Gasztro

Itt a Klasszis TopDesign 2022 verseny döntőseinek névsora
22 kategóriában 44 versenyző 77 pályamunka érkezett a Klasszis Csoport keretén belül meghirdetett Klasszis TopDesign 2022 versenyünkre. Közülük választotta ki a hazai és nemzetközi szakmai képviselőkből álló, rangos zsűri első körben online szavazással a shortlistre került pályamunkákat, amelyek közt biztosan ott szerepelnek az idei szakmai designverseny győztesei is.

Spanyol versenyző a világ legjobb csokikészítője
Lluc Crusellas kreációját nemcsak a bírák találták a legjobbnak, a közönségszavazáson is győzedelmeskedett.

Elkészült a Villányi Borvidék himnusza
A mű megszületésében valamelyest a sors keze is közrejátszott.

30 éve sikertörténet a Kistücsök
Novemberben ünnepli 30. születésnapját a balatonszemesi Kistücsök Food & Room****. A jeles évforduló apropóján gasztronómiai programsorozattal készül az étterem csapata.
Harmincéves a Kistücsök
Novemberben ünnepli 30. születésnapját a balatonszemesi Kistücsök Food & Room****. A jeles évforduló apropóján gasztronómiai programsorozattal készül az étterem csapata - tájékoztatta szerkesztőségünket az étterem.

Komoly szakmai díjat zsebelt be a turai Clarisse
A BOTANIQ Turai Kastély étterme elnyerte a „Magyarország legjobb fine-dining éttermének” járó díjat az International Dining Awards versenyén. Az étterem, amely a szakmai zsűri és a közönségszavazatok alapján is legjobbnak bizonyult kategóriájában, kimagasló gasztronómiai élményekkel várja vendégeit a Pesthez közeli Turán.

Indul a Nyitott Balaton kampány
Ezen a hétvégén indul és november végéig tart a Nyitott Balaton akció, amellyel a kerékpáros útvonalak mentén egész évben nyitva tartó cukrászdákat népszerűsítik - áll a Balatoni Turizmus Szövetség szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A METRO lépései az élelmiszerpazarlás ellen
Szomorú tény, hogy a világon megtermelt élelmiszerek 30%-a a kukában végzi – ezzel a légkörbe kerülő üvegházhatású gázokhoz akár 8%-kal is hozzájárulva, miközben ez az élelmiszermennyiség – ha a nélkülözők számát és a hasznosítás lehetőségeit nézzük – cseppet sem lenne felesleges. Ismerjék meg, hogy a METRO Magyarország milyen lépéseket tesz az élelmiszerhulladék kezelése érdekében!

Lesz csokifesztivál Opatijában, csak másik időpontban
November második hétvégéjén Opatija három napra csokoládéba öltözik, ahol kifejezetten erre az eseményre tervezett különleges kínálat várja a vendégeket.

Így újult meg a Zsindelyes Dobogókőn
Jelentősen kibővült és korszerűsödött a Visegrádi-hegység emblematikus vendéglátóhelye.
Növényi alapú témában élelmiszeripari program a METRO-nál
Másodjára kerül megrendezésre Magyarország első számú innovatív, növényi alapú élelmiszeripari eseménye, a Plant-Powered Perspectives konferencia. A tavalyi hatalmas sikerre való tekintettel újrázik az esemény, mely Lengyelországhoz, Csehországhoz és Szlovákiához kapcsolódva diktálja a trendeket - tájékoztatta lapunkat a METRO.
Bezárt Hollókő népszerű étterme
A világörökségi falu népszerű étterme, a Hollóköves Bisztró tavaszig nem fogad vendégeket, amikor is egy teljesen új éttermi branddel mutatkozik majd be.
40 éves ez a nívós budai étterem
A Budai Várban működő Café Pierrot 40 éves születésnapjára készült fotós összeállítás nemcsak a város első "maszek" kávéházának történetébe, hanem a rendszerváltozás utáni vállalkozói létbe is visszapillantást nyújt.
A Michelin Guide szintet lép Magyarországon
Most először egész Magyarországra kiterjedő étteremválogatást tesz közzé.
Látványos szórakozóhely nyitása Budapesten
A Matild Café & Cabaret színpadán október végétől újjáéled a revü fantasztikus, csillogó világa.
Jön a szőlő alapú magyar gin
Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli új gintermékek kifejlesztésébe kezd a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) közösen a bonyhádi székhelyű, bortermeléssel és -exportálással foglalkozó Danubiana Kft. - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.
Gyűjtőzacskóból ismét a kávégépbe: a kapszula útja a Nespresso-nál
Különleges meghívás a fenntarthatóság jegyében a Hajdúság fővárosába: előadás egy kávés multicég körforgásos szemléleléről, tökéletes ebéd a helyi csúcsgasztronómia fellegvárában, az IKON-ban, majd üzemlátogatás a visszagyűjtött kapszulák birodalmában. Október 18-án, a mai helyzetben a bolygó túlélése miatt fontos, egy valóban zöld megvalósítás részleteit ismerhettük meg Debrecenben, a Nespresso meghívására.
Jön a növényi alapú méz
Szlovén-amerikai együttműködés eredménye a méhek bevonása nélkül készült méz - írja a Store Insider.
A tatai Platán beszállt egy madárkalauz elkészítésébe
Természetvédők és a vidéki csúcsgasztronómia egyik legismertebb képviselőinek összefogásával jelent meg egy könyv a Tatai tó környékén élő több mint kétszázötven madárfajról. A kötet színpompás madarakat ábrázoló festményei november közepéig a tatai Esterházy-kastélyban is láthatóak.
A mádi Szepsy Pincészet lett Európa legjobb borászata
Soha nem volt még magyar jelölt a világ egyik legexkluzívabb borversenyén, 2022-ben azonban hazai pincészet nyerte a Golden Vines Awards 2022 legjobb európai bortermelőjének járó díjat- írja az agrárszektor.hu.
A MOME hallgatója nyerte a Vylyan Pincészet címkepályázatát
A Vylyan Pincészet idén tizennyolcadik alkalommal hirdette meg művészi címkepályázatát, amit a Bogyólé, vagyis az évjárat első vörösbora számára ír ki a jövő grafikusművészeinek.
Meghalt a hazai szakácskönyvírás nagyasszonya
Hosszan tartó, súlyos betegség után, hétfőn elhunyt Frank Júlia gasztronómiai író. Több mint 130 szakácskönyv szerzője volt, a magyar gasztronómia nagyasszonyának is tartották.
Magyar kiállítói dömping Európa legnagyobb élelmiszeripari szakvásárán
Harminckét magyar élelmiszeripari gyártócég részvételével mutatkozik be a Hungarian Food Business Program az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett közösségi standon a SIAL Párizs-on. Európa legnagyobb nemzetközi élelmiszeripari kiállítása valódi kitörési pont lehet az exportképes, magyar élelmiszeripari gyártóknak, amely öt napon keresztül, október 19-ig kínál nemzetközi bemutatkozási lehetőséget - tájékoztatta lapunkat az AMC.
Borból ékszer - Új hungaricum született?
Eddig csak folyó állapotában kedveltük a magyar bort, de ezentúl ékszer formájában is sikert arathat. Több éves tudományos kutató munka eredményeként született meg a Vincells ékszercsalád alapanyaga, a szilárd bor, amely szombaton mutatkozott be a nagyközönség előtt.
Ezek az év legjobb gluténmentes kenyerei, pékárui
A Hunorganic Kft. és az Aranycipó Kft. termékei nyerték az első helyet a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyén, amelyet a Magyarok Kenyere Programhoz kapcsolódva szerveztek meg - közölte a Magyarok Kenyere Program hétfőn az MTI-vel.
A Tanár úr: dr. Gál Lajos
Egész élete a borok körül forgott, most sincs ez másként. Dr. Gál Lajos az egri borvidék ikonikus alakja, és abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy egy asztalnál ültünk a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) idei díjkiosztó gálaebédjénél, a főfogáshoz az ő egyik tétele került a poharakba. Ez a Sík-hegy Egri Bikavér Grand Superior 2018-as évjárata volt, amely nevéhez és készítőjéhez méltóan nagy, szép és igencsak emlékezetes bor volt.
Átadták az idei és az elmúlt két év Gundel-díjait a Gundelben
A koraestébe nyúló díjátadó gála egyik legszebb mozzanata az volt, amikor a kitüntetések átadása előtt hallhattunk a névadóval, Gundel Károllyal egy archív rádióinterjút, ahol a szakma alázatáról, az éttermükben lévő feladatok elvégzéséről és a vendégeikről beszélt. A nagyvonalú díjátadó ünnepséget a Gundel Étteremben tartották, 2022. október 16-án, vasárnap, 12 órai kezdettel.
Minden díjat besöpört ez a szörpcsalád
Magyarország legjobb szörpjének és Magyarország legjobb lekvárjának választották a Mayer Szörp manufaktúra termékeit.
Ismét elindul a ’Bar Me Tender’ mixertanfolyam
100 jelentkező kezdheti meg tanulmányait a Coca-Cola HBC Magyarország és a Bacardi Mojito Mixeriskola ingyenes, közös képzésén - írja a Store Insider.
Váratlan hír a mai helyzetben: a SZÉK kitart, sőt, étlapját is megújítja
Egy igazi világújdonságot, töltött káposztából készült hamburgert is kínálnak őszi-téli menüsorukban. „Hagyományos ízek szokatlan köntösben" – így jellemezte az immár két éve – Budapest belvárosában – megnyitott székely gourmet étterem ügyvezetője az új étlapjukon megjelent Kárpát Burgert, aminek az alapja a töltött káposzta lett
Bezárt a Nudli, helyette nyitva az Izakaya
Egy új hely, ahol a fúzió nem konfúzió: alapvetően turistákkal számol a lazulós ázsiai bistro & bar, a pesti Október 6. utcában.
Ez a vidéki topétterem sem lát más lehetőséget, mint bezárni
Országszerte sorra zárnak be az éttermek kényszerű lépésként az energiaárakra. November közepétől ez az ikonikus étterem is búcsúzik bizonytalan időre.
Itt a Tojás Világnapja
Idén október 14-én tartjuk a Tojás Nemzetközi Világnapját. Egyébként tudta, hogy a tojás a tápanyagokban legösszetettebb élelmiszerünk?
Nagykereskedelmi csúcsokra tör a METRO
Október 12-én a METRO beavatta elért eredményeinek és éves stratégiájának részleteibe partnereit. Az országszerte 13 áruházzal jelen lévő nagykereskedő hibrid Partnerkonferenciáján közel 120 fő személyesen vett részt, további 100 pedig online követte a METRO budaörsi Gasztroakadémiáján folyó eseményeket - tájékoztatta lapunkat a társaság.
Erdő-mező kincsei: vadhúsok az asztalra
Folytatjuk sorozatunkat, amelyben a METRO szakértői csapatával közösen olyan témákat, kérdéseket járunk körbe, amelyek aktuálisak, és megválaszolásukkal segítjük az érdeklődőket a megfelelő megoldás kiválasztásában, illetve mélyítjük tudásukat az adott területen. A már velünk lévő hűvösebb hónapok egyik sztárja a vadhúsok – most ezekről kérdezzük a szakértőt. (X)
Tizenhét pincészet mutatkozik be a Somlói Juhfark Ünnepen
Hetedik alkalommal rendezik meg a somlói borászok összefogásával a hegy ikonikus szőlőfajtája, a juhfark reprezentatív bemutatóját, a Somlói Juhfark Ünnepet. Október 22-én a somlójenői Tornai Pincészetben az elmúlt évek legjobb tételeit kóstolhatja meg a közönség, személyesen a borászok bemutatásában.
Magyar siker az Ifjúsági Szakács Világbajnokságon
2022. október 8-án, Mexikóvárosban rendezte meg a Chaine des Rotisseurs gasztronómiai világszervezet Ifjúsági Szakács Világbajnokságát. A 2022-es nemzeti verseny győzteseként Csillag Richárd, a Lokal47 (Kéthely) ifjú séfje képviselte Magyarországot.
Ez a sommelier mindent megnyer az idén
Giraldo Juan Sebastian, a budapesti Felix Kitchen & Bar assistant head sommelier-je nyerte vasárnap este Budapesten a 25. Magyar Sommelier Bajnokságot.
Egyre jobbak vagyunk borfelismerésben
Magyarország negyedik helyezést ért el a Borfelismerő Világbajnokság (Championnat du monde de dégustation La RVF) szombati döntőjében. A magyar csapat 31 nemzet legjobb borkóstolói között címvédőként ült kóstolóasztalhoz, és csak néhány ponttal maradt le a dobogóról. Luxemburg csapata győzött, a portugál és a spanyol csapatot megelőzve - írja a Store Insider.
Tiszta szerencse, hogy nem divat sózni az ételeket
Aggasztó folyamatok játszódnak le a leggyakrabban használt ételízesítőnk, a só piacán, ahol csaknem megduplázódtak az árak, a drágulásnak ráadásul még korántsem látható a vége, számol be az újabb gondról az index.hu hírportál.
Új marketingigazgató a Zwacknál
2022.október 1-től Kovács Dávid Gábor a Zwack Unicum Nyrt. marketingigazgatója. A közgazdász szakember négy év nemzetközi reklámügynökségi, valamint húsz év alkoholipari tapasztalattal érkezik ebbe a pozícióba.
400 éve működő családi pékség ment csődbe Ausztriában
Likviditási nehézségek miatt csődeljárás indult a felső-ausztriai Weinhäupl nevű pékség és cukrászda pénzügyi nehézségeinek rendezése érdekében - írja a GD Consulting.
METRO Gasztrohét: jönnek a kedvezmények
Október második hetében tart a METRO Gasztrohét eseménye, amely az étterembe járást, az éttermi kultúrát népszerűsíti, ünnepelve a sokszínű magyarországi gasztronómiát. A tematikus kampányhoz csatlakozó több, mint ezer étteremben nagy kedvezménnyel fogyaszthatnak azok a vendégek, akik előzőleg regisztráltak a programra - tájékoztatta lapunkat az áruházlánc.
Almát almával
Az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC), valamint a FruitVeB közös, kóstoltatással egybekötött fogyasztásösztönző sajtótájékoztatót tartott szerdán az alma fogyasztásának népszerűsítésére. Az esemény célja az egészségtudatos vásárlásra és táplálkozásra való ösztönzés mellett az volt, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a friss és ízletes alma nagyszerű élettani hatásaira.
Új kényelmi szolgáltatás vendéglátósoknak
Banki és fintech együttműködésnek köszönhetően a Coca-Cola HBC vállalatcsoporton belül elsőként Magyarországon fizethetnek ezután azonnali átutalással és kártyával az italgyártó vállalat ügyfelei - írja a Store Insider.
Ő lett az év legjobb sommelier-je
Makovej Giraldo Sebastian, a budapesti Felix Kitchen&Bar sommelier-je nyerte el az Év Sommelierje 2022 címet és a lehetőséget, hogy október 27-én, a nemzetközi Balkan Sommelier Challenge versenyen képviselhesse Magyarországot.
Ivott már jó ügyért?
Sokan szerencsére igen. Összesen 15,9 millió forint bevételt hozott a Budapest Borfesztivál és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jótékonysági borárverése, amely így lehetővé tette egy új mikrobusz megvásárlását a szeretetszolgálat Szimfónia programja számára
Nincs elég bajunk, még ez is: eltűnt a Pilóta keksz a boltok kínálatából
Alapanyag és csomagolóhiány miatt akadozik a második legnépszerűbb magyar keksz, a Pilóta keksz gyártása. A Mondelez Hungária Kft. igyekszik minél előbb megoldást találni a problémákra.