Vágó Ágnes
Elszállt megszálló vendégeivel a Hotel Zenit

Elszállt megszálló vendégeivel a Hotel Zenit 

Különleges évzáró partit rendezett a spanyol Zenit-lánc 90 szobás magyarországi tagja december 3-án. A becsekkolásnál mögöttem egy hölgy Malév feliratú kis kézitáskával érkezett, és jól tette, mert ezen a bulin minden a repülésről szólt.
Startup az ötcsillagos hotelben? Miért is ne?

Startup az ötcsillagos hotelben? Miért is ne? 

Egyedülálló startup-os vállalkozás a hazai szállodások körében? Avagy mindent tudó concierge? Ez is, az is igaz a Mellow Mood Hotels esetében. Ugyanis olyan, a vendégeik által okostelefonon üzemeltethető, ingyenesen letölthető applikációt kínálnak mostantól a hozzájuk érkezőknek, amely könnyen elveheti a fővárosi idegenvezetők kenyerét.
Már Gianni is beköltözött a Belvárosi Piacra

Már Gianni is beköltözött a Belvárosi Piacra 

Aki csak számít a hazai topgasztronómia területén – az szinte kivétel nélkül mind jelen van a korábban Hold utcai Vásárcsarnokként ismert, ma Belvárosi Piacként elhíresült bevásárló- és street food gasztronómiai helyen. November 30-tól Gianni Annoni étteremtulajdonos is csatlakozik az elit csapathoz a földszinti részen kialakított tágas sajtüzletével.
Hungaricum vs. Gallicum

Hungaricum vs. Gallicum 

Őshazájából, azaz a Franciaországból érkező Cabernet franc vagy a villányi borvidékről származó franc? – ez itt a kérdés. Erősen megoszlanak erről a vélemények: a Loire-völgyéből érkezők esküsznek saját borvidékükről származó, könnyedebb textúrájú és ízvilágú nedűikre, a magyarok viszont az erősebb, testesebb, a hazai ízvilághoz közelebb álló villányi fajták mellett teszik le voksukat.

Ha biztonságos utazás, akkor El Al 

Bár a helyzet a világban most elég bizonytalan, azonban az El Al légitársaság továbbra is azt végzi, amihez a legjobban ért: teljes biztonságban juttatja utasait úticélukhoz, mondta Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete azon a közös sajtóreggelin, amelyet a Budapest Airport és az El Al tartott november 26-án.

Holnapután 

A csokornyakkendő ma már a védjegye. Családi cégük idén lépett krisztusi korba, és a 33. születésnap okán először arra gondolt a Zsidai-família, hogy amit idáig elértek, annak bemutatására készítsenek egy szép, látványos albumot. Aztán úgy ahogy van, elvetették ezt a magasztos gondolatot. És inkább egy olyan mű született – ez lett Zsidai Roy: Spíler című könyve -, amely arról szól, honnan jött és merre tart a hazai gasztroélet egyik legsikeresebb szereplője.

Kicsit olasz, kicsit amerikai, de a miénk 

Saját nemzetközi franchise-hálózatot indított útjára az amerikai The Fusion Group magyar leányvállalata, amely 32 Burger King éttermet, valamint az Anna kávézókat működteti Magyarországon.

Egyik szemük sír, a másik nevet 

Dr. Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke nyitotta meg Tapolcán a Hunguest Hotel Pelionban a hazai szállodások szakmai szövetségének idei soros közgyülését, a 42-et.
A kerekasztal lovagjai

A kerekasztal lovagjai 

Szemináriumi nappal kezdődött november 18-án az MSZÉSZ 42. Közgyűlése Tapolcán, a Hunguest Hotel Pelionban, ahol mind a délelőtti, mind a délután megtartott szakmai kerekasztal beszélgetés mindent vitt.
Ha plusz húsz fok, és itt a nyár, akkor Karácsonyi Vásár

Ha plusz húsz fok, és itt a nyár, akkor Karácsonyi Vásár 

A Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ (BFTK) november 13-án, pénteken, megnyitotta Adventi- és Karácsonyi Vásárát a Vörösmarty téren, amely az előző évekhez képest ugyan valóban korábban nyílt meg, de azért azzal senki nem számolt, hogy ingujjra vetkőzött vendégsereg veszi birtokba a kizárólag minőségi ételeket, italokat és portékákat kínáló gasztronómiai és iparművészeti termékeket felvonultató téli vásárt.

Szegény ember szállodája 

Az Airbnb-vel kapcsolatban a legtöbb támadás a rövid idő alatt óriási világsikert arató szállásmegosztó portált adózási oldalon éri. Érdekes, hogy épp 2008-as alapításának színhelyén – San Franciscóban – kapott e téren a napokban jókora pofont a cég. Ideje lenne tehát helyén kezelni a sharing economy (közösségi gazdaság) üzleti modelljének úttörő vállalkozását és tisztázni végre azt a zavaros helyzetet, amelyben sokan ma még sikerrel halásznak. Vannak azonban – és szerencsére szintén nem kevesen –, akik szeretnék tisztázni és rendezni a jogi tényállást.

Kavics a vízben 

Budapesten nyitja meg következő egységét a jelenleg 16 európai hotelt működtető német szállodalánc, a MEININGER. A Fővám téri Vásárcsarnok melletti Csarnok téren alakítják ki azt a 184 szobás, 787 ágyas, vadonatúj szálláshelyet, amelyet 2018 tavaszától vehetnek majd birtokba a vendégek. A németországi lánc igencsak speciális koncepció alapján működik, többek között erről is kérdeztük Eric van Dijket, a dinamikusan terjeszkedő hotellánc ügyvezető igazgatóját.

Turizmus Akadémia: városmárkázás, hotelkörkép, online értékesítés 

Őszi-téli kiutazási trendek, békéltető testületi eljárás az utazási irodák szemszögéből, új szállodai projektek Budapesten, az internetes értékesítés legfrissebb trendjei és sikeres márkaépítések – ezek voltak a témái idei őszi Turizmus Akadémiánknak.

Hol van már a tavalyi hó? Hát itt! 

Stájerország: a magyar üdülővendégek legkedveltebb osztrák célpontja, derült ki azon a téli szezont bemutató szakmai tájékoztatón, amelyet a Stájerországi Turisztikai Hivatal négy tartományának részvételével október 29-én Budapesten tartott, a belvárosi Bestia Étteremben.

Csengetett, Mylord? 

Fehér glasszékesztyűben, kifogástalan eleganciával, frakkban felszolgálható ételsor fontos emberek részére, amely mellé nemcsak illenek a különleges bortételek, hanem a fogások is mind, egytől-egyig tartalmaznak bort. Ugyanis Kiripolszki István (ex-KOGART Ház, Arany Kaviár) az alkoholt fűszerként használja libamájas előétele, majd olasz tésztája főzése során, a főfogásként tálalt marhasültbe is bőven locsol bele, sőt, az étkezést lezáró desszert készítésekor sem hagyja el.

Lehet izzítani december elejére a síléceket 

Három fő síterületét mutatta be október 14-én az A38-as hajón Karintia Tartomány Idegenforgalmi Hivatala: a Villach-i régióból a Gerlitzen Alpok és a Dreilandereck-i síterep újdonságait, valamint az osztrák Top 10 síterepei közé tartozó Nassfeld téli híreit osztották meg.

Hat stáció, három hoteligazgató, egy kulcsátadás 

Mivel november 1-től igazgatóváltás lesz az ötcsillagos Sofitel Budapest Chain Bridge-ben, a három és fél évig a szállodát irányító francia Philippe Godard elköszönt, átadva az idei évben idáig hihetetlen jó eredményeket produkáló ház kulcsát október 13-án este egy angol szállodai szakembernek, Jean Bowcott-nak.

Vége a KOGART-birodalom topgasztronómiájának, Kiripolszki máshol folytatja 

Bedobta a törülközőt Kovács Gábor bankár, az Andrássy úti KOGART-Ház alapítója: október 1-jével bezárta csúcsgasztronómiát képviselő éttermét, és az alkalmazottakat valamint a fine dining konyha irányítóját, Kiripolszki Istvánt szélnek eresztette.

Jövőre leves is lesz! 

Gálavacsora női borrend módra: elegáns ételsor, szép bortételek, fesztelen hangulat, szórakoztató műsor – több nem is kell egy kellemes este eltöltéséhez. A Pannónia Női Borrend gálavacsorát rendezett október 8-án a Radisson Blu Béke Hotelben a szekszárdi rozé-király, Dúzsi Tamás tiszteletére, aki 2014-ben az „Év Bortermelője” címet nyerte el.

Bokrétaünnepség húsvétországban: Hotel Hollókő 

Nézzük a várat a magasban, ahol állítólag hollók tanyáznak ma is, hallgatjuk a mesét kevély várúrról, elrabolt lányról, harcias dadáról. Közben a mesebeli környezetben gyönyörködünk: haranglábból kinőtt kistemplomban, Böske néni házában, ahol kis kézműves pékséget rendeztek be, Vince Irénke palóc hímzésekkel teletűzdelt bemutatótermében.

Egyszer volt, hol nem volt... 

Nézzük a várat a magasban, ahol állítólag hollók tanyáznak ma is, hallgatjuk a mesét kevély várúrról, elrabolt lányról, harcias dadáról. Közben a mesebeli környezetben gyönyörködünk: haranglábból kinőtt kistemplomban, Böske néni házában, ahol kis kézműves pékséget rendeztek be, Vince Irénke palóc hímzésekkel teletűzdelt bemutatótermében.

Első Gálaebéd, második Gundel-díj, három díjazott 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) bejelentette idei három díjazottját, valamint a díjátadó alkalmára szervezett Gálaebédet készítő szakácsokat is bemutatta a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban szeptember 23-án tartott tájékoztatóján.

A nagy számok törvénye 

25 éve nyílt meg a hely a Vár tövében a vendéglátóhely, 17 éve van együtt a két tulajdonos – Molnár Attila és Nyíri Szása -, mindketten az orosz konyha szerelmesei, fél éve pedig elég nagy változáson esett át a mindig is fine dining étteremként működő hely, az Arany Kaviár.

Gerbeaud keresztelő 

Ha esik, ha fúj... Szakadó esőben, kissé barátságtalan időben várta megnyitó partiján vendégeit szeptember 10-én este Buda új topgasztronómiai helye: az Émile. A Vörösmarty-téri Gerbeaud-kávéház fogalom a külföldiek körében. A tokaji bor, a téliszalámi és a piros paprika mellett ezt keresik (fel) a legtöbben a hozzánk érkező turisták.

Vendégei imádni fogják az új séfet a Sofitelben 

Bemutatta őszre és télre tervezett új, izgalmas menüsorát az újságíróknak a Sofitel Budapest új főszakácsa, Deff Haupt. Egyetlen kritizálni való hibás részletet sem talált az igényes gasztrocsapat a német származású, most éppen a Közel-Keletről Budapestre érkezett séf munkájában, aki nem főz elvonatkoztatottan, ismeretlen alapanyagok felhasználásával és főzési technológiákkal, csupán különleges ízlésvilággal, egészen egyedi megközelítésben. Csak egyszerűen nagyon jól.

A szőlő útja, Hilltop módra 

Bár lóg az eső lába, mire Neszmélyre, a Hilltop birodalmához érünk, hétágra süt a nap. A jövőre negyedévszázados magyar cég teljes alapító vezérkara fogadja a meghívott újságírókat: Keresztúry Éva, Storcz Judit, Török Imre és Kamocsay Ákos.

Firenzei faloda 

A firenzeiek, ahogy minden olasz, odavannak a piacozásért. A szombat szent számukra: ez a piacozás napja. Ráadásul imádott nagyvásárcsarnokuk jól megközelíthető, a város szívében található, ahová bárki könnyűszerrel eljuthat.

Mint(h)a hotel 

A falakon körben a tágas, fényűzően elegáns, múlt századi angol zárt férfiklubok hangulatát idéző fekete bőrbútorok, öblös fotelek, gyönyörű sötét ébenfa asztalok kísérőjeként megannyi fényes díj sorakozik díszes vitrinekben, a hatalmas kandalló tetején és az apróbb fali beugrókban. Rajtuk évszám, pontos helyszínnel megjelölve, amikor az esemény történt. Nyilván a derék klubtagok nyerték a világ különböző pontjain ezen elismeréshegyeket, gondolja magában a nézelődő. Pedig egyáltalán nem…

Startvonalnál a siófoki medical hotel építkezés 

Siófokon mindig történik valami. Most például bemutatták, hogy áll az a négycsillagosnak tervezett szállodai beruházás, amelyet, a tervek szerint, késő ősszel adnak majd át.

Ki iszik és ki vezet a mátrai borvidékre tartó Magyar Borok Útja Rallye során?  

Jövő hétvégén a pesti Városligetből indul augusztus 28-án a 20. jubileumi Magyar Borok Útja Rallye mintegy 100 autóból álló mezőnye.

Fordított világ 

Magyarország legdrágább termőterületével, rálátással a 2500 lakossal rendelkező községre, ahol számos építkezés zajlik. Ez Mád, a tokaji borvidék egyik különleges, ősi-fiatal települése, ahol számos fejlesztés nő ki sorra a földből.  

Angus marhák a Balatonnál 

Akik úgy gondolják, hogy a megérdemelt nyári vakációjukat töltik a barmok a Balaton partján, azokat ki kell ábrándítanunk, mert erről szó sincs. Ezek a különleges marhák ugyanis (nem szarvasmarhák, mert szarvuk nincs) – szám szerint háromezren – ott születnek, nevelkednek, párzanak, borjakat nevelnek, és az igazság kedvéért hozzá kell tennünk: a közelben is haláloznak el, hogy ízletes Angus marhahús váljék belőlük.

Tök jó ötlet: csináljunk tűzijáték-versenyt! 

Ezt persze nem idehaza, Budapesten agyalták ki a nagyokosok, hanem a kanadai Montreálban indították útjára – és több éve óriási sikerrel működik... Mind a helyi lakosság, mind a városban tömegesen tartózkodó turisták szent szombati programja elzarándokolni a Szent Lőrinc folyó partjára vagy a közeli hídra – ha esik, ha fúj, ahol akár családi, akár baráti közös programként szerepel a nyárestéken a látványos verseny.

Miért fekszenek a látogatók a múzeumban? 

Pedig korántsem a hajléktalanokat fogadták be a kanadai nagyváros, a montréali Kongresszusi Palota kiállítótermébe, hogy kipihenjék fáradalmaikat. Hanem egész másról van szó. Idén nyár közepén, július 10-én nyílt és október 12-ig várja a látogatókat az a különleges, új perspektíva alapján létrehozott kiállítás, amely az olaszországi Sixtusi Kápolna kincseit, azaz Michalengelo halhatatlan freskóit mutatja be – egész más megközelítésből, mint azt Itáliában láthatjuk.

Pisai ferde torony, gasztro körítéssel 

Akik idén a Coninvest Kft. nyári olaszországi Gasztrotúráján a céggel tartottak - nem mindennapi élményben lehetett részük. A jelentkezőkkel a szervezők a pisai repülőtéren találkoztak, ahonnét első útjuk a híres ferde toronyhoz vezetett, majd onnét busszal a firenzei piacra indult közösen a csapat.

Béke-beli állapotok: 30 vs. 100 

30 évvel ezelőtt, épp júliusban nyílhatott meg ismét a Béke Hotel egy hatalmas felújításra pontot téve. Csak a főfalak maradtak előtte a helyükön, minden mást teljesen átalakítottak, átépítettek kívül-belül a két éve 100 éves születésnapját ünneplő, patinás épületben.

Ayurvéda orvoslás, felhő alapú szállodai szoftver, online marketing 

A pesti Belváros egyik nemrégiben nyílt, igazi lazulós, stresszoldó, olaszos atmoszférájú vendéglátóhelyére, a Bazilikához közeli Mericano Bar-ba hívta a Business Klub ezúttal vendégeit. Koktélok, pizza, fagyis desszert, sok friss gyümölcs, finom kávé, szép borok és finom pálinkák várták az érdeklődő éttermi és szállodai szakembereket.

Corvin vagy Sissi lesz a jövő tavasszal nyíló pesti hotel? 

Ez még nem dőlt el. Ami azonban biztosnak látszik: novemberben bezár a pesti Ferencváros egyik, közel húszéves emblematikus szálláshelye, a Corvin Hotel, hogy jónéhány hónap múlva, jövő tavaszra, a mellette lévő Hotel Sissi Budapesttel közösen nyíljon meg ismét.

Boldog marhák a Balatonnál 

Mielőtt bárki úgy gondolná, hogy megérdemelt nyári vakációjukat töltik a barmok a Balaton-partján, azokat ki kell ábrándítanunk, mert erről szó sincs. Ezek a különleges marhák ugyanis (nem szarvasmarhák, mert szarvuk az nincs) - szám szerint 3 ezren – ott születtek, nevelkednek, párzanak, borjakat nevelnek, és az igazság kedvéért hozzá kell tennünk: a közelben szenderülnek át a túlvilágra, hogy ízletes Angus-marhahús váljék belőlük.

Két különböző borvidék két most induló borászata 

Egyszer megkérdezték Zwack Pétertől, amikor lánya, Izabella akkor induló tokaji pincészetének útját egyengette, hogy miképp lehet borászattal egy kisebb vagyonra szert tenni. Az unikum legendás alakja némi töprengés után így felelt: akkor, ha az ember egy jóval nagyobb vagyonnal rendelkezik…

Hola, Alicante! 

Isteni café cortado, egy pohár testes vörösbor kíséretében, miközben csak nézünk ki a fejünkből. Lustán figyeljük a hullámokat, ahogy megtörnek a partnál, a helyieket, amint vidáman diskurálva hazafelé igyekeznek a munkából, közben harsány „Hola!”-val köszöntik egymást, a strandon meg egész nap ott buliznak a turisták. Egyre erősödik bennünk az érzés: mi lenne, ha maradnánk még pár napig?

Kop-kop, nyitva a Tuk Tuk! 

A különleges belső építészeti megoldásokat alkalmazó belvárosi Casati Budapest Hotel csapata ismét lépett egy meghökkentőt: alig kihasznált művészeti galéria részét egyik napról a másikra átalakították, és a 20-as, 30-as évek távol-keleti, fojtottan erotikus hangulatát idéző Tuk Tuk Bár néven június 11-én, csütörtök este újranyitották.

Nemesi hangulat a Holt-Kőrös partján 

Hét szoba a volt kúria épületében, 10 konyhával felszerelt apartman a hajdanán gazdasági célokra használt másikban: június 19-én nyit a több mint száz éves múltra visszatekintő, egykori neobarokk stílusú kúria, a Holt-Kőrös partján álló Hercegasszony Hotel Wellness & Garden, Albert főherceg polgári származású, azaz rangon aluli nejének, Lelbach Irén múlt századi otthona.

Hétvégi ajánlat: kóstolj krokodilt, és a pókot se hagyd a tányéron! 

Az idei Gourmet Fesztivál a budai Millenáris Parkban a megszokott formáját hozza a csütörtöki, szakmai nyitó napon: ismét szakad az eső (ahogy az már megszokott minden évben), ezért átázva, vacogó fogakkal téblábolnak a kulináriára érzékeny szakmabeliek a nyílófélben lévő kis gourmet faházikók között.

Megnyílt a Prestige, startvonalnál a Costes Downtown 

3, 332, 35, 2. E rejtélyes számok magyarázatára is sor került azon a május 20-i, kedd délelőtti bemutatón, amelyen elhangzott: megnyílt a főváros egyik legújabb szállodája, a Prestige Hotel Budapest, és a hozzá kapcsolódó Costes Downtown-nál is más üzemmódra kapcsoltak a tulajdonosok.

Lőrés van? 

Kilenc hazai kastélyszálló összefogott annak érdekében, hogy a „kastélyturizmus” minél jobban ismertté váljon a köztudatban. Ennek egyik fontos lépéseként e hétvégén nyitott hétvégét tartanak, vagyis bárki betérhet hozzájuk látogatóként, és akár vendégként is maradhat egy éjszakára. A kezdeményezés nyitányaként „Fórum” néven szakmai napot tartottak május 14-én a Vár-béli St. George Hotelben, ahol a résztvevők képet kaptak a jelenlegi hazai „kastélyszálloda-helyzetről.

Miért jött divatba Kelet-Stájerország? 

Menüsor kizárólag régiós termékekből, almáskerti vezetett bemutató, szőlőskerti piknik, őszi körtetúra, füvészkerti séta, bioolaj-, házi sör- és kézművescsoki-kóstoló. E programsor lehetne akár valamelyik magyarországi régió bemutató programja is. De egyelőre sajnos nem az… Hanem Ausztria zöld kertje, Kelet-Stájerország idei ajánlata a hozzájuk érkezőknek.

A Chapoutier borokon vajon miért szerepel Braille-írás? 

Shiraz mesterkurzust hirdettek az idei VinCE Budapest Wine Show zárónapján, ahol a Rhone-völgyi toppincészetben ma is az egyik leszármazott, Marc Chapoutier dolgozik. Alexander Sidorenko, a Chapoutier-ház szakértője kóstoltatott a Corinthia Hotelben shirazból készült toptételeket.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!