Vágó Ágnes
Megint megnyílt a repülőtéri ibis

Megint megnyílt a repülőtéri ibis 

Ezúttal hivatalosan is: a külügyminiszter vágta át a szalagot.
Országokon átívelő kertekkel erősítenek a kelet-stájerek

Országokon átívelő kertekkel erősítenek a kelet-stájerek 

Négy ország varázslatos kertjei egy ötnapos buszos túra során.
Adiós, embajador!

Adiós, embajador! 

Április 1-vel távozik posztjáról Spanyolország magyarországi nagykövete, José Ángel López Jorrin úr, aki három és fél éve tölti be ezt a posztot Budapesten.

Háromszáz 

Épp ennyi szakács-, cukrász- és felszolgálótanuló hiányzik ebben az évben az elmúlt időszakokhoz képest a hazai szakiskolákból, hallottuk a hírt a Danubius tanulóversenyének idei döntőjén.
Látott már négy amerikai elnököt kőbe vésve?

Látott már négy amerikai elnököt kőbe vésve? 

Ha nem, ideje végiglapoznia az AB Agro Tours most megjelent katalógusát! Az utazásszervező iroda friss, ropogós kiadványának február 19-i bemutatóján jártunk.
Jóga a tetőn, futás a szállodaigazgatóval

Jóga a tetőn, futás a szállodaigazgatóval 

Öleld magadhoz a telet!, buzdítja vendégeit és dolgozóit is egyszerre Valentin-napkor a Sofitel Budapest csapata. Hajnali városnéző futásra pedig a GM-mel indulhatnak a vendégek.
Bejött a papírforma a hazai Bocuse döntőn

Bejött a papírforma a hazai Bocuse döntőn 

Ahogy a legtöbben előre megjósolták: Pohner Ádám nyerte a Bocuse d'Or magyar döntőjét. Széll Tamás pedig zsűrielnök lesz a torinói európai válogatón.
Mindjárt Sirha!

Mindjárt Sirha! 

Közeleg a Sirha Budapest nyitásának időpontja: február 7-9-ig szinte a teljes hazai Horeca-szakma megfordul majd a Hungexpón.
Nyitás előtt a Zöld Matrjoska

Nyitás előtt a Zöld Matrjoska 

Juhász Natasa, aki nyitotta, majd hirtelen bezárta sikeres orosz bisztróját, a Matrjoskát a pesti Palotanegyedben, újranyitja éttermét. De nem a korábbit. Egy másikat.
Szállodai marketingesek az Ariában

Szállodai marketingesek az Ariában 

A több mint három éve sikeresen működő Marketing Belső Kör (MBK) idei évköszöntő találkozójának helyszíne január 24-én az Aria Hotel Budapest volt. Budapesti négy- és ötcsillagos házak marketing szakemberei rendszeresen jönnek össze előadásokat hallgatni, és egymással kicserélni a tapasztalatokat.

Még az ég is könnyezett 

Január 12-én, mintegy ötszáz gyászoló - családtag, barát, vendéglátós - kísérte utolsó útjára Telkiben a hazai vendéglátás egyik ikonikus alakját, Jakabffy Lászlót (+69), akinek temetése alatt még az ég is könnyezett.

Naná, hogy a világ legjobb portása magyar! 

Az ausztrál nagyközönségi utazási hírportál, a Traveller.com munkatársainak szavazata alapján a világ legjobb hotelportása idén a budapesti Kempinski Hotel Corvinus-ban dolgozó Takács Tamás lett. Tőle tudtuk meg, kell-e, hogy egy szállodai portásnak igazán jó arcmemóriája legyen? És mi a helyzet otthon a családdal, a magánélettel? Arra is kíváncsiak voltunk, vajon a gyors technikai fejlődés mennyiben rengette meg a recepciók világát?

Megédesítették az év végét 

Csokoládékészítésre hívta partnereit a Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal és az Aegean Airlines.

Közeleg a karácsony... 

Ennek egyik legbiztosabb jele, hogy sorra jelennek meg a különféle gasztrokiadványok. Itt van mindjárt közülük kettő.

Megtaláltuk a város legjobb fánkját 

Bár a farsangi időszak még odébb van, de lelkes cukrászoknak, édesszájú szakácsoknak addig is figyelmébe ajánljuk Budapest legjobb fánk-lelőhelyét.

Terítéken a vendéglátás az MSZÉSZ közgyűlésén 

Most első alkalommal, egy teljes délutánt szenteltek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) őszi közgyűlésén a vendéglátás területének. Három téma került terírékre.

On-line sales, marketing, Revenue Management 

November 22-én, Hajdúszoboszlón, a meglehetősen retró hangulatú Hunguest Hotel Békében elkezdődött a hazai szállodások és szállodai éttermesek legjelentősebb, kétnapos szakmai programja. A hagyományokhoz híven az első nap oktató jellegű szemináriumok keretében előadásokkal indult. Segítségül azoknak, akik nem vehetnek részt a kelet-magyarországi összejövetelen, sűrítve bemutatjuk az első nap legfontosabb történéseit.

Dobos C. dobostortája, Csapodyval 

A legendás dobostortát is megidézték a hazai éttermesek toprendezvényén, az MVI november 19-én tartott évzáró gálaebédjén, ahol a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosát is kitüntették.

Piliscsabai ház aratott az idei MÉD-en 

Piliscsabai családi házat, finnországi skanzenépület tervét és a Palatinus fürdő rekonstrukcióját ismerte el a zsűri 13. alkalommal gyűlt össze a vezető hazai sajtóorgánumok újságíróiból álló médiazsűri, hogy az elmúlt év legjobb épületeit és építészeti terveit díjazza a Média Építészeti Díjának gálaestjén

20 éves lett Waldorf Vilmos 

Pontosabban nem ő, hanem cége, a Waldorf Catering, amelynek születésnapi partiján jártunk november 15-én este, a Dumaszínházban.

Mondja, csinálja, mind elfogy 

A beszédes halszakács, Tischler Petra volt a budaörsi Séfműhely novemberi vendégséfje.

Csapj a hónod alá egy Prantner rozét, és te leszel a bulikirály! 

Szekszárd egyik, már csak rozéja miatt is ikonikus családi pincészetével, a Prantner Pincével összehangolt borvacsorára invitálta vendégeit november 3-án az Ízlelő családbarát étterem csapata. Az eddig sosem látott számú vendégsereg, a borokhoz párosított ételsor, és maga a helyszín is - több minden miatt ezen az estén emlékezetessé vált...

Különc séf különleges koncepcióval a Kristinusban 

Sok séfet láttunk már munka közben, de Klaus Deutschmann, a Kristinus Gasztro Műhely főszakácsa valamiben alaposan kiemelkedik közülük. Főzéstudásban is nagyot alkot, de alapvetően olyan különleges a személyisége, annyira szórakoztató, ahogy egyszerre beszél németül, angolul, magyarul, miközben jár a keze, mint a motolla, hogy ámulva figyeltük alkotás közben a kéthelyi éttermi konyhán, ahová gasztrotúrára invitálták a hazai média képviselőit.

Mi az a Guga hö? 

Annyira fontos partnernek tartják a magyarokat az alsó-ausztriai régió turisztikai képviselői, hogy a tartomány felelős minisztere, Petra Bohuslav is a tagja volt annak a népes küldöttségnek, akik október 25-én a Bárkert Bisztróba hívták a hazai média képviselőit.

Ideje megtanulni az új kifejezést: tápanyagprofilozás 

Erre figyelmeztet a Nestlé. Ahol egy csibeleves teszten az is kiderült, már csak akár ennek okán is hazajöhetnének a magyarok a Brit-szigetekről.

Best of Turizmus Summit/17 

Azt még a legkritikusabb hallgatóság sem vitathatja, hogy Bánhegyi Zsófia, az MTÜ Marketingért és kommunikációért felelős vezérigazgató-helyettesének előadása a legjobbak egyike volt a hétfői Turizmus konferencián. Most ebből idézünk néhány gondolatot.

A Mátrában jársz? Ebédelni is szeretnél? 

Ha igen, akkor van ötletünk: a gyöngyösi Bori Mamival nem hibázol. és közben azt is megtudhatod, ki az a Bori Mami?

Egyedi étkezési stílus az Emirates járatain 

Az utas elégedettsége a gyomrán át vezet - vallja a világ egyik vezető légitársasága, amely a Dubaj-Budapest ultramodern, szélestörzsű, minden kényelemmel felszerelt járatának magyarországi landolásával egybekötve mutatta be október 3-án élményérveit. 

A jelenhez a múlton át vezet az út 

Száz meghívót küldtek szét az ország különböző pontjaira egy Balaton-felvidéki kisfaluból: 83-an felülkerekedtek, hogy egyetlen napra visszatérjenek szülőhelyükre, régen látott kedves vendégként. Monoszlón a faluban született, ámde máshová került nőkről, férfiakról, főként idősekről és fiatalokról szólt a szeptembert búcsúztató szombat.

Nocsak, egy újabb Michelin-csillag! 

Magyar séf példátlan sikere Sanghajban. És hamarosan jön a székelykáposztás fordulat, no meg persze az örök kérdés: ki kapja valójában a Michelin-csillagot?

A Kempinski Corvinus gyűjteménye Tihanyba költözött 

Különleges kiállítással nyitja az őszi szezont a tihanyi KOGART: a pesti Kempinski Hotel  gyűjteménye költözött a Balaton-parti településre november 12-ig.

Dübörög a reggeliztetés 2. rész Fügekert 

A mai X-, és Z-generáció szeret másutt reggelizni, nem otthon. A hazai gasztrotársadalomnak is lassan rá kellene ébrednie: ha új vendégkört szeretne bevonzani, akkor ideje reggeliztetést kínálni, méghozzá minőségi színvonalon. Van erre már jónéhány példa idehaza. Folytatjuk e témában Káli-medencei körsétánkat. Egy különleges slow breakfast koncepciót mutatunk most be.

Legyél te is Dubaj szakértő! 

Jó hangulatú agent partira invitálta legfontosabb partnereit az Emirates magyarországi csapata a budai Hemingway Étterembe, szeptember 8-án.

A margarin trónfosztása: vajkirályság 

Más sem volt látható, hallható egy időben a tévében, rádióban, csak az, hogy mennyire egészséges a növényi eredetű margarin, valamint a különféle rejtélyes összetevőjű, ámde könnyen kenhető vajkrémek fogyasztása, meg hogy a szív milyen egészségesen dobban tőle, az állati eredetű vaj pedig csak a baj forrása. De aztán fordult a kocka...

Dübörög a reggeliztetés 1. rész: Kikötő 

A mai X-, és Z-generáció szeret másutt reggelizni, nem az otthonában. A hazai gasztrotársadalomnak is lassan rá kellene ébrednie: ha új vendégkört szeretne bevonzani, akkor ideje reggeliztetést is kínálni, méghozzá minőségi színvonalon. Van erre már jónéhány példa idehaza. Mi most a Káli-medencében néztünk körül.

Bor, Badacsony, barangolás 

Ha olyan magyarokról, akik vendégvárással, vendéglátással foglalkoznak, és esetükben összefogásról esik szó, arra azért ma még felkapjuk a fejünket...

Kóstolt már fekete fagyit? 

Ha nem, eljött az ideje. Fekete fagylalt bemutatóra invitált bennünket az m-GEL Kft és az újpesti Andretti Cukrászda június 4-én: fekete tölcsérben, fekete kókusz és fekete csokoládé fagylalt kóstolásával kecsegtettek. Most őszintén, ki tudna ennek ellenállni?

Japán, kínai és thai ételek a fedélzeten 

Mautner Zsófia irányításával készültek olyan japán, kínai és thai fogások, amelyeket az Emirates fedélzetén nap mint nap kínálnak az utasoknak. És bár egyetlen járatra sem szálltunk fel, nemcsak kóstoltuk, hanem mi magunk készítettük el az ételeket.

Új turisztikai országmárka az MTÜ tarsolyában 

Az MTÜ „Paradigmaváltás a turizmusban” címmel az ország több mint 10 városában a napokban ismerteti új országmárka stratégiáját. Fő stratégiai célként határozták meg, hogy az eddigi 2,5 nap helyett 3 vagy 3,5 napot töltsenek nálunk a turisták. Ennek érdekében teljes struktúrarendszerüket átalakítják, ez indokolja a paradigmaváltást. Versenyelőnyt jelent számunkra más desztinációkkal szemben, hogy országunkban biztonság van, nyugalommal, bizalommal érkeznek hozzánk az idegenek. Ezzel kapcsolatban hallhattunk informatív előadást június 13-i, keddi Business Klub programunk alkalmából Bánhegyi Zsófiától, az MTÜ vezérigazgató-helyettesétől.

Pezsgőbontás, új gasztrokoncepcióval 

Pezsgőjükre a saját tervezésű címke aznap készül el, amikor gasztrocsapatunkkal megérkezünk Paloznakra, így bizton állíthatjuk, Homoláék pezsgőjének világbemutatóján lehetünk jelen. Június 8-án, a tó Tihanyig érő panorámájával kísért Homola Pincészetben, fent, a hegyen.

MNGSZ Közgyűlés a Stefánián 

Május 30-án, elegáns helyszínen, a pesti Stefánia Palotában tartotta éves küldött közgyűlését a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ), ahol fontos bejelentésekre került sor.

Kihagytad a London Wine Fair’17-et? Rosszul tetted... 

Még nem késő: ma és holnap is nyitva az Egyesült Királyság legnagyobb borszakvására, a London Wine Fair ’17 az Olympia Hall rendezvényhelyszínen, ahol természetes napfényben fürdenek borok, látogatók, programokon résztvevők - az épület természetes világításának köszönhetően.

Atyaég, mi jöhet még? 7ágra süt a nap a Gourmet Fesztiválon 

Emberemlékezet óta nem történt meg, ami most tény: melegen süt a nap a Gourmet Fesztivál idején! Gumicsizma, esernyő, esőköpeny, villanymelegítő - a jól megszokott tárgyak egyelőre idén a szekrények mélyén maradnak...

Bővülő programkínálat, már két pavilonban: Sirha Budapest 2018 

2018 februárjában a tavalyinál nagyobb alapterületen, új programokkal gazdagítva rendezik a Hungexpo területén a Sirha Budapest szakkiállítást, jelentették be a szervezők.

Gasztrotúrán Polányban 

Régóta szerettük volna közelebbről megnézni a somogyi dombok között megbúvó polányi Babérliget Kúriát – most végre eljött az alkalom. Új séf érkezett a házhoz, és bár mindössze 25 éves Bocskai Balázs, azonban többfelé bolyongott Európa-szerte, most pedig Polányba érkezve kamatoztatja, amit látott, tapasztalt.

MSZÉSZ tisztújító rendkívüli közgyűlés: Merre az előre? 

Bejött a papírforma: Könnyid László szállodai részről, Hamvas Zoltán éttermi oldalról az MSZÉSZ új elnöke, Flesch Tamás alelnök lett.

Ha Unicum Riservát kóstolna, igyekezzen! 

Új, szuperprémium termékkel rukkolt elő a Zwack család. Olyan gyógynövényekből előállított likőrt hoznak forgalomba májustól, amelyet speciális technológiával, dupla hordós érleléssel készítenek, és amelyből csak minimális mennyiség kerül kiskereskedelmi értékesítésre.

A Heimann fiú vihette haza az Aranygyűrűt 

Lezárult a pályázat, március 9-én hirdettek nyertest ünnepélyes gálavacsora keretében a Pannónia Női Borrend tagjai, ahol átadták a 14 karátos Pannónia Aranygyűrűt az idei fiatal borász győztesnek, ifj. Heimann Zoltánnak, Szekszárdról.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!