Gasztro

Új desszertkülönlegesség debütál a Kürtőskalács-ünnepen
Idén új formát(t)ölt a kürtőskalács őszi ünnepe, ugyanis október 14-16. között érkezik a KÜRTŐSBON Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykert játszóparkjába, a Holnemvolt Várba. A háromnapos, színes esemény idei sztárja a változatos krémekkel töltött KÜRTŐSBON desszertkülönlegesség.

Halas vállalkozásban szerzett üzletrészt a Matusz-Vad
A tranzakció nagyságrendje fél millárd forint.

Miközben sorra zárnak be az éttermek, mediterrán bisztró nyílt a pesti rakparton
Mínima néven nyílt meg az új hely a Belgrád rakparton, ortodox püspök szentelte fel a hivatalos megnyitón. A mai helyzetben szükség is van az égiek segítségére.

Sok programmal indul a szüret Tokaj-Hegyalján
Nem mutatkozik egyelőre a nyári szárazság negatív hatása a Tokaj-hegyaljai borvidék induló, őszi szüreti szezonjában. Elkezdődött az aszúszedés is, azonban a következő néhány hétben még szükség van az indián nyárra jellemző meleg, napsütéses órákra ahhoz, hogy igazán édes, jóminőségű szemekből készülhessen idén a tokaji aszú. A szüretet kulturális programokkal, zenei eseményekkel egészíti ki a régió, mely idén 90. alkalommal forr össze Tokaj-Hegyalján a szőlő ünnepével.

Ez tehet pontot a repohár-mizéria végére?
Új technológia teheti gördülékenyebbé és biztonságosabbá a vendéglátásban és a gasztronómiában történő fizetéseket.

Tovább terjeszkedik Magyarországon a Wolt
Ősszel tíz új településsel bővíti szolgáltatási területét a futárcég.

Meghirdették a Magyarország étele 2023 versenyt
A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján.

Tesco-Shell együttműködés: új szintre lépett
2009 óta működik együtt Magyarországon a Shell és a Tesco, és nemrég bejelentették, hogy a Shell elektromosautó -töltőpontokat telepít a Tesco áruházak parkolóiban. Az együttműködés következő lépéseként a Tesco mini shopok jelenlegi hálózata 2025 -ig több mint 100 létesítményre bővül. Mindemellett megnyílt a budaörsi üzletükben megnyílt az új Shell Café, amely az első magyarországi, töltőállomáson kívül működő ilyen jellegű vendéglótegység Magyarországon.

Nyitottak a magyarok a vegán húspótlókra
A magyar lakosság csaknem 30 százaléka kóstolt már növényi alapú, vegán húshelyettesítő terméket, sőt, 5 százalék rendszeresen fogyasztja is – derül ki a Pápai Hús Kft. által a témában készített, reprezentatív kutatásából. A válaszok alapján az emberek igen nyitottak ezekre a termékekre, mert azok csaknem fele, akik még sosem próbáltak ilyeneket, valószínűleg vagy biztosan megkóstolnának vegán húshelyettesítő termékeket. A készítmények ízletességét bizonyítja, hogy a „kóstolók” 52 százaléka bátran lemondana a húsfogyasztásról ezekért cserébe.

Ez a különlegesség idén Budapest desszertje
A Veranda Cukiműhely Budapest aranyalmája elnevezésű süteménye lett idén Budapest desszertje. A linzer lapra helyezett giandujás-almás édesség először az Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolható meg a péntektől vasárnapig a Szent István-bazilika előtt.
Két vidéki ismert topétterem feladta
Egy pécsi és egy esztergomi vendéglátóhely is lehúzza a rolót.
Képzési központot nyitott az olasz Caffè Vergnano
Az olasz Caffé Vergnano termékeivel bővült a hazai kávés piac. A cég az akadémiáját is megnyitotta az angyalföldi Visegrádi utcai üzletház földszintjén szeptemberben - írja a Store Insider.
Kevesebb a vendég és a bűncselekmény az Oktoberfesten
Visszaesett a látogatók száma a müncheni Oktoberfesten a koronavírus-járvány előtti időkhöz képest, de a bűncselekmények száma is csökkent a világhírű sörfesztivál félidős mérlege szerint.
Három nap alatt 100 program a villányi borfesztiválon
Borbarangolások, pincetúrák, táncházak, gyerekprogramok és koncertek várják a látogatókat a hagyományos szüreti felvonulással is kiegészülő Villányi Vörösbor Fesztiválon szeptember 30. és október 2. között - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
Tűz Párizs leghíresebb nagybani piacán
A magyar fine dining éttermek jó része is itt szerez be számos alapanyagot konyhájukra.
Ők kapták idén a Gundel-díjat
Idén, két éves szünetet követően, végre ismét ünnepélyes keretek és méltó környezetben kerül kiosztásra az ikonikus vendéglős emlékére 2014-ben alapított Gundel Károly-díj, amelynek odaítéléséről a névadó születésnapján, azaz szeptember 23-án döntenek az ítészek. És minden évben ugyanekkor a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (MKVM) tartott sajtótájékoztatón hozzák nyilvánosságra a nyerteseket.
Hétvégén latin fiesta a Westend tetején
Szeptember 23. és 25. között a Westend Tetőkertjében kulturális elemekkel is kiegészülő latin-amerikai gasztrofesztivált rendeznek, a Fiesta en Westendet. Az ingyenesen látogatható rendezvényen négy dél-amerikai nagykövetség teszi tiszteletét, és a látogatók megismerkedhetnek a dél-amerikai konyhával is. Lesznek kulturális programok, koktélkészítő workshop, zenei előadások és tüzes latin táncok is - tájékoztatták lapunkat a szervezők.
Ezek a legjobb mentes ételeket is kínáló vendéglátóhelyek
Kihirdették és átadták az idei „Menteshelyek kedvenc helyei” címeket. A nyertes vállalkozások a Metro akadémián vehették át az elismeréseket - írja a Store Insider.
Az éttermek versenytársa lehet az új ételfutár cég
A volt Netpincér-vezető nemzetközi karrier után tért haza, hogy versenytárs legyen a budapesti ételkiszállítási piacon - írja a Store Insider.
Újra összegyűltek a Gundel-leszármazottak
Három év szünet után idén ismét megrendezték a Gundel-leszármazottak találkozóját - tájékoztatta lapunkat az Eventrend Group.
Ősi eljárással készülnek a grúz borok, nagyon kapósak lettek
A kizárólag agyagedényben érlelt borok már nálunk is megkóstolhatók, minőségük és különleges ízük révén gyorsan kedveltek és keresettek lesznek.
Október első vasárnapján A Kávé Napja
Október 2-án, vasárnap hatalmas kávézóvá alakul az Akvárium Klub, ahol hazai pörkölők, nemzetközi kávéforgalmazók, kávégépkereskedők és baristák várják a kávészerető közönséget. Csúcsminőségű arabica fajtákból készülnek a korlátlanul kóstolható espressók, filteres kávék és tejes kávéitalok.
Sörben sajt? Mi más!
A sörök és sajtok eddig leginkább egymás kísérőjeként alkottak párost, most azonban ugyanarról az alapról indulva született egy könnyed, sós-savanykás sör, amelyben kiváló harmóniát alkotnak az ízek.
Magyar siker született a Pezsgő Világbajnokságon
Egy új magyar tradicionális pezsgőnek - ami alig egy éve jelent meg a magyar piacon - sikerült az, ami eddig keveseknek a világon: a legjelentősebb két világversenyen is dobogón tudott végezni az első évjáratával.
Szűkített étlapok, lezárt szobák, téli leállások
A szeptember végén nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozón (SzÉSzT) a szakma képviselői az nehéz időkben alkalmazható alternatívákat veszik sorba a foglalkoztatási importtól kezdve a robotikán keresztül a költséghatékony energiagazdálkodási és üzemeltetési megoldásokig - tájékoztatták lapunkat a szervezők.
Aggódik Lyon turizmusa miatt a francia szállodaszövetség
A városban olyan rossz lett a közbiztonság, hogy a francia szállodai és éttermi szakszövetség szerint a gasztronómia fővárosának tartott Lyonban sem a lakosok, sem a turisták biztonsága nem garantált - írja a v4na.com.
Nem találja ki, mi az idei Oktoberfest nagy durranása!
Az Auntie Anne’s és az Evil Genius Beer Company bemutatja a különleges oktoberfesti lager sörét, a pereces sört - írja a Store Insider.
Kávék és fűszerek találkozása: My Spicy Cup
Dóri és Judit ötlete, hogy szeretik a kávékat és a fűszerek világát, miért ne lehetne tehát a kávézás élményét tovább fokozni, egészségesen, adalékanyagoktól mentesen, magas minőségben? Ezért nyitották közösen My Spicy Cup nevű helyüket, amely épp olyan lett, amilyet előre megálmodtak.
Dunaharasztiban is élvezhetjük a kultikus Kő fagyi?-t
A közelmúltban Dunaharasztiba érkezett, és már itt is kapható a Kő fagyi?, ami a Káli-medencét meghódította az elmúlt években. A mindszentkállai és a Bartók Béla úti helyszín mellett most már az Édesem fagyizót is egyre többen keresik fel, hogy kipróbálják az extrán gyümölcsös ízeket - tájékoztatta lapunkat az Édesem fagyizó.
Hamarosan Európai Bordalfesztivál Pécsen és Villányban
Férfikarok és más énekegyüttesek, néptáncosok, zenekarok fellépéseivel, valamint borbemutatóval is várják a közönséget Pécsen és a villányi borvidék településein a szeptember 23. és 25. között zajló 26. Európai Bordalfesztivál szervezői.
Négy új Michelin-csillag Szlovéniában
Kilenc étterem egy Michelin-csillaggal, egy pedig kettővel büszkélkedik dél-nyugati szomszédunknál - tájékoztatta lapunkat a PR in Hungary.
Hűtésben is zöldít a METRO
A vállalat fenntarthatósági beruházásainak részeként megvalósuló hűtőrendszer 25 százalékkal kevesebb villamos energiát fogyaszt, és csaknem négyezerszer kevesebb széndioxiddal terheli a légkört a régi rendszerekhez képest.
Ezekből az alapanyagokból már kevesebb fogy
Magyarországon júliusban 4,1 százalékkal lettek drágábbak az élelmiszerek. A helyzet olykor napról napra változik, ezért a vásárlók különféle praktikákkal próbálnak alkalmazkodni a válságos állapotokhoz. Vannak, akik hajlandóak messzebbre is elutazni csak azért, hogy felhajtsanak néhány olcsóbb terméket, fontosabb alapanyagot.
Nem engednek az osztrák vendéglátósok a teraszfűtésből
Mission 11 címmel energiaspórolási kampányba kezd az osztrák kormány, tiltakozik a vendéglátó szakma- írja a GD Consulting.
Elvesztettünk egy kiváló gasztro újságírót
Szomorúsággal teli szívvel tudatjuk, hogy Horváth Balázs barátunk és munkatársunk a tegnapi nap során tragikus hirtelenséggel elhunyt - írja a Nyárspolgár.
Egy magyar világsztárt és egy világhírű tudóst ütöttek lovaggá
Miklósa Erika operaénekesnővel, és Freund Tamással, a Magyar Tudományos Akadémia elnökével bővült a Chaine des Rotisseurs tiszteletbeli lovagjainak száma - tájékoztatta lapunkat a Chaine des Rotisseurs magyarországi szervezetének elnöke, Pintér Katalin.
Ők a Magyar Konyha Termelői díj idei nyertesei
A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) és a Magyar Konyha magazin, Borbás Marcsi közreműködésével a tatai Esterházy kastély parkjában hetedik alkalommal adta át a Magyar Konyha termelői díjait. Az elismerést idén is három termelő vehette át.
Budapesten találkoztak a világ ínyencei
A Chaîne des Rôtisseurs története 1248-ban a libákkal kezdődött, hogy aztán a XX. században újra szülessen, mára pedig a világ legrégebbi és legnagyobb tekintélyű gasztronómiai szervezete legyen. A minap Budapesten szerveztek nemzetközi találkozót a 19 országból érkezett tagok, hogy kapcsolataikat tovább fejlesszék és ünnepeljék a konyhaművészetet.
Kedvenc sörének öltözve futotta le a maratont egy új-zélandi férfi
A 42 kilométeres maratoni táv szinte semmiség Glenn Sutton új-zélandi ultrafutónak, de azért egy igencsak fura jelmezben teljesíteni a távot még neki is különleges kihívás.
Tesztgyőztes borok a Winelovers 100 kóstolón
A nemzetközi és magyar borszakértők által összeállított Winelovers 100 - A 100 legjobb magyar bor magazinban szereplő tételekből tartanak nagykóstolót szeptember 17-én a Corinthia Hotel Budapest báltermében.
Hazai termékek bemutatója erdélyi és bukaresti szakkiállításon
Keleti szomszédunknál gyakran kaphatók kiváló és innovatív magyar élelmiszerek, közöttük hazai tojástermékek is.
Friss hírek a Balaton két ikonikus vendéglátóhelyéről
Váratlanul bezártak. Vajon a szezon vége vagy a növekvő rezsiköltségek miatt?
Ez a holland város 2024-től betiltja a húsok reklámozását
Európa-szerte egyre több ember és önkormányzat fordít nagyobb figyelmet arra, hogy csökkentse az ökológiai lábnyomát, és ezzel lassítsa a klímaváltozást. A mérgező füstöt köhögő autóknál és a szemetelésnél is nagyobb környezeti kárt okoz az állattenyésztés, elsősorban a marhatartás, így az emberiségnek le kell szoknia a húsfogyasztásról.
Figyelem! Fontos pályázati határidő lejár pénteken!
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró munkásságának emlékére - számos társszervezet közreműködésével - 2022-ben is felhívást hirdet a Gundel Károly – díj elnyerésére.
Borban gazdag program a Mecsekben
Szeptember 17-én megrendezésre kerül Mecseknádasdon a Pécsi Borvidék egyik legnépszerűbb programja, a Bor-Barangoló.
Bejön Amerikában a magyar hársméz
Magyarország mára az Európai Unió harmadik legnagyobb méztermelő országa lett. Egy magyar termék az Egyesült Államokban megrendezett Black Jar Honey Contest nemzetközi mézverseny döntőjében fajtamézek kategóriájában a világ három legjobb méze között végzett. Ugyanez a márka idén 3 termékkel is arany csillagot nyert a Great Taste Award versenyen Londonban.
Magyarország is kiállít a Food&HotelAsia-n
Megnyitotta kapuit az ASEAN (Association of Southeast Asian Nations – Délkelet-ázsiai Államok Szövetsége) térség egyik legjelentősebb nemzetközi élelmiszer és ital szakkiállítása a Food&HotelAsia (FHA) Szingapúrban. A 2022. szeptember 5-9. között megvalósuló rendezvényen az Agrármarketing Centrum szervezésében Magyarországot 8 kiállító és a Hungarian Food Business Program képviseli.
Online bontanák le a repohár-rendszert
Greenwashing, környezetszennyezés vagy fenntartható megoldás? Az Ynsight Research a netnográfia módszertanával vizsgálta az elmúlt egy év online diskurzusát, hogy kiderüljön miként vélekednek a felhasználók az egyre több helyen bevezetésre kerülő repoharas megoldásról - írja a Store Insider.