Vágó Ágnes
Szoborpark, Magazinnal

Szoborpark, Magazinnal 

A Balaton-felvidéken található Köveskál két új izgalmas élménylehetőséggel gazdagodott egymás közvetlen szomszédságában. És egyik sem a divatos és nagyon trendi gasztrós, wellness-es pihenéses vonalhoz tartozik, hanem igazi kulturális kikapcsolódást jelent.
Lebegő wellness született a zalai dombok között

Lebegő wellness született a zalai dombok között 

Aki mostanában eljut Zalacsányba, élményhegyek közé kerül. Kipróbálhattuk, végigkóstolhattuk mi is, a Zala Spring Golf Resort meghívására.
Menedzserek pizsamanadrágban

Menedzserek pizsamanadrágban 

Az idén 30 éves Aquincum Hotel Budapestbe szól a meghívás, ahol, egy fővárosi szálloda esetében mostanában igencsak megszokott módon, üresen tátongó lobbi fogad. Van bőven hely a recepcióval szemközti bárban is, nem gond találnunk egy nyugodt sarkot vendéglátóinkkal, a hotel menedzsmentjének tagjaival. 
Az MSZÉSZ új elnökjelöltje: programja még nincs, de a tagság szereti és bízik benne

Az MSZÉSZ új elnökjelöltje: programja még nincs, de a tagság szereti és bízik benne 

Baldauf Csabáról, az alsópáhoki Kolping Hotel igazgatójáról van szó, akivel eddigi alelnöki pozíciójáról, elnökké való felkérésének körülményeiről, a vidék-Budapest vonulatról, valamint a Kolpingban jelenleg is tartó fejlesztésekről, és az ehhez felvett állami hitelekről is beszélgetünk.
Gasztroélményre érzékeny turisták figyelem!

Gasztroélményre érzékeny turisták figyelem!  

Szombattól várja vendégeit a Pesti István séf nevével fémjelzett tatai Platán Gourmet étterem. 
Legördült a függöny Rácz Jenő éttermében

Legördült a függöny Rácz Jenő éttermében 

Ez, a sztárséf értelmézésben, a nyitással egyenlő. Harmadszori nekifutásra május 8-án sikerült végre megnyitnia a pesti Belváros egyik legújabb, legizgalmasabb gasztrohelyét, a Rumour by Rácz Jenőt.
Minden, amit eddig tudott a szürke marháról,...

Minden, amit eddig tudott a szürke marháról,... 

... azt gondolja újra! Ez volt annak a szakmai gasztrorendezvénynek az esszenciája, amelyet a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete (MSZTE Kft.) tartott május 4-én, a Kende Gastro bemutatókonyháján.
Lagúnák, halak, fehérborok

Lagúnák, halak, fehérborok 

A covid szorításából épp kikerülő, nyaralásra, kikapcsolódásra vágyó magyaroknak mintha minden kívánsága teljesülne egy helyen: autóval könnyen elérhető, vad, romantikus, eddig még fel nem fedezett vidék. Ahol minden egyes eldugott parányi szigeten, még a legkisebb halászfalucskában is van a kunyhókban faltól falig net. Ez Észak-Olaszország Friuli Venezia Giulia tartománya, amely online tájékozató formájában mutatta be kínálatát.
Új szállodák a Marriott International portfóliójában

Új szállodák a Marriott International portfóliójában 

Hamarosan ismét nyithatnak a világban mindenütt a szállodák, a közelgő jó hír kapcsán szervezett nemzetközi online sajtótájékoztatót a Marriott International, amelyen mi is részt vettünk.
Zárás alatt nyitva: Keleti vendégvárás a Nyugatinál

Zárás alatt nyitva: Keleti vendégvárás a Nyugatinál 

Sorozatunkban azokba a házakba engednek az ott lévők bepillantást, ahová ma is érkezhet, ahol most is megszállhat a vendég. Most a Nyugati pályaudvar közelében lévő, négycsillagos Marmara Hotel Budapestben nézünk körül.

Zárás alatt nyitva: a Nyírség szívében 

Sorozatunkban azokba a házakba engednek az ott lévők bepillantást, ahová ma is érkezhet, ahol most is megszállhat a vendég. Ezúttal a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fenyves Szálloda és Konferenciaközpontba látogatunk el, a Budapesttől 260 km-re eső Baktalórántházára.

Zárás alatt nyitva: Pesten, a Ferenciek terén 

Sorozatunkban azokba a házakba engednek az ott lévők bepillantást, ahová ma is érkezhet, ahol most is megszállhat a vendég. Most az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél álló luxushotelben néztünk körül.

Zárás alatt nyitva: a tatai Öreg-tó partján 

Sorozatunkban azokba a házakba engednek az ott lévők bepillantást, ahová ma is érkezhet, ahol most is megszállhat a vendég.  Most a  a tó partján található Platán Tata mindennapjait ismerhetjük meg a ház vezetője, Varga Vivien segítségével.  

Zárás alatt nyitva: jelentés egy buborékhotelből 

Sorozatunkban azokba a házakba engednek az ott lévők bepillantást, ahová ma is érkezhet, ahol most is megszállhat a vendég. Körképünk következő állomása az osztrák határ közvetlen közelében található, négy csillag besorolású Hotel Sopron, amely jelenleg buborékhotelként üzemel.

Zárás alatt nyitva: Miskolctapolcán 

Sorozatunkban azokba a házakba engednek az ott lévők bepillantást, ahová ma is érkezhet, ahol most is megszállhat a vendég. Miskolctapolca esetén szóba került, a közelgő húsvét kapcsán, egy valós újranyitási tervről szóló latolgatás.

Zárás alatt nyitva: a Nyugatinál 

Sorozatunkban azokba a házakba engednek az ott lévők bepillantást, ahová ma is érkezhet, ahol most is megszállhat a vendég. Körképünk következő helyszíne egy igazán elegáns, misztikusan különleges hely, a Mystery Hotel Budapest.

Zárás alatt nyitva: a Balatonnál 

Sorozatunkban azokba a házakba engednek az ott lévők bepillantást, ahová ma is érkezhet, ahol most is megszállhat a vendég. Útunk következő állomásaként a balatonfüredi négy csillag superior kategóriába sorolt Hotel Silverine Lake Resort szerepel.

Zárás alatt nyitva 

Új sorozatot indítunk. Azokba a házakba engednek az ott lévők bepillantást, ahová ma is érkezhet, ahol most is megszállhat a vendég.

MVI-vezér: újranyitáskor az építőipar és a kereskedelem lesz a legfőbb konkurenciánk 

Mármint munkaerőkeresés területén. Ugyanis ez a két szektor szívta el a legtöbb munkaerőt az elmúlt egy év alatt. Kovács Lászlóval, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökével beszélgetünk a szakma legaktuálisabb kérdéseiről.

Hogy kerül zsiráf egy whisky lepárlóba? 

Mindjárt kiderül. Ahogy az is, hol van a nyugalom völgye. Bónuszként pedig arra is fény derül, ki mondta és miért: "Egyszerűen finom, semmi mást nem kell tudnod róla."

300 adag székelykáposzta 3 tophotel konyhájáról 

16 lelkes szállodai szakács, séf, éttermes önkéntes vállalta, hogy február 21-én, vasárnap délelőtt azokért főz, akik a legjobban rászorulnak arra, hogy délben egy tál meleg ételhez jussanak. 

A séf, aki a Balaton legjobb reggelijére készül 

Barka Áronról van szó, aki Budapestről  a Balaton északi partjára költözött: március 1-től ő a balatonfüredi Hotel Silverine Lake Resort konyhájának vezetője, executive chef-je.

A jelenlegi helyzetben 10-20 ezer forint megtakarítás is sokat jelent 

Ezt egy balatoni szállodás állítja, akivel annak kapcsán ülünk le beszélgetni, hogy végigvegyük, a pandémia tépázta helyzetben hol tart most belülről nézve a szállodai szektor.

Nyitva vagyunk! 

Ez az éttermi újranyitás kicsit más, mint ahogy azt korábban megszoktuk egy vendéglátóhely esetében. De őszintén, kinek nem változott meg az élete, és vett 360 fokos fordulatot a világa a covid-járvány okozta korlátozások következtében?

Svéd tulaj, magyar borász, német borstílus a Tanúhegyeknél 

Rajnai rizlinget készítenek 10 hektárnyi badacsonyi területen, magyar főborász irányításával. És tételeik annyira sikeresek, hogy máris besöpörtek néhány hazai rangos szakmai elismerést. A Villa Sandahl négy különleges rizlingjével ismerkedtünk egy virtuális térben megtartott múlt pénteki tájékoztató során.

Vendéglátósok: nem lesz nehéz a tavalyi évet túlszárnyalni 

A vendéglátás hazai ismert szereplői beszélgettek élő adásban az Unilever Food Solutions (UFS)  szervezésében, január 13-án. Téma az idei évre várt előrejelzések, trendek, elvárások voltak.

Aki a saját borát issza: Szászi Endre, Szent György-hegy 

Kizárólag ökológiai gazdálkodásból származó bioszőlő az alapja borainak, jövőre debütáló pezsgőjének, azonban egyszerűbb és lényegretörőbb az a meghatározás, hogy minden, ami a keze alól kikerül, kizárólag természetes, közérthető és a szintetikus anyagok közül egyik sincs nyomokban sem bennük. 

A magyar tészta egyelőre itthon világhírű 

A vírus második hullámának közepén, az ország teljes lezárásakor, amikor turista mutatóba sincs a fővárosban, és minden vendégváróhely hónapok óta zárva, ráadásul közelednek a karácsonyi ünnepek - ki nyit ilyenkor egy új vendéglátóhelyet?! Van rá példa.

"Értetlenül állunk azelőtt, ami szombat este az Onyxban történt" 

Ahogy bejárta a hír a magyar sajtót egy szempillantás alatt, és ahogy mi is beszámoltunk róla: Magyarország egyetlen két Michelin-csillaggal rendelkező étterme, az Onyx Utolsó vacsora elnevezéssel tartott egy fine dining menüsoros/filmforgatásos/teremszétveréses performance-t, amin a vendégektől kezdve a tulajdonosi körig mindenki részt vett, aki csak jelen volt e szerintük jeles, mások szerint eléggé dicstelen és szomorú eseményen.

Ma kell támogatás a szállodásoknak, vendéglátósoknak, hogy legyen holnapjuk 

Bemutatjuk dr. Deák Imrét, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) elnöki pozíciójáért induló jelöltet. Aki nem egyedül indul majd a 2020. november 18-i zajló elnökválasztó közgyűlésen az elnöki székért, hiszen idén van kihívója, Nagy-Szász István személyében, akinek programját már korábban megismerhettük.

Én is indulok az MSZÉSZ elnöki pozíciójáért 

Ezzel keresett meg Nagy-Szász István (45), aki a cseh érdekeltségbe tartozó (CPI Hotels) budapesti Mamaison Hotels & Residences General Managere. Fiatal kora ellenére már végigjárta a szállodás szakma lépcsőfokait – így jutott fel az igazgatói székbe -, most pedig úgy döntött, beszáll a szállodások legnagyobb érdekképviseleti szervezetének elnöki tisztjéért induló választási küzdelembe.  

Székfoglaló 

Megnyílt a SZÉK Restaurant & Bar (a korábbi Klassz helyén, az  Oktogonnál, az Andrássy úton), ahol az erdélyi és székely konyha legjobbjait kínálják mostantól vendégeiknek. A nyitás alkalmával kóstoltuk kínálatukat.

Budapest Turizmus Konferencia: több együttműködés, kevesebb vita 

Bár Budapest Turizmus Konferencia és Díjátadóra szólt a meghívás október 2-án, az Új Városházára, de talán aktuálisabb lett volna a "Budapest nem létező turizmusa" elnevezés. 

Vis maior helyzetben nincs kötbéreztetés 

Hazai szállodásokat kérdeztünk, mi a helyzet náluk most, a járvány második hullámánál, rendezvények sorozatos visszamondása esetén. Egységes képet találtunk.

Loire-menti kastélytúra Turán 

Frissítve - Eredeti pompájában fogadja nyár közepétől vendégeit a BOTANIQ Turai Kastély. Bejártuk több mint tíz hektáros parkját, és a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) szervezte túrán, a tagsággal közösen, betekinthettünk a falak közé.

Frissítve - Divatot diktál a JAB 

A szállodák, éttermek területén sok helyütt leállt az élet a Covid tavaszi első hulláma alatt, azonban voltak, akik építkezésre, felújításra fordították a felszabaduló időt, teret és lehetőségeket. Így nem sok pihenésre adva lehetőséget a német anyacéggel rendelkező, hazánkban több éve jelen lévő, és a textilbeszállítások területén piacvezetőnek számító JAB Anstoetz magyarországi csoportjának.

Flesch: Most a túlélésről szól Budapest szállodaipara 

Rövid nyárértékelés a fővárosról (hosszan nem is lehetne elemezni, mert nincs nagyon mit), latolgatás az őszi időszakra, és még egy-két aktuális kérdés a keddtől érvényben lévő teljes határzár kapcsán. Flesch Tamást, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnökét kértük, reagáljon a short minute-tel hozott tiltó rendelkezések kapcsán, és elemezze a Covid első hullámát követően kialakult helyzetet.

Amire közel 200 éves története során alig akadt példa 

Elmaradt idén a híres-neves balatonfüredi Anna-bál. Az ok természetesen a pandémia. Minden további aktuális témáról a bál helyszínéül szolgáló négycsillagos szálloda tulajdonos-ügyvezető igazgatóját, Lengyel Ernőt kérdeztük.

Pékbisztró nyílt a Káli-medence szívében 

FRISSÍTVE  Izgalmas gasztrokombó nyílt augusztus 20-án Kővágóörsön: az Andriska Pékbisztró pékség, amely kávézó és reggeliző egyben. Igény van rá, már első nap kígyózó sorok vártak beboccsátásra a bejáratnál.

Valami mást 

Olasz borsor mellé magyaros ételek? Kóstoltuk, és nagyon bejött a GondozóKert Kávézó borteraszán, Balatonarácson, augusztus első szombatján.

Miért nem képviseltette magát az MTÜ a szállodások július végi közgyűlésén? 

Feltettük a kérdést a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatójának, Guller Zoltánnak.

Itt az új turizmus kora 

Izgalmas és előremutató előadás hangzott el az MSZÉSZ e hét keddi közgyűlésén. Ahol Pepper, a magyarul megszólaló francia-japán-magyar koprodukcióban készült humanoid robot köszöntötte a résztvevőket.

Ez az MSZÉSZ Közgyűlés más volt, mint eddig 

Először is úgy érezhette magát mindenki, mintha április 27-e lenne - hiszen eredetileg akkorra hirdették meg a hazai szállodások legfőbb szakmai rendezvényét, azonban az ismert körülmények miatt később tartották meg, most, nyár derekán. Aztán volt még sok egyéb is.

Csúcsfagyik érkeztek a Káli-medencébe 

Nem is egy hazai "fagyiguru", hanem egyszerre mindjárt kettő kínálja toptermékeit egymástól alig pár kilométerre.

Balaton: szállodai helyzetkép csúcsszezon idején 

Az MSZÉSZ helyi régióvezetőjétől, Rádóczy Andreától. Amiben szó lesz vezető balatoni településekről, félig üres és full házakról, és arról, változtak-e idén a vendégek elvárásai?

A karibi sziget egy teljes évre várja a turistákat 

Barbados szigete 12 hónapos távmunkára ösztönzi a hozzájuk látogató turistákat.

Balatoni összefogás a belföldi turizmus érdekében 

Elindult a balatoni turisztikai szezon, elsősorban a belföldi vendégek felé fókuszálva - jelentették be a meghívottak a Tihanyi Piac placcon, május 16-án tartott sajtótájékoztatón.

7 kérdés az újranyitásról - interjú Könnyid Lászlóval 

Hét aktuális, a szakma jelenlegi helyzetét elemző és a járvány miatti korlátozások feloldása utáni teendőkről, segítségnyújtásról szóló kérdést tettünk fel Könnyid Lászlónak, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettesének.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!