújta a színpadról a saját, hatalmas hangja. Február 7-én, este 18 órától gyülekeztek a celebek, hazai sztárok (és magukat sztároknak képzelt akárkik) az ötcsillagos Corinthia Grand Hotel Royal lobbijában, hogy részt vehessenek a Szalai Vivien főszerkesztőségével először jegyzett Story Gálán.

Mit keres az állatsereglet a textilbemutatón? 

Február 5-6-án nagysikerű workshopot, a nyitó nap estéjén nagyszabású, mégis családias hangulatú partit adott partnereinek a német anyacéggel rendelkező JAB-Gardisette csoport magyarországi képviselete a Vörösmarty téri Gerbeaud-ban.

Lakásétterem nyomán lakáskoncertek 

Jazz programok, kötetlen interjúk, felolvasóestek – Varnus Xaver orgonaművész pesti, zuglói lakását „feláldozta” a kultúra oltárán, és február 20-tól kezdve tavasz végéig mini szalonnak ad ott helyet.

Utazási irodák bevonásával erősít a PremioTravel 

Ennek bizonyítékaként január 28-án, a Symbol Budapestben megtartott ez évi katalógus bemutatójukra a hazai utazási irodák képviselőit hívták.

Prestige Hotel: séta VIP sisakban 

Bérháznak épült eredetileg, még a XIX. században, eklektikus stílusban, a hírneves Hild József tervei alapján. Aztán áttervezték, amikor a Zofahl família tulajdonába került. 2004-ben csapott rá le a KÉSZ Kft., amely megvette az akkor már lakatlan épületet, és lakóháznak tervezték át.

Nyerő selfie a győztes csapatról 

Január 23-án este a Corinthia Hotel Budapest Báltermében tartották a hazai szállodások immár második alkalommal kiírt pályázata, az Év Szállodája 2014 díjkiosztó ünnepségét közel kétszáz vendég részvételével. Három-, négy- és ötcsillagos kategóriában hirdettek győzteseket, emellett a szakmai zsűri különdíjakat is kiosztott, amelyeket a házak kiváló üzemeltetéséért és innovációjáért ítéltek oda. Interjúink a győztes szállodák képviselőivel készültek.

Albánia, a sötét ló 

Az ország teljes hosszában húzódó tengerpart, magas hegyek, természetes tavak, felfedezésre váró történelmi emlékek, a kommunista diktatúra mementóival megtűzdelve – ez Albánia, vagy ahogy a TS Tours ügyvezetője, Erdős László hívta: a kiutazó turizmus sötét lova.

Egyik kortyról a másikra 

A hazai borászszakma három elismert szekszárdi képviselőjét kérdeztük: milyen bort iszik szívesen idén a magyar?  

Új brunch koncepcióval erősít az InterContinental 

Január 18-án mutatta be új brunch koncepcióját az InterContinental Budapest szálloda.

Zenés koccintás az aranykulcsosoknál 

Rendhagyóan elegáns új évi koccintásra hívta partnereit és tagjait a Magyar Szállodaportások Aranykulcs Egyesülete január 8-án este a Zeneakadémia nagytermébe, majd a fogadás az első emeleti előcsarnokban folytatódott.

Nyerők a törzsvendégek az Ízlelőben 

A szekszárdi Ízlelő Családbarát Étteremben - ahol a vendégtérben és a konyhán is sérültek dolgoznak - december 18-án, csütörtök délben tartották a sorsolást, amelyen az egész évben hozzájuk járó törzsvendégek közül került ki az a két szerencsés, aki egy pesti és egy balatoni szállodába szóló wellness hétvégét nyert.

Díjat alapítottak a sommelier-ek 

A 2011-ben alakult Magyar Sommelier Szövetség elnöke, Káli Ildikó kapta a szövetség által idén alapított, és most először átadásra kerülő Par Excellence díjat oktató kategóriában.

Partival búcsúzott a Ramada névtől az Aquaworld 

Év végi partiján jelentette be az eddig Ramada Resort – Aquaworld Budapest néven működő szálloda- és élményfürdő komplexum, hogy a jövőben rövidebb néven és egy osztrák befektetővel partnerségben folytatja működését.

Peti és Norbi Budapestre megy 

December 5-én, pénteken, Mosonyi Péter szakács és Kővári Norbert felszolgáló, a szekszárdi, sérülteket foglalkoztató étterem, az Ízlelő csapatának két tagja kapta azt a különleges szakmai lehetőséget, hogy a budapesti ötcsillagos szálloda, a Budapest Marriott Hotel konyháján és vendégterében eltölthettek egy napot, belelátva az ottani munkába, ismerkedve kicsit egy luxusszálloda hétköznapjaival.

Exkluzív interjú: Költözik a Costes! 

December 4-én, a Dohány utcai Continental Hotel Budapest partner partiján különleges bejelentés hangzott el: az első magyar Michelin csillagos étterem, a Costes egy tavasszal nyíló belvárosi szállodába költözik. Ennek részleteiről kérdezzük a fine dining étterem többségi tulajdonosát, Gerendai Károlyt.

Költözik a Costes! 

Régóta tervezte, sosem csinált titkot belőle Gerendai Károly, a Michelin-csillagos Costes Restaurant többségi tulajdonosa, hogy imádott helyét, a Magyarországon elsőként Michelin-csillaggal díjazott pesti, Ráday utcai fine dining éttermet nagyobb, tágasabb helyre költöztetné. Most végre eljött az idő? Mivel a nagy bejelentés előtt beszélgetünk, tisztázzuk, csak akkor jelenik meg az interjú, amikor mindenki számára kiderül: a Costes Restaurant tavaszra Costes Downtown néven újjászületik.

Rolexet a távozó alkalmazottaknak! 

A szállodákban a reggeliztetés kulcsszerepe, a tophotelekben dolgo­zók motivációjának és dicséretének fontossága, a színes likőrök, gyöngyözőborok és a prosecco fokozódó uralma, a sötét színekre váltó porcelánok divatja és a természetes alapanyagú, százszázalékos gyümölcslevek előretörése – nagyjából így összegezhető idei salzburgi látogatásunk az Alles für den Gast toprendezvényen tapasztaltak alapján.

Bevlo buli 

Látott már olyan textil bemutatótermet, ahol az igazi buli indulásának kezdetén átváltják a helyiség világítását bulifényekre, és a vérpezsdítő zene még a mosdóban is topminőségben szól?

Rolexet a távozó alkalmazottaknak! 

A szállodákban a reggeliztetés kulcsszerepe, a tophotelekben dolgozók motivációjának és dicséretének fontossága, a színes likőrök, gyöngyözőborok és a prosecco fokozódó uralma, a sötét színekre váltó porcelánok divatja és a természetes alapanyagú, százszázalékos gyümölcslevek előretörése – nagyjából így összegezhető idei salzburgi látogatásunk az Alles für den Gast toprendezvényen tapasztaltak alapján.

Kiút a gödörből 

Rapid randi kívánság, a társult tagokra nagyobb figyelem, Bécsből is minden út Debrecenbe vezet, egy meghökkentő nyíltsággal elővezetett szakmai elemzés, szállodai kapacitás növekedés, az átlagos szobaár azonban még nem az igazi – nagyvonalakban ez történt a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) a debreceni Kölcsey Központban, november 13-án tartott éves közgyűlésén.

A tiszafüredi Balneum ki-, a szegedi Art Hotel bekerül az Accent portfóliójába 

A most beköszöntő november jelentős változást hoz két hazai szálláshely életébe. 

A nulladik lett az első nap 

Mivel kizárólag olyan témákra fókuszál a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) éves közgyűlését megelőző nap programja, amely a vezetői és az üzemeltetés munkáját is segíti, joggal nevezhetjük ezt a rendezvény immár egyik alappillérének, és a korábbi megfogalmazás, miszerint ez a közgyűlés nulladik napja, idejét múlttá vált.

Ahogy kell 

Világéletében szállodai vendéglátós területen dolgozott Bándoli Attila, a Gundel Étterem október 1-jével kinevezett új ügyvezető igazgatója, aki azt vallja, egy korábbi munkahelyén, a Danubius-csoport elődjénél a privatizáció időszakában eltöltött évek duplán számítanak, annyi feszültséggel, stresszel volt teli akkoriban a munkája. Hét éve érkezett a Gundelhez, Buday Gábor igazgatósága idején, majd a ház későbbi vezetője, Alföldy Tádé helyettesének választották azzal a nem is titkolt céllal, hogy ha az ügyvezetőnyugdíjba megy, ő lép a nyomdokaiba.

Jövőre Budapestre is repül az Air Transat 

Budapestet is felvette járathálózatába a jövő évi nyári menetrendtől a kanadai, montreáli székhelyű Air Transat, adta hírül a légitársaság a közelmúltban. Így heti rendszerességgel létesül közvetlen légi kapcsolat Montreál és Torontó, illetve a magyar főváros között. Az Air Transat marketing- és sajtófőnökét, Valerie Martint a bombahír kapcsán döntésük hátteréről kérdeztük

Aliz + Eszterbauer, a páratlan páros 

Lehet megemlékezni különféle borvacsorákról, azonban ha Meződy Aliz budai Remíz éttermében tartják azt a bizonyos borestet, akkor a hely tulajdonosa, háziasszonya kihagyhatatlan a tudósításból, mert vidám, sziporkázó egyénisége meghatározó egy borest folyamán.

Törököt fogtak az aranykulcsosok 

Budapest legújabb, trendi helyén, a török-magyar fúziós konyhát vivő Rudas Restaurant & Barban tartották októberi találkozójukat a Magyar Szállodaportások Aranykulcsos Egyesületének tagjai október 15-én, szerdán.

Megvannak a 2015-ös Gault&Millau díjazottak 

Kissé kaotikus ricsaj kellős közepette (az éttermesekről sok minden állítható, de az nem, ha sokan vannak egy helyütt, akkor rendben, csendben figyelnek) kihirdették az ősz egyik várva várt gasztroeseményén, a 2015. évi Gault&Millau Magyarország étterem- és borkalauz által odaítélt díjakat. Október 9-én, a Várban, a Magyar Nemzeti Galéria Báltermében.

Igluajánlattal erősít idén télen nálunk Svájc 

Idei téli újdonságait mutatta be a Svájci Idegenforgalmi Hivatal (Schweiz Turismus) október 8-án, a pesti Doboz szórakozóhelyen. Az idei trendeknek megfelelően történelmi helyekkel, nosztalgia síprogramokkal és meghökkentő dizájnú szállodákkal várják a hozzájuk érkezőket.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!