Vágó Ágnes

A Danubius arany háromszöge 

A Danubius Hotels Group vezérigazgatója ez év január 1-től Kovács Balázs, a cégcsoport korábbi értékesítési és marketing vezérigazgató-helyettese, aki előtte a Danubius Hotels Helia igazgatója volt azt megelőzően pedig az ötcsillagos, Vár-beli Hilton értékesítéséért felelt. Hogy állt a cég, amikor átvette az irányítást, és most merre tart? Mit jelent a Danubius kettéválása? És megéreznek-e ebből bármit is a vendégek? Elégedett-e az új vezér az átlágárakkal? És persze arra is kíváncsiak voltunk, várhatók-e fejlesztések a cégcsoportnál, ha pedig igen, melyek lesznek azok?
A tökéletes  hamburger

A tökéletes hamburger 

Elérkezik az ember életében az a pillanat, amikor rádöbben, hogy amit eddig burgerként ismert, az csak gyenge utánzata volt annak, amilyen valójában lehet egy hamburger. Legalábbis, ha eljutsz Robert William Bobby Flay valamelyik Burger Palace nevű etetőhelyére Amerikában, és eléd teszik az általa megálmodott húspogácsát.
Katalóguszárás, jégrendelés: befutónál a ProWein 2017

Katalóguszárás, jégrendelés: befutónál a ProWein 2017 

Jó jel a hazai borpiac számára, hogy idén – több éves kihagyás után - újból tartott sajtótájékoztatót Budapesten a világ legfontosabb borszakvásáraként ismert, németországi ProWein csapata. Ezek szerint ismét visszakerültünk a világ „borkeringésébe”. Nyilván az is sokat nyomott a latba, hogy tavaly, a magyar kiállítók mellett a hazánkból érkező szaklátogatók száma 50 százalékkal volt több az előző évhez képest.

Öreg kávé nem vén kávé - itt az új trend a Nespressonál 

A kor nemesít - már a nemzetközi kávéscég is visszanyúlt az "Öregember nem vénember" jól bevált megállapításhoz, és ez alapján most egy olyan kávéval rukkoltak elő, amelyet érlelt múltja aranyoz be.

Elnöki teendők átvétele a Hotel Presidentben 

Mivel Niklai Ákos december 31-vel váratlanul lemondott MSZÉSZ (Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége) elnöki posztjáról, e megváltozott helyzetben megkülönböztetett figyelem kísérte a hazai szállodások legnagyobb érdekképviseleti szervének idei első ügyvezetői megbeszélését, majd az azt követő választmányi ülést január 11-én.
Ha megkóstolod ezt a burgert, akkor jöhet az újratervezés

Ha megkóstolod ezt a burgert, akkor jöhet az újratervezés 

Elérkezik az ember életében a pillanat, amikor rádöbben, amit eddig burgerként evett, az csak gyenge utánzata volt annak, amilyen valójában lehet egy burger. Legalábbis, ha betévedsz Bobby Flay egyik Burger Palace nevű etető helyére, és eléd teszik a rendelt húspogácsát, elég csak rávetned egyetlen pillantást, már abból látszik, hogy ez egy másik burger, nem az, amit eddig annak ismertél.
Széll Tamásék bisztrót nyitnak a Hold utcai Piacon

Széll Tamásék bisztrót nyitnak a Hold utcai Piacon 

Amint lezajlik január végén a franciaországi Lyon-ban a Bocuse d’Or döntő, Széll Tamás és párja, Szulló Szabina utána sem tétlenkedik, mert nagy fába vágták a fejszéjüket: 2017 februárjában saját vendéglátóhelyet nyitnak a fővárosban, a belvárosi Hold utcai Piac földszintjén.

Ramon, a hős asztronauta 

Lassan ráébrednek a téli nyaralós desztinációra indulók, és ahhoz helyszínt keresők a világban mindenütt, hogy nagyon is jó célpont nyaralásra Izrael, ezen belül pedig elsősorban a Vörös-tenger melletti Eilat, mert időjárása eszményi, sok élményt tartogat, és mára az egyik legfontosabb szempontnak is megfelel: biztonságos Izrael üdülőfővárosa, nem kell folyton merényletek miatt rettegni.
Nem tudsz főzni, de szeretnél? Akkor ez a te könyved!

Nem tudsz főzni, de szeretnél? Akkor ez a te könyved! 

Ha egy fiatal, világlátott szakács immár harmadik könyvét jelenteti meg röpke egy év leforgása alatt – az azért jelent valamit. Bizonyára segítség a médiában való szereplés (is), de nagy adag tudás, lelkesedés, na meg kommunikatív, kedves személyiség nélkül nem jönne össze a siker. És persze ne feledjük az elnyűhetetlen kockás ingek általános jelenlétét sem...

Kuponozás, OTA-k, vendégpanaszok: MSZÉSZ-közgyűlés Bükfürdőn 

Erős szakmai tartalommal kezdődött el a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 44. közgyűlése Bükfürdőn az új épületszárny átadására készülő Caramell Premium Resortban. A szállodások éves találkozójára 300 szakember érkezett az ország minden részéből.

Nicsak, itt egy Michelin-csillag! Akkor le kell húznunk a rolót! 

A legutóbbi Michelin Guide étteremkalauz díjátadóján derült ki, hogy a nemrégiben megnyílt, sanghaji Tai’an Table annyira jól debütált, hogy máris Michelin-csillaggal jutalmazták. Majd a nagy megtiszteltetést követő napon a kínai nagyváros fine dining étterme, amelynek konyháját egy fiatal magyar szakács, Rácz Jenő (26) vezeti, már be is zárt. Ennek okairól kérdeztük az étterem séfjét, és a beszélgetésünk közben sok más is kiderült.

Az anyós levese 

Szeptember közepén nyílt meg a Villa Rosa Boutique Hotel és Étterem Nagykovácsi közelében, elegáns külső budai zöldövezetben. A hozzá tartozó étterem otthonos miliővel és fine dining-ot idéző minőségi vendéglátással várja mostantól vendégeit.

A lett konyha sikerének kulcsa: a szuperélelmiszer 

Útban Riga felé, az airBaltic Budapestről induló közvetlen járatának kényeztető business osztályán olvassuk, hogy a lett pénzügyminiszter – aki nem mellesleg egy csinos hölgy – alaposan elagyabugyált előző nap egy kínait, név szerint Hou Ji-Fant, és erre nagyon büszke. Amúgy nem a lett állami vezetők lettek agresszívek, hiszen a hír azzal folytatódik, hogy mindez egy nemzetközi sakkverseny egyik játszmáján történt…

Mit hoz a konyhára a négy százalék? 

Mint ahogy az a szakmában ismert, az Országgyűlés elfogadta, hogy jövőre az éttermi étkezés áfáját 27-ről 18 százalékra csökkentsék, 2018-tól pedig öt százalékra. Azt is bejelentették, 2018-tól négyszázalékos turisztikai fejlesztési hozzájárulást kell fizetniük a hazai vendéglátós vállalkozásoknak, amelyet kizárólag turisztikai fejlesztésekre fordítanak. Ez utóbbi új adónemről kérdeztük a szakmát: vajon megítélésük szerint a kormány miképp költi majd el a beszedett összeget, és segíti-e az új adónem a hazai vendéglátós vállalkozások munkáját?

Ideje megtanulni a Belvárosi Piac nevét 

Adott egy fedett, könnyen bejárható és áttekinthető méretű vásárcsarnok a főváros szívében, amely tágas alsó szintből és a földszinti teret körülölelő galériából áll. A csarnok immár több mint száz éve (!) éli a piacok mindennapi rendes, megszokott életét: hajnalban kinyit, benépesülve kofákkal és környékbeli vásárlókkal, hogy aztán délután mindenki hazatérjen, és másnap kora reggelig lakat kerüljön rá.

Klaus konyhája 

Osztrák kommunikációs szakember Klaus Sommer, aki 2014 őszén úgy döntött, ideje váltani. A burgenlandi mörbischi családi birtokról a magyar fővárosba költözött, mert úgy látta, elérkezett az idő, hogy megvalósítsa élete álmát.

Balatoni vendéglátás vs. külföldi meló 

Elég ütős bejegyzés jelent meg a minap egyik kedvenc közösségi oldalamon, abban a csoportban, amelyben immár 15 000 tagot jegyeznek! Egy szakács üzent a balatoni vendéglátósoknak: reméli, hogy az elmúlt években alaposan megszedték magukat, mert az idei szezontól változik a helyzet. Nem tudják tovább szipolyozni a szakácsokat, kisegítőket, felszolgálókat, sokkal mélyebben kell belenyúlniuk a pénztárcájukba ahhoz, hogy ezentúl is profi gárda dolgozzon náluk.

Idén is bejött a papírforma: nyertek a rohanógépek 

Bár volt remény arra, hogy idén végre a vitorlázó tudásé lesz a főszerep, azonban az időjárás megkegyelmezett a rohanógépeknek, és ismét ezek a hajók futottak be az első helyeken. Helyzetjelentés a 48. Kékszalag Erste World Nagydíjról.

T. rex van? 

Az a sztori jut eszembe – miközben haladunk az M3-ason utunk célja, Miskolctapolca felé –, amikor egy vendég néhány éve szintén e település egyik szálláshelyére foglalt magának egy csodásnak ígérkező wellnesshétvégét, azonban Pestről elindulva az ország túlfelén, a Veszprém megyei Tapolcán kötött ki. Amikor tisztázták vele a félreértést, a vendég családostul ismét beszállt a kocsiba, így lazulós pihenés helyett az autójukban, utazással töltötték a fél hétvégét.

Mi volt előbb? A tyúk vagy a tojás? 

„Természetesen a tyúk!” – vágja rá pillanatnyi habozás után az olasz tojáspápa, Paolo Parisi. Aki villámlátogatásra érkezett Budapestre, a Bocuse d’Or európai döntőjének előestéjére, mert meghívták díszvendégnek a Bocuse Festa Italiana nevű rendezvényre, amelyet Gianni Annoni és csapata szervezett a versenyző olasz szakácsok tiszteletére. A híres-neves tojáspápa amúgy eléggé elveszett és bánatos képpel üldögélt egy sarokban, és csak a vak nem láthatta, hogy a háta közepére kívánja a kíváncsiskodó újságírókat meg az őt csodáló tömeget, amely időközben egyre nagyobb lett.

Új lehetőség a vendégkör bővítésére: Halal friendly hotel 

„Jó érzékkel” próbált meg Magyarországra csalogatni muszlimokat állítólag jó pár éve egy arab országban jelen lévő magyarországinagykövetség egyik képviselője: disznóvágás, körmenet harangzúgással, bor, sör, pálinka minden mennyiségben, csinos, félmeztelen nők napoznak a vízparton – ilyen imázsfilmetvetítettek az elképedt közönségnek. Amit akartak, annak pont az ellenkezőjét érték el: a jelenlévők sziklaszilárdan elhatározták, hogy országunkba a lábukat be nem teszik, és óva intenek másokat is, hogy hasonlóképp cselekedjenek.

Ezt látni kell: Eger 

Eger felkeresésén minden hazánkfia átesik egyszer: osztálykirándulás vagy családi program keretében a legtöbbünk megtekinti a legendás Várat, egykor Dobó István birodalmát, ahol elmereng az Egri csillagokban olvasottak alapján. Azonban Eger nemcsak pusztán egy olvasásélmény, hanem annál sokkal több. Ezt bizonyították be azon a borvacsorán, amely a városról szólt, Budapesten, a St. Andrea Wine ß Gourmet Barban, június 23-án.

Kőrözöttes kifli kikötő átadóval fűszerezve 

Mi köze a jó öreg körözöttes kiflinek egy vadonatúj, most átadott, korszerű hajókikötőhöz a Balaton északi partján? Mindjárt kiderül...

Igazi koraNYÁRI partival megnyílt a JAB Villa 

Amikor három éve az elhatározást tett követte, és a győri illetőségú JAB Csoport Magyarországi Képviselete a 2008-as alapítást követően a fővárosba, méghozzá annak is a szívébe, a Vörösmarty térre költöztette teljes textilkollekcióját bemutató helyiségét, akkor még senki nem gondolta, hogy az ottani 80-90 nm2-es bemutatóterem hamarosan igencsak szűknek bizonyul.

Ahol az égiek jókedvükben köveket hajigálnak 

Hohó, bőrönd se kell! Hiszen egy szál fürdőgatya egy-két pólóval elfér egy szatyor mélyén. 39 fokot, perzselő napsütést ígér az időjárásjelentés Brac-ra az osztrák GRUBER-reisen által szervezett április végi study tour idején...

Organikus, bio, zöld, környezetbarát  

A Bécsben tapasztaltak alapján bizton állíthatom, egyenes út vezet a kizárólag bio-, organikus és csupa természetes (alap)anyagok világába. Még a mosogatás is természetbarát granulátumokkal, kizárólag környezetbarát módon történik. A Hotel und Gast szakkiállításon jártunk, a Messe Wien területén.

Bor, lazulás, Balaton 

Ülünk a Gölyemál dűlő szélén, kezünkben 100% Balatonnal teli pohárral. Szemben napsütés, meg a tó egy szelete. Ne fotózzunk, figyelmeztet Szabolcs, a Homola Pincészet névadója, mert elromlott a traktorjuk, és nem tudták rendbe rakni a dűlőjüket, mire megérkeztünk. Felesleges aggódnia, mert eszünkben sincs. Nemhogy fotózni, megmozdulni sem szeretnénk. Annyira tökéletes a semmittevés az isteni bor kíséretében, a táj szépsége, a teljes békesség. Most álljon meg az idő! Ez az egy, amit kérnénk.

Hely, szállás, márkaismeret 

Nyakunkon a turisztikai főszezon. Egyesek elégedetten nézegetik szállodájukban a következő hónapok foglalási számait, másoknál vészforgatókönyv készül, mit tegyenek, hogy valamiképp megtöltsék nyárra a még üresen tátongó helyeket. A Google öt országra kiterjedő turisztikai kutatása alapján arról beszélgetünk Boros Botonddal, a Google magyarországi marketingvezetőjével, honnan, miképp indulnak hozzánk a turisták. Mi az a hívószó, amely a legjobban érdekli az utazókat, milyen témára kattintanak rá a legtöbben, és miképp alakult az elmúlt időszakban a mobilos keresések száma?

Végre kiderült, mi az a Nespresso Atelier 

Igaz, egy francia szótár is elegendő lett volna a fátyol fellebentéséhez.

Fő helyen Budapest a világ gasztrotérképén 

Ha még valaki nem tudná: SIRHA és ugyanott Bocuse d’Or európai döntő, május 9–11. között a HUNGEXPO-n.

Budapestre figyel májusban a topgasztro világ 

Ha még valaki nem hallott volna róla: SIRHA + Bocuse d’Or európai döntő, május 9-11 között Budapesten - erről tartottak nemzetközi tájékoztatót április 22-én pénteken, a Pesti Vigadóban.

Hunguest: "jelenleg is tart a teljes átvilágítás" 

Válaszolt kérdésünkre a cégeladással kapcsolatban a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója, Hülvely István.

Szállodaóriás nyílt a Balaton északi partján 

A balatonfüredi Hotel Flamingo tulajdonosai, a Czigle család április 14-én este, ünnepélyes keretek között megnyitotta a Flamingo szomszédságában lévő legújabb szállodájukat, a négycsillag-várományos Hotel Füred Spa ß Conference-t.

Bor, kerékpár, piknik, szerelem - brainstorming stájer módra 

Nincsenek nehéz helyzetben a magyarországi beutaztató turizmusért felelős stájer szakemberek, ugyanis Ausztria zöld szívét honfitársaink télen-nyáron imádják.

A tökéletes rántott hús receptje 

Ha azt mondom, Bázakerettye, sokan bizonyára visszakérdeznek: az meg mi? Bár a nagyon eminenseknek talán a tanulmányaikból beugrik, hogy ez az a hely, amelynek köszönhetően kőolaj-nagyhatalom lehettünk volna (nem lettünk), később termálvizet is találtak, és kezdték egyre többen felkeresni a községet a pihenni vágyók.

Egyszer fent, egyszer lent 

Egyszerre street food meg fine dining? Ilyen még úgyse volt Pesten, mi lenne, ha fúziós konyhát nyitnánk? Valami ilyesmi járhatott a Fővám téri új hely, az Up&Down tulajdonosainak fejében, miközben – másfél évig tartó munkálatok árán – kialakították a pesti rakparton található legújabb vendéglátóegységüket, amely extravagáns megjelenésű „Up” bisztróból és a korábbi pincéből átalakított, a kőkemény buliktól hangos amerikai kocsmák világát idéző „Down”-ból áll.

Szlovénia 2.0 – újratervezés 

Van egy ország a szomszédunkban, amely mindennel rendelkezik, amiért szívesen útra kel a magyar: tengerpart, síparadicsomok, kiváló termálvíz és még jobb wellness-szolgáltatások, történelmi hangulatú városok, finom ételek, szép borok, mégis rendszerint csak átrohanunk rajta.

Oscar díjeső a Hotel Parlamentben 

A nyitás percétől különleges és mással össze nem téveszthető módon várja vendégeit a pesti Hotel Parlament, miért pont 10 éves születésnapját ünnepelte volna a megszokott sémák szerint? Nem is tették.

Csúcsra járatott spanyol rokon 

Egyes desztinációk turizmusának visszaesésével más úti célok idegenforgalma jelentős növekedésre számíthat. Köztük Tenerife, a hegyekkel borított spanyol üdülősziget, a Kanári-szigetek legnagyobbika, ahová olyan tömegek indulnak mostanában, hogy május végéig gyakorlatilag full-ra betelt minden szálláshely.

SZÉP kilátások a hazai szállodások szemszögéből 

Borítékolható volt, hogy a kormány válaszlépést tesz, hiszen az Európai Bizottság februárban gyakorlatilag elmeszelte a teljes hazai cafeteriarendszert, azonban amit a miniszterelnök e hét csütörtökön Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) évnyitóján bejelentett, arra azért hazai szállodás körökben nem sokan számítottak.

Michelin-csillagos lett a Costes Downtown - interjú Gerendai Károllyal 

Hatalmas az öröm a Costes Downtown csapatánál: az étterem megkapta első Michelin-csillagát, így Magyarországon már öt étterem büszkélkedhet az elismeréssel, köztük, tegyük hozz,á a Gerendai Károly tulajdonos által jelzettek közül mindjárt kettő is. Hiszen a Costes Downtown mellett a korábbi díjazott Costes is megtartotta most a Michelin-csillagát. A boldog tulajdonost külföldi üzleti útja során értük utol.

Egy biztos: 2016 a Gasztroélmények Éve 

Mivel teljes átalakítás előtt áll a hazai turizmus irányítása, és bizonytalan a Magyar Turizmus Zrt (MT Zrt) jövője is, így a cég vezérigazgató-helyettesének, Glázer Tamás prezentációja gasztroélmények témában néhány tényen, és a főbb irányvonalak ismertetésén kívül más újdonságot nem tartalmazott az Utazás Kiállításon.

Afrika, a felfedezésre váró aranybánya 

Érdekes előadásokból állt a „Kereskedelmi lehetőségek Afrikában” című konferencia az Afrika Expón belül, az Utazás kiállítás nyitónapján, amelyet török zenei aláfestés kísért a szomszédos standról, az előadók azonban ennek ellenére is helyt álltak.

Dining Guide díjkiosztó: tarolt az Onyx 

Az idén immár 12 éves Dining Guide tíz éve kezdett el sorrendet felállítani, és pontozni a hazai éttermek teljesítményét – amivel (akkoriban) alaposan felkavarta a hazai vendéglátás langyos állóvizét. Igaz, azóta már sok víz lefolyt a Dunán, de a Dining Guide csapata – alaposan megváltozott összetétellel – továbbra is áll a vártán, lelkesen járja az országot, eszik, pontoz és figyel.

A fekete víz szelleme 

Szlovéniáról legtöbbünknek az ugrik be, ahogy robogunk Olaszország vagy más, távolabbi európai úti cél felé, és gyorsan, szinte megállás nélkül szeljük át autóval az országot. Most – mivel eltölthettünk néhány napot a határhoz közeli fekete termálvíz hazájában az MGM Media Optima jóvoltából – rájöttünk, korábban nagyot hibáztunk.

Valami más' - a SIL Design Centrumban 

Exkluzív megjelenésű, különleges környezetben találkoztunk szakmai vendégeinkkel és előadóinkkal idei első programunk alkalmával: a művészetek iránt fogékonyak pesti Mekkájának számító Falk Miksa utca egyik kiállítótermében, Sági László és társa birodalmában, amelyet látványkonyhával is felszereltek. Így a Business Klub előadásai alatt láthattuk azt is, hogy Kaldeneker György, a kreatív ötleteiről ismert szakács miképp készíti vendégeink számára az ebédet.

Kaland a Kempinski konyháján 

Igazán különleges miniküldöttség érkezett Szekszárdról február 10-én a Kempinski Hotel Corvinus Budapest konyhájára, ahol a luxushotel profi gasztrocsapata fogadta a vendégeket. Akik egy teljes napon át beavatták a finger food készítés rejtelmeibe Magyarország első, kizárólag fogyatékosokat foglalkoztató éttermének, az Ízlelő dolgozóit.

Vége a dalnak: bezárt a Mirage Hotel a Hősök terénél 

Mivel pont került az adásvételi szerződésre, új tulajdonosai pedig e hét pénteken veszik birtokukba az eddig Mirage Fashion Hotelként működő, ilyen formán három évet élt, Hősök tere sarkán álló szálláshelyet, így e héten már nem fogad vendégeket a Mellow Mood-csoport által üzemeltetett 37 szobás, igazi kis angol ékszerdobozhoz hasonlatos boutique hotel.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!