Vágó Ágnes cikkei


Piliscsabai ház aratott az idei MÉD-en
Piliscsabai családi házat, finnországi skanzenépület tervét és a Palatinus fürdő rekonstrukcióját ismerte el a zsűri 13. alkalommal gyűlt össze a vezető hazai sajtóorgánumok újságíróiból álló médiazsűri, hogy az elmúlt év legjobb épületeit és építészeti terveit díjazza a Média Építészeti Díjának gálaestjén

20 éves lett Waldorf Vilmos
Pontosabban nem ő, hanem cége, a Waldorf Catering, amelynek születésnapi partiján jártunk november 15-én este, a Dumaszínházban.

Mondja, csinálja, mind elfogy
A beszédes halszakács, Tischler Petra volt a budaörsi Séfműhely novemberi vendégséfje.

Csapj a hónod alá egy Prantner rozét, és te leszel a bulikirály!
Szekszárd egyik, már csak rozéja miatt is ikonikus családi pincészetével, a Prantner Pincével összehangolt borvacsorára invitálta vendégeit november 3-án az Ízlelő családbarát étterem csapata. Az eddig sosem látott számú vendégsereg, a borokhoz párosított ételsor, és maga a helyszín is - több minden miatt ezen az estén emlékezetessé vált...

Különc séf különleges koncepcióval a Kristinusban
Sok séfet láttunk már munka közben, de Klaus Deutschmann, a Kristinus Gasztro Műhely főszakácsa valamiben alaposan kiemelkedik közülük. Főzéstudásban is nagyot alkot, de alapvetően olyan különleges a személyisége, annyira szórakoztató, ahogy egyszerre beszél németül, angolul, magyarul, miközben jár a keze, mint a motolla, hogy ámulva figyeltük alkotás közben a kéthelyi éttermi konyhán, ahová gasztrotúrára invitálták a hazai média képviselőit.

Mi az a Guga hö?
Annyira fontos partnernek tartják a magyarokat az alsó-ausztriai régió turisztikai képviselői, hogy a tartomány felelős minisztere, Petra Bohuslav is a tagja volt annak a népes küldöttségnek, akik október 25-én a Bárkert Bisztróba hívták a hazai média képviselőit.
Ideje megtanulni az új kifejezést: tápanyagprofilozás
Erre figyelmeztet a Nestlé. Ahol egy csibeleves teszten az is kiderült, már csak akár ennek okán is hazajöhetnének a magyarok a Brit-szigetekről.

Best of Turizmus Summit/17
Azt még a legkritikusabb hallgatóság sem vitathatja, hogy Bánhegyi Zsófia, az MTÜ Marketingért és kommunikációért felelős vezérigazgató-helyettesének előadása a legjobbak egyike volt a hétfői Turizmus konferencián. Most ebből idézünk néhány gondolatot.

A Mátrában jársz? Ebédelni is szeretnél?
Ha igen, akkor van ötletünk: a gyöngyösi Bori Mamival nem hibázol. és közben azt is megtudhatod, ki az a Bori Mami?

Egyedi étkezési stílus az Emirates járatain
Az utas elégedettsége a gyomrán át vezet - vallja a világ egyik vezető légitársasága, amely a Dubaj-Budapest ultramodern, szélestörzsű, minden kényelemmel felszerelt járatának magyarországi landolásával egybekötve mutatta be október 3-án élményérveit.
A jelenhez a múlton át vezet az út
Száz meghívót küldtek szét az ország különböző pontjaira egy Balaton-felvidéki kisfaluból: 83-an felülkerekedtek, hogy egyetlen napra visszatérjenek szülőhelyükre, régen látott kedves vendégként. Monoszlón a faluban született, ámde máshová került nőkről, férfiakról, főként idősekről és fiatalokról szólt a szeptembert búcsúztató szombat.
Nocsak, egy újabb Michelin-csillag!
Magyar séf példátlan sikere Sanghajban. És hamarosan jön a székelykáposztás fordulat, no meg persze az örök kérdés: ki kapja valójában a Michelin-csillagot?
A Kempinski Corvinus gyűjteménye Tihanyba költözött
Különleges kiállítással nyitja az őszi szezont a tihanyi KOGART: a pesti Kempinski Hotel gyűjteménye költözött a Balaton-parti településre november 12-ig.
Dübörög a reggeliztetés 2. rész Fügekert
A mai X-, és Z-generáció szeret másutt reggelizni, nem otthon. A hazai gasztrotársadalomnak is lassan rá kellene ébrednie: ha új vendégkört szeretne bevonzani, akkor ideje reggeliztetést kínálni, méghozzá minőségi színvonalon. Van erre már jónéhány példa idehaza. Folytatjuk e témában Káli-medencei körsétánkat. Egy különleges slow breakfast koncepciót mutatunk most be.
Legyél te is Dubaj szakértő!
Jó hangulatú agent partira invitálta legfontosabb partnereit az Emirates magyarországi csapata a budai Hemingway Étterembe, szeptember 8-án.
A margarin trónfosztása: vajkirályság
Más sem volt látható, hallható egy időben a tévében, rádióban, csak az, hogy mennyire egészséges a növényi eredetű margarin, valamint a különféle rejtélyes összetevőjű, ámde könnyen kenhető vajkrémek fogyasztása, meg hogy a szív milyen egészségesen dobban tőle, az állati eredetű vaj pedig csak a baj forrása. De aztán fordult a kocka...
Dübörög a reggeliztetés 1. rész: Kikötő
A mai X-, és Z-generáció szeret másutt reggelizni, nem az otthonában. A hazai gasztrotársadalomnak is lassan rá kellene ébrednie: ha új vendégkört szeretne bevonzani, akkor ideje reggeliztetést is kínálni, méghozzá minőségi színvonalon. Van erre már jónéhány példa idehaza. Mi most a Káli-medencében néztünk körül.
Bor, Badacsony, barangolás
Ha olyan magyarokról, akik vendégvárással, vendéglátással foglalkoznak, és esetükben összefogásról esik szó, arra azért ma még felkapjuk a fejünket...
Kóstolt már fekete fagyit?
Ha nem, eljött az ideje. Fekete fagylalt bemutatóra invitált bennünket az m-GEL Kft és az újpesti Andretti Cukrászda június 4-én: fekete tölcsérben, fekete kókusz és fekete csokoládé fagylalt kóstolásával kecsegtettek. Most őszintén, ki tudna ennek ellenállni?
Japán, kínai és thai ételek a fedélzeten
Mautner Zsófia irányításával készültek olyan japán, kínai és thai fogások, amelyeket az Emirates fedélzetén nap mint nap kínálnak az utasoknak. És bár egyetlen járatra sem szálltunk fel, nemcsak kóstoltuk, hanem mi magunk készítettük el az ételeket.
Új turisztikai országmárka az MTÜ tarsolyában
Az MTÜ „Paradigmaváltás a turizmusban” címmel az ország több mint 10 városában a napokban ismerteti új országmárka stratégiáját. Fő stratégiai célként határozták meg, hogy az eddigi 2,5 nap helyett 3 vagy 3,5 napot töltsenek nálunk a turisták. Ennek érdekében teljes struktúrarendszerüket átalakítják, ez indokolja a paradigmaváltást. Versenyelőnyt jelent számunkra más desztinációkkal szemben, hogy országunkban biztonság van, nyugalommal, bizalommal érkeznek hozzánk az idegenek. Ezzel kapcsolatban hallhattunk informatív előadást június 13-i, keddi Business Klub programunk alkalmából Bánhegyi Zsófiától, az MTÜ vezérigazgató-helyettesétől.
Pezsgőbontás, új gasztrokoncepcióval
Pezsgőjükre a saját tervezésű címke aznap készül el, amikor gasztrocsapatunkkal megérkezünk Paloznakra, így bizton állíthatjuk, Homoláék pezsgőjének világbemutatóján lehetünk jelen. Június 8-án, a tó Tihanyig érő panorámájával kísért Homola Pincészetben, fent, a hegyen.
MNGSZ Közgyűlés a Stefánián
Május 30-án, elegáns helyszínen, a pesti Stefánia Palotában tartotta éves küldött közgyűlését a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ), ahol fontos bejelentésekre került sor.
Kihagytad a London Wine Fair’17-et? Rosszul tetted...
Még nem késő: ma és holnap is nyitva az Egyesült Királyság legnagyobb borszakvására, a London Wine Fair ’17 az Olympia Hall rendezvényhelyszínen, ahol természetes napfényben fürdenek borok, látogatók, programokon résztvevők - az épület természetes világításának köszönhetően.
Atyaég, mi jöhet még? 7ágra süt a nap a Gourmet Fesztiválon
Emberemlékezet óta nem történt meg, ami most tény: melegen süt a nap a Gourmet Fesztivál idején! Gumicsizma, esernyő, esőköpeny, villanymelegítő - a jól megszokott tárgyak egyelőre idén a szekrények mélyén maradnak...
Bővülő programkínálat, már két pavilonban: Sirha Budapest 2018
2018 februárjában a tavalyinál nagyobb alapterületen, új programokkal gazdagítva rendezik a Hungexpo területén a Sirha Budapest szakkiállítást, jelentették be a szervezők.
Gasztrotúrán Polányban
Régóta szerettük volna közelebbről megnézni a somogyi dombok között megbúvó polányi Babérliget Kúriát – most végre eljött az alkalom. Új séf érkezett a házhoz, és bár mindössze 25 éves Bocskai Balázs, azonban többfelé bolyongott Európa-szerte, most pedig Polányba érkezve kamatoztatja, amit látott, tapasztalt.
MSZÉSZ tisztújító rendkívüli közgyűlés: Merre az előre?
Bejött a papírforma: Könnyid László szállodai részről, Hamvas Zoltán éttermi oldalról az MSZÉSZ új elnöke, Flesch Tamás alelnök lett.
Ha Unicum Riservát kóstolna, igyekezzen!
Új, szuperprémium termékkel rukkolt elő a Zwack család. Olyan gyógynövényekből előállított likőrt hoznak forgalomba májustól, amelyet speciális technológiával, dupla hordós érleléssel készítenek, és amelyből csak minimális mennyiség kerül kiskereskedelmi értékesítésre.
A Heimann fiú vihette haza az Aranygyűrűt
Lezárult a pályázat, március 9-én hirdettek nyertest ünnepélyes gálavacsora keretében a Pannónia Női Borrend tagjai, ahol átadták a 14 karátos Pannónia Aranygyűrűt az idei fiatal borász győztesnek, ifj. Heimann Zoltánnak, Szekszárdról.
A Danubius arany háromszöge
A Danubius Hotels Group vezérigazgatója ez év január 1-től Kovács Balázs, a cégcsoport korábbi értékesítési és marketing vezérigazgató-helyettese, aki előtte a Danubius Hotels Helia igazgatója volt azt megelőzően pedig az ötcsillagos, Vár-beli Hilton értékesítéséért felelt. Hogy állt a cég, amikor átvette az irányítást, és most merre tart? Mit jelent a Danubius kettéválása? És megéreznek-e ebből bármit is a vendégek? Elégedett-e az új vezér az átlágárakkal? És persze arra is kíváncsiak voltunk, várhatók-e fejlesztések a cégcsoportnál, ha pedig igen, melyek lesznek azok?
A tökéletes hamburger
Elérkezik az ember életében az a pillanat, amikor rádöbben, hogy amit eddig burgerként ismert, az csak gyenge utánzata volt annak, amilyen valójában lehet egy hamburger. Legalábbis, ha eljutsz Robert William Bobby Flay valamelyik Burger Palace nevű etetőhelyére Amerikában, és eléd teszik az általa megálmodott húspogácsát.
Katalóguszárás, jégrendelés: befutónál a ProWein 2017
Jó jel a hazai borpiac számára, hogy idén – több éves kihagyás után - újból tartott sajtótájékoztatót Budapesten a világ legfontosabb borszakvásáraként ismert, németországi ProWein csapata. Ezek szerint ismét visszakerültünk a világ „borkeringésébe”. Nyilván az is sokat nyomott a latba, hogy tavaly, a magyar kiállítók mellett a hazánkból érkező szaklátogatók száma 50 százalékkal volt több az előző évhez képest.
Öreg kávé nem vén kávé - itt az új trend a Nespressonál
A kor nemesít - már a nemzetközi kávéscég is visszanyúlt az "Öregember nem vénember" jól bevált megállapításhoz, és ez alapján most egy olyan kávéval rukkoltak elő, amelyet érlelt múltja aranyoz be.
Elnöki teendők átvétele a Hotel Presidentben
Mivel Niklai Ákos december 31-vel váratlanul lemondott MSZÉSZ (Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége) elnöki posztjáról, e megváltozott helyzetben megkülönböztetett figyelem kísérte a hazai szállodások legnagyobb érdekképviseleti szervének idei első ügyvezetői megbeszélését, majd az azt követő választmányi ülést január 11-én.
Ha megkóstolod ezt a burgert, akkor jöhet az újratervezés
Elérkezik az ember életében a pillanat, amikor rádöbben, amit eddig burgerként evett, az csak gyenge utánzata volt annak, amilyen valójában lehet egy burger. Legalábbis, ha betévedsz Bobby Flay egyik Burger Palace nevű etető helyére, és eléd teszik a rendelt húspogácsát, elég csak rávetned egyetlen pillantást, már abból látszik, hogy ez egy másik burger, nem az, amit eddig annak ismertél.
Széll Tamásék bisztrót nyitnak a Hold utcai Piacon
Amint lezajlik január végén a franciaországi Lyon-ban a Bocuse d’Or döntő, Széll Tamás és párja, Szulló Szabina utána sem tétlenkedik, mert nagy fába vágták a fejszéjüket: 2017 februárjában saját vendéglátóhelyet nyitnak a fővárosban, a belvárosi Hold utcai Piac földszintjén.
Ramon, a hős asztronauta
Lassan ráébrednek a téli nyaralós desztinációra indulók, és ahhoz helyszínt keresők a világban mindenütt, hogy nagyon is jó célpont nyaralásra Izrael, ezen belül pedig elsősorban a Vörös-tenger melletti Eilat, mert időjárása eszményi, sok élményt tartogat, és mára az egyik legfontosabb szempontnak is megfelel: biztonságos Izrael üdülőfővárosa, nem kell folyton merényletek miatt rettegni.
Nem tudsz főzni, de szeretnél? Akkor ez a te könyved!
Ha egy fiatal, világlátott szakács immár harmadik könyvét jelenteti meg röpke egy év leforgása alatt – az azért jelent valamit. Bizonyára segítség a médiában való szereplés (is), de nagy adag tudás, lelkesedés, na meg kommunikatív, kedves személyiség nélkül nem jönne össze a siker. És persze ne feledjük az elnyűhetetlen kockás ingek általános jelenlétét sem...
Kuponozás, OTA-k, vendégpanaszok: MSZÉSZ-közgyűlés Bükfürdőn
Erős szakmai tartalommal kezdődött el a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 44. közgyűlése Bükfürdőn az új épületszárny átadására készülő Caramell Premium Resortban. A szállodások éves találkozójára 300 szakember érkezett az ország minden részéből.
Nicsak, itt egy Michelin-csillag! Akkor le kell húznunk a rolót!
A legutóbbi Michelin Guide étteremkalauz díjátadóján derült ki, hogy a nemrégiben megnyílt, sanghaji Tai’an Table annyira jól debütált, hogy máris Michelin-csillaggal jutalmazták. Majd a nagy megtiszteltetést követő napon a kínai nagyváros fine dining étterme, amelynek konyháját egy fiatal magyar szakács, Rácz Jenő (26) vezeti, már be is zárt. Ennek okairól kérdeztük az étterem séfjét, és a beszélgetésünk közben sok más is kiderült.
Az anyós levese
Szeptember közepén nyílt meg a Villa Rosa Boutique Hotel és Étterem Nagykovácsi közelében, elegáns külső budai zöldövezetben. A hozzá tartozó étterem otthonos miliővel és fine dining-ot idéző minőségi vendéglátással várja mostantól vendégeit.
A lett konyha sikerének kulcsa: a szuperélelmiszer
Útban Riga felé, az airBaltic Budapestről induló közvetlen járatának kényeztető business osztályán olvassuk, hogy a lett pénzügyminiszter – aki nem mellesleg egy csinos hölgy – alaposan elagyabugyált előző nap egy kínait, név szerint Hou Ji-Fant, és erre nagyon büszke. Amúgy nem a lett állami vezetők lettek agresszívek, hiszen a hír azzal folytatódik, hogy mindez egy nemzetközi sakkverseny egyik játszmáján történt…
Mit hoz a konyhára a négy százalék?
Mint ahogy az a szakmában ismert, az Országgyűlés elfogadta, hogy jövőre az éttermi étkezés áfáját 27-ről 18 százalékra csökkentsék, 2018-tól pedig öt százalékra. Azt is bejelentették, 2018-tól négyszázalékos turisztikai fejlesztési hozzájárulást kell fizetniük a hazai vendéglátós vállalkozásoknak, amelyet kizárólag turisztikai fejlesztésekre fordítanak. Ez utóbbi új adónemről kérdeztük a szakmát: vajon megítélésük szerint a kormány miképp költi majd el a beszedett összeget, és segíti-e az új adónem a hazai vendéglátós vállalkozások munkáját?
Ideje megtanulni a Belvárosi Piac nevét
Adott egy fedett, könnyen bejárható és áttekinthető méretű vásárcsarnok a főváros szívében, amely tágas alsó szintből és a földszinti teret körülölelő galériából áll. A csarnok immár több mint száz éve (!) éli a piacok mindennapi rendes, megszokott életét: hajnalban kinyit, benépesülve kofákkal és környékbeli vásárlókkal, hogy aztán délután mindenki hazatérjen, és másnap kora reggelig lakat kerüljön rá.
Klaus konyhája
Osztrák kommunikációs szakember Klaus Sommer, aki 2014 őszén úgy döntött, ideje váltani. A burgenlandi mörbischi családi birtokról a magyar fővárosba költözött, mert úgy látta, elérkezett az idő, hogy megvalósítsa élete álmát.
Balatoni vendéglátás vs. külföldi meló
Elég ütős bejegyzés jelent meg a minap egyik kedvenc közösségi oldalamon, abban a csoportban, amelyben immár 15 000 tagot jegyeznek! Egy szakács üzent a balatoni vendéglátósoknak: reméli, hogy az elmúlt években alaposan megszedték magukat, mert az idei szezontól változik a helyzet. Nem tudják tovább szipolyozni a szakácsokat, kisegítőket, felszolgálókat, sokkal mélyebben kell belenyúlniuk a pénztárcájukba ahhoz, hogy ezentúl is profi gárda dolgozzon náluk.
Idén is bejött a papírforma: nyertek a rohanógépek
Bár volt remény arra, hogy idén végre a vitorlázó tudásé lesz a főszerep, azonban az időjárás megkegyelmezett a rohanógépeknek, és ismét ezek a hajók futottak be az első helyeken. Helyzetjelentés a 48. Kékszalag Erste World Nagydíjról.