Tisztán árpamalátával készül a megújult Borsodi

Tisztán árpamalátával készül a megújult Borsodi 

Az új recepttel még kiegyensúlyozottabbá válik a Borsodi jellegzetesen karakteres kesernyés íze és aranyló színe, amelyet dús, finom pórusú hab koronáz.
Elindult az asztalfoglalás a tavaszi Étterem Hétre

Elindult az asztalfoglalás a tavaszi Étterem Hétre 

A március 17. és március 27. között megrendezendő, 11 napos esemény keretében ezúttal is fix áron kínálja 3 fogásos menüsorát több mint 100 magyarországi étterem.
Rangos nemzetközi design díj a Hilltop megújult borcímkéinek

Rangos nemzetközi design díj a Hilltop megújult borcímkéinek 

A Paris Packaging Week által meghirdetett „Packaging of Premium & Luxury Drinks Innovation Award” díját nyerte el a Hilltop aromatérképes címkecsaládja. A neszmélyi borászat borfajtáinak ízjegyeit egyedi aromakörökkel illusztráló címkéit csomagolás újratervezés kategóriában díjazta a zsűri. 
Még drágább lehet az étolaj

Még drágább lehet az étolaj 

Egyelőre nincsenek ellátási nehézségek az szomszédunkban zajló háború miatt, de hosszabb távon áremelkedésre számíthatnak a vásárlók. Az étolaj különösen érintett lehet, hiszen a világ világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője Ukrajna.
Hamarosan Bocuse d'Or európai döntő - Budapesten

Hamarosan Bocuse d'Or európai döntő - Budapesten 

Három hét van hátra a Sirha Budapest kezdetéig, és egyben a Bocuse d’Or európai válogatójáig. Az orosz csapat visszalépett a versenytől, az ukránok még kérdésesek, hogy részt tudnak-e venni a budapesti versenyen.  
Szőlő ízű új üdítőital

Szőlő ízű új üdítőital 

A „Színes egyéniségek” kampány a játékos, vidám, őszinte, friss lelkületű emberekhez szól. Ennek keretében egy új íz is csatlakozik a termékcsaládhoz, frissítő szőlő ízben.
Intelligens robot a megoldás munkaerőhiány ellen?

Intelligens robot a megoldás munkaerőhiány ellen? 

Ma már nem ritka megoldás: minden egységében robot pincéreket alkalmaz egy étteremlánc a munkaerőhiány ellensúlyozása érdekében.
Éles kritikák az első polipfarm megnyitása miatt

Éles kritikák az első polipfarm megnyitása miatt 

Heves etikai viták kereszttüzében kezdheti meg működését a világ első, kereskedelmi célú, poliptenyésztő gazdasága.
Két angliai helyszínen magyar furmint fesztivál

Két angliai helyszínen magyar furmint fesztivál  

Első alkalommal rendeztek két helyszínen Furmint February-t az Egyesült Királyságban.
Öt trend, amely meghatározza a házhoz szállítás következő öt évét

Öt trend, amely meghatározza a házhoz szállítás következő öt évét 

A kézbesítési idő és a szállítási útvonalak lerövidítése, a központi óriásraktárakat felváltó kisebb depók, a vásárlók mind pontosabb tájékoztatása és a futárok magas szintű képzése – a mesterséges intelligencia alapú kiszállítási megoldásokat kínáló DoDo szakértői szerint ez az öt irány határozza meg a logisztikai fejlesztések jövőjét. 

Ismét gyászol a vendéglátós szakma 

Meghalt Csibrák Károly, akit Zamárdiban és a Balaton mindkét oldalán  "Halas Karcsiként" ismert a jó halat szerető közönség.

Új kutatás: vegetáriánusok előnye a húsevőkkel szemben 

Egy brit kutatás szerint a vegetáriánusok 14 százalékkal kisebb eséllyel betegszenek meg rákban, mint a húsevők. Egy nagyszabású brit kutatás szerint a növényi étrenden élők 14 százalékkal kisebb eséllyel betegszenek meg rákban, mint a húsevők; a halat is fogyasztók kockázata 10 százalékkal kisebb.

56 ütős fotó - Red Bull Illume 

Óriási adrenalinlöket és meghökkentő pillanatok 56 fotós remekműben megörökítve: fiatal nemzetközi fotósok díjnyertes és rendkívül impulzív, látványos fotóit mutatja be a kiállítás, amelyek magukkal ragadnak mindenkit, aki szereti és rajongója az akció- és sportfotózásnak. 

Új megoldás az élelmiszer-pazarlás csökkentésére 

Az élelmiszer-feleslegek karitatív célú átvételének, valamint a visszamaradt veszteség biogáz-erőművekben való hasznosításának integrált folyamatát dolgozták ki az i-REXFO elnevezésű nemzetközi projektben, amelynek tagja a Magyar Élelmiszerbank Egyesület is. Az i-REXFO modell egy új megközelítés a napjainkban sajnos hatalmas méreteket öltő élelmiszer-pazarlás csökkentésére, melynek révén végre megnyílhat az út a vendéglátásból származó élelmiszer-feleslegek karitatív célú hasznosítására is.

A Rohlik és a Kifli.hu induló közös kommunikációs platformja 

A cseh Rohlik Group és a cégcsoportba tartozó magyarországi Kifli.hu új saját márkás termékcsalád architektúrát mutatott be a Value for money („VFM”) esernyőmárka alatt. A „YES Mania” olyan kommunikációs platform, ami egy fedél alá helyezi a cégcsoport összes VFM márkáját. 

Csődbe ment az egyik nagy hazai italforgalmazó 

Nagyjából harminc hazai borászatot sújt az Ital Magyarország Kft. (IMO) csődje, köztük a legnagyobb magyarországi pincészeteket. A forgalmazó 350 millió forinttal tartozik partnereinek. A becsődölt cég vezetőjének családtagjai viszont bejelentkeztek, hogy továbbvinnék az üzletet, tudta meg a 24.hu.

Pro Gastronomia díjat ítéltek oda Wolfgang Puck-nak 

Átadták az idei Pro Gastronomia díjakat. A dr. Sándor Dénes által 2018-ban életre hívott díjat a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek kaphatják meg.

Rekord súlyú eper Izraelben 

Közel 30 dekagramm tömegű epret termesztett egy izraeli gazdálkodó, és ezzel a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.

Felmérés a hazai fánkfogyasztási szokásokról 

A magyarok nagy többsége nassolnivalóként vagy desszertként tekint a fánkra, és legtöbbször a főétkezéseken kívül, délelőtt vagy délután fogyasztja- derül ki a Pek-Snack 2022-es Nagy Fánkkutatásából, amely több mint 1300 fő megkérdezésével készült. 

Expressz vásárlás az ország összes METRO üzletében 

Már mind a 13 hazai METRO áruházban bevezették az Expressz Kasszákat, melyek akár másodpercekre rövidíthetik a professzionális vevők pénztárnál töltött idejét. Azokban az áruházakban, ahol már korábban bevezették a rendszert, havonta átlagosan közel 9 000 db számla kezelése történik a speciális kasszákon keresztül, és a szolgáltatás népszerűsége folyamatosan nő.

Szakácskönyvet jelentett meg az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye 

Az Ételek a prímási asztalról című kötet az esztergomi Érseki Simor Könyvtárban fennmaradt, 19. századi, német nyelven írt, kéziratos ételsorokba és receptekbe nyújt betekintést - tájékoztatta lapunkat az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Turisztikai Irodája.

Megtiltanák az unióban a vörös hús és a borok promócióját 

Elfogadhatatlannak nevezte az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára hétfőn Brüsszelben, hogy az Európai Bizottság megtiltaná a vörös hús és a borok promócióját.

Amikor a texasi ízvilág Fótra költözik 

Fóton egyedülálló étterem nyílt, a The Pit BBQ & Cajun. Ez Magyarország első olyan autentikus texasi barbeque és louisianai cajun étterme, ahol olyan tradícionális ételeket kínálnak, mint a Gumbo, az Etouffée vagy a Jambalaya.

40 milliós bírság egy panamai cégnek 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 40 milliós bírságot szabott ki egy panamai vállalkozásra, amiért nem igazolta megfelelően, hogy eleget tett a versenyhatóság korábbi határozatának. A Versenyhivatal – ahogy minden esetben – ezúttal is biztosította a fogyasztókat megtévesztő gyakorlat felszámolását, a cég együttműködésének hiányától függetlenül. 

Űrízű Coca-Cola? Ne már! 

A Coca-Cola Company új terméke limitált darabszámban kerül a boltokba február 21-én. A Starlight (Csillagfény) névre hallgató termék már a megjelenése előtt nagy érdeklődést váltott ki, leginkább a feltételezett íze miatt.

Címkehiány: finn sztrájk is nehezíti az ellátást 

Az online kereskedelem növekedése és a környezettudatosság is hozzájárult ahhoz, hogy egyre több a papíralapú címke.

Kóstolta már Leonardo saját borát? 

Ha nem, akkor hamarosan megteheti. És most itt nem a filmsztár, Leonardo di Caprio-ról van szó, hanem az eredeti Leonardoról, azaz Leonardo da Vinciről.

Lézerrel szúrják ki a hamisított borokat 

Lézerfény terjedésének mérésével elsőként sikerült kimutatniuk a borok hamisítását a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Salernoi Egyetem kutatóinak – derült ki a Processes szakfolyóiratban közzétett tanulmányból. Az új technológia különlegessége, hogy fehér és vörösborok esetében, valamint egészen apró beavatkozás esetén is segíthet észlelni a hamisítást, a módszer továbbfejlesztésével tehát sokkal könnyebbé válhat majd az ellenőrök dolga.

Séfváltás a Costes Csoport élén 

12 év után, tavaly év végével távozott Miquel Rocha Vieira, a Costes éttermek executive séfje, alaposan feladva ezzel a leckét a tulajdonosi körnek, hogy találjanak megfelelő szakembert a helyére. 

Az edelényi kastélynál új vendéglátóhely nyílt 

Borsodban pénteken megnyílt a Fekete Bárány étterem és szálláshely.

Alkoholmentes sör "alkoholízzel" 

A komló aromáját mesterségesen pótolták, így az "alkoholíz" is megmarad a nullaszázalékos sörben. Komló egyáltalán nem kerül az italba, ez pedig környezetkímélő, hiszen nem kell megtermelni és szállítani a növényt.

Már gyűjthető a medvehagyma a Mecsekben 

Lassan ellepi az ország legismertebb medvehagyma-termő területét, a Mecseket a tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövény, amelyet előszeretettel szüretelnek az erdőben járók.

Csak skót whisky nevében szerepelhet a „Glen” szó 

A hamburgi fellebbviteli bíróság egyik közelmúltbeli végzése szerint nem nevezheti Glen Buchenbachnak saját gyártású whiskyjét egy német szeszfőzde, mivel az nem skót whisky.

Sördrágulás lesz a Heineken-vezér szerint 

A Heineken vezérigazgatója úgy nyilatkozott a Financial Timesnak, hogy az elszabadult infláció miatt cége akár 15 százalékos áremelésre kényszerülhet, és közben még termékhiány is felléphet.

Belső pozícióváltozások a Kiflinél 

A novemberben a Kiflihez érkezett brand manager, Poppe Anna az új marketingvezető, míg a CIB-től tavasszal igazolt  Molnár Péter hamarosan 8 ország CRM-feladatait irányítja majd.

5 dolog a fenntartható kávétermelésért 

A környezettudatos és etikus kávétermelés sokkal több puszta zöld trendnél. Ráadásul a fokozódó klímaváltozás miatt veszélybe kerülnek a hagyományos termőterületek is, ezért óriási jelentősége van, hogy milyen módszerekkel termelik, dolgozzák fel és csomagolják a kávét, amit megvásárolunk.

Két pohár borban kimerül az ajánlott napi cukorbevitel 

A brit Alcohol Health Alliance UK (AHA) egészségügyi szervezet "siralmasan elégtelennek" nevezte a címkéken feltüntetett információkat a népszerű borokról készült elemzésében, melyben 30, az Egyesült Királyságban forgalmazott fehér-, rozé, gyümölcs- és habzóborféle kalória- és cukortartalmát vizsgálták meg.

Meglepő, de a szalámi nem felvágott 

A szalámi egy teljesen önálló termékkategória, nem a kolbászok nagytestvére, és bár sokan gondolják úgy, nem is felvágott. Alábbi összefoglalójában ezzel a világszerte közkedvelt húskészítménnyel ismerteti meg közelebbről is az olvasókat a Kometa.

Menő képzésekkel indul a Balatoni Gasztroakadémia 

Regionális továbbképzésekkel szeretné támogatni az amúgy is hiányos balatoni munkaerő megtartását a most induló Balatoni Gasztroakadémia, amely három szakképzési centrum összefogásával alakult - írja a Hello Vidék.

Génszerkesztéssel hoztak létre „szupersalátát” Izraelben 

Legújabb kutatása keretében a CRISPR/Cas nevű génszerkesztő technológia alkalmazásával növeli a saláta tápanyagtartalmát egy izraeli egyetemi hallgató.

Sós karamellás ízű jegeskávé a Helltől 

Különleges ízzel, sós karamellás változatban érkezik a jegeskávé-újdonság február közepén, amelyet a laktózérzékeny kávékedvelők is bátran fogyaszthatnak. 

Rekordszámú kiállító a Gulfoodon 

A világ egyik legnagyobb élelmiszeripari szakkiállítását idén 27. alkalommal, élőben rendezték meg február 13-17. között a Dubai Word Trade Centerben. A magyar közösségi standon idén az eddigi legtöbb, huszonegy élelemiszeripari vállalkozás mutatkozik be a nemzetközi szakmai közönségnek az Agrármarketing Centrum (AMC) szervezésében, az AMC új üzletfejlesztési programja, a Hungarian Food Business Program (HFBP) mellett - tájékoztatta lapunkat az AMC.

Kettős győzelem a pálinkaversenyen 

163 településről 265 nevezés érkezett, először vizsgázott élesben vizsgázott az új, a szervező egyesület által fejlesztett 100 pontos bíráló rendszer és szoftver, összetettebb értékelő elvekkel és struktúrával.

Idén több fordulóban lehet pályázni a GEOfood védjegyhasználatra 

Idén három ütemben jelentkezhetnek a GEOfood nemzetközi védjegy megszerzésére a Novohrad-Nógrád Geoparkban működő helyi termelők és éttermek; az első határidő 2022. február 20-a, azonban aki most nem tud pályázni, annak lehetősége lesz május 20-ig, vagy augusztus 31-ig benyújtania a jelentkezését - közölte az MTI-vel Nagy Júlia GEOfood védjegykoordinátor hétfőn.

Farsangi fánk - egészségtudatosaknak 

Aki végigtolta a januárt vegán módon és nem akarja abbahagyni: íme a legjobb farsangi fánk és gombás batyu recept tejtermékek nélkül!

Legalább 20, de akár 50 százalékos drágulás is jöhet az éttermekben 

Az egyre súlyosabb munkaerőhiány, a nagyot emelkedő bérek, a durván emelkedő nyersanyag- és energiaköltségek egyaránt sújtják a vendéglátást. A Portfolio által megkérdezett vállalkozók abban egyetértenek, hogy a talpon maradt éttermek szempontjából kulcsfontosságú volt az a kormányzati döntés, hogy a koronavírus-járvány negyedik és ötödik hullámában nem kellett bezárniuk. Most az a kérdés, hogy az előttünk álló időszakban hogyan tudnak úgy működni, hogy ne legyenek veszteségesek. Egyes piaci szereplők szerint 15-20%-os áremelkedés várható, de van olyan várakozás is, amely szerint 30-50%-kal drágulhatnak a vendéglátóhelyek.

Kaliforniai pizzázó nyílt Budapesten 

A főváros legújabb pizzázó helyén a pesti Belvárosban kaliforniai recept alapján készül a pizza. Van itt szögletes módon vágott tészta, és műhússal készültet is kínálnak.

Kutatás a hazai családi borászatokról 

Szétválaszthatatlanul összefonódik a család és a vállalkozás dimenziója a hazai családi borászatok esetében – derül ki a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) legfrissebb kutatásából. Ez a jelenség jelenthet előnyt és hátrányt is a működésben, de mindenképp dilemmák, kihívások elé állítják a tulajdonosokat. A családi borászatok a családi vállalkozások egy igen izgalmas és sajátos típusát képviselik – gondolkodásmódjukat, céljaikat és működésüket pedig a kutatás révén közelebbről is megismerhetjük.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!