Vágó Ágnes cikkei


Kistücsök forever
Idén novemberben ünnepli 30. születésnapját a balatonszemesi Kistücsök Étterem. Az évforduló kapcsán a Balaton déli partjának ikonikus vendégváróhelye, amelyet a kezdetektől Csapody Balázs vezet, különleges gasztronómiai programsorozatot állított össze a Stílusos Vidéki Éttermiséggel együttműködve. Céljuk az volt, hogy tematikusan bemutassák hazánk gasztronómiai- és borrégióit törzsvendégeiknek, barátaiknak, ismerőseiknek és a hozzájuk betérőknek.

Láncreakció
„I’ll be back!” A Terminátor ikonikus mondata jut eszünkbe a hírre, miszerint a szállodaszövetség idei őszi, tisztújító közgyűlése, egyöntetű többséggel, ismét Flesch Tamást választotta elnöküknek.

"A Jóisten malmai lassan őrölnek..."
Másfél évig tartó, kőkemény időszakot lezáró feladatsor végére tesz pontot az idei évbúcsúztató, hiszen 2023. január 1-től a korábban már szintén e pozíciót betöltő Flesch Tamás veszi át a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöki tisztjét a jelenlegi elnöktől, Baldauf Csabától. Most a leköszönő elnököt kérdezzük.

A Liza Minelli-féle Kabaré belénk égett, ikonikus jeleneteit akkor most felejtsük el!
Ugyanis amit az Erzsébet-híd pesti oldalán előkelően magasodó Matild Palace napokban megnyílt szórakozóhelye, a Matild Café & Cabaret kínál, az egy egészen másfajta megközelítése a kabaré, és legfőképp a revü műfajának. Sokkal inkább a mai kor emberének szóló szuper látványt, tökéletes hangzást és, ehhez szorosan kapcsolódva, fantasztikus gasztronómiai élményt kínál.

Ideje, hogy átalakuljon a szállodák szövetsége pékszövetséggé?
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) idei őszi, tisztújító közgyűlésének egyik kerekasztal-beszélgetésén mindenkit érzékenyen érintő kérdésről, az energiakrízisről volt szó. A beszélgetés résztvevői: Fazekas Lajos (Aquaticum Debrecen Kft.) Kerek Péter (Accent Hotels) Szabó Éva (Barack Hotel, Tiszakécske), Tóth Zoltán (E.ON Hungária Csoport) és Flesch Tamás (Continental Group) működött közre, moderátorként.

MSZÉSZ-vezér: vakrepülés
Megtartotta két napos tisztújító közgyűlését a Magyar Szállodák és Éttemek Szövetsége (MSZÉSZ) Budapesten, a Radisson Blu Béke Hotelben, ahol a második nap történéseiről olvashatnak most beszámolót.

Létszámstop, hírlevél, MSZÉSZ 2023-ban
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) őszi, tisztújító LVI. közgyűlésének kezdő napján, a 139 tagot magába foglaló Társult Tagok megbeszélésénmi is részt vettünk.

Berúgta az ajtót a MICHELIN Guide-nál Magyarország!
Hiszen már nemcsak kizárólag fővárosi, hanem vidéki 2 MICHELIN-csillagos éttermünk is van! A budapesti STAND mellett a tatai Platán Gourmet is elnyerte a rangos két csillagot a kalauz ítészeinek döntése alapján.

Interaktív partnerparti a Mystery Hotel Budapestben
A 82 szobás, több nemzetközi elismerésben is részesült, 6. kerületi luxushotel, a Nyugati Pályaudvar közelében, korántsem megszokott esti találkozóra invitálta üzleti partnereit. Misztérium, titkok, csodák, praktikák, különleges ízek, illatok, érzékek, élmények lengték be az október 20-án rendezett esti partnerparti minden pillanatát.

Gyűjtőzacskóból ismét a kávégépbe: a kapszula útja a Nespresso-nál
Különleges meghívás a fenntarthatóság jegyében a Hajdúság fővárosába: előadás egy kávés multicég körforgásos szemléleléről, tökéletes ebéd a helyi csúcsgasztronómia fellegvárában, az IKON-ban, majd üzemlátogatás a visszagyűjtött kapszulák birodalmában. Október 18-án, a mai helyzetben a bolygó túlélése miatt fontos, egy valóban zöld megvalósítás részleteit ismerhettük meg Debrecenben, a Nespresso meghívására.
A Tanár úr: dr. Gál Lajos
Egész élete a borok körül forgott, most sincs ez másként. Dr. Gál Lajos az egri borvidék ikonikus alakja, és abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy egy asztalnál ültünk a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) idei díjkiosztó gálaebédjénél, a főfogáshoz az ő egyik tétele került a poharakba. Ez a Sík-hegy Egri Bikavér Grand Superior 2018-as évjárata volt, amely nevéhez és készítőjéhez méltóan nagy, szép és igencsak emlékezetes bor volt.
Átadták az idei és az elmúlt két év Gundel-díjait a Gundelben
A koraestébe nyúló díjátadó gála egyik legszebb mozzanata az volt, amikor a kitüntetések átadása előtt hallhattunk a névadóval, Gundel Károllyal egy archív rádióinterjút, ahol a szakma alázatáról, az éttermükben lévő feladatok elvégzéséről és a vendégeikről beszélt. A nagyvonalú díjátadó ünnepséget a Gundel Étteremben tartották, 2022. október 16-án, vasárnap, 12 órai kezdettel.
Hotel a Dolomitok között
Kelet-Tirol fővárosában, Lienzben jártunk, az olasz határ mentén, ahol az ötcsillagos Grand Hotel Lienz-ben szálltunk meg. Amely nem csupán egy luxushotel a város szívében, hanem jelentős orvosi és spacentrum, és nem mellesleg a helyiek kedvenc találkozóhelye egyben.
MSZÉSZ budapesti régióülés: a helyzet fokozódik
Szeptember 29-én, a Hilton Budapestben tartotta őszi, tisztújító régióülését a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) fővárosi tagozata. Amelyhez 157 szálláshely tartoziik, 18 764 szobával, ahonnét sokan érkeztek a szakmai programra a zuhogó esőben a Budai Várba.
Mostantól elérhető az NTAK Iránytű
Mint a keddi szakmai tájékoztatón bejelentették, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az ágazati igényeket figyelembe véve fejlesztette tovább a szálláshely-szolgáltatók számára létrehozott visszamutató felületet a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK).
Szüret Etyeken, a Continental Hotellel
Aki jártas a fővárosi hotelek körében, tudja, a Continental Hotel Budapest a Dohány utca lakója. Csakhogy mivel ott sosem voltak szőlőültetvények, a Pesthez közeli Etyek dombos lankáin viszont igen - így odatartunk szeptember utolsó szombatján szüretre, a hotel meghívásának eleget téve.
Ők kapták idén a Gundel-díjat
Idén, két éves szünetet követően, végre ismét ünnepélyes keretek és méltó környezetben kerül kiosztásra az ikonikus vendéglős emlékére 2014-ben alapított Gundel Károly-díj, amelynek odaítéléséről a névadó születésnapján, azaz szeptember 23-án döntenek az ítészek. És minden évben ugyanekkor a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (MKVM) tartott sajtótájékoztatón hozzák nyilvánosságra a nyerteseket.
Séta egy elegáns kertben vagy parkban a Carlucci-val?
Mintha egy óriási parkba, kertbe kerültünk volna - úgy érezzük magunkat a Carlucci cég legújabb kollekciójának bemutatóján. Az eredetileg holland alapítású cég tulajdonosa a német anyavállalattal rendelkező, az európai szállodaipar területén piacvezető textilcég, a JAB, amely meghívta magyarországi szakmai partnereit a budai JAB-Villába, hogy az európai bemutatókkal egyidőben idehaza is megismerhessék e páratlanul szép, izgalmas megjelenésű, a természet ihlette új kollekciót.
Boros portrék: Bence a hegyről
Hazai borászokat bemutató sorozatunk következő szereplőjéhez nem kell elhagynunk az ásványosságáról híres badacsonyi bazalt alapkőzetű tájat: ugyanitt gazdálkodik közel 25 hektárnyi szőlőn, és négy vendéglátóegységet is vezet az először szülei nyomdokain haladó, majd saját útját járó Laposa Bence.
Kétdiplomások mosogatnak Rácz Jenő fine dining helyén
Két hazai topgasztronómiai helyet visz Budapesten a sztárséf, aki lapcsoportunk online rendezvényén, a Klasszis Klub júliusi vendégeként többek közt elárulta, miről ismerhető fel a Michelin-ellenőr, és kiderült, már nemcsak a vendéglátás, hanem a Michelin-ítészek körében is dúl a munkaerőhiány - világ szinten.
Tunézia három arca
3. rész Sousse
Felfedeztük Tunézia három különböző vidékét, megismerhettük lakóit, látnivalóit, szépségeit, kóstolhattuk a helyi ízeket, ételeit, italait.
Herr Strasser elköszönt, Hinteregger úr beköszön
Őrségváltás az Österreich Werbung (ÖW) budapesti irodájának élén. A most búcsúzó, és az augusztustól helyette Budapestre költöző két turisztikai szakember a magyarországi osztrák nagyköveti rezidenciáján, a budai Városmajor utcában, ünnepélyes fogadás keretében vett búcsút, illetve mutatkozott be.
Mit jeleznek a féléves NTAK-adatok? És mire számítsunk főszezon idején?
A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) egy szerdai háttérbeszélgetésen mutatta be, milyen eredménnyel zárta az idei első félévet hazánk turizmusa. Valamint a júniusi foglalások, a nyár többi részére vonatkozó előfoglalások alapján milyen számokat, eredményeket várnak a nyár hátralévő részére.
Tunézia három arca
2. rész Tunisz
Felfedeztük Tunézia három különböző vidékét, megismerhettük lakóit, látnivalóit, szépségeit, kóstolhattuk a helyi ízeket, ételeit, italait.
Tunézia három arca
1. rész Mahdia
Felfedeztük Tunézia három különböző vidékét, megismerhettük lakóit, látnivalóit, szépségeit, kóstolhattuk a helyi ízeket, ételeit, italait.
Z generáció, bolygónk megmentése, ökolábnyom, éttermi SEO
Június 16-án a METRO meghívására a budaörsi METRO Gasztroakadémián vettünk részt a HoReCa-szektort megcélzó szakmai fórumon, ahol a meghívott előadók más-más szemszögből mutatták be a közös hívószót: a fenntartható gasztronómiát. Díjátadással zárult a program, hagyományteremtő szándékkal.
Az MTÜ-vezér bemutatta új helyetteseit
Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója május 26-án mutatta be a szakmai szervezetek képviselőinek két új helyettesét, akik a turizmus további fellendítésén dolgoznak majd a következő időszakban.
Körkérdés szállodásokhoz: milyen lesz az idei főszezon?
Az MSZÉSZ LV. Közgyűlésén szállodásokat kérdeztünk, milyennek látják az idei évet a sok-sok nehézség, kihívás ellenére, és arra is kíváncsiak voltunk: milyennek várják az eddigi tapasztalatok alapján a nyári főszezont?
Mi az a DMA? És miért jó nekünk?
A digitális világban egy várhatóan 2024 áprilisában életbe lépő vadonatúj szabályozási rendszert mutatott be az MSZÉSZ közgyűlésén a szakmai közönségnek Szigetvári József, a szállás.hu vezérigazgatója.
Hotelfejlesztés a pesti Belvárosban
Az MSZÉSZ tavaszi közgyűlésén Erdei Bálint (aki csak névrokona a MUISZ alelnökeként is ismert szakembernek), a Hard Rock Hotel Budapest tulajdonosa mutatta be frissen megnyílt házukat.
DH50: bejártuk az Astoria zegzugát
Az idén 50 éves Danubius Hotels (DH) leleplezi fél évszázados múltjának legérdekesebb történeteit. Ennek kapcsán a a hosszúlépés.járunk? városi sétaszervező cég Astoria-túráját jártuk végig, ahol meglepő dolgokat láthattunk, hallhattunk.
Török low cost repül rá a magyar piacra
Érkezik az AnadoluJet: június 2-án nyitja meg az isztambuli Sabiha Gökçen Nemzetközi Repülőtér és Budapest közötti útvonalát az AnadoluJet, a Turkish Airlines (TA) leányvállalata. Az Anadolu különben Anatólia török elnevezése, a Jet-et pedig senkinek nem kell magyarázni. A magyar piacra nyártól beköszönő légitársaság a Turkish Airlines fapados vállalkozása.
Három újítás az idei Dining Guide versenyen
Május 16-án, hétfőn este rendezik az Audi - Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálaestet, amelyre megjelenik az idei kalauz is. A szervezők az egy héttel korábbi sajtótájékoztatón három változtatást jelentettek be.
És aki idén a KAP (Káli Art Park) díját kapta...
A Káli Art-Park (KAP) a tavalyi év rendhagyó, magánmecenatúrára épülő pályázati felhívás sikerén felbuzdulva ismét újabb pályázatot hirdetett kortárs magyar képzőművészek számára. Szerdán kihirdették az eredményt, mutatjuk a győztes pályamunkát.
Szászi Endre, Szászi Birtok, Hegymagas
Folytatjuk hazai borászatok, pincészetek vezetőivel folytatott rendhagyó sorozatunkat. Amelynek során mindig egy adott történet kapcsán mutatunk be egy borhoz értő szakembert a szőlők mellől, a pincék mélyéről. Ezúttal a Szent György-hegyi szőlőkhöz látogatunk el, Szászi Endréhez, akit a covid-járvány két éve olyan vállalkozásra sarkalt, amit álmában sem gondolt volna, hogy valaha is belevág.
Szívügyük a turizmus
Ausztria zöld szívének, Stájerországnak három turisztikai régiója - Schladming-Dachstein, Magas-Stájerország és a Stájer Termál- és Vulkánvidék – mutatta be nyári kínálatát a szakmai közönségnek a városligeti Millennium Házában április 28-án, csütörtökön.
Vannak kihagyható látnivalók Budapesten, de ez nem tartozik közéjük
A Széchenyi-fürdőnél már épp ütöttem be Google keresőbe a városligeti Mimóza dombot, azonban felpillantva a magasba, kiderült, teljesen felesleges, mert ott ringott felettem, amiért odamentem. Május 1-től új nevezetességgel gazdagodik Budapest városképe, egy igazi légi attrakció született.
A hely, ahol az églakók felhőket vesznek
Mesebelien varázslatos helyszínre kalauzolta vendégeit Varró Zoltán belsőépítész, akik április 21-én, az Andrássy úti Flow Caféban lehettek részesei a nem mindennapi utazásnak. Egy régi családi történet jutott eszembe a Comói-tó felett magasodó hotel megújult belső tereit látva, de először inkább arról, miről is szólt valójában ez a meghívás.
Szállodai marketingesek: ismét együtt!
Két év kényszerű kihagyás után végre ismét együtt a Marketing Belső Kör (MBK) gyakran változó, mégis sok ponton állandó csapata. Ezúttal a Radisson Blu Béke Hotel Zsolnay Kávéházában találkoztunk.
Tojáskeresés, kalácssütés, locsolóvers fabrikálása
Nem, most nem a húsvéti népszokásokat gyűjtöttük csokorba, hanem a cseh alapítású CPI-hotellánc magyarországi tagjainak tavaszköszöntő partijáról hoztunk friss tudósítást.
Hazai utazási irodák: még nehéz a helyzet, de már vannak biztató jelek
Kemény két év áll mögöttük, és az idei sem lesz sokkal könnyebb. Sújtja őket a covid után/mellett a szomszédunkban kipattant háborús helyzet. De a MUISZ -nál az elmúlt két nehéz évben is helytálltak szakmai téren, az ideinek ugyanúgy komoly célktűzésekkel, nívós programokkal futnak neki. Éves közgyűlésükön vehettünk részt április 11-én, a Magyar Zene Házában.
Ha a nevét sikeresen megjegyzed, ennél több nehézség már nem jöhet
Ez Fuerteventura, a Kanári-szigetek egyike, amely Lanzarote mellett főszereplője volt a Spanyol Idegenforgalmi Hivatal és a magyarországi Spanyol Nagykövetség eseményének április 5-én, kedden egy ötcsillagos új házban, a Kozmo Hotel Budapestben, amelyet spanyol befektetők álmodtak és valósítottak meg a korábbi telefonközpont helyén, a Horváth Mihály téren.
Jó szezonra számítanak a helyiek és a Tunéziába utaztató hazai irodák
„Csak két óra kell a napsütéshez”, ezzel a szlogennel is kezdődhetett volna Tunézia ünnepélyes standnyitóval összekötött sajtótájékoztató az Utazás Kiállítás szakmai napján, ahol nemcsak az ország magyarországi nagykövete, hanem hazai utazási irodák is bemutatták nyári ajánlataikat.
Vakteszt - profiknak
Amikor kitaláltuk, arra gondoltunk, milyen jó kikapcsolódás lesz ez a közös borkóstolós program meghívott szakmai partnereinknek. Nem számoltunk azzal, mekkora munka összerakni egy ilyen eseményt, de utólag visszagondolva kijelenthetjük: megérte.
Séfváltás a Costes Csoport élén
12 év után, tavaly év végével távozott Miquel Rocha Vieira, a Costes éttermek executive séfje, alaposan feladva ezzel a leckét a tulajdonosi körnek, hogy találjanak megfelelő szakembert a helyére.
Kaliforniai pizzázó nyílt Budapesten
A főváros legújabb pizzázó helyén a pesti Belvárosban kaliforniai recept alapján készül a pizza. Van itt szögletes módon vágott tészta, és műhússal készültet is kínálnak.
Jandrasics Borbála, Jackfall Bormanufaktúra
Új, most induló rovatunkban hazai pincészetek, borászatok vezetőit mutatjuk be, de másképp, mint ahogy eddig láthatta, ismerhette a hazai borszerető közönség. Első alkalommal egy olyan fiatal lány kerül bemutatásra, akinek alig egy hónapja, egy zord, téli koraeste az 58-as úton, alaposan átírta az életét.
Egy tökéletesen induló, ámde teljes kudarcra ítélt téli pihenés igaz története
A mai napig is megnyugtató befejezést váró, a lengyel vendéglátóktól segítő megoldást remélő, pórul járt magyar turisták történetét maguk a kárt szenvedő hazai honfitársaink osztották meg velünk.