Védettséget kapott a rögös túró

Védettséget kapott a rögös túró 

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács sajtóközleményében ezt írja: "Ezt a fajta védettséget csak olyan termékek kaphatják meg, amelyek összetételükben vagy előállítási módjukban hagyományosak. Ezek a termékek csak az elfogadott termékleírásokban meghatározott hagyományos alapanyagokból és/vagy hagyományos eljárás alkalmazásával állíthatók elő."
Paprikás csirke is szerepel az Oscar-gála after partiján

Paprikás csirke is szerepel az Oscar-gála after partiján 

A vasárnapi díjátadót követő Oscar-gála after partiján először főz magyar séf magyar fogásokat a hollywoodi sztároknak.
Húshelyettesítőt dobtak piacra Magyarországon

Húshelyettesítőt dobtak piacra Magyarországon 

Borsó- és babfehérje felhasználásával fejlesztett ki húshelyettesítő terméket a Food Control vállalatcsoport, mely termék a Creaveg nevet kapta, utalva annak széleskörű felhasználhatóságára. A terméket megálmodó kutatócsoport küldetése, hogy fenntarthatóbbá tegye a főzési szokásokat - tájékoztatta lapunkat a társaság.
Boros fejlesztésekhez kaptak támogatást hazai startup-ok

Boros fejlesztésekhez kaptak támogatást hazai startup-ok 

A TokajTech startup program pályázói közül az iBarel 20 millió forintos kezdőtőkebefektetési ajánlatot kapott, míg a cWine számára mentorációs különdíjat ítélt meg a program szakmai partnere, Izrael budapesti nagykövetsége - közölte a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács csütörtökön az MTI-vel.
Hatalmasat lépett előre a magyar pálinkakultúra

Hatalmasat lépett előre a magyar pálinkakultúra 

A magyar pálinkakultúrát, valamint a kisüzemi sörfőzdék tevékenységét méltatta Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállításon.
Algaolajjal helyettesítenék a pálmaolajat

Algaolajjal helyettesítenék a pálmaolajat 

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem (NTU) kutatói szerint a mikroalgák egyik gyakori típusából kivont zsiradék akár a pálmaolaj egészségesebb és fenntarthatóbb alternatívája is lehet.
Fantasztikusat alakított a magyar csapat a Bocuse d'Or európai döntőjén

Fantasztikusat alakított a magyar csapat a Bocuse d'Or európai döntőjén 

A dánok mögött a második helyen végzett Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis a budapesti kontinensdöntőn.
Új trendek, régi kapcsolatok és  profi rendezés helyszíne volt az idei Sirha kiállítás

Új trendek, régi kapcsolatok és profi rendezés helyszíne volt az idei Sirha kiállítás 

Csütörtökön zárult a Sirha Budapest, Kelet-Közép Európa legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítása a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ területén. Aki megtekintette, saját maga is tapasztalhatta, mennyire profi és magas szintű volt az idei rendezvény.
Tovább csökkent az üdítőitalok cukor- és kalóriatartalma

Tovább csökkent az üdítőitalok cukor- és kalóriatartalma  

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség tagvállalatainak önkéntes vállalásai nyomán 2021-ben tovább csökkent a hazai üdítőitalok és gyümölcslevek átlagos cukor- és kalóriatartalma, így ma már 45 százalékkal alacsonyabbak ezek az értékek, mint 2010-ben. 
Pécsi csapat a Közétkeztetési Szakácsverseny győztese

Pécsi csapat a Közétkeztetési Szakácsverseny győztese 

2022. március 23-án nagy érdeklődés mellett zajlott a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2021-2022-es fordulójának döntője a SIRHA Budapest kiállításon. A végső hajrában a tavalyi elődöntők során kiválasztott 12 legjobb közétkeztető csapat mérte össze tudását. Szoros küzdelmet követően, végül a pécsi Hungast csapat állhatott a dobogó legfelső fokára többek között kacsahússal töltött tavaszi tekercset, brézelt marhanyakat és minifánkot is tartalmazó menüsorával - tájékoztatta lapunkat a Nébih.

Rácz Jenővel nyitva a Ráday utcai Costes 

Két év kényszerszünet után az ismert sztárséffel, Rácz Jenővel együttműködésben nyitotta meg kapuit Budapest első Michelin csillagos étterme, a Ráday utcai Costes.

Bocuse d'Or nyitóesemény a Párisi Passage-ban 

Az esemény előestéjén Lutz Lajos executive chef vezetésével a Párisi Passage Café & Brasserie adott otthont a 80 résztvevős nyitóvacsorának, ami a hivatalos program egyik első állomása.

Bocuse d'Or: csütörtökön startol a magyar csapat 

Az első nap hatalmas sikerrel zárult. Csütörtökön pedig nagy napra ébredünk: eldől, kik lesznek Európa legjobbjai a világ legrangosabb szakácsversenyén, illetve melyik az a tíz csapat, amelyik ott lesz Lyonban, a világdöntőben, 2023 januárjában.

Felkészült magyar csapat versenyez a Bocuse d'Or európai döntőjén 

Ismét Budapest ad otthon a világ legrangosabb főzőversenyének március 23-24. között a megújult Hungexpón. Európa legjobb séfjei mérik össze tudásukat és kvalifikálhatják magukat a 2023-as lyoni világdöntőbe. 2016 után újra hazánk lehet Európa gasztronómiai központja, európai város eddig még soha nem rendezett kétszer kontinensválogatót. A Széll Tamás által vezetett hazai csapat március 24-én versenyez - tájékoztatta lapunkat a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Csaknem 30 százalékos áremelkedés a vendéglátásban 

De az sem oldaná meg a problémákat, mivel az idei nyár kritikus lehet a túlélés szempontjából - írja testvérlapunk a Privátbankár.hu a VG cikke alapján.

A METRO standja a Sirha kiállításon a jövő vendéglátásának is kínál megoldásokat 

„Napjainkban egyre többet beszélünk a fenntarthatóságról az élet minden területén, mi a METRO-nál ennek megvalósításához kínálunk megoldásokat", mondta Taferner Ákos, a cég marketing osztályvezetője a Sirha kiállítás nyitónapján rendezett sajtótájékoztatón.

Megnyitotta kapuit a Hungarian Wine Summit 

Csütörtökig várja a látogatókat a Hungarian Wine Summit a Hungexpo területén megrendezett Sirha Budapest A pavilonjában. Az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett közösségi standon összesen csaknem kilencven borászat mutatkozik be borrégiónként. Az Agrárminisztérium (AM) és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) szakmai együttműködésével megvalósuló rendezvényt Tokaji bor- és pezsgőbár, valamint mesterkurzus programok színesítik - tájékoztatta lapunkat az AMC.

Ezt látni kell: Sirha HoReCa szakkiállítás a Hungexpón 

Megnyílt a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítás kedden a Hungexpón, amely kategóriájában a régió legnagyobb seregszemléjévé nőtte ki magát.

Tojás: áremelkedés jöhet húsvétkor 

A hazai termelől már készülnek a húsvétra. A takarmány-, energia- és munkaerőköltségek megugrása miatt már rövidebb távon, a ketreces technológia esetleges tiltása miatt hosszabb távon is további jelentősebb áremelkedésre lehet számítani.

Elérkezett a böjt ideje 

A böjtnek több formája van, amely területenként és vallásonként is változhat, de összeségében elmondható, hogy egy jól átgondolt, minden tápanyagot tartalmazó, rövid ideig tartó diéta segíthet a szervezetünk és az emésztőrendszerünk tehermentesítésében a téli időszak nehezebb ételei után. A jótékony hatások eléréséhez azonban elengedhetetlen a tudatosság: Bakk Brigitta dietetikus most segít, hogy valóban hatékony legyen a böjtölés.  

Lebomló csomagolásban a gyümölcsök egyes brit üzletekben 

Több tucat brit üzletben indult tesztprogram keretében növényi alapú, ehető bevonat a termékekre, hogy tovább elálljanak és könnyebben lehessen szállítani őket. A Tesco szerint a megoldás segíthet az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemben: a vállalat adatai szerint évente 400 ezer tonna gyümölcsöt dobnak ki háztartási élelmiszer-hulladékként, és 720 ezer egész narancs köt ki a kukában naponta.

Halárusokra csapott le a Nébih 

Több mint 120 étteremben és élőhal-árusító helyen tartott kiemelt ellenőrzést az őszi-téli időszakban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata. Az akció során 17 esetben, azaz az ellenőrzöttek több mint 10%-ánál indult eljárás, összesen 300 kg igazolatlan, illetve jelöletlen hal és haltermék forgalmazása miatt. A legnagyobb fogásokra Miskolcon és Törökszentmiklóson csaptak le a szakemberek.

Ismét nyitva a Baalbek 

Libanonból Budapestre érkező séffel nyitott újra a Baalbek étterem. A pesti Belgrád rakpartra költözött a magyarok és a külföldről hozzánk érkező gasztrománok egyik nagykedvenc helye.

Érkezik a Dreher legkeserűbb söre 

Március közepétől érkezik a boltokba a Dreher Bitter Lager, amely a Dreher Sörgyárak által főzött sörök között az eddigi legkeserűbb sör. 

Megújított stratégiáját mutatta be partnereinek a METRO 

Március 17-én, csütörtökön átadták az első, teljesen professzionális vevői fókuszú METRO áruházat Budakalászon, amelyet a nemzetközi stratégia jegyében alakított át az áruházlánc.

Pár nap múlva kezdődik a magyar borok első csúcstalálkozója 

Az Agrármarketing Centrum idén először rendezi meg a hazai borok népszerűsítését célzó rendezvényt Hungarian Wine Summit néven. Az Agrárminisztérium (AM), a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös sajtótájékoztatóján ismertették az utóbbi évek szőlő- és bortermelését érintő támogatásokat is - tájékoztatta lapunkat az AMC.

Németországi gondok az étolaj-ellátással 

Leállt az Ukrajnából származó nyers napraforgóolaj szállítása az orosz invázió miatt, ezért az üzemeknek gondjaik lehetnek a nyers napraforgóolaj beszerzésével.

Több száz bor a Winelovers évindító kóstolóján 

Több mint 150 magyarországi bor- és pezsgőmárka mintegy 700 bora mellett 50 nemzetközi borászat is képviselteti magát száznál több tétellel a Winelovers Grand borkóstolón szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

Enne galambhúst? 

A galamb vörös húsáért ma főleg a luxuséttermek kapkodnak, a fogyasztók főleg a feldolgozott,  félkész termékeket keresik.

Egzotikus szelfipont a budapesti villamosmegállókban 

Monstre promóciós kampánnyal rrukkolt elő az üdítőital cég: a színes, izgalmas grafikai világú kampány fő motívuma a különdíj ihlette szigetek.

Mégsem zárt be örökre a Kádár étkezde 

Némi előkészület után, a terv szerint bő két hét múlva újra megnyit az örökre elveszettnek hitt kockás terítős, házi kosztos ikonius családi étterem Erzsébetvárosban.

Nyitva a főváros első kézműves amerikai fánkozója 

A fánkkultúra Magyarországon évszázados hagyományokkal bír, talán emiatt is nehéz a magyartól különböző amerikai fánknak megvetnie a lábát a hazai piacon. Most egy eddig még hiányzó kézműves üzlet nyílt Budapesten - tájékoztatta lapunkat a társaság.

A gasztronómia világába is betör a magyar divatmárka 

A 20 éves magyar divatcég, a Magenta ínyencségeket árusító webshopját már el is indította, és hamarosan egy hasonló profilú fizikai üzletet is megnyit a vásárlók előtt.

A Bocuse d'Or hatása a hazai gasztronómiára 

A METRO szakértői csapatával közösen olyan témákat járunk körbe, amelyek érdeklik és foglalkoztatják a hazai vendéglátós szakmát.

Fiatal sommelier a St. Andrea Wine&Skybar élén 

Új szakmai vezetőt nevezett ki a St. Andrea Budapest a belvárosi Váci1 irodaház műemléképületének tetőteraszán öt éve sikeresen működő St. Andrea Wine&Skybar élére: márciustól Berényi Oszvald sommelier hoz új lendületet a bár életébe - tájékoztatta lapunkat a társaság.

Magyar bor sikere Párizsban 

Elsőként vett részt magyar borászat a párizsi Vinexpón. A villányi Jammertal birtok vörösborai hódítottak a franciáknál is - tájékoztatta lapunkat a borászat.

Jelentős változás a Michelin égboltján 

FRISSÍTVE Egy új, elsősorban a megjelenést érintő fontos információt osztott meg velünk Bősze Ákos, a METRO Horeca üzeltfejlesztési vezetője arról, milyen változás várható idén a Michelin házatáján.

A Coca-Cola is kivonul egyelőre az orosz piacról 

A Coca-Cola is csatlakozott azokhoz a vállalatokhoz, amelyek a háború és az azt kirobbantó orosz agresszió elleni tiltakozásul felhagynak az oroszországi működésükkel.

A molekuláris italnyomtatóval szinte bármilyen ital elkészíthető 

Egy Cana nevű cég bemutatta a bolygó első „molekuláris italnyomtatóját". A cég nyilatkozata szerint a gép egyetlen ízesítőpatron használatával több ezer különféle italt, méghozzá például gyümölcsleveket, üdítőket, jeges kávét, sportitalokat, bort és koktélokat tud kikeverni.

Uniós oltalom a homokháti őszibarack pálinkának  

79-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló földrajzi árujelzők száma: 28 élelmiszer, 38 bor és 13 pálinka elnevezése védett az EU területén.

A háború egyik nagy vesztese a vodka 

Számos lánc döntött már úgy, leveszi a polcról az orosz árukat vagy nem rendelnek többet, így tiltakoznak Ukrajna lerohanása ellen. Az új ellenség most a vodka, még akkor is, ha nem Oroszországból érkezik.

Ezek ma a trendek a catering üzletágban 

A rendezvénygasztronómia kihívásairól, fejlődési irányairól Semsei Rudolf, a Budapest Party Service és a Vakvarjú éttermek tulajdonosa beszélt részletesen az Event Touch-on.

Brutális drágulás várható a sütemények frontján 

Nem édesszájúak előnyben. Visszatér a hagyományos sütemények kora.

McDonald's étteremnyitás 

Zalaegerszegen nyitotta meg 99. magyarországi éttermét a McDonald's, amelynek jelenleg további hat településen épülnek új egységei.

Friss koncepcióval és új névvel nyitott újra ez az esztergomi étterem 

Az esztergomi Bistro42 neve mindenkinek ismerősen cseng, aki otthonosan mozog a hazai gasztro-világban. A 42 Restaurant and Bar néven újranyitott étterem megújult koncepció mentén, alapjaiban átalakított különleges enteriőrrel és nagyvilági szemlélettel várja a vendégeket, kliséktől és besorolásoktól mentesen - tájékoztatta lapunkat az étterem.

A tésztanagyhatalom olaszokat alapanyaghiány fenyegeti 

Bezárás fenyegeti az olaszországi pékségeket a korábban Ukrajnából és Oroszországból érkezett  búzaszállítmányok megakadása miatt a La Repubblica napilap vasárnapi beszámolója szerint, amely a kenyér és a tészta 30 százalékos drágulását várja.  

Tóth Veráék éttermének is betett a Sberbank csődje 

Ezzel kapcsolatban a Palkonyán működtetett egység közöségi oldalán Tóth Vera énekesnő és párja, Pauli Zoltán a következő közleményt jelentették meg.

A Kifli segít az ukrán határ menti településeken 

Vásárlóival összefogva küld adományokat a Kifli.hu az Ukrajnából menekültek megsegítésére. A webshopból vásárolva, a kiszállítást a cég raktárába kérve a vásárlók adományokat adhatnak le, ezeket a Kifli.hu Záhonyba juttatja el a rászorulókat segítő civil összefogásnak. 
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!